Япония и Турция подписаха за АЕЦ на Черно море

Япония и Турция подписаха дългоочакваната сделка за изграждането на АЕЦ на турското крайбрежие на Черно море, крайъгълен камък за японската ядрена индустрия, която се възстановява от бедствието във Фукушима през 2011 г., предаде АФП. Новата АЕЦ ще бъде втората на Турция.

Обратно в новината

Коментари - Япония и Турция подписаха за АЕЦ на Черно море | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ти па кво разбираш от реактори

Браво на комшиите! Аз съм за развитие на атомната енергетика, но съм против Руските технологии. Турците диверсифицират технологиите и имат моите уважения.

Това е нечувано! Тия японци току-що отровиха целия си залив, и сега дойдоха в морето ни!!! Същите сили, които правят възможно това, направиха и невъзможното даже, за да спрат нашата ядрена централа - и първата, и бъдещата ни държавна АЕЦ - именно, за да елиминират нас, а да заемат мястото ни те. При това - при нечувано неизгодни условия за нас. Мълчанието ни и по двата въпроса - унищожаването на нашата държавна енергетика и създаването на чужда на нейно място - ни прави едни от най-големите балъци на света: чуждопоклонни, комплексарски зомбита, готови да унищожат собственото си и за слугуват на чуждото.

Ако си мислите, че при японците всичко е наред с контрола, много се лъжете! И ако мислите, че там няма коруция, също много се лъжете!

ЗАЩО НИКОЙ В БЪЛГАРИЯ НЕ ПРОТЕСТИРА?!?!?! КАК НЕФТОПРОВОД ПРЕЗ ЧЕРНО МОРЕ МОЖЕ ДА ЗАСТРАШАВА СПОРЕД ЗАПАДНИТЕ ПРОПАГАНДАТОРИ ЕКОЛОГИЯТА НА ЧЕРНО МОРЕ, ПЪК ЧУЖДИ ЯДРЕНИ ЦЕНТРАЛИ, ИЗГРАЖДАНИ ПРИ ТОВА ОТ ТОКУ-ЩО ОТРОВИЛА МИЛИАРДИ КУБИЧЕСКИ МЕТРИ ВОДА С ЯДРЕН ОТПАДЪК ОТ СОБСТВЕНАТА СИ ЦЕНТРАЛА, - НЕ! НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ДОПУСКАТ В ЧЕРНО МОРЕ НИКАКВИ ТАКИВА СЪОРЪЖЕНИЯ!!!! САМО ВЪВ ВЪТРЕШНОСТТА НА СТРАНАТА СИ ДА СТРОЯТ, КАКТО ЩЕШЕ ДА Е И В БЪЛГАРИЯ, АКО ТИЯ, ДЕТО ПРАВЯТ ВЪЗМОЖНИ ЧУЖДИТЕ АЕЦ, НЕ БЯХА СПРЕЛИ (ПО СЪЩАТА ТАЗ ПРИЧИНА - ПРЕДИМСТВО ЗА ЧУЖДИТЕ) НАШАТА ДЪРЖАВНА АЕЦ!

турците гулпаци а?а сега де ....ха1де да ги пустосваме пак

защо ревете за чуждото парите от тока който ползваме отиват в други държави защо да плащам за нови централи

японците си научиха урока и гонят ядрената индустрия от страната си в държави, където по-лесно може да се корумпират управниците. Черно море е затворен басеин и ядрен теч може да бъде пагубен. България задължително трябва да протестира остро и да предприеме всички средтства да предотврати този строеж.

само това ни липсва сега - нов чернобил на средиземно море и нова фукушима на черно море

Глупак! Съветска власт + електрификация. Няма нито едното, нито другото. Всъщност Белене щеше да е 5 пъти по-евтина от турските ако не се чудеха 30 г. да я строят или не. От много "умни" ай кюта сме на тоя хал. Христос воскресе идиоти!

