Коментари - БАН уточнява времето след 1944 г. в учебниците по история | dnes.dir.bg
назад

БАН уточнява времето след 1944 г. в учебниците по история

В новите учебни програми по история за 10 кл. няма дълбоки и същностни проблеми, но има уточнения в периода след 1944 г., според учени от БАН

Обратно в новината

Коментари - БАН уточнява времето след 1944 г. в учебниците по история | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Да наречеш Тодор Живков - диктатор и да променяте от турско робство на турско съжителство е престъпление към българския народ.

Всичко ни е наопаки в тази държава! Всичко! И идва от горе! Ето затова няма как и не можем да се поучим от уроците на историята! ЗАЩОТО СЪВСЕМ УМИШЛЕНО, СЪЗНАТЕЛНО И НАГЛО НИ ПРЕЧАТ ЛЪЖАТ И МАНИПУЛИРАТ, И ТО ОРГАНИЗИРАНО И ОТ НАЙ-ВИСОКИТЕ ЕТАЖИ НА ВЛАСТТА И "ИНТЕЛИГЕНЦИЯТА"!?!?!

Някой трабва да попита на всяка цена тези историци, професори и учени от БАН какво точно според тях е историята - един безкрайно прост въпрос! И това НЕ СА ЛИ ТОЧНО БЕЗСПОРНИТЕ И ДОКАЗАНИ ФАКТИ И СЪБИТИЯ - само, най-вече и преди всичко, С ИЛИ БЕЗ МОТИВИ ИЛИ ВСИЧКИТЕ ИМ МОТИВИ, ЗА ДА СЕ СЛУЧАТ! Къде, в коя нормална държава и кой истински историк не го знае и се съмнява в това! Аз съм наистина скандализиран от подобно нечестно, непочтено и манипулативно поведение точно от онези, които трябва да са "цвета на нацията", интелигенцията, която да води народа си напред, в случая - при историците!

Нефелната теза и обяснението на учените от БАН да не описват ИСТОРИЧЕСКИ ФАКТИ И СЪБИТИЯ, защото ... нямали единно мнение за МОТИВИТЕ на участниците в тях Е НЕ САМО ФРАПИРАЩО НЕСЪСТОЯТЕЛНА И ИЗМАМНА, но ме навежда и на друго. В обществото широко е наложено мато убеждение и практика ДА НЕ СЕ ОПИСВАТ, КОМЕНТИРАТ И ПРАВЯТ АНАЛИЗИ И ИЗВОДИ НА ВСЕ ОЩЕ ЖИВИ ПОЛИТИЦИ И УПРАВНИЦИ, И СЪБИТИЯ, на текущи факти и събития от "исторически аспект", и в това има съвсем ясна и популярна логика! НО... Поне учените трябва да знаят и разбират КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ БЕЗСПОРНО ПРОВЕРЕНИ И ДОКАЗАЛИ СЕ ФАКТИ И СЪБИТИЯ, И ... МОТИВИТЕ ЗА ТЯХ, ВЗАИМОВРЪЗКИТЕ, АНАЛИЗИТЕ И ИЗВОДИТЕ!!! С две думи - ЗАПОЗНАЙТЕ ДЕЦАТА И УЧЕНИЦИТЕ, ХОРАТА С ИСТИНАТА С ФАКТИТЕ И СЪБИТИЯТА, а за мотивите им не берете гайле - или не ги споменавайте, или споменете например че ... НЕ СЕ ПРЕЦЕНЯВАТ ЕДНОЗНАЧНО ОТ УЧЕНИТЕ И ИМА РАЗЛИЧНИ ГЛЕДНИ ТОЧКИ! А защо не и да ги оставите без коментар - нещо ми подсказва че децата и обществото и сами ще разберат истинските мотиви, и то всичките, и то отлично ще ги разберат! Или може би ВАС ИЛИ НЯКОИ ОТ ВАС ТОЧНО ТОВА ВИ СТРАХУВА!?!? Както народният Бай Тошо и правителството му упорито са криели от харода си ТЕЗИ СЪБИТИЯ, явно защото тогава никой в България и от хората НЯМАШЕ ДА ИМА НИКАКВО СЪМНЕНИЕ И ЗА ИСТИНСКИТЕ ИМ МОТИВИ!!! Съжалявам, но такова отношение и опит за груби лъжи и манипулации дори и в днешни дни, и то точно по тези теми СА ОТВРАТИТЕЛНИ И АБСОЛЮТНО С НИЩО НЕОПРАВДАНИ!!!

