Историкът Бисер Банчев пред Dir.bg: Албания има интерес от решаване на спора ни със Скопие, но Сърбия и Гърция - не

"Да не изпадаме в мегаломания като македонците, нашият спор не фокус за световните сили, а място на сблъсък при появила се пукнатина - Русия е заинтересована от напрежение между съюзниците в НАТО"

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Така и не разбрах - никой не е обяснил досега, българите като някакво малцинство ли искаме да бъдат включени в македонската конституция? Т.е. македонците включени ли са по същия начин в тоя списък, или само турци, албанци цигани, египтяни и между тях и българи искаме??? Някой знаещ може ли да поясни?

Сърбите се замислят малко, ще разберът, че те имат най голям интерес Македония да е българска, защото ако остане такава каквато е сега, то след 60 години за да стигнат до Гърция ще трябва да минават през вЕЛИКА АЛБАНИЯ.

Човече ти виждал ли си в америка някой да каже своята националност и да не каже чее американец!?! В Гърция и югославия на македонците им е осигуряван лек и спокоен живот и хората не им дремд генетично какви са а искат да са част от една нация която им осигурява добра работа и образование на децата и достъпно здравеопазване. И те гледат България какво им предлага само ЕС и Нато! Това е европейската и американската логика и не тря ва да се сърдиш на сърбите или гърците! ние не може да накараме турците и циганите с Бг паспорти да се наричат бъгари а ревею за македонците :)

След 1944г. сърбите направиха Македония сръбска провинция, каквато е и до сега. Вътре в нея има албанци, за които тази територия е вече част от Велика Албания и бивши българи /деца на бивши българи/, които сърбите възпитаха за 70 години като хора мразещи всичко българско. Това е жесток процес на дебългаризация на тази територия. Е, какво очаквате от тези хора??? Аз лично нищо добро. И Хиляда комисии няма да променят нищо. Единствено "мерака" за Еуропската Уния / която ще им ебе майката/ може да ги накара да: 1. Признаят, че там има макар и малко хора, които се самоопределят като българи. 2. Да признаят поне от части, че имат своя собствена история само лед 1944 година. За нещо по-сериозно, трябват 2-3 поколения, но възпитавани в търпимост и уважение към България и българите. Ама това само господ знае дали някога ще се случи. За протокола. Аз съм роден в Пиринска Македония. Баба ми и дядо ми са единият е от сегашната РСМ , а другият е от Егейска /гръцка/ Македония, за която и дума не се обелва, защото гръцката дебългаризация е много по-жестока от Сръбската. Всички сме БЪЛГАРИ.

Ние подадовме рака со тоа што отидовме таму први, а од друга страна тие ни дадоа нота која се надевавме дека ќе ја добиеме пред две години. Таа нота е многу поважна од кусото и долгото име и покажува дека Република Северна Македонија нема територијални претензии кон Бугарија. Ја добивме затоа што направивме нов пристап – порача Петков пред новинарите во Софија. Вече изучавам македонскиот.....хаха

Човече ти виждал ли си в америка някой да каже своята националност и да не каже чее американец!?! В Гърция и югославия на македонците им е осигуряван лек и спокоен живот и хората не им дремд генетично какви са а искат да са част от една нация която им осигурява добра работа и образование на децата и достъпно здравеопазване. И те гледат България какво им предлага само ЕС и Нато! Това е европейската и американската логика и не тря ва да се сърдиш на сърбите или гърците! ние не може да накараме турците и циганите с Бг паспорти да се наричат бъгари а ревею за македонците :)

Преди 32(тридесет и две!) години когато в смесените райони българите се възпротивиха срещу непоследователната ни политика спрямо българомохамеданите и турците(смяна на имената - връщане на имената), колега от Благоевград ми сподели, че негови роднини от Македония му казали : "Вие може и да се оправите с вашите турци, но ние с нашите албанци никога !)...

