"Искаме светлина": 54 години от Пражката пролет

Събитията в Прага '68 белязаха завинаги европейската история и култура

Обратно в новината

Коментари - "Искаме светлина": 54 години от Пражката пролет | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

руската империя се разпадна и продължава да се разпада.

да завлече към дъното де к'вото може със себе си!

големи дитирамби за Пражката пролет. Някой помни ли основния лозунг? За "социализъм с човешко лице". Къде е този социализъм вЧехия днес? Не, строят нехуманен капитализъм. А уж бяха за хуманен социализъм?! Изобщо - пълна демагогия!

Полезно беше да го прочета. За боевете при Шипка нещо да напишете?

Чехите през 1968 година упорито твърдяха, че не искали капитализъм, а само "социализъм с човешко лице". Е, АЗ ВЕЧЕ 33 ГОДИНИ ЧАКАМ ЧЕХИТЕ ДА ЗАПОЧНАТ СТРОЕЖА НА МЕЧТАНИЯ ОТ ТЯХ СОЦИАЛИЗЪМ. Нали уж искаха "социализъм с човешко лице", я? Но тогава Брежнев и СССР им пречеха. Е,СЕГА ВЕЧЕ НИЩО НЕ ПРЕЧИ НА БРАТЯТА ЧЕХИ. Нали уж за социализъм се бореха чехите? Ако са искали капитализъм защо не го казаха направо, а трябваше да лъжат цяла Европа?

Сатанизирай миналото за да избелиш настоящето и да поддържаш илюзията за генерална промяна. Правеха го комунистите за събитията преди 9 ти - разкази и романи за партизани ятаци и жестоки стражари а сега е основен похват за грантаджийските медии - през седмица четем за лошия комунизъм, от танковете в прага до дефицита в магазините и чакането за лада. Втръснахте с мулясалите си псевдогероични статийки от които трябва да сме доволни и безкритични консумиращи плазмодии към отвратителните явления ДНЕС ТУК И СЕГА. Когато обелите дума и за нашето ДНЕС - тогава думата журналист в сайтчето на Станишеви няма да звучи гротескно.

Пражката пролет ни струва 2 млрд.долара за позициониране на кадри след вербивката им на подходящи ръководни длъжности

Струваше ни 100 космически кредита да направим земята плоска и да поставим кадри в НАСА да ви лъжат, че Земята била кръгла.

Червените тикви, само ФБР и ЦРУ ви се привижда.

Бъдещето е на комунизма! Социализма си отиде защото владтта беше заграбена от купени предатели, а не защото е по лош от капиталузма. Сега бюрокрациятаи корупцията са в оъти повече. Да не говорим за опрестъпността, която итдавна е организирана и е фактор във властта. Всеки ден млади демократи се избиват надрусани демократично, а думата спокойствие е с неясен смисъл в сегашното общество.

Светлина пр комунизма, е като от курва запис!

След първоначалните неразбории, полка се зае с ежедневните си задължения.В началото патрулирането беше малко по -напрегнато ,н с течение на времето ,някак местното население свикна с българските войници ,момчета на 19-21 години ,вече не хвърляха тухли по тях.Даже момичетата започнаха да ги разпитват за самите тях ,какви са , защо са дошли , какво ще правят след като се приберат и други такива ежедневни ,нищо незначещи неща.Момичетата също се притесняваха в началото ,най-вече от своите съграждани

И от много свобода, в източния блок стана свободия. Педерастия, никакви морални ценности, загуба на семейни ценности. Всички тези хора, които ни насаждаха идеята за "свободата" са били по един или друг начин свързани със западните служби.

Лайновоз червен. Какви ви бяха ценностите на вас 50 години?

Не кради, не лъжи, уважавай възрастните, инвалидите и майките с деца, учи, помагай на хората, не бъди алчен - това ни бяха ценностите, на това ни учеха. Няма как да го разбереш.

