Казвайте ми ”Чехия” за по-лесно

Чешка република и/или Чехия? Още от времето на приятелския развод със Словакия жителите на страната се питат как да звучи кратката форма на името й.

Обратно в новината

Коментари - Казвайте ми ”Чехия” за по-лесно | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не смея да твърдя как е по света. Но в България и в ежедневния и разговорен български не съм чул някой да казва "Чешка/та република". Google връща около 100 пъти (!!!) повече резултати при търсене на "Чехия". Не мога да разбера какво се дърпат да видят написано нещо, което вече го има.

думата ,,република,, пречи на ,,демокрацията,,!!! недаи си ,,боже,, утре катарците да поискат да станат ,,република,, или да имаме ,,саудитска арабска република,,!!! ,,лоош пример,,!!!

Същото се отнася и за България. Каква е тази "република", на Симеон втора-ръка ли, на помаците ли, на циганите ли или на крадците и мошениците от БКП и ДС.

Всичките им проблеми са заради използването на латински букви в славянски език. Как да напишат "Ч" - като CZ или CH? А с "Х" какво да правят? CH като германците или само H, а защо не и KH? Много западни езици, всеки със свои правила за латиницата и славяните там се побъркват вече. Каква е тая CZECHIA? Защо не е Chehia или Chekhia? Ето как ще се различават от Чечения. А, да. Поляците и унгарците използват CZ и чехите не бива да се различават сигурно. Братя Чехи, въведете кирилица :)

Как да я въведат, като още навремето, при мисията на светите братя Кирил и Методий в Моравия и Панония, по тези земи е взело връх влиянието на немското католическо духовенство (и съответно - латиницата) и двамата славянски просветители са били прогонени. И така до днес...

Като гледам как е изписано: CZECHIA, и като се имат предвид фонетичните особености на английския език, май новото име на държавата ще звучи като ЧЕКИЯ...

Стар виц: "Маминко, нещо ме по газ полази..."

се посрало!

Мате власи по газинку?

Докато скролвах, и като видях заглавието, първо го прочетох като "Чехлю"

Интересно какво стои зад този на пръв поглед нелеп проблем. Всички знаем как зад въпроса за името на Македония стоят доста неуредени претенции от етнически, исторически и териториален характер. Каква е играта с името Чехия, е нещото която тази лукава статия пропуска.

От статията става ясно, че проблема е вътрешен. Страната се състои от три области, Бохемия /немски/ или Чехия /чешки/, Моравия и Силезия. Моравците искали да се казва Чехоморавия. Звучи изключително нелепо. Те заедно със словаците бяха в изкуствено създадена държава и логично се разделиха по европейски. Чехите са били в Австрия и Австрийската част на Австроунгария, а словаците са били в Унгария и в унгарската част на Австроунгария, и макар да са западни славяни и католици и езиците им да са много близки, са имали различна историческа съдба. Изкуствено се е създала чехословашката държава Но всички чехи са имали една съдба и Бохемия, Моравия и Силезия са били области. Това е нещо като Добруджа, Тракия и Мизия. Имало и Великоморавско княжество, Бохемско кралство, и моравци и бохемци имат свои поводи за национално самочувствие, но е много дребен повод за разкол. Все едно тракийците и добружданците да имат някакви недоразумения.

Е, де късмет ние добруджанците, както и тракийците да се отцепим. Добруджа (плюс Силистра и евентуално Лудогорието), това значи много силно земеделие, печеливш туризъм, мотивирана работна ръка, плюс инвестиции от Русия, Турция и Румъния. Тракия - това са Пловдив и Ст. Загора и не е нужен коментар. Варна си остава свободен международен град, а Бургас и София ги оставяме на изкуствено дишане и евроатлантически ценности.

Явно много си падаш по Световната конспирация, ама трябва да те разочаровам. В случая няма никаква игра.

Нашите тиквени управници трябва да се замислят за един, подобен проблем. Има една държава на югоизток от нас, която не знае как е официалното име на България и ни наричат булгаристан. Дори и официални документи подписват с тая държава, дето не я виждам на картата.

Брей, че проблем имат тези! Е да, те не си унищожиха икономиката след "перестройката", само надградиха над нея.

Съвсем ще объркате Псакито (Jen Psaki). То горкото без друго бърка Чехия с Чечня. Не заправяите че тя е едновременно руса и американка.

