Когато половин България е под вода

Отново половин България е под вода, отново гледаме мъката на засегнатите. Промените в климата се усещат все по-силно и засягат пряко всеки от нас. Защо тогава не се обединим около една национална климатична стратегия?

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Много добра статия на проф. Дичев. България има нужда от климатична стратегия. Това няма да спре промените в климата, но ще помогне за спасяването на все по-малобройните българи. Но с този министър на околната среда, който не вярва в промените на климата, които са очевадни, едва ли.

Историята помни и по-тежки случаи. DW са един от основните манипулатори на човешко съзнание и чрез натякването на фалшивата новина за промени в климата оправдават данък въздух или както замаскирано го наричат " такса въглеродни емисии". Преди ББ орева ортаклъка със строежа на язовир "Цанков камък", но къде е сега да каже колко милиона тона вода този язовир е спрял да се юрне надолу и колко безплатна енергия сега ще получим от тази вода. Тодор Живков не случайно построи десетки язовири, но сегашните скодоумници нямат акъла за тези неща. Това че има вода е божия благодат, но трябва да имаме политици, които да знат как да я използват, както народа е казал "Господ дава, но в кошара не вкарва".

,.,,...,и политиците казват- Важното е ,че направихме хубаво европредседателство, а за потопите Боли ни фара!!

BRCK

Ами поне от наводненията има как да се опазим. Само дето оравим точно обратното - изсякохме горите и запуснахме язовирите. Ми все по-зле ще става.

"Нещо не е наред, след като всяка година гледаме надупчен асфалт, пълни с вода мазета и отнесени диги. " Това не наред си има име, дори две - корупция и кражби са му имената по белият свят.

stankow

Това е мечтата на дойчевелето - не половината, ами ако може цялата България да е "под вода". Ама не са познали.

Учуден съм че се дава на неграмотни автори да публикуват в статии пълни с грешни и популистки предлажения Цитирам:-" И ще е нужна допълнителна подкрепа - например държавата да ги застрахова срещу подобни катаклизми за сметка на някакъв фонд". Налице е нежелание на селскостопанските производители да харчат пари за застраховки на продукцията си, нежелание или незнание може би и Андрешковско хитруване, a после като стане белята държавата да помага. Или ,както е написал автора-държавата да застрахова по-голяма глупост не съм чувал. Ами то, като стане белята, пак държавата ще плаща телевизиите се надпреварват да показват бедствието "добри" хора искат държавата да подпомага-разбирай всички ние ще плащаме ,защото някой си прави тънки сметки и хитрее . Хората започнаха да спасяват земеделската си продукция от градушки с антиград мрежи. Поучиха се от страни с развито земеделие. Но като падне градушка значи автора иска и този който е взел мерки да си спаси продукцията,харчил средства ,да плаща за подпомагане на пострадалите солидарно чрез пари давани за данъци. Къде е логиката и не поощрява ли това да се държим всички неотговорно. Застраховането е личен избор и е изградено на солидарната система. Ако държавата плаща за такава застраховка както популистки се подхвърля ,нито ще покрие щетите,защото надали ще има толкова пари за пълно покритие ,нито ще е справедливо спрямо компютърния специалист, който град не го лови, но от неговите данъци ще се плаща. Него питате ли ? Та накратко-нека всяка статия първо да минава през грамотен по темата редактор и нека автора да неси прави упражнения по теми ,в което е най-малко некомпетентен

А Явор Гечев от 4-лапи насъсква хората срещу котките. Много били. Абе, животнолюбецо на международни сензации, не те ли е срам, сритваш животномразците с нормалните хора, усещаш ли се какво правиш? Ами гълъбите не са ли много? Развъдихте градските соколи и изчезнаха врабчетата и синигерчетата, че цапали. Щото хората не цапат.... Пеперуда няма за лек да видиш. Откъде се навъдихте такива прикрити, злобни недоучки. Прирдата сама се регулира, а такива скудоумия се бъркат в божия живот. Сега гледай след умните ти изказвания, какво ще настане, за това, че проявяват хората човещина и се грижат за градските животни около жилищата. Добре, че все още има някаква живинка в отровните асфалтови населени места, та децата да могат да различат куче от крава и лисица от котка. И да проявяват милосърдие към по-малките божии твари. Че каквото беше преди 20-30 години, каква просташка жестокост имаше в децата... Добре че от Европа малко ни приучиха, че и животните са деца на природата, съвсем като нас. Обичал животните???!!! Тартюф, който мазно, мазно говори, а не осъзнава, или пък нарочно, какво предизвиква.