Не съм сигурен дали всички в Албания искат РСМ да стане бързо член на ЕС. Ако Албания започне преговори, а РСМ не започне, се очакват напрежения в РСМ. Албанците биха могли да се радикализират и в един момент идеята за Велика Албания ще се очертае много по-добре. Точно в тази насока в РСМ вече се говори открито за Илирия.

Това не спор бе серсем. Това е държавен проблем.

Вие се сетихте бе!! Откритието на годината!! Един мой познат албанец и приятел още преди 15 години се шегуваше. Вика " Най-добре да си я разделим". Само ,че преди 20 години щяхме да делим 50/50. Сега самите албанци казват "Вече 2/3 е наша!!- Всяко магазинче, всеки бизнес се държи от шиптъри там. С парите от арабите и турците си направиха държава в държавата. А тоя неориентирания с веган тортите тръгнал да се прави на интересен там.

Реално пoглeднaтo e нaй-дoбрe Ceв.Мaкeдoния дa бъдe възмoжнo пo-cкoрo рaздeлeнa мeжду Бългaрия и Aлбaния, зaщoтo фaктичecки нейната западна чacт вeчe e c 80% aлбaнcкo нaceлeниe и c гoлямaтa cи рaждaeмocт cлeд нeмнoгo гoдини щe cтaнaт мнoзинcтвo в cтрaнaтa и щe ce cлучи втoрo Кocoвo... И тoгaвa жaлнa им мaйкa нa вcички мaлцинcтвa c изключeниe(мoжe би) нa турcкoтo !

Да се обединим с Македония под името БУЛАМАЧ.

Армията ни е половин стадион шкембелии, които едва тътрят крак и по парадите- не става. Най сигурното и мъдро решение е да се обединим с македонските ни братя и да покажем среден пръст на русия и сърбия.

За армията си прав, но ако наистина си мислиш че Българи и македонци могат да се обединят и живеят заедно, ти живееш в свят на илюзии..

Глупаци сме и ние и македонците, всички проблеми ще отпаднат ако се обединим в една държава, ще спечелим всички и ще станем страна, с която ще се съобразяват.

И албанците и турците ще бъдат множество и щени управляват

България трябва да направи като Русия. Време е България да струпа всички войски на македонската граница и да постави условията си. Тогава всичко ще се реши много бързо и точно. Копирай Путин, и никога няма да сгрешиш.

И да станем за резил пред целия свят ли? Русия поне знаят за какво слагат воиска

Русия поне има войска

да трябваше да почна първо с това

Ами аз го написах с ирония. Знам че нямаме армия..

Може ли някой да обясни какво искаме от РСМ. Историята си е история и никой не може да я промени. Същевременно, всяка държава си има някакви идеали, заблуди и вярвания, чрез които обединяват масите като нация наследник на отминали герои, боеве и събития. Как се отнема правото на един народ да създава митове за величие и трагизъм. Самите ние имаме толкова големи заблуди за собствената си история.

никога не е била българска!! Защо никой не ми птговори какъв е Филип Македонски.

Филип Македонски е бил Цар на едно от гръцките царства. Бил е Грък.

??? Пак грък нали така. Та значи македония си е гръцка!

Но гърците имат ли претенции към РСМ, зариди това , че смятат Ал. Македонски за македонец??

А облатта Загоре е била византийска, но Хан Тервел ги бие при Ахелой и даже го правят кесар. Ако искаш да им върнем територията на България на наследниците на византийците. Историята е интересно четиво, но трябва време, не става за час-два и да си експерт по темата. Отнема дни и месеци, а по някои въпроси и години. Информацията, която идва от Гугъл е просто една от гледните точки. Най-малкото прочетете версиите на различните езици по нещо спорно в Уикипедия и ще видите, че ще трябва да се заровите в темата.