ЗАЩО ДА Е ГЛУПАК, ВЕ, КАКЪВТО И ДА СИ ТИ ТАМ?!?! ПРАВ Е ЧОВЕКЪТ! НЕ ТРЯБВА ДА Е НА ЧЕРНО МОРЕ, ЗАЩОТО Е НАШЕ ОБЩО. ДА СИ ГИ ПРАВЯТ ВЪВ ВЪТРЕШНОСТТА НА ДЪРЖАВАТА. НО ТОВА Е ПРОМИТИЯТ ЗОМБИРАН БЪЛГАРСКИ МОЗЪК - ДОКАТО СЛУША ИНФАНТИЛНИТЕ АГИТКИ КАК НИЕ НЕ БИЛО ТРЯБВАЛО ДА СИ ПАЗИМ ДЪРЖАВАТА, И ДА ВЪЗСТАНОВИМ ПОНЕ МАЛКО ОТ УНИЩОЖЕНОТО ОТ ТИЯ, ДЕТО ИМАТ ИНТЕРЕС НАШАТА СИЛА ДА МИНЕ В ЧУЖДИ РЪЦЕ, ПОСЛЕДНИТЕ ДЕЙСТВАТ И ПРАВЯТ ВЪЗМОЖНО НАЙ-АБСУРДНИТЕ АБСУРДИ У НАС - ВАДЯТ ЧЕРВАТА НА БЪЛГАРИТЕ, ВЛАЧАТ ГИ ПО УЛИЦАТА И ИМ ВИКАТ - ФЪРЛЯЙТЕ СИ КАПИТЕ, ПОЯСЪТ ВИ СЕ ВЕЕ.

дъртите комунисти, начело с тяхната пионка хамстера стани-мишкев затягат коланите за поредедно взимане на властта, доограбване и заробване на обикновените хора. комунистите винаги са служили на чужди интереси, преди служеха на се сере-йските лидери и кгб, а сега потриват ръце да взимат подкупи от олигарси и консорциуми за безумни и загробващи проекти като белене

Един турчин ми каза следното: Ние сме по-малко учени от вас и си избираме умни хора да ни управляват. Не се занимаваме с политика, разчитаме на тях. Вие българите сте по-учени, пък си избирате прости хора да ви управляват и после все се ядосвате. Знаете, че не трябвало така, трябвало иначе и се занимавате с това, за което сте ги избрали. Защо правите така? Нали сте по-интелигентни от нас?

Хората, които избираме да управляват по 40 млрд.лв. на година ПЪРВО трябва да са ПОЧТЕНИ. Че ако са КРАДЦИ, ПРОСТО ЩЕ ОТКРАДНАТ ПАРИТЕ, а хората, разчитащи на бюджета БУКВАЛНО ЩЕ ИЗМРАТ ОТ ГЛАД!

Пък на мен какво ми каза един циганин...

СерГей, ПРЕДАТЕЛЮ, Турция строи японска АЕЦ - 5000 Мегавата за 22 млрд.$=33млрд.лв. Това прави по 6,6 млрд. лв. за 1000 МВт. НАЙ-МОДЕРНИ в света ядрени мощности! Защо ти, СерГей, ПРЕДАТЕЛЮ, искаше да ни заГРОБиш в БелеНЕ с 11 млрд. лв. за 1000 МВт. руски "самовар" отпреди 20 години?

Ама ти наистина си съвършено тъп.

Това партийните отрепки лъжите за нищо ги нямате. Пък неграмотните коментари от тип всичкознание са уникални. Русия вече изгражда първата АЕЦ на Турция. Втората няма да се изгражда само от японци, а от японско-френски консорциум. Французите са едни от най-добрите в областта на атомната енергетика! Франция има 60 АЕЦ-а, които осигуряват около 80% от общото енергийно потребление на страната. Япония има 50 реактора и още 7 в изграждане, макар че анонсираха че смятат да преустановят използването на ядрена енергетика до 2030. Ама знае ли се. В крайна сметка Турция се развива икономически и всячески. МРЗ е 840лв, а в България е 310. Българската страна за жалост след време ще остане само в историята.

krassikat@

Аз, партийната отрепка, не претендирам да съм вещ и пенкелер по всички въпроси. Но владея елементарни аритметически прийоми. Един от тях е ПРОСТОТО ТРОЙНО ПРАВИЛО. Учи се във втори или трети клас, не е толкова важно... Та моя извод ОТНОСНО ЦЕНОВОТО НЕСЪОТВЕТСТВИЕ(най-меко казано) се основава на ПРОСТОТО ТРОЙНО ПРАВИЛО и извода на консултанта за БелеНЕ - 11 млрд. евро за 2000МВт. КЪДЕ Е ТУК ЛЪЖАТА???

