Как да се предпазим при трус: Не напускайте сградата, ако не може да го направите за 10 сек.

МВР и Националният институт по геофизика, геодезия и география - БАН предоставят полезна информация за превантивни действия

Обратно в новината

Коментари - Как да се предпазим при трус: Не напускайте сградата, ако не може да го направите за 10 сек. | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

През 2004а падна една сграда в строеж - калпав техник и лош бетон, естествено! Виновни няма, а невинните живеят в други такива сгради: Всички подсъдими по делото за рухнал строеж на столичния булевард "България" са невинни. Решението е на Софийски градски съд от днес, съобщи bTV. Трагичният инцидент се случи на 27 декември 2004 г. Тогава паднала плоча уби 22-годишния работник Стоян Кандилев, а други петима бяха ранени. Подсъдимите са деветима души – Емил Славков, Георги Найденов, Даниел Капсъзов, Георги Данов, Георги Бабанов, Тенко Янев, Атанас Вълков, Валентин Христов и Георги Хранов. Делото се гледа от четвърти състав на СГС. И деветимата, които застанаха на подсъдимата скамейка, не са окончателно невинни. Присъдата може да се атакува в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд. Съдът посочи накратко и мотивите си. Сред тях и този, че не е безспорно доказано, че нарушенията, които са установени, са в пряка връзка със събарянето на сградата. Съдът посочи и пропуски на прокуратурата. В съдебната зала стана ясно, че обвиненията, повдигнати от прокуратурата, се отнасят до други проблеми. Гражданският иск на семейството на 22-годишното тогава момче остана неуважен.

Едно по Рихтер е едно. И 7 по Рихтер не е седем пъти по-голямо от едно по Рихтер. Рихтер избира с „0“ да бъде означавано земетресение, което би показало максимум общо хоризонтално изместване на 1 микрометър на сеизмограма. Иначе "едно време", преди десети, ни учеха още в първи клас какво се прави при земетресение. 1. Всеки ръководител на сеймейство, трябва да знае кои стени в сградата са тухлени или носещи. 2. При земетресение или напускате сградата до 10 сек., както ви посъветваха Дир.бг, или заставате под касите на вратите в носещите стени. Не в тухлените, в носещите. Или заставате под масите, ако са масивни(такива вече няма). Или заставате под усилена плоча( съседа има джакузи, мини-басейн, много кашпи, случаи всякакви. Пак трябва да проучите предварително. 3. Най-важното е да се запази самообладание. При земетресенията в България последните 50 години починали бяха само хора, които се паникьосаха и скочиха от 3-4 етаж. От първокласник - толкова. P.S.: И да не дава Господ, че тия магазини по централните софийски улици не стига, че са на 100 г., ами и доста подпорни колони и стени им излипсваха след промените.

Хайде тез дето са го писали да демонстрират как се напуска нещо си за 10 сек та дори и лек автомобил? Да не говорим за сграда па била и на един етаж.

Спомням си земетресение когато бях ученик. Бях на 4-5 етаж, нямаше време да бягам и застанах под рамката на вратата. Дори не мисля че беше чак толкова силно, но правите ъгли на стаята започнаха да огъват под и над 90 градуса като картонени. Това ми изкара акъла, не толкова друсането. За щастие нямаше паднали сгради.

А домашните любимци не предупреждават ли или...

Какви 10 секунди? Трусът там е бил над 50 секунди- това означава, че много сгради са рухнали сле 10-тата секунда.

За 10 сек от никоя сграда не може да излезеш неподготвен. Толкова трябват за да разбереш какво се случва, понеже земетресение е необичайно явление за България. Би трябвало незабавно да уволнят шефа на пожарната.