Щом е бил и в ,,Дума” . А иначе Вацлав Клаус и Милош Земан се изявиха като антиевропейци и проруски настроени примиери и президенти.Особено Земан който до 24.02.открито симпатизираше на Путин.Обаче за разлика от нашите уж български политици и президент след 24.02.се изказа в послдкрепа на Украина и осъди руската агресия. Освен това чехите дадоха стотици танкове Т72,БМП,Самоходни оръдия,Радари и какво ли още на на Украина безвъзмездно.А също и оказват помощ на стотици хиляди украинци в Чехия.

Отишла си е майната ви! То тепърва френците и джъманите ще строят ....Камунизма !!?@? Аз кацнах на пражкото летище след ''ученията '' в..Русия.. Ан..ът ни натовари уж за Пловдив и ...кацнахме в ...Прага. Трябваше да спасим Соца!!! Там вече ни прочетоха заповедта. Ще кажа само , че ползвах ''Калашника'' без пълнител като кривака на дядо ми, който беше овчар в ТеКеЗето.

ДНЕС ТУКАШНИТЕ ПАРТИЗАНИ, БИВШИ "ДРУГАРИ" И НАСТОЯЩА ГАЗОВО-ЕНЕРГИЙНА ДС-МАФИЯ , С НЕТЪРПЕНИЕ ЧАКАТ ДА ДОЙДЕ ДЕНЯТ КОГАТО СЪЩО "ДА ПОТЪРСЯТ БРАТСКА ПОМОЩ" ОТ ФАШИСТА В БУНКЕРА, КОЙТО ДА ИМ ОСИГУРИ "ВЕЧНА КЪРВАВА ГАЗ" И ДА ГИ ИЗБАВИ ОТ "ЕВРОГЕЙСКАТА ОКУПАЦИЯ" И "АМЕРИКАНСКИТЕ АГРЕСОРИ"

Ко речи, ко искаш а ни кайш, баба? До кой клас оди на училище?

,, В Турция отнемаха само имуществото на раята, добитъка и пр. А в света Русия помешчикът имаше право да отнеме и любезното чедо на милозливата майка и го продаваше на пазар. А знаете ли каква продажба? Трампа за две ловджийски кучета! Най-после мислимо ли е било да се чака по онова време освобождение от такова едно правителство, което забранявало да се произнесе думата свобода и народ (наместо народ туряло се население), което забранявало на 21 000 000 същества, свои братя малоруси, да пишат и четат на майчиния си език? '' из ,,Записки по българските въстания'' – З. Стоянов

Лъжеш троле обрязан шорошки! Да говориш за малоруски език в Русия е все едно за шопски в България!

Даа, 54 години от т.нар. "Пражка пролет", демек, колкото и от Майските събития във Франция. И две години от протестите в Беларус и София. А бе все шорошки работи!

Черна страница в нашата история. Без да съм бил роден ме срам от българското участие.

А от нашето пушечно месо в Ирак и Афганистан не те ли е срам?

Ама това на омаловажава фактът, че тогава сме помагали на червените орки.

Не е Нашето!Ублюдок нещастен!

Сладур, ти ще кажеш, че и от мене се срамуваш!? Това полякини, чехкини, рускини , германки, . Каква по -голяма изява на Интернационализма??! Прочети повечко и не се срамувай!

Комундето - полит-икономист пак изкара Запада виновен! - а за истинските виновници и окупатори - руснаци и българи - нито думичка!

О да съгласен този господин винаги се е нагласял според системата...

Само има малък проблем руснаците идват доста по късно украинци е имало но не руснаци.....

Тогава украина е била в състава на СССР и е нямало ,,украинци” и ,,руснаци” . Негатива обаче го носят руснаците.

Ей, ДЕБИЛ безказармен, западните войски бяха струпани на границата и на неутрална Австрия, на Германия- само да скочат и помогнат на Дупчек!? Ама така и не сколаса да ги''повика''.

