Историци от БАН: Няма как учебниците да оневинят комунистическия режим

"Когато се говори за лагерите, трябва да се опише цялата ситуация, свързана със страха и със съдбата, да се обясни кои отиват там и с каква цел ги пращат", смята проф. Николай Поппетров

Обратно в новината

Коментари - Историци от БАН: Няма как учебниците да оневинят комунистическия режим | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ако бяхме избесили политбюро и ДС ченгетата сега щяхме да сме една приказна страна. А сега....

началото на комунистическия терор от 09.09.1944 год насам,Празнуват масовите убийства /над 30000 българи/ веднага след тази"светла " дата,безследно изчезнали,пребити и осакатени,разграбена имущество,частна собственост,Народен съд,хиляди смъртни присъди ,също и дългогодишни такива,принудителна колективизация на селското стопанство,налагане на грозни съветски порядки,убийствата на стотици"горяни" несъгласни и разбунтували се срещу червения терор.А какво да кажем със многобройните лагери"за превъзпитание" в България,Белене,Скравена,Ловеч,,Богданов дол и стотиците още,за Газдов,Гогов,Ръжгева,хвърлянето на полуживи хора на прасетата в Белене.Три пъти фалит на България по времето на т.нар. социализъм/само на книга/.Апрез това време неграмотните "партизани" заеха всички държавни длъжности,държавната хранилка.Пръкнаха се и над 200 хил.активни борци против фашизма и капитализма/АБПФК/ със огромни и различни привилегии в противовес на народа СИ.Няма място и време да довърша всичко"свършеното" от комуноидите и техните наследници до сега,да досега,до днес.Вие ги знаети и чувствали на гърба.Видяхте Бенчо,Арабаджиевите,феоодалното семейство на Миню Стайков.Това е положението.Комунделите крадат ,лъжат,убиват и се веселят и празнуват,след това ще обикалят народа СИ да лъжат,мамят,демагогстват и т.н. да "доказват" колко са прави винаги,а другите са виновни.Честит празник,кръвопийци.

Пропусна да поплачеш и за оня кавал луков - дето го очистили докато си хапвал кюфтенца..... И смърт на фашизма, свобода за Народа!

Професора да си скъса дипломата защото я е получил по тоталитарните комунистически режими. Да се откаже и от децата си защото са родени преди 89-та.

Исторически погледнато, всички проблеми на България идват от Руската земя! Първата Българска империя е унищожена след похода на Светослав. Руско - Османската война разделя България на шест части и поражда две войни - Сръбската инвазия и Балканската война. През 1923г въстанието е спонсорирано от руските комунисти. През 1944г. България е окупирана от СССР.

Да ви пикая на демокрацията с всичките и екстри. Искам си КОМУНИЗМА с ВСИЧКИТЕ му ИЗГЪЗИЦИ!

Винаги когато червените мърши са идвали на власт като са лъгали народа са довеждали Народа до национална катастрофа. Примери за това много: Венецуела, Куба, Сев. Корея, бедните изтормозени ватенки… Помните ли Луканов и провала му ? Помните ли боклука Виденов? 1 долар струваше 3000 лв. Пълен провал. Помните ли червено-турската мъгла - всенародни протести, заробването на Родината с проекта Белене, пълният им провал ? Тези измикяри откраднаха народните пари с помощта на Луканов и сега техните наследници-милионери нагло отново пак се опитват да ни излъжат. За 73г видяхме светлото бъдеще с БСП(БКП)......През всички тия 27 години комунистите и русофилите с телевизиите,радиата и вестниците си доведоха на власт правителства,които загробиха българския народ: 1.Правителство на Андрей Луканов - на мораториума на дълга и глада. 2.Правителство на Димитър Попов - на лъжата и статуквото на крадците. 3.Правителство на Любен Беров - на мутрите,гропировките и грабеж. 4.Правителство на Жан Виденов - на хиперинфлацията и пълно обедняване. 5.Правителство на Симеон Сакскобурготски - на наркотрафиканти и олигарси. 6.Правителство на Сергей Станишев - на загниването на ценностите,лъжи,кражби и задкулисие. 7.Правителството на Ореха-втори банков обир-КТБ !!!Блокиране на всички държавни институций. Хората пак са на улицата .но този път за стотици дни. Последователно и методично разграбиха собствения си народ. Това е равносметката.Ето защо сега не им вярваме.

Забравяте други катастрофални "комунистически" управления на възпитаниците на БКП-тата на ДС-то - правителствата на Костов и Борисов 1,2 и 3.

Хе хе верно че пребоядисаните комуняги най много навредиха и окрадоха ама ората още им верват :) Те така се прави с блага дума да те онождат и ти да се радваш :)

които бяха слугинаж на КГБ и предаваха България за копейки, сега отново са слугинаж, но на западните тайни служби и отново предават България за центове. Ала'Сталинка е първообраз на "комунистка" от престъпния "комунистически" режим.

български ватенки пикаят газ че Европейският Съюз става все по-голям и популярен. А родната им ватна рАша се скапва пред очите им с всеки изминат ден.Ватенките са тотално обеднели и озверели, съкращават ТОТАЛНО разходите за оръжие, за космически изстрелвания, за пенсии, за здравеопазване... От друга страна увеличават бензина.... Благодарение на управлението на Путин днес ватенките са Като амурчета - голи, боси, но въоръжени и все си търсят някой да ги обича ... жалка работа Русия е само една бензоколонка за Европа. 70% от руския БВП пада върху газта и петрола. Общо 95% от БВП на империята пада върху природни суровини, а само 5% падат върху други индустрии, включително оръжие. За кремълските управници - златото, нефта, диамантите... За ватенките – само духовните ценности... Путин дели всичко честно и по правилата . (А за българските тролчета-жълти копейки и чеп в задницата) Руските анимационни воиски са най- добрите в света!

