Русия разсекрети Катин

Историческите документи за събитията в Катин бяха качени за пръв път на официалния сайт на руската Федерална агенция за архивите (ФАА).

Обратно в новината

Коментари - Русия разсекрети Катин | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

До НИКИ Б- Това със засечките на ТТ то си го преписал от някой некадърен журналист който не отбира нищо от желязо. Вярно е че ТТ засичат, ама след 1990 година когато им омекнаха бойните пружини на екземплярите произведени през Втората световна война. Апък от прегряване с луфтовете които има - ей тука направо ще се пръсна от смях. Единствената причина поради която може да са използвани Валтери е, че те са 9мм и куршума има по добра убойна сила от 7.62 тт. А сталин трябваше да изтрепе половин Полша за да си върне за убитите през Първата световна.

Не съм го преписал. Гледах по една от руските телевизии. Имаше много интересна , а според мен и обективна коментарна рубрика за Катинските събития. Но там не ставаше въпрос за ТТ, а и аз не съм го писал. Честно казано не зная кога ТТе въведено на въоръжение.

Там ти е проблема, че гледаш рашън ТВ! То едно време и Кашпировски лекуваше от екрана...

Явно и по руските телевизии са почнали да плямпат глупости. Защото мога да се хвана на бас че ще направя 1000 изстрела с ТТ без засечка стига патроните да не са от Втората световна. Друг е проблема че ако стеляш по хора с ТТ вероятнстта да оживее е много по голяма отколкото ако го стреляш с Валтер. Както обясних по горе заради патроните- ТТ има по висока начална скорост и е по далекобоен, но отдава по зле енергията от Валтеровият 9мм Пара което е може би един от най удачните патрони за пистолет. А по принцип на телевизия и вестници не се вярва, защото работата им е да лъжат хората. Дори и руските. За CNN и BBC да не говорим. Те и Берия писаха че е американски шпионин, но той реално им разплака фамилията на американците, защото ако Курчатов е бащата на водородната бомба то Берия е майката.

Большевик още може да защити Родината си. Дали си чул призив от 2-ро световна "Комунисти напред" . Мислиш ли че този призив беше за материални блага?

Ало - пропагандата - общо 32 000 погребани в Катинската Гора!? колко квадратни километра е тази гора? Все пак обема на едно човешко тяло е около 75 литра. А сега сметнете каква камара от трупове ще е, ако те се уплътняват бе разстояние между тях. Къде са ги закопали толкова?

С тези съвеЦки маршове, дето толкова тровили твои младини на 9 май по Червения площад ще минат не само съвеЦки воини, но и британски гвардейци, американски, френски, канадски войници, ветерани от Нормандия-Неман. Тези които знаят какво е война и милиони жертви. Интересно че тях не дразнят съвеЦки маршове

Ужасена съм от коментари, които прочетох. Злоба безкрай, фалшифициране на факти от страна на някои съфорумци. Преди няколко седмици с пяна на уста викаха - защо руснаци не разсекретят архиви, е сега разсекретили - пак недоволство. Преди да плюете по руснаци само да ви напомня че най-големите жертви на сталински режим, понесъл РУСКИ НАРОД. Тук включвам и чистки от 36-37 година и "гениални" му военни решения. А ако погледнем от друга страна, то другаря Джугашвили, Берия, Орджоникидзе - това са чистокровни грузинци. По ваша логика трябва да предявим претенции към Грузия за узурпиране на властта в Русия и избиване на руски народ? Умни политици опитват в момента да помирят два народа - глупаци продължават да търсят вина и да вдигат напрежение. Аз не виждам какво повече от това да разсекретят архиви и да се извинят могат да направят руснаци. За съжаление мъртвите не могат да възкръснат - нито полски нито руски. Не е ли по-добре да се изясни въпроса и на един конфликт да стане по малко.

Приятели,в световната история няма голяма империя,която да не е дала своя "принос" с изтребването на цели държави и народи!Но обикновените хора и тогава и сега нямат вина!Не са виновни немци,руснаци,турци и англичани!Настройването на обикновените хора се прави и е в интерес единствено на властимащите,дано всичките гният в ада!

Кога Русия ще върне нашите архиви, заграбени след окупацията през 1944 година? Този въпрос за нас българите е по-важен отколкото архивите за Катин.

Хане Путку, пак си се изплъзнал от санитарите, ама следващият път ще ти вържат ризката здраво!

Сред куп седерастки глупости по тази тема, истината е една - прочетете поста на МРАВЧО. Това е.

