Независимост за Каталуния, ако Мадрид отнеме автономията й

Карлес Пучдемон ще обяви официално независимост на Каталуния, ако правителството в Мадрид започне процедура по замразяване на автономния статут на областта.

Обратно в новината

Коментари - Независимост за Каталуния, ако Мадрид отнеме автономията й | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

е въвеждане на гръцката /елинската/ демокрация - интелектуален, образователен и имуществен ценз за право на гласуване.

мутрите вече са си закупили всичко и пак ще са над теб.

Пучедомен обявил независимост по необявен начин и три пъти обяви, че не обявава необявената обявена независимост. То бива независимост, ама такъв цирк не сме виждали, гавра и с привърженици и противници, да не говорим, че мнозинството не иска отделяне, а референдумите са противоконституционни . Явно иска хем да запази още властта , хем да не лежи, като отсрочва и се гаври с чувствата и на двете групи каталунци, през това време сериозния бизнес напуска за сметка на всички каталунци обявената необявена обявена независимост , зависима от волята на местни палячовци

Автономна област или провинция е на една крачка от независимост и точно тази крачка се опитват да извървят. Никой не може да забрани със сила превръщането на автономна област или провинция да се обяви за независима. С насилие траен мир и разбирателство не се постига. Доказала го е историята с хиляди примери. Само диалог и взаимноизгодни условия и за двете страни биха имали смисъл за нормално и благоприятно разрешаване на кризата и за двете страни. От прилагане на сила мадрид няма никаква полза и нищо няма да спечелят.

В Русия мнозинството се наричаше болшевики (больше=повече).И видяхме докъде я докараха.Така наречената демокрация и в Испания и в България и къде ли не е чист болшевизъм (налагане на мнозинството над малцинството).Замисълът на демокрацията е друг и той е КОНСЕНСУС.

Болшевиките в Русия и сепаратистите в Катлуния си приличат по това, че всъщност са малцинство, представящо се за болшинство. В Русия болшевиките всъшност са шепа хора , наричат се болшевоки , за да не им личи и затова използват насилие и терор за властта. В Каталуния сепаратистите не им достигат десет -петнадесет процента от каталунците за да са болшинство, а и не са по терора , нямат и дестабилизирана държава и затова прибягват до циркове, подмени на понятия и йезуитски номера , за да успеят, ама сметката им е без кръчмаря.

Абе този знае ли какво иска ,какво шикалкави и защо беше цялата патардия ....?

Нарича се политика. "Ти на мен - аз на теб". По принцип щом се стигна до тук, значи испанските управляващи са некадърни,а менторите им в ес недалновидни. Как десетки години сепаратистите бяха удържани? С далновидни политики. Другият вариант е кризата да е провокирана целенасочено то правителството.

бе тоя пучдемонов да не е комуняга бе? само малоумна комуняга може да каже: ние, автономна каталуния обявяваме независимост! ако задействате член...от конституцията на държавата, ние в отговор ще обявим независимост!

Тиквата Рахой вместо да остави по-голямата част от парите на Каталуния в автономната област, за да останат в Испания той действа като фашист,какъвто явно е. 21 век насила хора да държиш където живота им се влошава е тъпотия.

политиците в Испания явно така комуникират помежду си - с бой на бабички по улиците, индиректно изречени заплахи и ултиматуми. Не могат ли да се срещнат и да обсъдят проблемите, не са ли ги избрали точно за това?

ей тогава ще изядат дървото

и не са го окошарили тоя размирник?!? А испанците уж се славеха с добри спец част, но от как разтуриха GAL , явно нивото е паднало драстично.

В момента две правителства на малцинството - това в Мадрид и местното в Каталуния искат да решават въпрос от изключителна важност. Нито Рахой е получил повече от 50% на изборите нито Пучдемон. А такива въпроси следва да се решават с голямо мнозинство. Дори 50+1 не е достатъчно. Непрекъснато се спекулира с понятието демокрация. Някой бил спечелил избори. Спечелил, спечелил ама колко да е спечелил ако има 30% от гласовете? Давам ви следния пример - редно ли е в една етажна собственост важни решения да се взимат ако 30% от собствениците подкрепят това решение? Ами не е редно - с такава подкрепа може да се избере чистачка и нейното заплащане и толкова. Обаче не е редно с такава подкрепа да се гласува преустройство на фасадата и да се задължат останалите 70% да дават пари. Дори не е редно някой решения да се взимат с 50% +1. Разбира се ако покрива тече и ще се повреди собствеността на хората е друг въпрос. Обаче в случая с Каталуния, в случая с Брекзит нищо драматично не се е случило за да се приема за справедливо едно малцинство от граждани да има правото да задължи мнозинстовото да плаща за някакви капризи.

Стоичката им го каза право в лицето - Вие сте фашисти, наследници на Франко

и го знае целият свят без да му го казват! Сега ще го осъди онази и ще плати като поп!

Абе може и глупак да е, ама винаги е залагал за печелещата партия, така че не е за пренебрегване.

От една разкапана държава е успял да създаде едно достатъчно добре функциониращо общество. Междувременно е наврял комунистите в пуйка им ленинова.

