Засякоха гравитационните вълни, предвидени от Айнщайн

За първи път гравитационни вълни са регистрирани с прибори, съобщиха днес във Вашингтон американски изследователи, цитирани от Би Би Си.

Обратно в новината

Коментари - Засякоха гравитационните вълни, предвидени от Айнщайн | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ГОЛЕМИОТ ВЗРИВ е станал кога Александър Македонецот е шетал на военически поход и 3 дена е ял само боб. Те така те е станал пустию голем взрив и е почнало все. От тук следва че целата вселена е земя Македонска. Те доказах го

физиците много ги бива - искрено им завиждам; ползват най-скъпото оборудване, което съществува на Земята, създават си непроверяеми теории, после на всяко косвено доказателство се радват, като дете на Божич; все пак са сред топ интелигентните - браво!

А в Русия откриха точната пропорция на антифриз с одеколон, при която почти не се умира.

к'во правиш в този форум, мизирабле?

Значи нас трябва да ни е разтърсило... макар и слабо...

ChatGPT

не още... според статията сблъсъка се е случил преди милиард години. Ако се позовем на теорията, че нищо не пътува по-бързо от светлината то гравитационния ефект още не е стигнал до нас. Не е ясно дали няма да се разсее като вълните или ще набере сила като лавина. Както и да е... при нас ако се усети ще е може би само чрез измервателни уреди и може би хора със сърдечни проблеми

Каквото беше поръчано всичко се откри: кварки и глуони, и двете дефинирани като ненаблюдаеми по принцип, Хигсов бозон, гравитационни вълни, маса на неутриното, вода на Марс.... Нема празно!

Ами как ще оправадят иначе милиардите разходвани обществени средства. Модернизация за 200 мил., работни заплати за още толкова и след "откритията" получават доживотна хранилка. Важно е парите да се въртят. Хейтър съм, простено ми е ;)

Не само си хейтър, ами си и доста тъп.

Именно!!!!!!!!!!!!!!!

Казва се времепространство на български, ако не се лъжа.

Освен това искам да добавя за хората, които не са чели ОТО, че тя се крепи на 10 частни нерешими диференциални уравнения - иначе всичко е вярно. То и господ има небето...с човешко лице, пуска гръмотевици с едната си ръка, а с другата дава балага на добрите си поданици, но никой не го е виждал. С теорията на Айнщайн е същото - каквото и да се забележи винаги, ама винаги се търси обяснение само и единствено в ОТО. Науката се е превърнала в религия, а господ е Айнщайн. Всъщност Айнщайн не е оставил нито едно, ама наистина нито едно практическо приложение на света!

Да защото е бил физик-теоретик. Принципно ключовата дума е "теория". За доуточнение теория - различно от практика. :)

Прав си, но допускаш ли, че една теория може и да не бъде вярна и, че не трябва да се стремим на всяка цена да доказваме, че е вярна, а не, че не е!

Черните дупки са теоретични модели. Не е доказано тяхното реално съществуване. Не разбирам как две неща, които не съществуват реално, са се сблъскали преди повече от 1 млрд. години и американците са "видяли" този сблъсък сега.

Много си прав приятелю и сега ще ти кажа защо...Първо т.н. черни дупки не са дупки в пространство-времето /всъщност Айнщайн е измислил това понятие поради безслието си да обедини всички съществуващи до тогава модели в единна теория - ОТО/, а тела с огромна гравитационна сила /следователно маса и плъсност на веществото/, че дори светлината не се отразява, а се "поглъща", да не говорим да всички други видими обекти. Всички знаят и ползват на практика зависимостта /Нютон/, че гравитационната сила е правопропорционална на масата на телата...и въпреки това...имало дупки. Тук може много да се пише, но спирам. Сега, представете си, как две дупки се сблъкват...повтарям дупки. Може ли едната дупка да погълне другата /по-голямата, по-малката например/? Ако те могат /а не могат, и ще ви кажа защо/ да се сблъскат, то тогава може би най-вероятно са тела. Ако можеха да се сблъскат /както се предполага, подчертавам предполага, защото никой не го е видял в действителност/, то тогава в миг трябва да отречем закона на Хъбъл за нашата Вселена /...най-общо казано: на всяко разстояние в нашата Вселена онговаря една опделена скорост/ и оттам да се усъмним в теорията за Големия взрив и че всички галактики се разбягват от една централна принуждаваща сила. А пък тази теория постоянно я доказват, кой както може :) Общо взето става страшна каша, само и само Айнщайн да е прав!!!

