Коментари - Разказът на един българин - ”бял роб” в Италия | Днес.dir.bg

Разказът на един българин - ”бял роб” в Италия

Българи са третирани като истински бели роби в цитрусовите градини на Южна Италия.

Обратно в новината

Коментари - Разказът на един българин - ”бял роб” в Италия | Днес.dir.bg

Коментари

Това е комунистическа пропаганда ! Както дойчевеле казва - "але меншен верден брудерс". Българите само мрънкат, защото са носталгици, балканци и най-верни слуги на Москва. А Европа прави толкова много за тях ! Майтап бе Уили !

Жал ми е за човека - че е преживял тоя ад, но не може да се отрече, че сам си е виновен! И другите около него, които са си мълчали и са блъскали залудо за дребни стотинки! Как пък един не събра сили и не намери един нож да порне гръцмуля на циганския "бос", който ги е командвал - след два-три подобни случая и италианския собственик би си помислил още един път за парите, надниците и условията ... А българския наемател на евтината работна ръка - също, особено ако и на него му се даде прост практически урок - ножовете са адски убедителни аргументи в трудовите спорове, това е доказано през цялата история на борбите за правата на наемните работници - като се почне от въстанията на лудитите и лионските тъкачки, през въглищните мини в Германия и Англия, берачите на памук в САЩ ... та до наши дни! А преклонените главици работят за стотинки и правят изедниците си много богати и още по-алчни, нагли и безскрупулни!

Абе какви ножове, трябва да се започне, най-сетне, със законни средства - стачки. Профсъюзна борба ! И то тука, в България, не в Италия. Колко път има докато се стигне до ножове. А най-добре е да не се стига !

мда, и после италинецът работодател ще мине от некаде с лимузината и сички ще му свалят шапка какъв способен и успял човек е... 99.99% от сичкото богатство на света е натрупано по този начин точно...

МА ЗА КАКЪВ "БЯЛ РОБ" ПИШЕТЕ БЕ ДРАСКАЧИ НА СТАТИИ? Да не би някой ДА ГО Е ОТВЛЯКЪЛ и да го е направил роб? Или САМ Е ОТИШЪЛ да работи? КАТО НЕ МУ ХАРЕСВА СТРАНАТА- ИМА ПРАВО ДА Я НАПУСНЕ НА СЕКУНДАТА и ДА СЕ ВЪРНЕ ОБРАТНО! КАТО НЕ МУ ХАРЕСВА РАБОТОДАТЕЛЯ- ИМА ПРАВО ДА ГО СМЕНИ НА СЕКУНДАТА и ДА СИ НАМЕРИ НОВ! КАТО НЕ МУ ХАРЕСВА ХАМАЛСКАТА РАБОТА- МОЖЕ ДА СЕ ОБРАЗОВА и ДА НАУЧИ ЗАНАЯТ! ЗА КАКВИ РОБИ ГОВОРИТЕ БЕ ДРАСКАЧИ? Не искал бил да вижда "италианец и портокал"! Той и "българин и лопата" не иска да види!

Те себе си едва оправят, та за нашенци ще мислят. Още по-кофти е в Гръчко. Някои така разбират общоевропейския "дом", равенството, свободата и братството. Я да си стоим у нас си и да възродим чудесната си страна, да не правим чупки в кръста и да не разпродаваме за грошове богатствата си, защото такива пари са от ден до пладне. Честит Гергьовден, приятно изкарване с близките и напред!

Айде стига сте баламосвали хората с глупости, ако беше толкова лошо и безнадеждно в западна Европа и САЩ, защо на всички управляващи, децата, внуците и правнуците са там. На всички , без изключение и на стари, настоящи, нови , без оглед на партийна принадлежност. Всички имат имоти в чужбина, живеят, работят, учат, гледат си семействата и децата - защо не го правят в кенефа , който използват само за да се из..рат, а после другите да им сърбат попарите. Утре ще започнат да обясняват , че българина бил финансово неграмотен и не знае как да живее с 500-600 левчета и разбира се той си е виновен за мизерният си живот, щото като е ходил на "избори" си е избрал отново грешните управляващи.

Човекът отива за пари, а ТЕ отидоха с парите на НАРОДА. Пропуснал си да напишеш къде берат ПОРТОКАЛИТЕ тези ЧЕДА!?

съжалявам го, но първо е избрал грешна страна - италия е от по-бедните в ес, много по-добре е в англия, отделно с малко англииски може да работи в супермаркет/фабрика - много по-лесно от бране на портокали, отделно 3, 000 евро взимат висшисти, много хора имат нереална представа за заплати, без висше рядко повече от 1, 500 евро.

Е господа харесва ли ви раят на Европа. Продължавайте да се възхищавате от цивилизоваността и куртурата на запада. Те от одавна не могат да съществуват без евтина работна ръка. Преди това бяха колониите а сега источна европа. Просто икономиката им не може да работи иначе. А тези , които още вярват в приказки моля да заповядат на ягодовите градини в Англия.

Напротив, точно такива случаи са извън цивилизованата Европа, макар да са в нейната територия. В Турция това е нещо нормално и никой даже не смята и да се оплаква.

Българи, като скачахте на площада по време на Виденовата зима и крякахте за влизане в Европа, къде ви беше акъла? Надявахте се на лесни пари ли? Хак да ви е, че иначе няма да ви дойде акъла в главите никога.

Имаш нужда от помощ!

Преди години когато работех в южна гърция и там беше същата работа , на пелопонес имаше хиляди плантации с наши работници живеещи в разни обори като животни при крайно примитивни условия. Полицията там знаеше много добре какво се случва но все едно бяха слепи за случващото се. Навсякъде има експлоатация , особенно в балканска държава не може никога да очакваш някакви добри условия на труд и адекватно заплащане.

Лъжеш кумоне , аз по филмите и то американските съм гледал друго

Така е, аз отдавна приказвам, чеч балХар циганите с евтурнаха из европата и взеха разни места и бизнеси и са по-успешни от балХар с промитите от куманиЗма мозаци. Често виждам текиви истории из чужбината - как циганина станал марко и командари балХар Петко от Търново. И после ах и ох защо тека. КуманиЗма ви трепе, и не го казвам за пръф път. Оттървете се от куманиЗки предразсадаци.....иначе нема да успеете в света и в бизнеса. КуманиЗма е травма, куманиЗма е болест, куманиЗма е смърт ......

СВИНКЬО, скоро ще дойде Коледа!

Мда, едни муслимани са се струпали на южната граница, опасно е за свиньете, знам :)

Никой не може да превърне един човек в роб, ако той не е роб по душа. А нашите цървули са точно такива, те отиват като роби, третират ги като роби и се връщат като роби. Като между другото, направят някоя и друга мръсотия на някой сънародник, също така роб. Защото освен., че са роби, нашите цървули са и леко слабоумни. Това е истината.аз

Това е истината на западната олигархия - българите са малоумни, българите са роби по душа. Т.е можем да ги експлоатираме колкото си искаме. Могат. Но до време. После - "вековната злоба на роба" и "ах, ама как така стана" !?