Значи не други, а най-компетентните ни уж учени, историци и професори, учени от БАН РЕШАВАТ ДА НЕ ВКЛЮЧАТ В УЧЕБНИЦИТЕ ПО ИСТОРИЯ ВАЖНИ И КЛЮЧОВИ ФАКТИ И СЪБИТИЯ ОТ НОВАТА НИ ИСТОРИЯ, И ТО НЕ ЗАЩОТО ИМАЛИ СПОРОВЕ И РАЗЛИЧИЯ ПО ТОВА ДАЛИ ТЕ СА СЕ СЛУЧИЛИ ИЛИ НЕ, А ... ЗАЩОТО ИМАЛИ СПОРОВЕ ПО МОТИВИТЕ НА НЯКОИ!?!?!?! Забелязвате ли логиката? По тази логика не трябва да се пише и за Втората световна война, например, защото и до ден днешен излизат все нови и нови архиви, документи и свидетелства за НЯКОИ ОТ МОТИВИТЕ НА ГЛАВНИТЕ УЧАСТНИЦИ, като Хитлер и Сталин, например! Не трябва да се пише и за 9 септември 1944 година, защото не само сред учените, но и в цялото българско общество има лют спор ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ ОСВОБОДИТЕЛКА ЛИ Е ИЛИ ПОРОБИТЕЛКА!?!?! Е.ати и логиката, е.ати и учените! Но това е и прекрасна демонстрация и доказателство ЗАЩО МОСКВА ТОЛКОВА ПОСЛЕДОВАТЕЛНО И ПОСВЕТЕНО Е КРАЛА АРХИВИТЕ НИ ДЕСЕТИЛЕТИЯ НАРЕД И ГИ КРИЕ И НЕ НИ ГИ ВРЪЩА И ДО ДЕН ДНЕШЕН!!!

Забележете на какво ниво сме, тоест ЗА КАКВО СПОРЯТ НЕ ДРУГИ, А ИСТОРИЦИТЕ, УЧЕНИТЕ НА БАН: "...Преди месец ОБСЪЖДАХМЕ ЕДИН СПОРЕН МОМЕНТ, който обаче не влезе в учебната програма и той беше за "българските предложения България да стане 16-та република на СССР", каза доц. Вачков. Той обясни, че това не е станало, тъй като СРЕД ИЗСЛЕДОВАТЕЛИТЕ ИМА СЕРИОЗНИ РАЗЛИЧИЯ ЗА МОТИВИТЕ, КОИТО СА КАРАЛИ Политбюро да постави това предложение и (ЗАТОВА) този ЕЛЕМЕНТ!?!?!?!?! не е влязъл като тема.!?!?!" Да влезе УБИТИЯТ!!! Абе, уважаеми умни и най-умни глави и български историци и мислители, ИСТОРИЯТА НЕ Е ЛИ ПРЕДИ ВСИЧКО РЕАЛН О СЛУЧИЛИ СЕ ФАКТИ И СЪБИТИЯ!?!?! И това, че НЕЧИИ МОТИВИ ЗА ДАДЕНО СЪБИТИЕ НЕ СА НАПЪЛНО ИЗЯСНЕНИ ОЗНАЧАВА ЛИ ДА СЕ ПРАВИМЕ, ЧЕ ТО НЕ Е СЪВСЕМ ИЗЯСНЕНО КАТО ВСИЧКИ И ВСЯКАКВИ!!!! ЕВЕНТУАЛНИ МОТИВИ!?!?! Ами то по тази логика НИЩО НЕ ТРЯБВА ДА ВЛИЗА В ИСТОРИЯТА БЕ!!! Това, че НА ВАС не са ви ясни мотивите или спорите по тях, ИЛИ ПО-ТОЧНО НЯКОИ ОТ ВАС СЕ ПРАВЯТ, ЧЕ НЕ СА ИМ ЯСНИ И СПОРНИ... означава ли, че ИСТОРИЧЕСКОТО СЪБИТИЕ НЕ Е ФАКТ!?!?! Що за простотия е това, и то от "спорещи учени от БАН"!?!? Не можахте ли да измислите някоя по-прадвоподобна простотия за оправдание? А вие знаете ли ВСИЧКИТЕ намерения, мисли и съображения например на Хан Аспарух, когато преди много години е решил да се придвижи с хората си на югозапад и да основе Българската държава, бе,? И как така знаете какво е станало през 691 година, а не знаете какво е ставало когато и вие сте живяли!?!?!

Няма " османски период" мама ви ИМА ТУРСКО/ОСМАНСКО РОБСТВО кучета да ва ядат !!!

Значи 500 години кланета, изнасилвания, насилствено отнемане на деца и насилствено сменяне на вярата се нарича ОСМАНСКИ ПЕРИОД, А НЕ ОСМАНСКО РОБСТВО!?! Еййй лицемери, есин ден ще пищите от ужас, защото ще бъдете наказани за предателството което извършвате срещу Българите.