ти,верно си изключителен тъпанар,а? На белене щеше да има 2реактора глупако 2бр.по 6,6млр лева прави 13,2млр.лева,които като ги превърнеш в евро?колко прави бе идиот???

Браво на ""умните"" български политици!!! След десетина години ще станем отново "ГЯУРИ""-този път ще заробят икономически!!! Докато умните се наумуват-- лудите се налудуваха!!!Евала на политиците в Турция!! Нашите са проститутки-който им плати той ги врътка!!

Като не искате да купувате български ток - купувайте турски. После не се чудете защо сме толкова бедни. С търговия държава не може да се изхранва - освен ако името на държавата не е Швеция, Швейцария или Белгия.

В България много неща свързани с производството на електроенергия се крият. На сайта на Румъния има онлайн информация на всяка минута за типа и количеството произведена електроенергия, за недостига и излишъка. В България няма яснота какво количество от тези 2500 мегавата деклариран товар на сайта на ЕСО е произведено от ВЕИ. Доскоро имаше информация за балансиращата енергия. Имаше графика на цената във времето на електроенергия в излишък и цне на електроенергия при недостиг. Първата беше на 1.5 ст. Втората беше на 19 ст. Актуалният въпрос е за цената тока - колко ще струва след изборите ?

Значи на сайта на ЕСО има информация колко е произведено от ВЕИ - през деня около 600 МВата фотоволтаици и около 200 вятърни ама се променят много. При товар към 2500 е доста голям процент. През нощта 1-2 мегавата фотоволтаици link

Браво на турските държавници! Имат визия за развитие и просперитет, както и за националната сигурност.

Всеки непредубеден наблюдател без особена трудност забелязва следното: 1. Прокуратурата за сега не дава сигнали, че е напреднала по разследванията за злоупотребите в енергетиката и кражбите от строителството на АЕЦ Белене за стотици милиони левове. 2. Главният прокурор не нареди създаването на специален екип за разследване на злоупотребите в енергетиката както направи в случая с подслушванията 3. Главният прокурор не е определил срок, в който да представи междинните данни за злоупотребите в енергетиката и виновниците за това. При скандала за подслушванията този срок беше фиксиран от него на 12 дни. 4. Прокуратурата повдигна обвинения на Мирослав Найденов, но не и на Румен Овчаров, Корнелия Нинова и другите замесени в енергийните кражби. 5. Ясно се забелязва или поне се остава с впечатлението, че всички тези действия са директно насочени срещу ПП ГЕРБ и се случват в месеца преди парламентарните избори. Неволно, това превръща българската прокуратура в политически инструмент в ръцете на социалистическата партия и други политически сили свързани с организираната престъпност и Алексей Петров. Това са двойни стандарти. Истинският огромен скандал за кражбите на стотици милиони от парите на българските данъкоплатци е потушен с друг далеч по маловажен, който е раздут до невероятни размери. Тези събития и подходът към тях са доказателство за социално инженерство и опит за подмяна. Те са прекрасен пример, който покойния Музафер Шериф би могъл да използва пред студентите си за да илюстрира своите теории за психология на тълпите и манипулацията

Сега вече Боко-тиквата на никой не трябва: неговите американски приятели си решиха /чрез него и неговите мекеренца/ една стратегическа задача за 30-тина години напред /след някоя друга година ще внасяма ток от братска турция/. Та, сега вече може и да го изхвърлят като изгорял бушон...

Какво брътвиш, бе приятел?

Интересно какво ще прави Турция с Плутония произведен при деленето на урана - Щото той става за бомбички .... Май е време да помислим за излизане от НАТО и закупуване на няколко батареи Руски "Искандер SS-26 Stone " или Руско-Индийски "БраМос BrahMos"

айде няма нужда..купи си ги руските ракетки и си ги дръж в къщи ...