Аз си спомням много добре как беше преди 89. Бачкахме като изоглавени на полето, три семейства, за да има какво да се яде зимата. В магазините като имаше стока имаше сирене 2 вида, кашкавал, два вида салам. Мляко сме пили само от село, не сме купували. Яйца също от село. Плодове и зеленчуци също. Банани само около коледа. Един банан се ядеше около седмица, по хапчица на ден. Течен шоколад, веднъж в годината, по лъжичка на ден. Блъскахме с по една мотика, за да изкараме какво да ядем. Като се случеше сушава година, беше много зле. Един телевизор, струваше 3-4 заплати, една пералня още толкова. Чупеха се на всеки два три месеца. Резервни части почти нямаше. Само с връзки. На всякъде по всякакви институции, се носеха агнета, ярета, прасенца, петли, кори с яйца и т.н. за да ти свършат някаква работа. В болниците беше същото. Имахме една кола три семейства, ние, баба ми и дядо, и леля и свако. Беше страшно, имаше режим на тока, държавата беше като дискотека. Не знам къде е била тази икономика при нас не беше. Ебем ти и соца.

"Който контролира миналото, контролира бъдещето; който контролира настоящето, контролира миналото." Джордж Оруел МОН задава програмата; пренебрегва историческите факти; налага "ПАКЕТ ОТ ЦЕННОСТИ" и авторите пишат неща, които самите те не харесват. Драги политици и историци, пренаписвайте личните си истории и оставете на мира историята на РБ!

Какво искаш ти бе гадино?! Ще ти дам един контрол, гад мръсна!

Троловете, които в другите статии плюят по БСП и оттам по соц-а, в тази статия възхваляват соц-а. Ето къде отива част от субсидията за партиите :)

Мислите ли че с един или два урока,ще кажем на децата истината - абсурд.да,вярмо тоталитаризъм и режим е имало,но какво какво го е породило,защо никой няма смелостта да каже истината .я тя е твърде дълбоко и тръгва още от времето когато Чърчил Рузвелт и Сталин са делили света,като торта.нека всички знаят че ако Сталин беше оставил България на Чърчил,с сега България нямаше да я има,или ако я имаше щеше да е по малка от Княжество България.помните междусъюзническата война,нали.след края на войната,русия е била изправена пред заплахата да и се случи това,което и на нас.цяла източна Европа е била нищо повече от буфер между Русия и останалият свят.в ижте кога и защо е създадено НАТО и колко по късно,и в отговор на какво варшавския договор.вярно е че сме били потърпевши,но просто режимът е бил " репелент", срещу оси и комари.и не тоталитаризма е поради студената война,а точно обратното.и ако не вярвате на мен,Георги Марков го е казалпо завоалирано,за което е заплатил с живота си.но,този урок,е два ли някой ще се престаши да вкара в историята

чак и Вие не сте я разбрали в цялата й дълбочина, щом мислите Чърчил и Сталин за големите играчи. А България я няма от 1944 г., както Русия - от 1917 г. Вие гледате само териториите, а не мислите за липсата на държава. Територията я има, но ние не държим властта на тази територия. А преди е било малко по-добре. Във външната политика сме били ограничени, но вътре в държавата сме решавали ние. А сега не решаваме дори дреболиите в нашия живот. Това направиха продажните комуняги. Можеше да не се имитира сесесере-то изцяло, а както в Полша и Чехия, и сега нямаше да е толкова зле. Дори Румъния не е толкова мъртва, колкото България.

България е мъртва не заради Русия,а защото великите сили искаха да умъртвят Русия.нима сега,без каквато и да е руска намеса сме по живи .но и този урок няма кой да се престаши да разкаже

Президент -партиец Министър председател -партиец Главен прокурор- партиец Военен министър -агент на дс Общо 117 директори и зам.-директори на средни училища в страната са били сътрудници на Държавна сигурност,някои от тях дори имат и школа в КГБ. Почти всички собственици на банките от 1996 година са агенти на ДС Собствeника на КТБ е агент на ДС А иначе чакаме демокрация а ???

30 лазарника се изтъколиха и се не мое достигнем дъното са тласнем на горе и се комунизъма им виновен?! Се надолу ни дърпат такия кат Ц.Ц и Б.Б и други образи

липсата на лустрация е ключова за прехода на България към демокрация или по точно липсата на демокрация.

историците от БАН: Няма как учебниците да оневиняват ПЕДОКРАТИЧНИЯ режим след 1989г! Защото същите вие факита от БАН тогава сте били първи подлоги на БКП и сте писали каквото ви се каже! както и сега пишете каквото ви кажат от ГРОБ или Педалсъюза и Краварника! Никой не може да оневини бившите БКПта и настоящи ПЕДОКРАТИ, за това как вече 30 години разграбват майка България и още не могат да разграбят факитата това което е построено по времето на социализма! И тъпи малоумни дрисни факита от БАН! Никой не оневинява за игъзиците по времето на соца като Белене и т.н! Ама същите вие факита да вземе да обясните за лагерите, разтрелите и кланетат преди 1945г!! Както и да обясните как от една развита и модерна индустриална нация се превърнахме в бананова република осблужваща Западните педали! Нитио можете да обясните как реда и закона по времето на соца изчезнаха яко дим по времето на педокрацията и как сега мангалите си бият и плюят в лицата на полицаите, крадат и без да се замислят ще те убият за пет лева факита! Нито ще обясните кака бяха приоватизирани от всекви педократични мръсшляци кат Костов, Бат гойко, Царя и прочие паплач най-печелившите български предприяти и държавни земи! БАНовски платени стелки факъри !

Изказване на Иван Ценов-политик. Историята се пише от идиоти за идиоти.

Няма нужда да го оневиняват. Достатъчно е нещата да се напишат такива каквито са били. И лошите страни и добрите. Ама и за дивата демокрация да напишат и да обяснят защо за последните 30 години сме с 3 000 000млн. по-малко. Да не говорим, че в България комунизъм никога не е имало или да е имало това са били комунистически бригади партизани с терористични актове. След 45-та започна развитието на социализма. До комунизъм така и не се стигна.

