Кола се вряза в турското посолство, шофьорът е арестуван

Шофьор на "Ауди А4" с варненска регистрация се удари в сградата на турското посолство на столичния булевард "Васил Левски". 35-годишният мъж, който е криминално проявен, е арестуван, съобщиха от МВР. Има версия, че става дума за умишлени действия.

Обратно в новината

Коментари - Кола се вряза в турското посолство, шофьорът е арестуван | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Истината е,че като минавах покрай посолството им вчера... и питах какво се случва един забавен полицай ми каза всичко... обаче аз си помислих че се майтапи тотално... хах.

А каква ще ви е реакцията лигльовци от форума, ако някой смахнат анадолец наистина забие кола пълна с експлозиви в българската мисия в Анкара?

те отдавна ни го набиха

кога, 681-ва ли?

На Доган му правят атентат с воден пистолет, а срещу турското посолства застава "терорист" с "опасната" си 10 годишна колица, която той умело размазва в стената, след което се предава на стоящи близо милиционер :)

Да отмъсти като си удари Аудито в твърда стена :) Егати идиота. И не разбирам какво се радвате на един лабилен човек, който някой ден може да нарочи всеки от нас. Спомням си как преди 3 години кучета в България изядоха англичанка. Някой да си разби колата в българското посолство в Лондон?

Оставка на президента!Не може да гарантира сигурността на турските ми господари!Алах Акбар и турски лири под масата!

ти си болен!!!!!!!сидеров и турци? кои турци?а, вероисповядването е законно!независимо православно, католическо, будизъм, ислам и т.н.интересно ти като какъв се самоопраделяш?научиси историята тъпако, и токава пиши!

Поредния цирк,всички знаехме,че ще го изкарат,че нарочно се е забил...

Няма ли един и в парламента да се забие с бомба в багажника.... Там са истинските капути!

Значи в парламента има 240 капута, а навън само възвишени, честни, работливи, възпитани, гостоприемни, трудолюбиви, свръхпотентни, разбиращи от всичко.... българи. Ех, огледалце, огледалце...

Ами точно така си е.

много си прав.това е истината ,но се правим на ударени. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Неуспешно - не е сма4кал нито една 4алма !

тъпанар, защо ти не направиш успешния опит?

Да се маха турското посолство-достатъчно им е 500 години!

малиии , профанизъм що за шизофрения ... що за глупост

Язък за колата!

то пак една кола! само меринджеите ги ползват за служебни и разните надувковци. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Кампанията започва с настъплание в подунавието. След успешно нахлуване на Мирчо Стари и цар Константин Асен в 1404 г. от влахо-българската войска е превзета Силистра, а през 1406 г. по-голямата част от Добруджа и земи във Видинско. В 14078 Мирчо разбива турците при Дръстър и ангажира срещу себе си акънджийските отряди, докато царя заедно с Фужин действа в западните български предели. В Северозападна България военните действия в Нишко и Тимошко придобиват голям размах през 1408 г. обхващайки почти всички територии на Видинското и достигат тези на бившото Търновското царство. Във Видин, Ниш и Пирот турското господство е ликвидирано. С унгарска армия на крал Сигизмунд се движи Шишмановият син Фружин. Двамата водачи сe ползват с поддкрепата и на сръбския княз Стефан Лазаревич.

И к'во - нашият изперкал шофьор се нарежда в кохортата борци срещу осмаската експанзия на балканите, така ли?

По късно тоя същият Стефан Лазаревич с 5000 конница, помага на Баязид да разбие Сигизмунд и Фружин.

Към този съюз се присъединяват цар Константин II Асен (син на видинския цар Иван Срацимир и владетел на силно отслабеното и териториално съкратено Видинско царство) и неговият първи братовчед княз Фружин (син на цар Иван Шишман). Възползвайки се от вътрешната криза в Османската империя през 1404 или 1408 г., те прогонват турците от Бъдин и фактически вдигат в Тимошко и Пиротско първото въстание против османското иго. Според редица сведения Константин II Асен управлява своето царство почти до смъртта си през 1422 г. и най-вероятно, включвайки се в създадената от крал Сигизмунд I християнска коалиция срещу турците, едновременно е подпомогнал братовчед си Фружин в опита му да отстои бащините си владения.

