10 моряци изчезнаха при сблъсък на US боен кораб

Десет моряци са в неизвестност и петима са ранени, след като днес американски боен кораб се сблъска с търговски кораб източно от Сингапур, в Малакския проток.

Обратно в новината

Коментари - 10 моряци изчезнаха при сблъсък на US боен кораб | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

като флотилията от 6-я им флот в Средиземно море дето преди години нарежда на испански фар да промени курса си и да даде път на американския флот и получава дързък, но точен отговор на испанските пазачи на фара и под заплахата от сблъсък с крайбрежните скали променя курса си?! Надменността и грандоманщината им сигурно и този път им е изиграла лоша шега и за това са се нацепили в танкера!

искам да питам, абе верно ли некъв американски кораб, пълен със системи за локации, далечно виждане и технологии от 23-ти век се бил нахакал като пълен слепец в 10 пъти по голям кораб от него ?

винаги стават грешки, но не мога да проумея що за системи за сигурност и що за пияни/друсани или слепи моряци има на боен кораб. и едни руснаци наскоро потънаха от такъв инцидент, но тия трепят рибата... по-долу поста на колегата с разговора за фара е истински и се намира в нета...на английски е много яко..

а, между другото, защо сбутаха статията? съболезнования за загиналите и оздравяване на ранените. войниците не носят отговорността на политиците.

Испанци: ... Говори А-853, моля завийте 15 градуса на юг за избягване на сблъсък с нас. Вие се движите точно към нас, разстояние 25 мили. Американци: ... Съветваме ви да завиете 15 градуса на север, за да избегнете сблъсък с нас. Испанци: Отрицателен отговор. Повтарям, завийте 15 градуса на юг за избягване на сблъсъка. Американци: (друг глас) С вас разговаря командирът на кораб на Съединените Американски Щати. Завийте 15 градуса на север за избягване на сблъсъка. Испанци: Не смятаме предложението ви нито за възможно, нито за адекватно, съветваме ви да завиете 15 градуса на юг за да не се блъснете в нас. Американци: (с повишен тон) С ВАС РАЗГОВАРЯ КАПИТАН РИЧАРД ДЖЕЙМС ХОВАРД, КОМАНДИР НА САМОЛЕТОНОСАЧА USS LINCOLN, ОТ ВОЕННОМОРСКИЯ ФЛОТ НА СЪЕДИНЕНИТЕ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ, ВТОРИЯТ ПО ГОЛЕМИНА КОРАБ НА АМЕРИКАНСКИЯ ФЛОТ. СЪПРОВОЖДАТ МЕ 2 КРАЙЦЕРА, 6 ЕСКАДРЕНИ МИНОНОСЕЦА, 4 ПОДВОДНИЦИ И СНАБДИТЕЛНИТЕ КОРАБИ. АЗ НЕ ВИ СЪВЕТВАМ, А ВИ ЗАПОВЯДВАМ ДА ИЗМЕНИТЕ КУРСА СИ 15 ГРАДУСА НА СЕВЕР. В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ ЩЕ БЪДЕМ ПРИНУДЕНИ ДА ВЗЕМЕМ НЕОБХОДИМИТЕ МЕРКИ ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА БЕЗОПАСТНОСТТА НА НАШИЯ КОРАБ. МОЛЯ ВИ, ВЕДНАГА СЕ РАЗКАРАЙТЕ ОТ КУРСА НИ!!! Испанци: С вас говори Хуан Мануел Салас Алкантара. Ние сме двама. Съпровождат ни кучето, вечерята, 2 бутилки бира и канарче, което сега спи. Подкрепят ни радиостанция Cadena Dial de La Coruna и канал 106 Извънредни ситуации на море. Не се каним да завиваме наникъде, като се има предвид, че се намираме на сушата и се явяваме фар А-853 на пролива Финистер, на галицийския бряг на Испания. Нямаме никаква представа на кое място по големина сме сред испанските фарове. Можете да предприемете всички шибани мерки, които считате за необходими и да направите, каквото си искате за осигуряване на безопасността на ш...я си кораб, който ще стане на трески на скалите. Затова още веднъж настоятелно ви препоръчваме да направите най-смисленото: да промените курса си с 15 градуса на юг за избягване на сблъсъка. Американци: ОК, прието, благодаря

Браво! Страхотен си! И благодаря! Прочетох това и ми се оправи настроението!