Не знам просто какво да кажа, пък и нямам време да развивам лекции по история. Но като гледам - хора които съм повече от убеден че не са учили история професионално дават акъл и обясняват кои документи били истински и кои - фалшифицирани, аз - дето не съм учил история извън училище, не смея да твърдя подобни бомбастични фантасмагории! Хитлер и Сталин нападат Полша едновременно. И двамата се състезават кой ще извърши повече зверства и убийства, различават се само по дължината и формата на мустаците. В крайна сметка - похвално е че Русия най-сетне направи такъв жест. Нещо което беше крайно необходимо. Прочее, съгласен съм че Турция би трябвало да вземе пример и да направи същото по отношение на арменците.

Наистина случилото се в Катин е нещо гадно но както е казал един голям чавек 'Смъртта на един човек е трагедия но смъртта на хиляди е просто статистика'. Кой и защо не е важно просто да не се случва повече.

Полша е заплатила много висока цена за своята независимост. След войната е компенсирана с немски и пруски територии, за които никога не е мечтала. Насилствената смърт на хиляди полски офицери е трагедия, но нима всичко останало тогава не е било трагедия? Какво да кажем за десетките милиони загинали в кървавото меле на Първата и Втората световна? Тези полски офицери вероятно биха били въвлечени в общия кървав безпорядък и не биха оцелели. В най-добрия случай биха загинали за свободата на Великобритания, например.

Napalno sam saglasna s teb. Mnogo mi e jal za poliacite i tova, koeto se e sluchvalo s tiah prez godinite.

Разсекретяването на архиви е цяла индустрия в момента в Русия и от това се печелят доста добри дивиденти. Само кажете какъв документ искате и хоп!- готово! С подписи на Лаврентий Берия ли нещете или на Йосив Сталин. Това е най- лесната "подделка"! В момента се води истинска идеологическа война и като видяха, че са я загубили демократите пуснаха тежката артилерия: "разсекретиха" това- онова. Всичко е отмъщение за широкото огласяване на находките на германско оръжие и германските куршуми в черепите на убитите. А също и кабелът върху китките на труповете е "Made in Germany".

1. Лаврентий Берия е осъден като АГЕНТ на САЩ и АНГЛИЯ . Но Лаврентий Берия НИКОГА не е бил агент на САЩ и Англия и никога не е работил под техни разпореждания. Ако въобще е бил нечий агент, то той е бил агент на Сталин и най-вече на себе си. 2. Разстрелите на поляците са се извършвали от около 50 "екипа" от по трима души. Стреляли са с "Валтер" по една - единствена причина : руските пистолети след около 20 - 30 изстрела загрявали и давали засечка, докато Валтерите действали безотказно. 3. "Разстрелвали ли са поляците руски военнопленници в предишни периоди" . Това е публична тайна. Практически цялата пленена армия на Тухачевски /над 5 хил. души, пленини заради пълководческата бездарност на Сталин/ е зверски унищожена от поляците БЕЗ СЪД И ПРИСЪДА. ЕДНА ЧАСТ ОТ ВОЙНИЦИТЕ СА заклани като ярета, друга част са обесени или изоставени да умрат от глад и коремен тиф. Това са факти, които поляците упорито отричат. И мнозина си обясняват нечовешката омраза на Сталин към Полша и всичко полско имено с гибелта на армията на Тухачевски. / Твърди се, че се е чуствал виновен, ама аз мисля че на Джугашвили това чуство не му е било познато/ Както се вижда историята на полско-руските отношения през 20 в. е сложна и нееднозначна. Да се твърди че едните са палачи , а другите жертви е престъпление спрямо истината. А пък да не говорим какво се е случвало между тия две държави през 17, 18 и 19 в. !!! Само че сега сме 21 в. и на Полша и Русия не им остава нищо друго , освен зда загърбят минали обиди и грехове и да положат началото на нормални , добросъседски и уважителни отношения.

Всеки път,като чета русофилските ти бъртвежи за помирение, се замислям, що за персона си? Мама ли те е била по главата повече, татко ли те е "кърмил"? Светът е назад в развитието си с най-малко с половин век, заради "Велико" октомврийските революционни кьорфишеци, ти ми говориш за прошка и помирение!

Вярно, и друг път съм писал , че Полша и Русия трябва да се помирят. Това е важно за тях двете , важно е и за цяла Европа. Ама и президента Л. Качински, Бог да го прости, и той беше написал същото в речта си, която така и не можа да прочете. Или ще кажеш, че и неговите идеи за помирение са "русофилски брътвежи"? П.С. Другият път като препиеш пак със шльокавица, благославяй майка си и баща си. Моите ги остави на мира!