Проблема с РСМ е в лъжливата история, която е за сметка на българската, и това, че македонците в Пиринска Македония ще се чудим как да ги наричаме, защото ще излиза, че ги пришиваме към РСМ, тоест към една друга държава с един друг народ. И още нещо, човек е добре да чете дебели книги. Сега е времето на масовите заблуди и когато казваш невинно 'какво толкова', това може да е поредния скрит опит за дезинформация. Не е вярно, че историята не може да се променя, неслучайно се казва, че историята се пише от победителите. Как така в РСМ повече от половин век са учели, че братя Миладинови са написали 'Македонски Народни Песни' и трябваше да дойдат последните години за да видят как на оригиналното издание пише 'Български Народни Песни'? Подобни примери са стотици.

Масовите заблуди не са от сега, винаги ги е имало, и винаги са били според този който е на власт. Но историческите изводи, историческите факти не се променят, отворете независими исторически книги и сайтове, всичко си е записано както е.

Няма как да накараш родителите на всички деца да го направят. Преди години 'Сталин - бащата на нациите' е звучало гордо и не е било разумно да кажеш на детето си 'това нито е вярно, нито е правилно'.

Ние нищо не искаме.Те искат

1. редно е да се репликира историкът, който вторачен в балканистикта е пропуснал някои дреболии като тази, че американският конгрес е общото понятие на законодателната власт на САЩ и включва сената и камарата на представителите. 2. все пак човекът е специалист по балканите и правилно е отбелязъл очевидният факт, който всички избягват, че от спора ни с Македония интерес имат най-вече съседите на запад от Пирот/Димитровград.

Като българин с македонски корени защо ли се чувствам прецакан след тази среща? Въпросът е риторичен.

И аз съм такъв, дядо ми от Крушево е бил картечар през ВСВ от българаката армия и се сражвал при Драва с нациските войски, баба ми негоавата жена е българка ятачка и активен борец срещу нацизма. Следващите комунисти след нея подмениха идеята на комунизма и я превърбаха сталинизъм и титовизъм. Oт СМ нищо добро не може да се очаква за нас, а тях ги чака дълъг и болезнен катарзис щом от тоталитарна дръжава са решили да бъдат нормална и европейска.

а ся земи и погледни картата на Царство България преди 1944 и след 1944 После си напрай сметка колко е била голема България при ФАШИСТИТЕ и колко стана при деда ти

Малшанс за нас, какво да се прави. Все пак нацизма беше зло и беше обречен на провал.

По времето на Сталин някъде и имало комунизъм е нямало сталинизъм. Боже колко сте жалък. Баба ви била ятачка-от хилядите ятаци обслужвали стотина нелегални нали? Дето изведнъж се нароиха 50-те години. Значи такъв като вас не е лошо да вземе да прочете архивите на българската работническа партия и българската комунистическа партия. Обикновено думите на собствената ви партия и собствените ви кумири действат отрезвяващо на такива като вас.

В България щеше да се говори немски език и огромна част от българите щяха да ни убият само за това че не сме чиста раса

Незнам за какво трябва да се ядете с мен аз не се срамувам от тях, те са били млади и наивни хора като повечето от нас. Другите роднини на баба ми са партизани, някой от бяха министри по онова време. За мен комунистите са престъпници, въпреки моите връзки, а режима им е подобен на този на Хитлер, нямам какво повече да добавя.

Македония си е гръцка!! Къде се бутаме ние незнам. Филип Македонски…ГРЪК!!!

А Вие занете ли, че запалянковците от района на Атина наричат солунските отбори "българи"?

Сега говорим за Македония а не за футболните запалянковци в Гърция. Та какъв е Филип Македонски?

Да не си му директен наследник на Филип Македонски, да ти е дядо Филип. А ти знаеш ли къде е била територията на Македония по времето на Филип Македонски?

естествено, че Албания има полза - ще могат да си вкарват дрогата и талибаните много по-лесно в ЕС. Не че и сега някой ги спира. Силно се надявам, ако клекнем на натиска от САЩ, някой по-силен от нас блокира макета и талибани. След като албанците отцепят западната половина, може да приемем ичзистента от ислямисти новосъздадената държава Североизточна Македония в ЕС.

Единственият начин този спор да бъде решен и българският интерес да бъде спазен е българска партия да спечели изборите в Македония.

