Какво се случи и какво ще се случи във Франция – пенсионна реформа или революция

217 задържани при снощните протести. Профсъюзите призоваха за нов ден на стачки и демонстрации на 23 март

Обратно в новината

Коментари - Какво се случи и какво ще се случи във Франция – пенсионна реформа или революция | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Avatar952

Франсетата нищо няма да постигнат с тия протести, както обикновенно. Въпроса е друг - какъв е смисъла да се вдига пенсионната възраст в държавата с най-високата безработица в Европа (средно 14-15%). Няма ли да е по-добре да променят малоумната си социална политика за да имат хората стимул да работят?

И победа на гражданите, гилотина за самозабравилия се самодържец. Същото трябва да се случи и в България.

Като си помисля какво ще стане в БГ, ако решат да направят възрастта за пенсиониране да стане 64 години? Опа, то май у нас е 65. Ама никой не излезе на улиците и площадите да протестира! Какво да направим, като 500 години сме си траяли под турско (османско) владичество.

И какво като излязат на улицата, бе? Това няма да напълни пенсионните фондове и последствията ще са пак за тия дето се бунтуват. Мързеливи франсета, свикнали на сладък живот, но сега им се налага и да поработят за него.

Сенатът бил одобрил реформата.Ами как няма.Там са само 80 годишни старци с течащи лиги и с тлъсти заплати.Щом те могат да работят,защо не и тези, които ги хрантутят??

Само като си помисля , че е правил свирки, и ми се повдига от него. Егати либералите

Средства за Украйна имат, но за пенсии нямат. Така е когато държавата не мисли за народа.

Сталин измисля ,пенсионно и социално осигуряване ..Премахнете ги ..Да се работи до смърт ..ФРАНЦИЯ Е БЕДНА У ДЕГРАДИРАЛА ДЪРЖАВА ..С ГОЛЕМИ ПРЕТЕНЦИИ..

Бисмарк въвежда социалноосигурителната система.

Ще се случи ,една дебела мизерия..Малка пенсия с високи цени ..Който умрял по добре ..

Демокрация ли? НЕ ... просто КРАЙ на поредната френска република!

Любопитно ми е, какво според вас е демокрация? Не, не искам да ми кажете, че не е това, искам да ми я обясните, но не с общи приказки. Искам и сравнения, къде по света и у нас е имало най-много и най-чести прояви на демокрацията - властта на народа, нали, един вид!

Швейцария , Монако и Лихтенщайн.. Всъщност, "демокрация" идва от гръцки, но реално доста демократично е в Швейцария. Излизат на площада и с вдигане на ръка решават въпросите си. За останалите избират представител. Няма натресен евро парламент и малоумна гинеколожка бивш военен министър да им дава акъл какво да си правят парите, и как трябва да мизерстват и да слушат какво тя иска от тях.. В Швейцария она запасняците оръжията са им по къщите но за атентати и разни стрелби в болници, училища или вертепи по улиците не сме.чували.. А ти драги, не бъркай демокрация със слободия..

65 години е средната продължителност на живота на мъжете в България.

Официално уж е 70... Обаче в последните две години имаме бая извънредна смъртност сред възрастните.

Хм, и що така през последните 2 години смъртността се е увеличила? Копейкините друго казват, ама цифрите май.

Ще има нов Коджа Франсез фукара- кютек май във френско. А и некой призрак пак може да заброди насам-натам първо из Франция и после и из Европа. Всичките тия процедурки и тарикатски игрички със закони и конституция нямат никаква стойност. Народа ако иска и има воля може да промени всеки закон , така както пожелае. Няма свещенни закони. И на политици които не са разбирали това се е случвало да ги скъсяват с по една глава.

Тъй бе, ама Макрон и Трьдо възхваляваха режима и контрола в Китай и изявяваха мераци така да било и в техните държави. Самият Карл Шваб ги похвали нееднократно какви послушни изпълнителни са.. Жалко за Дегол и Митеран , хайл Украйна.