Събитията през 1968 са прекрасен пример що за сюзници сме имали... и имаме, и да знаете нищо не намеквам;) На 14 юни 1968 год. по покана на група интелектуалци в Прага пристига членът на съвета по външна политика към Държавния департамент на САЩ Збигнев Бжежински. Той изнася публична лекция и призовава за излизане на ЧССР от Варшавския договор и връщане в лоното на западната цивилизация. През Юли 1968 год. започват военни учения на Варшавския договор, които се планират близо до границите на Чехословакия, чиято армия се смята за най-слабата във Варшавския договор. На 22 юли 1968 г. държавният секретар Дийн Ръск прави оферта на Анатолий Добринин, тогавашният посланик в САЩ, че Америка няма да се намесва в никоя от страните на Източния блок, каквото и да се случва там ако Кремъл престане да подкрепя самостоятелната политика на френския президент Де Гол. Три дена след като Линдън Джонсън и Леонид Брежнев се договарят да не си правят номера един на друг, в нощта на 20 срещу 21 август 1968 год Съветския съюз окупира Чехословакия, а в неразборията и създалата се паника Западно Гермнаска танкова дивизия навлиза на 40 километра в Чехословакия и само бързата реакция на командващия войските на НАТО в Европа предотвратява военното стълкновението между немци и руснаци. А „пазарската” сделка между двете по онова време големи сили, трябва да ни е за обеца на ухото че прелъстените "дребосъци" по всяко време могат да бъдат похарчени.

Това да стари съветски пропагандни лъжи

викаш, от край време е фалшфицирал документите на Държавният департамент на САЩ, небрежно пазени в архива на Библиотеката на Конгреса на САЩ-)

Живея 28г в Чехия. Авторът е готин пич ама доста подвежда в информирането...... Днеска в чешкия има Кирчо номер 2 който ще е пътник. Обикновения чех не знае как ще свърже двата края. Чеха си купува в немския супермаркет по скъпо от немеца и по гадно качество с информация че взима 1/3 немска заплата. Та до тук великото икономическо чудо. Предлагам ви idnes cz пуснете си коментарите и си включете превод на български ще останете с впечатлението че чехите са едни от най големите русобиции биха се били до последният украинец.

Коментарите са едно към едно със путопропагандата която се шири безпрепятствено и у нас.В защита на Путин и срещу Европа,Украина и Чехия. Иначе стандарта на живот е мноооооого по висок от този в България.Почти се равнява на немския и ялавстрийския.Запратите и пенсиите са много по големи от българските. Икономиката е много силна.Населението винаги е било по образовано и възпитано. В страната живеят стотици пиляди руси и украинци.Още от преди войнатa.Главно заради високият стандарт и спокойствието.

Ти приплакваш от Путин сякаш се казва Уев, бе?...!

В Чехия Срз е 3 500лв., защото се декомунизираха. Тук още управляват комунисти, затова сме последни в ЕС!

Като живееш тук тогава коментари тази заплата се взима от 10 процента от населението. Повечето взимат 800- 1000евро. Не говорете глупости който четете у вестници.

По врмето на братската прегръдка, колко взимаха бе лайновоз червен?

Ти като си мързелив и просрьсороб кой ти е крив,че си беден?!

Русофилите не могат да си представят, че някой може да има различно мнение, без да е взел пари, иначе няма основание за това! Така беше при комунизма. Ако имаш друго мнение, ако искаш светлина, ти и родата ти до девето коляно, отивате в лагери и девета глуха!

От толкова просперитет затова и в момента е по евтино да си купиш чехкиня отколкото коза

Булгар Булгар евтино ги даваме червените червените

Излезе още по-евтина.

Мммбе.Рускините са най евтини

Свободата да учиш .. ако се сещате без ОФ бележка нямаше как да учиш в университета, колкото и да си умен. Ако някой родител нещо казал, или бил от някакъв род с история на фабрики или предприятия или търговия, или споделил пред Ухото съсед че не харесва комунизма...и край. Децата монтьори, стругари, тухлари . Има чудесни филми - като баш майстора тръгва на море. За да се подсетим какво беше наистина с насмешка, без да си спомняме страданията на затворените в лагери, осъдените и убити хора, за това че вярвали различно, а някой дори в Господ.

