Български работници живеят при нечовешки условия в Италия

Български сезонни работници живеят при нечовешки условия в Италия. Независимо от подписаните договори, не се спазват и трудовите им права, съобщи БНР.

Обратно в новината

Коментари - Български работници живеят при нечовешки условия в Италия | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

"бедстващи при работа в чужбина" Откъде я измислихте тази глупост? Бедстваш, когато няма как да промениш стечението на обстоятелствата. Примери: - Вода залива къщата ти. Няма къде да я преместиш - бедстваш. - Свлачище затрупва пътя преди и зад колата ти. Няма как да се измъкнеш - бедстваш. Но като си отишъл добровлно някъде, където на секундата можеш да си хванеш партакешите и да си тръгнеш, а не го правиш въпреки лошите условия, ти не бедстваш. Ти мизерстваш, само и само за изкараш някое и друго евро, като си си плюс на сурата. Така че това е ЛИЧЕН ИЗБОР ДА БЪДЕШ РОБ.

Te v bulgaria ne se spazvat za da imame ochakvane drugite da gi spazvat

5 Евро на час не е малко за Италия, още повече за подобна примитивна работа. Там заплатите са си мизерни по принцип. Никоя италинска фризьорка или чистачка например не прави повече от 800-1000 Евро месечно. Защо един български олигофрен да изкарва повече? Да са мислили навреме като са решили да ходят там. Малко ли са пустеещите земи в БГ - могат да си хранят семействата много по-лесно ако гледат животни и зарзават в България. Тъкмо няма да ядем вносните ГМО-та.

като си продаваш колата се пазариш. И като си продаваш гъза също трябва да се пазариш! Щом има сделка значи страните са доволни. Ако и законите са спазени ... ок

Ако това е Европа.....да ти сера и на Европа-та!!!!!

Ще се устроят момчетата там.Да не ги мислим.В началото е така.Не са попаднали в добра среда.После полека лека, или от зор ще понаучат езика,ще им се открият нови -по-добри перспективи и ще се устроят. Няма да са първите буългари дето са си купили къщи в Италия. После и тежко да им е парите там са други. Който не издържи ,след като се прибере в България и като види,че няма накъде -пак бяга!

балъци, грозде тръгнали да берат, я отидете на острова и станете "берачи на социални помощи". българите са известни в тази професия.

роби бяхте , роби сте и роби ще си останете...знаете ли защо , защото не сте народ а мърша

Бягат българите от българските работодатели ,като от чума! На палатки живеят и пак не искат да работят а българи! Що ли е така? Защо ли се изнизаха милион и половина от България? Миели кенефи там? Може и така да е! Но не искат да работят за български работодатели въпреки това! Теи хорица там са имали трудности.Вярно е ,че не всичко там е цвете.Но поне стискат зъби и бачкат докато научат езика и се устроят на по-добра работа. После си прибират жените и децата и хоп-още един работодател без работници! Много добре правят!

Тези ако издържат там една година в селското стопанство,и натрупат към 160 дни по договор-не им пишат всичките 300 работни дни разбира се,на втората година ще вземат през месец август задължително -към 2300 евро помощи от държавата по закона за сеслкостопанските работници. Къде в България ще вземат тези парички?

български миньори в българия не могат да си вземат заплатите , доста по малки , от ковашки а вие пишете за берачи на грозде в италия ?

Като не харесват българските работодатели да бачкат като роби. Тези сигурно са казвали в България: На този няма да му работя за да става богат или за толкова пари толкова работа. Ама в Италия бачкат и живеят като скотове.

