17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Точно така! Пак гласувайте за кмет, чийто гл.архитект ще позволява строителство непосредствено до платното за движение!!! Вместо "Симеоновско да се вдигне на опори, подобно на "Брюксел" и отдолу да минава само кварталния трафик, сега от там минава половината поток към "Младост", 1/3 от пътуващите към "Перник" и жителите на Малинова долина, Симеоново, както и част от драгалевчани и Бистричани. А на булеварда е разрешен ляв завой на всяка пряка. Чудо е, че подобни катастрофи няма по няколко на ден.

Така обърната по-добре изглежда.

Ного олигофрени...

Тоя трамвай 22 ме преследва навсякъде из София. Пресичам "К.Величков" за работа - винаги 22, пресичам "Искър" по няколко пъти на ден - винаги 22, тръгвам към "Дондуков" - винаги 22. Или е някакъв трамвай - призрак, или по маршрута се движат поне 200 мотриси. Само да не го чакаш, де.

линейката и трамвая са спрели неправилно

Уважаеми водачи на БМВ! Моля да се съобразите с факта, че законите на физиката не са отменени още. Масата (теглото) печели. Трамвая е по-тежък от БМВ-то ви. И ако на вас не ви пука за вас самите, все пак се съобразявайте с тези които возите и тези които случайно могат да се окажат на пътя ви.

Никога не бих си купил автомобил, който няма мигачи!

Карам вчера на АМТ със 120. Нямаше много движение, гледам в огледалото, настигат ме едни светлини и пушек. Докато се усетя и в лявата лента прелетя едно ауди, минимум с 200. Като казвам ауди, бая намазано. На гъза му се лепнало едно таралясало BMW, произведено някъде около края на миналия век. Демек, мога и аз. И пуши, та пушек се вдига. Та се чудех, кой от тези двамата е по-голям идиот. И дали всички ние, които караме нормално, не сме по идиоти от тях, че позволяваме на държавата да да ги търпи.

20км/ч под ограничението изобщо не е нормално. Пробвай в Германия така да се влачиш.

Тъпанарщината българска е най-ясно изразена по пътищата.

Трябваше отдавна да бъде разширено като Черни връх, ама то алчност ли бе да го опишеш....

Не е само разширението! Множеството преки, без никаква видимост, но с разрешен ляв завой, както от булеварда, така и от пресечките... Ами спирането за престой в дясната лента, което кара целия поток, в час пик да се мести? И когато в дясната лента е спрял някоя мърда, дето го мързи да се разходи 200м, а в лявата се е курдисал някол за ляв завой, как да мине автобуса, между камионите с пръст и строителни отпадъци, дето пък изобщо нямат работа там!?

Този модел коли така правят. ;)