Тука доста чистачи на кенефи на Запад са се явили да ни обясняват, че България била кенеф. Кенеф е за онези с кенефските души, за чалгарите и другат примитивна паплач. За онези, които могат, които са учили и прибират тлъсти заплата, както и за чужденците е РАЙ.

като си платих за пътуването обратно, се озовах в България с 400 €! а филип славов от велико търново кога в България е спестявал 800 лева за 40 дни??

Човеко е прввключил на 10 мръсна. У еуропата 400 евро е нищо. Не стигат за една нощ в приличен хотел. Един билет париж- лондон е толкова, за 4 часа пътуване. Светнало му е пред очите как е бил изработен фГзЪ. Момента на истината му е приблеснал и е видел какво му е причинено, и е видел, че 400 евро не е цената за осакатяването му. Дайте му кредит за което, на мен ми прелича на истинска изтория, ем съм се нагледала на текива случки като пряк свидетел. Научете се, че с роПската психика от куманиЗма...нема начин да ви се случи друго зад граница. Оттървете се от роПската куманиЗка психика, това ви трови и това ви гази най-ного. Не сте некадърни, а сте ментално обработени и смачкани от куманягите. Съсипвани сте от пропагандата и от куманягите. оставете куманиЗма, минА му времето, и се отиентирайте към практисизъм и развитие. КуманиЗма никога не успе да живее, макар йуманиЗтите да ви стъпиха на врътъ и да ви използваха кат ороби - това и беше целта на идеологията де, да ви зароби. Оттървете се от заробващата идеология на куманиЗма - ИНАЧЕ СИ ОСТАНЕТЕ ВЕЧНИ РОпЧЕТА И НЕ СЕ ОПЛАКВАЙТЕ!

"Българи са третирани като истински бели роби в цитрусовите градини на Южна Италия", значи?! Че к'во друго може да се очаква от Запада, след като с антинародния проамерикански преврат от 10.11.1989г., извършен по инструкции на американския шпионин Горби от другарите Луканов, Лилов, Джуров, Пешо танкиста, Станишев старши и пр., всичките най-върли продажници и наши душмани и основатели на БСП, се заграби и/или ликвидира всичко създадено от българския народ и ни докара до нечувана безработица и мизерия и ни унищожи наполовина? Всъщност и самите италианци са яли същия х...й преди нас, което е перфектно отразено във филма на неслучайния режисьор Франко Брузати и големия актьор Нино Манфреди, "Хляб и шоколад" (Pane e cioccolata), 1973. Само че тогава, когато го е гледал, наш Ганю не го е вярвал и без да си вземе поука, най-лекомислено повярва на горепосочените измамници и техните креатури от СДС, ДПС и пр., че ги подкрепяше, гласуваше, дори подскачаше, под страх да бъде обявен за червен.

Някой да те е държал насила в този ад?Глупостта и наивността,а също липсата на самочувствие и познаване на законите са главната причина за страданията на тези хора.

"някой да те е държал насила ?" Ти да не би да обвиняш човека, бе, бай Ганьо? Какво те засяга тебе тази история, че и сърдити провокативни коментари правиш? или може би се радваш на чуждото нещастие?

Това заслужават БЪЛГАРИТЕ в ЕВРОПА пълен ГЕНОЦИД,за ЦИГАНИТЕ европейски помощи за да крадът ефективно.Е това е драги и тъпи БЛОГЪРИ,ТРОЛОВЕ и НЕЗНАМ КАКВИ СИ ДУХАЧИ ЗА ЛЕВЧЕТА.ДА ви плащат АМЕРИКАНСКИ ФОНДАЦИИ И ЕВРОПЕЙСКИ ГЕЙСКИ ПАРТИИ.

Така е, аз отдавна приказвам, чеч балХар циганите с евтурнаха из европата и взеха разни места и бизнеси и са по-успешни от балХар с промитите от куманиЗма мозаци. Често виждам текиви истории из чужбината - как циганина станал марко и командари балХар Петко от Търново. И после ах и ох защо тека. КуманиЗма ви трепе, и не го казвам за пръф път. Оттървете се от камиЗки предразсадаци.....иначе нема да успеете в света и в бизнеса. КуманиЗма е травма, куманиЗма е болест, куманиЗма е смърт ......

работил в чужбина и съм чувствал че има разлика в отношението, въпреки че бях мениджър и дума не може да става с тука описания случай. Но в ниско квалифицирания бранш положението е "майка плаче грамофон свири" . Наште тъпи политици или не тъпи, а по-скоро загрижени за собственото си облагодетелстване и грам грижа не полага аджиба да отидат да видят простолюдието , спазват ли се законите, нали ужким сме в голямата и прехвалена Европа, имат ли договори, имат ли осигуровки, имат ли човешки условия на труд. Тука разни псевдожурналисти ми се просълзяват " горките бежанци" и т.н. , но горките бежанци хвърлят и ритат високомерно помощите и плащат в 500 доларови банкноти ??? Някой да се сеща за какво става въпрос. Наслушал съм се на хиляди сълзливи истории , срещнал съм се с хиляди български работници в чужбина... нямам думи... тотално забравени от държавата, иначе има закони на Брюксел, но всичко е останало само на книга. Едно мога да кажа, истината е да си висококвалифициран, да имаш някакъв опит , тогава може да отидеш, защото съвсем скоро ти ще диктуваш условията, а не те.

дА НЕ СИ МИЛ ТОАЛЕТНИ,ЧЕ ТАМ БЛЕСТЯТ ОТ ЛИЗАНЕ

Не пич ръководех група по CNC машини. Явно такива като тебе, дето акъла им стига до лъскавината на тоалетните, трябва да носят това бреме дълго още та белким им дойде акъла.

юридически, втурват се урбулешката и после някой им крив, но иначе жалко за измамения човек, но той е точно като бабичките, хвърлящи пари на непознати

Грамотен/неграмотен. Престъплението си е факт.

Бихте ли били така любезни да изчистите коментиращото пространство от драсканиците на т.н. "роксана", никой не е длъжен да чете мърсотии те и, най-вече не са разрешени според правилата на ЕС, които държат вас отговорни.

Лиглю, не ти аресва истината и фактите, а? мърсно пумиярче, нарушавам ти усещането за значимост, а? ти да не си шев на дира, че раздаваш заповеди, а? насранГз, кога успе да се изсулиш от кочинката, а?

Той не само е шев, а е и кройка. Ако е мъж, може да му викаш шев, а ако е жена - шевица. Пумиярче, това го видя в зоопарка, нали?! Малкото на пумата.

Rохаnа, много си зле...но доста се посмях с теб...

Извинявай драги, но Roxana е най-интересният съфорумник, от години не съм попадал на човек с толкова експресивни изразни средства. Истинско удоволствие и забава е да я чета , за разлика от платените драскачи , на които само "чистачи на тоалетни" са им в главите. Наслаждавайте се на празника - Гергьовден е !