изхвърлят от учебниците Ботев, Левски, Вазов, Вапцаров, Смирненски? Помните ли ги? Те същите, които фалшифицират историята. Запомнете ги за времето на разплата и не учете лъжите им.

Тиквата ги нахрани и клекнаха. Както е казал класикът "Сит търбух - за наука глух". Та и тяхната е така. Да видим докога.

политизирана, а когато се изучава от учебници, чието съставяне е подплатено с грантове от Козяк 16 и "Отворено общество", тя направо е фалшифицирана. Затова българските деца, в изучаването й, задължително трябва да се опират на семейния разказ на съвременниците, на хора живели и пряко участвали в събитията, на разказите, преданията, песните, стихотворенията на българския народ, на неговите народни писатели и класици, защото в тях е истината, в тях е изразено ОТНОШЕНИЕТО на народа към управлението, времето и епохата. Само там е истината за всеки, който иска да я научи. Всички други твърдения за "безпристрастността" на историята са сатанински. Ако събитията не се изучават в тяхната историческа взаимовръзка и факти, то тяхното представяне е лъжа. Не може да се представят комунистите като "престъпници", само заради народното възмездие след световната война, в която България е била на страната на агресора, в която са загинали стотици хиляди народни синове и дъщери. Не може да се укрива огромното строителство, социалните придобивки, спокойния и сигурен живот, спортните, културни, ако щете и космически постижения, само защото трябва да се прикрият кражбите, разгромът, разграбването и разпродаването на националното богатство, създадено през период на възход. За тези, които съсипаха държавата ни трябва да има Народен съд 2. Затова днешните деца и младежи трябва да слушат дедите си и народа си, за да знаят истината, да знаят как да защитават родината и собствените си деца в бъдеще.

Към тези които се интересуват за комунизма ,имам в предвид младите родени след 1990 г. Търсете и четете историята на Индонезия; кой е генерал Сухарто и с какво е останал в историята; Поинтересувайте се кой е генерал Пиночет и пак с какво е останал в историята. Защо ли и двамата не са издържали на комунистическите предизвикателства за съсипване на собствените си държави. Там където има комунисти и същите ;прекръстени., да знаете,че това са ;дебили; А знаете ли кой е Газдов

години БАН-яджиите бяха тръгнали на държавни разноски да търсят произхода на българите в Авганистан, в град Балх (Бактра), където са се заселили на времето гръцките войници на Александър Македонски. За една бройка да ни изкарат македонци. Може да си представите каква история могат да напишат тези хора.

След ,,уточняването,изхвърлянето на баласта и усиленият РАСТЕЖ на мисленето на учениците убиването за КЕФ,боят на децата,фалиралите болници,унищожените села и градове, гейтовете,изядените от кучета,корупцията,контрабандата ще си намерят мястото в ...онова време...В това време ще има само суджук....

Важното е да пише за лагерите!:)) За тлъстите СИК и ВИС мутри--не е важно!:))) Важно е да се пише за лагерите!:))) За разгромяващата икономиката приватизация--не е важно!:)))) ..... Абе, важно е да се наплюе БСП, па ако утре тя дойде на власт--нови учебници ще напишат!:)))) ...и ще бъдат много ОБЕКТИВНИ за иван циганина и бою симитлията! :)))))

Докато Искра Баева ни разяснява комунизма, той не си е отишъл съвсем.

комунизмът си е отишъл, след като никога не е идвал? Никой освен ония прословути 80% от населението. Не може да си отиде нещо, което никога не е идвало. То предстои да дойде.

Кой създаде Народния съд? "С Указ 22 - в името на негово величество царя ние, регентите на България по доклад на министър-председателя от 3.10.1944 г. под 325. Постановихме и постановяваме да се одобри Наредба-Закон за съдене от Народен съд на виновниците за въвличане на България в Световната война срещу съюзените народи и за злодеянията, свързани с нея."

От 22 юни 1941 година до 9 септември 1944 година са убити 9480 антифашисти и над 2000 ятаци и помагачи. Изгорени са 2139 къщи на партизани и ятаци. Всички те са се били на страната на антихитлеристката коалиция - САЩ, Англия, СССР. Монархофашистките правителства не жалеха средства за да поощряват наемните убийци, най-вече царските офицери. Само за 8-те месеца на 1944 година те раздадоха над 26 милиона лева за обезглавяване на български граждани.

Абе то фашизъм не е имало , ти антифашисти бълнуваш. Всеки криминал и шумкар крадец го изкараха антифашист. Пикът е когато наближава съветската армия, масово младежи почват да се крият по шумите, защото очакват да ги мобилизират в армията, 90 процента от червените се писаха такива шумкари , които реално бяха дезертьори от армията- най-големият отпадък.

