Министерство лансира проект ”Катар” за износ на агнета

Министърът на земеделието проф. Димитър Греков обсъди с експерти проекта за износ на български агнета за Катар. Арабската страна е поставила няколко условия за реализирането на проекта, като едното е да работи директно с българската държава.

Обратно в новината

Коментари - Министерство лансира проект ”Катар” за износ на агнета | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А пък ще внесем от Шотландия 40 годишно посинело бизонско месо АМ АМ АМ

Горките агънца !Невинни душици да пълнят търбусите на арбеските.

Това беше първото нещо, което и аз си помислих. Не се наядоха тея...Горките невинни душички...

И ДА ДОБАВЯ- НЯМАМ ПОГЛЕД ВЪРХУ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ, НО СИ СПОМНЯМ, ПО ВРЕМЕ НА СОЦИАЛИЗМА, КАКВИ СТАДА ИМАШЕ В ЛУДОГОРИЕТО. ОСОБЕНО СЛЕД ЖЪТВА, КАТО СЕ ПРИБИРАХ НА ВАКАНЦИЯ - ПОЛЕТАТА БЯХА "ЗАВЛАДЕНИ" ОТ ОВЧИТЕ СТАДА. ТОЛКОВА МНОГО... ИМАШЕ НЕ САМО ОТ ТКЗС-ТАТА, НО И ОТЛИЧНИТЕ СТОПАНСТВА. НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО Е, ЧЕ ТОГАВА ОВЧАРИТЕ СВИРЕХА НА КАВАЛ. КАКВИ МЕЛОДИИ... ТЪЖНИ, ИЛИ ВЕСЕЛИ И ЗАКАЧЛИВИ... БЪЛГАРИЯ БЕШЕ ПРЕЛЕСТНА!

Стада овце се пасяха и в Студентски град в София. Днес звучи абсурдно, но и грам майтап не влагам.

Трябва да се възползваме от всички възможности за разширяване на износа на агнешко месо, тъй като това е един от основните инструменти за развитието на овцевъдството ТОВА Е ЕДНА ХУБАВА НОВИНА!!! МАЛКО СВЕТЛИНА , ОПИТ ЗА СВЕТЛИНА В ТУНЕЛА.

другарю или си луд или в мензис ...така че на психиатър или гинеколог

Знае ли някой седераст, гербераст или друго подобно същество, колко дребен рогат добитък имаше в България 1989г., и колко има сега, след 24 години възход? Ако не знаете това, какво коментирате?

Пак благодарение на Бойко става всичко това.А тези комунисти си преписват заслугата,че и преговори водели. о

Пак прочетох публикацията и пак не ми стана ясно за какъв роден генофонд говорят. Сигурно за ония двете шилета на баба Гицка от село Гинци, за окуцелия коч на бай Ахмед от Делиормана и престарялата овца на Ганьо Кьоравия от Горна Арда.

Арабите по принцип отглеждат за консумация някаква си тяхна порода овце с дебела лоена опашка. Вероятно това, което не е споменато в статията и само се загатва за него с приказките за генофонда е, че катарците сигурно са поискали да отглеждаме тази порода, която по принцип я няма в България. Месото й има по-специфичен вкус и арабите си държат на него.

аз мисля че уловката е в изискването да търгуват директно с държавата. Катарците са хитри и прекрасно знаят че държавниците ни са продажни, глупави и некадърни за нищо. И не се страхуват от наказания и линч, защото няма кой да им го приложи. Та накратко - накрая така ще го извъртят, че агнетата не само ще са им без пари ами и неустойки ще приберат. Иначе, ако от наша страна го изпипаме, ще е супер - А дано ама надали

,МИ ЩЕ ИМ ИЗНАСЯМЕ ПРЯСНО АГНЕШКО, ПЪК ЩЕ ЯДЕМ НА ЦЯЛ СВЯТ БОКЛУЦИТЕ-БЪЛГАРСКИ КОМУНИЗЪМ!

...поредния червен кьорфишек ....аре министере откъде агнета като на село няма нито чиляци нито овци .....ако в парламента и на позитано има изнасяйте колкото си искате .....ама то не трябват само овци бе професоре ами и пърчове

МИНИСТЪРА НА ФИНАНСИТЕ НЕ Е ЛИ ЧОБАНОВ?Е ОТ НЕГОВИТЕ ЩЕ ДА СА.АГНЕТАТА ДЕ.

Основния проблем за износ на месо за ислямските държави е, че в България няма кланица с Халал сертификат!!!

Изнасят се живи, с кораби. Така сме правили за арабите през 70-ти и 80-те.