Гадост.взимането на документите от хората е забранено.никой няма право да ви взима документите освен полицията.повечето българи са третирани така защото се оставят.в италия има здравно осигуряване при сключен трудов договор и би трябвало да ви платят а освен това е трудова злопулука и са длъжни да направят протокол и да ви се плати съответното обезщетение.

И аз съм бил на къртовска работа ама в Швабия. Няма да повярвате за няколко евро отгоре как бачкат наще помаци. Ум да ти зайде. 30 декара се сеят от 35 човека за един ден. Ама така ще е от пуста алчност, тъй, че някои не са мързеливи ама за пари... немците само се чудят с какво още да надупят наще ахмаци.

На нивата...Така се нарича работата в Южната част на Италия! Няма друг ,кой знае какъв поминък там,освен едвам кретащата Най-голяма стомано-леярна в Европа близо до Таранто! Бране на портокали-25 евро на ден при 8-10 работни часа под дъжд вятър и в кал. Навремето даваха и по 30-35 за работен ден,но румънците подбиха работният пазар. Развит е Капоралатът.Капорала е боса,който търси работа и води групите с микробуси,автобуси да берат портокали. В Италия Капо-ралатът е приравнен със сводничеството и се наказва по закон!Но трудно се доказва и няма доказани много престъпления от този род. Работа без договор на нивата е просто немислимо,защото финансовата им полиция обикаля всички ниви и прави внезапни проверки.Работещ без договор на нивата се санкционира по закон с парична глоба! Самите договорите не са с кой знае каква стойност ,защото в тях пише че работника взема 45 евро на ден-минималната ставка за този вид работа,а в същност взема 20-25 евро. Проблемът идва после за работещите с договор защото след една година трябва да си платят данъка за преходната и ако са работили повече от 180 дни на нивата с договор губят правото си на безработица,а и при тази завишена сума,ще трябва да платят и данъци! Много често Капоралите са и българи или румънци. Така,собствениците на аграрни фирми,бягат от отговорност,защото на практика не те наемат хората,а капорала се представя с своята фирма и търси работа. Това е истината за този вид дейност в Италия! Засегнатите са както местните италианци така и чужденците!

Между другото,след загубата на руските пазари,изкупните цени на портокалите спадна на 10 цента за килограм,като в тази цена е включена и заплатата на берачите.Много от собствениците на терени с портокали предпочитат,да оставят портокалите да окапят по земята отколкото да продават. Портокалът иска доста грижи. Торене ,редовно пръскане с химикали,оране до дръвчетата,поливане по два пъти на ден с капкова система по тръби качени на бетонни колове.Подрязване на клоните,калтучене на ненужни пресни израстъци,по стеблото и т.н и т.н. Тръните се намират в средната част на дървото предимно само на два три клона стърчащи като мачта и носещи плодовете с семената!Дълги са до 3-4 сантиметра и се виждат много ясно!Освен в случаите когато се работи ранният сорт портокали-Миагава,който има тръни по цялата корона. Трябва да си голям дебил за да не ги видиш и да се убодеш на тях! И последно на портокали повече от 700 евро на месец ,няма как да направиш! За тази работа се изисква цялото семейство да работи на нивата,за да може да си плаща квартирата,тока и газта,да се изхранва и евентуално ,ако остане нещо да изпрати в България на близките си.

Много бя хвпечатлена от това описание. Ето и аз научих нещо полезно. Вече ше уважавам повече портокалите си на закуска. Таз исутрин си изстисках 2 портокала...не съм имала и идея колко е трудоемко да се произведат. ПС: малки извън темата, предпочитам зрелите и сладките, а все ги берът зелени и кисели. От стоенето по хладилници често губят вкуса и качествата си. Лошото е, че все не мога да позная кога са се запазили с натуралните си кчаества - случвало ми се е да купя прекрасно изглеждащи портокали, точно като на картинка - а вътре кухи и нямат сок и вкус. И обратното, купувала съм застояли, и обезценени, и вътре са прекрасни на вкус и аромат, и буквално абе все едно си на полето! а отвън изглеждат полу-скапани и негодни.... Затова не избирам вече по вида, а по сорта, аромата и тежината....по-тежки, значи повече сок вътре.....

симо

Ето какви неща се виждат в Италия и в Рим.....А бе,все европейски ценности.ОТВРАТ.

симо

Комунизмът не беше за тарикатите като теб.Макар , че ТЕ надделяха накрая-точно времето ,което ВСЕ НАТЯКВАТЕ.

Това да е пример за всички които си мислят, че запада е добър, мил, щедър и прочие ЛЪЖИ. Търновеца да прави курбан, че се отървал жив, защото имаше случаи на намерени ЗАКОПАНИ 20 поляка берачи на домати в СЛЪНЧЕВА ИТАЛИЯ. От България по-хубаво няма.

Филипчо сигурно не е чувал популярното "Да би мирно седяло, не би Чудо видяло". Добре ще е да каже преди това: - кой клас е завършил - какво и като какъв е работил преди Италия Като ги каже ще разберем истинската "картинка". ------------------------ И за информация - през 60-те и 70-те години на предния век, италианците са Западноевропейските Гастарбатери, наред с Турци и Сърби. Те знаят, какво е да си гастарбайтер. Има филм "Хляб и Шоколад" - гледайте го. Хем ще се смеете, хем ни за Италия и Швейцария ще си помислите.

Това не е новина , а поредната измишльотина в стил- стойте си в кенефа, щото иначе, ще берете портокали при Мехмед. Дори и да е истина, в край на краищата, човека си е жив и здрав и се е прибрал с някой лев. А истината е, че няма кой да работи за жълти стотинки в Бг и другарите олигарси и разбира се основни "работодатели" се чудят с каква дивотия да впечатлят, малкото останали склонни да си пропилеят живота в кенефа, за да могат утре пак да им направят .....избори!

абсолютно верно.много правилна преценка имаш

В момента в който Мехмед е поискал да им събере документите е трябвало да му светне за какво става дума. Но алчен задник не мисли.

симо

Бреииии,че си светнат!!!!!!

Да, светнат съм. Никога не съм бил роб където и да е.

Не искам да оспорвам нещо, което не знам ( верността на разказаното), но все пак това ми напомня на " стой си Стойчо в България , майната и на ..... (развита цивилизована страна)". Може ли Стойчо да не е в България , да работи достойно и печели добре и да е с България ? Ами да . Българи ентусиасти основават фирма с ограничена отговорност. Това са лекари , зъболекари , компютърни специалисти, show артисти , моряци и по обикновенни работници. Купуват круизен кораб на кредит, освен круизно плаване , лекуват , "правят" зъби работят като ИТ специалисти, а Стойчо работи в оранйерията на кораба , която работи деннонощно освен с естествена светлина такава от високоефективни лед лами. Плащат му справедливо за положен труд. Корабът обслужва богати български клиенти , като пациенти и пасажери , а съchто и чужденци , търсещи , добро лечение на атрактивна цена , шоwмените им пеят и и играят , а Стойчо ги храни и всички пращат пари на близките си в България.