Ако още не сте се осъзнали фашистки изроди от европа и света, както и вие алчни изчадия на дивия капитализъм, който обслужва само 1% от населението на света ,- няма да върнете средновековието и феодалните порядки, колкото и да напъвате! Краят ви е вече на прага на вратите ви и вие, както и всичките ви поддръжници ще бъдете заличени по един или друг начин!

Парникови квоти, зелени данъци, ограничения и пандемии, 15мин градове, едноличен въглероден отпечатък.. Ти още ли си вярваш ,че току така ще те оставят . ?!?!

Навсякъде се вдига пенсионната възраст, защото се повишава продължителността на живота. Работещите намаляват, пенсионерите се увеличават. Франсетата от хубав живот и храна са доста дълголетни.

Къде е тва навсякъде, където се била вдигала средна продължителост? В България тя спада, пък ако включим и последните две години - хептен. На Запад също ще дойдат до нашия хал по някое време.

Във Франция е средно 80,7г. Пенсионират се на 62г. Раждаемостта намалява. Има много инфо в нета, можеш да четеш. Не че одобравам, но това е положението.

Франция навсякъде ли е...

Лъжеш се мойто дете.Това е само на теория.Не си ли чел,че сегашното поколение живее по лошо и ще живее по-малко от след военното (родените между 1950 и 1970).Един от тези, които каза това беше и Франсоа Оланд -предишният също толкова противен президент на Франция.

Френска "демокрация"... ако парламента не е съгласен може някакъв третополов бабоеб да каже еднолично какво ще става. Крал макарон... дано ти гилотинират гнусно копеле такова.

_stankow

Браво на франзуците ! Следим внимателно и си водим бележки ! :) >>>Протести, породени от упоритостта То не е упоритост, то е наглост. Против целия народ, против парламента, еднолично. >>>, с която президентът Еманюел Макрон прокарва пенсионната си реформа Тя не е негова. А на тези, които го назначиха - Ротшилдите. Все пак застрахователните фондове са техни, от тази "реформа" зависят печалбите им.

Четейки коментарите съм потресен колко много наивници още вярват в "гражданското общество" , трудно ще им бъде в новите времена

Че кво му е на гражданското общество? Аз напълно вярвам в него, а това че няма почни никъде не променя факта. Ей ти едно гражданско общество: A well regulated Militia, being necessary to the security of a free State, the right of the people to keep and bear Arms, shall not be infringed. Гражданското общество, по всяко време може да спретне гражданска война само с това, което му е под леглото. Пък тук в Европа сме свидетели единствено на селски бунтове.

Масови протести тресат западна Европа. Факт. На Острова е същото положение. В САЩ, все повече гласове се надигат срещу администрацията на Байдън... Останалия сват (не западния) се консолидира около Русия и Китай. Сега разбирате ли, защо Путин се поомотава в Украйна и не бърза?

Свободните хора протестират, при робите и тишина.

У нас безропотно се приема всичко. Даже се ръкопляска в парламента. Който нямя пари за хляб и отопрение е просто един неудачник. Това не е народ а...

_stankow

А Борисов кой го свали ? Бяхте ли на протестите през 2020-та ? Щяхте да видите много, много интересни неща ... И пак ще ги повторим, нищо не сме забравили ! :)

А у нас, КОГА?!... Или на родните овце им е добре така?

На овците им трябва някое магаре да ги поведе, чедо

Да си ги нямаме такива! Всички такива магарета само да ги усетим и ги правим на суджук! Ще ни развалят стадото. На нас Паси-та и Ленчета ни трябват!

Овен излез и поведи стадото!