докато умните( като нас) се наумуват ,лудите се налодуват!И на нас щеше да ни струва 8 милиарда ,а тия ще платят 22.Къде е Киро на Кирия?Но може би такава е била уговорката при тайните срещи на 4 очи на бобойко и ердуган....Прост народ слаба държава.Аз лично бях за атомна централа в България,всеко едно работно место трябва да е добре дошло в България ,но ние сме си просто племе,некадърни сме при всичките милиарди ,да си направиме бригади за строене на магистрали,а требва да викнеме турчолята .Ами и това е с цел нали опира до милиарди Евро на тях ще са им нужни за да ни сложат под новото икономическо турско робство!

При това противопоставяне не сме в състочние и един кенеф да построим вече.

чиста анадолска корупция. ако народа там като цяло не беше толкова прост, подобна сделка би била немислима.

Плебисцит -Га ще стане плебисцита?- ме попита баба Гита. Скъп е тока бабо Гита и народа се опита, да прокара плебисцита, за енергия развита. Подписката бабо Гита в същност, вече е затрита. Променен въпрос ни пита за картинка неразкрита. Президента даже вече, Топ - модел ЯЕЦ предрече. Белене бил скъп и сложен и във времето отложен. Сметките за ток високи. И народа на посоки, е насочен да гласува, сал за час да спре да псува. Срещу ръжен не се рита. Януари ДА полита, с бюлетин на баба Гита, в урната на плебисцита.

Днес пак си забравил да си изпиеш хапченцата!Бързо да не те приберат без време в лудницата!

Ах, Киро...с годините съвсем изперкваш ;)

Всеки проект, който е по-скъп от 10% от БВП е рисков и е потенциална заплаха за националната сигурност на държавата.

Видно е, че в този форум има доста привърженици на бг крадците. За вас над 30 милиарда us долара, откраднати от нашата икономика нищо ли не са?

Всички глупаци да четат и да си правят сметка за какво става на въпрос. Но вие и да четете, отново няма да разберете, защото БУДА така ви е наредил. АЕЦ трябва да има в България. Стига с тези простотии за земетръсна зона и тн. Турция да не би да са по стабилна зона от нас?

Сравнете икономиката на Турция с тази на България. БВП, темпове на развитие. Колко процента от БВП на Турция, ще им струват тези АЕЦ-ове? Форумджиите смятат както комуноидните номенклатурчете и техните отрочета.

Пресметне какво би могло да се направи в България, с откраднатите от нашата икономика на 30 милиарда долара? Това коментирайте, тъпи форумджии.

май май си гейбераст бай Иречек...ама карай

Мъчно ми е за Турция и турските граждани, които 30-40години ще трябва да изплащат тази централа. Поне според изчисленията на ГЕРБ и СДС за яЕЦ Белене. Дано инвестицията да бъде само от частни инвеститори, за да не се наложи турските пенсионери от пенсиите си да изплащат безумието, което вършат управниците им. А как частните инвеститори наливат пари в един тотално губещ бранш като енергетиката - нямам идея. Коментарът ми се базира на експертни проучвания свързани с изграждането на нашата яЕЦ в Белене. Или просто някой няма интерес в България да има яЕЦ. Защото иначе на кой ще продават тока си турци и румънци? Само се питам...

бъди сигурен, че няма да я продават на бгтата щото те и сега не могат да си плащат най-евтиният ток на света и ще минат на кандилца т.к. ток за друго освен да им свети нема да им трябва...

а ти умнико, защо не пресметна на ум, колко излиза мегават Белене и колко излиза турската. верно ще е по-изгодно от тях да купуваме отколкото наща си.

Започвам да се питам дали това, което се върши в България не е с цел да започнем да искаме Турция отново да ни завладее.....

Отчасти е така. Но патриоти ни продават на американци и други западняци, за да ни предпазят, надявайки се да не са отбор с турчалята. Тва е малко като да си проститутка, която върти няколко сводника.

Уважаеми, "Защо", мисля, че отговорът е, според мен, във въведената след промените " икономическа" категория " комунистическа". Относно АЕЦ ще дам запример едно земетресение в Иран и РАЕЦ в Бушер... темата е дълга

И в Япония имаше земетресение, ама това не пречи на бъдещите ни повторни завоеватели да канят японците да им строят атомна електростанция...

