Как рязахме танкове, за да правим тигани

Зората на реформите в българската армия през обектива на Иван Григоров

Обратно в новината

Коментари - Как рязахме танкове, за да правим тигани | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Паметното събитие - 10 ноември 1989 г., заварва армията ни с численост 156 837 души. От тях в Сухопътните войски са 126 000 души с 2269 танка, 2232 бронетранспортьора и бойни машини на пехотата, 2154 оръдия, 2800 минохвъргачки и 52 ракетни пускови установки. Във ВМФ служат 8500 души на 4 подводници, 3 фрегати, 24 тралчика, 6 кораба за борба с подводници, 22 десантни кораба, 7 ракетни катера, 4 торпедни катера, 3 минни заградителя, 11 вертолета за борба с подводници, 4 пускови установки „Редут“, 4 пускови установки „Рубеж“ и 50 спомагателни кораба. В Ракетните войски пък носят денонощно бойно дежурство 8 комплекса СС-23 с обсег 480 км, снабдени с 24 допълнителни ракети, всички с възможност да носят ядрени бойни глави. Отделно са 50 комплекса Р-300 „Скъд“ също с ядрени възможности и обсег 300 км. По това време имаме и много тактически ракети 9К52 „Луна“ с обсег 70 км, 18 комплекса 9К79 „Точка“ с обсег 70 км, които също могат да носят ядрени заряди. Родното небе пък се охранява от 26 зенитно-ракетни дивизиона, които са въоръжени с едни от най-модерните комплекси С-200 с обсег до 240 км.

Не си представям по-голяма глупост от направената тогава.. В какво се превърна държавата ни..

лъжи танквете ги подариха на макетата 302 броя те без да ги разтоварват ги продадоха останалите сащ ги натовари и си ги прибра но първо прибра ракетите и разруши електронната промишленост дето НРБ бе в челната тройка... останалото е з а балъците приказки. имате сега и паметници на американски убийци и на фашистката кобурготска фамилия имате и най голямата бедност и смъртност! нация от предатели и лумпени!

в България щеше да се живее по-добре, ако загубеняците като теб не съществуваха

а не трябваше ...

Не съм бил танкист ,но доколкото виждам на снимката са строени част от 300-та танка Т-621те бяха с 115мм ,гладкостволно оръдие с пълен инжектор.След това започна продаване, подаряване,и рязане на над 2500 броя Т-55 и така нататък.с една дума жалка и мизерна работа.Всички демократични и еврогейски правителства ,без изключение,действуваха на принципа "Нека заровим кладенеца от ,който пием, а след това ще почнем да копаем нов"

По искане на САЩ и НАТО едно от условията за приемане в НАТО беше да режем танковеь., ракети и друга военна техника произведена в СССР тъй като не отговаряла на американските и натовски стандарти, без да сме доставили нови, и да правим от тях тигани. Жителите на Ст. Загора още си спомнят за загазяватето и непоносимите миризми които идваха от мястото близо до града където се утилизираше ракетното гориво от нашите ракети със среден радиус на действие.

Е те тези танкове стават ли за нещо друго освен тигани? Видяхме ги орките на путин на какво станаха с модерни противотанкови ракети. Путин толкова се хвалеше а излезе ялова. Сами не може да се пазим, но ако сме с руснаците ще ядем чугун. Опичайте си акъла! После ще си ближете пак раните...

Можехме да ги продадем поне Но това бяха условията на Нато! Сещаш ли се защо?

Недей да плачеш за парите от танковете. България е получила в пъти повече пари от еврофондове. Ако не ги бяха нарязали сега щеше да си броиш копейките и да се редиш на опашки за хляб. За интернет, компютри, смартфони щеше да четеш само в западни списания, вкарани нелегално в страната. Така че браво на хората които са взели решението да режат танковете за да се отделим от "братският" съюз!

Барем тигани да правехме! А то едно сгъване чаршафи по морето остана!

