Коментари - Кога се налага коронарография и къде да се извърши? | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ако има завишени нива на креатинин и с дисфункция на бъбреците извършва ли се процедурата по коронарография? Може ли ако показателите спаднат да се направи или не? Тази процедура трайно ли ще увреди бъбреците?

Важен въпрос.Много дълго за обяснение ,ще се опитам много на кратко да ви отговоря .Да кажем че пациента има някаква степен бъбречна недостатъчност CKD (Chronic Kidney Disease )независимо поради каква причина.1 -во и най важно има ли нужда от ангиография?Ако има ,какви са рисковете от влошаване на CKD и какви са рисковете ако ангиография не се направи.За пациенти с CKD Това най често се определя от степента т.н.GFR(Glomerular Filtration Rate ),дали е над 30 mL/min/1.73 m2 или под.Нормална стойност е >90, ако е под 70 се говори за бъбречна недостатъчност.Друг важен рисков фактор е нивото на албумин в урината. Нормално албумин в урината няма.С 2 думи .Ако пациента е на диализа (GFR

Важен въпрос.Много дълго за обяснение ,ще се опитам много на кратко да ви отговоря .Да кажем че пациента има някаква степен бъбречна недостатъчност CKD (Chronic Kidney Disease )независимо поради каква причина.1 -во и най важно има ли нужда от ангиография?Ако има ,какви са рисковете от влошаване на CKD и какви са рисковете ако ангиография не се направи.За пациенти с CKD Това най често се определя от степента т.н.GFR(Glomerular Filtration Rate ),дали е над 30 mL/min/1.73 m2 или под.Нормална стойност е >90, ако е под 70 се говори за бъбречна недостатъчност.Друг важен рисков фактор е нивото на албумин в урината. Нормално албумин в урината няма.С 2 думи .Ако пациента е на диализа (GFR

Ако пациента е на диализа (GFR

Д-р Краси, докато не се легитимирате като медицински специалист, моля да не си подволявате да давате конкретни медицински съвети! Каква точно отговорност носите с коментара си и защо решихте, че въпросът е отправен към вас? Съветвам ви да преустановите този маниер на комуникация, в противен случай ще блокирам достъпа ви до платформата. Това не е бг мама. Ще помоля проф. Василев да отговори на жената.

Рискът от КИН рязко нараства при СГФ (скорост на гломерулна филтрация) под 60 мл/мин/кг, изчислен по формулата на Кокрофт, а не по МДРД, която е написал въпросният "Краси". Макар MDRD формулата да се практикува от нефролозите, в кардиологичните гайдлайни тя не се препоръчва. По принцип съвети по интернет не се дават, тъй като това е потенциално здраве и животозастрашаващо състояние и прецнката се прави само от специалист, след съответни изследвания.

Когато докторите искат да вземат някой лев допълнително

Кога се налага и къде да се извърши коронарография?Отговора на тези въпроси вълнуващи голяма част и от българите се съдържа в публикувано преди 4-5 години епидемиологично изследване,в едно от най престижните кардиологични списание,с цел да се отговори на подобни въпроси.Това е едно доста обемисто епидемиологично изследване,в което между другото се публикуваха и данни относно направените(декларирани)коронароангиографии в почти всички европейски държави a и Русия на100000 души от населението.Оказа се че след Германия и Франция в България се правят най много коронароангиографии.Тук влизат както планови така и тези при остри състояния без да се има предвид резултата от манипулацията -поставяне на стент или не или операция .Парадокса на който се натъква екипа публикувал този рапорт е - как е възможно в България да се правят толкова много коронароангиографии и Бг да е на едно от първите места по този показател,но смъртността от ИБС да е най висока в Европа и Бг да е на последно място по този показател ?Ако се вярва на статистиката - а знаем как се манипулират данните в Бг Отговора е ясен на всеки.Защото Процедурите се плащат от НЗОК. И от една страна ,това е доходно както за тези които правят тази манипулация така a и за фирмата в която работят.От друга страна едва ли има пациент който да откаже такава процедура ако му се предложи ,макар и в много случаи да е ненужна.Така че на въпроса кога и къде се налага коронароангиография, поне за Бг отговора би бил - Винаги когато си попаднал там където се такива се правят ...Оф топик.Майка ми беше в Пирогов поради счупване на крайник,в епикризата пише че поради някакви неясни симптоми са и правили и коронароангиография !!!!Но в действително такава не са и правили но по "пътека" е платено.След известно време отиде поради високо кръвно налягане при кардиолог,който абсолютно ненужно и неаргументирано я изпрати а и и направиха коронароангиография .....????И естествената се оказа че няма запушени а "чисти" коронарни съдове.Така че само чрез майка от 1. не направена и от 2.ненужна коронароангиография в нечии джобове са влезли между 3000 - 6000 лева .

Д-р Краси, математиката в медицината не е точно като в алгебрата. Вероятно не отчитате факта, че у нас има доста лош контрол на хроничните състояния, има тежко непридържане към терапевтичните схеми, има ниско проследяване поради "вика ме, за да му дам някой лев", има изключително ниска здравна култура, а наличната такава често се добива от "бгмама", има твърде висока експозиция на рискови фактори -лош диетични режим, тютюнопушене, консумация на алкохол и др.субстанции, стресогенен начин на живот, нисък стандарт, ограничен достъп до специализирана медицинска помощ в малките населени места и съвсем не на последно място средната възраст на джипитата в България и капацитета и желанието им за учене на нови гайдлайни, индикации и т.н. Дали една процедура се заплаща от НЗОК или директно от пациента (което е пак същото), не е важно. Важно е какво се случва след нея и как пациентите адаптират и оптимизират начина си на живот, за да намалят последващи рискове. За да пристигне човек в лекарски кабинет, едва ли е, за да си примери кръвното. Аз не познавам стентиран човек, който да е спрял да пуши, но знам за хора, които си спират антикоагулантите, защото "много години вече ги пият". Докато основна терапевтична линия на поведение са ни ракията, билките, съседката и бгмама, нямаме особени шансове да слезем от класацията. А и у нас всеки разбира от медицина, това не го ли разбрахте преди 3 години...?.

