Заплашват бременни с уволнение, нямат болничен

Бременни жени са заплашени от уволнение, защото няма кой да им даде болничен лист, съобщава Нова телевизия.

Обратно в новината

Коментари - Заплашват бременни с уволнение, нямат болничен | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Здравейте! Малко грубо се държите към бременните жени включително аз дори да не ми личи работя на 14 часов работен ден и съм зле но пак работя какви са тия глупости дето говорите че чакам на държавата няма такова нещо има разлика от цигани и българи с образование аз работя от 16 годишна сега съм на 20 и някви мелета дето да майки ще ми казват да не си взимам болничен или че не заслужавам този доход със който съм работила осърдно за да отгледаме детето си засрамете се спрете се с завистта найдтина спрете защото и вие сте били майки но има различни койот работят до последно само заради детето ди не чакат на някой на готово .Да знаете това ако вие се наричате майки и бащи не сте не упреквайте хората не завиждахте толкова колкото не трябва.Чесно ви казвам гледайте си вашия жиеотец не си врете носът там където не трябва. Много е досадно да казвате,че всяка бременна жена я мързи да работи ама не е така!! Що за хора сте.

Къде са тръгнали тия, бе. Ние ще бачкаме те ще ми си лигавят с бременности някакви. Тая държава има нужда от здрава работна ръка, не от бременни дето цоцат само работодателите. Хехе.

Малограмотната малолетна малоумна Айше Сеферова няма да бъде уволнявана. Ще има 12 циганета - крадливи, мръсни и опасни като пораснат. Радка с висше образование с мъка родила едно българче ще бъде оставена на улицата без хляб. да се научи в каква милиционерско-мутренска държава живее! Ще ражда тя деца - къде се намира?! Страната ни има нужда от нови Борисовци и производните им катили, а не от здрави българчета. Сега ще я глобим, та да й мине мерака да продължава българския род.

Гледах репортажа по Нова и се чудих: защо тази бременна не си пусна отпуск за трите (или четири) дни, за които не може да се намери болничен? Бременните и майките трупат отпуск за времето, през което не работят. Тези дни отпуск, след връщане на работа, са за сметка на работодателя - защото той или им дава парите за тях, понеже му е необходим служител, който да работи, или пък пуска съответната майка в платен отпуск, т.е. работодателят отново го плаща. И защо въпросната бременна не си пусне отпуск за тези 3-4 дни - продължавам да се чудя???

Защото просто не е длъжна да си пусне отпуск, а и най-вероятон работодателят знае, че ще му се представи болничен. Трупат или не - законът е такъв и те се възползват от правата си, а и най-вероятно тази отпуска ще се използва когато детето навърши години за ясла, но на майката ще й се наложи да прави всевъзможни еквалибристики, включително и да използва натрупатана през тези години отпуска, за да дочака заветното място, където ще приемат детето й... защото другият вариант е неплатен отпуск, но от въздух не се живее...

Сори, обаче не съм съгласна - постояно виждам в нашата фирма как дори бременни, които реват как нямат пари за хляб, намират кой да им гледа децата, докато тръгнат на ясла или градина. И все се връщат, като си искат парите за натрупания отпуск в брой или по банка. Така моята колежка се върна тази година с 56 дни отпуск от майчинство и ѝ платиха всички 36 дни отпуск по банка, за да не се налага да работя аз като луда 36 дни на двете позиции едновременно. А преди да излезе по майчинство обясняваше като бясно, как трябва да го ползва този отпуск, преди да излезе по майчинство. И накрая като всички други си пусна само болничен. Като ще се възползват така - да им отнемат отпуска по време на майчинство. И без това не е реален! И, да, аз също съм жена и планирам да имам дете. Но това не означава, че съм "за" безумието да се трупа отпуск по време на майчинство!

Ами то повечето жени злоупотребяват с това - на 2-3 месец от "добър" доктор си взимат болничен че са МНООГУ БОЛНИ и ги няма на работа, макар че по закон до 7-8 месец не могат да излезнат в майчински. Някой друг бачка за тях, а те лапат кеш и ...