ние наемаме беречи на грозде за по 20лв.на ден но поне ще си живеят в къщите - ама пуста алчност И в Бг има работа ама мързел и алчност пречат много пречат

Бауман доказва, че единствените, които имат полза от увеличаването на богатствата, са самите богаташи. Той развенчава и един друг много популярен мит - че свръхбогатите напълно заслужено са такива, защото са придобили ресурса си благодарение на много талант и труд и защото допринасят най-много за развитието на обществото. Какъв е приносът на свръхбогатото малцинство видяхме съвсем скоро, когато именно тяхната алчност предизвика последната световна финансова и икономическа криза. Нещо повече, банкери, политици, висши корпоративни мениджъри не само не си получиха заслуженото, ами, напротив, излязоха от кризата още по-богати, благодарение на парите на обикновените и не толкова талантливи данъкоплатци. Както пише Зигмунд Бауман, "хората, които са богати, забогатяват само защото са богати, а хората, които са бедни, обедняват само защото са бедни". Ето по този начин представителната демокрация те държи теб в РОБСТВО. Защото РОБЪТ НИКОГА няма право на ВЛАСТ и РЕАЛНА ПЪЛНА ИНФОРМАЦИЯ, точно като ТЕБ тук и сега. РОБЪТ има право САМО да ИЗПЪЛНЯВА заповедите на ГОСПОДАРИТЕ си, точно като ТЕБ. Единственият ИЗХОД от това безумие е СВОБОДА И ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ. Винаги реалната (пряка) ДЕМОКРАЦИЯ и СВОБОДА е била, и е - постоянна власт за ВСЕКИ гражданин, постоянна пълна реална информация за ВСЕКИ гражданин, ВСЕКИ гражданин ВИНАГИ носи пълна индивидуална отговорност за своите действия.

Ама да не стане пак като с комунизма? Нямаше свръхбогати, бедните и онеправдани уж градиха светлото бъдеще 70 и кусур години и накрая една сутрин се събудиха по-бедни и по-осрани отколкото бедните при ония свръхбогатите.

Надницата на север е над педесет евро на ден-първо им плащат малко! В договорите им с сигурност пише,че им дават -седемдесет евро на ден-при 8 часов работен ден. Право на безплатна медицинска помощ нямат,защото не са работили кръгла година преди това! Никой няма да наеме селскостопански работници в Италия и да им осигури -храна и квартира. В индустрията може,но зависи пак какъв специалист е чужденеца. Значи единственният начин да си вемат парите е да се обърнат към синдикатите. Но!Ще бъдат изгонени незабавно от работа, а заплатите си ще чакат най-малко месец,зависи синдикатите колко бързо ще предвижат въпросите с техните си адвокати. Да си намерят квартира е много трудно първо защото са чужденци и второ защото не знаят езика. А и квартирите на север са доста солени.Тръгват от петстотин евро на горе!После има да се плаща газ,вода боклук и ток!За да си поЗволят да живеят като хората са им нужни минимум -1300 евро и няма да им стигнат за храна,а да изпращат в България-да забравят направо!

pompai

Тук се наливат яко помощи ,защото са за купеният електорат.Никой не мисли като на запад ,как да ги ограничат.Абе смешки.

Преди около 10 години брах грозде в Испания. Мишки се давеха в съдовете оставени за миене в мивката. Мизерията беше тотална. Нямаше баня дори къпехме се с кофа топла вода от кухнята а трудовите права хич никой не ги и спазваше като работно време например работеше се по 12 часа а договора беше за 8 часа 47евро. Но най-голямото безобразие там бяхме ние българите след като взехме първите заплати се почуствахме супер богати и започнаха селяниите немога да ги обясна всичките но сме за смях и мисля че заслужаваме точно това което ни предлагат докато тотално не започнем да мислим и да се променим като цяло.

Цял живот съм работил с хора. За сетен път се убеждавам, че по-мързеливи, по-хленчещи и по неподредени от българите няма. И това е в ЦЯЛАТА ни държава! Все при нас не можело, все при нас не ставало, все при нас управниците ни биле калпави, все при нас природата била срещу нас, все не сме случвали нито с поробители, нито с освободители, все, все, все....До кога бе братя, българи?

8901

В Италия ясно. А тук в България по различно ли е?

Ами това са нормални отношения на работодателите! Това са СЕЗОННИ работници, нискоквалифицирани, без НИКАКВА професия, полуграмотни, повечето са без трудови договори, днеска ги има - утре ги няма. Ако не са доволни, да си дойдат в България да берат грозде!

pompai

Ние с наще дето са тук не искаме да ги оправим ,та тия ли дето доброволно бягат?Нека първо така наречените БЕЛИ българи да вземат да спазват законите и тогава ще стигнем и при циганите и при турците.Поговорките си имат и мозък. Основната-Рибата се вмирисвала от главата. Е като се разбере тази поне на 30% ще почнем да се оправяме ,но иначе ще ни оправят.