А по твоя логика - трябва да се хванат за ядрени глави и да се изпотрепат - за да удовлетворят обида. Какво има лошо на прошка и помирение?

Находки пистолетов в Катыни. При раскопках, произведенных польскими археологами, в захоронениях был найден испорченный и выброшенный за ненадобностью пистолет Вальтер калибра 7,65; в настоящее время он демонстрируется в Катынском музее. Пули произведени на заводе Gustav Genschow & Co. AG в Дурлахе под Карлсруэ (Баден). /// Чудя се защо никой не поиска досието на тези оръжия от завода производител Gustav Genschow & Co. AG. Всеки пистолет преди да бъде закупен му се прави балистична експертиза и се отваря досие. Педантичните германци пазят ключа към загадката Катин, но никой няма интерес тя да бъде разгадана. Иначе отдавна да бяха изискани немските досиета на оръжията в Катин, за да се види, че те никога не са били продавани на никой друг освен на германската войска. При това положение не е ясно защо продължават да тормозат Путин да си "признае" "истината"? От руските архиви след 20 годишна демократична обработка нищо чудно да почнат да изскачат и летящи чинии.

Е, няма такава наглост! Ей, тавариш, вашият президент си призна! Смахнат червен борш!

и още нещо- болшевиките в БКП станаха причина за установяването и властването на тоталитарната система. Западноевропейските комунисти не позволиха това, даже те станаха носители на широка демокрация- изградиха най високо развитие демократичен модел в света реалната демокрация и я наложиха като обществена надстройка в обществата си. Техния модел показа своята жизнеспособност и оцеля, но не оцеля модела на болшевиките в източна Европа.

И заповедта за разстрела на офицерите в Катин 70 години е лежала милата и е чакала в "пакет номер 1", да може Путин я разсекрети. :))) Лично Сталин се е погрижил "истината" някой ден да излезе на яве. Що не вземе да се застреля и тоз Медведев? Смешни лилипути, комплексари и разни недорасли демократи. Сталин е като Гъливер до тях! Така няма да стане. Да измислят нещо друго.

За всичко явно е виновна Русия и бившиия СССР,само че е смешно точно ние да плюем по тях и техните управници,забравихме много бързо как са ни мачкали турците 500 години и как сега им позволяваме да ни ръководят ,да искат да преименуват Български градове ,да имат техни новини и как след 20 години ние тук в собствената си страна ще бъдем малцинство с този демографски срив и темпото с което се изнасяме,а ромите се множат!!!Едно трябва да им признаем на руснаците,помогнали са в нашето освобождаване ,може би ако не бяха се притекли сега щяхме да си джомолим на турски и да се кланяма на Аллах.

А да гавариш па руски повече ли ти харесва?

Сега ще увиднат джуните на СДСаристките и полски лумпени...

Болшевикът е способен на всичко: да лъже, да краде, да убива. Виж нашите си болшевики. ООкрадоха, осакатиха България и сега питат на висок глас:къде са парите, защо няма за пенсионерите, за децата, за народа... Изроди, каквито светът не е виждал.

да мобилизира цял един народ да построи за 40 години нова, следвоенна, развита икономически България, в която няма бедни, безработни, гладни. При болшевикът нямаше умиращи без лекарства болни, нямаше туберкулоза, детски паралич, морбили и пр. При болшевика имаше спокойствие, сигурност и усмихнати лица. При капиталисто-клептокрацията е обратното - грабежи, убийства, бедност, геноцид, болести, мрачни отчаяни хора и власт на престъпниците. Това са фактите. Пред тях дегенератите, седерастите, реститутите, комунягите или както там се наричат помежду си, трябва да млъкнат и да се скрият в дупките си.

Не съм съгласен с употребата "болшевик". Тази България, за която говорите я построиха честните идейно убедени комунисти, които нямаха нищо общо с болшевизма. В същото време западна Европа след Войната също се градеше от леви сили( социалдемократи и комунисти), но техните комунисти не бяха болшевики, а идейни убедени чисти и честни хора, които спасиха западна Европа от разрухата на войната и я построиха това, което е сега, като управляваха при политически плурализъм( много партии и конкуренти).Болшевиките в БКП предадоха комунистическата лява идея. Типичен пример са Луканов и група около него, които станаха мозъчни тръст на разграбването през прехода и донасянето на капитализма от САЩ в Плана Ран Ът. ideyazabulgaria.org

Такива като теб са стреляли в катин

аз точно на такива пръчки кат теб съм разчитал кат го планирах това....)))))