Стига ИДИОТСКИ съвети. Оцеляването при земетресение, независимо дали ще се криеш в сградата на "сигурни" места, например в рамката на вратата или под холната масичка, дали ще бягаш или просто ще си лежиш в леглото, ЗАВИСИ ЕДИНСТВЕНО ОТ КЪСМЕТА. Може да те изровят жив след две седмици от мазето или да умреш след двайсет минути върху купчината отломки от вътрешен кръвоизлив, докато спасителите (и ти самият) смятат, че ти се е разминало и ровят за по-тежко пострадали.

Е как ще е едно и също.Едно и също ли е според тебе да скокнеш от първия етаж върхо нетвърда настилка да се претъркулиш и да се отървеш с охлузвания или да бъдеш затиснат по тонове строителна маса без въздух в първия случай си жив във втория вероятността клони към нула

Помня земетресението в Перник преди пет-шест години. Беше през нощта и някой като че ли ме събуди точно няколко минути преди да почне да тресе, ама отворих очи мчного рязко. Не бе толкова силно, но всичко се люлееше и си изкарахме акъла. На висок етаж сме, блока е от 60-те години на 20 век. При 7.8 по рихтер, не виждам полезене ход за живеещите по високите етажи, освен ако не направиш експеримент да скочиш от терасата, но шансът да оживееш така е дори по-малък от оцелееш след земетресението. Патова ситуация, но ако имаш късмет ще оцелееш.

беше в 3 часа посред нощ. Дето един тогава каза - станах да пикая .... и се насрах

Всъщност в България имаме едни от най-жестоките строителни нормативи за земетръс и ако сградата е строена след 60те по-добре да си останете в нея. 7 до 8 ма степен по Рихтер не би трябвало да е никакъв проблем за конструкцията на сградата. В сравнение с това как се строи в България изискванията в Турция са смехотворни.

Не е само за земетресения. За натоварване от сняг какви са нормите - мани, мани. Все едно сме в северна Аляска.

всяко зло за добро ... затова пък можеш да си спиш спокойно.

това е само, ако по-долните етажи не са събаряли стени по вдъхновение

Турция беше смехотворен пример за безхаберие при строителството. Но ние ги гоним.

да се строи като в япония. Там ако се разбягаш при земетресение те гледат странно, нищо не се събаря.

Не говори глупости щото ако се строи като в япония апртамен по 1млн лева 40квадрата няма да има

аз казвам как е безопасно да се строи в земетръсна зона.. иначе в БГ опасно ама евтино винаги е предпочитаният подход.

В Япония цените не са високи заради начина на строежа. Високи са там където е гъсто населено. В България почти сигурно се строи по-скъпо. Навсякъде има дебели стени, изолация, асансьори.. В Япония стените са шперплат, за изолация ползват дрехи, а ако сградата е под 5 етажа често няма асансьор.

време, 1986-та година, земетресението в Стражица. Бях на гости на 5-тия етаж. Млад и здрав келеш... Като лашна бях пръв пред блока. Стълбищата ги взех със скорост на отвесно падане. Ако ми бяха засичали, щях да вляза с някой световен рекорд по бързо излизане от сграда. Сега обаче, няма да мога да стана от стола за толкова време. Та най-добре, молете се да няма такива бедствия, щото оцеляването е Божа работа и лошото е след като оцелееш. Особено в тоя студ навън

Млад и здрав ми звучи като "без ангажименти". И аз съм здрав, обаче със жената и децата кво правя?

Надяваш се че жената и децата всимат също етажите почти отвесно

Сградите падаха доста след самия трус. Имате време да бягате.

А какво може да се направи ако си заспал и е през ноща? Направо е страшно, срещу природата не може да се бори човек... Дано не се случва...

Ходи на кръчма така няма да си вкъщи и взимай външна маса ако е зима стой с якето и си поръчай ром с чай

Много добре казано:)

Съветите са полезни, общо взето, ако живееш на село или пък в къща. Ако си в блока в голям град, навсякъде около теб има я трамвайна линия, я електрически проводи, да не говорим, че за 10 сек. никъде не можеш да избягаш.