"С големи лишения работниците успяват да спестят около 300-400 евро и непрекъснато трябва да искат полагаемото им се от своите работодатели". Искам някой обикновен работник в България,да ми се похвали,че СПЕСТЯВА 300-400 евро!!!

Да одат у Русия Там е по добре АНухахахахахах

Някой да ги е принудил, с пистолет на челото, да ходят в Италия да берат грозде?

Гледам че коментарите са се отклонили от темата в разни посоки. Та да ви върна на нея. Значи могат да отидат в Италия или в някоя от другите части на Европа , да бъдат експлоатирани и унижавани за по10 евро на ден!!!! А в България да не искат да работят ?! Ами заслужават си го ....

10 евро на ден??/не те знам какъв си работодател ама със сигурност не можеш да четеш

Значи е перфектния работодател... Сигурно и от математиката е запомнил само аритметичното действие "събиране"... Но като цяло има някаква правота и в това, което казва...

10 лева на час ! Ти по колко плащаш на час за нискоквалифицирани сезонни работниси? Пълни осигуровки ли внасяш? Ако е така да идвам на работа при теб ... а?

вместо да слуша какво ще му каже бат БОЙКО нека си свърши работат защото получава заплата от нашите данъци

По принцип много български работници живеят в нечовешки условия и в България, но за жалост това не е новина!

Да се обърнат към адвоката си!

тъпо ...

Въпрос на правна култура.

ни постави на колене с тези квоти и аграрните субсидии. Ние в този формат ни можем да развиваме никакво селско стопанство. естествено, че това е добре за производителите от западна Европа. Гледам в Билла, че австрийски картофи са на еднаква цена с българските, при положение, че работното сила е по-скъпа в Австрия и има транспортни разходи до България. Но, субсидиите получавани в Австрия покриват разликата и съсипват нашите производители.

Я кажи кой субсидира македонските чушки и домати, че са по-евтини от българските? ЕС ли?

Внасят ги без никкъв сертификат ами тоя е баджанак на еди кои си. Така миналата година внесоха мед от китай... че ние няма ме ли си мед бре ?

митничарите и от 2-те страни. Просто не се внасят нито мита нито ДДС. Затова са евтини. Не знам, дали можеш да ме разбереш.

А защо цените в Германия са по- ниски в Penny от в българското Penny? За качеството на продуктите изобщо няма смисъл да коментираме. Пак ли субсидии от държавата? Предполагам нито наемите, нито заплатите са по-ниски в Германия... За осигуровките да не говорим.

penny се обърни за инфо. Питай ги защо стоките за Източна Европа са с по-ниско качество.

хаха не ме карай да се смея - качеството на храните и особено зеленчуците било по-добро в германия... може би препаратите за почистване са по-силни.... не знам що създавате митове та хорицата, които не излизат извън бг да ви вярват и да си въобразяват некви неща.

вместо да правим компоти трябва да правим компютри. Освен това съжалявам ама хранителните ни продукти за под всякаква критика. Купуваш сирене, а ти продават вода и сол и после разправят, че било по-евтино....

Няма как да се развива българското селско стопанство, при положение че западна Европа субсидийте са до 10 пъти по-големи от колкото в България. (такива условия са ни наложили, когато сме кандидаствували за членство, заедно със затваряне на енерго-блоковете в Козлудуй, привитизация на ЕРП, настаняване на крупни търговски вериги в България, и т.н) При тази ситуация нашето стопанство става неконкурентно способно (каквато е и целта!), а хората са принудени да ходят там като ратай... иначе, кой ще върши черната работа, ако тръгне да се развива стопанството...!

Ти , тея работи не ги разбираш, това се казва СВОБОДА , питай, Роско, Кунка, Боко, Меркел, Обонго и т.н

то тука кой ще я върши тази черна работа, бре? Българския чорбаджия ще плаща ли по пет лева на час работа, а? ЕС ви е виновен за всичко, даже и за търговските вериги, от които пазарувате всеки ден евтините стоки, нали? Смехурковци...