Паул Йозеф Гьобелс е министър на пропагандата и информацията в Нацистка Германия (от 1933 г.). През 1944 г. отговаря за тоталната военна мобилизация. В своето политическо завещание Хитлер назначава Гьобелс за свой приемник на поста канцлер, но още на другия ден след самоубийството на фюрера (30 април 1945 г.) и след влизането на съветските войски в Берлин на 1 май 1945 г., Гьобелс и жена му Магда се самоубиват, след като отравят и своите шест малолетни деца. На Нюрнбергския процес е признат за един от главните нацистки военни престъпници.

Те и за самолета на Качински ще си признаят...Бум, бум!

Как ще се вместят във вината на Сталин и СССР следните факти:1.Известно е че Лаврентий Берия е бил по това време пък и доста преди него АГЕНТ на САЩ и АНГЛИЯ и е работил под техни разпореждания.2.Разполагала ли е КГБ(тогава НКВД) с пистолети Валтер и боеприпаси за тях(гилзи и куршуми от този вид са намерени в Катин).Това оръжие е използвано само от германската армия (частично и от българската) по това време.3.Разстрелвали ли са поляците руски военнопленници в предишни периоди?

Да чакаме ли отговори, или...

Поне два века преди Катин полската шляхта е колила и бесила руснаците в набези на тяхна земя. По-късно при подялбата между Прусия и Русия Полша губи самостоятелност. С надежда да им даде свобода и независимост много поляци вземат участие в похода на Наполеон в Русия ,като в голяма степен са били оставени да безчинстват на воля.По време на гражданската война след Октомврийската революция под ръководството на Пилсудски е имало значителни кланета на руснаци на руска територия и почти пълно етническо прочистване с физическо изтребление на около 32000 руснаци на полска територия до началото на Втората св.война. Без да оправдавам това, Сталин /да не се мине/ предприема хода да завладее част от Полша за да не остави цялата страна на немците.Не малка част от разстреляните полски офицери са били откровени палачи на етническите руснаци в Полша и са ликвидирани като възмездие. Така че, медалът има две страни и не е коректно да се взима страна във вражда с вековна продължителност и поделена виновност,освен при предубеденост породена от политически пристрастия.

края на кредата местен управител 28-04-10 19:43ч Навремето командоси от опасни нападнаха почиващи на повърхността сработи основната защита и всички бяха грижливо изтребени ,не сме знаели че на много места работят мощни генератори както в Кати/Кхатин// много опасни престъпници подменили през края на двадесетте години човекоподобни родени още като хора използвайки телата им избиха жестоко стотици милиони вкл с ядрено изгаряне в япония/Химлер,Берия,Труман и много други на които имената ги пише по ведомостите на различни държави

Умният живее така, че да не се срамува както той, така и неговото поколение от миналото си.

Не е окупирана от Хитлер, а от Хитлер и Сталин ...

би казал Гьобелс, казват го и съвременните юдео-масони, тероризиращи планетата.

Щеше да е истина, ако не беше лъжа. Разбира се, че документите са фалшифицирани - със съвременните средства, това изобщо не е проблем. Веднага възникват два логични въпроса: 1. Полша е нападната на 1 септември 1939 година и окупирана от Хитлер. Какво тогава, търсят на окупираната полска територия Сталин, Берия и Червената армия? 2. Как така се случва, че в Катин са стоварени 4400 полски офицери "интернирани" в СССР. От къде са интернирани? 3. Защо им е трябвало на Сталин, Берия и Червената армия да ги разстрелват? Има и много други исторически въпроси, които рано или късно ще намерят отговор. Факт е, че във всички медии, жертвите от публикуваните "документи" са различен брой. Видяхме как актуалните масонско - ционистки управници от Кремъл разсекретяват всякакви документи - тези, които ги има и онези, които не съществуват. Те са ясни. По-важно е кога ще бъдат разсекретени документите на Вермахта, за да научим истината, такава каквато е била? Или може би е дошло време за пълното реабилитиране на Хитлер като борец за демокрация, права, свободи и срещу несъществуващия до ден днешен комунизъм. Интересно е също, каква е причината олигарсите Елцин, Путин и компания да правят такива "признения". Едва ли е само ревност на Путин за всеруското признание и обич към Сталин.

Направи справка за да разбереш защо руснаци и германци са били там по едно и също време :-)

Нещо да кажете за избитите арменци и българи от братския турски народ! Руснаците поне имат доблеста да признаят вината и да протегната ръка, а цял свят си затваря устата за геноцида над арменците, а турците не искат и да чуят.

