Кипърските турци решиха да отворят призрачния град Вароша: какво ще последва

Решението сериозно нарушава резолюциите на ООН, пречи на уреждане на кипърския въпрос, но пък всячески се подкрепя от Ердоган

Обратно в новината

Коментари - Кипърските турци решиха да отворят призрачния град Вароша: какво ще последва | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

То бива, бива човек да е прост, ама толкова проззд като мене няма по света!

Може би най-хубавия (със сигурност най-обширния) пясъчен плаж в цял Кипър е Деринйа Халк - простира се от чертите на Фамагуста (Газимагуша) на поне 4 км. на юг до самата буферна зона и демаркационната линия.. и от няколко години насам е пълен с народ от началото на май до края на октомври, вкл. вече отдавна интензивно се строят хотели по протежение на бреговата ивица.

Като се има напредвид че случая със Северен Кипър и Нагорно Карабах е почти един и същ и Турция седи на обратните страни и в двата - превзе Северен Кипър защото имало турци там но не признава Карабах където мнозинството са арменци - е интересно че привлича вниманието натам. Аз живея на острова от много години вече, и всички знаем защо Вароша до сега беше изоставена - самите турци също го потвърдиха. Искат да използват града като разменна монета в преговорите си с кипърските гърци (понеже това беше гордоста на гърците и нещо като Монако за региона през 60-те)..ние ще ви върнем града обратно а вие ще се съгласите на отстъпки на други места. Местните обаче многократно ги отсвириха и града си стоеше празен и полуразрушен вече 50г. Щом като Ердоган един вид взима града, може би е сигнал че повече не иска да се пазари и преговаря. А това може да бъде преведено както искаш...или че е решил да действа без да се пазари или че е решил да утвърди статуткавото и така да затвори тази глава защото фокуса му е другаде.

Има разлика между Кипър и нагорни кораба но явно не я знаеш. Мирно и тихо са си живели кипърски гърци и турци с уговорката че едните ще излъчват премиер а другите президент. Не щеш ли обаче в Гърция взели властта привържениците на мегали идеята и решили ведно с кипърските гърци да присъединят кипър към Гърция. Та заради този опит за анексиране се намесва турската армия и резултата е налице

няма такова нещо, в Кипър няма такова животно като премиер

И защо да не отворят плажа?!

и защо?

... сирия, ирак, нагорни карабах, азербайджан, киргизия... сега Вароша в Кипър, да очакваме скоро и кърджали ли??

изпуснах Либия и шелфа до Кипър и Гърция...

Поредната демонстрация, че на Турция вече не й пука от никой и съвсем притеснително за нас се изживява като Султанат, кой то вече е нещо повече от регионален играч. Турците си правят каквото си искат. Европа освен лъскави декларации, не е в състояние към момента да противопостави нищо срещу агресивната турска политика. Притеснително, защото управлението на ЕС е поверено на инфантилни и безпомощни мозъци. Редактор : Виктор Стефанов, поредната ви наистина добра статия. И то на проблем, който у нас още не се отчита като такъв. Малко инфо, доста точно описание на руснаците, на това, което се случва сега: "Эрдоган вошёл во вкус, Запад терпит поражение, — Пушков" За България е твърде притеснително.

че не могат да вземат решения за нищо! Щом решиш нещо да правиш и веднага някакви ООНета, демокрадци, екологисти, зелени, бенбени изкачат и започват дати викат "не може", че има резолюция !! Издават си разни резолюции не последвани от нищо!!! Кой ще ги чака вече 50 години, това е един човешки живот! Там няма връщане назад! Нямат ли давност такива напълно загубили смисъла си резолюции?!

Еврогейовете вместо да излизат с резолюции да треснат едно пълно ембарго на турция, всички турци от Западна Европа да се екстрадират обратно в кочината им. Бързо ще свалят феса от власт и ще се кротнат.

по-скоро Ердоган ще организира протести на турците в Германия и Зап.ЕВропа...

Не могат да ги върнат, защото не са турски граждани, а германски, холандски, френски, австрийски, английски и т.н. За съжаление. Отдавна е изпуснат тоя момент.

И как, като не разрешавате никакъв въпрос, а само пишете резолюции??!! Някакви развалини от сгради продължават да стърчат сред диви шубраци в средата на Фамагуста вече половин век!