Комунистическият режим трябва да се разглежда като руско робство. На практика, само времевата му продължителност го различава от турското и от византийското робство. И е важно децата да знаят, че напредък през комунизма няма как да е имало защото тогава, в началото истинските учени, икономисти и фабриканти, бяха избити и ограбени. После на тяхно място бяха назначени некадърници с килийно образование, но с партиен билет, чиито деца завършваха по милост или след обилно захранване на "университетските" преподаватели с агнета и прасета.За това държавата фалира 3 пъти, а накрая се оказахме с няколко милиарда външен дълг и с държавни финанси , имущество и фирми зад граница,, които бяха прехвърлени на бягащите комунистически лидери като Огнян Дойнов.

Ти сериозно ли? Нямало напредък? За периода 1979-1988 г. САЩ увеличава БВП на глава от населението със 182%, Япония с 275%, Германия със 158%, Франция със 157%, а България увеличава БВП на глава от населението с 234%. Това ще рече, че България по време на комунизма, дори и в годините на Перестройка, никога не е била в рецесия, камо ли фалирала, както поучава западната пропаганда. По брутен вътрешен продукт на глава от населението през 1988 г. България е заемала 25-то място в света. През 2013 г. България заема 78-мо място в света, по брутен вътрешен продукт на глава от населението, по данни на международния валутен фонд (IWF). И още, и още... Който иска да научи повече, да прочете този материа. Данните в него са взети от Националния статистически институт. Те са официални и общодостъпни. Така че всеки гражданин може да отиде и да си направи справка. http://burgas-podlupa.com/%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BE%D1%82-1944-%D0%B3-%D0%B4%D0%BE-1989-%D0%B3-%D0%B2-%D1%86%D0%B8%D1%84%D1%80%D0%B8-%D0%B8-%D1%84%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8 А ако действително е нямало такъв, то за какво ламтяха СДС, какво раздържавяваха Божков и Костов, откъде са появиха предприятията, които с лека ръса се продаваха или подаряваха на "наши хора"? Но наистина, нали е по-лесно папагалски да се повтарят мантрите на т.н. демократи. А са живи още хората, поколенията на 50-те, 60-те и 70-те години на ХХ в. И пред тях не можеш да минаваш с номера, че е нямало никакъв напредък. Виж, да се възползваш от незнанието на по-младите, за да им внушиш тази идея, да! Това си е начин на действие на новата номенклатура, създадена от господа демократите след 1989, само и само да инспирира твърденията, че днес всичко е къде-къде по-хубаво и по-добре от тогава.

Стигнах до това, че учебници нямало да подкопаят националното самочувствие и спрях. Изключително е обидно да смятаме децата за рая, крепостни, малоумни и т.н. и да им създаваме учебници с цел да се гордеят. И пред кого ще се гордеят - пред своите сънародници и никой друг. Пред другите ще се излагат. Защото със сигурност в стремежа си да създаваме учебници за национална гордост ние ще изкривим истината. И не говоря за близкото минало, говоря за цялата история. Ама то нещата са свързани - с цел да създаваме национална гордост ние създаваме от историческите личности лъжливи герои. Спори се за Тодор Живков и БКП, ама то по такъв начин е представен абсолютно всеки средновековен владетел - клал наред ама е добър, защото увеличил територия. И после се чудите що така у нас нещата не вървят - ами като втълпяваме на всеки, че може да простим насилие и репресии, защото някой си увеличил територията на СВОИТЕ ВЛАДЕНИЯ защо се чудите, че приемаме съвременните феодали да ни мачкат? Та значи ние ще се гордеем и с комунизма и с участието си на страната на Хитлер във втората световна война , единствените в Европа , които се гордеем с Първата световна война сме. Цяла Европа го смята за безумие, което е довело до милиони безсмислени жертви, нашата история обаче трябва и там да намери национална гордост. Май трябва да спра детето от часове по "Национална гордост".

"Историците" могат да "онивинят" всичко - то вече не е история, а свободно съчинение. Щом могат да заличат 500 години, защо да не могат 45? Военно-историческия музей е заприличал на склад на случайно събрани оръжия, вещи и мундири с наименование, дата, притежател/производител - историята е отлетяла. И Тръбаннта на Паси !!!!!!!!!! Сякаш без Тръбантчето щяха да се откажат да им предоставим военни бази.

Вярно ли картоненото недоразумение е във военния музей??

Няма друг такъв продажен и братоубийствен режим в света както комунистическия в България. Продажници от всички страни-съединявайте се!

Напротив "комунизма" в България си беше един от най-работещия. Страната беше в челни позиции по страшно много показатели, живееше се нормално, нямаше ги сегашните мизерия и аморални обществените отношениял.Жалко, че бе унищожена системата, но това е бз значение, защото диалектиката определя нов краг на спиралата, а като гледам той много бързо взе да се заформя.

Някой те лъже. Чакай и се надявай. Надеждата крепи човека и умира последна.

И кой ги пишеше тези показатели? Какви са челните позиции?! Ти вярно си с промит мозък..:) :) ":) Толкова работещ, че на два пъти държавата фалира! Добре, че не успяха да промият мозъците на всички българи ...

