МОН на пожар поправи гаф в теста по български

За грешка в теста на кандидат-гимназистите по български език и литература сигнализираха квесторите. Просветното министерство обаче няма да анулира изпита.

Обратно в новината

Коментари - МОН на пожар поправи гаф в теста по български | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Abe kakyv e toq avtor nikomy neizvesten.Ne mojaha li da izberat nqkoi po gotin i izvesten.

Не се учудвам ! То с нашият ТЪП министър на образованието !!!!

Неграмотността и простотията се стичат от главата, респективно властта! МОН МЕКО ОБЛО НИЩО!!!

Има го тук, в Словото, в сборника...Клането на петела http://www slovo. bg/ showwork.php3?AuID9 Level3 Тоя автор да не е нещо девиантен, все неккви кръвожадни или депресарски са му творенията.

и аз съм потресена.

Може ли да са толкова прости и ограничени та никой да не погледне книжката преди да се даде за печат.

Не е необходимо да има матура по математика.Нека има задължителна по български език,защото сме българи,живеем и учим в България и не би трябвало да сме неграмотни.Но математиката? Защо? Не е задължително всички да са математици в България!?! И.... какви са тези слухове,че от другата година децата ни ще учат само чужди езици и информатика!!! Къде са истинските филолози? Много от тях не работят като учители,а други след гаврата на министрите с учителите или напуснаха по време на стачките, или ще напуснат,за да се реализират навън! На моите деца им преподават филолози с пре-квалификация и то забележете в гимназиятя!!! Чудя се как тези учители за една година задочно обучение са издържали изпитите по чужд език? Имам приятелка,която е с филология и знам как четеше постоянно ,защото имаха едни от най-трудните изпити,а 90 процента от учителите по чужди езици са със свидетелства за преквалификация и учениците на такива учители знаят повечеот тях.Искам да се забрани на подобни преквалифицирани да осакатяват децата в горен курс,защото положението е плачевно.

Защо е нужен изпит,след като местата били повече от кандидатите и ще влязат всички и с тройки?И какво им е елитното на училища,в които се влиза със заветното 3? Не можаха ли да намерят по-стойностен текст за преразказ от творението на Деян Енев?Или тези в министерството нищо освен него не са чели?

Да ,една задължителна матура по математика е голяма радост за много- бройната армия математици, които дават частни уроци. Не се знае колко от тях ще обучат ученици-бъдещи ръководители , които да управляват държавата , но със сигурност ще направляват финансите на родителите им.

стига с тези писканици-като не искат да учат децата ви-просто няма да имат документи за образоание а то с тези манипулации и натиск-един умен всеотдаен министър да има от 10г МОН и само недоволства как да има заплати като има толкова много маймуни на клона как да не принизи ниво-като има килийни училища в кухните на учителите как да няма секретност-като далавераджии с пари от далавери пак ще си вземат инфото и мързеливото им-а често и незнаещо нищо по предмета-ще влезе,а местата няма да стигнат за едно знаещо дете не е нормално да има грешки в изпит-ако трябва 10 човека да го четат буква по буква-но нали и там са набутани мамини синчета и са си мързеливи-кака да ги накараш да си свършат работата-а бързаците да се стараят повече като работят

жена ми е преподавател, ако все още се намират вярващи заплатата и е 315 лв.

Хей пишеш ти ,чели ли сте нещо от автора Деан Енев ??. Голяма любов трябва да има на тия от МуН да подадат такава тема на такъв автор на децата . За съжаление разказа го няма в интерната .Но автора е доста сложен мисловно и обременен в мислите си и трудно се разбира от възрастен а камо ли от деца. Прочетете какво има в моргата или за лилавите телефони .

На мен пък ми направи впечатление, че седмокласници правят преразказ. Когато аз кандидатствах след седми клас се пишеше отговор на литературен въпрос. Преразказ правехме до четвърти клас... хмм

Пише се оттенък.

Имаше един готин разказ Меракът на... (г-н министър, познайте от три пъти. Та така и с нашия мини-стАр на просветурата - много му се иска на чиляка диригентската палка да размахва, ама май не му достига общата музикална култура.

не са елетни учелещата в българия въобще! това беше направено за 18 години- да няма смястно образование,да се отричат исторически факти и очевидни истини,да се печели лудо от изработката на материали от всякакаъв вид, да се напишат по десетки глпави учебници и накрая да ти се падне ... за заложна къща! Супер! идва ред на малко разказче за чалгациците,за публичен дом,за крадци и убийци- и всичко това,само защото е познато на децата от възхитителното им ежедневие.смазаха и учителското съсловие,то оредя чувствително-и така ще е още дълги години. причината не е само финансова,но и морална. спазаха и директорите на училищата превръщайки ги в лица за всичко. в същото време безхаберни чиновници в мон си клатят краката,не могат да подготвят материалите за изпитите,не могат да изпишатразбираеми указания- голяма секретност се вихри. кому е нежно това?