Те хората от село навремето са хвърляли боклука в дерето, но това са били главно биологични отпадъци, които са се разлагали без остатък. А сега, то са пликчета, чашки, бутилки, и всякакви други пластмаси. Отделно бракувания санитарен фаянс, стари дюшеци, строителни отпадъци, и какво ли още не. Просто срам!

Подкрепям статията. Наистина всяка година един и същи къщи биват наводнени или отнесени. И вместо да се замислят, не им е там мястото. Искат държавата/всички ние/ да им ги въстанови и в някои случаи да им възстанови всички стаи, когато и преди това повече от половината са били празни.

съвсем скоро ще се превърнем в пустиня, в която тук-там ще стърчат мутренските хотели с изпочупени прозорци...

ние от един 30 години не сме активен замърсител. било е някога да имаме силна индустрия. погрижиха се в днешно време да не сме фактор ни със земеделие, ни със индустрия. така че каква национална стратегия? хамериканците и китайците са основните замърсители. турци, германци, французи, британци... се едно африканските държави да обявят, че ще се борят с климатичните промени и да са водещ фактор...

Хем не сме били зъмърсител, хем с най-мръсен въздух.... замисли се малко.

stankow

Това за най-мръсния въздух - пак е измислица на дойчевелето.

с безчовечните и брутално-неграмотни българи и отвратителното им отношение към "бежанците" явно се изчерпа и изключително разностранно-компетентният професор се ориентира към глобалното затопляне и отново пасивно и брутално-неграмотно отношение на българите към природата. До седмица очаквам компетентна статия от него по темата за проблемите в плетенето на една кука. Или пък размножаването при лалугерите. Важно е статии да има и грантовете да вървят. Ако вали - защо вали, има глобално затопляне. Ако не вали цял месец - защо не вали, има глобално затопляне. Ако горите изчезват - има глобално затопляне. Ако горите завземат изоставените ниви по обезлюдените села - има глобално затопляне. В половин България пресъхнали речни корита са застроени или пък къщи са строени на метри от реките. Цял април беше като средата на юни или юли - жега, никакви валежи, слънце цял ден. Тогава никой не рева. Природата компенсира с валежи през юни. Отделно всеки си строи къща и ако може мазе десет метра дълбоко ще направи, без изобщо да се съобразява къде го прави и има ли подпочвени води. После мазето се пълни от най-малкия дъжд и започва да реве, че община, БКП, Борис Трети, Бойко, Доган, Станишев, Путин и извънземните не му помагали и не взели отношение.

този професор ще иска още пари, та да ни избави от дъжда!

Дядо ми, като е избирал място за къщата си, първо избрал имот в горния край на селото. Долу до реката смятал, че е опасно. И се оказал прав - аз помня две наводнения от иначе спокойната река. След това изкопал кладенец и научил какво е нивото на подпочвените води. Това го отказало да прави изба или приземен етаж. Направил основите от камък на метър над терена. Отдолу го оставил отворено да се проветрява. Така къщата никога не е страдала от влага. Заради меката почва направил само един етаж. Толкова е безопасно да носят основите. Двуетажните къщи се пукат от слягането на почвата. Сега съселяните копаят дълбоки основи, изливат десетки кубици бетон в изби, които са вечно влажни, а стените на дву и триетажните им къщи се пукат и през година им замазват фугите и боядисват отгоре. Лакомията им струва скъпо.

Слагайте дати, че да знаем кога за вас е това днес. Защото на днешното днес, 02.07.2018, нищо не е под вода освен коритата на реките и дъната на язовирите.