ОЩЕ ЕДИН НЕРАЗУМЕН ЮРОД!!. ПЪРВО НЕГРАМОТЕН, НЕ ЧЕТЯЩ, НЕ МИСЛЕЩ, ВЕРОЯТНО И НЕ РАБОТЕЩ. АМИ БЕТОННИ ДРУГАРЮ ВЗЕМИ ДА ПРОЧЕТЕШ МАЛКО НОВАТА ИНФОРМАЦИЯ ЗА 45те ГОДИНИ "СОЦИАЛИЗЪМ" - ВИЖ КАК СЕ ЖИВЕЕШЕ НА КРЕДИТИ, КАК СЕ ПИШЕХА БЮДЖЕТИТЕ, ВЕЧНИТЕ ЛИПСИ НА ХРАНИ, КОЛИ, УРЕДИ, И.Т.Н.. А, СПОМНЯТЕ ЛИ СИ СМЯНАТА НА ПАРИТЕ - 1952, 1962,1990, 1998-99 И ОЩЕ И ОЩЕ, ОГРОМНИТЕ ЗАЕМИ.....ТОВА СИ Е ЖИВИ ФАЛИТИ НА ДЪРЖАВАТА!!!.

Най-ужасният и братоубийствен режим в историята е царският отпреди 9.09 - кланета, преврати, национални катастрофи и македонски терористи.

пак ги имаше .защо ,нали строихме светлото ком.бъдеще ?!

Господин-другарю, ВЗЕМИ ДА СЕ ОГРАМОТИШ МАЛКО, ПРОЧЕТИ ИСТОРИЯТА НА 30те ГОДИНИ И ТОГАВА ДРЪНКАЙ ГЛУПОСТИ. ТЪПИТЕ ЧАЛГАДЖИЙСКИ ТИКВИ НИЩО НОВО НЕ ПРИЕМАТ.

Продажниците се присъединиха - сега са такива като теб.

авторът от И-т за исторически изследвания е понаписал частта "която е от Освобождението през 1878 г. до 1944 година." Как ли е описал периода на войните, убийството на Стамболийски, золумите на Вълков, Порков и какви там бяха оше. А какво ли е казал за Гео Милев? Аза военния преврат и разпускането на партиите. и т.н и т.н.

Забравил си атентата в Света неделя на 16.04.1925г.Комунистите които тогава не успяха да вземат властта-същите тези комунисти я взеха 1944г на руските щикове.

Според който режимът от 1944 до 1989 е обвеен за престъпен Както нацизма така и братчето му социализма са двете лица на една и съща монета Спор нвма п тук Има опити да се замете историята

Все пак законите се приемат, понякога се отменят. Колко присъди се отмениха около реституцията?

От тия приелите закона, или пък тия, дето му ръкоплещат, има ли някой, който да си е хвърлил дипломата или пък да се е отказал от акта си за раждане?

Всичко зависи от гледната точка. Има хора, които все още плачат за онова време, но са били едни от тях. За тях е имало облаги, били са част от богоизбраните., били са послушни. Но медалът има и обратна страна. Не слушаш ли, не мислиш ли като тях, си аут. Който не е изпитал отровата на комунистите, той не може да разбере. Да не дава господ да се върне онова време - "комунистическото"!. А за лагерите - за тях разбрах, че ги е имало чак след 10.11. 1989 г. Представяте ли си как се е криело!

Нищо не се е крило, просто за хората преживели ужасите на войната това е било не толкова впечатляващо - имало ги е преди и след 9-ти, дори при идването на Живков, след смърта на Сталин, лагерите са били закрити. Избитите през първата половина на 20-ти век са били стотици хиляди несравнимо повече от стотината загинали в лагерите. Няма защо толкова да се рови - и от едната и другата страна е имало виновни и невинни.

Това не е "ровене", това е истината, колко и да боли и колкото и да защитавате комунистическите престъпления срещу народа. Лагерите и после историята около Чернобил показват незачитането на правата на собствения си народ, направо геноцид! Такова нещо не се прощава и не трябва да се забравя. Децата ни трябва да го знаят! А избитите след 09.09.1944 г. без съд и присъда?! Повече са от "стотиците" хиляди, за които пишете.

Виновни сме страшно пред следващите поколенията Ако бяхме избесили политбюро до пето коляно и пратили ДС ченгетата да копат до живот сега можеше да сме една подредена държава А сега ..,.

Защо ви е страх да напишете къде е била България през 1944 и къде през 1989-та? В реални съпоставими данни за икономиката, образованието, здравеопазването, науката, културата? Предполагам защо ви е страх - щото ще може да се направи и сравнение къде сме били 1989 г. и къде сме сега. Например в световната подредба за качеството на живота, правена от Световната организация за развити към ООН (UNDP). Влизате в сайта и търсите. Само за Белене и Скравена ли ще пишат учебниците? Ми тогава напишете и колко от затворниците там са били криминални и колко политически. В архивите ги има данните. Няма значение коя част от историята ще скриеш - едната, както бе преди, или другата, какво е сега. Все е манипулация.

и при Вас не липсва. По данни на ООН, казвате. И откъде, според Вас, е имало данни ООН-то за икономиката на България по соц-а? СИВ беше затворена система и извън нея няма как да се засече БВП, износ, изобщо стокооборот. Каквато стъкмистика са дали комунягите, такава е публикувало ООН-то. За качеството на живота има и един много лесен измерител. Днес всички емигрират от нашия тип страни към западния тип. Ако преди е било различно, защо по границите стреляха по нашите съграждани, които искаха да избягат от България, а не по тълпите западняци, които напираха да влязат. По данни на ООН-то, ако може.

Въобще не ми дреме какви ги плещите в учебниците. Аз си знам най-добре как съм живял преди 1989 г. И децата, и дай боже внуците ми, ще разберат от мене, моята истина. Работил съм ореди 1989, и сега бачкам здраво. Работа му е майката. Но спокойния живот отпреди 1989 никога мяма да се върне.

В учебно "помагало", финансирано от "Америка (за някои в) за България", и озаглавено "Как да се преподава комунизмът в училище" пише, че "спомените пречат на преподаването на история". Цитирам дословно. И се развиват мислите, че спомените на бащите и дедите са изкривени и те не могат да служат за получаване на знания (разбирай представи) за миналото. Т.е. каквото пише в учебниците - това е. Не слушайте и не вярвайте на бащите и дедите си. Всичко е вързано с една цел - непълна информация, изкривена информация, изкривени учебни програми, учебници с неточна и непълна информация, неточни представи за миналото, лесно манипулиране на обществени представи и обществено поведение чрез мехонично лепене на понятието "комунизъм" и производните към всяко нещо, към което трябва да се формира негативизъм.

