Демонополизацията на НЗОК излиза на дневен ред

МЗ започва обществен дебат за демонополизацията на НЗОК. Въвеждането на селективното договаряне на Здравната каса с болниците се отлага.

Обратно в новината

Коментари - Демонополизацията на НЗОК излиза на дневен ред | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Монополът е пазарна структура със строго определен единствен продавач, който произвежда продукция без близки заместители. Думата е от гръцки произход и означава продавам сам. Здравната каса: 1. не е пазарна структура; 2. не произвежда продукция (стоки или услуги); ЗА КАКЪВ МОНОПОЛ СТАВА ДУМА? Здравната каса само плаща за извършените мед. услуги на болниците. Тя извършва дейност подобна на БНБ. Освен това контролира болниците да не крадат хептен безконтролно. Истинската причина за несъстоятелните приказки за разбиване на монопола на касата е огромният мерак да се разбие здравната каса, да се ликвидира контролът тотално, частните болници да си направят частни каси и само да гребат юнашки от държавният бюджет! Готви се поредният пладнешки грабеж на милиарди, а пациентите ще плащат за всичко 100% от джоба си! Това се крие зад "разбиването на монопола", какъвто действително не съществува!

Граби народа , той още спи !

Поредната каца , без дъно .

Както се казва - вече не знам с коя да се прекръстя!;) Този "дебат" - за електронното здравеопазване, за демонополизацията на НЗОК и т.н. политическа логорея, върви от време оно! А реалният резултат, също от време оно, пациентите го изпитваме на гърба си: липса на направления за специалисти и непрекъснато доплащане все за нещо си, което вече е стигнало уродливи размери - в БГ "доплащането" от страна на пациента е над 50 % при средно в ЕС - около 20%! Стига дърдорене, ако правите нещо - направете го най-после, а ние и сами ще разберем, че сте го направили!

скоро няма да можете да припарите до болниците, така ще си мрете по улиците ! Това ви готвят изродите дето си ги избирате! Щяло да стане по-добре глупости на търкалета по -добре за частните болнички да ви крадат и да ви обират парите. А идеята е проста частен здравен фонд на който ще давате пари и също към държавата ще имате! Хем ще ви се качи здравната вноска 2 пъти, хем няма да можете да се лекувате, не че и сега ви лекуват добре ! МРЕТЕ БЪЛГАРИИИ ТОВА ВИ ОСТАВА!

Вземете пример от Холандия и Израел. Там няма монополист НЗОК.

Не думай!

"Парите следват пациента" ... ОК, всички отиват да се лекуват в болниците в големите градове, парите и те след тях, а в малките населени места болниците тънат в нищета и хората мрът щото или няма да им дадат лекарите направление за голяма болница или нямат близки роднини да ги закарат в някой във Варна и София на лекар. Браво! Чудесно! Всички градовете гласуват с две ръца - ЗА! безплатно здравеопазване, а точно онези които се нуждаят от безплатно лечение , кой чул, кой недочул, разбрал, недоразбрал... от две птички пролет нема да стане. Ами много мерси! Голям прогрес измислиха. Не ви ли стана ясно, че на етиката на лекарите не може да се разчита и то когато става дума за пари??

Всички лекарства повече вредят отколкото да помагат - погледнете нежеланите реакции в листовките - те са много, а ползите малко. На правителството и лекарската мафия трябват болни хора - да изписват лекарства, да ходят по лекари.

Лекарите и болниците източват най много здравната каса - надписват неизвършени операции, прегледи и само в Господари на ефира ги разкриват - а няма наказани. А каква мръсотия е в болниците! Да вземат и да махнат клиничните пътеки и да превеждат на болниците само заплати, а лекарства и консумативи да се доставят централно - тогава няма как от болниците да се краде.

Генерале най добре всички държавни-общински болници да са в едно управление. Да не е всяка болница фирма- Да има един склад за лекарства Така ще са по евтини .

Мими, това беше преди 1989 , но понеже не можеха да крадат новите демократи разтуриха една добре работеща система и правят 27 години пълен хаос и смърт.

Касата да плаща лечението на здравно осигурените !!! Да поеме консумативите, импланти, и др.! Престанете да мародерсвате пациентите !!!

И с какви пари. Стана ясно, че за човек при нас са 25 ПЪТИ по-малко папите от Австрия. Или да си плямпаме - "дайте да дадем". Аман от вайкащи се многознайковци.

заплатите какви са? Поне 10 пъти по-високи и там който краде отива в затвора! Тука мафията на лекари и фармацевти върви една крачка зад другите мафиоти мутрите!!! Когато видим осъден бг лекар за лекарска грешка тогава сравнявай с цивилизована страна нашите мухоморки!

Как така "с какви пари"?! С тези, които ежемесечно наливаме, разбира се...

Едни и същи глупости се предъвкват за здравната реформа! През това време се краде неуморно, а пациентите са без лечение. Щели да разбиват монопола на здравната каса?! За какъв монопол става дума бе? Та касата не произвежда нито стоки, ни услуги, които да продава на пазара!!! Тя само плаща на болниците за оказаната помощ. Голям мерак имат мафиотите да гепят парите за здраве! Затова се тиражира великото безумие за монопол на касата! Ами защо не вземат да разбият и монопола на Централната банка? Изглежда това ще е следващата голяма хапка след КТБ!!!