Я кажи бе шебек, знаеш ли колко пъти бе по-голяма селско-стопанската продукция в България до 1990 година?Знаеш ли, че енерго-разпределителните дружества ЧЕЗ и EON са държавни - съответно чешки и австрийски и къде отива печалбата от тази сладка посреническа дейност, а също така и от търговските вериги.Защо не се инвестрира в производството, в селското стопанство, а само в търговията, разпределението и банките?Никой не иска да си създава конкуренция, а запада най-вече и затова на нас ни наложеха такива условия и се проведе такава политика.

а бе тия хора са луди .тука съсела и орехарски с помощта на местан и болен им намериха 250000 работни места, намалиха тока ,вдигнаха пенцията , дадоха надбавки за Коледа и Великден И КАКВИ ЛИ НЕ ОЩЕ БЛАГИНИ те ми тръгнали по чужбина.хак да ви е тогава, да си бяхте останали в българския рай да си живеете и пеете .....

pompai

Всички знаем ,че българските турци много работят и то в препокриване на къщи и изобщо в строителството.Мой колега си препокри къщата и плати 10 000 поне 5 000 са чиста печалба .Не вярвам да са платили данъци ,но живеят в страхотни къщи. Питам се кога България ще налази мюсолманските общини и да ги провери за доходи? Кой ще е този истински българин на закона защитавайки всички нас?

защо ги дадохте тия пари на тях а ти защо не се качи да видиш как е там горе ако се подзхлъзнеш какво става леле мале на чужд гръб и сто тояги са малко

Аз ще ти обясня - човека пита ПЛАЩАТ ли данък, а не казва колко е трудно или колко е лесно.От друга страна, като стане някоя беля - мислиш ли ,че тия същите плащат и здравни осигуровки?!Отива в болницата в спешното, на гърба на тия, дето плащаме.... за това говорим.

Докога ще гледаме чужди лозя вместу нашите? Докога????

ами да си ги гледаме!!!! Само че българите винаги са предпочитали да работят на чуждо. Нищо, че мизерстват!!! Ние сме най-богатата по територия и придорни богатства страна в Европа, но най-бедните по акъл! Просто сме варвари и затова ни използват навсякъде по света!!!!

Еми докато политиката стимулира строенето на хотели там, където е имало лозя. отделно писаха, че като стане готова реколтата, бива обрана от крадци преди собствениците й да успеят да я оберат... Иначе на пазараават е пълно с български вина, само дето никога не са видели грозде тези вина. Ама, нали писаха в един вестник, че в Петричко били горди, че се препитават с отглеждането на коноп. Предпочитали да влезнат за малко в затвора, но после да могат да си омажат къщата и да си изхранят децата с парите от продадената реколта. Даже вече са се организирали на групи да си пазят реколтата от крадци. Имали и оръжие. Май вместо с вина ще с епрочуем скоро като втора Колумбия или втори Афганистан.

Явно някои има интерес и не само с лозята . след години ще се разбере !

до когато селяните се правят на граждани

А, как живее примерно в България ... самотна жена с дете/деца - чистачка в училище, санитарка, мед. сестра ... и т.н. Преди 2 години ... чистачката в училището на дъщеря ми, млада жена на 42, самотна майка с дъщеря в Немската - почина от усложнения след нелекуван грип и може би системно недохранване ... поради липсва на средства/ в най-добрия случай заплатата и чисто е била 400-450 лв./ !!! Колкото и да са зле, тези български работници, съм сигурна, че поне имат средства за нормална храна и лечение.

pompai

Много е просто.Българските власти да види тези хора през последните 15 години какво са плащали в БГ и ако са да тръгва да ги защитава.Ако не са , да се помисли защо не са и какво имат в БГ.

че тук пишат червени тролове му пожелавам да отиде и да поработи десетина години в демократична Европа.Ама десетина години,не по малко и тогава пак да си говорим. А началото всичко е лъскаво,кефиш се стараеш се много и мислиш че с времето всичко ще се намести. Да ама не!Нещата които не си разбирал в началото ще ти станат ясни по късно. На всички които заминават им желая късмет! АЗ знам едно-на чужд гръб сто тояги са малко.

