Борисов: До изтребители ли опряхме, ”Грипен” не са най-добри

Съмнявам се, че "Грипен" са най-добрите изтребители, каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов.

Обратно в новината

Коментари - Борисов: До изтребители ли опряхме, ”Грипен” не са най-добри | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

.... за една година поръчката тръгна от 800 милиона, сега вече е 10 милиарда.... многото приказки са за да може да се гласува още еди заем за 16 милиарда, и тогава, като има пари ще отидат веднага на Ф-15.......(не Ф-16) така от поръчка за 2 милиарда ще усвоят 12 милиарда, другото за снаряди и очила. Това, че нямаме нужда от повече от 15 ремонтирани самолета вече стана ясно. Но инато не дава да се ремотират 15 самолета за 20 милиона, защото искат 10-12 милиарда от банановата република. Иначе и и старите и новите ще бъдат ликвидирани с 2 ракети и няма да излетят..... Въпросът е да се закачим за "каруцата" на инато, пък после само ще "цицат" и то на десетократна цена.... Абе също като Хондурас, но там има банани, а тук ... голяма хапка голяма комисионна.... и пълна зависимост 50 години...... Жалко.......

Бойко, кажи че си на американска къса каишка, за да не ти се чудят хората! Ще те разберат.

Грипените не могат да носят противо корабни ракети В случай на руска агресия по море сме по бели гащи Затова момчето на решетката натиска за тях

Я кажи бе бачков, самолето-изтребител-разбирачо - що е това - ПСИХО-ФИЗИЧЕСКОТО СЪСТОЯНИЕ НА ПОЖАРНИКАРЯ ПРИ РАЗПЪВАНЕ НА ШЛАНГА?

глупава полемика - премиер пожарникар дава акъли са самолет. да каже просто няма пари няма да ги купим тея прищевки на президента летец и толкоз !!! тей или инак в НАТО сме за солташак = присъствиое и територия на алианса въздушната охрана е от богатите държави които могат да си позволят няколко бойни окомплектовани ескадрили

Дроновете, към сухопътните войски ли да ги причисляваме, или към авиацията, а госдин Премиер?

Я каква била работата. Грипен са без въоръжението. Ще има да се разхождат по небето ...

Онез " стари" португалски Ф16 вече са купени от Румъния щото са по глупави от форумните капацитети :) Просто Румен Шапкаров искаше да гушне комисионните на Грипените ма не му се получи

аз па немога да разбера как ше гушне комисионна на личната сметка ли ше му ги преведът или на жена му ??? та с тая келява наша клюкярска журналистика разнищиха всеки който е на кяр от обществени поръчки та президента ли няма да разнищят ако изкяри от тея самолетчета

Борисов ами като не са най добри ... Договаряйте МИГ или СУ .... доказано най добри .... стиска ли ти бе зад.ик .... нещастна под.ога си ти Борисов ...

Още един агент на Росоронекспорт Дотам ли опряха Рашките та да наемат балъци по форумите да им продават джилязуту ;)

Мнооооого важно кои са най-добри...не е далеч времето, когато всякаква техника ще отказва да изпълнява команди и цялото това въоръжаване ще стане един балон...за пари разбира се става дума, за мнооооооооооооого пари, така че по-спокойно с харчовете за самолети и пистолети, осооообено когато парите излизат от страната, г-н Премиер!

Съгласен съм с Бойко. Су са далеч по-добри и в момента на половин цена в долари заради ниската рубла. Но ти, Бойко, никога няма да купиш Су, макар че за същите пари ще се напълним със самолети.

Бойко Борисов - това е лидер, та дрънка! Точно такъв ни трябваше! Добре сме се насадили! Предполагам, че е пилотирал "Ф-16", така и "Грипен" и има лично впечатление от качествата на самолетите! Бойко Борисов е гении, предполагам, че той е от тези, които ако ги попиташ: Свирите ли на пиано, ще Ви отговори: Не съм пробвал, но, със сигурност ще се справя!

Така ли било бе, другарю Борисов? Ами не ни го обяснявай на нас тогава, кажи го това на шведския президент, дай му акъл, щото целия инвентар от изтребители на шведските ВВС са от JAS 39 Gripen. Разполагат точно със 72 броя, като очакват поръчка от още 60 други!!!