Иван Петров

има го в нета със записите от разговора

Абсолютно прави са тия, дето се чудят, как такъв кораб, наблъскан до горе с електроника не е забелязал 183 метров танкер. Наистина е необяснимо. Според мен обяснението е само едно. ТАНКЕРЪТ Е ИЗРАБОТЕН ПО ТЕХНОЛОГИЯТА "СТЕЛТ"!!! Затова е останал невидим! Добре е все пак, че танкерът не е изстрелял някоя ракета! Тогава щяха да решат, че това е работа на Путин.

Предният месец в контейнеровоз до Япония. Днес в танкер до Сингапур. Ако няма някакъв умисъл в действията на екипажа, явно ВМФ на САЩ са опасни за корабоплаването.

"100 000 пърокласна американска стомана ще налагат американските интереси по целият свят"-това съобщи гордо и нахално президента им преди 2 месеца...От тогава,2 американски ескадрени миноносеца се сблъскаха с други кораби!?Да не е минал някой китайски изтребител наблизо и краварите да са се посрали от страх, като тия от "Доналд Кук", ненормалника Ким ще навири още повече носа!?Голям смях, голяма излагация, нали уж ватниците пиеха одеколон, вечно са пияни, но редовно правят за посмешище великите хамериканци?! И последно, чий го дирят там, а и не само там, краварите, ще си го намерят, това е ясно!!! Соросоидно-краварско-еврогейската паплач нещо угрижено мълчи....

Абе не знам, ама Тръмп е ВЕЛИК! Обеща да направи Америка отново велика и само за няколко месеца - УСПЯ! Америка и флота и станаха за ВЕЛИКО ПОСМЕШИЩЕ и на най-големите шарани :) Сигурно Кимчо е изпратил благодарственна телеграма на Тръмп по случая ;)

Само да отбележа, че руските ВМС са по-стари от цялата история на тази така наречена измислена държава Краваристан.

Некадърници има навсякъде. Наскоро един руски кораб беше потоппен от овцевоз. Бе-е-е-е-е.

Да,ама какъв беше а? Да ама не беше разрушител от руските ВМС нещо, а? С купища радари, сонари, видеокамери, топловизори, и други сензори и т.н а?

Бо Бо

Какво правят американски ракетни разрушители в азиатски води? Нерде Америка, нерде Азия!

- Танкерът е превозвал 12000 тона гориво от Тайван за Сингапур; - Танкерът се е движил с намалена скорост за да стигне в определения за качване на пилота в Сингапур час; - Инцидента е станал в схемата за разделно движение утвърдена от Международната морска организация; - Военният кораб е опитал да изпревари танкера и най-вероятно преди да завърши изпреварването е "засякъл" изпреварвания танкер; - Военният кораб е базиран в Япония, и е от същия тип като блъсналия се в контейнеровоз американски разрушител Фитцджералд, оперативно са в една и съща ескадра а в ескадрата има и още 4 такива разрушители...

От снимки и видеа не се потвърждава хипотезата ти за изпреварване. Напротив, ударът се е получил от движение на танкера перпендикулярно на левия борд на есминеца, ако повярваме на тезата за сблъсък с танкер де...

Хипотезата не е моя а на Маритайм и порт оторити на Сингапур... Американеца е плавал с изключена система за автоматично разпознаване, има право макар и в този район това да ми се струва безотговорно, което не пречи на Весел трафик сървис-а, намиращ се на Хорсбруг, да запише движението му около почти спрелия танкер, а и снимките показват точно удар от рано започнато връщане на първоначалния курс от изпреварващия кораб, завършил със завъртане на изпреварващия кораб около носа на ударения;)

СТАВА ДУМА ЗА НОВО РУСКО ИЛИ КИТАЙСКО ПСИХОТРОННО ОРЪЖИЕ , КОЕТО РАЗГРАЖДА МИСЛОВНИТЕ ПРОЦЕСИ ИЛИ ДРУГИ УВРЕЖДАНИЯ ПРИСЪЩИ НА СЕРЕВОАМЕРИКАНСКИЯ НАЧИН НА ВЪЗПИТАНИЯ! Щото ,ако не е така голем смех,голем ташак , голем срам!!!МОрският трафик тръгна зиг-заг,щото рулевите не могат да поддържат правио курс! жалко за морячетата, ама акулите в залива се оригват трети месец на американско.