СМЕ В ДВАДЕСЕТТЕ НА СЛЕДВАЩИЯТ ВЕК БЕ ЧОДЖУМ.МИНАЛИ СА ПОВЕЧЕ ОТ 40 ГОДИНИ В КОИТО СВЕТА СЕ Е РАЗВИВАЛ.АКО ВИЕ СТЕ ОЩЕ НА ОГРАБВАНЕТО НА МАНДРИ ТОЛКОВА ПО-ЗЛЕ ЗА ВАС НО И ЗА НАС ЩОТО ВСЕ СЕ НАПЪВАТЕ ДА СТЕ НАЧЕЛО НО НЯМАТЕ НИ ВИЗИЯ НИ ВЪЗМОЖНОСТИ А САМО ЕДНА ЛАКОМИЯ И СЕРВИЛНОСТ ПРЕД РУСИЯ.

Няма лошо това да стане. Всеки лев влязъл у нас е за предпочитане пред излязъл такъв. Но по стара традиция пак ще се издъним с капризните араби. Я ще се опитваме да им пробутваме и шилешко и кучешко, я нещо друго.

Toва, за което говориш не е каприз, а търговски трик, който им е вроден - да се пазарят за всичко и да ти умаловажават продукта. Затова е важно умни глави да направят договорите със съответните параметри и защити. И без безмислени командировки на кратунковци !

Министерството ще форсира и идея "Гонорея" за износ на распуснати кокошки" баба Тодорка, бТТВ "Трътките"

Журналистите и водещите на бТВ са пилотния проект, доколкото разбирам, пък и то се вижда. Но ми се струва, че има и още доста проекти, като "Бременни злобни поръчкови добре-назобени кокошки", "Недоебани нещастни кокошки", "Декоративни кокошки снасящи фалшиви яйца", "Скопени петли без пера по главите", "Петли за домашни любимци, могат да се водят на каишка", "Кокошки и петли хранени и пеещи по поръчка на клиента" и други.

ocmpuemo@

България имаше развито овцевъдство само когато трябваше да плаща репарации с агнета.

РЕПАРАЦИИ КЪМ КОЯ ДЪРЖАВА СА БИЛИ?ДА НЕ БИ ДА Е СССР?СЕГА ИМ ГИ ПЛАЩАМЕ С ВАЛУТА ПО ХИМЕРАТА БЕЛЕНЕ.

Масово се изнасяха агнета за Гърция и изхранваха 6-ти Американски флат!?

Тази инициатива я започна предния министър от служебното парвителство. Видно е че комунягите са си водили записки и по други сектори.

Инициатвата е малоумна. Факта че не го осъзнават толкова много хора е единственото което може да я направи практична. В смисъл овчари ще са необходими.

Имаме един ОТЛИЧЕН ЧОБАНИН - я виж колко ОВЦЕ още подскачат по свирката му, нищо че него народа го отсвири завинаги като Костов.

Инициатвата е малоумна. Факта че не го осъзнават толкова много хора е единственото което може да я направи практична. В смисъл овчари ще са необходими.

Чета пишещите и малко не разбирам.Има начин тази сделка да се осъществи а защо не , България доста с лека ръка изгуби след 1990 г своите пазари. България винаги от криза е излизала със селско стопанство, защо не и сега . Защо бългаите ходят по чужина да гледат животни , на полето а нашата зедмя пустее . Ами имаме достатъчно планини удобни за това . Вземете каракачаните , къде са гледали овцете .- високо в планината . А може и на ясла да се гледат . Вземете кооперациите пиемници на ТКЗС , ами те затриха този сектор.Защо да не го възстановят , Естествено 2 г ще е прохождане но след това ще им а успехТе са регистрирани, могат да имат субсидии . Проблем ще са овчарите, но гладът , липсата на образован ие или професия може да създаде такъв персонал/.Ако се гледа негативно и не се заспочне нма как . А държавата дали ще изнася или не това не е толкова важно , може да минават чрез кандидатстване от областните земеделски служби за някакъв контрол.

И кой ще е този който ще тича след овцете докато ние с теб пишем във форума? Някой добре платен европеец от средната класа? Овчаров и Чобанов отдавна не се занимават с животновъдство драга.