В началото на 15 в. победоносните завоевателни войни на Османската империя са прекъснати. През 1402 г. войските на султан Баязид I са разгромени от монголците, той самият е пленен и по-късно е убит, но турските принцове са спасени от войските на съюзните им сръбски князе. Настъпват междуособни борби за наследството и трона, които продължават цяло десетилетие и отслабват допълнително османската държава. Византия урежда едностранно отношенията си с турците на Сюлейман челеби с Галиполският договор. В 1403 - 1404 владетелите на застрашените Маджарско, Сърбия, Босна, Влашко сключват военен съюз воден от бъдещия император Сигизмунд I.

Въстанието на Константин и Фружин започнало през 1404 или 1408 г. е всъщност военна кампания на цар Константин II Асен за отхвърляне на турското господство над неговите западнобългарски земи и на братовчед му княз Фружин (син на цар Иван Шишман) за въстановяване на Търновското царство, подпомогната от действиета войводата Мирчо Стари за прогонване на турците от източните български земи. Счита се, че тя продължава с най-голяма сила до 1413 г. и окончателно приключва към 1417г. Сведенията за нея са доста оскъдни и подробностите продължават да бъдат обект на дискусии сред историците. Почти нищо не се знае за хода на действията; спорни са въпросите за годините на началото и края, за точния район на разпространение и т. н.

Въпреки, че не постигат желаната намеса на Великите сили, атентатите на гемиджиите са сред популярните подобни актове. Днес паметник и плоча за участниците в атентатите има във Велес. Георги Данаилов пише пиесата Солунските съзаклятници, която и до ден днешен се играе в театрите.[11] По проекта Скопие 2014 в центъра на Скопие е поставен паметник на гемиджиите през 2010 година.

На празника през 1943 година в Битоля, тогава в границите на Царство България, по повод 40-та годишнина от Илинденското въстание, бившият революционер Анастас Лозанчев заявява: ВМРО ще има видно место в историята на Българския народ, но на най-видно место ще бъдат Солунските атентати, едно недостижимо по храброст и самопожертвуване дело на шепа смелчаци и на най-високо стъпало, много високо ще стои Илинденското въстание!

Английски и австрийски бойни кораби навлизат в солунското пристанище да предотвратят кървавите разправи, но се оттеглят след протестна нота от страна на Османската империя, която смята, че подобни действия ще насърчат и други подобни атентати. През тези четири дни в Солун по данни на западни дипломати загиват 10 и са ранени 16 човека. Освен това са убити шестима от атентаторите. На 19 април 1903 г. започва масов терор над българите в града. На властите помагат гърци и евреи, вбесени от жертвите, дадени при атентатите. Българите, заловени по улиците, са пребивани до смърт. Нападната и ограбена е българската църква във Вардарската махала, а хората в нея са избити. Официално властите признават, че са загинали 35 българи, но според ВМОРО убитите са между 200 и 300. По-късно погромите продължават в Битоля, Велес и други градове и села на Македония. Около 2000 души са арестувани,

Въпреки, че антентатите са отразени широко в европейската преса и стават повод на обсъждане в развитите западни общества, те реално не водят до подобрение положението на населението в Османската империя. Общественото мнение по света не подкрепя методите на атентаторите. Френският посланик в Цариград, Констанс пише: Без съмнение ... в своето отчаяние голям брой македонци вече нямат скрупули в избора на средства и за да привлекат вниманието на Европа върху своите искания, те не се спират пред извършването на престъпни действия срещу чужденци, рискувайки да навлекат всеобщо порицание за цялата българска народност.[9]

През месец март 1903 година тунелът е изкопан и експлозивът е заложен. Атентаторите чакат да отминат великденските празници, за да вкарат в действие плановете си. Против предстоящите антентати се обявяват дейците на ВМОРО и лично Дамян Груев прави неуспешен опит да разубеди Димитър Мечев. С атентатите се ангажират само част от гемиджиите, като това са Йордан Попйорданов, Павел Шатев, Димитър Мечев, Илия Тръчков, Милан Арсов, Константин Кирков и Георги Богданов, защото динамитът не стига, за да се организират акции и в други големи градове в Македония.