Жилищата вече трябва да се строят противоземетръсни, противоатомни и противовирусни. Нещо като бункер.

Нищо не можеш да направиш по земетресение. Къде да отидеш? Еднакво опасно и вкъщи и навън. Молиш се, да не се случи и това е. Иначе един зевзек ми беше казал. Какво, каза, е първото, което трябва да предприемеш, когато започне да тресе? Знам ли, викам му, чувал съм под каса на врата застават, ама то като ще се мре и там може да ме свари. Не, каза, веднага бягаш към кухнята. И що кухнята, питам го и се мисля, дали пък няма някаква логика - малко помещение, компактно, тавана може и да удържи. Вземаш, обяснява ми, две кюфтета и го слагаш в джобовете. И какво ще ми помогнат кюфтета в джобовете бе, зачудих се. Когато всичко се срути отгоре ти, отговаря ми, спасителните кучета първо теб ще надушат. :)))

Винаги може да се направи нещо и това нещо е разликата м/у живота и смъртта

Да не надушат друг продукт(произведен от тебе), ситуацията е напрегната.... Тогава и кучета и спасители ще те избяг ват...!?

Добре е да имате до леглото кислородна бутилка също върши работа и добрата стара водолазна бутилка това ако не мойте бържи да излежнете щото ако останете затиснати но не убити в пролука щемимате кисларод докат дойдът спасителите ако дойдът

Тия бутилки са за аматьори. Аз до леглото имам купол от танк - като друсне, веднага скачам вътре през люка, пък ако ще блокът да ми се срутва отгоре.

И кой има кислородна или водолазна бутилка вкъщи постоянно, ако можеш ме светни???

Това е просто нещо една бутилчица виж купол от танк е малко по сложно да имаш

Невинаги простите решения са най-добрите. Обаче си има пазарна ниша - в Украйна има излишък от танкови куполи, тук пък има много страх, така че интересите могат да се пресекат в точката с подходящата цена.

Застраховка за бъдещето ви, с инвестиция в менталното ви здраве, физическото ви здраве и хармонията. Изнасяйте се извън градовете, живейте в къщи на един етаж, отглеждайте си храна, и намалете дигиталните наркотици и зяпането на телевизия. Ще се учудите колко е ефективно. В случай на земетресение за под 10 секунди сте на двора, на чист въздух. Ма не можело, ма децата нямали какво да правят, ма нямало молчета, ма нямало чалгички и кръчмички. Ми ще си направите кръчмички, ще си дигнете локални училища, и ще живеете като нормални хора. Докато киснете в градовете за да облсужвате илюзорните си идеи за "Успех" и "величие", не само ще има риск от земетресение. Ще ручате хлебарки, ще ви вапцат като говеда с ваксини и ще ви таксуват и за въздуха, който дишате. Я се пръснете из цялата държава да възстановявате селата и локалното земеделие и да видим еничарите в парламента как ще се справят да ви контролират?

Че то в едноетажна къща и да не излезеш, няма какво толкова да те смачка. Тя не пада като къща от карти.

Не мой бе бате костов разпродаде машините и заводите затвориха всичко станаа чиновник у софето

Нямаш представа колко си прав!

Видяхме в Ковида, реалните процеси и се изнесохме преди три години. Не мога да се оплача хич. Поне за известно време ще има още какво да се прави дигитално и да се изкарват някакви кинти. До няколко години всичко ще е генеративни процеси с оператори. Тоест щат не щат "гражданите" изплащаши "модерно" строителство, ще се върнат към родните места и села и ще започнат да правят локално земеделие. Мизерията е майка на иновацията. А тия новите "стандарти" за контрол от Давося тук ще могат да ги приложат толкова, колкото успяха да ни ваксинират. Страшна тишина е в ефира, че в следствие на вапцането с експериментални течности и локдауните смъртността в Европа е екстремно висока. Ма ще излезат нещата на яве. Има гаф с монарx. Top Thai authorities including advisors to the King have been in discussions with Prof. Sucharit Bhakdi and are prepared to see to it that the Pfizer contracts are declared null and void!!