С болничните се злоупотребява изключително много! Вече от няколко места чувам, включително и моя близка го прави, бременни си взимат болнични от трети-четвърти месец, уж да си стоят вкъщи заради контракции, но продължават да си ходят на работа до последно. Това във фирми, където заплатите се дават под масата. И така, въпросните бременни си получават и пари от НОИ, и от работодателя. Хитро, нали?

Много хитро, няма що. Едва ли фирмите които дават под масата пари, дават кой знае какви пари, осигуряват те на минимална, а взимах 400-500. Тия бременни са с голям килипир, направо им завиждам толкова, че искам и аз....

Няма далавера. Майките взимат 12 месеца 80% от осигурителния доход. И обезщетението за болничен зависи от осигурителния доход.

На мен ми е чудно за какво въобще го искат тоя болничен. Явно някои работодатели имат проблем със зрението или пък на бременните след 7 месец не им личи - де да знам. Жена след 6 месец автоматично трябва да излиза в отпуск - тя не е болна! Няма смисъл да я държат, защото е неработоспособна!

Това с излизането в отпуска след 6-тия месец в коя държава го има? Ти сигурно плюскаше здраво и стана 120 кила през бременността, но примерно жена ми след като отидохме на самоход в Майчин дом седмица след насрочения термин приемащата сестра ( не сульо от улицата ) я попита на кой идва на свиждане.

Няма такава държава по света!!!

Комунизмът не си е отивал никога!!!Просто децата и внуците на тези от БКП разграбиха държавата.А сега и я управляват. По иманата им ще ги познаете. Какво се правите на слепи?! Относно темата: каквато държавата, такова и обслужването. Бременните наистина трябва да имат болничен и да го представят в срок, но нямаме ред и дисциплина. Тук трябва и маааалко интелект. А медиците/повечето/ са слезли от овчарници и паланки... Жена в кома трябвало да се разпише, за да могат трите й дечица да получат помощи... Това ако не е трагично, би било много смешно. Все едно да искаш умрелия да си подпише смъртния акт! Е---и държавата!

Това още веднъж показва колко ненужна и себедостатъчна институция е МЗ.

Не е задължитело да го плаща. Въпросът е да работи тук, а не да си грабне куфарите за Лондон или някоя друга добре платена дестинация.

Уважаваем лекарю,ще вземеш 100лв за преглед,или хиляда за операции обаче ако попаднеш на майстора си ,Знаеш ли как могат да те огорчат тия пари, Кой ще те спаси тогава,Я виж има ли държава,Така че внимавай какво говориш,

Ти си мутра.

Ами като касата не плаща ще ги плащаш ти тези пари.И ако не ги платиш ще бъдеш много по-огорчен от този,когото заплашваш.

АМАН

Споко познавам една фирма в която служител не е получавал заплата от половин година ниама и осигуровки.Работи за чест слава потупване по рамото и усмивките и подигравките на шефа му който е гербер!НЕ СЕ КОМЕНТИРА!

"Една жена на пазара каза...." Ако е истина това,за чий още стои? За дедова слава?

Чака човека глупаците да върнат Рапоня на власт, за да се раздадат парчета баница на гробопомазани, пък може би тогава ще му платят някой лев от заработените!

Не те знам "БОЙКО БОРИСОВ" ли си, "Недоволен от ГЕРБ" ли си или поредния платен драскач /най-вероятно е това/, но поне чети какво си писал или прескачай 10-15 коментара и тогава се включвай, че не можеш да си изкараш парите...

Споко аз знам една фирма в която служител не е получавал от една година ниакква заплата не взима осигуровки а работодателя му го лъже че ще работи и ще има работа и се чудя тоя човек от кво живее и как се издържа въобще.Кво се оплакват надутите кореми да свикнат че се работи ЗА ЧЕСТ И СЛАВА ПОТУПВАНЕ ПО РАМОТО И КАФЕНЦЕ И УСМИВКИ И ПОДИГРАВКИ ОТ ШЕФА?

Като ти чета не до там разбираемия пост се питам дали не си ти служителят в тази фирма без заплата и осигуровки една година... и майкати е била "надут корем" имай малко уважение...

