1966 г. - 82 души загиват в български самолет до Братислава

Точно преди 51 години става една от най-големите катастрофи с български самолет - 74 пътници и 8 души екипаж загиват при катастрофа край Братислава.

Обратно в новината

Коментари - 1966 г. - 82 души загиват в български самолет до Братислава | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не си признават вината а задължават България да плати обезщетение.Не си спомням точно ни имаше и брой борови дървета унищожени който трябва да се платят.

дори имаше виц - ползвайте самолетите на Балкан - не останаха!

Не са чак толкова много, общо взето Балкан беше в първата четвърт по безопасност. Най големият брой катастрофи е в периодът на бързо развитие на компанията, което също е нормално. За тази катастрофа вината е основно на диспечерите в Братислава, но и изтъкнатата причина лошо владеене на авиационен английски също има място и при това не само при тази катастрофа.

Това с невладеенето на английски е направо виц! Както и цялата фантасмагория, че бай Тошо е виновен, щото подшушнал на диспечерите да забият самолета... Изобщо през соца всички смъртни случаи са само по нареждане от партията хаха..

Защо няма и една дума,че между жертвите беше и великата Катя Попова. Представям си ,ако, да пази Господ, между пострадалите бяха видни представители на българската култура ,като например Азис или Мара Отварячката , навярно нямаше въобще да се спомене за останалите пътници.

Не си прочел добре. Още в началото го пише: Сред жертвите са оперната прима Катя Попова. В нейна памет поетът Павел Матев пише стиха "Сън ли си, или те има", станал шлагер с песен на Лили Иванова.

Спомням си че се писа за още 2 авиокатастрофи.Едната е в която загина певицата Паша Христов, и Борислав Гуджунов е бил в самолета но се е спасил.Другата катастрофа беше за наш самолет паднал около Враца -спомням си че се говореше за гимнастички сред пътниците.Ако някой знае и има инфо нека сподели

През 1978 година загинаха Жулиета Шишманова и Румяна Стефанова.

Допълнение-Горуня е убит,доколкото помня и ЦВ. Анев-също.

Само да попитам ако някой знае. Паша Христова не беше ли загинала в тази катастрофа? И за Бисер Киров нещо ми се върти в главата, че едва е оцелял. Но тук пише, че всички са загинали.

Не, онази катастрофа беше 1971 г. на летище София

Благодаря

това беше прехваленият социализъм тогава за който мечтаят дебилите-комуняги.

Оти сега не стават ли авиокатастрофи бе тъпчо ? И на какво ниво е сега техниката спрямо тогава ?

Тихо, че капиталистическите самолети що народ са избили... Но това дебилите-капиталяги не могат да го осмислят.

Ако някои от форума иска да ги почете-целият екипаж са погребани на "Алеята на летеца"в Централните Софийски гробища.Нека Бог ги прости!

Чехословашката комисия не се е решила да признае, че чешката страна носи вина за катастрофата. Тя обаче не се е решила и да прехвърли вината върху българската страна. Все пак в онези години реалният статут на България е бил доста по-различен от онова, което се опитват да представят в момента. Не бива да се пренебрегва и фактът, че тогава председател на Министерския съвет на НРБ е не друг, а Тодор Живков.

Добра и изчерпателна статия. Поздрсвления.

Бяхме приятели със сина на загиналия командир - Чавдар Любомиров Антонов, също летец. Почина от инфаркт преди 6 години. От него знам, че причината за трагедията са чешките диспечери. И това не са синовни пристрастия и защита, както някой би помислил. Чехите са евреите на славянството! Така че от тях не очаквайте истини и обективност!

Чехите не са славяни, словаците са.

А , защо езика им е славянски на чехите. И ако не са славяни , то какви са?

Чехите са западни славяни, ако сте забравили часовете по история! Но имат много силно влияние от немците, затова някои ги смятат, че не са. Не съм чувал да има много евреи там, виж в Полша е по-друго. Там всеки втори е или Адам или Ева.

И каква е и как си я представяте вината на чешките диспечери?! За причината лъжете, или са Ви излъгали!

Като дадат примерно по-ниска височина, а самолета се разбива във високите хълмове до летището..

И колко му е на диспечера нарочно да зададе грешни координати. Един гласец му го пошепва в слушалките, той прави дълбоко вдишване и действа. Де ша иде - хляб яде, живот пази и семейство има.

Само искам да напиша какво видях в Прага на плакат на информационата стена пред една Черква АБ=BG

Извини ме но не го разбирам !Моля те обясни го - какво се има в предвид?

Там има една българска черква. Мисля, че беше Св.Кирил и Методи.

Причината за катастрофата е обледяване на крилата, довело до невъзможност за управление. Всичко останало са пропагандни измишльотини.

То и един чадър стрелящ с отровни сачми в Лондон е измишльотина...!!! Нали?... Но все така са си "отивали" враговете на "тато"...!!! Дааа...!!!

Много точен коментар, напълно го споделям!

Знам го от дядо ми, който е бил летец и след катастрофата са разяснили подробно причините за нея на всички летци в страната. Такава е била тогавашната практика за всички, дори и за най-незначителните инциденти със самолети и в страната, и в чужбина. Сега не знам каква е.