Ех, не всеки се радва на милия български народ, който радостно маха с опашка и скимти пред европейското семейство и атлантическите ценности. Повишаване на цените? Така трябва. Скъп хля, и други основни продукти? Така трябва. Задушаващи цени? Трябвата жертви за да си в европийския клуб на привилегиите. София някога била бомбардирана? Ние си имаме паметник на американски летци, господин Паси ни е казал че това е правилния път. Някокви французи-якобинци ще ни показват...

Ето нещо, за което уважавам французите и за което им завиждам благородно - скачат и излизат на улицата, когато се наложи... Тази непримирима реакция на обществото срещу своеволията на властта винаги е в полза на обществото. Защо ли при нас не се получава? Просто е - кофти Мат'рял, както обича да казва нашия бивш Крал-Слънце - Борисов - шлангаджията от Банкя... В конкретната ситуация, арогантния цинизъм на МИкрон е, че вади тази "реформа" в много неподходящ момент. МИкронЧО, дефакто, с едната ръка "дарява" оръжие за поддържане на войната срещу Русия, водеща се на територията на Украйна, а с другата ръка се опитва реално да финансира това си, поръчано от шефа му във Вашингтон, занимание, на гърба на обикновените французи... Е няма да му се получи. Просто защото, когато един държавник не се съобразява със ситуацията на улицата, следва неговото падение. За това е важно да се чете Историята, с разбиране и да се учат нейните уроци.

Бачкане до дупка и това е! Който не работи няма да яде! А осигуровките? Те не са за теб! Това е държно регламентирана благотворителност! За да не плащаме ние! Но затова пък ще решаваме ние! За пореден път на плебса беше заявено, че системата има нужда от пари и че тези пари ще трябва да се изработят от същият този плебс. От другата страна е т.нар. "елит", който освен да "управлява" събраното от плебса, се занимава и с това да настройва една част от плебса срещу друга част от плебса, за да може плебса да се занимава с глупости и да не пита "За какво ни е този елит?". Много подобно на една карикатура, на която разтревожен цар гледа събралата се тълпа с вили и факли пред двореца му, а един съветник му казва: "Спокойно, ваше величество, всичко, което трябва да направите е да убедите тези с факлите, че тези с вилите искат да им вземат факлите!" А простата истина е, че социалните системи на Запада са базирани на един прост принцип - непрекъснато нарастване на населението. Това на практика са парамидални структури, при които всяко следващо ниво (или поколение) трябва да е по-многобройно от предишното. Това в Западна Европа отдавна не е така. Такива като Фрау Меркел се опитаха да решат проблема с внос на "поколения" от други държави, но резултатът беше, че допуснаха такива боклуци на територията си, че още се чудят как да прикриват престъпленията им. Сега просто ще се вдигнат данъците, т.е. следващото ниво ще трябва да компенсира по-малката си численост с по-висока доходност. Затова и изходът от ситуацията се налага от само себе си - обществените системи на Запада рухват и за всеки е изключително здравословно да има възможно най-малко допирни точки с тях. Примерите са много - когато можете избирайте да се осигурявате на възможно най-нисък доход, дръжте парите си извън банките, стойте на страна от правителствените валути. Разбира се, тези неща крият и не малък риск. Но при средна ителигентност и добра информираност рисковете може доста да се намалят. Компенсацията е в това, че никой не може да ви каже: "Пицата е постна" "Пазарът позволява такива цени" "Лихвите са нулеви" "Таксата се увеличава" и т.н. Колкото до протестите... Не виждам смисъл в тях. Не и в тази им форма. Със свирки и балони никой нищо не е постигнал досега. Но ако извадят гилотината, тогава нещата вече ще започнат да се променят. И не само във Франция. Но ние тука в България гилотина нямаме, не знаем дори как изглежда, за какво служи и как да я използваме. Ние сме майстори в скатаването, клеченето в мазето между бидона със зелето и дамаджаната с ракията. А, да и пеенето на възрожденски песни. Ама това след третата ракия. И тихичко.