"непобедимата" армия на САЩ/състояща се от брикети и сбирщайн народности/се оказа че НЕ Е в състояние да подбере дори и един екипаж от нормални моряци!?!?!!!Цирка е пълен , а присмеха тепърва предстои!!!!!Това ли е водещата "сила" в НАТО????? Язък за парите които внася държавата ни в този б е з п о л е з е н алианс!!?!!1

Що ли няма да се изненадам, ако краварите вземата да си пуцат с ядрения арсенал по собствените градове, благодарение на големите технологични кофи от джелязо?!

Имаше един виц за испанския морски фар и американския самолетоносач. Е, истина е.

Разрушителите клас Арли Бърк са съвременни кораби наблъскани с купища електроника-радари, сонари, видеокамери, топловизори въоръжени с ракети Томахоук и дори с ракети за ПРО..и екипаж който седи на мостика, и наблюдава за надводната обстановка.... И искат да ми кажат, че с всичката тази технология, не са видяли дори с просто око,близо четвърт километров кораб с тонаж от близо 50 000 тона?! Тия какво, да не би всички на мостика и борда да са надрусани?! Или всичките тези супер пупер технологии не работят, и не струват пукнат грош, та да засекат такава планина от метал като супер танкер?! Това дори не е смешно....А е жалко!

КОЛКО ПЪТИ ДА ПОВТАРЯМ,ЧЕ НЕ Е РАЗРУШИТЕЛ, А САМОРАЗРУШИТЕЛ БРЕ?! ВЕДНАГА ДА СЕ ПОПРАВИШ ;)

За всичко има вина задкормилното устройство. Колкото и съвременна да е техниката, ако "операторът" е с две леви ръце и празна кухина между ушите, нищо не може да я спаси.

Мда....в темата цари демократична тишина със синкаво протест отенък

Той май Кимчо от северна кореа ако им напуска ракети краварите са толкова некадърни че няма да могат да ги свалят. Само ГОЛЕМИ англосаксонски ГОВНА. НЕЩАСТНИЦИ. Вижда ви се края.

хамерите не могат да видят танкер като планина, как ще засекат руска подводница или корейски катер да не ги потопи. Ужас! Това са най-силната армия в света. Не им трябва война - те в мирно време ще се самоубият.

Джон Сидни Маккейн старши, Джон Сидни Маккейн младши, .....идва ред на сенатора Джон Маккейн.... Ех, тези некадърници.... всички отиват към дъното

и както винаги, жертви няма, а само безследно изчезнали, и неверникът трът, се моли на бог, евала уса

Не мога ги разбера тия луди говеда......Подиграваха се на руския Кузя....Ама Кузя си плува и не се блъска по чуждите танкери като пияно говедо...Нито пък едва не потъва по средата на панамския канал като оная барака за десет милиарда долара, супер пупер съвременното корито Земволт....който е направен от дърво! Нито пък го влачат през океана на буксир или едва не потъва като новите краварски бараки littoral combat ship (LCS)...Пък стария Кузя, КОЙТО Е ПО МЛАД ОТ 2/3 ОТ КРАВАРСКИЯ ФЛОТ И ОТ САМОЛЕТОНОСАЧИТЕ ИМ, ОСВЕН ЧЕ Е САМОЛЕТОНОСАЧ..Е И РАКЕТЕН КРАЙЦЕР, СПОСОБЕН ДА ПОТОПИ САМ С КРИЛАТИ РАКЕТИ ГРАНИТ, НЯКОЛКО ВРАЖЕСКИ КОРАБА! ПЪК НЕКА СИ ПУШИ КУЗЯ!!..ПУШИ АМА НЕ СЕ БЛЪСКА ПО ЧУЖДИТЕ ТАНКЕРИ!!!

че кой се е подигравал, само 2-3ма фанатични седесари, но като дойде народната власт дс ще ги застреля направо на улицата без съд и присъда ..

Двете страни споразумяха ли се за вината? КАТ викнаха ли?