О Аз искам свобода от руски идеолози в тоя Миг по националното радио Хоризонт С. Великова И Малинов наградения заслужилия Путкинист това е руска пропаганда в ефира на България

Точно тъка, само негърска пропаганда, много черно ми идва вече!

бялото ти е в повече понял?

Тц, на Вашите хора белото им е в повече.

След като САЩ пусна атомните бомби над Хирошима и Нагасаки, успя да убеди доста хора, че са едиственият дом на демокрацията. Ние налагаме демокрация чрез умирачка. Умираш и стават свободен. И светлина има на умирачка.

След като САЩ пуснаха атомните бомби, Японците се осъзнаха и бързо станаха втората икономика в света и дълго време държаха позицията си; като я игубиха съвсем скоро от робска нация 10 пъти по-многобройна от тях. Можи би и тук трябва да се пуснат няколко атомни бомби, че изродите да поизмрат и България да тръгне напред най-накрая.

Преди няколко месеца същите жълтопаветници ревахте, че Гунчева е написала нещо за едни ракети и една сграда, обитавана от 240 хрантутника. Сега Вие говорите за атомни бомби над България, ама нали те ще са носители на едни други ценности и за това няма проблем...

Американците нико не са валагали на Япония,но японците с трудолюбие и ученолюбие станаха втора световна икономика.А със СССР още имат сам сключено примирие.Окупираните от Русия Курилски острови са съветска и руска развалина.Сравнението САЩ -Япония и Русия -Япония е ужасяващо за Русия

Тия са тъпаци, имаха си държава, ебаха и майката, искали светлина! Е сега ви светна! Тъпаци!

Ти точно си невероятен тъпак с промит путлераски мозък!

Промита е на майка ти путката!

Така нареченият "тоталитаризъм" или "капитализъм", са двете лица на РЕПТИЛСКАТА СВЕТОВНА РОБОВЛАДЕЛСКА СИСТЕМА. Вчера попаднах на документален филм в тубата със заглавие: „КРАЯТ НА ИГРАТА – План за световно поробване“ – док. филм /видео/ "Унгарската революция" - 1956 г., "Пражката пролет" - 1968 г., "Полската СОЛИДАРНОСТ" - 1981 г. и сега "Специалната операция" в Украйна, все са въстания на поробените Човеци. ИЗБОРИТЕ ДО ДУПКА в България, са въстанието ни срещу робовладелците, които ни унищожават с "ПРОГРАМАТА ЗА ИЗТРЕБВАНЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД".

С цензура и минуси, не ще задържите робовладелското "статукво". Това, КОЕТО ВСЕ ОЩЕ НЕ НИ Е УБИЛО, НИ ПРАВИ РАЙСКИ СИЛНИ.

СОЦИАЛИЗМЪТ НЕ СИ Е ОТИШЪЛ!!!! РАЗВИВА СЕ ПО РАЗЛИЧЕН НАЧИН В ГЕРМАНИЯ, ШВЕЦИЯ, ФИНЛАНДИЯ, ФРАНЦИЯ................. ПРОСТО КРАВАРИТЕ ГО ЗАБАВИХА И ОТЛОЖИХА ЗА НЯКОЛКО ДЕСЕТКИ ГОДИНИ.

Този вид събития (“Пражката пролет”, “Арабската пролет” и др.подобни “пролети”) бяха приом на САЩ за дестабилизация на държави по време на “Студената война”, а и след нея – пример Украйна. Защото за каква “повече светлина” можеше да става дума в Чехословакия, която по онова време беше една от най-социалните държави със силна икономика. Самият факт, че стана възможна “Пражката пролет” показва, че и демокрацията е била силно развита, че не е имало диктатура на комунистическата им партия, каквито обикновено са обвиненията. Ако трябва честно да се коментира поведението на участниците в тогавашните протести, достатъчно е само едно изречение: “Намерили, та се посрали…” Това се вижда особоне ясно след 1990г., когато получиха всичката “светлина” на западните “ценности” – разпаднаха се на Чехия и Словакия, като членове на ЕС и НАТО се лишиха от суверинитет, без нужда се конфронтираха с Русия, а сега им предстои (както и на други) да видят повече “зимна светлина, ама от звездите”, защото няма да има руски газ и нефт. Това е крайният резултат към който се стремеше “Пражката пролет”. Върховна глупост е подобни предизвикани отвън събития, да се представят като небивал порив за свобода и прогресивно мислене.