България участва във войната на страната на фашистката коалиция, говори без всякакво съмнение за фашистка държава - ЗЗД, преследването и избиването на антифашисти, материалната подкрепа за фашистка Германия е абсолютно и безспорно доказателство.

Майр Томсън ,който Чрчил изпрати за координация с антифашистите кой го уби. Бомбандировките на американските и английски ВВС причинили смъртта на 3000 цивилни софиянци и сринали из основи половин София за какво бяха-май да унищожат фашиското правителство и активните помагачи на Хитлер.

Ами след 1944 оъ държава на свободни дребни собственици, права и демокрстични институции, окупаторите въведоха единственото познато им крепостничество - закрепостяване към професия и място, които черевените ти налагат , не просто лишаване от собственост, без дори право на собственост, без право на пари/валута, без право на стопанска инициатива и сдружаване , без право на излизане и обучение в чужбина, лагери и затвори за другомислие, право да избират само една партия , един месец задължителна безплатна работа-агария /бригада/ от 14 години до пенсия. Колко е жалък беше стандарта може да се съди по това , че Мечтата беше да те пуснат на работа в Третия свят- Африка, Близкия изток, където след като българската държава ти прибере повече от половината заработено, пак се връщаш в пъти по-богат от тукашните нещастници.

Измежду учените----няма по-големи духачи и карви от историците!:))))))

Предишната новина - "Задържаха двама младежи, убили клошар за удоволствие". По време на социализма не биеха бебета, дечицата от детските градини, ученици, пенсионери за 5 лв., кучетата не разкъсваха деца на 3 години и пр. Лошите комунисти не даваха, нарочно. За да могат да компрометират после светлата демокрация,

Всъщност милиционерите криеха. И тогава е имало и проституция, и убийства, и наркомани и всякаква измет. Но се криеше за да не се компрометира "най-хуманния строй". Идиотчетата и инвалидите ги криеха вдън гори тилилейски. Много е интересна съдбата на военноинвалидите от ВСВ в СССР. След войната са ги заточвали на безлюдни места за да не гледат щастливите граждани обезобразените хора. Става дума за над 2 млн инвалиди - кой без крак, кой без ръка, кой без два крака.... Без тах за никаква победа не можеше да става и дума. И за благодарност - там в пустошта. По време на милиционеро-социализЪма добре бяха два типа екземпляри - партийните номенклатурчици и некадърниците

abe,KGB-ista,ti v koi krai na stranata si jivql,az ne pomnq takviz ne6ta. ti mai si nekoi puber koito ve4e izu4ava novata ni istoria

Стига бе , ти къде си живял , насилието при соца беше обявено за висша справедливост и средство за възпитание. Просяци, хора с отклонения и сираци и т.н. бяха въдворявани в домове по отдалечени места , далеч от очите , където гинеха като мухи при нечовешки условия.

НЯМАШЕ ПРОСЯЦИ И БЕЗРАБОТНИ! ТИ ДА НЕ СИ НА 12 ГОДИНИ?

Онзи ден комшията ми показа медал , които получил за убийство на българин на границата. За убийство награждаваха с отпуска, насилието се ценеше високо и пощряваше, за да се държи обществото в страх и да се крепят червените , на тях и тогава и сега правата са им най-омрзното нещо, щото без да ти наруши правата шумкарят е една нула , трябва да може да те гаври и мъчи без послефствия , кви искаш да са децата и внуците на тези изроди.

т.нар. българин, вероятно е бягал през границата заради криминални престъпления, както е и сега. Само че тогава към престъпниците нямаше милост. За разлика от меките китки днес, които не могат да защитят държавата си.

На границата на САЩ с мексико и днес за една година убитите са повече отколкото в българия за 45 г.

Никой историк не написа кой създаде концлагерите? НЦВ Борис III. Вкара там главно евреите, комунистите и земеделците, както и чесдтните патриоти. После нещата се промениха. Кой задължаваше със закон и наредби всеки държавен, общински и обществен служител да донася за съмнителни антидържавни елементи, а при възможност да ги задържа или унищожава? През1990 ми показаха архивите на селото на дядо ми . Куп доноси към дядо ми и баща ми, като имаше и куриозни "Ученици пеят песни от съветски филми и следват имената" При положение, че ЦБ подържаше културни връзки със СССР, филми, футболни срещи и пр.

Абе от тези цатски лагери не знам и един загинал. Евреите даже благодарят , че тези лагери са ги спасили, жертви и какви. Виж в комунистическите лагери да оцелееш беше голям късмет . Над сто хиляди жертви. Не ми се прави кви сте мъченици, обикновенни разбойници и дезертьори, които вместо затвор получиха власт да тероризират целия народ.

