Кметът на Копривщица забрани чалгата

Кметът на Копривщица Генчо Герданов забрани пускането и слушането на чалга музика със своя заповед.

Обратно в новината

Коментари - Кметът на Копривщица забрани чалгата | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Браво, Кмете! Да си жив и здрав.

Как се различава чалга от останалта музика. Ако при танцуването ръцете са над главата - музиката се заклемява като чалга и следва да се забрани. Слуащия или друсащия се на чалга да бъде отведен на полето да положи безъзмезден селски труд.

Бобо

Дано и други последват примерът му.

евала на кмета

ДИСКРИМИНАЦИЯ- А -А- А -А .. !!!

Браво, Кмете !

someone

не одобрявам. има чалга песни, които са много близо до българския и балкански фолклор, не виждам кому и как точно пречат.

Кажи поне една чалга която заслужава да и се обърне внимание !!!

Браво Кмете.

На този трябва да се издигне паметник приживе!!! Дано е само първата птичка на пролетта и дано повече кметове се осмелят да последват примера му за ограничването на мазната чалгия.

ЕВАЛЛА

Много ще бъде хубаво изобщо да не звучи тази цигания в нашата държава, но надали, защото 80 процента са цигани. Ако, някой иска да слуша то да не пречи на другите около него

Има кой да го снима тоя чукудур на снимката....:)Са-са-са-са

sawo

Че ти не си си сложил снимка :)

Иделаното ще е ако просто няма търсене на такава музика! Второто най добро нещо е забраната...

Един простичак въпрос. Разбирам ви, че искате да се ЗАБРАНИ чалгата. Спомням си за едни времена, когато ни забраняваха да слушаме "упадъчна музика". Бихте ли ме светнали, какво още ще бъде ЗАБРАНЕНО и какво ще бъде РАЗРЕШЕНО да се слуша?

Въпросът който задавате е безсмислен за родолюбците, а за такива като Вас, простичАк.

Благодаря за забележката за правописната грешка. Родолюбието и патриотизмът са несъвместими с патриотарството, което очевидно изповядвате. И все пак, не отговорихте на въпроса ми - какво още ще бъде забранено и какво - разрешено.

Ако песента съдържа нецензурни думи и приканва към примитивни/низши удоволствия като да се напиеш, наядеш и на*беш :)

:) А ако са на английски или друг език (различен от българския) тези думички и призиви - тогава може ли?

Явно другите коментиращи те не са вникнали във въпроса ти, защото той е много уместен, т.е. как ще се регламентира що е то чалга, за да може да се забрани. На мен лично ми е гадно да слушам и гледам азис, но не мога да отрека, че макар и циганин е с доста по-висока интелигентност от различни културтрегери нечалгари.

Благодаря. Изглежда е така. Не е въпросът в чалгата, а в елементарното ми разбиране, че не можеш с беззакония да налагаш демокрация. Ако приемем този подход за норма на поведение, до използването на "изолиране" или "елиминиране" на инакомислещите е една малка крачка. Оруел "на живо".

Да добавя за сравнение и друг известен чалгар, също противен ми - един дълъг водещ по БТВ, които явно го държат заради масата изпростели /за съжаление/ българи.

Съгласен съм и за двамата. Азиз има едно много впечатляващо интервю за интеграцията на циганите (той не използва думата "роми"). Аз също не слушам песните и не гледам клиповете му, но с удоволствие слушам разсъжденията му за живота и политиката. А онзи, другия - дългия чалгар, просто не го гледам. Той е низък човек. Помня, едно време беше подел акция - всеки да закачи за националния празник българското знаме на дома си. Той самият не го направи.

sawo

Чалгата е достатъчно да се забрани :) Особено за подрастващи, в предвид че и текстовете и клиповете са си чиста порнография.

Наглед простичко решение, но на практика представлява оглушителен шамар по цялата чалгажийско опростачена общност! Разбира се и по тези, които я толерират. Това решение трябва да има последователи и да се превърне в мощно всенародно движение!

Кметът да беше издал заповед, че във връзка с фестивала, ще се пуска и слуша само и единствено българска народна музика. Няма да има т. н чалга, но няма да има и рап, рок, метъл, джаз и всичко останало.

Ъм ЧАЛГОТЕКИТЕ забанили? Щот основно там се върти чалгаджи контингента};-)))))

Hещо си превишил правата г-н кмета , забраната да се слуша музика е антидемократично явление в една държава, която се смята за европе-ска. Bсички забрани имат тоталитарен и комунистически характер. Cвобода на словото , свобода на музиката .

Теб труда ще те направи свободен!

да се забрани цялата ЧАЛГА държава с нейните Чалга институции!!!