ВМРО на Любчо Георгиевски би имала по-голям шанс, защото истината е, че в днешна РСМ няма много българи. Ще ги видим официалните резултати след няколко месеца, но няма как да са повече от 5 000 човека. А другото е все едно да твърдим, че сегашния премиер е чист потомствен канадец, защото е имал канадски паспорт.

Кирил Петков прави възможното в дадената ситуация и това трябва да се оценява, няма как нещата да стант бързо и лесно. Господин Джамбазки от ВМРО наскоро чества годишнината от смъртта на Мара Бунева с македонски българи и това е положителен сигнал о бяла ляствища по отношение българите там и тези които са запазили своето българско самосъзнание. Колото повече истината излиза и става достъпна за тях толкова повече комунистическите догми и престъпления ще стават все по явни. В някакъв момент те ще разберат че са лъгани в продъжение на години. Важното е ние спокойно и учтиво да без нерви и простития да си дърдим нашите неща и да говорим истината.

И какво е това дето прави Кирил Петков???? Създава комисия след комисия, абсолютно безполезни за да прикрие факта че е готов да продаде българската история и интереси. Откакто се е появил думичка не е убедил за кражбата на история. Което е нормално за човек като него, без Родина и без каквото и да било понятие от значението на думата патриотизъм.

Това което прави Кирил Петков е възможност оношенията да продължат макар и трудно и да се придвижат напред. В момента няма оптимален вариант нито за нас нито за тях, но поне може да се направи това кето е възможно и да се даде повече време за проблемите отношения паралелно с тях.

Единствените спорни въпроси които имаме с така наречените македонци с езика на омразата и кражбата на българската история. Нямаме абсолютно никакви други проблеми с тях. Това което прави любимият и Кирчо е да лъже И да маже и да създава безполезни и комисии за да прикрие факта, че вече се е договорил да продаде историята и достойнството на България. Което е нормално за човек без Родина.

Ох, ох, четох днес Стево Пендаровски и ми стана ясно как сме станали за посмешище в цяла Македония.... Как ли не го обрисува наш Кирчо...., ама с две думи остава усещането за нещо като- наивен клоун далеч от политиката, ужас!

Да, бе, понеже Стево Педероски е еталон за незнам си какво. Същият не е нищо друго совен един смотан чокалия, който си дава сметка, че "наш Кирчо" им върна елегантно, но остро топката. Ще е много интресно какви ще ги дробят тепърва посърбаците.

Е точно защото не е еталон за нищо, точно защото е президент на една бутафорна държава, точно затова е толкова обидно!

Този историк, да беше се изказал за ковид простотията, по щеше да му мяза. Готви се предателство, какво го усукват!

Хитрите гърци кръстиха тая Западна България с името Северна Македония, защото знаят за Пиринска Македония, която е също Северна Македония, а вие простите татари нищо не разбрахте.

Да, от Атина на север е северна Македония.

Поне два милиона българи-юнаци-патриоти, мизерстващи по тая опустяваща територия, дават дупе за канадско гражданство, но понеже това не може да стане, сега само плюят по Кире дошъл от Канада.

Е проблемът между България и Македония. Това е комисията за изчистване на противоречията в историята на Македония и България. И понеже, всички факти исторически документи и така нататък потвърждават само и единствено българската теза, няма как да се изчистят противоречията между България и Македония. Защото Македония никога няма да признае че не е съществувала като държава и народ преди 44. И 100 комисии да създадете-това е само пушилка за прикриване на продажбата на българската история. Това е.

Малко е засилено "международното положение" като стандартно обяснение за нещо, което не върви като хората. Историкът някак "попремита" факта, че бановината тръгна с рогата напред и се опита със сила: то не беше черен пиар, опит за натиск и пр. Дано да има няккво развитие, но ако не друго, последните 30г. доказаха само едно: на тая отродена посърбашка измет не може да се вярва за нищо.

