Откриха първия паметник на Васил Левски в Канада

Първият паметник на Васил Левски в Канада бе открит вчера на празнична церемония в Българската източноправославна църква "Св. Димитър" в Брамптън.

Обратно в новината

Коментари - Откриха първия паметник на Васил Левски в Канада | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Най обичам тия "християни", дето величаят насилието заедно с хората, които призовават към него и го упражняват.

Нямаш там ужким никакви проблеми, но колите там нямат скорости! И заспиваш ти, дявол да го вземе, щом се събудиш, казват РАБОТИ! Не отивай във Канада, не отивай там, слушай ме, там душичката ти страда, тука си роден.

хм, не прилича много на Апостола ... Да бяха се постарали повече тези "скулптури"

chavdarlk

Интересно... как точно ли е изглеждал? Няма да питам за обемен модел, какъвто е скулптурата. В случая е направено много задълбочено изследване на десетки изображения, снимки и картини, и е възприет най-достоверния модел.

Като гi гледам тiя "българi" на снiмката около памeтнiка сякаш не са iзлезлi още от 90-те годинi. Смех в Канада, a iзглеждат като клошарi. Смех!

Комбинацията от руслямизъм и македонизъм е докарала троловете до криза на идентичността, в която започват да плюят по всичко българско.

Много точно! Радвам се, че има хора, които забелязват тези неща.

ама си си наплющял пак +чета! много си глупаво парче...

Поп Кръстьо намразва Левски на 14 август 1872 г., когато в Ловеч е убит младият слуга Стойчо Гиргинов. Убиецът е Левски. Апостола и Вутьо Ветов от Видраре влизат по пладне в дома на Денчо Халачев да вземат пари за организацията. Той все обещавал да даде за делото, но се извъртал. Сега те са решени да го принудят да плати. Облечени са като арнаути, а Вутьо носи пушка и шестак (6-заряден револвер). Вътре няма никого. Двамата трошат вратите и раклите да търсят пари, но намират само 1400 гроша. Затова решават да чакат Денчо и да го притиснат за обещаната сума. Но вместо чорбаджията влиза слугата, вижда Вутьо и надава вик: "Тичайте, хора!" Двамата се сборват, Левски се спуска да помага и пада в суматохата, а слугата го хваща за гърлото. Левски си дава сметка, че крясъците са привлекли хора около къщата, ще дойде и полиция. За да усмири слугата и да го сплаши с оръжие, той вади кама и го бодва с нея. Но онзи почва да крещи повече и да стиска Левски още по-здраво. Следва втори, вече силен удар с камата. Младежът отпуска ръце, Левски се откопчва и двамата с Вутьо изскачат навън. Левски крещи нещо на турски и размахва окървавената кама. Насъбралата се тълпа се пръска и те се укриват, като създават и първоначалното впечатление, че са турски разбойници.

НА ВСЯКЪДЕ ПОСВЕТА-АНГЛОГОВОРЯЩИ, ИСПАНОГОВОРЯЩИ, ФРЕНСЛОГОВОРЯЩИ, НЕМСКОГОВРЯЩИ И ДР. ПРАВЯТ ПАМЕТНИЦИ НА ВЕЛКИКИЯ БЪЛГАРИН - ВАСИЛ ИВАНОВ КУНЧЕВ ЛЕВСКИ! Само на територията на браЦка Русия няма дори плочка кръстена на Апостола! Защо бе русначета, защо мразите и злобеете по Левски? ДАДОХМЕ ВИ ПИСМЕНОСТ, РЕЛИГИЯ И КУЛТУРА А ВИЕ МРАЗИТЕ БЪЛГАРИЯ?!

Българите в Канада са по - големи канадци и от канадците. Злословят спрямо България, особено селяндурите. За какво им е паметник ?

Псевдопатриотизъм. Да открият паметник на Тодор Живков, защото повечето от емигрантите са комунистическа номенклатура, избягала с откраднаги пари от българския народ, за да не бъде наказана у нас, точно като нацистите, които бягаха в Америка след разгрома на нацизма.

Грешка! Всички са избягали навън заради "светлото бъдеще", което ги чака в България с такива гладни управници от 30г. насам. Нямат наяждане!

Българите са жалки хора навсякъде по света, не само в България- просташко-шуробаджанашки манталитет.

На българите по щеше да отива паметник на Бай Ганьо.

сега като се почне едно грухтене, само се дръжте. какви "патриоти" сме в канада, вижте и памятник на левски сложихме у църквата, че подаяния повече да падат. жалко подобие на патриоти и богоугодници!

Паметникът е дело на "българи", които вкъщи говорят на английски с децата си и децата им, както и родителите са канадски граждани. Левски не е отишъл да си устрои живота в успешна страна, а е могъл. Останал е в България, където е загинал за да ни има като държава и нация. За разлика от умните и красиви егоисти, които с лекота хвърлиха бащино огнище на боклука. И имат нахалството да претендират за гласуване на избори. Сега са се направили на патриоти. Ако ги питате, ще кажат, че са по-българи от тези, които останахме. И че останалите сме необразовани и лош материал. Сега техни високомерни величия могат да спят спокойно, с прясно изпраната си съвест. И да се чувстват "българи" колкото си искат. Докато ние тук оцеляваме в компанията на суджуци и кумове. Докато пребиват бащите и майките ни по селата за пет лева и наръч дърва.

Всеки има право на по добър живот? Тук сме само вълци, плюещи жлъч . Тези хора си остават българи!

Продажно племе,най-често ме е срам от българите.

Нека да ме извинят почитателите на Апостола, но той се превърна в неправдоподобна и изтъркана гербаджийска икона. При това мога да споря какво толкова е направил за България и какъв е бил резултатът от дейността му. А и 3 години след обесването му българинът така добре показа колко иска да бъде освобождаван от турско. Знаете кои са 10-тината възстанали села в Априлското въстание. И защо тогава Левски трябва да ни бъде такава икона? Толкова ли нямаме изтъкнати учени, откриватели, възрожденци, художници та с Левски се хвалим в чужбина.

Русороб!

Р.S. Защо не почитаме и споменаваме такива българи като Чудомир например? Изтъкнат хуморист, художник, интелектуалец, краевед, родолюбец и ценител на българското. Но не, той и много други достойни българи като него са в забрава, обаче лъскаме иконата Левски.

Левски е икона! А вие, кой сте???