Хай Буй , познах те...ти си онзи Ju-лия от Хелзинкския комитет....или си онзи Ju-гения от "Дьорд Шорошите" ...

Чудесна идея, подкрепям с две ръце :) Чалгата трябва да се забрани повсеместно. Стига вече с тази простащина!

Браво кмете!

Господа, много от възраженията Ви срещу решението на г-н Кмета на Копривцица са основават на отсъствието на определение за "чалга" и са основателни... Но доколко? Дори и да има държавно определрение за "чалга", то надали ще бъде винаги приложимо и неоспоримо. От това не следва, че любителите на чалга трябва да могат да тормозят с нея нелюбителите й. В някои случаи, чалгата съдржа порнофония и вулгаризми - преки или намекващи, и не е подходяща за озвучаване на публични места. Ето защо би било разумно, при противоречия да се следват препоръките и разпоредбите на общината - едва ли забраната на чалга или нещо близко до нея би навредикло някому.

ПИПО

Браво

Май много от коментиращите не разбират едно простичко нещо. Проблемът има две страни - естетическа (не е съвсем точно, но това ми идва на ума) и правна страна. Аз също не харесвам това, което за себе си съм определил като "чалга" и не го слушам. Не харесвам и Кончита Вурст, но не съм привърженик и на забраната на клиповете му/й (или каквото е там) в България. Законите са за това - да се спазват и то от всички вкл. от държавата в лицето на нейните институции. Чалгата не е дефинирана от закона и не същестува в правния мир. Кметът няма правомощия да я забрани - защото не може да забрани нещо, което не съществува в правния мир, следователно заповедта му е незаконна, независимо за къде и за кого е издадена. Законът си е закон и кметът е длъжен да го спазва. Иначе - той може да апелира към гражданите и гостите да не слушат чалга, дори да отправи молба - като се извини за причинените им неудобства. Това би било допустимо от правна гледна точка и не се нуждае от дефиниране.

Има две понятия - цензура и автоцензура.Ако имаше цензура и автоцензура в БГ нямаше и да има чалга.Тогава нямаше да има и проблем.Автоцензурата си е прави истинският творец , а цензурата е за такива като Митко Пайнера.

Не ми излизай с термини като "цензура"и "автоцензура", защото навлизаш в опасните води на диктатурата и тоталитаризма. Така навремето са подлагали на политически и обществен остаркизъм всеки, който не се е вписвал в определението за "социалистически реализъм в изкуството". Що не обясниш понятието "чалга"? Думата е от турски, преведена означава музикален инструмент (от цигулка, през флигорна та до тъпан).

Кметът има правомощия и съответно забрани чалгата по време на събора - всички българи и родолюбци го приветстваме. Ето ти един пример и от демократично общество: в началото на туристическия сезон кметът на един италиански град забрани на местните хора да слушат силна музика в колите/моторите си, за да не смущават туристите. метните градоначалници са хората, които трябва да преценят и наложат съответните норми: щом хората са ги избрали, значи им имат доверие. Ако има недоволни: нека да протестират.

Италианският кмет е действал в съответствие със закона. Не зная за държава, в която да няма определени хигиенни норми, вкл. за шум, звук и т.н. Местните градоначалници са свободни в рамките, определени им от законите. Кметът на Копривщица е излязъл извън рамките на провомощията си. По същата логика, той би могъл да забрани достъпа до града на хора, които според неговите собствени виждания с облечени неприлично. А вижданията за "прилично" облекло, държане, и т.н. са различни. Баба ми (Мир на душата й!) бе внъзпитана в католическо девическо училище и до сетния си ден се кръстеше, като видеше жена с пола 2 педи над коляното, щото не било "прилично".

Атмосферата която се създава по време на Събора е УНИКАЛНА, но действа като червено на бик, за някои мургавелковци, които ще гледат да я разрушат с просташката си музика. На което участниците в събора биха реагирали с брутална саморазправа, все пак, Копривщица е светиня за БЪЛГАРЩИНАТА. Кметът просто се грижи да няма ексцесии.

Съгласен съм. Но би трябвало да го прави по законен начин. Има много начини да се направи това в рамките на Закона.

Да се забрани със закон и в цяла България!

Просто има нужда от цензура и няма нужда от забрана със закон.

Абсолютно правилно е за фолклорен събор...и на определени хора ще кажа да си преценяват действията:)

От вонящото блато на музикалното статукво у нас, денонощно ни се натрапва, чалга, поп, рок, метъл и разбира се некадърно обработен фолклор с малки изключения. Интонационната среда в България, в момента не е Българската. Българщината ни е атакувана непрекъснато и от всякъде. Българският песенен фолклор е под ръководството на евреин, проф. Кауфман. Този могъщ извор за БЪЛГАРСКА МУЗИКА, българският фолклор, целенасочено се отравя и затлачва . Красиви и богати сме, невероятно богати сме с Българския фолклор и няма защо да се правим на скромни от деликатност да не се засегнат другите нации.