АЕЦ Белене щеше да е едно голямо добро за България, не защото щеше да произвежда никому ненужен ток, а защото щеше да унищожи лошия генетичен материал (безмозъчни, бедни комунисти) т.к. това щеше да е гроба, който сами си копаеха.

ЗАСЕГА ГРОБЪТ ИМА ЕДНО ИМЕ: ГЕРБ. ИЗКОПА ГО ЗА БЪЛГАРИЯ МЕВЕРЕТО

Коментарът Ви няма отношение с Белене. Иначе МВР е просто един инструмент, а не диригент, който поставяте в основата на вашата теория на конспирацията.

Ненужен ток няма, както няма ненужен нефт. Има само ненужни упавници като Тиквата и хер Флик.

Има другарю, има. Нефта можеш да го натовариш на танкер и да го пратиш на майната си ама тока не можеш, сеш' ли се що? И сега има излишен ток в България, а лошото е, че е спрян евтиният, защото има железни договори за изкупуване на скъпия.

Ненужен ток има, както и огромен брой ненужно население от комуноидно-цигански произход.

Турция се развива, не си руши заводите, не закрива ферми, не ги управляват малограмотни предатели като Борисов, Станишев, Кобурготски, Костов, Виденов, Софиянски и т.н..

Самият факт, че изброяваш всичките, означава, че зад тях има ОБЩ тъп кукловод - всички го знаем, но не смеем да кажем, че това е МВР. Е, аз го казвам и повтарям: КУКЛОВОДСКОТО НИ МВР Е ГОЛА ВОДА И ОСВЕН ПРЕСТЪПНА МАФИЯ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОПРЕДЕЛИ КАТО ДРУГО...

ТИ си тъп, щом мислиш така! Очевидно е, че има кукловод. Но щом води тези всичките, явно НЕ Е ТЪП. Тъп може да е само този, който си мисли, че кукловодът е тъп. А, и да добавя - няма как МВР да е кукловод. То може само да е средство, кукловодите са други и са другаде. Впрочем ТИ виждал ли си тъп кукловод? САМО куклите могат да са тъпи. Ти явно си кукла, на която не и се ще да е кукла, но да знаеш - за тебе НЯМА спасение!!!

За разлика от комунистическа България, Турция създаде истинска пазарна икономика и това, което произвеждат заводите и имат пазар...къде комунистическа България продаваше продукцията на комунистическите си заводи... на пазарите на огромния СССР- е , да ама СССР рухна , а остатъците искат качественна западна, и турска стока, а на социалистическа-българска...

A Боко Цветанов Тиквата се мота докато ни докара 2 млрд неустойки и да въртим генератори на педали. Страхливец ченгесарец! Страхливците не пият шампанско!

Докато турците правят електроцентрали, нашите ченгилогербаджии се занимават с подслушвания...

И да хейтите и да не, турците бачкат здраво и се развиват. Оставете брътвежите на издухалия мозък Мелиха за "Велика Турция". Просто работят и те и правителството и постигат! Няма какво да ги псувате ами да бачкаме и ние!...ама не по-лесно е да плюем.

Това до Резово май, А?

Синоп, Турция ...не е точно до Резово... google maps

Мерси! Там може, ако искат да си строят; за срв. румънската при Черна вода е много по-близо до нас.

Турция строи ядрени централи защото имат нужда са собствената им икономика а не да изнасят. На нас се опитват да ни продадат идеята че ще продаваме енергия неясно на кого. Какво можем да развиваме преоритетно в България: - ИТ технологоии - селско стопанство и преработвателна промишленост - лека промишленост (текстил, обувки...) - хим. промишленост Не е ли по-разумно да използваме това което имаме като енергетика сега и да развием наистина на световно ниво това което можем... когато му дойде времето да построим централа със съвременна за това време технология (каквато се окаже най-ефективна и безопасна).

Е,ако имостане нещо може да ни го продадат и на нас ,на цени които едва ли ще ни харесат,а наще дупедавци с охота ще разтворят бузи,но не техните,а тезина народа.

