Иван Томов, който е по-високо от Лхотце

Използването на кислороден апарат обезсмисля изкачването на осемхилядник, казваше той

Обратно в новината

Коментари - Иван Томов, който е по-високо от Лхотце | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Иван Томов и Боян Петров показаха смелост да се изправят пред трудностите. Дали са минали границата, дали са били непредпазливи - било е техен избор, за което са си носили отговорността. Отговорност като тази да следват мечтите си и да живеят миговете си както го усещат за правилно за тях в дадения момент. Хората, които изливат осъдително отношение и дават наръчници какво било стойностно в живота, могат спокойно да пропуснат дадената статия, след като са наясно, че не споделят мирогледа им. Както ще направя и аз с всичките прогнили коментари като отговор на моя. И смисълът на изкачването е в пътя и това, което ти помага да научиш за себе си в това тяло, в тази форма. Защото какво ще научиш за себе си докато си седиш в зоната на комфорт и ядеш, спиш и сереш? Аплинистите са намерили този начин подходящ за тях и са направили избор. Има и други начини, всеки избира сам и носи отговорност. Лаладжийски писания има прекалено много. Може би този път за разнообразие ще се въздържите да не ги разпростирате по-далече от пространството между ушите ви?

да е оставил някое отроче, което пък и за късмет да не прилича много-много на него... Иначе - язък за гена...

Хубаво де, щом е геройство да качиш върха без кислород, значи още по-голямо геройство ще е да се качиш без ръкавици, без шапка или пък бос. Защо няма желаещи?

Следващата стъпка ще е - не с кислород, не без кислород, а направо на циановодород да го качи!

руската рулетка няма да е с 5 дупки и 1 патрон, а с 6 патрона и нито една дупка!

Млад, здрав, че и с възможности някакви... А сега остави близки да жалеят за него. Хора, които са го обичали, гледали, възпитавали...родителите знаят какво е. И за какво? Една безсмислено себедоказване, странна форма на изявен егоизъм, от който полза никаква, ама никаква за никой. Ако насочат тази енергия и целеустременост в градивна посока, тези хора биха могли да създадат чудеса А с това какво постигат? Според мен нищо.

"Използването на кислороден апарат обезсмисля изкачването на осемхилядник" Поредният анонимен самоубиец, който ще бъде посмъртно превърнат в "герой".

преди 2 дена никой не беше го чувал. вече го направихте по-велик и по-българин от Левски.

Абе, джендър.Абе, в грейт бритън работиш, бе.Сигурно даже на някой склад.Пари имаш да си е.е мамата.Какво ти трябва повече?Къдя си тръгнАл да катериш чукарите?Що не си купиш едно беемве с десен волан?Па ме викни да ти направя един евроремонт на панелката.Таван от гипскартон на две нива, лунички, теракот от скъпия, това-онова...Ръка ще ми целуваш!Па си земи една булка да замирише тая ми ти кухня на пържено...Еееех, живот.Ама слуша ли ти джендър бай ти тоз?Не!Ша кайш с мед му е намазан тоз хималай.Еми като не слушате ще патите!Това е!

И каква е разликата между този и един малоумник, който се пребива с изпърдяно БМВ? И двамата нямат пари, обаче смятат, че адреналинът ги прави нещо повече от останалите и се жертват за това!

Разликата е, че алпинистът си отива сам от тоя свят, а малкопишковецът често пъти завлича и други!

Уважаеми Господа, Само тези които стоят пред телевизорите с бира в ръка и никога не са ходили по планините , могат да напишат такива нелепи неща - че Планинарството и Алпинизма са безполезни. ДА КАЧИШ ЕДИН ВРЪХ - било то Мусала,Вихрен или Еверест е ДА ПРОЧЕТЕШ 100 КНИГИ И ДА СЕ ПРОСВЕТИШ ЗА ЦЕЛЯТ ТИ ЖИВОТ. КАЧЕТЕ СЕ ПО ПЛАНИНИТЕ - СТАНЕТЕ ЧОВЕЦИ - ПРОСВЕТЕТЕ СЕ. ПОЧИВАЙ В МИР ИВАНЕ

Уважаеми hr, Дори една книга да прочетеш и да я разбереш е повече от изкачването на който и да е връх в която и да е планина. Но то който няма акъл (да чете и разбира), има крака (да катери върхове без кислороден апарат). Иначе, за "героите", които стават такива посмъртно, или добро, или нищо...