Всичко дето си изписал е празно дрънкане!

Всеки е бил млад и наивен. " Когато бях дете, като дете гледах и като дете мислех, но вече отхвърлил съм детското."

Да не се забравя!

Особено зимата.

Похвално, за това че DIR напомня за 1968! Но - Ян Палах се самозапалва в знак на протест, - но не срещу Пражката пролет, а срещу нейното потъпкване и срещу окупацията. А тъжно и срамно е да четеш коментарите за сегашна Чехия - злоба, омраза, завист, че и Ян Хус намесиха ..... Ами идете и вижте Чехия

Интернационалист мрази всеки който живее добре мрази всеки желаещ свобода мрази съседа си мрази и себе си сещате ли се кои са те сега има ги и в Б Я

В Давос са само такива. Глобалисти им викат. Управляват света и прокарват Голямо зануляване.

Едва ли знаеш какво е зануляване или заземяване ама пусни фазата

СЛЕД 54 ГОДИНИ ПАК ЩЕ ТЪРСЯТ СВЕТЛИНА, НО В НОВИТЕ УСЛОВИЯ НА ЖАДУВАНИЯТ КАПИТАЛИЗЪМ :))

Руските свине са известни с агресията и простотията си. И с това, че винаги завършват в кочина - бедни, мръсни и пияни.

"На 5 януари 1968 година в социалистическа Чехословакия на власт идва Александър Дубчек." Също както миналата година на власт дойде Кирил Петков. И него го свалиха, обаче не с руски танкове, а с помощта на един грозен, дълъг плешив чалгар!

Ние пък наивно искаме сега улттралиберален посткапитализъм с човешко лице, но това си е същия оксиморон. А когато в една статия намерят място освен Прага през 1968 година така останалите от дългата поредица "пролети" мачкани с танкове или бомби в Сантяго, Манагуа, Каракас, Кабул, Багдад, Дамаск, Кайро, Белград, Ереван, Тбилиси, Прищина, Сараево - тогава бих я прочел докрай. За сведение (и разсъждение) на посрещачите Дубчек след 1968 си е жив и здрав. Пътува в различни соц. страни среща се с техните ръководства. Идва на посещение и в България където е посрещнат на най-високо равнище. Толкова за човешките лица и за това, че уж всички са човешки но някои са по-човешки.

Ян Хус бе запален, защото проповядваше, че собствеността трябва да бъде придобита по справедлив начин, че несправедливо забогателият е обикновен крадец. 1968 Ян Палах, представен за студент, бе запален за да дойде великата приватизация. Обори комуниста Ян Хус, поне така пишат днес.

Фашизмът се оказа недоносчето на комунизма.

Демокрацията удари в земята и фашизъмъ, чийто ви виден теоритик бе бат Желю Философина от село Веселиново.

Хората са будни, а не заспали като българите. Костов махна способните идеолози за свобода и демокрация и независимост и приватизира всички заводи, унищожи всичко работещо занули и продаде.... Е от тогава до сега бг спи и козирува на Радев да се върне към бича на Русия... Всеки сам си прави избора. Успех на мислещите и способните в чужбина.

Големи борци за свобода са чехите, та и словаците барабар. Навремето изгориха комуниста Ян Хус, дето говореше против богаташите. Еретик, проповядваше против лихварите, против църковните търговци, споделяше престъпната идеология, че ако слепци водят други слепци, рано или късно ще пропаднат в демокрацията.