Ние гилотини нямаме, ама я виж колко стълбове на улично осветление имаме. Даже тия на Цариградско са с по 12 разклонения. Двайсетина стълба стигат за целия парламент. Иначе, аз отдавна съм СОЛ и вкарвам в системата абсолютния минимум осигуровки. Така и така в болницата се цака допълнително винаги, та и здравните не ми е ясно за какво са, освен двете за пенсия. Към твоите съвети ще прибавя още един - добийте поне средна грамотност с гладкоцевни и нарезни, ей така, за всеки случай.

Може и да им мине номера, ама се съмнявам малко. Когато стадото протестира за придобивки соросоидите понякога им ги дават, придобивките са оковите на съвременния "свободен" джендъраст, нека ги има ако все пак е възможно. Виж ако не е за придобивки а нещо принципно - никакъв шанс, ще ги смажат и ще ги тикнат в дрънголника с етикет "вътрешни терористи", като в Канада и Щатите.

Че порипат, че почупат, па че им мине, и айде па на къро

Тия баЦе, не са като нас... Не са толкова търпеливи овце. Те ще се оправят сами, докато ти чакаш, някой друг да дойде, да те ОПРАВИ!

Колко е приятно да гледаш как френските полицаи демократично размазват демократично протестиращите срещу демократичната пенсионна реформа.

Франция, население 68 милиона. Протестират между 1 милион до 3 милиона,според техните профсъюзи. Е,и!? Ако бяха 15-20 милиона,нещата щяха да бъдат други.

Пак не е зле. У нас скога ще излязат 300 хиляди на протест?

Това са онези, които гордият и независим ганювец нарича "еврогеЮве" и завзети от алжирците, докато си кюта на топло под юргана и като истински българин покорно и наведено приема всякакви "реформи", които решат да му набият.

Да, но накрая наякак става на ганювата (не приехме ИК, не се ваксинирахме и тн), а тука ще стане на макароновата, както в Канада и както в Холандия.

А на колко години се пенсионираш, Ганю? Протестира ли като ти вдигнаха възрастта на пенсиониране на 65? А знаеш ли, че реално ти е 67 години, защото държавата не я интересуваше, че от 1990 година до към 2006 година хората не бяха осигурявани от работодателите? Сега става и интересното, има едно поколение родено между 1965 до към 1990, което никога няма да получи пенсия. Ама спи Ганю и си мисли, че Истамбулската конвенция ти е голяма победа. Радвай се, че те крадат от пътища, че си на смешна заплата, но теб те интересува бензин да имаш.

Ех, тези французи. Протестират. Хич не взимат пример от нас, където вдигането на пенсионната възраст на 65 години бе посрещнато с неописуемо задоволство. При най-ниска продължителност на живота в Европа. Радва ни и 30-40 процентната инфлация на основни храни. Няма да дебелеем, я! А французите и другите европейци за всичко протестират. Не знаят колко е хубаво да си овчедушен...

...Франция е правила много революции, накрая побеждава капитализма. Второ, тия на кадрите нямат вид на засегнати пенсионери.

Има нещо, което се нарича солидарност. И борба за права. Явно тези неща типично по български не са ви познати.

За тези които цял живот не работят има социалки, за тези които работят, достойна пенсия - не. Бачкаш до 65 и после направо в кофчега.

Научи се да пишеш, а след това да коментираш!

Дано разпалят духа и на заспалия българин. Дано се вдигнем и ние и изметем ония 240 дето ни грабят вече повече от 30 години. След тях да пометем жълтите паветс и с задкулисните играчи

А дано, ама надали!... Славейков, Алеко Константинов, а и други будни и изявени българи, отдавна са разбрали и описали родната порода овце... А както и колонизаторите отдавна са разбрали - вари го, печи го, робът си остава роб!