Г-жа, ако поне един служител от МОН успее да отгатне кой е верният отговор а) отток б) оток лично аз ще го черпя една боза.

сатегорично съм противвсякакви матури и тестови изпитвания , които съсипват знаещите ученици и са добре дошли за тези , които играят на тото при тестовете.

До анонимен (20.06.2008 г. 22:02ч.) Задълнител матура по математика е задължителна именно за да спре такива като теб, които не са в състояние да разберат що е косинус или не дай боже лихва. Защото ако влязат във ВУЗ, един ден могат да управляват България.

грешките не е в подготовката на децата- грешките и то системни са в неподготвените държавни служители в мон! грешката е,че се създава една идея за една ненужна секретност,която обърква всички-миналата година се раздаваха и еднакви химикалки,щото да не се познае на кого е работата.... излишно напрежение за кандидатстване- ами нали местата в софия са повече от кандидатстващите. време е да се изисли друг начин за прием- абсурдно за виновни да бъдат обявявани директори,учители и чистачки,след като мон нищо не прави за това да няма грешки в подготвяните материяли. това беше и с матурите- по всички предмети материалите бяха пълни с грешки!хора от мон,стегнете се или вън! не издевателствайте над нашите деца!че сте некадърни е ясно,но поне не бъдете толкова нахални!

От децата се искат невъзможни неща, а училищата, за които кандидатстват, съвсем не са елитни. Чудя се тогава защо подлагате детето си на това неистово мъчение. Или просто си говорите да се намирате на приказка. Погледнах теста - чудесен е - не е труден, но не е и прекалено лесен. Що се отнася до грешките - разбира се, че е недопустимо. Но знаейки как се работи по тези учреждения, т.е. безотговорно и немарливо, няма какво да се учудваме.

Не съм учителка.Нямам и дете ,което се явява на изпит.Пиша ,това за хората ,които четат форума и рядко като мен пишат. Уважаеми читатели,нали не приемате за чиста монета писанията в този форум. Кого толкова силно засягат усилията на министър Вълчев да спре частните уроци и изнудването на родителите.Защото преразказ на съвременен текст е точно това.А дали той е по- труден от съчинение по класиците е спорен въпрос.Преразказ се прави още в 1-ви клас.Нима не Ви харесва ,че догодина много родители ще се замислят да плащат ли на давам уроци по БЕЛ.Браво министър Вълчев!!!!Жалко ,че никой не се замисля защо част от учителите не ви харесват!!!Особено тези , които дават частни уроци!!!.......И ...Е69... пише се грешите , а не гришите.

Тоя министър ще го видим ли един път обръснат по телевизията...

Бях квестор и съм потресена от процедурите на изпита - то не бяха пликове, не бяха пликчета. Години обясняват на учителите и обществото, че няма пари за заплати на учителите, но ще се намери ли журналист или политик, който да каже каква е цената на тези изпити за данъкоплатеца и чии са фирмите, ангажирани с изготвянето на листчета, пликчета и т.н. За всяко дете имаше плик с малко пликче и 5 карирани листа за чернова. Отделно имаше луксозни свитъци - по 5листа за всяко дете, на което то пишеше преразказа си. Децата написаха по лист и половина. Останалите листи бяха зачеркнати и на практика изхвърлени. А за тях са платени много пари. Всеки 13 свитъка с 13 листа за отговори на теста бяха в отделен плик - за всяка стая. Отделно в пликове-полиетиленов или нещо подобно/ казаха ми, че един такъв плик струва 6-8 лв./ бяха поставени тестовите книжки, които съдържаха 3 варианта тестове /децата работят по един от тях, като ограждат отговорите на отделен лист/. Тестовете също са на по-луксозна хартия, тук-там цветни. Това струва страшно много пари. Кому е нужно такова разточителство в бедна държава, в която хората са с по 100 лв. пенсии, а заплатата на учителите осигурява единствено физическото им оцеляване? Що се касае до текста Заложна къща,смятам, че не беше лесен,нито подходящ за възрастта на учениците. Имаше много описания, пряка реч и непонятен за повечето от тях край. С теста би се справило и дете, което не е ходило на частни уроци, но е учило редовно уроците си. Тестът беше лесен.

Жалко, но министерството в което на креслото, седял е нявга дяда Вазов, чиновник не твърде дребен изсра л.йно като за световно. То у нас бива ли без осерки? Няма да е българско...