Добре е Борисов да се запознае с мнението по този въпрос на подполковник(2013 г.) Николай Русев,военен пилот първи клас,летец-инструктор в авиобазата в Граф Игнатиево.

Да се сменят 30 годишните миг29 с 30 годишни ф16 каза росен щатскилиев.

Аз съм съгласен с премиера. За какво са ни самолети - при евентуални бойни действия веднага ще ги свалят. Друго нещо са сухопътните сили. Войникът като се окопае, с танк не можеш го мръдна! ;)

Ами той не го казва, защото знае за какво става въпрос, а за да се съгласят с него, такива като теб, дето изпадат в пуешки възторг от всяка негова изцепка.

Щом се съмняваш, питай Антон Тодоров или Георги Марков. Те разбират, щото са специалисти по всичко. Особено Тодоров. Той каквото каже, всичко е вярно. И за самолетите, и за шайките.

американски лобисти/колко ви платиха

Аман от прости ритнитопковци и чалгари

Народа го е казал- който не храни собствена армия, храни чужда.Така,че стига сте крали, а направете нещо смислено и навреме.

Мислете малко, този път е прав. За какво са ни тези самолети? Я потърсете в гугъл да видите по колко самолета имат съседите. Ние с няколко самолета какво ще направим? По добре да купим ефективно ПВО, отколкото самолети. В същото време войниците са оборудвани отвратително, полицаите също, за пожарникарите не спряха да говорят последните дни, образованието и здравеопазването са тотална щета, АМА не, щото един военен пилот мечтае да лети с нов самолет всички ние трябва да му платим кефа. Дано някой ден не изберем за президент космонафт, че тогава сигурно ще купуваме совалки.

Явно си на страната на мутрите!

Ми като не трябват защо НС приема решения? Президентът може да не е вече командващ на ВВС, но никой не може да му вземе дипломите, вкл. и американските, и експертните познания. И е главнокомандващ, ако сте забравили да си припомните. Военните "аргументи" на управляващите са направо смешни. С аргумента, че на ефките може да се закача "всичко" (а какво е това "всичко" никой не казва, това първо, и второ - трябва ли ни всичко според задачите на нашите ВВС в рамките на НАТО) се мъчат да аргументират покупката на 30 годишни таралясници, които, макар и експлоатирани по състояние, няма да изкарат повече от 15-20 год. поради умора на материала на основните конструктивни елементи. Които имат значително, почти два пъти, по-висока стойност на един час полет. Т.е. със едни и същи пари ще могат да подържат два пъти по-малко пилоти или два пъти по-малко квалификации, вкл. и такива по бойно използване. А като не можеш да подържаш квалификации за бойно използване за какво са ти самолети с такива възможности? Цените, условията за плащане, офсетните програми, експлоатационните разходи, срокът на експлоатация - всичко е в полза на Грипен. Това са фактите. При такива факти да говориш за 30 годишни ефки и да носиш от сто кладенци вода в тяхна полза даже не може и да се нарече глупост. Защото даже и за глупакът нещата би трябвало да са очевадни. Значи явно става дума за политическа целесъобразност, лобизъм, груб натиск отвънка и по всяка вероятност, в България сме все пак, за корупция, при това на най-високо ниво.

Да си чул някой да казва, че ще купуваме 30 годишни F-ки!? Процедурата продължава от фаза оферти, а заявката е категорично за закупуване на НОВопроизведени изтребители!

Мнението на професионалиста или мнението на пожарникаря относто самолетите за ВВС на Б-я!?!??Или това е надскачане за комисионната????Простотия до шия!!!!Всеки би предпочел НОВА кола вместо бричка на старо!!!!

Селски тарикат. Взел да спори с боен пилот на тема изтребители. Че и акъл дава - тези били добри, онези ненамсиквиси. Потрес.

АН -22 ,е избора на БГ ВВС, да се ползува ресурса на фонд ЗЕМЕДЕЛИЕ .