Грешиш, жертвите са към милион и половина. Отнесено към 5 млн. население по това време. прави му сметката

цинизмът ти трябва да има мяра. Извън нея, какъвто е твоят случай, става медицински проблем.

Както в нормалните източноевропейски държави комунизма беше изритан и това трябва да се каже ясно.Трябва да се знае историята за грабежа на българите от комунистите,за колективизацията за убийствата след 9.09. и това обяснява защо живеем най-лошо в Европа сега.

комунизъм никога и никъде не е имало. как са ритали нещо дето го няма? или просто си пишеш пропаганда за малоумни?

махнете го тоя изчерпан като съдържание и смисъл предмет "история" от училищата и го заменете с "теория и практика на пропагандата"

На изненадваща проверка от министерството, целяща да установи какво точно се прави в БАН, хванали един мъж и една жена да правят секс. След дълги умувания решили не само, че няма да ги наказват, но дори ще ги наградят! Причините за това били няколко: Това са били млади научни сътрудници (щом са можели въобще да правят секс) Те са били на работното си място в работно време (понякога рядкост за БАН) Определено е сигурно, че са вършели някаква работа (макар и да не е била научна, щото в БАН няма цели, така че не може да се каже кой каква работа трябва да свърши и какво трябва да произлезе от нея) Това е била единствената работа в цялата институция, от която все пак има шанс нещо да излезе

разправяш вицове от тошово време. а на тошо лапал ли си го?

Той добави, че в 8 и 9 клас се учи нова и най-нова обща история и по този начин се разполагат българските исторически процеси в контекста на световните. А малките ще научат ли че когато в българиязапочва изграждането на социализма,в САЩ действа закона макмарана,действа Куклус клан,какви са били правата на 20 000 000чернокожи какви са били ограниченията начовешките права за българските граждани при социализма. За да бъдат обективни учебниците трябва първо да се стъпи на историческата истина-1.българия след 1944г. за почва нов обществено икономически строй които по всички исторически документи и факти-вътрешни и международни се води социализъм. При капиталистическият строй какви закони са съществували,при социализма също и в последните 30 г. Каква е била и как се е развивала икономиката,енергетиката ,промишлеността ,селското стопанство,здравеопазването,социалното осигурява ,култулата образованието,демографския проблем, безработицата,неграмотността и т.н 3.Да се даде ясни обективно определение как ,по кое решение и за какво бяха осъдени голяма група от хора ?Да се отговори защо американските и английски В0ВС пред 1941 г. разрушиха центъра на софия и редица други градове и загинаха около 3000 цивилни граждани. Нека поднесем на младото поколение обективни факти и то да дадесобствена оценка за всеки един период от историята.

Да се обясни как БКП със съветската армия избиха цвета на нацията и поставиха пишман партизани- чобани да управлява икономиката. Къде отиде златния резерв през 1961г? Колко пъти ?фалираха държавата тези чобани.

Кой цвят ? Този дето за 20 години вкара България в 3 войни .?.. но после народа плаща репарации

Или тез които клаха българите преди 9 -ти септември 1944, както и турчин не беше ги клал.

Добре е да научат и за ГУЛАГ в СССР. така ще им стане по-ясно защо точно същия тип лагери има и в България. Кой е давал акъл на родните комунделници да направят точно същите лагери като ГУЛАГ. И в тези лагери да натикат онези българи , които не са искали да се пишат македонци. Начело със самия Димитър Талев. Добре е да се направи един паралел между болшевизма и нацизма и в количествено и в качествено отношение. Колко души избити, по какъв повод. Колко души натикани в концлагери и по какъв повод. Може да се направи един паралел между СССР и нацистка Германия за периода 1933-1945. Много еинтересно да се види как работи съдебната система. Как за подпалването на Райхстага мръсните нацисти дават възможност да се проведе честен процес. И накрая даже освобождават трима от обвиняемите поради липса на доказателства ( я да помислим ако в СССР някой беше обвинен че е запалилКремъл дали щеше да доживее до сутринта - за много по-малко са разстрелвали). А в СССР за една дума накриво срещу партийния секретар на колхоза те вкарват за 10 години в лагер. После същото с епренаса в българия. По съветски образец. Ето такова сравнение е добре да с енаправи. И младите хора да решат дали милиционеро-социализЪма е по-добър от нацизма.

Я потърси по-подробно кой е дал на света концлагерите .

да не забравят да пишат че имаме и геи парад !!!

Гейпарадът не е задължителен, за разлика от първомайските манифестации. Чернобил, радиация, дъжд - трябва да си там.

А полезни бомби с уран може ли ?