ТО ГОВЕДОТО И БЕЗ ДА МИСЛИ РАБОТИ, КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ГО ТОВАРИШ, ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ БЛЪСКА, БЕЗ ДА МИСЛИ. ЗА ТОВА СМЕ НА ТОВА ДЕРЕЖДЖЕ - БЕЗМОЗЪЧНИ, НЕОБРАЗОВАНИ, НЕ МИСЛЕЩИ, С ЕДНА ДУМА ЕВРЕИТЕ НИ НАРИЧАТ ГОИ - ДОБИЧЕТА И НИ МАЧКАТ И ПОДИГРАВАТ. ТАКА, ЧЕ ДРУГАРЮ ГОСТ НИЩО НОВО НЕ СИ НАУЧИЛ, НИЩО СТАРО НЕ СИ ЗАБРАВИЛ!!!. РОБ СИ БИЛ И РОБ ЩЕ СИ ОСТАНЕШ!!!.

Тия там от бан за какво оневиняване на ''комунизма'' дето го е нямало говорят... Ами опишете точно в лагерите как 90% бяха развейпрах личности с всякакви изкривени цености, Престанете с някакви си измислени нароени ''репресирани'' задминахте и активните борци по брой, привилегии... Тоя професор на Марс ли е живял та си мисли че другите живели по това време в България незнаят истината????

Къде ли е професор Николай Поппетров, защото в сайта на институра за Исторически изследвания на БАН е на последно място в списъка на научния състав и към инето му няма нито асистент, нито доцент, нито някаква степен. А и в НАЦИд няма информация за него..... Но май е дописник ма вестник Дневник

Интересното е,че комунисти,пишат ,че не може да се оневини комунистическия режим !

От 1945 год. диктатура малко почивка ,после още по голяма диктатура. И така на вълни.Мъдреците сигурно са имали в пред вид парите, поставени на пиедестал. Диктатура на парите. България ,ако духовно се повдигне ще и е добре. Невидимият свят допуска тая диктатура ,да се види кой какъв е.

Историята изисква хронологично представяне на фактите. Какво имаме преди „комунистическия режим” (т.е. преди 1944 г.) Имало е управление, което е убивало хора (като Вапцаров например) заради идеите им за равноправие и социална справедливост. Заради несъгласието им с управляващите тогава да направят Бъргария съюзник на фашистка Германия и да я снабдяват с храни и оръжия при нейната завоевателна война; Имало е лагери, специално построени от тогавашния режим (не от „комунистическия”, както се твърди, който още не е бил дошъл, а то предходния, който е вкарал държавата ни на страната на хитлеристка Германия във Втората световна война). В тези лагери са били изпращани несъгласните да се бият на страната на Германия. Оттам са останали тези лагери, а по-късно са били закрити от „комунистическия режим”, заедно с още 2 т.нар. трудово-възпитателни лагери (в които са и попадали поради реваншизъм и идеологически противници на управляващите, подобно на жертвите на предходните управления). Още по-назад във времето, пак преди „комунизма”, е имало убийства на хора и заради това, че са живеели в райни на бунта през 1923 г. (Септемврийското въстание), избухнал срещу извършителите на 9-юнския преврат, свалил законно избраното земеделско правителство. Имало е безследно изчезнали интелектуалци като Гео Милев и много други, избити от тогавашния режим (пак некомунистически), като пролятата кръв е сравнявана с реки, а за управлявалите убийци е казано "Клаха народа си както турчин не го е клал". Имало е т.нар. Закон за защита на държавата, оправдал стотици такива убийства през времето преди властта на "комунистите". Още преди това е имало стотици избити войници (Войнишкото въстание 1918 г.), разбунтували се срещу причинителите на националните катастрофи, т.е. срещу управляващите (некомунисти, разбира се), водили поредицата изтощителни войни, с милиони избити български мъже (Балканска, Междусъюзническа, Първа световна). Т.е. преди събитията от края на Втората световна война 1944 г. (т.нар. „комунистически режим”) е имало други събития, които в сегашните учебници се иска да не бъдат споменавани, а да се говори само за реакцията на тях през 1944 и няколкото години след това. Абсолютно забранено е да се споменава дори за убийствата на децата от Ястребино и техните семейства, извършени през 1943 г., т.е. пак преди да дайдат "комунистите" на власт. Убийствата са „по подозрение”, че тези хора са помагали на земеделци. Имало е интернирани и изселвани „врагове на властта” (комунисти и земеделци) А какво имаме при „комунистическия режим”: построяване от нула на една победена в световна война селска държава и довеждането й до напълно развита промишлено и селскостопански страна; изграждане на десетки електроцентрали, язовири, научни институти, заводи, комбинати – химически, металургични, строителни, добивни, хранително-вкусови, текстилни, обувни и всякакви други; построяване на десетки километри пътища на мястото на коларските и козите пътеки; Изграждането на тази държава става от 1944 г. до 1989 г., като през първите 10-ина години, естествено, има реваншизъм у тези, които са пострадали в годините преди това по описания по-горе начин. А от 1956/9 до 1989 г. (т.е. над 30 години) вече е период, далеч от първите „революционни страсти”, в който базата, социалната основа, е положена и предстоящо е само нейното надграждане и ползване. Фактите за събарянето на "комунизма" са, че не беше съборен "комунизмът" от първите години след установяването му (който единствено искат да се представя в учебниците), а беше съборен социализмът от 1989 г. и построената от него държава. И то не за да се спре "комунизмът" от годините около 44-та, а за да се събори и зграби построеното и наличното през 1989 г. - т.е. цялата социална държава. Хората помнят именно тази държава - от края на 80-те, затова има носталгия по нея. Социална държава с безплатно здравеопазване и образование, с минимална престъпност, собствено производство, нулева безработица, социални придобивки (специална грижа за деца, възрастни, болни), гарантиран достъп до националния природен ресурс - планини, море, минерални извори, огромна ведомствена база, достъпна за всички работещи и т.н. Няма нищо страшно във фактите, поне не за историята, която, дори да е пренаписана, не може да бъде променена.