Бременните са под закрила и е малко сложно с уволнението им.Второ болничните листове от ЛКК се издават и със задна дата.Преди две години ми се наложи да ползвам подобен болничен със ЛКК и ми ги издаваха със задна дата.нформация за лекарски комисии може да се намери в интернет.От там разбрах в кои поликлини има такива комисии и да отбележа също беше летен сезон.Нямах никакъв проблем с издаването на болничен лист и изплащане на обезщетение.

Официално са под закрила, неофициално - привиква те шефа и ти казва, че от утре не си на работа по взаимно съгласие иначе животът ти става черен и сам напускаш...

Комунизмът води до страдания. Всички заразени с комунизъм държави държави са на това дередже. Някои хора смятат, че е било много хубаво. Така казват и наркоманите... докато не загинат от хубавината. Комунизъмт закономерно води до траен упадък. И изтъпяване на народа.

Затова ли половината американци не са чували за ЕС или смятат, че Юта е друга държава? Май не е до комунизъм.

Истината е че не сме дорасли за комунизъм. След 10000г. може би, но не и сега. Не че капитализма е по добро и че колабира на всеки 30-40г. но за сега това е най доброто за хора със съзнание като нашето.

Голям живот беше при комунизма. Ти не си бил роден още бе келеш

Комунизъм не сме имали, а социализъм с петилетки, които трябваше да ни доведат до комунизма.... хайде да не бъркаш двата щата..

Дреме ни! Важното е циганета да има и ония горе, дето слагат и махат табелки, да са доволни.

Както се пее в любимите на православните патриоти поп-фолк песни: "Шефче, шефче, бог си бацееее!"

Комунизъм няма вече, само при него имаше много, много безплатни неща, но уви Горбачов го продаде

Божеееее,безплатни! Само безплатно ви е в главата! Такова нещо няма!

Всичкото евтино при социализма сега ни излиза през носа, защото още тогава бяха натрупани милиарди дългове, които и внуците ти ще ги изплащат.Всичко на този свят рано или късно се ПЛАЩА! Няма безплатен обяд! Хайде стига с тази кокоша слепота. За много малко хора соца е бил рай. Останалите или са си мълчали, или са били унищожавани в лагерите на смъртта-не пионерските... Явно не си от този период... или си комуне.

.

Изпитала съм го преди 3 години и беше много стресиращо и унизително... В 7-ми месец с проблемна бременност обикалях една седмица всички болници в града, накрая просто нямах повече сили и се отказах, добре че мъжа ми се зае, иначе щях да си остана без болничен... ревах от унижение, защото за 12 години трудов стаж съм взимала болнични само 3 пъти когато наистина не съм била в състояние да ходя на работа... Детето се роди преждевременно в осмия месец, но слава Богу е живо и здраво... Вярно е че се злоупотребява много с тези болнични, както с всичко в Бг, но не е нормално бременни жени да се разкарват като просяци по болниците дни наред.

Жена с висше образование и с повече от три деца трябва да получава доживот висока заплата за майчинство и всякаква документация да се решава на "едно гише". Иначе България загива.

На база на какво? Да получава висока заплата за майчинство? Не трябва ли заплатата да се получава в зависимост от количествените и качествени показатели за положен труд? Дай тогава да направим и заплатата на мъжете според дължината на мъжкото им достойнство?

За съжаление с болничните по време на бременност започна да се злоупотребява както с почти всичко друго в БГ...много мои познати просто решиха, че не им се ходи на работа след 4-ия месец и се "пуснаха" в болнични, не съм и питала как точно стават тия трикове. Когато аз бях бременна с дъщеря ми преди 2 години си работех чинно дори, когато имах болезнени контракции-според моят гинеколог процедурата за болнични била "сложна" и трябвало да ме приеме в болница, за да ми даде 5 дни!!! Пълни глупости!!! Та съжалявам за тези неуредици, но за проблемните бременности има патология във всеко АГ и оттам имат грижата за непрекъснатостта на болничните листове...

с болничните се "злоупотребява" навсякъде. но вие лично бихте ли отказала болничен на бременна жена, само защото не е била регистрирана в някоя си аг клиника и може би симулира бременност, при положение, че във всеки един момент тя може да получи усложнения. чак пък толкова много ли са бременните по фирмите, че от тях да зависи съществуването им. спомням си едно време по опашките за банани, бременните също не се ползваха с предимство. до там беше озверян народа, за полвин кило банани се превърщат в нечленоразделни маймуни. ама инак - цивилиция и ойе!