По-високо, по-високо, колко да е по-високо. Ако не се лъжа, вече се е проснал по очи или възнак в краката на "покорения" връх. Ненормалници с болни амбиции. Умни, полезни и героични колкото луд скачащ от покрива на болницата с чадър като парашут.

Жаждата да се катерят върхове е пример за дефекти в Хомо Сапиенс. Нещо като вярата в разни религии. Щом е нагоре, значи е хубаво, щом е надолу, значи е лошо. Това в общи линии е движещата сила на алпиниста. А какво има нагоре? Въздух, въздух, вакуум, студ -273C, няколко десетки милиона километра вакуум и идва следващата планета, негодна за живот. А надолу? Всичките земни ресурси, които ни позволяват да живеем. Какво има на един връх? Лют студ, силни ветрове, камънаци и нищо повече. И там не може да се стои много време, особено на популярните върхове като Еверест. Буквално е като на опашка пред входа на нашумял нощен клуб. Върволици от слизащи и качващи се, имаш няколко минути време на върха и айде надолу. Тези няколко минутки на върха струват месеци време подготовка и няколко десетки хиляди долара - само лицензът за качване струва над 10 хил долара на човек. И за какво е всичко това? Начесване на едното его и то в грешната посока - нагоре, където нищо няма.

Прекраснооо, браво! Невероятна ретроспекция през погледа на някого за живота на друг! Но да помислим за смисъла на дните си! Защото не са много!

Алпинизма е смел и красив спорт, колява характер и възпитава да разчиташ и са надскачаш себе си. Всеки алпинист знае, че има риск да умре. Въпрос на светоусещане. Няма по красива смърт. Почивай в мир, Иване!

Хайде пак героика! Умрелият от собствена глупост не е герой! Освен това високопланинският алпинизъм не е спорт,а чист бизнес! Освен да дишаш разреден въздух си трябва и една торба долъри,за да може шерпите да ти качат до горе храната и багажа за са киснеш един месец докато се аклиматизира тялото. Този е бързал,защото явно е нямал възможност да стои повече ,тъй като не си е платил за достатъчно храна и багаж,кислород лекарства и така нататък. Еми безпаричието и пренебрегването на първите симптоми на мозъчният отток ,един опитен алпинист никога няма да допусне да муотнемат живота за една глупост!

Жалко за него. Ако се е катерел болен , груба грешка от негова страна. В алпинизма трябва да знаеш кога да спреш и да се върнеш за да останеш жив. Има алпинисти на 10 метра преди върха им се налага да тръгнат обратно.

Напълно безполезна за обществото дейност е алпинизма. Жалко за младия човешки живот,но избора е негов. За награда получава няколкодневта посмъртна известност,защото приживе е бил непознат на 99 % на пишещите тук.

Ако имаме достатъчно пари, наистина е по-добре да се живее така. Защото всичко ще ти бъде осигурено, няма да се налага да се работи за ежедневните нужди и задължения към други хора.

...на 99,99 %...Същата работа ,както и с "жената до БУян" ...въпреки, че е ...ВСЕ ДО НЕГО....

Този екстрийм се плаща. Не знам колко хиляди долъра трябва да изръсиш ,за да участваш във експедиция. И когато си платил една торба долъри,няма къде да ходиш освен да изкачиш върха и да се върнеш. Подготвен неподготвен,болен здрав всеки сам определя лимита на силите си. Лошото е когато настъпи момента на предупредителните сигнали на организма,че вече умираш ,а момента не е подходящ защото да речем още не си стигнал върха. Е там е тънкият момент,на егото. Като лафа със сапуна-пени се не пени се ,ще го ям. Пари съм давал за него! Абсолютна глупост и ненужна загуба на човешки живот! Да му е лек ледът там горе,но не е бил прав! Можел е да слезе навреме при първите симптоми на високопланинската болест. Не е бил подгоотвен физически за това качване и го е знаел много добре. Ама пусти му и пари...

пак парите са основната причина. но си помислете! Дали си протягаме краката според чергата!

Сиромахът кога ли е имал късмет ...

Ако се е консервирал добре, след време ще го съживят с новите технологии!

Смисълът на 50-те ни години нормален живот надали е в работата. Да видиш статуята на Христос, египетските пирамиди, островите Бора-бора, да обиколиш света, да изкачиш връх и какво ли не още, което е много, много хубаво. Лошото е, че голяма част от живота ни преминава в осигуряване на храна и дом, за което трябва по осем часа дневно да се трудим за работодател.

отглеждането на децата, но това явно не е в приоритетите ти - след теб и потоп...

