Това е станало по нареждане на руския президент Дмитрий Медведев, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
Обществеността за пръв път получава достъп до автентичните документи с всички бележки по тях в електронен вид.

През април-май 1940 г. в Катинската гора (Западна Русия, на 18 км от Смоленск) са били разстреляни и погребани близо 22 000 полски офицери и интелектуалци, интернирани в Съветския съюз. Сред разсекретените документи има бележка от Лаврентий Берия, навремето шеф на сталинската тайна полиция НКВД, в която предлага да бъдат екзекутирани арестуваните полски офицери.

Самоличността на всички жертви е установена. Освен останките на поляците, в мемориалния комплекс на мястото почива и прахът на репресирани съветски граждани, загинали там - според историците "близо 10 000 души".

Сайтът на ФАА осигурява достъп до документи "с особена важност" от прочутия "пакет номер 1", пазен десетилетия наред в секретния архив на Политбюро на ЦК на КПСС. Право да отварят пакета са имали само генералният секретар и шефът на канцеларията на апарата на ЦК или завеждащият Общия отдел в присъствието на генералния секретар, обясни директорът на агенцията Андрей Артизов. Той напомни, че през 1990 г. по нареждане на тогавашния руски президент Борис Елцин копия от документите са били предадени на неговия полски колега Лех Валенса.

Позицията на руската държава по въпроса е формулирана отдавна и остава неизменна, заяви на 18 април в Краков президентът Дмитрий Медведев.
"Трябва да направим сериозни усилия да сближим нашите народи, да развием икономическите си отношения и да намерим решение за трудните проблеми, включително за Катин", каза той.

На 7 април руският премиер Владимир Путин и полският - Доналд Туск, участваха в траурни церемонии в Катин, за да почетат паметта на жертвите от тоталитарните репресии. 

Полският президент Лех Качински загина на 10 април на път за втора възпоменателна церемония по повод 70-ата годишнина от избиването на полските офицери в Катин. Правителственият самолет на полската делегация от 96 души се разби при навлизане на летището в Смоленск.

Вижте снимки от историческото място