Поне едно мнение да имаше нормално. Ческу си е ческу от доста години насам, наложило се е, що да не се ползва? Хората си имат яки думи като послухарна, почитач, летадло, цедечко и дивидичко, та едно ческу ли да е проблем? А някой да е чувал за Наоми Кембълова? Щото така се казва на чешки.

Хаха, "дивидичко" кърти миФки...

Оф колко слушах едно време за Маргарет Татчерова, а сега за Ангела Меркелова. Имаше и някакъв Йиржи Димитров, а в Словакия беше Юрай Димитров. :) Мдам. И Карел Маркс и Бедржих Енгелс...

Много имена се отличават от реалните в държавите. Имам: Албания - Шиптерия Германия - Дойчланд Холандия - Нидерландия Пекин - Бейджинг И тук има съвпадения, като Монтана, който освен град тук е и щат в САЩ. Само че те са взимали имена на градове и там има и Берлин.

Не е точно така, поне за средните 2 ... официално са приети и двете форми .. дълго е за обяснение но може да си поинтересуваш и да прочетеш защо и как ... но си прави, че има различия в наименованията в други държави по исторически причини или езикови норми ... просто за Холандия и Германия примерите не са подходящи.

Келнерките сами ще си ги хванем за където трябва, не ни мислете!

А ми ние и без това така `и викаме. Даже може да се каже, че ние така сме ги кръстили и даже са ни послушали.

Ама какви чехкини и словашки има...леле мале!!! Така че както искате ше ви казваме....нема проблеми.

ам така за е кат имат историйка само от 100 сто годин Всичко е заето отдавна Виж ний близо с 1400 годишна как никой не напира и не дублира името ни

- Казвайте ми Щефи. - А, ясно - Стефка!

- Казвайте ми Джордж. - А, ясно - Георги!

Ти помниш ли морето , и чехкините и трюмовете пълни с коняк- и онзи див стремеж по филипинките, и едрите гърди на Фамагуста?!!!! Н. Й Бояджиев.

Ти помниш ли морето и машините и трюмовете, пълни с лепкав мрак? И онзи див копнеж по Филипините, по едрите звезди над Фамагуста? Из Писмо на Никола Вапцаров

тия още име нямат, макетата пък съвсем нищо си нямат ама живота си върви

Макетата имат нови регистрационни табели на автомобилите си подготвени само да се сложи кръгчето със звездичките.

Докато ги вкарат в ЕУ, към звездичките може да се е притурил и полумесеца .

Майсторът-строител на Карловия мост в Прага ХІV век, според туристическата аудио-визуалната беседа на чешки език, се казва Петър Пърлеша,. Синът му е започнал градежа на катедралата св. Вит. За Петър Пърлеша се знае, че е чужденец, но с неизвестен произход. Пърле на чешки не значи нищо, но пък ние имаме и Григор ПЪРЛИЧЕВ. Самият Чешки език е кодифициран чрез "Чешко-немският речник" (5 тома, 1835-1839) на евреина Йозев Юнгман, който си е направил гавра с езика. Пр.: Власт = Родина, пък Родина = Семейство и много други такива заменки. А, да не забравя за пражкото предградие "Клецани"!!!, местните въобще не знаят смисъла на тази дума в българския език и я тълкуват като "клани, заклани ...."

На мексикански как ша е - Chequila?

това не го ли четохме преди седмица-две? Редактора,гинко-билоба?

Няма , аз ще ви наричам ЧЕХОСЛОВАКИЯ по примера на Президента Плевналиев !

Ма това беше за Полша !?

да им имаме лроблемите на чехите....

Тези започнаха да се дърлят за името си Моравци Силезци.Утре някой от тях ще поиска автономия все ще се намери някое НПО да започне да реве за права и те така

не се тепАха както западните ни комшии, май е въпрос на възпитание и липсата на рашистко влияние ???

НЕ на възпитание, а на преценка на генерал-губернатора. Просто след новата черта се оказват от "правилната" страна на линията. Иначе много бързо можеха да им спретнат майдан, цветна революция или войничка.

Пишеш пълни глупости и явно хал хабер си нямаш от тази страна.

Защо ни занимавате как се казва Чечня , там живеят мюсюлмани които са под контрола на Путин .

чехкините винаги са си чехкини...

най-развратената славянска нация. справка - интернет