Поздравления, не мога по-точно да го изразя

Истината за Вапцаров още не е казана и още се крие точно от комунягите. Той не е бил комунист и изобщо не ги е одобрявал. Участвал е обаче в проект на английското разузнаване, което представлява противодържавна дейност, макар намеренията му да са били чисти. Позволил е да бъде използван. Но той поне получи право на вечен герой. А Яна Язова, която също преди 9/9 е имала идеи за социално равенство и справедливост, бе убита по соц-а съвсем криминално и й бе отнето правото на героизъм. Поне половината българи днес не знаят нейното име, не знаят за нейния живот и всички мръсночервени плъхове се правят, че не знаят за нейното убийство. Ето, в това е разликата между преди 9/9 и след - скриването на истината. Затова виете на умряло, като се каже, че ще се напише истината за вас - защото без лъжа не можете да съществувате.

Истината за Вапцаров е в неговите стихотворения - казана от самия него. Но ти не си ги чел. Така искат да направят и с останалите, с децата, които "не трябва" да четат, затова махат автори от учебниците по литература. Историята могат да я пренапишат в учебниците по история, произведенията на българските класици, както и на поети като Вапцаров, които отразяват истинската история - не могат да пренапишат.

На сайта на ЮНЕСКО има любопитен факт - че през 1986 година България е била на 27-мо място в света по фактор на човешкото развитие. През 2018 се "издигаме" на "престижното" 92-ро място, веднага след Габон и Сенегал. Толкова за "черното" минало и "розовото" настояще. А според Евростат жизнения стандарт от 1988 ще го стигнем нейде към 2030-2040 година! Само да напомня за несведущите, че ЮНЕСКО и Евростат не са организации на БСП или Русия.

Защо се борят така отчаяно с миналото капиталистите евроатлантици. Страх ги .Страх ги е ,че в един момент хорта ще им национализират ограбеното. Затова изкривяват историята защото не могат да се похвалят със нищо по-добро от това преди 1989 . НИЩО. Времето след 1989 трябва да бъде обявено за евроаталантически геноцид и всички крали приватизирали да бъдат съдени от Народен Съд . Сорсиди, пребоядисани комунисти като Боко, Костов,Цв...... и още няколко хиляди капиталиста

Белене е имало и криминални.

95% от тях са били такива

забравяте суингите и зозите

Има ли значение, че не са били само политически. Какво ти са направили зозите и суингите? Обикновени хора, малко по-различни по държание, но в никакъв случай и престъпници. Каквито и да са били там затворените, са били подложени на нечовешки условия, даже и криминални да са били.Концлагери - това е истинското им име. Жалко за България, че ги е имало!

Ами какво ви правят сега циганите дето ги плюете че не искат да работят и по лесния начин да се обогатяват.... На толкова ''нечовешки'' условия че повечето минават 80 години а такива ддето не са били там няма да дочакат и пенсия...Толкова сте ограмотен че даже и думата ''концлагери'' не знаете какво значи всъщност...

Комунистическият режим не, но комунизма трябва да се раздели от режима на тезу боклуци които го извратиха в касапница за умни хора. Мутренският режим който е в момента също не може да се оневини Идеята на комунизма е много хубава и света скоро ще стигне пак до нея но без партии в него

Истината е , че и преди 9-ти и след 9-ти септември, българи са убивали българи - едните с власт преди това, другите с власт след това . Въпросът е кой е бил по жесток - ами и в двата случай са били еднакво жестоки, с тази разлика, че тези преди 9 -ти са били с акъл, а тези след 9-ти неграмотни тъпоумници, пълни с омраза и завист, към всеки по умен и успял от тях. И ако онези преди 9 -ти поне са давали възможност на човек да се развива, да пътува , да учи, тези след 9-ти направиха хората крепостни селяни - взеха им земята, взеха им животните, взеха им фабриките,, дюкяните и ги натикаха в "модерните " панелки, направиха ги пролетариат - в завода, в кръчмата, в панелката и така докато издържат.Най-пагубният за българският народ строй е кунистическият и децата трябва да знаят от къде тръгна моралният упадък на хората, който доведе държавата ни до това дередже.

Затова ли сме на това дередже,понеже Борисов е бил и е комунист ?

колкото ти е морала, толкова ти е реализма след като не си видял, че наркотиците, проституцията, безработицата, ровенето по кофите, хазарта и т.н. ги нямаше при социализма, а демокрацията ги домъкна

милицията предотвратяваше тези явления, не друго

Всичко имаше - студентският град не е от вчера,а проституцията се ширеше яко, но тогава минаваше за престижно, защото се обслужваха предимно чужденци срещу валута, девойките бяха "избарани", пушеха цигари от Кореком, носеха дънки и парцалки пак от там и кокаин имаше и хероин и "купона" си беше същия - всички знаят паметника на Патриарх Евтимий! Жалкото беше, че всичко това, тогава се представяше като модерно и зарибяваха селянчетата дошли в София, а днес вече това е превърнато в индустрия.

И твоят реализъм куца. Грешиш, не демокрацията ги "домъкна", а гласността. Тогава всичко се криеше, а наркоманите не ги лекуваха, а ги изпращаха в лудница. А проститутките бяха техни хора, на тяхно разположение, затова ги криеха. Имаше и проституция, и наркомания, и безработица, ако щете, ама всичко се замазваше. Както се опитаха да замажат убийствата в Студентски град през 1974 г., но не успяха.