Тормоз тотален.

за престъпниците - като за бременните. браво, другари! не знам дали "експертите" са осведомени, че стресът се отразява както на бременноста, така и на плода, който те носят въ себе си. на жените в това състояние често може да им стане лошо и "без причина". нима не се вижда, че са бременни и трябва постоянно да търчат за някакви си бележки, за да не бъдат заплашвани да бъдат уволнени, сякаш работни места над път и под път..и те спокойно ще си мисляд как да отгледат детето(ако се роди при тия условия) що за хора сте бе...?

Съвсем нормален БГ тъпизъм, реват, че нацията се топи, ама кога е да си свършат работата, ги нЕма!!!

Адвокати и съд в Европа. Гражданско неподчинение и затвор на всички политици, влизали в парламента до момента. Незабавно разпускане на всички ръководни кадри в държавни апарати заедно с роднините им йез право на завръщане. Това на първо време. Ако не помогне гражданска война.

Ще се преборим за тях. Ама вижте какво става с инвалидите. Тормоз тотален. След идиотщината ТЕЛК те препращат към ТОЛЕК каквито не съществуват.

Мен преди 10 години директно ме уволниха като разбраха, че съм бременна бях в 3 ия месец.беше много унизително.жени борете се за правата си.

Аз питам,защо изобщо бременна жена която кара тежка беременност въобще я разкарват по комисии и я въртят дни за да изкарат един прост болничен?Само тук разкарват по милиони пъти болни,хора в неравностойно положение и бременни.Жалка работа

Правилно!!! Като има проблеми с бременността-или с линейка на комисия ,или комисията при бременната!! Това повелява-хумаността на едно гражданско общество!!!!

Не е проблем комисията, проблем е че лекарите я бойкотират, както и всичко останало. Вместо да си седят на работното мястото ходят по частните си клиники. В държавната си работа не вършат почти нищо, а реват че заплатите им били малки. Изключения правят личните лекари но и там цялата мара е втасала и перманентно злоупотребяват, най-често с измамни прегледи. Ако ги хванат глобата е 50 лв. Комар ги охапало. Крайно време е тия злоупотреби да се криминализират. На здрави хора правят животозастрашаващи операции!!!!

КУКУНДЕЛАТА МИНИСТЪРКА ДА ВЪРВИ ДА ПИШЕ БОЛНИЧНИ, ХАХАХА

Виж с`я...... От малкото случаи в които си прав-е и този...... Но-тук си пишат мислите нормални хора-опитвайки да разберат какво е криво..... Ти за още един път-ос..раш нещата бе социопат!!!! Ти-дори когато си на правилната страна на барикадата-успяваш да накараш твоите съмишленици да се срамуват,че са на една позиция с теб!!! Винаги успявяш да изглеждаш като крепостен шут......

Не му предиряй толкова на детето. Още му е жълто покрай устата, ама иска да препечели нещо. Ще вземат да го уволнят. Лятна ваканция е все пак.

интелектуален дефицит при управляващите , НО Дамите предлагат простичко решение. На сайта на МЗ да има информация, в кои поликлиники в кои дни ще има такива комисии, за да няма ненужно разкарване между лечебните заведения.

barbalq4o

Те и управляващите са в отпуска, дреме им на шлиферите. Най-добре майките да си направят форум с тая информация. И без това цялата държава е на автопилот. Заплашвали бременни с уволнение. Що направо не ги хвърлят в затвора!? На тая държава не и трябват повече деца, трябват и още повече политици...

Да идат при кака министър Андреева, дипломираната акушерка, тя да им издаде болничен лист- нали и' избраха Партията !

Тук пак някой нещо не е разбрал - дали жалващата се пациентка или този, който е писал статията , защото всеки гинеколог, който следи бременността и изготвя документите за ЛКК е длъжен да насочи бременната към ЛКК .По-лошото е ,че по български всички се втурват да коментират , без да са осведомени , а статиите се пишат без да са проверени фактите на принципа "една жена каза на пазара".

