40-50% от изработеното отива за данъци

40% от произведеното в българската икономика постъпва като данъци в бюджета, като този процент е нараснал с пет на сто за последните пет години.

Обратно в новината

Коментари - 40-50% от изработеното отива за данъци | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

40%-50% !? Един икономист може да каже примерно 43.4%, не може да каже на едро 40-50. Значи толкова е икономистка тази госпожа, в ИПИ - на хранилка на Америка за България. Така на едро може да се говори в кръчмата, но не и в СМИ. Иначе произведената от българите стойност за една стопанска година стойност е 85 милиарда лв., бюджетът е 20 милиарда лв., от тях за пенсии 5 милиарда лв., заплатите ни са 30 милиарда лв. Печалбите на западните корпорации и банки са 17 милиарда лв., от тях изнесени, за да храним белгийските пенсионери 15 милиарда лв. Откъснали се от сърцето на западняците за българската държава - мизерните 1.7 милиарда лв. корпоративен данък. Корпоративен данък в България 10%, в Гърция е 26%, в Германия 29%, във Франция 31%, в Скандинавия 29%, в щатите, да великите щати, пример на прогресивното човечество - 40%. 35% щатски + 5% за федералното правителтво. А в България - 10% ! Грабеж абсолютен ! И после защо нямало пари за здраве, за самолети, за децата за образование. Ами ние ги изработваме тези пари, а западняците си ги изнасят и си ги ползват със здраве ! Дано им приседнат !

Това са колониални държави и преди, и сега.

Ще ти го кажа простичко, ако нашия данък печалба не е 10%, то западни фирми/корпорации в БГ няма да има. Освен това се опитваш да сравняваш икономики на държави с население от 50 до 100 мил души с нашето нямащо и 8 мил. А ако беше внимавал повече в статистиките, щеше да разбереш и че процентното съотношение на внасяните пари като данъци от корпорациите е смешните 5% от всички внесени данъци за годината. Останалите 87% се плащат от малки фирми с персонал под 10 човека и остават 8%, за средния работодател. Няма как да стане и на Тим Кук му казаха, пич не е редно да правите така, а неговия отговор беше, да ама е законно и ние на правим нищо незаконно. Също като плачеш и за здравеопазването, гледай великите Американци, как вкараха някакъв дребен закон при тях, да помогнат на техните бедни, да имат здравеопазване и сега им се налага да правят поправки в него, защото целия не беден Американски народ се в възползвал. При нас проблема е, че парите давана от данъкоплатеца не отиват в лична партида / сметка, а в общия кюп, от който се харчи за братята гласоподаватели от РОМСКИ произход, които отдавна не са малцинство.

Средствата (като дял от БВП), които преразпределят през бюджетите си развитите страни от ЕС, са значително по-голям процент. Това е лъжа г-жо Николова. В Германия през бюджета минават 44% от БВП-2016 г., а във Франция 56%. Докато в България вие го казвате работещите плащат над 50%, защото пенсионерите не плащат здравни осигуровки и преки данъци, а плащат само косвени данъци.

Само преките и косвените данъци за физически лица са над 60%...Как ги сметнахте тези 40-50%?

Да се чете: " 40-50 % отиват за крадене!" ........................................................... И пак лъжат тяхната верица! Веднъж седнах и сметнах данъците, явните, скритите и невидимите! Сметката ми излезе около 65-68%.... Доколко съм ги сметнал правилно, е друг въпрос, но със сигурност не са 40-50%.

Затова Капитализма е най съвършената система, защото той праща умовете на хората в космоса. В далечното бъдеще, когато тези мозъци няма да са живи :))))))

НИЕ ХУБАВО ПЛАЩАМЕ,НО ПРЕДВИТ МАФИЯТА В УПРАВЛЕНИЕТО,СЕ ПИТАМ ЗАЩО И ЗА КАКВО???

За Родину! За Путин!

Като се има предвид, че на власт и изпълнителна, съдебна, военна и т.н. са все русофили и изучили се в Москва, защо питаш въобще?