преди Девети са избивани ОТЯВЛЕНИ ЧУЖДЕСТРАННИ ТЕРОРИСТИ. А българите са били 99% собственици на земя и са си орали нивите. Още повече, че ЦАР БОРИС изрично е забранил на Хитлер да вкарва България на Източния фронт. До 22 юни 1941г СССР и Германия са съюзници и червените маймуни в България агитират българите за дружба с Хитлер. Тогава България още не е прегазета от Хитлер и е независима държава. Мислете с горната глава а не с червените задни части.

Ако БХ ви прочете антикомунистическите коментари ще последвате цецо-наглецо. Ми цървула бойко е бил истински комунист, преди да стане комунист-гангстер...

Единият ми дядо е бил в лагер в Демирхисар една година в периода преди 1944 г. Обвинен е бил в намерение да става партизанин без никакви доказателства. Другият ми дядо е бил интерниран за 6 месеца след 1934 година затова, че е бил привържениик на БЗНС. Обвинението се е основавало на фалшив донос, че уж шпионирал за чужда държава.

Освен това, в периода 1918-1944 са били убити шестима мои близки роднини - един на фронта през Първата св.война, един в Съветския съюз от режима на Сталин, други трима са били убити по политически причини без съд и присъда, а един е бил убит от разбойници при обир. След 1944 и досега няма нито един убит.

Затова навсякъде е забранено да се говори за семейна история. Само това, което пише в учебниците е вярно. И затова сега т.н. "комунистически" режим е зверски. А "умните и красивите" от преди и след него са "невинни и ДОПУСТИМИ". За съжаление има голяма част от живещите на тази територия, които харесвт мутропитеците управляващи ги последните 10-тна години...

а за царските лагери нещо ще пише ли, защото те са доста по-ранни от комунистическите и дават светъл пример туй как се прави? Също че лагерът на остров Белене е предхождан от друг царски лагер на остров Св. Анастасия?

В тези царски лагери не са ли били хора, които са извършвали терористични действия срещу законната власт?

горяните не са ли и те срещу зсконна власт?

точно за това става въпрос, да се разкаше първо за тях и тогава ще се види кой е бил там и защо, а не да се започва от края на историята с лагерите

До А: Спорно е колко властта е била законна

Всички тези дебати нямаше да се водят сега, ако се спазваше Закона от 2000г., който обяви комунистическия режим в България за престъпен, и ако в първите години на демокрацията беше направена правилната лустрация. И това замазване на нещата съвсем не е случайно.

Каква лустрация голяма бяла птицо. Нали след първата победа на сорсоид демократите настаниха соросид демократи на всички позиции в заводите училищата болниците. Какъв беше резултата ми унищожиха всичко. ЛУСТРАЦИЯ .Поне да ставахте за нещо . За 30г понеже няма какво да се похвалите още търсите причини в Соца.... На държавата от преди 1989 можете само да и дишате праха . Не беше идеално. Няма и ткава държава .НО БЕШЕ МИЛИОН ПЪТИ ПО ДОБР ОТ ГЕНОЦИДА СЕГА И ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ПОМНИ. ТОВА ВИ Е ДРАМАТА ЧЕ СТЕ ПРОСТО ПАРАЗИТИ КОИТО ОСВЕН ДА СМУЧАТ ОТ ХОРТА НЕ МОГАТ ДА СЪЗДАВАТ НИЩО

Лагерите след 9 септември са тези същите отпреди 9 септември .Нови лагери не са създавани .

АБСОЛЮТНО НЕВЯРНО!!!. ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ.

.

Пристъпи напред. Какъв е твоят дар?

Дали ще го наречете социалистически ,дали комунистически ,дали ще го наречете режим....фактът е ,че времето преди 89 г беше по-демократично време ,време на възход !Не е необходимо някой си "историк ,да внушава какво е било .

ЕГА ТИ ВЪЗХОДА!!!. АКО НЯКОЙ ОТ СЕМЕЙСТВОТО ТИ ГО БЯХА "ВЪЗДИГНАЛИ "ПО ТОЗИ НАЧИН, ДРУГА ПЕСЕН ЩЕШЕ ДА ПЕЕШ.

Демокрация е точно това: докато "избраните" елини си чешат езиците на Агората....робите славяни да копаят чукарите на Пелопонес.

И в онова "време на възход" къде точно възходихме (или да заменим въз- с из-?)? Някои са с къса памет, а други беряха "плодовете" на т.н. социализъм. А приятел моряк, който стоя една седмица в Копенхаген през 1985 ми каза: "И какво стана сега, адаш? Докато ние правехме конгреси и скандирахме лозунги как строим социализъм, тук тихоммълком са го построили." Припомням вица за фазите на комунизма от началото на 1980-те години: - Първа фаза: преход от капитализъм към социализъм; - Втора фаза: изграждане на РСО (Развито Социалистическо Общество); - Трета фаза: бавно и мъчителен преход обратно към капитализъм. Гълтай си редовно хапчетата и си мечтай да "ти пускат" банани за Нова година. А аз въпреки някои сътресения, съм щастлив, че Комунистическият режим е само спомен, 32 години съм се "наслаждавал" на "равноправието" и "благата" му.

Оле мале вече избитите станаха вече 180 000. Абе вие ще задминте и евреите .....който в един момент стигнаха 6 милиона убити. Как стана тая държава 9 милиона. На монумента на избитите от комунистите има няколко стотин имена. Там е и изрода наредил разстела на Ястребинчетата.... Толкова по въппроса за избитите

Разсъждения на червен хайдук, нищо повече.

Товарищ, само на Черната коледа в Македония на 7-ми януари 1945г са избити за 2 дни 23000 българи непожелали да се запишат македонци....по повелите на Слънцето на комунизъма Димитров. 130000 са изселени насила в България. Затова в София има улици Солунска, Пиротска... Горянското движение е масово в България, както в Украйна и Беларус. До днес е тема-табу. Всички тези свидни български жертви стават благодарение криволици като вас, жадуващи власт, и предателството на Англия и САЩ по Ялтенската и Техеранска срещи по поделянето на света със СССР. Българите никой не ги е питал и са ни клали свои и чужди червени кръволоци.