то е ясно кой е виновен! ПУТИН

Шило

Добре де, дежурните къде са спали? Уж последен писък на модата са в техническата част. Да не можеш да засечеш и да проследиш движението на танкер. Не на надуваема лодка, а на танкер. Иначе, претенции...

Може да е някоя немска подводница артисала от 2СВ и не знаят че войната приключила. Тези танкери пълни с баласт за тежест при удар явно са от севернокорейската армада.

Шило

жалко за морячетата. Отишли са за някой долар.

Бе не знам какво точно е станало, ма това си е срамна работа... предимството си е предимство, но все пак това е боен кораб! Бръз, повратлив, хищник един вид! Капитанът му трябва да е с класи над капитана на танкера. Как може да позволи да го изтаранят?!? Това е все едно да имаш куче питбул, да го пуснеш да се разхожда и то да се върне ухапано от овца!!!

Cега ги тресе новата болест," люди кравари"

Да не пият водка!!!

Както казваше незабравимият ни ротен с интелигентския прякор "Маймун'та" : И най добрата техника в ръцете на дивака е куп безполезно желязо...

За днес планът беше друг. Нали уж започват южнокорейско-американските учения. Вместо това нова излагация, която може би има за цел скритата идея да умори тов. Ун от смях ?

покрай Ун и бедния народец може да го отнесе, защото там се смеят и плачат по команда от партията ..

Най-кофти е когато си с некви големи претенции, а станеш за смях... и точно това се случва с United States Navy! Мине се не мине некое време и току ги прегази някой я танкер, я контейнеровоз... Жалко за моряците!

Точно както великият парник Кузя който трябваше да покаже руското превъзходство ,а се превърна в катастрофа показваща безсилието и изостаналоста на руската армия и неадекватното и командване!

Пускайки Кузя димящ, руснаците по-скоро се изсмяха на реднешките заблудени овчици, че при днешните високоточни оръжия и радиоелектронни заглушители, скъпите авианосни групи са по-скоро един анахронизъм. Харчилник на пари, ама реднистанските говеда пак ще го разберат по трудния начин.

Да проверят дали потърпевшия кораб не е строен в Гданск. Щото за тях дори сблъсък с надуваема лодка е опасен.

Джон Маккейн дойде в БГ и спря Южен ПОТОК, но не каза нищо срещу Дедо Трампо, когато изпрати хора да набият протестиращите жители на Дакотите срещу нефтогазапровода 4 000 км Алберта / Западна Канада- -ПАТОКА /Чикаголенд/

Ако този кораб е невидим, защо се вижда на снимката?

Не можем да им се сърдим, можем само да им се смеем - толкова си могат. Който ги знае що за стока са, не се изненадва.

мурзилките инцидента е станал защото американците са забравили да изключат стелт технологията и са били невидими

Hа геиовете джипиеса им бил невидим.

Защото са пълни дебили, при цялата им електроника не можаха да избегнат този резил... само Господ ни опазва от резили на тези дебили, които могат да доведат до военен инцидент

Ами като са я забравили, защо са ги блъснали?! Абе американска им работа, като една друга работа демек...

Абе това , че са били невидими май НЕ Е оправдание къде точно са БЛЕЕЛИ ...

Кво да се прави...Луди крави...с техните супер пупер скъпи плаващи говедарници....

Или крайцерът е бил Стелт и от кораба не са го видяли, или корабът не е бил достатъчно пъргав да отскочи встрани от пътя на Богоblessнатите.

Този търговски кораб да не е бил управляван от идиотите на ИДИЛ?

Идиотите са на американския кораб .

Търговският кораб няма вина. Идиотите са от УСА - както обикновено! А и корабът си е пътувал по маршрута, какво обаче търсят янкете на майната си от дома?!