не ми се прави на умна, педи! по-съвършенна форма на демокрацията е педализацията на обществата. с парите, с които сте купени всички медии. кили ще ми кажете, че цру педала дженерал дженерал е бедняк, който проси от евреите, мънгимънги за алаброс. за хитлерски алаброс. цру, пентагона е смръкнал едната шеста от хексагона си... и па ще трябва да пращаме виетнаски хеликоптери на вашингтон-сайгон, но тоя път ще пратим и на политиците ви, като юдейят - киссасинджър, в кикота на сататната! Remember Dresden!!!

Бедните да работят , за Владетелите си и в края на живота си да не остане време да получават пенсия .

Тя, демокрацията не е съвършена, но ми посочете по- добра форма на обществените отношения от нея? В България демокрация е мръсна дума, защото обществото не е отрастнало с тези ценности, то не познава свободата на духа и волята на суверена, припознава демокрацията в беззаконие и своеволия.... Та, да се върнем в Париж, там откъдето тръгва европейската демокрация, всички тези хора няма да се примирят докато не получат приемливи отстъпки, обществото е будно, свикнало е да води битки, знае, че има права... Робството се отглежда там където има почва, затова у нас възрастта за пенсиониране е 65 години, а пенсиите на дядовците ни доскоро бяха 200 лева.... Не всички могат да бъдат богати, но всеки който се труди трябва да има гарантиран достоен живот и старини... Щом могат да се печатат пари за оръжия, значи ще печатат и пари за пенсии, това е.

Представителната демокрация е най-голямата измама на миналото хилядолетие. Веднага се сещам за много по-справедливи обществени устройства. Например - меритокрацията. Искаш да управляваш? Не си единствен и кандидати има много, така че излизай 20 години да се доказваш на върха на копието, било в битки, било в друг вид трудности и опасности, пък ако устискаш накрая, ще се разберете с подобните ти. А иначе кво? Професионални политици чийто цял живот е минал по партии и парламенти като Байдън или Станишката, от една страна, а от друга - спуснати с парашут марионетки като Ману, Джастин и подобните карикатури.

Трудна работа. Неолибретата като разбраха за меритокрацията, решиха всеки месец да си раздават по някой мерит ауард - напр. "служител на месеца". Те така я разбират меритокрацията. Ако нещо си неспособен, веднага ти се измисля някаква награда за твоята си специфична категория, ко ще и да си единствен кандидат. Провежда се систематично семантично убийство на езика. Всяко понятие се предефинира, размива и ориентира в правилната посока. Неолиберализма е като едно мазно, миришещо, но безкрайно разтегливо лайно.

Е, аз говоря в истинския смисъл на термина, а не в изопачения. То онези всички термини омаскариха и освиниха, та изобщо не се съобразявам с тях. На Цезар легионите що са му били верни? Щото не само лично ги е водил, но ги е водил победно. За Тимуджин дума да не отварям, даже... Па ся кво? Два паркетни генерала - Радев и Янев, егати карикатурите...

В България "демокрация" е мръсна дума, защото официално повече от 30 години живеем в "демокрация" и хората естествено свързват този начин на живот със съответния термин. От това, което пишете, излиза, че българите не могат да оценят "демокрацията" поради неправилното си възпитание. Всъщност, както виждаме, и в демократична Франция властта си има удобни вратични да заобикаля мнението на народа, така че и там демокрацията е малко под въпрос. Разликата е, че там имат още жива демократична традиция и че хората се вдигат на протест за собствените си интереси, а не под режисурата на част от "елита".

Че в САЩ "демокрация" е още по-мръсна дума, щото значи управление на мнозинството. Американците точно на тая простотия най-много се подиграват. САЩ са република и неслучайно "демократите", дето и партията си така наричат, искат да минат на напълно демократични принципи, т.е. да отпадне изборното законодателство, при което има теглови коефициенти за всеки щат, независимо от населението му. Като стане демократично, сичкуту джендър (включвам и защитниците на тази идеология), хипстър и мангал ще гласува за тези, които им обещават още от същото.