ти си гони курвите по морето и остави овцете на хората които си разбират от занаята

Знаети ли че сме станали толкова алчни че вече си продаваме земята за жълти стотинки и нашите наследници ще са длъжни да робуват на чужденци които ----- абе както и да е ние не си ценим природата и възможностите ама има по - находчиви които знаят какво струва парче земя Дедите ни са проливали кръвта си а ние искаме да бъдем роби Да му мислят бъдещите поколения - и в чужбина и в България ще бъдат наемници

В планините овце и кози в момента не можеш да гледаш. В най-добрия случай някое малко стадо за собствена употреба, и то само извън национални и природни паркове и други защитени зони. Много ясно че при промишлени количества се гледат във ферми, където по-лесно се контролират, спазва се стандарт и т.н. Овцевъдство като преди 89-та е невъзможно, докато нашите евродепутати не се преборят за по-виски квоти. Което не виждам как ще се случи - първо, тия неща се определят в дългосрочен план, 2 - за да се увеличи нашата квота и съответно финансиране за нещо си, трябва на някой да се намали (на кой ще я намалят, на Холандия ли? За сметка на Бг? Забрави...), 3 - никакъв шанс да се справят с лобитата на другите страни, 4 - в най-лошия случай ще им бутнат пари или нещо друго и ще млъкнат. След падането на квотите след някоя година, Холандия, Дания, Германия, Полша - тия страни ще ни залеят с евтино мляко и овце и каквото се сетиш, защото при тях европейските пари за тия неща са в десетки и стотици пъти повече отколкото за Бг. Така че сме обречени и в двете дупки, ако ме разбираш. А каракачаните са си гледали овцете на майната си в планината, щото там са живели, не за друго. Каракачанската овца е издръжлива и устойчива на болести, но дава доста малко мляко/месо/т.н. в сравнение с други породи.

Имаше едни овце от ГРОБ, дето ходиха на посещение в Катар. Тях поне да бяхме продали, да вземем 10-20 доларчета!

Да, ама те ходиха на плаж, че Катар не ги зачете за хора!

Колко ли са похарчили за пътуване на цялото правителство и организацията на панаир на българската икономика в Катар? Дали не са били тия 50 милиона които сега Катар държи на влог :) И за да не се радваш много питай го този новия министър дали като един настъпи мотиката от ГЕРБ си мисли че на него ще му се размине само защото е с червен задник.

ХА на бас, че ще им приберем парите, а на агнетата ще видят дръндонките!

Не само, че няма да им приберем парите, ами и ще ядем дръндонките. Защото за разлика от нашите кретени арабите разбират от бизнес. Та през ония -70-те -години комунистическите бирници описваха и домашните агнета и не даваха да се колят за гьоргьов ден и велик ден. Те това е бизнес по комунистически!

Работата е чисто за държавата, ако искаме да си възстановим арабските пазари. Подкрепям идеята за държавна поръчка, особено щом се практикува от Норвегия. Явно досегашната формула 100% капитализъм не върви , още повече, че държави като Германия и Франция (водещи икономики в Европа) поддържат съответно около 35 - 40 % държавна собственост. Няма срамно, че ще започнем със агнета, но икономическо доверие се гради трудно.

Задай си въпроса защо Катар не искат да работят с Турция или Албания например? Сърбия, Македония, Украйна, Беларус? Това са страни извън ЕС и с много по ниска средна работна заплата. Проблема с производството на агнета е че не може да се автоматизира и цената на работната ръка е от значение. Възможно ли е те да са неориентирани и да нямат представа колко по скъпо ще излезе да развиват овцевъдство в страна от ЕС?

Искат да работят със страна от ЕС заради минималните стандарти които са наложени за развитие на животновъдството. Да не говорим, че в доста от страните с които сме имали износ, още пазят спомена за Българското качество на храните.

Toва, което мисля е, че България е райска градина и тук са най-вкусни, както животинските, така и растителните неща.

Агнета няма, щото няма и овци, действайте!

Това мачле не го ли ритахме в средата на 70-те? Бай Тошо не беше ли сключил сделка и не загроби ли милиарди народна пара с шахиншаха на Иран Мохамед Реза Пахлави? Ще каже ли някой колко спечелихме тогава?

Ако целия цирк не беше зле менажиран никога нямаше да се откажем от комунизма. Поговорката парен каша духа не важи за идиотите а те не са никак малко.

Всичко това звучи толкова наивно колкото приказката за червената шапчица. Ако бях министър и партията на власт има за цел увеличаване делът на държавата в икономиката бих изкупил акциите на публична фирма която се занимава с овцевъдство и възложил държавна поръчка. Така поне правят в Норвегия. И разбира се остава да се доверите на политиците отговорни за това че няма да използват вътрешната информация коя фирма ще се изкупува за лично облагодетелстване. Май е по добре да караме на чист капитализъм или първо да достигнем норвежците като норма на морал в обществото.