Абе някой може ли да ми обясни акт на какво би трябвало да е това? Идват новите господари и те карат да си унищожиш част от оръжията? Предварително благодаря!

Не им трябва силна държава!!!

НЕ ТРЯБВАШЕ ДА СЕ РЕЖАТ ПРОДАВАТ. ЗАПАДНЯЦИТЕ ГИ БЕ СТРАХ ДА НЕ ГИ НАПАДНЕМ И ПОД АМЕРИКАНСКИ НАТИСК НИЕ ГИ ЛИКВИДИРАХМЕ.

90та година какви американци какви 5 лева бе посерко. Премиера ни по тов време е руснак !!!Свалил от власт по заповедн а Кремъл Тодор тъпото! СССР още съществува 90та година а тоя премиер руснак е на прякоподчинение на КГБ

Ти в казарма бил ли си, бе, пич? С тия ръждиви боклуци кого ще превземаш? Всичко беше постановка. Нямаш ли икономика забрави за войска. Тогавашната армия само още повече завличаше държавата в разходи. Е за това ги нарязахме старите оръжия - само разходи по тях имаше, а за никъв Х не ставаха.

С тези ръждиви боклуци като ракетите със среден радиус на действие, съветско производство, имаше заплаха за Истамбул.

а ся като нямаш нищо, по добре ли ти е? Що немаме икономика, щото измукха всчико което може да мисли да работи за тях, нарезаха и заводи и всичко.Останахме голи потребители.И купувай всеки ден ебаната верига ЛИДл/била или кауфланд, дето ти продава препакетирани боклуци с изтекъл срок на годност. Не ставали т-55, бе то да ги имаше...

Във войната с Украйна има отличен пример за това как при срещата на Т-72 с Джавелин танковете се превръщат в своеобразна тенджера под налягане, в която се "сготвят" в собствен сос тримата от екипажа.

За Т-55 няма такава модификация, която да отговаря на някакъв съвременен стандарт, затова свалям шапка на човека, който ги е нарязал. За Т-72, които сега са на въоръжение пък не е направено нищо да се осъвременят, за това може да вините всички правителства от 1989 до сега. Тая стаия е пълна глупост.

Пък, ако някой смята, че сме можели да подържаме дори и пародията на армия, която имахме, явно не е ял месо от дълбокия резерв сготвено от волнонаеме, на който не му пука. Офицерите и страшинките бяха там да намажат нещо, не да защитават родината. И намазваха яко. Затова нямаше.

Сега неможе да накараш 20 годишни да се съберат на кафе камо ли някой да води война. Ако трябва да защитават страната половината ще тръгнат да бягат с децата на вън вместо да воюват.

Тия глупости за изрядната техника в БНА ги разправяйте на някой, който не е служил. Разказите за боядисването на автомобилните гуми на камионите с боя за обувки, за да изглеждат черни, а не сиви от далече, не са просто градски легенди.

Ако си служил в нужника - разбирам те.

Където са ме пратили - там съм служил. Викаха му "Враня" на поделението... Елитно...

Ами сега можем да попитаме- напълно откровено - кой заповяда тази инфантилна простотия? Нали има исторически записи, нека да кажат - този и този заповядаха да си нарежем танковете! Няма пленено Българско знаме в битка!!!! Няма спечелена нито една национална кауза , от българските политици! ФАКТ Така е било , и така си върви. За справка - просто Киро!

Всичко това може да нарече накратко: национално предателство!

сега да го дадем на Украйна , гарантирано щахме да имаме обща граница със Северна Корея и излаз на Лхотско море , е къде три морета.

Интереса на България не е бил спазен! Стара техника-да ... ноооо, продайте я на някой да се пуца!

Старите F-16 от 70-те ни ги продават на нас обновени технически за милиарди, можеше това да се направи.

Не са "стари F16" защото са с модерни AESA радари каквито нямат дори новите руски.

Имаш ли представа колко струва транспорта на един танк?! Това да не ти автомобил на старо от Германия, да го качиш на автовоза и хайде в България.