Сега, ако си говорим за автентична демокрация, ясно е, че такава няма никъде и изобщо трудно може да има в общества, където управляваните са милиони. Колкото по-малобройно и технологично неразвито е обществото, толкова по-възможна е демокрацията, поне на теория. Когато милиони гласуват за някакви виртуални образи на политици, грижливо фризирани от медиите и пиарите, а реалната мотивация на политиците няма нищо общо с виртуалните им образи, това е нов, съвременен феномен, силно отдалечен от първоначалната (античната) идея за демокрация. Формално имаме "избор на мнозинството", но този избор е лишен от всякакви реални критерии и основа - има толкова смисъл, колкото и "лайковете" във Фейсбук, но за разлика от тях служи като чудесно оправдание на олигархичните управления

въпросът е, драги джендърчета! евродепутатите ВИ на колко да ги пенсионираме? или да ги санкционираме, като ги скъсим с една глава. все пак не им е нуждна! всеки и.и. може да говори по програмата на юдеите, които па спечелиха от смъртта и страданията на негрите и хората. юдеите-хитлерсити се кланят пред кухата статуя на долара на "свободата". подарена от сър айфел, под които основи гей-плъхове се гонят за малко мирис на лайна от психопатен гъз.

Все пак да не забравяме, че във Франция милиони негри и мюсюлмани нахлули от Северна Африка, нито работят, нито учат. Тези "хора" обаче искат пари и ги получават чрез престъпления и социални помощи. За тази цел трябва да има от кого да крадат и кой да ги издъжа. Затова белите фанцузи ще работят докато пукнат. А после, само Господ знае. Все пак, искате мултикутурализъм и го получавате, само че гротескно изкривено.

А най-забавното е, че французите сами взривиха преградата, спираща милионите африканци да населят Франция. Франция първа бомбардира Триполи. Сега бере лепкавите плодове. Де Гол и дЕстен се въртят в гробовете си.

Браво на франсетата, защитават си интересите, а нас политиците ни яхат както си искат, а ние мълчим ! Хак да ни е !

Проблемът на франсетата е както и на гърчолята - постоянно за нещо протестират и се бият с полицията и са го обърнали на национален спорт, поради което всички са обръгнали и са се адаптирали към това и няма необходимото въздействие. В Гърция за тия влакове вече седмици се бият, а във Франция с тия жълти жилетки се изпотрепаха в последните години и нищо. Трябва да минат на друго ниво, за да излязат от баналността - да вдигат барикади, да щурмуват Бастилията и да започва стрелба, иначе ще си я карат по старому.

Ако не са франсетата досега да си крепостен селянин

Тая работа с крепостничестово на Запад май е от Магна Харта още, а не от франсетата. Ама това да са ти пропуските по история, а ти очевидно си невеж по целия конспект. Къв феодализъм в Османската империя, бе?! При тях и изобщо в исляма има фиеф, който е много различен от западния и е много далече от крепостничеството. Дилетант...

Това ако беше тука, отдавна 2-3 посолства да са се срещнали с протестиращите, да са ги подкрепили с cookies, да са им раздали топла храна.. ама на.. франсетата и без cookies добре се справят.

Напротив, изобщо не се справят добре. За там да има дандания и бой е нормално, особено през последните години с тия "жиле жон". Ману повече би се притеснил, ако всичко е мирно и кротко, т.е. има шанс да са се оттеглили да трупат оръжие и да забъркват самоделни бомби. Пък така в момента - всичко е в реда на нещата.

Санкциите действат . Давайте следващият пакет.