И къде точно ще го правят тепърва това локално земеделие, като всичката земеделска земя е изкупена? Самият аз от две години не успявам да се класирам за нещо ново, а редовно на мен ми намират телефона да ми правят оферти за земите. Оня ден пак се пробвах на една публична продан и естествено не спечелих - то си беше поредното клане. Преди това имаше случай, наддавач като вдига ръка и не я свали, докато не окапят всички, без да се интересува от цената. Срещу такива феодали и играчи ли ще се връщат софиянци по родните си места?

Това с локалното земеделие и преселението на село е чудесна рецепта за крайна бедност и нищета на идните поколения. Голяма част от Африка живее точно по начина който описва - всички (почти) на село, всеки да си гледа градинката, индустриално производство клонящо към 0, икономика 0, здравеопазване 0, образование 0, възможност за реализация 0, пътища утъпкани черни, вода/канал/ток 10-20% от населението, закони/правила/полиция/съдебна система? стига глупости местния военен генерал е полиция/съд/палач старай се да е на кеф всеки път щом погледне в твоя посока иначе си го загазил яко, интернет? стига смешки кво е интернет? ... обаче болшинството африканчета рупат домашно отгледани зеленчуци. Конго е чудесен пример именно за това!

Бягай!... идиотът написал заглавието на статията трябва да бъде съден!

Аз пък бих отишъл в мазето - вярно, че е под земята, но поне има припаси, буркани, туршии и ракия. Мисля че ще оцелея, а като ги чуя да копат, ще почна да викам и ще ме извадят, макар и нетрезвен.

А тъй! Но по-добре от рано да пееш, така ще разберат, че наблизо има пиене и ще бъдеш от първите извадени.

С тия блокове нацвъкани на 6 метра разстояние и улици по които не могат се разминат две коли за какво спасяване и какви безопасни мерки се дрънка в тия статия и по българските медии!!! Що не питат пожарната как издава разршителни за сгради, които после няма да може да обсулжи при пожар или земетресение....

как действат вратите на блок,който се отваря само с чип отвън, а отвътре с само с бутон? Да не станем заклещени вътре???

Ако бутонът е вързан към соленоид, отварящ насрещника - директно си е за сигнал към пожарната, без да се чака земетресние. Ако е вързан към електромагнит, при отпадане на захранването, че изключи и магнитът. Ако обаче се прекъсне връзката от бутона, но не и захранването на магнита - честито.

Какво имаш предвид с това за Пожарната? Че не е удачно такова устройство със соленоид, защото в случай на пожар не може да се отвори вратата ли?

Имам предвид, че противоречи на изискванията. Те уж им слагат UPSи, батерии и глупости, но ако една врата теоретично не може да бъде отворена при отпадане на захранването - директно е за пожарната. Неслучайно отдавна навлезе от Запад изискването на публични места вратите да се отварят навън, а механизмът да е напречен лост, който и при натискане с тяло да отваря, а не да търсиш брава, когато те мачка тълпата.

Да, прав си, така е. Аварийните изходи на Билла и Кауфланд са с такива врати - дефакто се отварят точно както казваш - от тежестта на човек, който ги притиска и се отключват и отварят в случай на инцидент, при който хората бързат да излязат.

По-близо до мезето и ракията, че докато чакаш да те извадят, да вкарваш духовни сили.

бай бабо да не ме среща мечка!

Всичко ми е ясно, с изключение на едно - след като съм застанал под рамката на вратата в пълно бойно снаряжение и сградата се срути върху мен , какво да правя ?

Как какво? Продължаваш да седиш под рамката на вратата и чакаш да те извадят спасителите, но когато успеят да дойдат :))) През това време прочистваш горните дихателни пътища от прахта и мръсотията с патрончето водка, което всеки уважаващ себе си гражданин трябва да има във вътрешния джоб на якето по всяко време на денонощието.