Затова съм написал 50 години, първите 30-ина са за друго. А и те децата сами си растат, нма ние слагаме клетка по клетка върху телата им за да станат големи?!

Тази година в хималаите има много смърт и изчезнали.

Не ме интересува! Не ме занимавайте с безполезни хора и безполезни новини!

С какво тази смърт е по-достойна от тази ва правещия селфи върху движещ се влак.

Стига сте хейтили. Ежедневно се случват къде по-безсмислени и жалки умирания. Това момче не заслужава това отношение. В крайна смитка всички ние отиваме в отвъдното. Само че някои го правят преследвайки мечта - красива, почти човешки недостижима и смъртоносна. А пари нали никой не му е давал, та да се кахъри откъде той си е изкарал неговите. Почивай в мир, момче!

високо, високо, колко да е високо, като от сега ще гледа цветята от към кореновата система?

Алпинистите безработни ли са, че имат толкова време да се занимават с глупости, или просто не им се ходи на работа?

Когато човек силно иска нещо, си намира начини. Жалко е, че цял живот не си го разбрал..

Аз пък искам да живея вечно! Сигурно ще кажеш, че не го искам достатъчно силно и затова няма да стане … Усещаш ли какво искам да ти кажа?

Прав си, но от друга страна борбата с осемхилядник е лично предизвикателство. Какво спечели за България и с какво прослави родината си, че и този пореден авантюрист да бъде възвеличаван?

Айдее още един , който искат посмъртно да превърнат в герой и пример за подражание. Малко взеха да стават много. Жалко за семейството и близките му, но той е тръгнал болен към върха. Това си е чиста руска рулетка и явно този път късметът не е бил с него. Такива хора за мен не са герой , а безразсъдни търсачи на силни усещания

1 герой, много героИ. Айде научете го тоя език. Мнение на неграмотник е дрънкане на балалайка.

Познавам БАЩАТА. Той е Обикновен Работник. Мъчно ми е за Иван. Съболезнования към Родителите и Семейството. Отиде си от Света един Скромен и Добър Българин.

Ако не беше умрял там горе сега щеше да се връща в корумпирана България.

Човека е живял в Англия.

Алпинизмът е романтично и опасно средство тялото да се изкачи и изравни с духа. "Ты пустился в путь опасный, — Сердце мечется в груди. — Сядь на камешек, несчастный, Образумься, не ходи. Умный в горы не пойдет, Умный гору обойдет." "Лавината" - Блага Димитрова: "Когато попитали Тенсинг Норгей защо се е качил на Джомолунгма той отговорил: "Защото той съществува!" "Човек е това,което му остава, след като е загубил всичко!"

Думите са на Джордж Малори, не на Тенсинг.

По спомен цитатът е от "Лавината"

Така си е решил, сам си е избрал съдбата, в крайна сметка "Господ помага, но в кошара не вкарва!", жалко, че болните амбиции в каквото и да е водят до подобен край!

това са болни мозъци, хора търсещи адреналин, луди..да изкачи всички осемхилядници ?!? И какво като ги изкачиш ? Едно голямо нищо !

Така разсъждават червеите.

"... Използването на кислороден апарат обезсмисля изкачването на осемхилядник ..." Разбира се, прав е. Какви са тези глезотии - кислород там където въздух няма. Ама то това се отнася и за космонавтите например. Я, какви са глезени мамини синчета - не стига че са в космическа станция, на топличко, ами и кислород дишат, лентяите. Като истински мъже да излязат навън с по една риза на гърба и така да обикалят около Земята, разперили ръце за по голяма стабилност. Че и водолазите - неопрени, плавници, кислород. То така и баба знае.

@!@

Едното е на ръба ма човешките възможности, а другите две, споменати от теб - са далеч отвъд тях... За някои хора изглежда е много вълнуващо да вървят по ръба на бръснача, като всеки път провокират късмета, като рискуват той да бъде засенчен от независещи от тях обстоятелства...

GLUPAK !!!

Алпинистите са тъпанари. Това е самата истина. Бог да прости момчето.

Благодаря на колегата "равносметка". Според описаното сме свидетели на самоубийство, както случаят с Боян Петров! Все повече ме спохожда мисълта, че алпинистите са самоубийци, а българските медии възхваляват самоубийците, като ги изкарват герои! Не е правилно това!

Според мен не трябва да му броят Лхотце, защото се е възползвал от чужда помощ на слизане.