Карат ги с тир и влак. Щом има продадени техники значи са вършели работа. А още работят и е наи добрия за гората ЗИЛ 131 и джоганите.

Интересно кой ще се навие да се качи сега в тези стари метални ковчези, че сте заронили сълзи.

В 1990 ревали за МиГ21, самолет остарял още през 70те - когато в съветски(!) тестове е тотално бит от трофеен F5. Добре че не се е наложило авиацията ни да се доказва срещу НАТО през 80те че турските F16 направо са щели да ни разкажат играта.

Ей келеш, защо според теб турските военни имаха уважение към Българската армия- заради стара техника ли? Или си много млад, и нямаш представа какво имахме ,или си поредният джендър-соросоид , който се кефи на разбитата ни държава. И в дата случая си жалко нищожество!

Турцете са ни уважавали като веонна сила за последно ПСВ.

Иван Костов трябва да не излезе от затвора,а той наглия живее на чист въздух под Витоша

По принцип съм съгласен но дефакто статията е за 90 година. На власт е БКП още а генералите сторили това в статията до един са СССР. Даже да бъдем честни на власт е руснака Луканов! Костов по това време получава 40 000 долара хонорар от някой от синдикатите не помня кой!!!! Защо един господ знае........

Че не ставаха за нищо, Що толкова старателно следяха унищожаването? Мавъра де е сега?

Да ви кажа от първа ръка. Бях войник в Плевен,1999 г. Точно тогава започна разпродажба,на военна техника. Много Зилове и Праги , почти нови,в смисъл на много години,но неупотребявани,се разпродадоха на търг за по 600 ,700лв. Имаше и джипове Уазки. Предполагам още изкарват дърва с тях от троянския Балкан. Всички машини бяха в идеално състояние.

Аз също служих в Плевен 1999- 2000 година. Тогава имаше реформа в армията и старата техника се извади на търг и се сложи на едно място в ШЗО. Не виждам нищо лошо в това да се закупи от българи и да помогне да си осъществят бизнеса, предвид тогавашната трудна икономическа обстановка. Поне тази техника е изкарала блага, ако беше останала там с тази крадлива маса от офицери, нямаше да има смисъл. От ШЗО Плевен офицерите и старшините крадяха масово ( това е наследено от социализма) нафта, месо, боя, хляб... Всичко.

Това са оръжия от втората световна война... Все едно да си пазител 4.8.6 ПСтата щото още работили или телевизор Велико Търново ..

По-добре е от нищо!

Помня как по соца, двама от офицерите коментираха, как едикой си, щом разбрал, че радиорелейна станция щяла да се бракува, бил влязъл с едни клещи резачки, и след половин час излязъл с една чанта електронни части. А летището със самолетите е УзУнджово. Подобна системна печатна грешка показва пълно непознаване на темата.

От соца се насади това масово крадене - тогава се крадеше здраво от държавните предприятия. 30 години по-късно все още разбирането на масата хора е, че крадците са ''тарикати', а отказващите да крадат (когато имат възможност) - "балъци".

Само Глупаци искат да хранят Чужди Армий ! Костов трябва да бъде обесен като Бенито ! Крадливия МАНГАЛ !

Е така и в Украйна американците плащаха а рязане на смолети, танкове, кораби, а сега леят крокодилски сълзи и им пращат оръжие за улични боеве.

Не риват, щот това дето дават на клоуна сега е кредит. А кредита 1во се плаща, с лихвите, второ си развиват пак производството, т.е. печелят пари и работни места. Нали и от нас се иска да даваме и после да ни доставят, с пари разбира се.

ЗАщо САЩ съхраняват всичката си военна техника, а не я унищожават? По-добре да се съхраняват, вместо да се унищожават. От статията научих че запада ги е било страх от силна България. Сега са доволни на запад, както и българските джендърчета. Ако България реши да промени посоката, съседните страни ще я разпарчетоста с благословията на НАТО.