толкова е лесно за разбиране.......поляци,чехословаци и унгарци дълги години са били в истинската Европа (Австроунгарска империя,Жеч-Посполита,Свещенната Римска империя). Културно са свързани просто....затова тия азиатски орки са им чужди. След ВСВ просто не се примириха да ги тъпче руският ботуш.

При нас турското робото е дало добра почва за разпространението на болшевизма.

Ахам, истинската Европа, толкова е лесно... Някъде около 1570 г. (плюс - минус 3-4-5 години) шляхтата решава, че победител в обявената обществена поръчка за крал на полско-литовското обединение, е французинът Анри Трети, по това време редови френски принц. Поради липса на перспективи във Франция, Анри кандисва, бива откаран във Варшава и турен на престола. Само след 2-3 месеца полският крал в паника тайно бяга от кралството си поради абсолютна ментална и културна несъвместимост между цивилизована Европа, версия Париж и цивилизована Европа, версия Краков. Да припомня, че Фердинанд не избяга от София. Т.е. видя в нея втора Виена, ментално и културно. Ще рече в София е истинската Европа, а не из балтийските пущинаци.

Добре, че се отървахме от комунизма, та забогатяхме!

Кой можеше да си позволи домати от 5 лв в НРБ? Само партийните вождове. Днес всеки пенсионер го прави, та и за банани му остават.

Богати сте я, имате по два апартамента, коли, селски къщи (цените им скочиха главоломно), сега затлачихте границите към гръцките и турските плажове, кръчмите пращят от хора, а банките са пълни с милиарди от спестявания. Освен това може да ходите където си искате и като плюете Тиквата по форуми ДС не ви хлопа на вратата.

Те и немците искат светлина, ама спряха газа от Русия и ще са на тъмно!

Е, сега знаете къде серат гладните!!! Скоро ще разберете и останалите екстри - некъпани, миризливи, курви на сирийските инженери!!! Честито!!!

Нема страшно трол, и по-лошо сме видели.

Като дошли комунистите през 1944 г. в България, се провел следния разговор между една баба и млади комунисти: Б: вие, баба, за какво се борите? К: Борим се, бабо, да няма повече богати. Б: Аз помислих, че се борите да няма повече бедни!

А за какво се борихме последните 32 години? Да няма повече българи ли?

Тогава беше специална операция. Чиста работа. Чехите нямаха оръжие да се защитават. Соросите-педерасчета студентчета са искали да метат бомби, ама като нема кой да им даде, ни замеряха с цветя. Гейска му работа. А жените им ни плашеха с космати крака (тука имаха успех). Получих стрес и спах с един офицер руснак. Само един път, та не се брои. От тогава мразя Европа и всички евро-педали и слуги на ФАЩ и ЛГБТ. Добре, че чехите не бяха в НАТО. В сегашната операция пък Украинският народ (няма такъв) иска да хвърля цветя по освободителите на миротвореца негово величество другаря Путин, ама им дават бомби.

Реално Чехия вече не съществува. Немчугите я купиха за жълти стотинки, с любезното съдействие на продажници като дубчек. Да беше жив Ян Жижка, сам щеше да им откъсне главите. Връщаме се към времената описвани от Хашек - " имало там в германия някакви си чехи... даже език имали ..". Светлина искали... да ви е ЧЕЗтита, лично Светлоносеца ( Луцифер ) ви я донесе...

Година преди воденото начало на ВСВ, Полша със съюзника Третия Райх заграбват Чехия и Словакия. Но после не се разБират за коридор до Кьонингсберг и войната се е чакала.

Забележете на снимките как все към Германия ги влече какъв народ и нация са тия като им харесва Германия да се пръждосват натам и да оставят територията същото важи и за всякакви такива псевдонародности с немско самосъзнание украинци литовци естонци и тн.

Ти можеш да се завлечеш в Кочината . Разправят там богато се живеело.

Ми германия е основният спонсор на кочината(визираш Русия) вероятно като им купува газа.

На русоробите няма смисъл да се пишат отговори или да се разсъждава логично и факти. Русороба разбира само от това да лапа московски и да се облизва. После чака копейки. Лапайте и се облизвайте - каша има все още...