По време на соца изнасяхме много агнета с кораби за арабите. И това беше много печелившо за държавата, тъй като ставаше за дефицитните тогава долари.

Сега никой не спира никой. Имаме ЕС като отворен пазар без мита 739 милиона овцеядящи хора. Не разбираш ли основния приоритет на министъра е споразумение с Катар където населението е под 2 милиона. И за най големите наивници е ясно че министъра не може да изкара комисионна от ЕС защото правилата не ги контролира той. Обаче с ЕС нещата са риболов в мътна вода. Все нещо ще изкяри.

Бареков, къде си? Обади се в Катар и им се скарай, че не те зачитат... Дават пари за овци, а за тебе - к*р...

деер

Смях....

А не е ли по-добре да изнасяме овнета ,щото от тях имаме бол?:)))

Има, има хайванчета в Бг ..... Къде 7.5 млн....

Pesh0

не можем да теглим едно кредитче ,овце ще гледаме ... за какви ни мислят тези от катар.

Нали на всеки Великден ядем вносно агнешко, защото родно почти няма? Стига поулизъм бе гнусни комунисти. Какво агнешко ще изнасяме, като този сектор е тотално замрял и няма как да се развие, най-малкото защото овцете се гледат от частни стопани които не се регистрират като животновъди. Как ще ги субсидирате ? Овце в България почти няма .Хората взеха да гледат кози, защото им е по лесно да ги изхранват, ама и козите са малко вече.

Това е много сериозен въпрос. Но доколкото разбирам, Катар иска да се построи държавно предприятие което да работи със тях и са готови даже да спонсорират- това е мнението ми от прочетеното.

Защо е важно да е държавата, а не частно предприятие?

Да направят държавни стопанства за породи само за износ за Катар, това е печеливш бизнес-продуктът да се изнася в чужбина.

Това не е работа на държавата. Просто манталитета на държавния служител е доста далеч от ефективния и предприемчив човек. Катарците нямат независим съд а партиите са забранени. В този ред на мисли ги разбирам като си мислят че трябва да преговарят с държавата. Но тук нещата са различни. Има фирми които много по добре биха се справили с задачите а работата на държавата е да регулира и да преразпределя данъците.

Глупости, Китай си е много добре а и Катар в отношение на икономиката си е държавно-планов. От друга страна, испанските частни банки много ефектно гръмнаха на парчета...

Е, успех пожелавам! И нек е само бизнес без политика. Все пак е интересно - ГЕРБ, дето обожествявваше сирииските човекоядци, организира им тука конференции, беше игнорирано в Катар много демонстративно. А БСП, които нямат симпатии към мирните протестиращи човекоядци, да врътнат такъв договор.

А "овце" търсят ли се?? В България има много повече от агнетата!!?

Като научили колко много са гласували за БСП , са разбрали, че бройката им е значителна :(

Боже, че умра от смях. Агнета. Това е един продукт с изключителна добавена стойност, няма що. ТЪПАЦИ. В Катар в момента може да се изнася какво ли не, вкл. услуги, и стоки в ОГРОМНА добавена стойност. Катар е на първо място в света по БНП/човек - над $100,000! Ако наистина се развива като стратегическо напревление, при правилния подпор на приоритетите, това може да се превърне в един изключителен пазар за България... а те - агнета. Това е, един цървул, колкото и да го лъскаш, чепик не става... агнета, молятисе... смях... НЕКАДЪРНИЦИ !

Да бяхте умрели от смях когато ГЕРБ отиде в Катарът му и се въртяха като просяци на площад. Или тогава не беше смешно?

бре "умник" Технологии ли?

Е ми като много знаеш изнасяй електрокари - само, че те вече не се произвеждат, изнасяй продукти на тежката индустрия - нея също я няма. Оръжието - американските ментори няма как да ги изместим ние отдавна им се сложихме услужливо. Строителство - та на нас магистралите ни ги строят турски фирми, мина времето, когато направихме Витиня. Та моля ти се кажи нещо друго дето богатите Катарци, на които всички се слагат, ще предпочетат от нас.

Ето това си е гадния комунист - за народа няма да има или ще е на баснословни цени, ама на богатите арабели, ще го даваме без пари, барабар със субсидиите от евро- съюза...

Срещу скромна комисионна ще поемем и транспорта с правителствения самолет. Всичко в името на земеделците.

Извинете, вие сте от оставкаджиите със вувузели, тъпани и кучета, нали? Предварително извинявайте, ако съм се припознал.

Да ходя, но рядко, съжалявам за което...