ВВС И НА ИНДОНЕЗИЯ И НА МАЛАЙЗИЯ ИМАТ НА ВЪОРЪЖЕНИЕ РУСКИ САМОЛЕТИ СУ30МКМ И МИГ 29 И АКО НЯКОЙ ПИЛОТ СЕ Е ИЗБЪЗИКАЛ И НЕ Е ИЗКЛЮЧИЛ РУСКОТО "ХУДИНИ (ХИБИНИ)" Е СТАНАЛО ГОЛЯМО ОСИРАНЕ :))

За да можете да изтлючвате електронни съоръжения първо трябва да се научате да ги конструирате!Във многобройните сблъсъци на съветски и руски самолети със американски и Западно европейски изтребители статистиките показват,че и с Хибини и баз Хибини руските самолети падат като круши! Особено се видя правъзходството на F-те във войните в Залива и арабско-Израелските войни когато Израел разпиляваше на пух и прах самолетите на Египет,Йордания и най виче Сория!

КАТО КАЗА ЗА ИЗРАЕЛ .... НАТАНЯХУ В СРЯДА Е НА КИЛИМЧЕТО ПРЕД ИВАН ИВАНИЧ ..... ЩОТО СЛЕД ВОЙНАТА В СИРИЯ , ИЗРАЕЛ СЛЕД МНОГО ТЪПИ СМЕТКИ СЕ ОКАЗА ЧЕ ГРАНИЧИ С ИЕАН :))

А В МОМЕНТА ВЪРВЯТ ПРЕГОВОРИ МЕЖДУ РАШКИТЕ ИНДОНЕЗИЯ И МЛАЙЗИЯ ЗА ЗАКУПКА НА СУ35 :))) ... НИЩО ЧУДНО РАШКИТЕ ДА СА НАПРАВИЛИ ДЕМОНСТРАЦИЯ НА ВОЕННИТЕ ИМ :)))) ... ОБАЧЕ НАШТЕ КРАВАРИ НЕ МОГАТ ДА ГО КАЖАТ ОТКРИТО , ЩОТО СЕТНЕ НЯМА КОЙ ДА ИМ КУПИ ИДЖИСА И "УМНИТЕ ОРЪЖИЯ":))

Израел ката ден трепе хизбуласи в Сирия,Ливан и където намери за добре!Иран никога нама да граничи с Израел защото зад Израел седи САЩ! Килимчето в кабинета на иван инанич е за свиркаджии нещастници които се молят за израелски дронове,gps-и,достъп до израелска разузнавателна информация и някоя високо технологична машинка за примитивните ,,космически войски"

Втори пореден път, явно опредеени сили използват неконвенционални оръжия срещу САЩ. Виждам как рязко ще падне духът на екипажите по всички флотове на пиндоснята. Те и без това от сума ти време руснаци и иранци вече отказаха Шести и Пети флот от активни действия в съответните им акватории на отговорност, сега дойде времето на най-славният им флот. Жалко, седмачета! Бяхте дотук!

Може да се е ударил американският разрушител,но е продължил да плува за разлика от руският разузнавателен кораб край Босфора който е потънал веднага!

мда продължил да плува ... по дъното. я прочети щатските медии да видиш дали е плавал.

Дебилната американска нация не става за нищо. Такова е нивото и на купеите им слуги из колониите.

Ако трябва да бъдем сериозни, флотът си е доста уязвим вид въоръжена сила при съвременни условия, въпреки уверенията на краварите в обратното. Що се отнася до тяхната страст по флота, унаследена им е в англосаксонските гени и с оглед на едни спокойни времена, когато Британската империя нямаше конкуренция в моретата. Днес обаче времената на класиката умряха, и зад обикновен летящ албатрос може да се крие ударен дрон, а зад обикновено делфинче - някоя руска Хибина, дето изключва електрониката или я кара да се оплита сама във високотехнологизмите си.

НА ТИЯ НАРКОМАНИ И ТАЯ ПРИМИТИВНА ПЕРУКА, ТРЯБВА НЯКОЙ ДА ИМ КАЖЕ,ЧЕ КОРЕЙЦИТЕ НЯМА ДА БЪДАТ ДРУСАНИ И ЩЕ ГИ БИЯТ МНОГО,АКО ДО ТОГАВА НА НАРКО КРАВИТЕ ИМ ОСТАНЕ ФЛОТ ДЕ.

НАРКОМАНИТЕ МОГАТ САМО ДА ПЪЛНЯТ ПАМПЕРСИТЕ. ПРЕДИ БЯХА ФИЛИПИНСКИ СЕГА ЛИБЕРИЙСКИ ТРАВЕСТИТИ.