Госпожа Анелия,този път не мога да не се съглася с голяма част от вашият отговор/коментар.За тютюна,за ниската не само медицинска но и обща култура,за нивото на бг-общо практикуващи лекари ,бг-мама и т.н . сте права.Да не повтарям написаното от Вас.Така е.Но за да имат пациентите някаква мотивация за т.н. примарна или секундарна превенция на (в случаят)исхемична болест на сърцето,за по дълъг и по приятен живот,някой трябва да им изясни за какво става въпрос.Да им каже истината по разбираем начин.Но едва ли има лекар (не само в Бг)който да обясни на пациента че исхемична болест на сърцето ,както и много други хронични и не само сърдечно съдови заболявания са нелечими.Нито поставяне на стент или стентове ,нито коронарна "пас бай"операция ,нито лекарства или спорт диета ,режим и т.н.спират атеросклеротичният или ,инфламаторен процеси или пък ендотелната дисфунция в съдовете,а само отлагат забавят във времето техният ход.И когато им се обясни ,че примерно не броят на стентовете а много други неща са много по важни, и разбира се ако те са разбрали своят лекар правят и своят избор.Проблема в Бг според мен е точно това,независимо че по брой на кардиолози на 100000 души Бг е също в топ 10.Но всичко е объркано в тази държава .Медицината най много.И става така че само парите са критерий за работа.Не казвам че парите не са важни,но не бива да са първостепенни особенно за младите лекари.И поради тази причина и За реализиране на максимална финансова печалба, а не с мисъл за пациента "светилото кардиолог" е готов на компромиси.И като в приказката- и вълкът сит а и агнето цяло.И когато "Светилото" казва ..... дааа тук един стент там още един ,догодина пак и пациента е много доволен а и светилото.Тук не поставям под съмнение въпроса дали и колко стенна са поставени ,или от какво поколение са те (материал) макар цените да са различни. А Съвсем трето е дали изобщо е имало нужда от коронарна ангиография със или без поставяне на стент. p.s.Едно от нещата с които не съм съгласен с Вас и бих Ви поправил,е свързано с въпросните ваши познати които сами са спрели да приемат антикоагуланти.Ако такива изобщо са им били предписани поради исхемична болест на сърцето ,те са постъпили правилно.Антикоагулантите имат друга индикация.Понякога и пациенти с коронарна болест ги употребяват ,но имат и друго заболяване а и индикацията е друга.Вие явно имате предвид анти тромботични препарати - аспирин и P2Y12 рецепторите блокери клопидогрел и тикагрелор .А те винаги се употребяват в комбинация за различен период от време -1-3-6-12 месеца зависи от много неща .След този период само малка доза аспирин и в някои случаи двойна терапия за дълго време или пожизнено .Но разбирам вашата изказна грешка ,такава грешка правят поне 90% от лекарите (другите 10% които не я правят много често са кардиолозите)А и последното ….за тези 3 години …. е аз съм го разбрал мнооооого мноооого по отдавна

д-р Краси, У нас няма статистика за сърдечносъдовата заболеваемост, но вие имате такава, разбирам, за комуникацията лекар-пациент на четири очи. Вие, който постоянно изисквате от мен източници, моля да ми изпратите вашия за тази статистика. Иначе, ето ви коментар директно от проф. Василев: "АЗ казвам на пациентите си, че ИБС се лекува, но НЕ се излекува и че трябва да пият лекарства доживот. И че стента ще им помогне да живеят по-добре, но не им гарантира, че няма да се стесни или да възникне стеснение на друго място."

До "Краси" Статия, която да сравнява броя на милион население в Бг, Франция и Германия няма. В атласа на интервенционалната кардиология числата са неверни, неясно откъде взети. Съгласно доклада за състоянието на здравето на населението в ЕС за 2021 и 2022 г единствената област в която има НАМАЛЕНА СМЪРТНОСТ е острия коронарен синдром - като конкретно е посочено, че причина за това е добре развитата мрежа от катетеризационни лаборатории. В НИТО ЕДНА друга област в Бг няма намаление на смъртността. Смъртност от ИБС няма - има смъртност по причини, като се отчита основно миокардния инфаркт и сърдечната недостатъчност, която ВСЪЩНОСТ Е основната причина за смъртност. А това е нещо съвсем друго. А и бъбречна недостатъчност се счита от GFR под 90, не под 70 както твърдите!

Във В.Търново се налага, когато имаш оплакване от стягане в гърдите и задух. След като посетиш джипи-то си и то ти даде направление за специалист. И като попаднеш на "светило", то веднага ти вика линейка, която те кара в частната кардиологична болница. Там екип веднага те "опъва" за въпросната графия, без значение от кога имаш оплаквания, без значение дали си на 30 или на 50 години. И ако нямаш познат лекар, който да се обади - ще те накичат като коледна елха със стентове... Това е истината.

да бе, едва ли насила го правят, няма как да стане на сила,по скоро май хората искат да им сложат стент , че и се натискат, и после хоп, на ТЕЛК, абе тарикати сте

Само за сведение. От доста време не дават ТЕЛК за стендове даже да са 2 или 3 .А като си терикат, отиди да ти сложат, и хоп готов пенсионер.