В средата на 1900 година Павел Шатев се присъединява към Цариградската група, а в Солун се присъединява един арменец, владеещ отлично гръцки език и представящ се за грък, за да избегне подозренията на властите към солунската група.[6] Прокопаването на тунела в Цариград изостава, затова солунската група преустановява работа, а участниците в нея се прибират по родните си места, докато в Цариград завърши подготовката. Тъкмо когато атентаторите стигат до ъгъла на банката, става провал. През 1901 г. един отчет за работата им, изпратен до Солун, попада в турската полиция и е дешифриран. Така при пристигането на динамита, пратен от Борис Сарафов, съзаклятниците са арестувани. Все пак османските власти не успяват да открият тунелите и в крайна сметка освобождават арестантите след застъпничество на българското правителство. Турците освобождават Петър Манджуков и Петър Соколов, а Павел Шатев е интерниран в родното си Кратово. След арестите ги заместват Димитър Кощанов и Александър

ако беше отмъщение, щеше да напълни колата с експлозиви

Прехвърлилият се в Солун Слави Мерджанов приобщава към мрежата група възпитаници на Солунската българска мъжка гимназия от Велес, сред които Йордан Попйорданов, Константин Кирков, Георги Богданов, Илия Тръчков, Владимир Пингов, Илия Попйорданов, Димитър Мечев, Тодор Органджиев, Алекси Минов - Каникот[3] и Милан Арсов. Мерджанов ги ограмотява с анархистка литература, като те приемат само терористичните идеи на анархизма[4]. Към групата се присъединяват и Павел Шатев, Марко Бошнаков и Димитър Кощанов. Членовете на групата сами именуват групата си Гемиджии и се определят като: група хора простили се вече с живота и отпуснали своята лодка в бурното море, която или ще изкарат благополучно на брега, или ще я разбият в скалите[5]

солунските атентатори, като всички се включват активно в борбата за освобождение на българите от Македония и Одринско. Светослав Мерджанов и Петър Манджуков са идеолозите и основателите на групата на солунските атентатори, които превръщат в дело замислите на МТРК чрез атентати и терористични акции да се засегнат капиталите на европейските страни в Османската империя. Тези свои виждания двамата революционери споделят с ВМК, начело с Борис Сарафов, който се съгласява да финансира техни терористични действия и евентуален атентат срещу султан Абдул Хамид . Мерджанов и Манджуков привличат на своя страна мнозина българи от Македония и Одринско, склонни да извършат на практика терористични атентати в големите градове на Европейска Турция. Двамата осъществяват тясно сътрудничество и с арменските анархисти. Така на Балканите се създава анархистичен заговорнически кръг, обхващащ градовете Пловдив, Цариград (днес Истанбул), Одрин и Солун.[2]

Солунските атентатори са последователи на основаната в Пловдив и доразвита в Женева тайна младежка революционна организация - Македонски таен революционен комитет или така наречената Женевска група. Нейни ръководители са Михаил Герджиков и Петър Манджуков от Пловдив, Димитър Общински и други българи, като впоследствие към тях се присъединява и Слави Мерджанов. Целта им е да освободят Македония и Одринско, чрез въоръжена революция. През 1898 г. Михаил Герджиков става учител в Битоля, където среща Гоце Делчев. След тази среща започват преговори между двете организации и като резултат комитетът се саморазпуска. След напускането на Женева част от бившите дейци на МТРК се вливат във ВМОРО и ВМОК,

Югославският филм Солунските атентатори (1961) на Зиворад Митрови - Зика е направен по събитията от това време.

Организирани са от група български младежи-ученици от Солунската българска мъжка гимназия, анархо - терористи известни в историята като гемиджиите. Атентаторите целят да засегнат финансовите и икономическите интереси на западните държави в Османската империя и да ги принудят да действат в защита на българското население в Македония. Взривени са сградата на Отоман банк, френския кораб Гвадалкивир, прекъснато е осветлението на града. Повечето от атентаторите загиват, след като водят неколкодневни боеве по улиците на града. Саможертвата на младежите изостря още повече обстановката в размирните европейски части на Османската империя, където европейските държави в началото на 1903 година се опитват да проведат Пъдарските реформи, без да постигат особен резултат

грешка ефенди

Да се следи в следващите 5 години финансовото досие на извършителя и дали няма да забогатее ей така от Нищото. Или пък ще го изпие месечината. Горното е на база опита на ФБР в Борбата с Чикаго/Ню Йорк Аутфит-а, в частност Бонано-Мо Далиц/Акардо-Фериола-Гюз Алекс, завършила с разгром на органайз крайм.

"Не се занимавайте с Марчо. Той е психично болен", обади се негов роднина в "24 часа" АМА КАРА АУДИ,НАЛИ!

Това Ауди в момента струва някакви жълти стотинки бе човек. Едва ли има и 5000лв. 15-годишна кола. Е, виж, поддръжката му е цифра, но колата...

Аз по принцип казвам. Не колко струва, а за марката.