При този срив на ражданията,ако трябва-и на ръце да ги носят бременните........ В случая,не зная кой е виновен-може и да си прав-но щом има оплакване от бременни жени,трябва да има незабавно разследване и да "хвърчат"глави!!!!!

Ами да ти кажа резултата от разследването-лекари няма,няма и да има.Наличните са в законен отпуск и няма кой да ги замества.То за прегледи няма лекари,вие плачете за ЛКК.Като се върнат през септември ще издадат болничните.Нали искате да ви е безплатно.

Ама чакайте малко, Колега ! - то си Е 1:1 Изказано ---> Заплашват бременните с уволнение. Кой ? ги Заплашва ако не 'работодателите'.

И ако "бременната " беше малко по - интелигентна ,нямаше да държи GSM - а върху бебето си.Така че има място за съмнение относно потенциала на въпросната дама, а от там и съмнения относно цялата информация в тази статия.

И само ако ми обясните защо ме изтрихте......защото журналистите са анонимни или защото са достатъчно неподготвени по темата?!?!?!?

да си правят сметка и да не бременеят през летните месеци :-). когато трябва да ползвам услугите на държавна институция аз се съобразявам с работното им време - до 16.30 - 17.00 ч .. кво да се прави ???

Ох. Колко българско ми звучи някак си. Родно.

Тази статия е пълна лъжа

Ами правете като мургавия етнос - не ходите на работа и не ви трябват болнични, освен за фалшив телк атест, разбира се.

Бременността е нормално физиологично състояние и е лично решение или семейно планирано, а не обществено такова. Проблемната бременност се наблюдава в болница, после с нейно мнение се определя неработоспособността. Журналята пак измислят сензации от частни казуси.

При Доказано-КАТАСТРОФАЛЕН профил на населението-Ни - всяко дете Е Безценно, Колега. (Извинете !)

Безценно, безценно, колко да е безценно? Ти колко би дал за МОЕТО дете - чисто българче от красиви и умни родители? А? И аз толкова за твоето. Сега какво? Да теглим по милиард дълг и да го даваме на всяка майка ли? В крайна сметка щом не щат да не раждат.

Защо ли лекарите избягаха хиляда километра по - на запад?

Защото така им е по-изгодно. Учат тук на аванта и после хващат пътя. Просто учението за лекари трябва да стане платено или тези държавна поръчка да подписват, както при военните, че ще рабоят в страната.

Защо мислите че учат "на аванта" - та нали издръжката на Вуза е от данъците, внесени от родителите на студента?А и не само лекарите учат "на аванта" в България, после заминават за чужбина, но за тях никой не претендира.

За каква аванта говориш ти,бе другарю комунистически. Ти защо не учи на тази аванта.Защото се иска много учене и акъл.Да не би тази"аванта" се е явявала на изпити вместо тях, да не би тя да е специализирала вместо тях.За 14 г. учене и накрая 600 лв заплатка.Я целувай ръка на лекарите,докато ги има още.

Хайде накрай ме да подпиша договор де. Учението съм си го платил Аз със стотици безсънни нощи,докато ти си маал по дискотеките.Така че за завършилите ПУЦ, моля да не коментират,хора на доста по-високо интелектуално ниво.

Поредният живеещ в облаците. Много добре ви знам в медицинския какви са ви умствените възможности, колко "маате" по дискотеките и какви специалисти излизате.

Какво Трябва да направим ЗА да имаме Здравеопазване, Колега ? (Да ! - имам предвид Всичко.)

с една дума -нещасници *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Решенията и на най-елементарните въпроси у нас са проблеми които се влачат с години и страдат хиляди хора и за това е по-лесно да планират бременноста си през подходящо за системета време .Нали за това се нарича ,,планирана "бременност.

Ах, 'мили' 'наши' 'работодатели' ... ---> Мамицатави задунайскогубернистическа !

Ако позволите:"Защо не станете работодател и да покажете на останалите как трябва да стават нещата?"

Съм, Колега. ... Давах Хляб на доста Хора. И у Нас и не-у Нас. ... Допуснах Грешка да очаквам че 'наште' биха допуснали аз-сиромаха да Бъда.... Едвам се оправих с Хора, които Знаят Рода-ми от Поколения... - та затова-Именно си позволих да подсетя Колегата 'селянин' ЗА Семеен Бизнес.