Евтино и качествено-мечтата на всеки ГЛУПАК!

Имах познати работили в Коми и в Либия. Лекар и шофьор за същата работа като в България получаваха в пъти повече.

Само че...хаха ...градусите в Либия са в пъти повече, а в Коми в пъти по-малко

А дали е репортнал лошите условия в Полицията в Италия. Ако не е защо тук се оплаква, където никой няма да му помогне

на българина му дай да е роб на някой. И при соца са ходили да бачкат на Кадафито като бели роби и да цепят дънери в Коми. Българска алчност. Това е.

Може да не е било от алчност, но си е било робия. Както сега на родните ни бизнесмени.

Сам си е виновен и е виновен за всички след него, които се хващат на въдицата. Такива неща не се премълчават, още първият ден е трябвало да се откаже и да съобщи на властите. Докато има шарани, ще има и риболовци!!! Докато има баби да хвърлят по 50 000 лева, ще има и измамници да ги взимат. И сериозно ли е чакал 3000 евро заплата за бране на портокали? Ако даваха толкова, нямаше да търсят евтина ръботна ръка...

При това положение , една достойна държава привиква посланика и отправя нота -нашите благодупници не са чували за подобно отношение , нали ?

Какво следва? Италианското външно министерство вика българският посланик и му предава Мехмед от Сливен.

Не , ще привика лакомия частник , ще го санкционира и ще плати обезщетение на нашенеца .Но ти наистина ли си толкова тъп , че трябва да те уча как се диша ?

Едно време Радой Ралин казваше - "Най ми е трудно да обяснявам на про.сти хора очевидни неща." Четете коментарите тук и сами ще видите. Колко хора въздишат още по един неуспешен социален експеримент, който доказано е и престъпен.

Ти пък какво знаеш бе , подлагар !Аз съм живял 30 години през комунизма и едно мога д акажа - да , нямахме много стоки , но имаше едно нещо , което беше грижа както на индивида , така и на държавата като цяло - запазване на достойнството на индивида !

Достойнство, ако лижеш на партията * и ако имаш вуйчо партизанин. Иначе какво достойнство - я си проявил инициатива, я са ти отрязали крилата. Пък как се крадеше в заводите.... голямото достойнство... аре бе! На баба ми пенсията беше 30 лева в края на комунизма - я като си живял 30 години сметни колко достойно можеш да живееш с тия 30 лева. Комунизмът го превъзнасят само партийните членове и яхналите яслата, щото цоцаха, докато си клатят краката. останалите духаха супата.

Има факти, които не можем да пренебрегваме - от над 1300 години история повече от половината сме били поробени. Ето това е истината за нашия народ. Поради факта, че сме били под чужда власт у нас се е вродила непоносимостта към всяка власт и спазването на правила. Затова и все плюем всяка власт. А трябва да започнем от собствения си двор, тераса, хол и т.н. Да изметем, да подредим. Другото ще дойде впоследствие.

Тоя пък какво се е заоплаквал!? Не стига че се е наял с портокали ами...!! Едно време при социализма нямало такива неща!

мдааа нема плачите за соца само! Искахте демокрация ето вия в чист първобитен капитализъм. Ще пеете: на крак О роби и презрени на крак О роби на труда..... ама късно. Труда те прави свободен го пишеше някъде :)

През 2014 година средният чист месечен доход на едночленно домакинство е възлизал на 1760 евро. На тази основа може да се каже, че към средната класа принадлежат всички едночленни домакинства, които получават между 1410 и 2640 евро. За семейство с две деца сумата е около два пъти по-висока: между 2950 и 5540 евро месечно. Към тази група принадлежат около 40 милиона германци, тоест - половината от населението на страната. Гръбнакът на средната класа са квалифицираните работници, но в нея влизат също така обикновени служители и по-ниско квалифицирани работници. Към средната класа принадлежат и половината от общо 17-те милиона пенсионери в Германия. Ето и точната структура на доходите в Германия: Относително бедни хора (16%) - доход под 1050 евро месечно за едночленно домакинство Долна средна класа (16%) - доход 1050-1410 евро месечно за едночленно домакинство Средна прослойка (48%) - 1410-2064 евро за едночленно домакинство, 2950-5540 евро за четиричленно домакинство Горна средна класа (16%) - 2640-4400 евро месечно за едночленно домакинство Относително богати (4%) - доход над 4400 евро месечно за едночленно домакинство

Всеки път като си купувам портокали и банани от пазара, си мисля кой ли от "преуспелите" на запад българи ги е брал.......

Всичкото това писание е на база "Тати видял един да яде хляб и сирене..." Та и тази глупост.

otivai pred Parlamenta i gi zamerqi s portokali

Всичко започва от веригата собственик на овощна градина в Италия и Испания - помак-бригадир - българска агенция по труда. Нормите са завишени максимално, условията адски, лъже се за всичко, работниците се държат в максимална зависимост и им се правят всички възможни удръжки. Типична южноевропейска мизерия, във Финландия и Швеция всичко е човешко. Бг. агенцията обикновено прибира от собственика пъвоначална сума за всеки набран 70-80 евро, при условие, че работника издържи 1.5-2мес, дават и % от заработките му...10-15%.

От много години италианците са ксенофоби и расисти. Те мразят всички чужденци! За тях всеки чужденец е роб, а жените са леки. Няма кътче в Италия, където да има уважение!

да благодарим на държавата и правителствата ни, които ни осигуриха такъв начин на живот - бедни, невежи, използвани най-безобразно от нагли простаци, които се самоопределят като "работодатели" или по-точно РОБОВЛАДЕЛЦИ, да благодарим и затова,че и в държавата ни трудът ни е оценяван масово по подобен начин - много работа за без пари, няма друга такава държава от бившия соцлагер, всички се оправиха и по-зле от нас няма, да благодарим и на новото старо правителство, че по магистралите ни помогна да стигнем до просешката тояга...

Глупостта и мързела са генетично заложени, завистта и проклетията се възпитават в семейството, което, заедно с училището е виновно и за неграмотността и непригодността в живота. Само това високо самочувствие откъде идва?!?

Тия хорица не отиват от добро да изкарат някое евро там. В най-добрия случай си идват с по 1200-1500 евро, спестени за 3-4 месеца след робски труд. А условията в южна Италия са ясни, наакани спални, вонящи пошло на африкански бежанци.

аз сащо им сачувствам. аз знам какво е да си в такова положение. но както аз, така и много други хора, сме се спасили с работа и трудол\бие, учене и подобряване. нема друк начин, и се захващаите на работа. пари от небето не падат, и никои нема да доиде да ви спаси. карслон на покрива вече не раздава бонбони.

и как се казва тази фирма, която се занимава с трафик на хора под носа на българската полиция. След този разказ кой се поинтересува от конрагентите в Италия, защото и там това е забранена дейност. Няма защо да хулим лековерните, тях винаги ще ги има, работата на органите не са те, а измамниците.