Тъй де .... то и Хитлер и Сталин са били патриоти .... и то къде по- големи от Франко!

Е Франко не е направил кой знае колко. Със злоба и отмъщавайки не се отива далече. За да не се разпадне Испания след него са приели автономните области. И виждаме резултата. В момента, в който Каталуния обяви независимост вече ще действа международното право. Конституцията си остава за Мадрид. И не е ясно дали Испания може да победи лесно. Приемайки че международните закони са действащите (необходимо условие за ЕО), само могат да се надяват че това, което ще им поиска Германия, Франция и САЩ за да не ги прилага ще е по-изгодно от загубата на Каталуния.

какво са прави на ущипана мома. Щял да обяви независимост ако им бъде отнета автономията от Испания. Увърта го по килифарски за да изкара, че испанците са му криви за независимостта.

Наистина голям путю се оказа тоя андалусиец! Ама така е като путлерастките копейки мътят главите на някои "леви лидери"

или поне тия, които искат "независимост". Сега имат много регионални права, част са от държава, членка на ЕС и НАТО. Ползват се от всички благинки на демокрацията, свободното движение на капитали и хора. Бога ти са. Дори и да успеят да се "отцепят" от Испания ... всичко това ще го загубят. Чака ги един по-дебел и много дълъг, докато получат поне 1/3 от сегашните си привилегии.

Как и защо може да се отнеме автономия на една област ??? Автономия дава ли се, взема ли се ... ? Нещо като разменна монета ....

обаче като не знаеш да си я ползваш може и да ти се отнеме!

Путин. Той решава ко да се Земе.

Независимостта винаги, от всеки се плаща с кръв.

Европа винаги е мерила с различни аршини. Това важи и за САЩ. Ако утре циганите в БГ поискат независимост, веднага ще скочат борците за човешки права и ще бомбардират София, както впрочем вече са го правили!

Бате, ти си от дебилите, дето искат Каталуния да се отцепи, а пискаш, какво щяло да стане, ако циганите ни се отцепят. Биполярен?

Защо реши, че искам Каталония да се отцепи? Написал съм, че Европа и САЩ мерят с различен аршин, така както им изнася! А това е абсолютно вярно! Ахмаци като теб, психясали и зомбирани виждат несъществуващи неща и обвиняват хората бе капка срам!

Стоичков е прав. Правителството в Мадрид проявява франкофашисткия си нрав спрямо автономната област Каталуня. С насилие и терор се задушава стремежа към самоопределение на гордите каталунци. Европа е безмълвна, а в САЩ гледат сеир

вероятно само ти и ицето още не сте разбрали, че испания е държава състояща се от 17 автономни области! една от тях е каталуния, и няма нито повече, нито по малко права от другите 16 автономии на испания!

Благодарим, че ни осветли

Смешник... Като са автономни, са на една крачка от независими и точно тази крачка се опитват да извървят. Никой не може да забрани със сила превръщането на автономна област или провинция да се обяви за независима. С насилие траен мир и разбирателство не се постига. Доказала го е историята с хиляди примери. Само диалог и взаимноизгодни условия и за двете страни биха имали смисъл за нормално и благоприятно разрешаване на кризата и за двете страни. От прилагане на сила мадрид няма никаква полза и нищо няма да спечелят.

Няма ли сега САЩ да бомбандират "режима" в Мадрид?

Вобше този ЕС се оправляват от фашистка върхушка крайно време да се разтури тая Европейска и брюкселска кочина

се натискат неграмотни азиатци, които държат да определят курса на ЕС и недостатъците му.

Отива на към замразен конфликт който постепенно ще затихва. Е ако САЩ бяха разбомбили Мадрид както разбомбиха Белград тогава щяхме да имаме независима Каталуния. Може дори без референдум и с 300 активисти само, важна е авиационната поддръжка.

Ама ревеш, че Косово "Jе Србиа", а сега плачкаш, че Мадрид не им на дават на каталунците да се отделят. Ти шизофреник ли си?

Игра на котка и мишка

Sm3hurk0

Пучдемон ги цака с топла бира... -Ако се задейства член.... - обявява независимост. :)))))

Пучдемона изцака единствено Каталуния. Като го поокаушат ще му минат лошите мисли...

Интересно защо нищо не пишете за испанската полиция, която незаконно арестува опозиционно настроени каталонци, брутално затваря каталонски училища и изтрива опозиционни каталонски сайтове в интернет? Защо не пишете за корумпираното антидемократично правителство в Мадрид, което иска да забрани на каталонския народ свободно да изяви волята си за свобода и независимост, и подобно на фашисткия диктатор Франко, заплашва народа с разстрел?

Интересно защо всички леви сте обратни?

Аз пък съм с убеждението че десните са обратни ;-) Като лгедам къде ви толерират най - много. Където ръководят леви няма толериране на вас обратните а където управляват десни има толерантност към вас хахахахахах

Бях в Барселона един ден след стачката, мирните протести и по време на контрапротеста. Бяхме в Готическия квартал, в близост до площад "Каталуния". Нищо общо с репортажите по телевизията. Единственото по което се позна, че нещо се случва бяха хората, наметнати със знамена и смяна на спирката на шатъла за летището. Спокойна атмосфера като цяло