ако питате по принцип, какво ще се случи с плъховете, като макрон, урсула, байдън, синът му, зеленски, полските плъх-джендъерсати... и борел, те ще се издавят при потъването на цялата, юдео-масонска, детеебна система организирана в давос, под ръководството на юдео-антисемитското общество на филантропите-рептил.лузъри. америчката армия е обещала да прати хеликоптери с особено широки калници на лузърите кални в давос. Сатаната на сатанистите се отказва от тях и ги праща в огъня, който сами си самозапалиха. били прекалено мръсни, дори за Него! урсула и макрон на колко да ги пенсионираме, Народе? урсула, макрон и юдеите неверници, които печелят и от двете страни на войните да го духат, Бате!

А в Русия никой на протестира, там щастие с цар Путин и кагебейските му олигарси.

Всичко това е породено от раболепието на Европа пред САЩ и започването на тази антируска кампания, защото от там пресъхнаха евтините ресурси за нерентабилната икономика на ЗАПАДА. Ще си дадат сметка за глупостите, които извършиха в името на подмазването, но вече е късно, защото САЩ само крадат, е пари не дават!

казваш, че е по-добре да слугуваме на Русия? и да се върнем в 18 век с цар путин и васална зависимост от руски мафиоти?

Тъпако, изобщо мисълта ти е грешна посока.

А ние си траем и някой ден ще трябва да бачкаме с памперси на работа, ако изобщо някой ни иска за нещо на 68 години.

Поправяш бойлери Кво ти пука

Еми и ти като изпразваш септични ями си защитен, но за останалите има Chatbot GPT.

Ватенките нямат тоя проблем с пенсионната възраст. Там в Русия средната продължителност на живота е 64 години.

един хуй се обади. Оди лапай.

Мишка

Ами хуй съм, не путка!

Темата е за пенсионната реформа във Франция, мисля...

На циганите

Какви 64 години...на фронта стоят по 2 седмици и после в торбите за вкъши. Ето как се решава проблема...Ням човек, няма проблем - стара руска поговорка.

Не може да бъде,в демократичните страни няма такова неща.

точно в демократичните държави е възможно да изразиш волята си а в тоталитарните държави пак може да я изразиш, ама само един път, после вече те няма ...

Така се прави демокрация, не със слугуване и феодализъм

За Франция и протестите - ясно. Аз обаче не разбрах какво стана с изборите в Нидерландия. Нещо дирниците мълчат по въпроса.

мълчат. И останалите мълчат. Само Дневник вчера леко споменаха новината, обвинявайки фермерите че са "крайно десни популисти и най-вероятно свързани с Русия, противници на ЕС и зелените".

Гледам ги всичките тия събития от Франция, Гърция, Чехия, Нидерландия и т.н. и си правя следния извод: България е най-богатата държава в ЕС, с никаква корупция, с най-високите доходи, с най-ниските цени, с най-малко престъпност, с най-кадърните политици, с никаква мафия, а всички институции работят за народа!

Не само институциите, а и путинистите работят за народа - срещу съответното заплащане от нашите източни "партньори"!

Ако институциите не работят за народа е по-добре изобщо да не работят. На запад дойде време за плащане на дълговете и институциите са впрегнати в тази посока. В България институциите не работят и не може да се събират дълговете. Затова ни изпратиха кирчо и кокирчо - да стегнат институциите, иначе империята не може да си събира данъка (под формата на дълг) и рано или късно губи територията. Затова в България сега е добре. При трудност, винаги в периферията е лабаво. Така беше и с ковид, и с джендърите. Понякога да си периферия, да си сива зона е добре.

Има някаква историческа логика. Все пак ония дълокопровинциални германски диваци франките излъчват Карл Велики - августейши император и т.н. Пък в нашите езици освен "цар" от Цезар, се появява и "крал" от Карл, т.е. възникналата от периферията нова власт вече се изравнява по историческа значимост с едновремешната метрополия.

Тц,тц... В цял свят фалити и революции. Само в България - йок Зле се справят ватниците тук.

Спучи се, че още един антипутинист Макрон ще си ходи.

България няма ли да изрази подкрепа към справедливо протестиращите граждани?