разбира се, че имат, нали влизат заедно - спираме Македония, с нея и тях.

Как да не протягат? По колко 40000 ръце за паспорт се протягаха годишно?

До сега никой не е успял да обясни защо има проблем! Историята на територията назовавайки се Северна Македония до 1945г е българска история. След това не е. Тука не може да има 2 мнения по въпроса така както не може сериозно да има 2 мнения по въпрса дали Земята е кръгла! Не всяко мнение и несъгласие означава че трябва да се води диоалог. Ако е така, то тогава всеки може да прави каквито си иска факти и да хаби времето на други да му доказват че Земята не е плоска! Има определни неща за който просто НЕ МОЖЕ ДА СЕ СПОРИ!!! Вероятно нямам някаква информация, но отстрани ми изглежда че България може просто да напише фактите на един лист и да ги изпрати на СМ с бележка "Когато го подпишере се обадете, до тогава няма да говорим с вас". Това е! ЦМ има зор....не България! Не разбирам защо им се угажда с преговори!!!

Аз те разбирам, но има такива твърдящи, че земята е плоска. И ма и такива, които твърдят, че Македония съществува от 4 хиляди ходини и всички са мекедонци... Това е проблема и е трудно да решиш ирационален проблем с рационални мерки.

Да де, ама нали нито едно правителство или организация не изпраща екипи хора да преговарят с плоскоземците и да ги убеждават! Просто си имат една страница и група на Фейса и си се събират там да си говорят и да си вярват че Земята е плоска. Никой не се ангижира с техните мнения! Тука защо не е по същият начин?

тая канадска ливада за това ли я избрахме,македонците от севера са чакали и ще чакат ,реши житейските проблеми и галопиращата инфлация и вече неуправляемата зараза уж сертификатите действат

Бисерчо албанците имат единствено интерес БГ да пробута Македония в ЕС, защото след 10-15 години там мнозинството ще са албанци-мюслита, а християните ще се разбягат в БГ, Сърбия и Гърция! Мисли ги малко тия работи освен ако не ти плащат да говориш глупости!

Може и да е завършил Харвард, но едно изречение не може да каже без да сгреши на български. С две думи неграмотен премиер.

Не се заблуждавай, никакъв Харвард не е завършил, само едно "бизнес скул", което е абсолютно нищо, повярвай ми. С този английски, дето го приказва не биха го приели на работа и като портиер на Харвард!

Вече е успех, че говорим без преводач с македонците! Успех е и че дълго премълчаваните български корени широко се дискутират и вече няма как да се сметат под килима! Добре е и че с албанците може взаимно да се подкрепим- та в Македония, а ние в Косово! Има мегдан за развитие, но не може да е бързо!

Абсолютно точен коментар. Това ,че ''всичко зависи от двата народа'' звучи като комсомолско пожелание от соца.

Кирчо, оти немаме ток по цел ден, Кирчооо.

Сега с новия самолет за пренос на пробиотици ще наместим историята.

тоя самолет го пускат за да могат да ходят събота и неделя да се тъпчат с кайма

да ти ебам мајката бугарка, нема да ни пречиш!

Ей македонска неблагодарна измет, чупите си краката за български паспорти , доказвате български произход ама плюете, същите фекалии сте като цигани, евреи и турци. Да ви изселят в косови или турция, а земите са си български, лошия македонки материал не ни трябва...

Тошко покай се че Господ ще те накаже, тези дето са ви написали историята и създали нацията са престъпници като Груевски, само че за това трябва време да го разберете. В българия Георги Димитров дето го споменатавате за нас е престъпник и пияница, всички комунисти са такива. Трябва вашите исторчари обаче да започнат да тръсят истината, а не комунситическите догми,.

Поредното предателче на поилка при ФАЩ. Започват да обработват хората да отстъпят пред Скопие в угода на янките.

Напрежение ние не създаваме. Македонците създават. От 30 години само жестове на добра воля им правим. Те нито веднъж не се проявили инициативата те да протегнат ръка към нас и да направят компромис.