Не си много прав- сега ще е за продажба, но май, докато тук си правим един друг номера, Турцте предвиждат бъдещето. За това става дума. Провери колко енергия сме консумирали, когато имаше промишленост и си помисли, дали искаме да си останем на това туземно ниво, или ще се развиваме. Провери и с какви централи произвеждаме ел. енергията и какво ни чака с енергоносителите в близкото бъдеще. Дебил е този, който не гледа в перспективата на 100 години напред. Може да се случи и по- рано. И както сега се превърнахме в тотален вносител на плодове и зеленчуци, така ще се случи и с ел. енергията. Няма производство, няма износ, а това храни една държава. Туризма да храни държавата- това е илюзия.

Браво на Турция за водената независима и самостоятелна политика.Как няма да строят атомни централи като те са 17-тата икономика в света и не са толкова глупави да купуват електроенергия като могат да си я произведат.Те само ще спечелят ако се откажат от опитите си да станат членове на ЕС.

Да бе, а те глупаците се натискат да влизат в ЕС!

ТУРЦИТЕ ИМАТ СТРАТЕГИЯ, А НИЕ БЪРЗО СЕ ВРЪЩАМЕ КЪМ КАМЕННИ ВЕК.СВЕЩИ, ОГНЪОВЕ, ЗЕЛЕНИ ЕНЕРГИИ И ПРОЧЕЕ ПРОСТОТИИ.А -И ВИСОКА ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ. А ЦИГАНИТЕ МЕТОДИЧНО НИ ИЗБИВАТ. НЕЩАСТЕН НАРОД КОЙТО НЕПРЕСТАННО СЕ ГОРДЕЕ ЧЕ Е ОЦЕЛЯЛ.ЗА ДА ГО *БЕ НЯКОЙ ДРУГ.

Да и Германия и останалите страни от западна европа трябва да си вземе поука от Турия и вместо да се отказват от ядрените си централи да започнат да строи нови.

След 3-5 години ще си купуваме ток от фесовете. Американците ни продадоха за 10 лева и 52 стинки !

Турция прави 4 реактора за 22 млд долара нашите комунисти искат да правят 2 реактора за 11 млд евро. и да печелят от износ :) и на кои ще изнасят ? ако пак дойдат да управляват комунистите ще фалират държавата тотално. в това определено ги бива. мислете добре за кого ще гласува те, че българия може да не издържи още една катастрофа.

Това си е!?! На идиота му говориш за реалности и държава с национална стратеги, той го обръща на политика и избори!!!! Говорим за икономика, а то, дебилчето го обръща на политика.

много си тъп щом си мислиш че в този проект има икономика. въобще не си струва да те коментирам. червен боклук

Човечето с най-малко IQ се наака и се покри.

Защо да се сравняваме с Турция? Щом те имат нужда ще строят АЕЦ, но ние в момента имаме инсталирани мощности за 13.6 МWh, а използваме само 3.6. Освен това Турция е с 85млн души и огромна икономика, която в момента е във възход и им е необходим ток. А това,че АЕЦ е опасна от земетръсни събития е лошо и дано да не се случи да се доказва това, защото сме близо.

Е, да... Те имали икономика. Ние пък нямаме и очевидно смятаме така да продължава.

тва милионите електроавтомобили дето бяха обещани и произведени по времето на царуването на Тиквоний първий шъ ги заредим с турски ток...пък тоа дет му отговаряш е пълен илитерат не се хаби

Прав сте, мащабите на Турция са други и те могат да си развиват какъвто искат вид енергетика. Но без да застрашават екологията на Черно море, което е малко, почти затворено и не е само тяхно. Българската и турската екология, българският и турският туризъм са застрашени и трябва категорично да се противопоставим на турска АЕЦ на Черно море, използвайки всякакви дипломатически канали и ЕС. Сигурна съм, че самите турци в региона са силно обезпокоени, там населението се издържа от туризъм и риболов. Така че трябва хората от двете страни на границата да се организират за много здрави протестни действия. ПП. Всички други дрънканици в тоя форум са абсолютно безсмислени.