Обичам империалиста...

но и зпълнението е левашко. кой определя коя музика е чалга и коя не. псевдонародната музика звучаща по планета фолк,фолклортв и други чалга ли е или не ?

от проблемите с чалгата е, че тези, които обичат да я слушат, непременно я пускат толкова силно, че околните да не могат да си чуят и мислите даже. Да слушат тихо, никой нямаше да забранява, ама те много държат да се бъркат в живота на другите, а сега - какъв вой, че им се бъркали в техния. Горките!

Браво! Остава заповедта да не остане само на хартия и да не бъде оборена в съда. Кое от двете да се случи, ще покаже, че сме станали правова държава.

Браво, трябва примерът му да бъде последван от възможно повече кметове за се изчисти България от нещо което може много трудно да се нарече музика, по скоро дива ориенталщина и простотия.Срамувам се от сънародниците които слушат това жалко подобие на музика.

Първо дефинирайте законово що е то чалга, ако изобщо може да го направите, и тогава се пънете. Иначе ще ядете шамари за дискриминация.

Може да се дефинира нещо което си заслужава труда ,а чалгата дори не си заслужава труда да бъде спомената.И в световната музика няма такъв термин , а се ползва само в тези ширини.Да си чул Billboard или Rolling stone да раздават награди за чалга ?!

Човекът пита какво е "чалга"! А не иска още профански коментари!

Чалгата- враг номер едно на Копривщенската селищна система! Всяка чалга-песен- удар в лицето на демокрацията! Чалгата е причина за влошаването на музикалните вкусове в България. Граждани, не случайте чалга!

Много точно казано! ЕДно време имаше лозунги - "Всяко кокоше яйце - бомба срещу американския империализъм!" и др. подобни. Същото е.

Намирам 90% от така наречената чалга за доста дразнещо занимание. Така поднесената новина, поставя няколко неясни въпроса. Относно пускането на чалга, всичко е ОК. Но когато става въпрос за слушане, как би се установило, дали слушам или не?

Чалга слушат основно циганите и слабо образованите. Но май вече и на тях им писна.

е начин да покажеш колко ти чини акъла, когато имаш свободата да избираш, какво изкуство да правиш и каква музика да слушаш. Чалгата е враг номер едно на демокрацията.:)

Под понятието чалга спадат много свери от живота ни. Като се започне от музика, та се стигне до политика. В този смисъл попадение право в.... 10+

БРАВО. ВСИЧКИ КМЕТОВЕ - ВЗЕМЕТЕ ПРИМЕР

Типично по български - популистко и най-вече - незаконно. Кметът е надхвърлил правата си, определени му със законите и Конституцията. А и нали за да забраниш нещо, първо трябва да го дефинираш с някакъв законов или подзаконов акт. Нека кметът покаже къде държавата в лицето на законодателя или изпълнителната власт с подзаконов акт е дефинирала "чалга". Щото ако нещо за мен е чалга, за друг може и да не е и обратното. Ако пусна дадена песен - напр. по радиото и довтаса някой, който ми забрани да слушам това радио, мога да съдя общината за ограничаване на правата ми.

Няма нужда да се дефинира що е чалга ! Щом гадно , мазно и отвратително значи е чалга.А пише ли , че издателя е Пайнер - чалга е !

Има нужда, защото иначе мога да осъдя общината за психически тормоз, ограничаване на човешките ми права и т.н. И един въпрос - просто се интересувам, де. Значи не мога да пусна песен, "произведена" от Пайнър, но мога да издъня високоговорителите на колата с рок или хеви метъл например. Щото очевидно са в рамките на понятието "фолклор" ли или как?

Ако все още търсиш дефиниция за чалга, погледни себе си и начина, по който се подписваш в този форум. Или както казва една хубава българска поговорка, виж първо гредата в собствените си очи и тогава търси сламката в тези на другите.