крайно време е още от догодина да се премахне това кандидатстване след 7 клас.тези изпити защо са? Всички деца ще ги пприемат, двойки няма да има, трябва да напълнят паралелките

Това ако не беше нашата таТковина другаря министър да си е подал оставката.. Ама при нас оставка значи оставам :)

Да,тук прочетох за тези ученици,които през есента на 2009 г.ще бъдат в 8-ми клас и все още не се знае по какъв учебен план ще учат.Наистина-само компютри и езици едва ли е най-удачния вариант на учебен план.А що се отнася до резултатите от Държавните зрелостни изпити,то мога да кажа,че ако критериите за оценка тази година си бяха на мястото,то най-малко 50% от работите щяха да са двойки.Просто тези,които сега имат оценки около тройката са си направо двойки-няма какво да се заблуждаваме!Просто резултатите от матурите са трагични и нека МОН се замисли върху това и защо е така!Впрочем и в образованието е това,което е в цялата държава!

Е, просветното министерство за пореден път доказа, че там не работят просветени личности, а кариеристи, неграмотници и идиоти. Да имаш да преброиш до 50, да взимаш министерска заплата, и... да не можеш?!!! Заслужаваш ли да си в министерството в такъв случай? Или просто си човек на някого??? Да имаш двеста думи в теста, и да не можеш да ги напишеш верно?!!!! Това са страшни гафове, и най-тъжното е че виновници НЯМА ДА ИМА.

Поредна излагация на МОН и гавра с деца и родители.Кой ще поеме отговорност? Министърът предполагам не.

А на кандидат студентските изпити за техническите ВУЗ-ове през 1981год. проф.Спас Манолов беше объркал нещо една от задачите. Която уж била нерешима.И изпита бе анулиран. След това в списание Математика публикуваха решението дадено от кандидат студент. Сега пък объркали номерацията на въпросите. Погледнато от страни при сегашната техника е просто смешно, но горките родители и ученици сигурно здраво са се притеснили. Какви са съставителите, какви са техните проверяващи, какъв е техния министър? Питам аз и отговор не искам, защото го знам, май носят моят ник . :)

Догодина ще има ли редовен осми клас или всички ученици ще учат само компютри и чужд език?Да се прекъсне връзката в изучаването на учебния материал по другите предмети точно в тази възраст ,за да се изучават компютри??? Е, това го е измислил някой който не само пише с правописни грешки, но и не е достатъчно еволюирал в логиката си. А задължителна матура по математика..... защо трябва да се въвежда задължително?Нима за всички специалисти е необходимо да знаят косинуси, синуси и разни подобни..Нима другите науки не развиват логично мис- лене.??Всички математици задължително ли са логично мислещи??А другите специалисти не са ли логично мислещи??? Който иска да кандидатства с математика във ВУЗ, да се явява на матура по този предмет.Защо не се въведат и история и география тогава като задължителни матури- тези науки напр дават основата на общата култура на съвременния човек?Сегашната наредба за една задължителна матура по БЕЛ и една по желание е добра като замисъл. Но наистина да бъде матура , а не елементарен тест .Тогава може да бъде вход за ВУЗ.След всеки клас да има тестове и писмени разработки като външно оценяване.Така учениците ще се подготвят за матурите.Качество ще има след време като се натрупа опит.

Съгласна съм напълно с изказаните мнения. Разказът е безобразен - като тема, като съдържание и като език и стил. Грешките са нещо нормално за МОН. Не си спомням да са направили нещо без гаф. В 157 СОУ/ Втора испанска/ квесторите са объркали листовете за белова с тези за чернова, децата са накарани да преписват преразказите си, като им е засичано времето отново. Защо Вълчев не поеме отговорност? От децата се искат невъзможни неща, а училищата, за които кандидатстват, съвсем не са елитни.

Преди години един президент се опита да премахне кирилицата и да преминем към латиница, за да не създаваме проблеми на Европа и на компютрите ?! Опита се оказа неуспешен. Преди няколко месеца един министър на образованието се опита да премахне задължителното изучаване на българския език в училищата - неуспешно. Сега същият този министър изважда класиците от тестовете, а услужливи родолюбци ни обясняват, че децата се бъркали от старите думи?! Опита засега е успешен. Ще допуснем ли обаче всички ние това?

Ne e taina, che v Balgaria s prosveta i obrazovanie se zanimavat poluinteligentni ekzempliari s neyasno kiliino obrazovanie ili kupeni diplomi, koito ne stavat za nishto drugo.

Той- Дани бой е най-голямата грешка в загиващото образование. Най-редовно получаваме по електронната поща писма от МОН или от РИО -София, които редовно имат или правописни или стилистични грешки. Но нашите хора трябва да се намърдат навсякъде. Чудят се на неграмотността на учениците. Нека не се плашат- идват още по-неграмотни. Това ще бъдат продуктите на министър Седянка- Вълчев.