Защо, манифестациите не бяха хич лоши. Всички изтупани, преминаваш пред мавзолея и после в парка на свободата(Борисовата градина) където с кебапчета, бира и закачки с момичетата минаваше деня.

След 9.9.44 не се строеше комунизъм, а неоробовладелчески строй. Робът няма средства за производство. На свободните до тогава българи им отнеха средствата за производство -ниви, животни, работилници, магазинчета и всичко с което можеха да се прехранват. Дори по хубавите къщи ги национализираха и дадоха на неграмотни комунисти.

прав си ! а след 89 се построиха само хотели ...

Така трябваше, защото голямата индустриална база(заводи, фабрики, предприятия) и съвременно земеделие, като всички развити страни, с тази икономическа база не ставаше.

По долу се отклоних към древната ни антична история и разбираемо се разпалих :))) Колкото до тоталитарния режим на живков , като ги гледам гербавите и техните конгреси, пък и червените чугуни , разлика няма ... И цензурата днес е на ниво , и по свобода на словото сме се смъкнали със стотина пункта . Пък и след 89г. изгубихме два милиона Българи , над 2000 заводи и предприятия , селското стопанство , армията ... аре да не изброявам всички аспекти на икономиката ... Изгубихме суверенитет и Държавност .Тридесет години след началото на Грабежа , незнайно защо наричан преход , сме в някакво безвремие , като в окото на тайфун. Някакво зловещо затишие пред буря ... Та тоталитарния " комунистически " режим беше последван от също толкова тоталитарен не капиталистически , а направо робовладелски такъв. Изведнъж се оказахме роби на банки , монополисти , концесионери , концерни и даже на ен-половиви извратеняци . Оруел ряпа да гризка :))) Крайно време е да се измъкнем от тоя омагьосан кръг и да се оттървем завинаги от цялата политическа паплач от всички десени и разцветки . Оптимист съм. Хилядолетно доказана е Българската , направо неестествена , способност за оцеляване . Ще ни бъде , хора ! Амин.

Свободата на словото се е смъкнала надолу, защото медиите ни са собственост на партийни олигарси. Иначе можете да ляляте каквото пожелаете ;))

Ако комунистите не среляха по границата, да не избяга някой до сега да сме 5 милиона и никога нямаше да стигнем ония приблизително 9 милиона.

Извод ... малко са стреляли !

че много млади хора от 18г. до към 35 г. говорят със насмешка за периода на социализъма преди 1989 г.подиграват се със "социалистическите постижения" и хич не ги интересуват напъните на БСП-манипулатори да им промиват мозъците.Сега още повече ще им стане ясно само със данни и факти какво е ставало след 1944 год.А ако се изкарат и след 1989 г. какво са вършили преоблечените като "демократи" бивши комунистически величия и фамилии и тези от репресивния апарат/ДС,МО,РУМНО,МИЛИЦИЯТА/,съвсем ще загробят следващите поколения комунизма в България.

А аз имам наблюдението че както всички доносници на ДС сега, със задна дата искат да се изкарат велики разузнавачи, точно така и синчетата и внуците на номенклатурата на БКП искат да изкарат че редовите членове на БКП са точно толкова виновни, колкото 50-ината хилади висши номенклатурчици. А дали е така? Дали миньорът от перник и металургът от Кремиковци са решавали да станем 16-та република на СССР. Или всички българои в Пиинско да с епишат македонци. Съмнявам се. Решавали са го СЦ и Политбюро на БКП. Няколко стотин души. А като политика е провеждано от 50-60 хил висши партийни номенклатурчици. Които основно са се облагодетелствали от милиционеро-социализЪма. И чиито деца и внуци в момента се правят хем на капиталисти, хем на авангард на работническата класа. Само дето в БСП няма ни един работник. А що се отнася до т.н. "постижения" от онова време, те не са ПОРАДИ, а ВЪПРЕКИ милиционеро_социализЪма

Другари от БАН! Правете, струвайте, но историята трябва да е угодна на БСП! Не бива да е само обективна! ..и помнете - само да свирне другаря Путин и Белене пак ще заработи и такива, дето са дали неправилното становище изведнъж ще станат джихадисти! Белене - лагерът, не АЕЦ-а - нотка към младото поколение...

Не си права лейко. Историята трябва да е угодна на Биг Брадър иначе майка ни жална.

Не удобна на БСП. Объркал си се нещо. Удобна на БКП и ГЕРБ. Което е едно и също.

..абе, аз не чух вторите да се оплакват! Виж, първите, вдигнаха голяма патърдия! Нямало 40 000 избити като кучета . били застреляни хуманно, щото били фашаги.