Това за големия взрив някак си не ми изглежда логично. По-логично е Вселената да пулсира, тоест да се разширява и да се свива, разширява и свива.... до безкрайност.

Тази моя хипотеза е за Нобелова награда но първо трябва да се докаже предполагам.

Не, нема нужда...верваме ти.

Преди година-две, пак в Италия, пак на едно суперскъпо съоръжение, без да броим грандиозната хранилка Церн като част, засякоха частица да се движи със скорост по-голяма от скоростта на светлината. Имаше ли развитие случая? Нещо заглъхна историята....

имаше развитие, оказа се че са събракил при изчисленията

не частица, а реакция... прочети за "сдвоени частци".

Интернет ми се струва най-прекрасното изобретение ! Можеш по всяко време на денонощието / и то бързо и лесно/, да се насладиш на безкрайната човешка глупост, четейки коментарите на новините.

Наистина пълно безобразие! Бях решил да изложа една теория по темата но след като видях коментарите ми мина мерака.

една е ,,истината,,: ,,евреинът е прав или е ,,прав,, защото е евреин,,!!! в теорията на нилс бор ,,няма пари,, защото открива пътя към ,,безплатната енергия и затова бе ,,отхвърлена,,!!!

Офф.. и аз снощи засякох гравитационни вълни изпод леглото! Кога гледам отдолу - съседът! - Що щеш тука, ба комшу? - С жена ти тъкмо изследвахме гравитацията!

"Гравитационните вълни са предвидени преди 100 години от Алберт Айнщайн (1879 1955); те са ключов извод от неговата Обща теория на относителността." ОБЩА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

по време на Айне Щтайне не е имало черни дупки нито на теория нито в експеримента. Пак приписват на този човек резултати, в получаване на коите той не би могъл дори да участва или да ги обсъжда.

никъде не се дават детайли за експеримента и какво точно са регистрирали... теорията зя големия взрив е само една недоказана хипотеза и според мен тя е напълно погрешна

това обяснява мурзела на дебелите булгарски парламентаристи.промяна на закона за пулнолетието на 19 години благодарение на собствената си маса...

Голем праз! Регистриран ми е дедовия....

и на хлебарките не им пука къде ходят и какви са физичните закони :) всеки сам избира какво да бъде до някъде

Хахаха, леле колко си забавен и остроумен......Нещо се опитваш да умнееш, ама не ти се получава....

The Big Bang theory е една изцяло погрешна теория, специално възприета за отвличане на вниманието в погрешна посока на учените. Това не е само мое лично мнение, споделя го и виден български физик относно т.нар. "струнна теория". Има друга теория във физиката, която описва съвсем по друг и реален начин Вселената, но напълно отхвърля глупостта на т.нар. "Голям взрив", междувпрочем журналистически термин от 1948г.! Та такива скъпи експерименти в подкрепа на тия "теории" са само наливане от пусто в празно!Скоро ще има нова революция във физиката, която ще подреди фактите и изхвърли заблудите!

няма една струнна теория има много струнни теории като част от тях дори отричат големият взрив струнните теории са еспериментални и са игра за човешкият ум опит да се свърже астрофизиката с квантовата физика в една теория големият взрив е основното възприятие на съвременната наука за възникването на вселената

М-теорията обединява няколко струнни теории, което се получава възможно при вселена с 10 или 11 измерения. Създадените теоретични модели са мисля единствените, които обединяват СТО и квантовата физика, но все още не са пълни, не са изчистени някои противоречия в тях, за да бъдат теория на всичкото.

Да, тази огромна материя във Вселената, звезди, квазари, планети , галактики са произлезли от един атом, стоял в нищото и изведнъж бум. Недоказани теории.