Освен това в Литва май забраниха тези години руските имена. Но целият запада мълчи като риба. Къде ви е възмущението за този Възродителен процес там?

Половината ми живот мина през социализма -не съм се чувствал нито несвободен нито репресиран.

защото си бил комунистическо мекере и доносник.

А може и да бил военен или милиционер.

9 милиона доносници ли сме били, неуважаема оплаквачко? Бяхме нормална средноевропейска държава, в която и работника беше човек. Като се пише за лагерите да се обясни, че са изградени по френски образец, за непоправими рецидивисти и 96% от изпратените там са били такива. Имало е саморазправа с политическите опоненти и това няма как да се отрече, но нашите лагери са затворени през 60-те години , а френските чак през 80-те. Не можеш да мериш историята с днешния аршин.

Ти за толкова тъпи ли ни мислиш. Ей мухъл, от 30 години тук е Репъблика България. Щом през един режим не си репресиран или несвободен е ясно, че си бил от онези дето са репресирали и са поробвали, в най-добрия случай прсто си си гледал отстрани. Твойте време свърши, отиди си с мир!

Бате, що ти го тургат на минусете ба?

Ми аз не познавам нито един репресиран от комунизма. Никой от родата ми не бил комунист... как ли сме се измъкнали незнам :) Баба ми доброволно се присъединила към ТКЗС тка като над 90% от хората. Познавам една баба дето не искала да се присъединява но не бил репресирана....

АМИ БИЛ СИ ПРИМЕРЕН КОМСОМОЛЕЦ, ИЛИ ПАРТИЕН ЧЛЕН, СЛУШКАЛ СИ ДРУГАРИТЕ, А ЗАЩО НЕ И ДА СИ ДОНОСНИЧИЛ!!!.

Нямам как да си се чувствал така, за да осъзнае човек нуждата си от определени свободи трябва да има някакви интелектуални потребности и разум, а при такива като теб липсват и двете.

... а бе комунист ли е, само бой по главата глупава - ТЕ ВСИЧКИТЕ ДО ЕДИН СА ГЕНЕТИЧНИ УРОДИ...!!!!!! Сталин изби над 50 милиона хора, човеци... Той човек ли е...?!? У нас преди окупацията ни от сталиновите изверги наричащи се червена армия, режимите подвластни на Борис III са избили малко над 5 800 комунисти, партизани, ятаци и т. н. След 1945 година простаците на власт от БКП, са избили в концлагери като Белене и подобни над 180 000 невинни българи - цветът на нацията ни...!!!!!! За това и сега се чувства че все още останалите комунистически простаци и дебили от сегашната партия мафия БСП/БКП, все още искат да вземат властта нещастниците...!?! Е ДА, АМА НЕ... НО ПАСАРАН ВЕЧЕ ЗА КОМУНИСТИ НА ВЛАСТ В БЪЛГАРИЯ...!!!!!!

- са избили в концлагери като Белене и подобни над 180 000 невинни българи - цветът на нацията От къде тази "достоверна" информация? Гореспоменатите "учени" от БАН ли ти я дадоха?

Тази пропаганда от която се възмущаваме, ражда такива като теб. Първо комунистите не идват на власт 1944г., а по-късно. От решилите за Народен съд само 4 министъра са били от Работническата партия. Толкова например са били и от БЗНС на Никола Петков. Да напомня, че БЗНС Никола Петков бе в Реформаторският блок. ;) Но дори и Народният съд, ткъдето е имало и оправдателни присъди, осъждаше на смърт 2730, като на мнозинството после присъдите са променени. Реално убитите са под 1100 - не помня бройката. Само според западен журналист в България след преврата 1923г. , считащ се начало на фашизма, са избити следващите 2 години 20 000 човека. И не ми разправяй каква демокрация е (в превод от гръцки народно управление), като избере народа някой (земеделците) с 52%, месец по-късно да ги избият. Отрежат главата на премиера и носят в София. Като за това едни от най-виновните са ВМРО, но никой не говори за черното им минало. Онзи наръгал над 100 пъти премиера и отрезал главата му е бил от тях.

ТИ ГРАМОТЕН ЛИ СИ БЕ ЦИМЕНТ???. КОЛКО КНИГИ СИ ПРОЧЕЛ?. КАТО ТЕ ГЛЕДАМ КАКВИ ГИ ПИШЕШ СЕ СЪМНЯВАМ ДАЛИ НЕ СИ ЗА ОСВИДЕТЕЛСТВАНЕ!!!.

Господа историци от БАН, в България НИКОГА не е имало комунизъм, имаше така наречен социализъм. Поради тази причина няма и не е имало комунистически режим. Сега пък имаме режим на човекът партия и държава, който всичко знае, от всичко разбира но нищо реално във вътрешен план не върши. Всеки държавен чиновник и всеки министър чака той да каже и той да реши кое как да става. Та помислете и върху това когато съчинявате учебниците! Разбираемо е че желаете да правите внушения колко лошо е било да се живее тогава, но можете да заблуждавате само младото поколение което няма спомени от тогава или пък репресираните и реститутите.

......Абе гард ли си смрадлива червена гад ли си нема лошо учениците да прочетат за страшните "фашиски" концлагери, особенно за единият от тях "Гонда вода" живота в него е описан от прословутият убиец на класическата философия и най-големият апологет на комунизма казва се акад.Тодор Павлов.....и тогава ще разберат колко "стнрашни" са били тези лагери,..... в сравнение с комунистическите в които хората са били избивани от комунистическите изроди, като газдовци и милчоспасовци....колкото до отрязаните глави комунистическите разбойници тръгнали да ограбват мандири и да убиват друго не заслужават!