А защо да не се включи в учебника по история и преговорите на Р. Плевнелиев за присъединяване на България като 51 щат на Америка

Че кое българче няма братчедче в Америка? Даже и на курнелия синчето там. Кво лошо има?

Жалко, че няма кой да изчисти този баласт от псевдоучени, станали върли антикомунисти. Като преди това са захвърлили партийните книжки и са скрили трудовете си в прослава на партията

всъщност основния баласт в БАН са псевдо-учени, верни на БСП-БКП. Огромна част от тях - доносници на ДС. Ето този баласт първо трябв ада се изчисти. Както го направиха в Полша Чехия, Унгария, Прибалтика. какво лошо има в това да се кажат фактите. Например че България е била окупирана от съветски войски в периода 1944-1947. Това е факт - СССР обявява война нанеутрална България и я окупира. Ама България преди това била съюзник на Германия. Ама, моля ви, всъщност СССР е станал съюзник на Германия много преди България - година и половина преди това. И защо СССР се е сетил за това чак през 1944> А не през април 1941. А да, то в онзи момент самият СССР е бил съюзник на Германия. Или пък за насилственото помакедончване на стотици хиляди българи по заповед на Кремъл. Това е национално предателство, нека да видим защо е ставало така. Предложението да станем 16-та република на СССР и по този начин да затрием 1300 годишната история на България е изключително срамно. Не само затова че е правено три пъти подред, но и заради това че СССР на три пъти е отказал. Това много прилича на мома с леко поведение да с епредлага на някого, но онзи просто да й тегли една майна. Щото е грозна, да речем. или щеото е слеко поведение. Или.... абе резил. И накрая защо БСП_БКП не се е извинила за тия неща. признат грях - половин грях, тъй е казал народа

Пич, България обявява неутралитет 26 август, а червената армия влиза в България на 8 септември. Какъв неутралитет, какви пет лева?! България остава в границите си от преди войната само благодарение на това, че Сталин така казва, е за сметка на това се отказва от Македония. Що СССР като се разпадна всички републики си останаха републики, утре ЕС като се федерализира, което рано или късно ще стане, пак ли ще загърбваме хилядогодишна история?!

Трябва да я задраскаме тази "история" и да си напишем истинската. Колкото и да я пудрите история пречупена през "марксистко-ленинския мироглед" си остава или марксистка или ленинска, но никога БЪЛГАРСКА.

"османски период"....как се радвам, че прадядо ми, който е първия мъж в рода ни, който не е умрял от насилствена смърт, не е жив за да види, че не е имало турско робство, а османски период...Предателчета сте милите ми историци, това е истината!

Ще се изучават ли Септемврийското въстание 1923 г. и репресиите и убийствата на властта след него? Ако не се изучават,промените са вредни.

ще се изучава, но не по начина, по който ние го учехме. Сега децата са запознати с икономика и финанси и дори сами питат откъде са парите. А ние бяхме наивни и си мислехме, че възвишените идеали в нужния момент стават на пушки и други оръжия.

знаеш, че т.н. "въстание" е организирано и финансирано от СССР чрез Комунистическия интернационал, чиято върховна и единствена цел е свалянето на легитимно избраните правителства в Европа и разпалването на "Световната революция". А атентата в черквата "Света Неделя" с цел убийството на българския цар през същата година.Доскоро това се смяташе за най-големия терористичен акт в историята на Европа. Е, крушката си има опашка, каквото повикало, такова се обадило.

А преврата, който сваля законно избраното легитимно правителство на Стамболийски??? Или той такова...абе децата няма да се сетят да питат от къде са парите за преврата нали?

След деветоюнския преврат комунистическата партия запазва неутралитет. Позицията и е, че селяните не са пролетариат, а дребна буржоазия. "Буржоата да се трепят, нас не ни засяга" е позицията им. По късно след натиск на комунтерна започват Септемврийското въстание. Но то е стихийно и лошо подготвено. Участниците в него (с малки изключения) не са въоръжени с огнестрелно оръжие, а с кирки, мотики и коси. Така, че финансиране от Съветския съюз няма. (То по това време последният не е съвсем завършил гражданската война).

В църквата са убити основно висши военни (инициатори и извършители на погромите) и членове на техните семейства. Лошо, но убитите след въстанието са много пъти повече. На хората им е причерняло и са жадували мъст отдавна.

Да се каже и за оранжевата гвардия, която е едно към едно със хитлеровите кафяви отряди - СА.

свини пак загрухтяха...защо,защо не можахте да ги изколите?защото сте роби,с робска психика и 7 вековен трудов стаж...

Как го виждаш това? Половината ръководство на ГЕРБ обричаш на въже, бе човек! Недей така!

това е наи-големият комунистически бълвоч засега.