Коментари - Разказът на един българин - ”бял роб” в Италия | Днес.dir.bg

Разказът на един българин - ”бял роб” в Италия

Българи са третирани като истински бели роби в цитрусовите градини на Южна Италия.

Обратно в новината

Коментари - Разказът на един българин - ”бял роб” в Италия | Днес.dir.bg

Коментари

Това е комунистическа пропаганда ! Както дойчевеле казва - "але меншен верден брудерс". Българите само мрънкат, защото са носталгици, балканци и най-верни слуги на Москва. А Европа прави толкова много за тях ! Майтап бе Уили !

Жал ми е за човека - че е преживял тоя ад, но не може да се отрече, че сам си е виновен! И другите около него, които са си мълчали и са блъскали залудо за дребни стотинки! Как пък един не събра сили и не намери един нож да порне гръцмуля на циганския "бос", който ги е командвал - след два-три подобни случая и италианския собственик би си помислил още един път за парите, надниците и условията ... А българския наемател на евтината работна ръка - също, особено ако и на него му се даде прост практически урок - ножовете са адски убедителни аргументи в трудовите спорове, това е доказано през цялата история на борбите за правата на наемните работници - като се почне от въстанията на лудитите и лионските тъкачки, през въглищните мини в Германия и Англия, берачите на памук в САЩ ... та до наши дни! А преклонените главици работят за стотинки и правят изедниците си много богати и още по-алчни, нагли и безскрупулни!

Абе какви ножове, трябва да се започне, най-сетне, със законни средства - стачки. Профсъюзна борба ! И то тука, в България, не в Италия. Колко път има докато се стигне до ножове. А най-добре е да не се стига !

мда, и после италинецът работодател ще мине от некаде с лимузината и сички ще му свалят шапка какъв способен и успял човек е... 99.99% от сичкото богатство на света е натрупано по този начин точно...

МА ЗА КАКЪВ "БЯЛ РОБ" ПИШЕТЕ БЕ ДРАСКАЧИ НА СТАТИИ? Да не би някой ДА ГО Е ОТВЛЯКЪЛ и да го е направил роб? Или САМ Е ОТИШЪЛ да работи? КАТО НЕ МУ ХАРЕСВА СТРАНАТА- ИМА ПРАВО ДА Я НАПУСНЕ НА СЕКУНДАТА и ДА СЕ ВЪРНЕ ОБРАТНО! КАТО НЕ МУ ХАРЕСВА РАБОТОДАТЕЛЯ- ИМА ПРАВО ДА ГО СМЕНИ НА СЕКУНДАТА и ДА СИ НАМЕРИ НОВ! КАТО НЕ МУ ХАРЕСВА ХАМАЛСКАТА РАБОТА- МОЖЕ ДА СЕ ОБРАЗОВА и ДА НАУЧИ ЗАНАЯТ! ЗА КАКВИ РОБИ ГОВОРИТЕ БЕ ДРАСКАЧИ? Не искал бил да вижда "италианец и портокал"! Той и "българин и лопата" не иска да види!

Те себе си едва оправят, та за нашенци ще мислят. Още по-кофти е в Гръчко. Някои така разбират общоевропейския "дом", равенството, свободата и братството. Я да си стоим у нас си и да възродим чудесната си страна, да не правим чупки в кръста и да не разпродаваме за грошове богатствата си, защото такива пари са от ден до пладне. Честит Гергьовден, приятно изкарване с близките и напред!

Айде стига сте баламосвали хората с глупости, ако беше толкова лошо и безнадеждно в западна Европа и САЩ, защо на всички управляващи, децата, внуците и правнуците са там. На всички , без изключение и на стари, настоящи, нови , без оглед на партийна принадлежност. Всички имат имоти в чужбина, живеят, работят, учат, гледат си семействата и децата - защо не го правят в кенефа , който използват само за да се из..рат, а после другите да им сърбат попарите. Утре ще започнат да обясняват , че българина бил финансово неграмотен и не знае как да живее с 500-600 левчета и разбира се той си е виновен за мизерният си живот, щото като е ходил на "избори" си е избрал отново грешните управляващи.

Човекът отива за пари, а ТЕ отидоха с парите на НАРОДА. Пропуснал си да напишеш къде берат ПОРТОКАЛИТЕ тези ЧЕДА!?

съжалявам го, но първо е избрал грешна страна - италия е от по-бедните в ес, много по-добре е в англия, отделно с малко англииски може да работи в супермаркет/фабрика - много по-лесно от бране на портокали, отделно 3, 000 евро взимат висшисти, много хора имат нереална представа за заплати, без висше рядко повече от 1, 500 евро.

Е господа харесва ли ви раят на Европа. Продължавайте да се възхищавате от цивилизоваността и куртурата на запада. Те от одавна не могат да съществуват без евтина работна ръка. Преди това бяха колониите а сега источна европа. Просто икономиката им не може да работи иначе. А тези , които още вярват в приказки моля да заповядат на ягодовите градини в Англия.

Напротив, точно такива случаи са извън цивилизованата Европа, макар да са в нейната територия. В Турция това е нещо нормално и никой даже не смята и да се оплаква.

Българи, като скачахте на площада по време на Виденовата зима и крякахте за влизане в Европа, къде ви беше акъла? Надявахте се на лесни пари ли? Хак да ви е, че иначе няма да ви дойде акъла в главите никога.

Имаш нужда от помощ!

Преди години когато работех в южна гърция и там беше същата работа , на пелопонес имаше хиляди плантации с наши работници живеещи в разни обори като животни при крайно примитивни условия. Полицията там знаеше много добре какво се случва но все едно бяха слепи за случващото се. Навсякъде има експлоатация , особенно в балканска държава не може никога да очакваш някакви добри условия на труд и адекватно заплащане.

Лъжеш кумоне , аз по филмите и то американските съм гледал друго

Така е, аз отдавна приказвам, чеч балХар циганите с евтурнаха из европата и взеха разни места и бизнеси и са по-успешни от балХар с промитите от куманиЗма мозаци. Често виждам текиви истории из чужбината - как циганина станал марко и командари балХар Петко от Търново. И после ах и ох защо тека. КуманиЗма ви трепе, и не го казвам за пръф път. Оттървете се от куманиЗки предразсадаци.....иначе нема да успеете в света и в бизнеса. КуманиЗма е травма, куманиЗма е болест, куманиЗма е смърт ......

СВИНКЬО, скоро ще дойде Коледа!

Мда, едни муслимани са се струпали на южната граница, опасно е за свиньете, знам :)

Никой не може да превърне един човек в роб, ако той не е роб по душа. А нашите цървули са точно такива, те отиват като роби, третират ги като роби и се връщат като роби. Като между другото, направят някоя и друга мръсотия на някой сънародник, също така роб. Защото освен., че са роби, нашите цървули са и леко слабоумни. Това е истината.аз

Това е истината на западната олигархия - българите са малоумни, българите са роби по душа. Т.е можем да ги експлоатираме колкото си искаме. Могат. Но до време. После - "вековната злоба на роба" и "ах, ама как така стана" !?