А ти кога ще се извиниш за геноцида над тракийския народ?! От арменците и българите нещо е останало, но тракийците са били тотално избити от вас?!

Глупости, какво са ти виновни руснаците ? Имало е война и като всяка такава е имало и убити билото в плен или не. Нещо да кажеш за ценностната състема на Германците или Американците който също са избивали на поразия ? Стига с глупостите моля !

Абе то руснаците масово са избивали хора - я в Сибир, я в хода на разни 'чистки' (примерно спрямо украинците) с десетилетия - още като почнеш от царско време и стигнеш до 89та. Това не може да се каже за Германия. Там само 12 години (1933-1945) са се вихрили.

Чистки били не спрямо украинци. Те се провеждаха не по национален принцип. Надявам се знаеш за "Дело врачей" , и знаеш че команден състав на армия бил практически унищожен. А това основно били руснаци. Моля, приятели, без спекулации

много добра постапка от страна на медведев.вечната памет на загиналите граждани на полша и ссср.

Лаврентий Берия не е човек, дали има друг такъв убиец в историята на земята? Тези поляци са едни от хилядите избити благодарение на това нищожество заедно с мустакатия убиец.

то таз бележка - предложение още не значи че е изпълнена тогава за разлика от сега един е решавал ....не като сегашните мунчовци....бе доста там юдейчета са се споминали и разберете въобще срещу кого са репресиите 37 година преди да пишете тук простотии а да не забрая и кой е Мекнахем(давид) ААронович Мендел също да разберете...айде стига ви толкова

22 000 - 4421 17 579 - това е числото на непризнатите разстреляни... Колкото до "погребани" - такова погребение и на най-злите си врагове не пожелавам. ...Подобни "признания" говорят за крайно недоразвито чувство за вина и крайно нищожна степен на интелектуално развитие. Като че ли ако не са 22000, а 4421 това прави престъплението по-малко чудовищно, а престъпниците малко по-приемливи и добри!

Е... и какво да правим. Пожизнено виновни... Римляните са избили бая народ, Чингиз Хан, същоЖивота продължава. Ако някой предложи разумна компенсация - добре. Омразата не е градивна позиция за добри междудържавни отмошения.

Дано по-скоро президентът Медведев разсекрети и документите свързани с дейността на НКВД в България, след като Съветската армия я окупирва от 6 септември 1944 година. Вероятно само след подобна катастрофа и вулкан по повод Катин, може би това ще стане?! Боже, пази България.

е какво толко очакваш

Не знам какво ще те стопли теб и БГ народ такова разсекретяване. СЕГА България е по зле - тогава мямаше окупационни руски поделения (сега има Американски), тогава имахме икономика (сега имаме спомени за нея), тогава имаше Българска Армия, сега имаме нейната сянка.

"Българска Армия, сега имаме нейната сянка." Ти явно не си годил в казармата щом можа да кажеш такъв блуд. Служил съм в артилерията , на най-тежкото оръдие Д-20 и мога най-отговорно да ти кажа, че бяхме пълен майтап. Гледахме откриванията на конгресите на БКП и КПСС, учехме съвеЦки и шумкарски (бандитски) маршове и се заблуждавахме че АК е по-добър от М. Но на стребрине на повече от 50 м. не можехме да уцелим мишената.

Как една толкова мощна световна система със силни, обучени армии, с ядрено оръжие, силни икономики, население от стотици милиони, владееща огромни територии и несметни природни богатства, със всеобхватни тайни служби и идейно убедени защитници и последователи, се срина безславно като къщичка от карти? Като капак се оказа и задлъжняла със стотици милиарди долари към западни финансови институции? Приказките за предателя Горбачов, предателя Луканов и другите предатели (по един във всяка сринала се соц. страна) са несериозни. Истината е, че тази система беше обречена. Беше нежизнеспособна, а социалистическата икономика беше неефективна и неспособна да посрещне огромните социални разходи. Накратко, по това време, социалистическите държави бяха фалирали. На всеки му се иска и безплатно образование и безплатно здравеопазване и силна армия и силна полиция и силна социална защита и висок стандарт. Но кой ще плаща? Тогава беше СССР, а сега? Носталгичните приказки за преди и механичните сравнения не помагат. Сега имаме възможност да постигнем сами много повече от преди, но трябва да разберем, че трябва сами да работим за това, а не да чакаме някой отнякъде да дойде да ни "спасява".

просто умствено маструбиране, брато. излез от бг за да видиш свят и да осъзнаеш мизерята в която жвееш.