Отпадат малките матури за 5 и 6 клас

През новата учебна година се очаква да отпадне националното външно оценяване за пети и шести клас.

Обратно в новината

Коментари - Отпадат малките матури за 5 и 6 клас | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Външно оценяване с квестори и проверители от същото училище, си е фалшива работа, откъдето и да го погледнеш. Да има ежегодно външно оценяване като статистическа извадка, за установяване нивото на обучение в различни видове училища. За цялата страна си е безполезен труд, защото не се отразява на заплатите на некадърните учители и не подобрява учебниците по съответните предмети със слаби резултати. Сега поне м. май ще бъде с нормални учебни дни за всички.

Скъпо е да подготвиш детето си на добро ниво за матура, независимо дали става дума за малки матури или матури за 12 клас.

Колкото по-лесно в училище, по-добре. Нали все някой трябва да е неграмотен и да бачка в заводите, заведенията и т.н.

В кой клас е ученик Вашето дете? Много е лесно да се говори по принцип... ей така, за да не скучаем...

Една тъпотия по-малко. Добре, че гонят Милка Коджабашиева, и сега Кастрева смее да каже, че е против тези матури. Големият проблем са негодните учебници-свръхнеразбираеми и излишно усложнени, задръстени с много и излишни дати и термини/напр. история за 7 клас, а химията е направо шедъовър- и да искаш, няма как да научиш нещо по този учебник. Той е за Гинес!!! А после се чудят вкупом защо отпадали ученици от училище-ами ако е от малцинствата родителите не могатд му обяснят урока, в клас нямат време-изпитват и пишат планове, и това дете и да иска, в едн момент ням да издържи ще се откаже/. За другите деца-или я карат отгое -отгоре, или който иска да учи , е супер натоварен. Няма време за друго, няма време да играе ,да спортува. И какво? Това ли е идеала за образование? .... Първо трябва да се напишат добри учебници.

Идеята за външно оценяване е добра, тъй като в доста училища учителите не си дават много зор, а се премотават колкото да им мине деня и да натрупат стаж за пенсия. Децата си излизат неграмитни на конвейр. Добре е да се сверят часовниците, стига обаче да не се опорочи външното оценяване и да е наистина ВЪНШНО!

До 0194: Какви пари за уроци? Знанията трябва да се получават в училище от учителите, които преподават там. Друг е въпроса, че има много слаби учители.

Пич, аз да ти кажа, че в училище нищо не можеш да научиш. Дали заради лошата дисциплина на някои съученици, дали заради слабите учители, дали заради огромния материал в училище... Задължителни са си уроците, докато не оправят системата в момента. Брат ми учи в Италия, а аз съм завършил в България преди 5 години. Е , разликата между негоовото училище и обучение и моето е огромна.

слава Богу, една простотия по-малко. тоя, който не е в системата, няма хабер от тази глупост, измислена от някой си, който ще остане ненаказан. защото това оценяване беше предварително опорочено само от факта, че проверката на работите се правеше от учителите на даденото училище. и кое е външното оценяване? че образованието ни,както всички свери на живота, е назад и крета, е факт, но това не значи ,че сульо и пульо от министерството ще се чуди през година какви експерименти ще си прави с децата и техните учители.

Изпитите отпадат, защото има страх от резултатите ... че ще са точно каквото очакваме.

Ето това е точната причина. Изпитите са елементарни. Не е необходима никаква специална подготовка, още по малко пък частни уроци. Незнам защо се вдига толкова врява покрай тях. Безсмисленото в цялата работа е това, че нито оценките от изпита се пишат в бележника, нито се оценяват учителите, на базата на тези изпити. Но като доста дейности в България...безсмислен труд кипи........

За малките матури ясно, но защо за 12 клас задължителните матури са 2? Децата дне сработят от 16 годишни, тъй като родителите им нямат достатъчно пари, та едва ли повечето хора могат масово да си позволят добра подготовка по 2 предмета аз матура. Детето може да има ум и желание да учи, но ако няма пари за уроци при добър учител, как да стане работата?! Има деца които нямат пари за всички учебници, та за уроци да не говорим.

Ами защо трябва да ходят на частни уроци. Ооооооо простете. децата ни в момента са толкова умни и толкова внимават в час, че учителите им са виновни за всичко. Как ние, което завършихме преди 10 години минахме матури и кандидаствахме в университети без нито един частен урок. Според мен взимането на допълнителни уроци е просто от болните амбиции на родителите или просто си търсят причина да ахкат и охкат, че на горките нищо не им обясняват. Ами попитайте децата си какво правят в час и дали изобщо влизат в клас.

Ако повече хора мислеха като теб нещата щяха да са далеч по-различни.Подкрепям мнението ти.А на тези, които си мислят , че има страх от резултатите ще им кажа, че резултатите са парадоксални и смешни не защото учениците не знаят, а защото в малките училища по селата, където децата са полуграмотни, учителите правят тестовете на децата и се получава така, че резултатите там са по-високи от тези в математическата гимназия в нашия град, например.Това, което казвам е 100% проверено.Всичко зависи от квесторите, а не от знанията на учениците.Ето защо изцяло подкрепям отпадането на матурите.От тях би имало полза, ако се сложи ред в организацията им

Мисъл, аз съм завършил преди 8 години и си ходих на уроци и тогава. Баща ми когато е завършвал и той е ходил на уроци за кандидатстуденстските изпити. Не знам ти защо не си ходил на уроци, но повечето хора са.

Ами аз в часовете по биология мога да ти кажа примерно, как ми е преподавано- учителката всеки път разказваше някакви битовизми на нейното сиво ежедневие- основни теми, като влезе бяха- за компотите, които варила с мъжа си пред блока, за новата дограма в хола, за синът и който живеел в САЩ, за най-добрата и приятелка, която била на работа в Гърция.. и т.н. По химия и география ситуацията беше подобна. А по български език половината час минаваше във викане по някой простак или в писане на план без обяснения, защото няма време. Учил съм в училище, което се смята за добро и перспективно в голям град.

Много правилно!Хората се скапват от работа за никакви пари,а отгор на всичко и за частни уроци трябва да отделят,че матурите са не една,а цели две...Аз съм на същото мнение!!!

За учебниците - истина е! Но!... Преди 24 години, когато завършвах техникум (ОТЕА "С.М.Киров), смея да Ви кажа, че учехме МНОГО повече от сегашмит нещастни мамини синчета, но НАУЧИХМЕ това, което ни преподаваха за цял живот! И смея да твърдя, че после във ВМЕИ (сегашният ТУ, де...) успяха едвам да предават с подобно качество... А сег?!? Пфу! Мързеливи дебичета, заради абдикирали от задълженията си "политици" и родители!

Преди 24 години изкушенията в ежедневието на децата са били по-малко. И не само за децата е така. А и сега проблемите са от друго естество. Децата имаха друго ежедневие и други интереси.

Море я ги изпитвайте нон-стоп. То образование не им трябва пък и неука рая по-лесно робува. През социализма нямаше изпити, а излизаха специалисти; днес изпит след изпит, пък са неграмотни. Ей, не разбраха се тия капиталисти-фашисти, че НАСИЛИЕТО НЕ води до нищо добро за никого!!!

То през социализма нямало насилие. А в училищата не гърчели учениците. Не, че някой не са за бой, ама .... И къде не е имало изпити, а са излизали специалисти? Ти ако си мислиш, че от често изпитване ще затъпеещ, явно нещо вече си дал на късо. Нали целта на изпитването еда се провери нивото на което е ученика.