Еми ето от какво се получава високопланиски мозъчен отток! Първото състояние на организма е Планиска Болест. Получава се при недобре тренирани алпинисти на височина над 2000 метра и при много добре тренирани такива ,но на височина над 4000 метра! При тези височини се предизвикват нарушения на централна нервна система, сърдечната дейност, дишането, белите дробове, мускулатурата и др. Следващото състояние на организма е Високопланински мозъчен отток! Причините за него са следните: 1-Не добро климатизиране над 2000 метра. 2-Много бързо изкачване на височина над 4000 метра! Характеризира се със силно главоболие, халюцинации, атаксия и нарушено съзнание. Това състояние често преминава в кома. При него се прилага животоспасяващо лечение, което включва терапия с кислород, кортикостероиди и диуретици и след това бързо привеждане на нормална надморска височина. Мозъчният оток се развива само за време от няколко часа, особено при най-ранните симптоми на подценяване. Вероятността за развитие мозъчен оток също зависи от скоростта на изкачване и достигната височина. С увеличаването на височината на 4000-5000 м над честотата на тази форма на заболяването е около 1%. Значи предполага се ,че здраво и подготвено физически тяло,не би трябвало да развие тази страшна болест! Предварителните признаци са болният става апатичен,сънлив със високо постояно главоболие,гадене и повръщане,често нарушаване на съзнанието - придобива нарушена моторна координация- пиянска походка.Заболелият прридобива халюцинации ,отговаря на въпроси неадекватно ,дезориентиран е и объркан. По нататъшното развитие на болеста е бързо, като преминава от безсъзнание във тежка кома и смърт за съжаление! Какво би се получило ако при първите признаци се подаде кислород!Много по вероятно е ,човекът да оцелее и да има сили сам да слезе до място където да бъде транспортиран бързо със хеликоптер до най близкото болнично заведение.Ако ли не последствията ще са за цял живот със необратимо увреждане на всички функции на организма.

Моят спорт е много по-тежък! За него се изисква повече воля, мъжество и смелост. И то два пъти! Ядене на люти чушки!

Много обичали планината, планинарите и алпинистите, но в крайна сметка все се завръщат , в полето! Софийското равно или Лондонското! Никой не се е хванал да работи като хижарин, 24/7

Много е паднало нивото в Бг четейки коментарите, ужас. Да почива в мир, уникален алпинист и мечтател!

Я кажи с какво не си съгласен! Обоснови се, а не така да хвърляш обиди, и да се правиш на алпинист, извисен над човешкото ежедневие! Хайде отворко!

За съжаление не съм алпинист, цялото ми време минава в пътешествия, колоездене и ултра маратони, но мечтата ми е катеренето.

Ко прайте, ве! Ко сте се разписали за щяло и нещяло, а?! Я лягайте да спите и си мислете за полезни неща! Докат се лупкате от баир на баир, някой направиха фейсбук, гугъл, ютуб, туитър, уикипедия, а много преди това туенти сенчъри фокс, метро голдуин майер, уейнстейн къмпани! Е такъв трябва да е меракът за върхове, да направите някой и друг милиард! Че да не се срамим по света кат кажат "блъгар", да се сещат за ромбули по улиците и варелите на европа. "онези", пръснатите навсякъде, да не са нещо повече от нас?! А! И си опичайте акъла !

Големият герой стоял 5 минути на върха, даже снимка не си направил! Студено му било! Ах недей!

А цигарите като са вредни що ги пушите? Щото сте пристрастени и ви кефи най-вероятно. При алпинизма е същото, само,че много по-опасно. Това може да го обясни някой химик или психолог . А не някой дървен философ каквито са 90% от пишещите тука :)

Искаш да кажеш , че алпинистите са наркомани! Може!

Учудвам се,че за пръв път чуваш такова сравнение и се въодушевяваш.

И тук, след твоето съгласие, искаш да кажеш че българските медии призовават младите хора, да стават наркомани, като правят алпинистите на герои? Май точно така излиза!

Излиза, че алпинистите не могат да направят преценка на силите и възможностите си! Явно всички страдат от болестта на Грета от Стокхолм. Вманиачват се в желанията си и ги преследват до дупка, независимо от възможностите си! Жива форма на аутизъм! И тези ни ги дават за пример. Обявяват ги за някакви герои! Все едно да искам , да вдигна 250 килограма, и после да умра под щангата, след като не мога да вдигна и 60 кг!

ама после няма да има 10 стастии на първа страница в Дир-а само за тебе. И да ти казват - голям герой. БравУ.

Рекорда е 487 кг, имаш доста шанс за 250 !