Мотика, мотика... Мотика след мотика настъпва Ердоган, Кога ли ще стане от собствени хора курбан? Автор: НЕИЗВЕСТЕН (77)

от 84 излезли с резелюция и още нищо по ново по Кипърския въпрос?!

Седин след друг се пенсионират като милионери на гърба на напълно обезмислени от времето резолюции! И да не им ги пипаш, че им пречиш да разрешат проблема възникнал преди 50 години и те спали т.е. много работили по него

Ердоган за пореден път настъпи мотиката, като този път вбеси Русия, с авантюрата си срещу Армения. Сега обърна очи към Кипър. Остана да ядоса ООН и е готов да го пречукат.

eче Путин не вдига телефона на Пашинян а камо ли да му помогне

Тези евнуси в европарламента, ЕС и разните там подобни евро, освен да излизат с някакви безполезни резолюции, с който и задника няма да си избърше човек, да вземат малко да се събудят, защото отдавна се вижда немощта на стария континент. Анадолския манаф си разиграва коня както иска и прави провокации по-нагло дори от евразийското джудже. ЕС или трябва да започне да действа твърдо, категорично и дори агресивно в определени случаи, или ще си остане само един импотентен икономически спомен.

Също както е започнал Хитлер. Присъединяване на Австрия към голяма Германия, после Судетите , после цяла Чехословакия , ако беше спрял след Полша , така щеше да е до днес. Така че не трябва да се омаловажават такива действия само с "резолюции".

Има една сериозна разлика...гаджала не е немеца. Нито по капацитет, нито по възможности нито по технологии. Турция е държава от 2-ият свят а в много отношения, дори 3-тият свят.

А ние от 20 свят

Следващата атака на Ердоган (ако бъде преизбран) ще бъде срещу България. За да го разколебаем трябва покрай турската граница да имаме подредени около 100000 ракети и 300 самолета.

lu4ka

От къде?

Само 30 установки Топол М и Тайфун са достатъчни за запълнят половин Турция със пепел.Трябва ни стратегическо отбранително оръжие.

Споко, Меркел и ООН ще изразят най-дълбока загриженост!!)

Това са ходове за вътрешно ползване - да не гледат хората там нивата на инфлация и обезценяване на лирата. Като му скръцнат със зъби САЩ, ЕС и ООН, ще си подвие опашката, както стана със сондажния кораб.

Ако Турция е от третия свят, то ти живееш в десетия бе ганьовото, тъпунгер платен.

Вароша всъщност е квартал на град Ловеч....

Квартал Вароша има и в Благоевград, Велико Търново, Видин, Пазарджик, Перник Разград и Търговище.

Винаги съм се чудил къде са кипърските перничани, пък те - в квартала.

Ердо наближава да свърши като Садам или Кадафито с нож в гъзо.

дано ножа е малък и тъп, да се помъчи повече кучето

" Говорителят на кипърското правителство Кириакос Кушос каза, че това действие е в противоречие с международното право и резолюциите на Съвета за сигурност на ООН относно Вароша".

Там,където краваринът /СеРеУ-то и МИ-6/ насе ре,с нищо не може да се изпере.

и на мен ми се струва пълна глупост по нататъшното съществуване на призрачен град в центъра на Фамагуста, само защото ООНЕто казало така! ! От него са останали само развалини и шубраци през които не можеш да минеш...Нито турци могат да живеят вече в него, нито гърци... паметник на човешката глупост и алчност

На български се казва "т.н. СКТР".

Много нагли турчоля...защо не ги приключиха на време...

Колкото са виновни едните, толкова са виновни и другите.

ама гърците почнаха конфликта там и като се осраха почнаха да пищат

Конфликта са го почнали турците от момента в който са решили да се заселват и превземат чужди земи

В случая просто ще поправят една тъпотия на ООН. Що за идиотско решение - да изселиш и затвориш един 40-хиляден град? Друг е въпросът, че Ердоган сондира с малки стъпки международните реакции, за да разбере докъде може да си разиграва коня. До момента се вижда, че никой не иска, а още по-малко може да му попречи. Ердоган е много млад за политик. Ако живее (и управлява) до 80, тепърва ще геладме докъде ще стигнат имперските му мераци.

Дали не е редно да се готвим и ние за някоя "освободителна" акция на Ердоган...?!?

те е яко засърбяла анала