Пари няма действайте! Мераци,мераци,но МАФИЯТА не дава! Много пара се източва и много пара се ограбва от пациентите. Последните 15 г лекарите,особено на по-отговорни длъжности яко залебиха-милиони. Тъй като навсякъде се краде тук става по-лесничко. Както се казва болен на легло се е-е.Оправяне от тук насетне няма. Качеството е супер ниско. Да оставим тук-там някои по съвестни доктори. Всичко останало кърпи............... и лапа яко!!!!!!Може ли да си плямпаме за здравна карта още без нищо. Днес когато ще се качват на марс пациента не знае кръвната си група. Проверете с анкета и ще видите над 80% не я знаят!!!!!!!

Ми някой да те кара да ходиш зорлем на дофтор?

Ми то на доктор, от зор се ходи.

Дребни стъпки, които нищо няма да направят! Трябва пълно и незабавно премахване на Здравната Каша и замяната й със здравни застраховки (не осигуровки)! А държавата, фондации и други организации могат да помагат на най-бедните да си плащат застраховката! Толкова е просто!

трън та на глог, че е по-висок. Ти да си видял застраховател да плаща за нещо? Няма такова животно тука. И ще си звъним нонстоп по телефоните - в тая болница ли да отидем или в оная поликлиника може ли?

Пари няма действайте! Мераци,мераци,но МАФИЯТА не дава! Много пара се източва и много пара се ограбва от пациентите. Последните 15 г лекарите,особено на по-отговорни длъжности яко залебиха-милиони. Тъй като навсякъде се краде тук става по-лесничко. Както се казва болен на легло се е-е.Оправяне от тук насетне няма. Качеството е супер ниско. Да оставим тук-там някои по съвестни доктори. Всичко останало кърпи............... и лапа яко!!!!!!

Остойностяване на медицинските услуги бе първото общание на Москов. Така и не го изпълни завалията.

Всеки един министър, включително и този, който открадна около 2 милиарда от са парите за здраве - Дянков, са декларирали, че ще направят остойностяване - и до сега НИЩО. Истината е, че ще се види ясно, че системата се крепи на неплащането на труда на работещите в нея.

трябва да знаем колко излишни пари се дават сега, --------------------------- Какви излишни пари,бе шапкар! Парите са 25 пъти по-малко отколкото в Австрия със същия брой население! Като почнете да давате колкото дават в Австрия тогава може да си помечтаете за европейско здравеопазване!

Реших да проверя думите Ви, защото ми изглеждаше лъжа. Няма лъжа, няма измама, наистина точно 25 пъти.

как протича един преглед там?Тука общо взето половината започват така - добър ден, след което те оглеждат хубавичко от горе до долу как си облечен и преценяват колко пари могат да ти измъкнат. Твоята икономика е много ясна - колко още можем да измъкнем. Няма да стане да взимаш 25 пъти повече като в Австрия докато не докажете тяхната класа. Сега нивото ви е като за страна от третия свят. И последно ако трябва да ви даваме 25 пъти повече ще отидем да се лекуваме в Австрия. ;)

Някой нещо разбра ли от написаното ? Хаоса и Смъртността ще се Увеличават .

По времето на бай Ви Тошо в министерството на здравето цялата работа по планирането на средствата се правеше на няколко бюра,и нямаше никакви проблеми.Сега има каса с хиляди чиновници,безделници,мастити министри,приказки,алчни доктори,няма здраве.

Например за заплатите. Не е редно прекият ти началник да ти определя клиничните пътеки.т.е. работещият не знае каква заплата ще получи в краят на месеца.В цял свят парите за заплата е ясни.Много неясен пример е че парите следват пациента.Това са български неща.

Политически номера! Никога няма да стане това в България, защото циганите ще увиснат без осигуровки и никоя болница няма вече да ги приема и обслужва за своя сметка. Да не говорим, че ЗК е просто добро място от което доста правителства наред си пълнеха партийните каси.

Това вече сме го чували поне 10 пъти! А демонополизацията на вноските за пенсия в НОИ, доведе само и единствено до присвояването на парите за втора пенсия от демонополизаторите. Защо не се започне от контрола над извършваните медицински услуги, контрола върху харчовете на болниците и особено контрола над ефективността на приложеното лечение? Или пък средствата, които се разходват за здравно-неосигурени и техните семейства, дето нито на училище ходят, нито има шанс един ден пари в системата да внасят? Вместо това отново ще преливаме от пусто в празно.

Значи, предстои нищо да не се промени! Щото всичко се прави за да се залъжат баламите. Докато съществува само елемента солидарност, ще се краде безобразно. Само след въвеждане и на елемента спестовност, кражбите ще намалеят. Така например, сега може и двадесет-тридесет години да не си ходил при лекар, ако се наложи определена манипулация - плащаш, макар, че са ти удържани редовно месечните вноски. Ако има и елемент спестовност, ще знаеш, че можеш да разполагаш с определена сума и ще внимаваш какво подписваш - венозна инжекция ли ти бият или ти присаждат сърце от което нямаш нужда...