Как съхраняват безполезната военна техника. Примерно има едни летища тъпкани с излезли от употреба самолети изкормени от всякаква електроника и оставени да се разпаднат от ръжда. Същото е и с танковете-просто им е по-евтино и имат къде да ги захвърлят да гният.

Ползват ги за мишени при учения. Все пак са купени с пари на данъкоплатците, не бива да се изхвърлят с лека ръка! Полезни докрай!

Илиян Илиев

Като докарат безполезните Ф-16 ще видиш как се съхраняват !

Колко от пишещите по поръчка са готови да отидат да служат две години войници? Колко от пишещите по поръчка са готови да отделяме 50 процента от брутния вътрешен продукт на държавата за такава огромна армия? Само ще ви припомня, че в момента има недостиг на войници в сегашната гемия-кандидати няма.

За НАТО и сегашната власт никой не би служил, защото са агресори и измамници.

Платените тролове реват за армията обаче по никакъв начин не желаят да служат в нея. Между другото за вас не се отнася поради простата причина че вие сте най-обикновен руски трол И единственото което правите е да възхвалявате Путин.

Бойния ресурс на всички тия танкове и самолети беше отдавна изтекъл. Резервни части нямаше и по това време нямаше откъде да се доставят. Това че другарите по това време ни направиха опит да издействат замяна на тия машини е отделен въпрос. Но и самолетите и тия танкове бяха просто самоходни ковчези. Само един пример- БТР те дето ги имахме при попадане на мина или удар от dir.bg имаха навика не само да се запалват, Ами и задната врата си изкривяваше и блокираше. Хем гори хем не можеш да излезеш. А тактиката и начина на бойни действия се променят. Да ревеш за нещо използвано , да не би да се използва в тактика на бойни действия от първата световна война е просто идиотщина. Танк-освен всичко друго не разполага и с реактивна броня и прибори за нощно виждане. Ръчни противотанкови ракети, дронове, самолети и хеликоптери-всичко това превръща танка в скрап. Миговете-предвидени за близък бой в съвременни бойни действия, при които в повечето случаи дори не виждаш противника къде е. Радарите и системите им са абсолютно непригодни В условията на съвременни бойни действия. Наборна армия-остатък от времето, когато войските са се строявали едни срещу други и са гърмели с мускетите. В съвременните бойни действия просто пушечно месо.

И за какво ги унищожават, като не стават за нищо според теб? :)))))) Боклуци сте вие!!!

Какво да правиш с една купчина желязо която не става за нищо? Ще продължаваш да я държиш ще плащаш за да я държиш и ще се правиш че става за нещо? Ти наистина ли си мислиш, читанка види самолетите са вечни? Наистина ли си мислиш, че един танк можеш да го ползваш по петдесетина години А с един самолет можеш да навъртиш стотици хиляди часа полет? Що не отвориш интернет е така и да видиш колко моточаса е ресурсен а тия танкове. И колко е полетния ресурс на тия самолети. Ей така. И после да ми кажеш колко години според тези данни можеш да ползваш тия танкове и самолети.

Ти що не си изгориш старата кола която караш? Ами се завираш под нея. Боклуци долни. Ще си платите за глупостите с които сте се заели.

Много уважавам Турция за начина по който защитава интересите си. Умеят да водят политика! И са запазили наборната си служба.

Какъв ресурс бе шончо, Чисто нова беше техниката с грес по тях. Къде видя че им е изчерпан ресурса. Имаше по 2 3 учебни да ги дърлят и ремонтират. Знаеш ли 10 гаубици 155ци какво правят? Е виж Украинците още не могат да ги мръднат. Нас македонците ще ни прегазят сигурно да не говорим за сърбите. Ще трябва да вадим оръжията от музеите. Бах ти продажния народ. За една снимка пред айфеловата кула си продаде всичко. Колко хора умряха за тая родина за да може внуците им да си дадат газа под наем. Ууу бре

Само абсолютни глупаци ли управляват България ? Мен никой не ме е питал! Ликвидираха армията и си разделиха милиарди. Няма българи, това е робско племе.