Тука доста чистачи на кенефи на Запад са се явили да ни обясняват, че България била кенеф. Кенеф е за онези с кенефските души, за чалгарите и другат примитивна паплач. За онези, които могат, които са учили и прибират тлъсти заплата, както и за чужденците е РАЙ.

като си платих за пътуването обратно, се озовах в България с 400 €! а филип славов от велико търново кога в България е спестявал 800 лева за 40 дни??

Човеко е прввключил на 10 мръсна. У еуропата 400 евро е нищо. Не стигат за една нощ в приличен хотел. Един билет париж- лондон е толкова, за 4 часа пътуване. Светнало му е пред очите как е бил изработен фГзЪ. Момента на истината му е приблеснал и е видел какво му е причинено, и е видел, че 400 евро не е цената за осакатяването му. Дайте му кредит за което, на мен ми прелича на истинска изтория, ем съм се нагледала на текива случки като пряк свидетел. Научете се, че с роПската психика от куманиЗма...нема начин да ви се случи друго зад граница. Оттървете се от роПската куманиЗка психика, това ви трови и това ви гази най-ного. Не сте некадърни, а сте ментално обработени и смачкани от куманягите. Съсипвани сте от пропагандата и от куманягите. оставете куманиЗма, минА му времето, и се отиентирайте към практисизъм и развитие. КуманиЗма никога не успе да живее, макар йуманиЗтите да ви стъпиха на врътъ и да ви използваха кат ороби - това и беше целта на идеологията де, да ви зароби. Оттървете се от заробващата идеология на куманиЗма - ИНАЧЕ СИ ОСТАНЕТЕ ВЕЧНИ РОпЧЕТА И НЕ СЕ ОПЛАКВАЙТЕ!

"Българи са третирани като истински бели роби в цитрусовите градини на Южна Италия", значи?! Че к'во друго може да се очаква от Запада, след като с антинародния проамерикански преврат от 10.11.1989г., извършен по инструкции на американския шпионин Горби от другарите Луканов, Лилов, Джуров, Пешо танкиста, Станишев старши и пр., всичките най-върли продажници и наши душмани и основатели на БСП, се заграби и/или ликвидира всичко създадено от българския народ и ни докара до нечувана безработица и мизерия и ни унищожи наполовина? Всъщност и самите италианци са яли същия х...й преди нас, което е перфектно отразено във филма на неслучайния режисьор Франко Брузати и големия актьор Нино Манфреди, "Хляб и шоколад" (Pane e cioccolata), 1973. Само че тогава, когато го е гледал, наш Ганю не го е вярвал и без да си вземе поука, най-лекомислено повярва на горепосочените измамници и техните креатури от СДС, ДПС и пр., че ги подкрепяше, гласуваше, дори подскачаше, под страх да бъде обявен за червен.

Някой да те е държал насила в този ад?Глупостта и наивността,а също липсата на самочувствие и познаване на законите са главната причина за страданията на тези хора.

"някой да те е държал насила ?" Ти да не би да обвиняш човека, бе, бай Ганьо? Какво те засяга тебе тази история, че и сърдити провокативни коментари правиш? или може би се радваш на чуждото нещастие?

Това заслужават БЪЛГАРИТЕ в ЕВРОПА пълен ГЕНОЦИД,за ЦИГАНИТЕ европейски помощи за да крадът ефективно.Е това е драги и тъпи БЛОГЪРИ,ТРОЛОВЕ и НЕЗНАМ КАКВИ СИ ДУХАЧИ ЗА ЛЕВЧЕТА.ДА ви плащат АМЕРИКАНСКИ ФОНДАЦИИ И ЕВРОПЕЙСКИ ГЕЙСКИ ПАРТИИ.

Така е, аз отдавна приказвам, чеч балХар циганите с евтурнаха из европата и взеха разни места и бизнеси и са по-успешни от балХар с промитите от куманиЗма мозаци. Често виждам текиви истории из чужбината - как циганина станал марко и командари балХар Петко от Търново. И после ах и ох защо тека. КуманиЗма ви трепе, и не го казвам за пръф път. Оттървете се от камиЗки предразсадаци.....иначе нема да успеете в света и в бизнеса. КуманиЗма е травма, куманиЗма е болест, куманиЗма е смърт ......

работил в чужбина и съм чувствал че има разлика в отношението, въпреки че бях мениджър и дума не може да става с тука описания случай. Но в ниско квалифицирания бранш положението е "майка плаче грамофон свири" . Наште тъпи политици или не тъпи, а по-скоро загрижени за собственото си облагодетелстване и грам грижа не полага аджиба да отидат да видят простолюдието , спазват ли се законите, нали ужким сме в голямата и прехвалена Европа, имат ли договори, имат ли осигуровки, имат ли човешки условия на труд. Тука разни псевдожурналисти ми се просълзяват " горките бежанци" и т.н. , но горките бежанци хвърлят и ритат високомерно помощите и плащат в 500 доларови банкноти ??? Някой да се сеща за какво става въпрос. Наслушал съм се на хиляди сълзливи истории , срещнал съм се с хиляди български работници в чужбина... нямам думи... тотално забравени от държавата, иначе има закони на Брюксел, но всичко е останало само на книга. Едно мога да кажа, истината е да си висококвалифициран, да имаш някакъв опит , тогава може да отидеш, защото съвсем скоро ти ще диктуваш условията, а не те.

дА НЕ СИ МИЛ ТОАЛЕТНИ,ЧЕ ТАМ БЛЕСТЯТ ОТ ЛИЗАНЕ

Не пич ръководех група по CNC машини. Явно такива като тебе, дето акъла им стига до лъскавината на тоалетните, трябва да носят това бреме дълго още та белким им дойде акъла.

юридически, втурват се урбулешката и после някой им крив, но иначе жалко за измамения човек, но той е точно като бабичките, хвърлящи пари на непознати

Грамотен/неграмотен. Престъплението си е факт.

Бихте ли били така любезни да изчистите коментиращото пространство от драсканиците на т.н. "роксана", никой не е длъжен да чете мърсотии те и, най-вече не са разрешени според правилата на ЕС, които държат вас отговорни.

Лиглю, не ти аресва истината и фактите, а? мърсно пумиярче, нарушавам ти усещането за значимост, а? ти да не си шев на дира, че раздаваш заповеди, а? насранГз, кога успе да се изсулиш от кочинката, а?

Той не само е шев, а е и кройка. Ако е мъж, може да му викаш шев, а ако е жена - шевица. Пумиярче, това го видя в зоопарка, нали?! Малкото на пумата.

Rохаnа, много си зле...но доста се посмях с теб...

Извинявай драги, но Roxana е най-интересният съфорумник, от години не съм попадал на човек с толкова експресивни изразни средства. Истинско удоволствие и забава е да я чета , за разлика от платените драскачи , на които само "чистачи на тоалетни" са им в главите. Наслаждавайте се на празника - Гергьовден е !