НЕ - НЕ Е НОРМАЛНО НА ИЗПИТИ - КЪДЕТО ДЕЦАТА ЗАЛАГАТ УСИЛИЯ, ТАЛАНТ И БЪДЕЩЕ - ДА СЕ ДОПУСКАТ ГРЕШКИ. НЯКОГА ТОВА СЕ ПРАВЕШЕ УМИШЛЕНО НА ВХОДЯЩИТЕ ИЗПИТИ ЗА МЕИ-СОФИЯ. НО ПОНАСТОЯЩЕМ - ПРИ ТАКАВА ПРЕТЕНЦИОЗНОСТ - КЪДЕ СМЕ НИЕ - МОЛЯ ВИ!?!

reshiha problema na veka bravo smeshnitsi

Бе що е тва у нас елитно уще и има ли почва у нас? Или ще се надцакваме кой и на какви уроци /частни/ ходи!!! По добре е да бъдат премахнати тестовете е всякакви приемни изпити и на произволен принцип - в последния ден, без да се знае кой, на част от учениците да се провежда външно оценяване, като тестовете са он лаин - и не квестори кафепийци и ужким проверител да оценяват учениците. Така ще се получи най-точно профилът на българското образование - д голямата си част чалгаджийско! И стига сме говорили за култура, като хич я няма!!! Не може в градски автобуси - като във Велико Търново да се слуша долнопробна чалга, а посе да се пъчим кой трябва да бъде символът на България... кирилицата ли, силиконовите джуки и цици iили Мадарския конник? Голяма работа, че е сбъркало Министерството! Важно е учениците да не бъркат! На всички - УСПЕХ! Но НЕ в чалгата и поголовната просттия!

Бих искала да попитам според вас думата отенък правилно ли е написана и ако е така мисля, че въпрос 7 е с 2 верни отговора според това, което видях в сайта на мон.

Абсолютно си прав! Аз също тогава кандидатствах, имаше 20 въпроса на теста по български и 10 от тях бяха грешно зададени! После наистина не ги зачитаха, но беше просто жалко. За мое щастие мен също ме приеха, и то точно каквото исках като първо желание, в училището което си бях набелязала като най-желано. Но не е това важното, а че са минали толкова години и образованието и контрола над него не само че не са мръднали, ами са се сринали. Не е по-ралично положението и с университетите. И там влязох каквото исках, с висок бал. За всичките години там, веднъж не се дадоха обективни методи за оценяване - нито изисквания, нито примери, нищо. Съветът ми към учениците е: мили и умни деца, изкарайте си средното образование, ако имате възможност, още преди това идете в чужбина. Ако не, веднага след като завършите, си хващайте умствения багаж и ентусиазма и изчезвайте в нормална държава, с нормално образование. Някъде, където не само ще ви оценяват обективно, но и по тестовете няма да има гафове.

Забелязвате ли, че това са първите стъпки за изключване на класиците, а заедно с това и загуба на националната памет.

Заложна къща?Близка до децата?Абе Бачо ние изучаваме собствения си бит а не бита на мангалите и отрепките.

Лошото е, че всичко се прави на парче и всичко е ден до пладне. Отсега се говорят за догодина съвсем други неща за седмокласниците. Няма никаква ясна сттратегия за бъдещето. Не за далечното, а за съвсем близкото. Дъщеря ми догодина ще е седми клас. Господ да ни е на помощ! Щото ако чакаме помощ от министерството, няма да е в близките няколко десетилетия.

Въпреки че, много се писа за грешките в изпитната работа на зрелостния изпит по български език и литература, никой не забеляза най-фрапантната грешка: Велико кехая беше изписан в текста ту като Велико кехая, ту като Велико Кехая. Ето това вече беше объркващо за учениците. Но не го забелязаха от института по български език към БАН.

Това не е първата грешка. Всеки месец си коренспондираме по имейла с министерството и една от служителките се обръща по следния начин: испраща ме ви.... Явно в хората от министерството има доста пропуски в тяхното образование.Министър не е лошо да им пусне по един тест на тях....

Не минава важен изпит без грешка на екпертите в МОН.Дали те са усвоили уроците си в училище или са били стресирани(както министъра)от своите учители?!Дали трябва да се доверим на експертната им работа?!Мога да задам още много подобни въпроси,....но няма смисъл,защото никой няма да се поправи,да признае грешката си!

Заложна къща?! Там ли е бъдещото образование?Някой са си заложили главите!При такава красива държава,БЪЛГАРИЯ, При толкова велики писатели на българското слово,Заложната къща е гавра с обучението на учениците.Темата била близка до съзнанието им !? Или авторът на това произвединие е близък до някого?!Срамота гопода експерти! До кога ще тъпчете главите на децата ни с глупости? А пък да нелепата грешка минала през няколко експертни глави незабелязана нямам коментар.

Не можете ли да се научите да си инсталирате проверка на кирилица към текстовите редактори? Поне в министерството на образованието да си купят FlexWord ако нямат.