Май не прочете статията? Кой и от какво е спечелил милиарди?

им дойде нанагоре,понеже са некадърници

мързеливите прости фуражки

Който не храни своя, храни чужда ярмия!

Срам !!! , виждал съм танкове, самоходни гаубици, верижни машини, ТР установки с ракети - гресирани идеално съхранявани. Да не ми говорят, че нямаше една тревичка не на място в поделенията, всичко боядисано светеше. Машините им се правеха 2 пътви в годината пълно техническо обслужване. Имало джугани, ама като завалеше снега само джугана не закъсваше. Сега всичко е бурени, дори предблоковите пространства на големите граждани. Да не говорим каква разруха и каква МЪКА е в провинцията. Говорете си каквото искате, но наред с фераритата и майбаховте в София идете и вижте очите на възрастните хора останали сами. Да ви сер.а и в устите на съвременните евродемократи. Да те е страх да си пуснеш детето някъде само. Сиктер !

На картинка ли? Щото последните 15-тина години от съществуването на тая армия беше само и единствено мизерия.

Служих във голямо ВВС поделение - 1994/95г. Имаше 32 бойни самолета. От тях само 7 можеха да летят без проблем и още 3 - условно! Другото стоеше по хангарите, вадеха се части да се заменят, имаше нужда от ремонт. Автопарка - 89 машини, от тях 28-30 в движение. Другото - на трупчета, 2 пъти в годината се припалваха - голям зор, понякога минаваха 2-3 дни в ремонти преди да запали. Най-новото бяка камиони Шкода, производство 78-ма година. Най-новите Зил-ове бяха от 72-ра. Пожарната - 2 пожарни коли, едната за части, другата я палят 3-ма души - единият дава контакт с ключа, третият с един лост подпира отдолу стартера, а третият на килимче отпред се моли да запали. Що нещо изгоря и само наказваха горките пожарникари - наборници. Крадеше се на поразия гориво, смазочни и хидравлични масла. Толкова за "техниката"!

Турция нахлу в Северен Ирак и няма нито санкции, нито новина!?!

Трудолюбивият мирен плуг, дълбаещ браздите е по-почтен от меча, но народите които от стоманата на мечовете си направиха плугове ще орат нивите на тези, които си запазиха мечовете.

За две години войник искаш ли?

Когато ги рязаха, не мислеха, че един ден ще им потрябват. Сега, който е гласувал и подписал това да се случи, той да ляга в окопа.

Мирът е само кратка почивка между войните – А. Декурсел

Мааалки поправки. Не сме рязали танкове за да правим тигани. Не бихме могли да го правим. Причината е много проста - в България никога не сме имали промишлени мощности способни да произвеждаме или утилизираме стоманени сплави за брони. Всичко е било внос от СССР, вкл. и за произвежданите у нас МТЛБ-та. Дори и за рязането на танковете и БТР-ите не сме имали необходимите резачки, та са били внесени от Германия. И целият скрап е бил изнесен от "точните" фирми на "точните" хора - продаден за жълти стотинки, но донесли стотици милиони долари в "точните" джобове. И да напомня - по времето, за което се говори в статитята, министъп на отбраната е бил Добри Джуров, а съкращенията стават по подписания от всички страни от Варшавския договор Договор за обикновените въоръжени сили в Европа, подписан под натиска на СССР на Горбачов.

Ако бяхме 1,4 милиарда като китайците, поне можеше да сформираме противотанков батальон по техен образец - 1000 китаеца въоръжени само с гаечни ключове, но тук и техника, и пари, и население са кът.