Гадост.взимането на документите от хората е забранено.никой няма право да ви взима документите освен полицията.повечето българи са третирани така защото се оставят.в италия има здравно осигуряване при сключен трудов договор и би трябвало да ви платят а освен това е трудова злопулука и са длъжни да направят протокол и да ви се плати съответното обезщетение.

И аз съм бил на къртовска работа ама в Швабия. Няма да повярвате за няколко евро отгоре как бачкат наще помаци. Ум да ти зайде. 30 декара се сеят от 35 човека за един ден. Ама така ще е от пуста алчност, тъй, че някои не са мързеливи ама за пари... немците само се чудят с какво още да надупят наще ахмаци.

На нивата...Така се нарича работата в Южната част на Италия! Няма друг ,кой знае какъв поминък там,освен едвам кретащата Най-голяма стомано-леярна в Европа близо до Таранто! Бране на портокали-25 евро на ден при 8-10 работни часа под дъжд вятър и в кал. Навремето даваха и по 30-35 за работен ден,но румънците подбиха работният пазар. Развит е Капоралатът.Капорала е боса,който търси работа и води групите с микробуси,автобуси да берат портокали. В Италия Капо-ралатът е приравнен със сводничеството и се наказва по закон!Но трудно се доказва и няма доказани много престъпления от този род. Работа без договор на нивата е просто немислимо,защото финансовата им полиция обикаля всички ниви и прави внезапни проверки.Работещ без договор на нивата се санкционира по закон с парична глоба! Самите договорите не са с кой знае каква стойност ,защото в тях пише че работника взема 45 евро на ден-минималната ставка за този вид работа,а в същност взема 20-25 евро. Проблемът идва после за работещите с договор защото след една година трябва да си платят данъка за преходната и ако са работили повече от 180 дни на нивата с договор губят правото си на безработица,а и при тази завишена сума,ще трябва да платят и данъци! Много често Капоралите са и българи или румънци. Така,собствениците на аграрни фирми,бягат от отговорност,защото на практика не те наемат хората,а капорала се представя с своята фирма и търси работа. Това е истината за този вид дейност в Италия! Засегнатите са както местните италианци така и чужденците!

Между другото,след загубата на руските пазари,изкупните цени на портокалите спадна на 10 цента за килограм,като в тази цена е включена и заплатата на берачите.Много от собствениците на терени с портокали предпочитат,да оставят портокалите да окапят по земята отколкото да продават. Портокалът иска доста грижи. Торене ,редовно пръскане с химикали,оране до дръвчетата,поливане по два пъти на ден с капкова система по тръби качени на бетонни колове.Подрязване на клоните,калтучене на ненужни пресни израстъци,по стеблото и т.н и т.н. Тръните се намират в средната част на дървото предимно само на два три клона стърчащи като мачта и носещи плодовете с семената!Дълги са до 3-4 сантиметра и се виждат много ясно!Освен в случаите когато се работи ранният сорт портокали-Миагава,който има тръни по цялата корона. Трябва да си голям дебил за да не ги видиш и да се убодеш на тях! И последно на портокали повече от 700 евро на месец ,няма как да направиш! За тази работа се изисква цялото семейство да работи на нивата,за да може да си плаща квартирата,тока и газта,да се изхранва и евентуално ,ако остане нещо да изпрати в България на близките си.

Много бя хвпечатлена от това описание. Ето и аз научих нещо полезно. Вече ше уважавам повече портокалите си на закуска. Таз исутрин си изстисках 2 портокала...не съм имала и идея колко е трудоемко да се произведат. ПС: малки извън темата, предпочитам зрелите и сладките, а все ги берът зелени и кисели. От стоенето по хладилници често губят вкуса и качествата си. Лошото е, че все не мога да позная кога са се запазили с натуралните си кчаества - случвало ми се е да купя прекрасно изглеждащи портокали, точно като на картинка - а вътре кухи и нямат сок и вкус. И обратното, купувала съм застояли, и обезценени, и вътре са прекрасни на вкус и аромат, и буквално абе все едно си на полето! а отвън изглеждат полу-скапани и негодни.... Затова не избирам вече по вида, а по сорта, аромата и тежината....по-тежки, значи повече сок вътре.....

симо

Ето какви неща се виждат в Италия и в Рим.....А бе,все европейски ценности.ОТВРАТ.

симо

Комунизмът не беше за тарикатите като теб.Макар , че ТЕ надделяха накрая-точно времето ,което ВСЕ НАТЯКВАТЕ.

Това да е пример за всички които си мислят, че запада е добър, мил, щедър и прочие ЛЪЖИ. Търновеца да прави курбан, че се отървал жив, защото имаше случаи на намерени ЗАКОПАНИ 20 поляка берачи на домати в СЛЪНЧЕВА ИТАЛИЯ. От България по-хубаво няма.

Филипчо сигурно не е чувал популярното "Да би мирно седяло, не би Чудо видяло". Добре ще е да каже преди това: - кой клас е завършил - какво и като какъв е работил преди Италия Като ги каже ще разберем истинската "картинка". ------------------------ И за информация - през 60-те и 70-те години на предния век, италианците са Западноевропейските Гастарбатери, наред с Турци и Сърби. Те знаят, какво е да си гастарбайтер. Има филм "Хляб и Шоколад" - гледайте го. Хем ще се смеете, хем ни за Италия и Швейцария ще си помислите.

Това не е новина , а поредната измишльотина в стил- стойте си в кенефа, щото иначе, ще берете портокали при Мехмед. Дори и да е истина, в край на краищата, човека си е жив и здрав и се е прибрал с някой лев. А истината е, че няма кой да работи за жълти стотинки в Бг и другарите олигарси и разбира се основни "работодатели" се чудят с каква дивотия да впечатлят, малкото останали склонни да си пропилеят живота в кенефа, за да могат утре пак да им направят .....избори!

абсолютно верно.много правилна преценка имаш

В момента в който Мехмед е поискал да им събере документите е трябвало да му светне за какво става дума. Но алчен задник не мисли.

симо

Бреииии,че си светнат!!!!!!

Да, светнат съм. Никога не съм бил роб където и да е.

Не искам да оспорвам нещо, което не знам ( верността на разказаното), но все пак това ми напомня на " стой си Стойчо в България , майната и на ..... (развита цивилизована страна)". Може ли Стойчо да не е в България , да работи достойно и печели добре и да е с България ? Ами да . Българи ентусиасти основават фирма с ограничена отговорност. Това са лекари , зъболекари , компютърни специалисти, show артисти , моряци и по обикновенни работници. Купуват круизен кораб на кредит, освен круизно плаване , лекуват , "правят" зъби работят като ИТ специалисти, а Стойчо работи в оранйерията на кораба , която работи деннонощно освен с естествена светлина такава от високоефективни лед лами. Плащат му справедливо за положен труд. Корабът обслужва богати български клиенти , като пациенти и пасажери , а съchто и чужденци , търсещи , добро лечение на атрактивна цена , шоwмените им пеят и и играят , а Стойчо ги храни и всички пращат пари на близките си в България.