Използването на кислороден апарат обезмисляло изкачването на осемхилядник. А какъв точно е смисълът на изкачването без кислороден апарат някой може ли да ми обясни?

Че вероятноста да пукнеш се увеличава сто пъти ! Друго не се сещам! Напомня ми на цирковият номер на Худини,дето със вързани със белезници ръце затворен във казан със вода трябва да се разкопчееш и да излезеш от казана преди да си се удавил. Тоз не е успял!

Това е нещо като висше постижение в алпинизма. Доста малко хора има дето са изкачили 14-те осемхилядници без кислород. Както във всички спортове и алпинистите търсят рекорда.

Какъв рекорд бе човек? Вече някой го е направил! Напомняш ми на онзи, дето се хвалил , че е втори на жена си! Казали му: Дето е втори , там е 102 ри!

Ами българин още не го е правил.

Тук говорим за воля, умения, сила и издържливист!

Имайте предвид, че изкачването на тия върхове в Хималаите отдавна е бизнес а не спорт. Плащат се луди пари в долари на тамошните власти. За това и както виждате крайно неподготвени и негодни хора почнаха да мрат като мухи. Платил си е за изкачването но то само с пари не става.

Зависи за кой връх става въпрос.

Тя рускияната по-корава от нашичкия! Бреех! Големи мъжкари бре!

Какъв въобще е смисълът,да си рискуваш здравето и живота,да ходиш ,да качваш върхове. Абсолютна глупост !

Опиянението от липсата на кислород и да пишеш книги ,които след като си оставиш костите на някой връх ,някой евентуално ще прочете за ужасиите там горе.Но пък за други които обичат хоръра ,може да представлява интерес!

Значи има няколко варианта за отговор. Първия е, че така и така ще се мре. Втория е малко ли мрат от катастрофи на шосето? Третият е ми по=добре по-къс но по-съдържателен живот.Са къв е смисълът да живуркаш до 90 ядешп сереш спиш, ядешп сереш спиш.

Ми какво чакаш ? Ходи качвай някой връх и мри там !

Абсолютно си прав. Когато обаче изборът е личен, каузата авантюристична, а резултатът трагичен, то не мисля че е редно обруленото общество да бъде занимавано със съдбите на безумци. Алпинистът не се бори за мен или теб, той дори не се бори с егото си. Какъв е този безумец, комуто е дадена цялата майчина обич, а той тръгнал по чукари смъртта да търси без време, без полза, а с едничката мисъл просто да стане известен.

Всеки летял на нормален пътнически реактивен самолет е бил поне километър над Еверест понеже летят на 10 км. Престанете с глупостите, човекът не е бил подходящ за алпинист особенно за височинен щом е пукнал. Имашпе един капут забравих му името изкачил всичките 8 хилядници без кислород и му нема нищо до ден днешен.

Абе то има много дето са подходящи физически ама нямат никакъв интерес от тая дейност...

Ми алпинист е тоя който ем има интерес ем става за тая работа. зеха да мрат като мухи разни диабетици его и тоя оная путка рускинята нищо и нема той ритнал кандилото.

Не е така, това,че си оцелял няколко изкачвания в Хималаите не е гаранция, че следващия път няма да умреш от нещо такова като нашия. Може да имаш лоша преценка. Доста от най добрите алпинисти умират по една или друга причина. Просто това си е бая рисковано по принцип.

в зоната на смъртта лекомислието води до подобен край

Да ми се хвалиш, че си голяма работа, когато си качил Осемхилядник през Май, все едно да ми се хвалиш, че си бил на море през Август! Големи свръхчовеци бе! При такива условия , като техните, в някои страни леят бетон, и го смятат за рутина!

Да ме извиниш ,ама той там си остана! Същото е ,като да влезеш във морето през лятото и да не излезеш повече!

Ти си нямаш идея какво говориш!!! Жалко за подобни мършави изказвания от същия по род собственик.

Я обясни бе Бай Иване! Малко вятър и сняг! А те аклиматизирани и добре облечени! В Аляска при такова време, ходят по потници! Кое му е великото?

Условията дори и лятото на такива височини са екстремни за човешкия организъм, малцина могат да си позволят лукса да се качат без кислород. Мисля, че никога не си се катерил - зимата на тази височина е невъзможно някое същество да оцелее, камо ли да се изчаква

Ами анджък де! Като ще сме герои, нека бъдем до край! Какво ми ги хвалиш тогава? Изкачи баира през зимата, когато нищо живо не оцелява, и тогава ми се прави на велик алпинист!

Technics SE-R1