Мацето казва едно нещо дето се знае от хиляда години, ама досега просто се премълчаваше. То, тия данъци, още повече ще се увеличават, няма как. Държавния бюджет се "пълни" от акацизите, от ДДС, здравни и социални осигуровки, и данък 10%. Реално какво се получава: изкуствено се задържат доходите (заплатите), ликвидирват се работни места, работната сила намалява, отива да работи в Германия и . . .ето го отговора. Не искам да влизам в коспирация, но тозе е пътят да се изкорени русофилията и православието, смяна на населението. Ето днес цял ден ни "бомбардират" каква щяла да е заплатата и пенция през 2020г . . . .още отсега можем да си направим извода какво ще има в България. Мацето не е изнесло и информация, че 50% от БВП на България го "правят" еврофондовете. Те обаче строят пътища, но трайни работни места не създават. Ето, локомотива на икономиката, туризма, и той реве, няма кадри, внасяме украинки, няма смисъл да им превеждат дипломите, понеже за тези пари няма кой друг да работи . . . . .Значи всичките приказки за "светлото демократично бъдеще" на България са вятър и мъгла. Няма да влизам в темата, че от година - на година расте и дългът на България, той, дългът, също ще принуди много Граждани на БЪлгария да напуснат страната . . . . иначе ще плащат и пак същото . . . . . .Дано да бъркам, но . . . . . . . . . .

симо

Демократична данъчна система а,ла америка---бедните издържат и помагат на богатите....с косвени данъци и 10% ПЛОСЪК ДАНЪК.

Не мога да разбера кому са нужни такива идиотски изследвания и още по-идиотската им публикация. На който не му харесва данъчно-осигурителната система в България, да отива в Швеция или Франция.

ако наистина е така трябва да имислят нещо друго хората да живеят малко по-добре.........

А през турско имало лош данък - десятък - вземали ти на 10 неща 1. А през българско има данък десятък - на 10 неща ти вземат 9.

През турско робство хората са плащали ангария от 20 % на поробителя, а сега 60- 70%. Правете си изводите.

Значи трябва да се намали безконтролното увеличаване на заплатите. Очевидно е!

Това тотално не е вярно! За работещия на заплата около 60-70% отиват в държавата. Само да започна, че ако шефът е решил да ти дава 1000лв чисто, то той трябва да се бръкне за още 500 за "данък работник", т.е. фирмата плаща 1500лв - 1000 на работника и 500 на държавата (данъци, осигуровки и не знам още какво си) След това от тези 1000лв махаме 20% ДДС. От останалите 833 се започва - акцизи(цигари, алкохол, горива и т.н.), винетки, местни данъци, държавни такси и т.н. Остатъкът всеки може да си го сметне колко му е и да го отнесе към първоначално отделените 1500 от щефа му. При мен лично числото се получи 67% Ако тук вземем и разни, дето не са към държавата като отрицателни лихви по депозити, реалната инфлация на цените (а не на стъкмистиката) и т.н. картинката става страшна.

Стани шеф и няма да плащаш нищо. Данъците ти ще ги плащат работниците.

Сашо, не че по принцип данъчната тежест /пряка и косвена/ не е смазваща, но нека бъдем коректни - няма ДДС /т.е. 20-те %, които посочваш/ върху трудовите възнаграждения.

Правилно ти казва. От останалата си заплата за всички стоки и услуги плащаш 20% ДДС. ДДС е данъкът, от който се "храни" държавата, защото оборотът на парите е ежемесечен. Работиш, получаваш заплата, харчиш и плащаш 20% ДДС върху всичките си харчове.

40-50% е твърде скромно. Едното ДДС е 20% само, а данъците върху заплатите, осигуровки, данъка върху недвижимоста. Ами акцизите на почти всичко (акциза на горивото влиза и в цената на хляба даже), данъците върху "зелената" енергия.... 70% ни вземат, ако не и повече.

Закръгли ги на 120% данъци и ще си стиснем ръцете. :)))

Повече отива в "държавата" ни. Ако се добавят и задължителните осигуровки, които пак отиват в държавното обществено осигуряване, т.е. в същата тази "държава" която на няколко пъти обира здравните и пенсионни фондове за да построи безумия като онази странна чиния на Бузлуджа, например.

Бааам, удари двата цента с онази странна чиния на Бузлуджа. Господарите ти могат да се гордеят с теб!

40-50% от изработеното за данъци, още 25-30% за ток, вода и парно и с какво живеят хората? Ама важното е че махнахме комунизма, нали? Да живее демокрацията!

Комунизма може и да сме го махнали, ама си оставихме комунистическите ръководители. Та затова така и демокрацията ни е комунистическа и икономиката. Да ти го нарисувам ли да схванеш? :)) Някъде тука имам цветни пастели...