ерудиран премиер и от самолети разбира. Дано и от пожарни не разбира толкова

Ми като се съмняваш, научи се да пилотираш, отиди на обучение при руснаци, после при американци и шведи, изкарай две генер-щабни академии, полети на няколко типа самолети и тогава раздавай компетентни съмнения, задник дебел.

Това е изказване на идиот, а не на министър председател !

На всички "многознайковци"в този форум плюещи по Борисов ви пожелавам Слави Трифонов да ви е министър председател и министри неговите сценаристи-той от всичко ще разбира и в Б-ия сливите и дренките ще цъфтят и вържат и през зимата и "Грипени" ще купи и пенсиите и заплатите ще ви вдигне, абе ще настъпи щастие и благоденствие в тази държава.

Абе, това за студения ядрен синтез го написах по инерция, ама като се замислих, знам някои неща.

задължителни условия, които да се спазят: 1. СААБ прекръстват бранда от "Грипен" на "Грабен", защото ние първото не сме виждали и не сме наясно що е то, но второто го знаем от 14 века в ежедневието си. 2. Локхиййд Мартин премахват буквено-цифровото F-16, което ми прилича на на Заповед от някое Министерство и за мен е бюрократично и досадно. Наричат го качествено: Напр. : "Бедняк" за 2-та употреба и "Убиец" за първата такава. И двете схеми са ни познати от ежедневието поне от 200 г. 3. Забранява се на официални лица, особено, ако нищо не разбират да обясняват каквото и да е. 4. Провежда се референдум, измамите на който се ограничават до само 65% със задължително изпълнение в 3-дневен срок и резултатът ще е: А/ Ще си имаме на какво да летим Б/ Няма да слушаме глупости през следващите 20 години.

Щом Баце, кашик от казармата, пожарникар някакъв и последно "паркетен" генерал разбира от самолети, то аз съм специалист по студен ядрен синтез.

Е виде се от нашио премиер по-тъп нема в Европа!Тиква и то зелена!

Така е Борисов. Личи си, че си дилетант във военната област.Като не знаеш нещо се обърни към съветниците си. Или най-простото, влез в интернет и виж структурата на армиите на съседните нам държави. От кое колко имат.Погледни авиацията на Гърция, Унгария,Румъния,Швейцария и свят ще ти се завие. Никой не спори за това, че освен за авиация са необходими средства и за сухопътните войски и за флота. След като си унищожихме армията нацяло, сега ще трябва да я градим от нула. Разсъждението:"Кого ще прихващаме във въздуха и от кого ще се пазим" е профанско. Защото в противен случай, ще се наложи чужди изтребители да контролират въздушното ни пространство.Нали имаше такова налудничаво предложение; някой друг да пазел небето ни. Как да ти обясни човек, че в съвременните условия модерната авиация е символ на държавността. Много популизъм има и в намека, който правиш,че ако дадем пари за самолети, няма да има за заплати, пенсии и какво ли не още. Тия средства са заделени и нямат нищо общо с това за което говориш. Искаш да се покажеш загрижен за хората, така ли? Прав си,че "Грипен" не е най-добрият нов самолет за тия пари.Има и по добри. Ако си мислиш за "F-16" втора ръка с половина експлоатационен ресурс, ще трябва да ти кажа, че това е още по лош вариант. Разбирам те, че ти се иска самолетът да е американски. Нищо, че е втора ръка. Нали и докладът за националната ни сигурност и той е американски. Ако все пак се интересуваш, кой е най-добрият нов самолет за тия пари, мога да ти кажа. По технико-тактически данни това е "СУ-30 СМ" !Това е могъщ, нов самолет, който ни е по джоба.

Има една максима на Мондейл, която важи с пълна сила за БГ премиер: "Когато си мислиш, че ти е ясно всичко и разбираш от всичко, значи си безнадеждно объркан" . Лошото е , чпотърпевш отново ще е данъкоплатеца, с парите на който ще си купим старо желязо.

Бо Бо

Не ни трябва нито сухопътна техника, нито кораби, нито изтребители. Трябват ни политици стъпили здраво на земята, които да покажат среден пръст на двете големи сили, които да наложат Швейцарския модел, за да бъдем ценени и уважавани, за да елиминираме демографския срив. За съжаление докато има лобисти в България, държавата ще е последна дупка на кавала и ще бъде на дъното на мизерията по всички статистически показатели.