Е, добре, да разбирам ли че тук не пишат, червени тролове? 2 години ЮАР и сега 3 Германия. Няма да сгреша да се прибера повече, "за малко" или защото "нещата са се оправили". Нека страдам навън, а на вас ви желая късмет и всичко най-хубаво. Само не смятайте, че това което е добро за вас е добро за всички...

пиши си с пифкитата ( пренебрежително нарицание на немци, използвано от австриици ) по техните форуми. какво си тръгнал да пишеш тук.

Ама като си там, не искам и да гласуваш за когото и да било.Щото не живееш тук.И въобще - право на глас само на хората, които докажат , че са живели МИНИМУМ една година тук, и са плащали данъци.Останалото е ала-бала...

Застаряваща, мързелива и свикнала слугите от колонийте да им бърше гъз...те и после да не плаща. Е, и тоя модел свърши вече, не могат да излъжат някой да им свърши работата за без пари!

Европа е еднаква за всички неучили или недоучили. Без оглед на произход и гражданство.

Това са лъжи на червените тролове. Такива неща в модерна Европа няма ! Как така няма осигуровки, ами това е черен пазар. При тях всичко е уредено, законосъобразно ! Корупция и противоправност има само в България, защото е бедна и комунистическа. В Европа хората са богати и честни.

Ти от коя звезда падаш, бе , пиле???? В "цивилизована Европа" е почти същото като в България, разликата е в стандарта и в мащабите (ако разбираш нещо от математика). Навсякъде има корупция, навсякъде не всички плащат данъци, навсякъде има черноработници. НАВСЯКЙДЕ!!! Просто мащабите са различни и някои неща се размиват. Ако знаеш някой и друг чужд език можеш да се поровиш в интернет и ще разбереш за какво става дума...... Но може би е по-добре да си останеш наивен неграмотник, така поне ще ти остане някаква илюзия за "навън".

Станков не ти разбраха сарказма :) Нищо, следващия път напише F*ck EU и вашите няма да те объркат. :)

То наща държава те унижава и не те уважава, ние самите се държим така един към друг, какво очаквате от чужденците!!! Акп ти не се уважаваш, никой няма да те уважава!!!

тези хора живеят в още по-нечовешки условия в България. "Едва" спестяват по няколстотин евро, а в България от бране на грозде по колко точно спестяват? Не им били осигурени спане и храна - ами в България като ходиш на работа осигуряват ли ти? За бране на грозде им плащали "само" по 5 евро на час. Ами в България минималната работна заплата е към 1 евро на час - пет пъти по-малко. И по принцип не се предполага, че с нискоквалифициран труд можеш да спестяваш където и да било в Европа, просто можеш да си наемеш квартира в евтин квартал, да не ти е студено, да не си гладен. Просто се чудя на хората, които коментират тук все едно не живеят в България. А бе не разбирате ли, че нечовешките условия в които живеят тези хора са си техен избор за да може да оцелеят през зимата в България, където НИКОЙ НЯМА ДА ИМ ПЛАТИ ТОЛКОВА, ЧЕ ДА НЕ УМРАТ ОТ ГЛАД и СТУД.

Ти да береш каквото и да било в Англия, Испания, Гърция и където и да е! Като се върнеш, ще коментираме. Бати форумния плъх!

Четох коментари и стигам до убеждението, че независимо какъв е етноса брал лозята в Италия не знае езика и поради тази причина са го закъсали така с мизерните условия. Малък процент са тези които са съгласни да мизерстват но да вземат някой лев.

Интересно защо България не произвежда и изнася вино както Италия. Имаше там едно ЕС ограничение...ааа сетих се - квоти.

Я кажи в кой документ точно са описани тия квоти, ограничаващи България да произвежда и продава вина?! Стига с тия инсинуации! Няма квоти, а има субсидии за тези, които решат да произвеждат десертни сортове грозде, вместо винени! Но това е нещо съвсем друго и няма нищо общо с каквито и да е квоти!