да отделиш 5000 -6000лв само за автомобил са сериозна сума. Панимаеш, остави жълтите стотинки. А сега бил луд, ами значи пак са го ядосали нещо турците тоя луд. Хахаха.

Провокация добре организирана-Резултат -ТР ще има някакви претенции БГ и и трябва повод. Да се проследи дали наистина има загинал брат, дали наистина е "загинал" и няма да възкрзсне. Няма начин от тази случка да не изкочи фалшив заек /кьорфишекбъни/ Напоследък чуждите служби имат дефицит на въображение и не си зъвзршват разработките или ги оставят за бъдещето. Подозрението ,че там са попаднали кадри от ЮгоЗапЮниверсити БЛАГОГРАД с купени/фалшиви дипломи се засилва.

този ако беше убил майка с две деца, щяха само инициалите да му напишат, но заради фесовете всичко трябва да се знае

Къв атентат без взривни вещества ????? Ний заложихме под Отоманската Банка в Солун 160 кила динамит :))))

Виж че "нашите" служби работят за приятелските служби. Веднага ще те предадат. А иначе нищо не се знае може пак да заложим не 160кг а 320 кг под БНБ.

компактни коли като тази принципно са нестабилни и неопитен шофьор като нищо може да изгуби контрол, особено ако натиска повече газта. голямата кола си е най-стабилна и комфортна за каране

Човекът много е бързал да гледа любимия си турски сериал!Мъжете със женски нерви и любителите на сълзи и сополи много ги харесват!Без реване няма серия както без дъжд и влак в руски филм!

спуках гума и нацелих вратите да омекотят удара... колко ли гуми могат да се спукат в този параметър м? Дори незнаех че това е посолство. Аз съм от Варна. Непознавам Сф.

нестабилни са тез ауди грешка ефенди къде е някой политик да каже свобода или................

Волен СидерOFF кани всички симпатизанти на "протест в подкрепа",на турското посолство!Да защитим братска Турция(за него татковина) от набезите на соросоидалните бантускотове от Булгаристан!Деничка ще покаже прашка на избрани атакаджии!Лютви Местан ще осигури турски чай,баклава и вазелин за протестиращите!Заповядайте!

Оправи вас, само Боко и Цвъка!

Знаеш, защото вас вече ви оправи, нали! Я кажи как беше, хареса ли ти много? Помоли ги, щом ти е харесало, може пак да те оправят!

Първо го определят като "самокатастрофирал" - личи си, че с конкурс ги избират от СДВР, а после по недостатъчни данни му повдигат обвинение в "умишлено увреждане на чуждо имущество и хулиганство".

това е провокация на тр. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Следващият път поне да я натовари с няколкостотин кила взрив, та да има за какво да се коментира из новините .....

Абе абдал! Какво ще спечелим от това бе тъп герберасто седераски соросоид! Вие герберунгелите наистина нямате грам мозъче в тиквите си!

Ти от майтап не разбираш ли?

аде бе манаф нещастен, комунуид насран, ти кои са да казваш

Оооо, бесепаро-депесерасткия комуноид, как си бе? Абе галфон, ти изобщо имаш ли глава, че да търсим мозъче в нея, а?

ДАВАТ АМЕРИКАНСКИ ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ ЗА "ДЕМОКРАЦИЯТА В АМЕРИКА"....:)

Хайде по - добре да не гледаме Алфа ТВ, защото е живо промиване на мозъци. Волен къде се покри?

Това герберасто седерастките соросоиди са неимоверни предатели и родоотстъпници! Американски подлоги! Гнусни гъзолизци!

ако незнаеш, почива си човека на морето. Да не е абдал като нас да бъхти.

САЩ и демокрация?!!! САЩ са една от най-несоциалните и недемократични страни!

ама че тъпак! затова ли Америка е страна номер 1 за емигранти от цял свят? ти първо погледни колко е демократична и социална страната в която живееш, а после коментирай най-силните и демократични страни. ти сигурно си толкова тъп, че не правиш разлика между социален и социалистически :)

Чудя се как от ДПС и БСП не са поискали още 3 милиарда заем - 5 000 лева за да оправят вратата на Посолството, а остатъкът за покрепяне на фиска..

Глупендъра си е глупендър за каквото и да става въпрос! Това герберасто седераските соросоиди са боклуци и половина! Вижте му акъла на този измекяр! Все на плювня го избива!

Абе, ти си много позитивна личност! У вас сигурно и хлебарките са ти приятели! ..или само те са ти приятели...?