Тази сърцераздирателна елегия по повод тъпашките действия си я насочете където трябва! Народът най-малко е виновен. Да се чувстваме пак гузни ли, що ли? То е било масово ломене и трошене, рязане и мачкане. Замязахте на едно малцинство, вечно гладно за металолом и скрап. Прав е покойният полк. Петко Йотов с белите мустаци, че неговият музей остава единствената попълнена с годна техника единица. При една читава съдебна система досега трябваше да се провери списък по списък, бройка по бройка и номер по номер кое къде и кога е отишло и кой е подписал, че и там нещо....

Турция са имали притеснения от армията и са я нарязали, сега сме първи приятели! Те са нашето бъдеще!

Турската модерна армия имала притеснения от българската армия въоръжена и обучена по образец от втората световна война:))))))

Нали ви е ясно, че в съвременно сражение тези танкове няма да издържат и един ден, аболютно ненужни боклуци....

Обясни с какво се водят съвременните сражения, че ми е много интересно!

Като ги гледам Джавелина дори няма да разбере че ги е направил на отворена консерва копърка Голям рев за съветския скрап !

Някой ден, когато пристигнат американските самолети, каква армия ще имаме! А ако си купим и проектите за десетина танка, можем спокойно и война да водим... Само дето не се сещам с кого...

Само че Джавелините им са на привършване, а англичаните си дадоха всичките 1000 противотанкови ..... А ние нарязахме няколко хиляди танка. С една дума - направиха ни на маймуни, за да може сега да им е лесно да ни командват. Затова харесвам унгареца, защото не им позволява да го правят на маймуна. Поне това!

Милиони танкове нарязахме току-що произведени:)))) И стотици хиляди бойни самолети последен модел. Верно танковете не палиха самолетите не можеха да летят ама не държа на тия работи.

Тия стари руски железа стават само за тигани. Виждаме го в Украйна. Само дето там в тиганите има и хора.

Нищо , през 1947 година претопяване медни тигани, за да направим жицата за да се реализира девиза на Ленин "Съветска власт +електрификация ...и т.н "

Ама сериозно ли рушняшките тролове си мислят, че с подобни глупави статии ще откъснат България от ЕС и НАТО?

Има нещо невярно във фактите ли? И защо трябва да се откъсваме от ЕС и НАТО? Кораба потъва по план! Вода ще има за всички!

Само едно не можах да разбера. Защо през 1990 г. - промяната е само в начина на управление на държавата - от еднопартийно в многопартийно управление и президент. Откъде накъде ще идват от Запада и в частност от Нато да ни инспектират и да ни казват колко въоръжение да имаме. Аз не си спомням ние да сме ходили във Франция, Германия, че и САЩ и да им казваме какво-що, след като сме станали "демократични".

защото си загубил война и си губеща страна.

Защото няколко години преди това през 1990г. СССР и САЩ (НАТО и Варшавскяи договор) подписаха договора за обикновените въоръжени сили в Европа, по който България, като член на Варшавския договор е страна. По този договор България беше принудена да унищожи голяма част от въоръжението си. Договорът е подписан от Горбачов от името на СССР и Буш от името на САЩ.

Тия тенекии и за тигани не стават.

Модерни за времето си танка и сега са сила. Май всички танкове на НАТО в момента са по малко!

Но и от миналия век вече никой не набляга толкова много на тези консерви. Трудни са за придвижване и логистика, а издържат средно 7 минути в боя.

пълен позор.

Отдавна посрани !? За жалост насрани

Много добър уред на ДЕМОКРАЦИЯТА , но в Здрави Ръце и Точен УДАР …

Срамота и позор - яжте НАТО сега - като голи охлюви сме!

Машаалах! Аферим гяур будала! 30 гроша рушвет пара за Соломон Паси кьопоолар.

руските тролове ни пращат при турците, ако не сме надупени достатъчно към москва :) Ние разбира се не трябва да гледаме какво прави Могучая, а само трябва да слушаме какво ни говори.

Копеле мръсно, като не искаш с Русия учи турски ДЕПМ!

Нещо си нервен. Хронично недохранване?

Вместо ние да учим турски вие дето искате с Русия да ви пратим в Москва. И без това сте една шепа хора.