Спомням си, че през 1999 г., когато беше силното земетресение в Турция, след силния трус, няколко минути след това слязохме пред входа. Всички комшии се бяха събрали под козирката на входа, до момента в който ги попитах "Е, сега чакате да ви се изсипе блока отгоре ли, като сте се навряли под козирката?".

dir.bg напоследък чупите тъпомера по неграмотно написани статии (жокер, вече има автокорект на доста програми и струват по-малко от редактор), но освен граматически и смислово абсурдни, фактите изнасяни от вашите журналисти, говорят и за финкционална неграмотност. Няма сграда на планетата, от която може да се излезе за 10 секунди. Освен, ако не си бездомник, живеещ до входната врата, на дадената сграда.

От 20 години им разправяме за автокоректор, но ньц, не поемат...

Дадох ти +, но ако си в къща, просто скачаш от прозореца /моята къща е едноетажна/

@Емо пак ще е над 10 секунди, но 20-30 може, въпреки че живеех в Китай 2008, по време на земетресението в Съчуан и да ти кажа трудно се ходи,и пази баланс, когато земята се люлее при 7.9.

Не се взима асансьор също така защото ще ви размаже в самата кабина и ще ви заклещи не се взимат и срълби защото при панелките особенно те са изляти отделно и са прикачвани в последствие тоест се късат при силен трус.Затова и ако не сте на първи максимум етяж със скок върху кола или ако не е високо не се излиза.Общо взето сте умрели в тия голрми блокове

Вкъщи трябва да имате, поставени на удобно място, фенерче, чанта за документи и особено ценни вещи, аптечка с необходимите ви лекарства, топли дрехи, резерв от храна и вода. Вземете "Раница за бедствия". Ни на място това за бъг аут раницата

по добре да си по боксерки навън, тколкото с раницата на гърба под 100 тона бетон!

И какви са тия "особено ценни вещи", бе мозък? Сигурно, ако не ги вземеш Св. Петър ще те върне на тоя свят пак, за да си ги вземеш обратно, че инак няма да те пусне никъде???

Е, как кви са?! Телефонът с акаунтите за "социалните мрежи", бутилката за протеинов шейк, пликче с киноа и слънчеви очила Гучи.

Напуска се само ако си на приземе или първи етаж чрез скок от прозореца ако не е много високо и отдалрчаване на минимум два пъти височината на самта сграда от всички сгради наоколо тоест никакъв шанс ако си в някой квартал пълен с панелки една до друга в който няма големи зелени площи наоколо сиреч както навсякъде в презастроена бъ гъ

това е идиотски съвет: Ако имате 10 сек. сте мъртви при всички положения. Ако имате 2-3 минути обаче можете и да излезете. Затова е винаги по-добре да пробвате!

за 10 сек по въже не мога да се пусна!

Не бой се, земнотопритегляне ще свърши работата вместо теб. Никой не е останал във въздуха, всички са се приземили.

какви 10 секунди бе? От видеата от Турция се вижда, че цял блок пада най-много за 5 секунди. Като извадим от тях 2 секунди, които ти трябват за да осъзнаеш какво се случва - значи имаш 3 секунди време за реакция.

На мен 3 секунди са ми предостатъчни - имам да дръпна две ръчки на стола и се катапултирам. Ти Die hard 2 не си ли гледал?

Не напускайте сградата. Стойте вътре докато падне. Уникален съвет. Добре започвате още от заглавието. :-)

И кой е този който може да избяга за 10 секунди по стълбите..? Аз да не съм Спайдърмен бе

предполагат, че ще скочиш пред прозореца за по-бързо!

Един познат доказано може - като друсна онова сутрешното в София преди десетина години, излетял е като коркова тапа по стълбите... зарязвайки жена си и бебето.