Най-добре да започнат с това от кога съществува Българската държава? Че там има един Пламен Пасков, дето им мъти водата и доказва, че България е поне на 1800, а не на 1300 години. Нека уточнят това, па за след 9 септември и след 10 ноември има време. И те така ..................... !!!

Абе що обръщате внимание на червените тикви? В офиса днес обсъждахме кой къде ще ходи лятото. Най-много хора, 4 души, ще ходят в Италия...

Брудати потки!

в началото на 90-ти години с припевен глас"Да затворим страниците...".Сега и Курни реве по медиите,да не се знае какво се е вършило от 1944 год. насам от българи спрямо други българи.Хватить товарищи.Но пасаран.Всичко трябва да излезе на бял свят,за да не можете повече да манипулирате цял един народ и младите поколения.

И? Какво е твоето становище за истината? Има ли я в учебниците? Или я има както насилието над българските жени -всяка трета! А историята до 1944 г? Тя също ли е толкова застъпена? И тя ли е на съответния брой страници? С потопените шлепове с хора, С масовите гробове на обикновени хора? С набучените по турски обичай партизански глави по стоборите? Не ви ли изнася? Е, как точно на вас -великите комунисти, комунизма ви се видя престъпен? Как на обикновените хора им се виждаше някак, поносим? Е и с някои недостатъци, но сега схващам, че точно вие, тогавашните комунисти, съзнателно сте прокарвали тези недостатъци, за да оглавите, а след това, ограбите, надеждите на обикновените хора, след което да ги обвините в пристрастие към комунизма -тоест, към вас, от преди да се пребоядисате.

Какви историци са тези, които в голямата си част са били преподаватели по история на БКП. Като онази потомка на убийци след 1944г Баева...На какво ще ни научи тази? На измислени истории за партизански командири и измислени битки, които никога не са се случвали. Защо тази грозна жена не проучи истината за избитите от дедите и герои от Балканската война. Най-свестните пълководци от онова време са били убити или са унижавани по лагерите...А тя ми говори за някакви мними партизани и други подпалвачи на мандри и складове за кожухчета...

По принцип историята не е точна наука и не ми дреме какво точно ще се учи. Манипулацията с анализа на историята е огромна и практически като се изключат датите на събитията всичко останало е ПОЛИТИКА. Ще ви дам един пример - Самуил, е добър, защото е българин (което не е 100% сигурно) при положение, че е избил братята си, а Василий Българоубиец е лош , защото е заповядал да се избодат очите на българските войници. ЗА гърците е обратното, защото освен всичко друго Василий е покръстил Киевска рус - вярно на български, ама ги е покръстил. Освен това води война срещу арабите и отвоюва територии от тях в полза на християнска Византия. Което го прави лош за мюсюлманите. А за обективния човек от 21 век и двамата са садисти и масови убийци. Та коя история е вярна - за добрия Самуил и лошия Василий, за добрия Василий, или че средновековните владетели са мутри, които са избивали маса народ за да си гарантират пълната власт. Та така и с новата история. От гледна точка на 21 век и управляващите преди 1944 година и след това са ПРЕСТЪПНИЦИ, КОИТО СА УБИВАЛИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ. Моето дете ще учи третата история - тази, че хората в миналото са БИЛИ ЛОШИ. Тъй като е ясно, че това няма да се преподава в училище ще знае, че за да има шестица ЩЕ ТРЯБВА ДА ГОВОРИ НЕ ТОВА, КОЕТО МИСЛИ, А ТОВА, КОЕТО СЕ ОЧАКВА ОТ НЕГО В УЧИЛИЩЕ.

троловете имате ли деца?

Какво има да го мъдрите толкова. - Османско робство - Социалистическо робство (не комунистическо) - Капиталистическо робство - робство на ЕС и дженгдхарите Играчите са същите: стражаря Бацето е разтривал ушите на Бай Тидир, а сега е корбашия - коли и беси. Другата разлика - при соца семейството беше градивната единица, а сега е парата, властта и разврата. Туй то.

никакво политизиране? Факт е, че са ни предлагали на господарите си за 16-та република, но понеже имало спорове по мотивите, фактът се погребва, лека му пръст. А точно мотивите са политизирането, фактът си е факт - история.

Аман от неграмотници. Документа е третирал "сливането на НРБ със СССР" и никъде не е упоменат номера на републиката. Защото СССР е имал 16-а република и тя е Карело-Финската ССР. След време обаче се наложило да я закрият ,защото земя има , а хора не-тихомълком цялото население на републиката забягнало към Финландия. Защо ли?

Какво съвпадение! Онова там, за СССР не е ли северозападът? Щото днес такива неща стават в българския северозапад. Та само питам, де?