Няма да е без пари, а напротив. Агнешкото е скъпо за българския производител и той купува основно за великден и гьогьовден. Затова и отглеждането на агнета е ограничено, скъпо и нерентабилно. Но разбира се един герберо-сдсарски тъпанар това не може да го съобрази. Иначе може би нямаше да съсипят държавата.

За да изнасяш агнета трябва да имаш стада,кошари , овчари и поляни на които да ги пасеш.На кое условие отговаряме в момента?Поляните бяха зверски разорани(издрани)за да се вземат евросубсидии за обработваеми площи.Селата са обезлюдени и там върлуват цигани за които този бизнес опит би бил само за радост и поголовни кражби дори с убийства.Такъв голям бизнес проект няма да мине и без скрити условия за още много джамии строени къде ли не и налагане на исляма.Ако хората не бяха толкова бедни като консуматори изобщо не бихме видели агнешко да се продава по магазините дори и вносно.а и да изнасяме ...беше тя.Някога въпреки несравнимо по-голямото призводство държавата ни се задъхваше от този износ и дори забраняваха на производителите да колят повече от едно агне на година -независимо от повода.По този повод дори ,,Свободна Европа "ги осмиваше а агнето беше обевено за най-дългото животно защото само главата и краката му оставаха у нас.

Дано това правителство се справи по-добре с търговията с Катар, отколкото герберите и по-специално никимладенов!!!

ха ха ха ха ха аха...ама на дали

Депозираните пари от Катар все си мисля, че не са от вчера.

То това е добре като замисъл за българските животновъди, но трябва да се помисли и за вътрешното ни потребление. За Великден и Гергьовден да не започнем да се оплакваме, че в магазините има само внос от Румъния.

ТИ КЪДЕ ЖИВЕЕШ.....АВСТРАЛИЯ..... ИЛИ АРЖЕНТИНА....КОГАТО СЕ ПРЕСКАЧАМЕ С ОВЦЕТЕ ПО УЛИЦИТЕ...КОГАТО АГНЕШКОТО Е ТРИ ЛВ. НА ЕДРО - ТОГАВА ИЗНАСЯЙ!!-А Н Д Р Е Ш К О - ЩЕ ЗАТКРИЕ И ПОРОДИ И МАЙКА СИ И ВСИЧКО ЗА ДА УДАРИ КЬОРАВОТО ...И ДА НАТЪПЧЕ И ТРИТЕ СИ УСТИ И ДВАТА СИ ЗАДНИКА И И ДА СИ БИЕ СМРАДЛИВИТЕ КРАЦИ ПО РИВИЕРАТА ......

Прав си. Всеки който смята че свободния пазар не е достатъчно добър и се занимава с ексклузивни споразумения е наивен глупак или тарикат с частен интерес. Няма да подценявам интелигентността ви и да ви давам примери, но всеки зане че подобни междудържавни споразумения от ерата на студената война отдавна не се практикуват в ЕС особенно за неща като производство на агнешко.

Е добре бе нека да е с частен интерес пък да се изнасят агнета. Все някои българи ще спечелят от това. А сега, самите производители са го казали, че загиват - това по-добре ли е според герберските ви мозъчета с три клетки.

Те овцете са като мухи, летят си и се размножават. Еди кой си гледа едни породи, друг други, обаче сега ще развиваме дейност, ще се мотаем, а клиентите ще чакат... Цялата работа на това правителство е ... Колко ли пари ще гуянат експертите дето ще го обсъвдат този проект???

Какво има да умуват, да не решават судоку? Или покриваме критериите и правим бизнес, или си ходим вкъщи. Такова пиле не каца всеки ден, ще е престъпление да го оставят да си отлети. Трябва да си върнем изгубените пазари.

Има нещо притеснително в това, че искат ексклузивно споразумение с държавата. Не с фирми не с ЕС. ЕС субсидира българското земеделие с милиарди, а тези били държали на влог 50 милиона. Има и още една простотия - ние внасяме агнешко от Гърция обаче за Катар ще изнасяме?? Малко еничарски тип мислене. Да ставаме европейци и да гледаме основно към европейските пазари. Този Катар винаги може да купува от ЕС, а не виждам какъв им е интереса да купуват само от нас.

съм съгласен с вашето мнение. ЕС и техните безумни изисквания доведоха много земеделци до фалити. Не е лошо да поглеждаме и малко в страни от Европа, но първо преди да започнем да изнасяме-съгласен съм, че трябва да подсигурим нашето потребление.

Имало нещо притеснително...Той мисли...

Абе, ако трябва ще започнем да изнасяме и за Австралия, но нямаме толкова стада.