пробитите си цървули?? шъ им накривиш феса най-много...ади оди за се мокриш пред иконата си Боко

А евроазиатската плоча къде се намираше? Не беше ли някъде около проливите БОСФОРА И ДАРДАНЕЛИ?

По-големи глупости не бях чел...

Защо в Турция строят атомна централа. Защото там има наука и държавно управление. От това следва икономика и индустриализация. А от това следва по-добър живот за населението, по-силна държава. С изчерпване на енергийните запаси цената на енергоносителите ще се увеличават. И атомната енергия е спасението! Само с нея е рентабилно производството на синтетичен бензин и водородно гориво, в което е бъдещето на автомобилите. И с тези горива се осигурява естествен обратим процес при получаването на гориво и при изгарянето му. Следователно е и екологична. Но в България не беше възможно такова строителство защото България е страна, в която има политици като Иван Костов, Филип Димитров, Бойко Борисов, Делян Добрев, Мария Капон, Меглена Кунева, Димитър Манолов, Красен Станчев, много тъпи еколози без научни познания начело с пияница като Нона Караджова и много др. некадърни политици без образование с купени дипломи. Другия проблем е в лесно манипулируемите граждани, които не познават структурата на икономиката и не могат да разберат, че са жертви на пропаганда в полза на някои изкуствени монополи.

забравил си да си напишеш името наред с тези министри дето си ги изброил

турците са добре защото още преди китай да стане модерна дистинация за инвестиции чуждите фирми започнаха да изнасят натам производството си поради евтината работна ръка и близостта до европа.и сега продължават да привличат чужди инвестиции няма общо с наука и държавно управление....какво ноу хау имат турците....плодове и зарзават.

Викаш друго е да дойде серГЕЙ Р.Овч и да ни построят един руски казан по технология от преди 20 години за има няма 20 милиарда които нямаме, а нямаме и нужда от електрическа енергия. КАто си изброил имена защо не изброи имената на същинските виновни за това, че са потънали милиард и половина в напълно излишен, нелогичен, не рентабилен проект.

Неграмотен си та дрънкаш.

Къде видя технология от преди 20 години. ТОва бойко ли го каза. Хайде вместо да обяснявааш колко са стари технологиите, отвори сайта на Росатом и прочети с какви технологии се занимават. И то официално обявени. И после коментирай. А между другото Роскосмос прдава на пиндосите ракетни двигатели дето преди 20 години ги бяха изхвърлили от производство. А като нещете АЕЦ, дишайте прахоляка на тецовете, който за капак е и радиоктивен за незнаещите. Не много, но все пак

Много си заблуден за "екологичната" ядрена енергия. Но явно политиката ти е замъглила ума. Нито добиването на уран е безопасно, нито заравянето на ядрените отпадъци от АЕЦ обратно в земята е полезно. То затова и никоя държава не се натиска да ги приема. Светът върви напред, към други, безопасни технологии, осъзнай се!

ПРАВЯТ РАЗВИТИТЕ ИКОНОМИЧЕСКИ СТРАНИ!...КЪДЕ СТЕ ВСИЧКИ МИШКИ КОИТО СТЕ ПРОТИВ БЕЛЕНЕ...ГЛЕДАТЕ ЛИ, ЧУВАТЕ ЛИ...???...ДА ЖИВЕЕ БРИКЕТНАТА ИКОНОМИКА ОТ СРЕДНОВЕКОВИЕТО...!....

...къде е оная лайнометка който твърдеше че белене била много близо и затова била опасна...? сега тази аец като е на 100- тина км. от бг границата ПО- БЕЗОПАСНА ЛИ Е ЗА БГ...???....РАНО ИЛИ КЪСНО БЛАГОДАРЕНИЕ НА ГЛУПАЦИТЕ КОИТО СА ПРОТИВ БЕЛЕНЕ, БГ ЩЕ КУПУВА ТОК ОТ ТУРЦИЯ!!!...!!!

че някой може да си и помисли да купува ток от Турция, при положение, че не можем да уплътним нашите производствени мощности?!