симо

Демокрацията ни е КАПИТАЛИСТИЧЕСКА,глупако!!!!ТЕ НИ НАПИСАХА ЗАКОНИТЕ,ЗАКОНИТЕ,ЗАКОНИТЕ,ЗАКОНИТЕ И КОНСТИТУЦИЯТА....Кой ще ги СПАЗВА е без ЗНАЧЕНИЕ....Проблемът е когато някой се опъне--Ципрас,Орбан,Варуфакис/и то без да ОСПОРВАТ КАПИТАЛИЗМА/.....ТАКА , ЧЕ СПРИ ДА ДРЪНКАШ ТЪПОТИИИ,,,КОМУНИСТ ТАКЪВ.Точка...

Мутра = мутренска икономика.

към герберасткото войнство слагате ли в кюпа, а?

След, като ТИКВА ВЕЗДЕСЪЩИ УМЪРТВИ Българската икономика за 7 години, резултатите са повече от ясни

Дано е започнал с теб

С МЕн ще завърши, а ти си следващото говедо

Точно тия дето явно са против мажоритарния вот папат най-яко от данъците. Разбирайте го както искате. Имате право и на несъгласие, но с тая армия хрантутници, раздуване от управляващите, ще дойде време по 300 дни в годината да работи те за "държавата" ! И те така ................. !!!

добре, а ние защо си мълчим!

Това не е новина! Така е много отдавна. Единствено в османската империя данъците са били малко по-ниски.

Колко ти беше пенсията по османско време?

Е, все пак новините се допълват една друга - нивото на данъците, цена на стол на чиновник в министерството (>400лв), плюс кохортата нищоправници в Брюксел, тъмноцветния контингент, плюс "скъпите" ни парламентаристи всеки с кола (скъпа, без кавички) и т.н.

Работниците не знаят една тайна - Данъците върху Брутната Заплата са точно 51,7% .Това чудо го няма дори в Германия , САЩ и Швейцария - там са около 45% за Богатите .За критиците и незапознатите - напишете в гугъл калкулатор баланс , напишете сумата за брутната си заплата и ще видите че за да вземете чисти 1000 лева , разходите за фирмата за вас са 1517 лв .

517 от 1517 лв са около 33-35%, не 50.

От 1000 лева чисти , нето , 517 лева са 51,7% . Разбра ли или да повторя ?

Е, ти сега революционна ярост, с истина и факти ли ще бориш? :)) Реакционер... :)))

Не е толкова интересно какъв % отива за данъци, а това което получавам и което остава след данъците какво мога да си купя!

Толкова ли не можеш да сметнеш, че колкото повече взема държавата, толкова по-малко ще вземеш ти. А държавата е на първо място - шефчето трябва да си плати данъците и осигуровките, да осигури материали за производството, да плати режийните, да си вземе за него си, жената и любовницата и накрая каквото остане (ако остане) да ти го даде като заплата.

Мда, и въпреки това държим висок процент на дупките по улиците ...

Какви 40% бълнува тая. 30,5 % е осигурителната тежест, 20 % ДДС, плюс общински данъци и административни такси, други данъци калкулирани в стоките и услугите, които ползваме, като корпоративен данък и т.н., акцизи, патенти... Реално отиват около 60-65% за държавата. А да не слагаме и в сметката исканията за рушвет и плащане под масата на лекари и в държавната администрация - един своеобразен данък, който плащаме заради корупцията. То тогава хептен нищо не остава за нас... Ей затова има и сива икономика!

30% осигурителна тежест може да я пишеш изцяло на държавата ако не боледуваш, не излизаш в майчинство, не се пенсионираш и никога не оставаш без работа. 20% ДДС всъщност са 16,67%, (от стока за 120 лв ДДС е 20 лв) които трябва да ги смяташ не върху цялата сума, а само върху остатъка, т.е. отиват към 10-12%. Акцизи и други данъци добавят още няколко процента от цялата. Ако много пушиш, си е твой проблем, не на всички.

... а данъците ни отиват в сметките на Боко Тиквуня и Шиши Пеевски.

в същност отиват да издържаме тебе, и другите некадърници дето сте на социални!

Това, което излиза като осреднена сметка за повечето българи е, че между 40 и 50% от нашата брутна заплата дефакто отива за данъци, каза Николова. И в същото време , някой мастит политик като се изцепи , че в България данъците са най-ниски. Само вземете като пример свободните професии по смисъла на ЗДДФЛ, там преките и косвените данъци са действително около 50%. месечно.

А къде са най-ниски?

-У сивата!!!

В България са едни от най-ниските данъци за фирми! Не бъркайте данъка за изработено / който работи на заплата/ и фирмен или корпоративен данък. Двете са различни