Има изградени лозови масиви с дъбови колове, екологични и сега пустеещи и зараснали с треви. Мутрата е взела парите и е зарязала лозето. Мутренска , демократична, капиталистическа България, член на ЕС и НАТО е една добра за живеене, благоденстваща държава.

има квоти, бе, пиле, има!! Всяка страна от ЕС има квота за брой лозови насаждения!!! Например н Италия за да н асадиш нова лоза трябва да искаш разрешение. Може и без него, но ако те натопят, ще ти излезе много солено!!! Ако не вярваш, чети1 има сайт на ЕС и там всичко е написано!!!! Няма инсинуации, просто ние сме малко неграмотни

вижте, освен квоти за лозови насаждения, виното изисква много познание и технология - нема как да се сравняваме с Италия, която заедно с Франция реално са гръбначният стълб на винопроизводството в цял свят.-

Ти дори и мaтериaл не си зaщото изпрaжнението е сaмо отпaдъчен,продукт..

Тези хора са подлъгани за по-високо зоплащане. Не са осъзнали,че ще бъдат брутално използвани и после изхвърлени под предлог за това или онова. Това е Европа и " Европейските ценности "

Евтината работна сила бива просто използвана до дупка и после изритана, като не може вече да бачка. Затова трябва приток на свежа работно ръка от Източна Европа. На това нещо се слага етикет " кариера " и се поднася на слугите.

От личен опит ли говориш или на едно събрание така ти го разясниха? :))

Имa еднa нaроднa мъдрост,която глaси : "Внимaвaй кaкво си пожелaвaш,може дa се сбъдне " Е ние си пожелaхме членство в ЕС, е сбъднa се,всеки дa се спaсявa поединично ! Зa двете нaционaлни кaтaстрофи нa Бългaрия е виновен Путин ( е добре де дядо му ) aко някой имa проблем с вдигaнето нa сaмолетa пaк е той виновен,aбе нa крив.....и вълнaтa му пречи

Не си лисица, трол си, но си червен. Малко истина и много лъжа е почти като истина, нали? :))

уточнете за какви българи става въпрос, бели или мургави?

бели българи?

Всичко е точно. При такива политици, защо има чудене и маене? Склед като и Президентът ходи на крака в централата на ЕВН. След като Конституционният съд обявява такса от ВЕИ-та за противоконституционна, все едно в Конституцията пише нещо за ВЕИ-та. След като вдигат цената на тока за да вдигнат печалбата на богатите, закупили на безценица ЕРП-тата и централите ни, без да им пука че ще имали фалирали бълагрски предприятия. След като имаше министри, които ни обявяваха за дестинацията с много добри и най-ниско платени специалисти. Какво се чудите? Това ще е положението. Докато политиците се бият как да крадат, а ние се чудим как дя бягаме в чужбина, а не как да ги избесим, няма защо да се чудим на такива новини!

На политиците това им е изгодно преди години Дянков каза че не знам си колко милона евра внасали нашите имигранти в БГ а тука се твърди че сме имали икономика ами ако имахме тия нямаше да ходят в чужбина. Тука работи за 3 лв на час а там за 10лв сега ми кажи къде би пердпочел да работиш и къде да си харчиш парите че има и данаци увеличение на тока не с 10 % а с 9, 85 %.

Нека и аз да се включа в коментарите бил съм в Италия 5 години за по два месеца и на точно тая позиция брал съм круши , ябълки и грозде ника с които пиша го измислиха gambalunga го измислиха италянците. Първата година имаха резерви към непознат човек щото ние се славиме с кражби но на втората година нещата коренно се промениха с идването ми в Италия само като му се обадих на капата че съм на гарата лично той дойде да ме вземе пътувал 1200 км а той да ен дойде от 8-9 км. настани ме храна ,спане взе ми личната карта преснима и направи кодиче фискале , даде ми договор с които да работя при него но за 4 часа работен ден иначе трябва да плаща по- големи данаци а в самия договор там си пише колко е най- минималното което мога да получавам за час. След като приключи кампанията ме питаше на следващата година дали отново ще дойда на работа и ми даваше 50 евра за добре свършена работа ... При други не съм ходил на работа но тоя беше стабилен.