5000 Мегавата за 22 млрд.$=33млрд.лв. Това прави по 6,6 млрд. лв. за 1000 МВт. НАЙ-МОДЕРНИ в света ядрени мощности! Сравнете го с БелеНЕ - 11 млрд. лв./1000 МВт. и си отговорете ЗАЩО руснаците НЕ СТРОЯТ в Турция! И какъв искат да ни го набутат с БелеНЕ!

Сравнете руския "самовар" с най-модерната японска централа...

Работата ще започне през 2017 г., а първите реактори ще заработят през 2023 г. Това ще бъде втората атомна централа на Турция. Първата централа се строи от Русия в Аккую, на средиземноморския бряг. Японски експерти ще помагат на турските си колеги в избора на мястото за третата централа.

Не можеш ли да четеш? Научи се, не е много трудно.

Ооо, колко си прост............., май четеш само заглавията!

Станишковците приемат много болезнено временния отказ от строителство на АЕЦ Белене. Другарите строят тази централа повече от 30 год и нищо не построиха. Опоскаха средства и техника, разпродадоха каквото можаха и прибраха милиардите ... Сега будалкат електората с нови АЕЦ мощности, но всъщност замитат следи. Няма как, главният прокурор все някога трябва да се събуди и да поразпита Станишев и Р.Овч... Засега Цацаров е задрямал в тоалетната на Борисов.

те "строят" нещо не за да го построят а заради процеса на ст(р)оене ... погледни магистрала Хемус (започнаха я през '80) ... така по принцип "решават" всички проблеми - наливат се пари и се отчита дейност, но резултат никакъв... защото ако се реши спира да тече от "вечното кранче"...

На Референдума Зелена или Ядрено/въглищна ел енергия проведен преди 5 месеца Чикагци удариха шут на Зелените глупости като 100% гласуваха за Ядр/въгл. Около Чикаго има 6 атомни централи с 11 реактора и 12-ят се строи. Най-близкият е само на 50 км от края на града -ЛаСАЛ. Заводите за производство на гориво, за терминиране на отпадъците и Ядреният Научен институт са на територията на Чикаго-ленд. Само българските глупаци подкокоросвани от платени чужди лобисти не искат атомните централи. Значи БГ мозъкът е тотално увреден.

Ставате смешни с тези сравнения, какво правили в САЩ, Турция,Япония и т.н. ... България няма нито финансовите, нито демографските нито икономическите предпоставки да се сравнява с посочените държави...на малка, фалирала България, само АЕЦ и липсва ... ама ненакрадохте се ...

значи викаш стоят тия от чикаго ноооо за износ ли? на кой продават ...на мексико или за собствени нужди

Ядрената енергетика си отива, защото не е екологична а замърсяването трае с векове. При положение, че има такива нови технологии като плазмена енергия и от възобновяеми източници на които цената на произведеният ток ще падне много към 2020 г. защо да се строи АЕЦ. Няма да се плащат толко вредни емисии. Няма да се налага да се правят хранилища за ядрени отпадъци и други.

Знаете ли че февруари тази година ограничихме двойно износа на ток към Турция от 640 Мегавата на 311 по изискване на ЕС ? Турция протестира. Знаете ли че внасяме ток от Румъния ? Излишък в производството нямаме особено вечерно време. Турците твърдят, че синхронизираме енергийната си ситема с тази на Европа. На много места далекопроводте не отговарят на стандартите и изкуствено е намалено произвдството на ел енергия.Освен бедна ще сме и енергийно зависима държава вече.

Данните на системния оператор са напълно различни, защо лъжете?! - инсталирани мощности в България: 13 000 МВт - натоварени мощности, май 2013: 3 200, от които износ 500 МВт; - неизползвани - 9 800

значи излишък нямаме а спираме вецовете и слънчевите ?? ти ли си бе овчаров?

Не се забулждавайте, вижте сайта на ЕСО tso . bg Освен от Румъния вноса на електроенергия се увеличава от Сърбия към България стигащ вечерно време до 200 мегавата

Турция, като една голяма, богата, просперираща държава, с потенциал и възможности може да си позволи и пет АЕЦ. Въпрос на преценка за необходимост, пари имат, не са на ръба на оцеляването. За България АЕЦ е безсмислено и непомерно натоварване на и без това изнемогващото население за заплаща нечии алчни мераци за още кражби.