Коментара ти е интересен.Хем е така хем не е.Защого сега има солидарност и ако ти не си ходил при лекар десет години има които ходят почти всеки месец.Но ако на теб ти се наложи да отидеш веднъж и ти се налага скъпо лечение от ранга на над 100 000 лева примерно / не го желая на никого / а ти ги нямаш събрани по личната си партида /ако това се приеме/ какво правиш че чакаш да мреш ли ?

от есемеси и продавайки имуществото си!

Преди 25-30 години, още в началото на сегашната "демокрация" бях в група, която обсъждаше тая тема. Повечето, сред тях голяма част, специалисти на високо ниво, бяха на мнение, че системата трябва да е смесена - солидарен елемент и спестовен елемент. Проблемът беше какво да е съотношението, като мненията варираха от 5 към 95 до 95 към 5 процента от вноската на всеки гражданин. Идеята (а тя не е моя) беше, че спестовният елемент ще накара обикновения гражданин да внимава какво подписва и така да контролира разходите по здравното си състояние. Политиците я харесаха, още повече, че тогава беше така в повечето от "белите страни". Но в един момент се усетиха и започнаха да мърморят: "Е, да де, ама нашите като дойдат на власт как ще крадат?" И накрая решиха: "Не става! Няма да има спестовен елемент! Ще има само солидарност! Така хем ще се правим на социално справедливи, хем "нашите" ще могат безконтролно да крадат! Та така до сега - крадат на поразия. Оказа се, че след като НОИ започна да дава възможност за проверка на здравния статус, няколко човека установиха, че уж им е правена сърдечна операция без през живота си да са имали проблеми със сърцето си. Но шумът беше два-три дена. После тарикатски се замълча...

Елементът солидарност никак не е лош, ако солидарни са само осигуряващите се. Но докато този елемент важи за огромните стада орки у нас, които никога няма да внесат и 1 стотинка, но пък ползват щедро...няма как нещата да са добри за осигуряващите се. Дори да не си ходил 30 години на лекар (не вярвам, че е възможно), през това време хиляди ромки ще раждат с твоите пари и ти като идеш, пак ще си плащаш.

Точно така е! Би трябвало осигуряващите се да ползват едни права, а онези, които не внасят нищо, да имат право на ограничени манипулации. Всеки да има осигурителен номер и това да доказва правото му. При повикване на Бърза помощ например да се иска този номер и тогава да бъде изпратена линейка. Децата и пенсионерите имат определен статут, но за възрастните да е задължително.

Работя вече повече от 30 години. Не съм ходил на лекар, освен на задължителните профилактични прегледи, и то не на всички. До скоро не бях взимал болничен. Преди десетина месеца за първи път ми се наложи да взема болничен за операция, която е безплатна по някаква клинична пътека. Но си платих консуматива за над хиляда лева, защото Здравната каЦа не го плаща. И това не беше рекет. Просто е така, плащаш си консуматива - леща на окото. Добре, че въпросните хиляда лева не ми бяха проблем. А иначе, имам колеги, които си "планират" болничните, защото не им се работи а и защото познават "подходящи" лекари...

Кога ще го правите тоя обществен дебат бе? Управленската си програма извадихте когато хората излязоха в отпуск.. Сега в разгара на отпуските обсъдете и как да разпилеете парите на НЗОК. Ще стане.... куче влачи...дира няма.

Кой узакони дейността на медицински центрове, по броя на които България е на първо място в ЕС на човек от населението, както и посмъртност. Той е за убиване, защото това са перални, а не болници.

тоя на снимката арестуван ли е? от военните навярно? щото явно нещо му пречи да осъзнае, че една от причините да няма средства, пари казано по народному, в здравеопазването е, че фуражките дето стоят зад него не плащат осигуровки!

Мразя комунизма и комунистите от дъното на душата си. Но не мога да отрека, че читавите неща при комунизма бяха здравеопазването и образованието. Скотовете от глупост и простотия разрушиха първо тези две неща. Който се е лекувал при комунизма и се е лекувал сега, знае за какво говоря. Много моля всички останали немедлено да започнат да ми слагат минуси.

По времета на комунистите здравеопазването е било на средновековно ниво. Половината пациенти са умирали от лечими в момента болести .

То ако се съди от коментара ти, ти пък как си се родил и най вече от какво ?

комунизма и ти припомням, че имаше два вида здравеопазване за двата вида хора. Всеки ден кола взимаше кърмата от родилките и я закарваше в правителствена болница, а на бебетата даваха вода със захар, та като посегне майката да го накърми то да повърне и кърмата да остане за избраниците . Каквото и да хванеш при комунистите си смърди. Хайде сега ти ми слагай минуси.

Това с кърмата е пълна глупост! Обаче дояха ученици/войници/студенти за кръводарители. И като потрябва кръв, все няма... Сега поне платените кръводарители те чакат пред болницата.

Всичко ще опоскат...