е печена, от всичко разбира.

То и хората се съмняват в теб вече но те търпят.

"Както аз,така и Радев предпочитаме руски самолети.Ген. Решетников обаче изрично ни е забранил да лобираме за МиГ-29,за да не се разсконспирираме като руски слуги.Също така получихме инструкции да демонстрираме противоречия помежду си,за да хвърляме прах в очите на простолюдието."

такава е истината.За това са му наредили "началтиците"да "прави "магистрали,но ни правят на малоумни.България е преднацначена за коридари по които да минават ,знаете кои и какво,а иначе за евтини пазари,да пробутват отпадъците си.Колко"гордо"звучът " похвалите от западняците.

ясно е защо се плюе по премиера в момента(защото не иска да купува грипените)...ок!!! ...но е и напълно ясно защо ще се плюе по премиера след време-т.е.,защото ще е закупил некакви си "грипени" или "ф16-ки" и няма да има пари за други работи!!!

Специалист по всичко! България я кара само на кредитите, които този е вземал. Който дойде след него, жална му майка!!

Не се смейте, аз освен от суджуци и от изтребители разбирам. Все със С почват.

Бойко е готин бе хора, но го подвеждат неговите хора!?? Не може от всичко да разбира Баце, съветниците са слаби! Снощи даваха филма "Съветника" и видехти ли кво стана.....

Аз съм за F16! Защото в старите щайги можеш да возиш всичко: бомби, ракети , ябълки , пари...

тоя май само от тикви и тиквеници разбира .

Пожарникар който разбира от всички, но най-вечв от изтребители, суджуци и филе Елена!

Не ви ли се струва малко странно, че за "българското правителство", все подбрани мафиоти, било много спешно да се построи железницата от Солун до Русе!!! Защо е толкова спешно, след като цялата железница беше докарана до разруха и фалит от същите тези бандити? Град Русе е толкова населен, че ако ако тръгнете гол през есента, след работно време, няма кой да ви види. Вероятно потокът пътници от Солун към Русе и обратно не предполага такава "спешност", нали!? Освен това, половината от населението на България живее в София и точно тези граждани ходят на почивка в Гърция. Остава другата опция. Да се ползва като специален коридор от Океана през морето, Солун и Русе към Москва. Какво ли ще прекарват през този "коридор"? Логично, няма да са невъоръжени пътници или танкисти без танковете им. Туристи. А после ще плачем, че Москва не вярва на сълзи! Ами не вярва, защото и аз вече не вярвам...

Ами нека е до Русе, за да е и Русе населен, не само София. Тенденцията е София и едно голямо поле с цигани. Това е държавническо мислене - да мислиш за цялата държава, а не само за един град.

Един въпрос не ми дава мира. Ако министър-председател на произволно избрана държава от ЕС е превърнал собствената си територия в огромен завод за производство на оръжие и наркотици, дали ако бъде разстрелян заради някоя пропаднала сделка от международен характер, парламента ще му издигне паметник за геройски загинал, докато защитава ценности, идеали, ЕС и НАТО? А дали Иван Костов ще поведе по стар обичай дружината политически партизани, за да бъде оплакан гроба на героя, като виден държавник? Ей такива едни европейски глупости ми се въртят в главата и не мога да заспя. Ако това се случи в България, няма да го преживея от мъка по ръждясалата олигархо-политическа, бандитска демокрация...

Боко е затворен в собствената си илюзия, скъсал е връзките си с реалността и не е в състояние да види нищо друго, освен своята непогрешимост.

Намекваш, че се е "самозатворил" -не е така! Ние всичките, общо и полу-съзнателно го вкарахме в ЗАТВОРА НА НЕГОВАТА НЕПОГРЕШИМОСТ. Той "не знае къде е", а аз не зная дали искам още един път стар или нов БАЩИЦА /За 4-ти или за 40-ти път/. Излъгах: Зная , всъщност. Не, не искам! А, Вие ако искате- избора си е Ваш.