Евтино и качествено-мечтата на всеки ГЛУПАК!

Имах познати работили в Коми и в Либия. Лекар и шофьор за същата работа като в България получаваха в пъти повече.

Само че...хаха ...градусите в Либия са в пъти повече, а в Коми в пъти по-малко

А дали е репортнал лошите условия в Полицията в Италия. Ако не е защо тук се оплаква, където никой няма да му помогне

на българина му дай да е роб на някой. И при соца са ходили да бачкат на Кадафито като бели роби и да цепят дънери в Коми. Българска алчност. Това е.

Може да не е било от алчност, но си е било робия. Както сега на родните ни бизнесмени.

Сам си е виновен и е виновен за всички след него, които се хващат на въдицата. Такива неща не се премълчават, още първият ден е трябвало да се откаже и да съобщи на властите. Докато има шарани, ще има и риболовци!!! Докато има баби да хвърлят по 50 000 лева, ще има и измамници да ги взимат. И сериозно ли е чакал 3000 евро заплата за бране на портокали? Ако даваха толкова, нямаше да търсят евтина ръботна ръка...

При това положение , една достойна държава привиква посланика и отправя нота -нашите благодупници не са чували за подобно отношение , нали ?

Какво следва? Италианското външно министерство вика българският посланик и му предава Мехмед от Сливен.

Не , ще привика лакомия частник , ще го санкционира и ще плати обезщетение на нашенеца .Но ти наистина ли си толкова тъп , че трябва да те уча как се диша ?

Едно време Радой Ралин казваше - "Най ми е трудно да обяснявам на про.сти хора очевидни неща." Четете коментарите тук и сами ще видите. Колко хора въздишат още по един неуспешен социален експеримент, който доказано е и престъпен.

Ти пък какво знаеш бе , подлагар !Аз съм живял 30 години през комунизма и едно мога д акажа - да , нямахме много стоки , но имаше едно нещо , което беше грижа както на индивида , така и на държавата като цяло - запазване на достойнството на индивида !

Достойнство, ако лижеш на партията * и ако имаш вуйчо партизанин. Иначе какво достойнство - я си проявил инициатива, я са ти отрязали крилата. Пък как се крадеше в заводите.... голямото достойнство... аре бе! На баба ми пенсията беше 30 лева в края на комунизма - я като си живял 30 години сметни колко достойно можеш да живееш с тия 30 лева. Комунизмът го превъзнасят само партийните членове и яхналите яслата, щото цоцаха, докато си клатят краката. останалите духаха супата.

Има факти, които не можем да пренебрегваме - от над 1300 години история повече от половината сме били поробени. Ето това е истината за нашия народ. Поради факта, че сме били под чужда власт у нас се е вродила непоносимостта към всяка власт и спазването на правила. Затова и все плюем всяка власт. А трябва да започнем от собствения си двор, тераса, хол и т.н. Да изметем, да подредим. Другото ще дойде впоследствие.

Тоя пък какво се е заоплаквал!? Не стига че се е наял с портокали ами...!! Едно време при социализма нямало такива неща!

мдааа нема плачите за соца само! Искахте демокрация ето вия в чист първобитен капитализъм. Ще пеете: на крак О роби и презрени на крак О роби на труда..... ама късно. Труда те прави свободен го пишеше някъде :)

През 2014 година средният чист месечен доход на едночленно домакинство е възлизал на 1760 евро. На тази основа може да се каже, че към средната класа принадлежат всички едночленни домакинства, които получават между 1410 и 2640 евро. За семейство с две деца сумата е около два пъти по-висока: между 2950 и 5540 евро месечно. Към тази група принадлежат около 40 милиона германци, тоест - половината от населението на страната. Гръбнакът на средната класа са квалифицираните работници, но в нея влизат също така обикновени служители и по-ниско квалифицирани работници. Към средната класа принадлежат и половината от общо 17-те милиона пенсионери в Германия. Ето и точната структура на доходите в Германия: Относително бедни хора (16%) - доход под 1050 евро месечно за едночленно домакинство Долна средна класа (16%) - доход 1050-1410 евро месечно за едночленно домакинство Средна прослойка (48%) - 1410-2064 евро за едночленно домакинство, 2950-5540 евро за четиричленно домакинство Горна средна класа (16%) - 2640-4400 евро месечно за едночленно домакинство Относително богати (4%) - доход над 4400 евро месечно за едночленно домакинство

Всеки път като си купувам портокали и банани от пазара, си мисля кой ли от "преуспелите" на запад българи ги е брал.......

Всичкото това писание е на база "Тати видял един да яде хляб и сирене..." Та и тази глупост.

otivai pred Parlamenta i gi zamerqi s portokali

Всичко започва от веригата собственик на овощна градина в Италия и Испания - помак-бригадир - българска агенция по труда. Нормите са завишени максимално, условията адски, лъже се за всичко, работниците се държат в максимална зависимост и им се правят всички възможни удръжки. Типична южноевропейска мизерия, във Финландия и Швеция всичко е човешко. Бг. агенцията обикновено прибира от собственика пъвоначална сума за всеки набран 70-80 евро, при условие, че работника издържи 1.5-2мес, дават и % от заработките му...10-15%.

От много години италианците са ксенофоби и расисти. Те мразят всички чужденци! За тях всеки чужденец е роб, а жените са леки. Няма кътче в Италия, където да има уважение!

да благодарим на държавата и правителствата ни, които ни осигуриха такъв начин на живот - бедни, невежи, използвани най-безобразно от нагли простаци, които се самоопределят като "работодатели" или по-точно РОБОВЛАДЕЛЦИ, да благодарим и затова,че и в държавата ни трудът ни е оценяван масово по подобен начин - много работа за без пари, няма друга такава държава от бившия соцлагер, всички се оправиха и по-зле от нас няма, да благодарим и на новото старо правителство, че по магистралите ни помогна да стигнем до просешката тояга...

Глупостта и мързела са генетично заложени, завистта и проклетията се възпитават в семейството, което, заедно с училището е виновно и за неграмотността и непригодността в живота. Само това високо самочувствие откъде идва?!?

Тия хорица не отиват от добро да изкарат някое евро там. В най-добрия случай си идват с по 1200-1500 евро, спестени за 3-4 месеца след робски труд. А условията в южна Италия са ясни, наакани спални, вонящи пошло на африкански бежанци.

аз сащо им сачувствам. аз знам какво е да си в такова положение. но както аз, така и много други хора, сме се спасили с работа и трудол\бие, учене и подобряване. нема друк начин, и се захващаите на работа. пари от небето не падат, и никои нема да доиде да ви спаси. карслон на покрива вече не раздава бонбони.

и как се казва тази фирма, която се занимава с трафик на хора под носа на българската полиция. След този разказ кой се поинтересува от конрагентите в Италия, защото и там това е забранена дейност. Няма защо да хулим лековерните, тях винаги ще ги има, работата на органите не са те, а измамниците.