Любителите на заместителя на музиката-наречен чалга-скочиха срещу кмета,водени от изводи които произлизат от заместителя на мозък,с който се опитват да съставят изводи...:):))) Можеше да се говори за тоталитарни методи,ако забраната беше тотална и ностоянна!! Какво по-нормално,по време на Международен Фолклорен Събор,да се забрани за три дни,това звуково замърсяване,наречено чалга?? Все едно,да разрешиш да се продават дюнери и хамбургери,на Събор за представяне на Балкански национални кухни....:):)))) Познавам Кмета лично и бъдете сигурни,че е много интелигентен и консесусен човек,с визия за града!! Консесусен обаче,не означава "йесмен",който да наака едно такова мероприятие... Всеки нормален човек,ще го подкрепи!!! Чалгата,при чалгарите-когато направят Събор за музикални субпротукти,да си я пускат колкото си искат-селяндурите...:):)))))))))

респект, ман, направо ме абстрахира! сега отивам в мола да си купя един кен бира, след това ще си направя едно селфи с таблета и ще ходя да ваканцувам!

Застраховка,имаш ли застраховка?? И застраховки правя,за морето!!С всяка застраховка,подарък един диск на Азис или на Екстра Нина........

Забавно разсъждение. Защо, тогава г-н Кметът не е забранил и старите градски песни (чалгата на 20-те и 30-те години на миналия век) и класическата музика? Мога ли да си пусна Верди или Моцарт? Как се връзват те с фолклора? Щото, ако погледнеш в историята на музиката, и Верди и Моцарт са били обвинявани, че композициите им не отговарят на класическите за времето си представи за музика или иначе казано - били са своеобразна "чалга".

Философски си прав... Практически,твоят въпрос е безпочвен!!:):)))) Първо,забраната касае,не "личната употреба" а обществени места-заведения и сергии!! Второ,кажи ми,къде си чувал при Събори,някой да пуска Верди,Моцарт или Вивалди,че да забранят нещо което всъщност не стои на дневен ред?? Айде сега,отиди ти,при чалгарите на "Планета",когато правят тези "Велики концерти" с песните от типа "съблечи ме батко за да ми е сладко" и се качи на сцената да им свириш малко Паганини с цигулката,та да видиш как ще си решиш проблема с зимнината от доматите и зарзавата когото ще получиш във вид на снаряди,от неграмотните диваци,съставящи публиката.....:):)))))

ИНФОРМАТОР-Грък лукав, това не е "... Международен Фолклорен Събор,...." или пък Събор за народната музика от всички балкански държави .... , това е "ХІ Национален събор на българското народно творчество"

Лукав си ти бе шопар...:):)))))) И не се прави на всяка манджа мерудия... Отиди на Събора да видиш кои участват и след това говори!! Ти,въобще знаеш ли къде е Копривщица и какво представлява,или в стаята ти виси само снимката на Кондъо и на Отварачката бе-а??:):))))))))))

Чалгата не е ли музика за простолюдието?

Популистки ход на кмета за да го изберат пак наесен !!! Защо не забрани чалгата целогодишно в този най-автентичен български град ???

Защото БХК ще го обеси в Страсбург под квиченето на възторжена тълпа чалгари. Екзекуцията ще се излъчва по "Планета ТВ".

Виж сега... И аз мразя чалгата и съм на страната на кмета за тази тридневна забрана,понеже там ще се проведе Събор за народната музика от всички балкански държави и музиката трябва да е народна!! Но,една тотална забрана,хем е тоталитаризъм защото има хора които слушат тази музика,хем ще трябва(по твоята логика)да задължи всички в Копривщица,да ходят с народни носии.....

Посетителите на Народния събор на българското народно творчество в Копривщица през тази година трябва да забравят за чалгата и мобилните си телефони. Причината е, че кметът на града Генчо Герданов забрани "пускането и слушането на чалга музика" във всичките й разновидности на фестивала, който ще се проведе от 7-и до 9-и август във възрожденския град.

Мира и орк. Фаворит - Там е купона "Слънчев бряг, Варна, там е купона - майна, Слънчев бряг, Златни, там е купона бе, брат ми." P.S. много смислено ;-)))

Мейдън и метълът нямат нищо общо с чалгата. Метълът е силна музика, която поддържа духа... Недейте да ги мешате.

няма право на глас. Ние си искаме България и българската народна песен. Чалгата е циганска музика с много кючек и български фолклорни нотки

Ашколсун, ефенди!

Шапка му свалям.

ДА ИМА ЗАКОН ЗА ЗАБРАНА НА ЧАЛГАТА!

Звучи много хубаво, обаче нали "чалга" е жаргона на "поп фолк", а фестивала е фолклорен..... Просто си разсъждавам. Във всички механи редуват хубави македонски песни с Преслава, Ивана и всичките там....

Супер сравни Райна Кабаиванска с Преслава..................

Скъпа нора, не разбирам коментара ти. Как точно ги сравнявям? Ако прочетеш внимателно/няколко пъти/ ще разбереш, че дори не показвам пристрастие, а изтъквам фактите. Иначе аз слушам Депеш Мод и нито чалгата, нито фолка биха ми липсвали.