в цялата теория на Алберт Айншайн няма и дума за сблъсък между черни дупки , невероятни глупости , между другото великия физик е искал да ни накара да погледнем на света по нов начин а именно че "материята е времева форма на енергията" с израза Е=m.c2 той доказва че всеки предмет може да се превърне в чиста енергия която е съизмерима с масата му , до това ниво на мислене между другото са стигнали и древните траки , нашите предшественици

Същото е и за тези гравитационни вълни!!!

енергията е равна на материята по константа айнщайн не е открил енергията за нея се знае отдавна наличието на черни дупки е изчислено от айнщайн макар че дори той не е вярвал че съществуват :)) черните дупки са наистина нещо изключително траките са били сравнително примитивни хора които са се клали с мечове и са били последователи на елинската култура дори не биха могли да си представят нивото на науката в момента

става въпрос за начин на мислене и светоусещане , естествено че траките не са на такова научно ниво , не е изчислявал черни дупки , теоретично ги е предвидил , просто той е бил слаб математик и велик анализатор , добре е като коментираш да си запознат с обстоятелствата

Това даже го пише в учебниците по които е учил и Орфей. От къде мислите е измислял тая хубава музика. Той просто превръщал силата на пръднята си в енергия която избивала в невероятни гами и така се родил митът.

Обаче българите са уникално прост народ. Статията е за голямо научно откритие, а само прочетете коментарите... Прочетете ги и ще видите какво имам предвид! :)

sadly, but true. Това пък Алеко Константинов е предвидил, Бай Ганьо е наш съвременник :))))

Запознай се със СТО и ми кажи къде Айнщайн споменава "гравитационни вълни", "черни дупки" и пр. Ограмоти се, поне малко!

Гравитационните вълни и черните дупки не са предсказани в СТО (Специалната теория на относителността), а в ОТО (общата теория на относителността), създадено от Айнщайн през 1916г.

ivo10

Аз наблюдавах сблъсък между две магистрални дупки. Страшна работа.

Професор по физика изнасял лекция за Обща теория на относителността. Една студентка все нещо не схваща и задава едни и същи глупави въпроси. Накрая на професора му писнало и казал: - Колежке, сега ще ви го обясня по-просто. Представете си, че ви бръкна с пръст в гъа. И вие сте с пръст в гъ и аз съм с пръст в гъ*. Всичко е относително!

А сега си представи, че трябва да оправдяеш харчлъка на 200М$ и искаш да похарчиш още 500М$! Не гравитационни, ами и анусни вълни ще откриеш, особено ако си наясно, че няма кой да докаже,че си в грешка поне 50 години напред!

и защо да няма хора които да го докажат? нали според вашето обяснение и те трябва да ядат.

Novae

, които свиват и разтягат самата тъкан на пространство-времето.Аман от тъпотиите, че имало тъкан.И вълните я разтягали, нещо, което Айнщайн бил предсказал. Този главанак нищо не е доказал. Само една тъпоглава теория, недопускаща правилното разбиране на материята, с нейните неотменими атрибути-движение, пространство и време.

добре че тоя главанак работеше за Рузвелт, щото иначе нещата щяха да са по други

.. в тъпото парче.. С костюм..

Две черни дупки са се сблъскали. Пожарникаря с Ратан Кънев.

черните дупки са Доган и Местан. А ги е приватизирал Делян. Под вещото ръководство на СССР, извинете - Русия, разбира се.

за тази новина всезнаещия средностатистически българин ще каже: Това са ненужни глупости, тези учени трябва да уволнят, стига са яли пари бадева. Та, така си унищожихме науката, изпъдихме учените и задълбахме в дъното на неграмотността и простотията. Тук искат само кашкавал, химикали и чалгата Хабиби...

DIDA

На вниманието на всички неграмотници във форума! Един МИЛИАРД светлинни години е число в КИЛОМЕТРИ, което е равно на: 1 000 000 000 x 365 x 24 x 3 600 x 300 000 = ??????? Ако има такива, които се правят на отворковци, нека да го пресметнат! Успех!

Има го в уикипедия глупако, напиши светлина година и е обяснено.

Баси и мозъка си, честно! На нивото на заместник декан на ФзФ-то от СУ-то си!

ChatGPT

9.4605284 10^21

ChatGPT

Тъй като не ми прие нормално отговора ето го пак 9.4605284 х 10^21 км

Имам едно питане: с каква скорост се движи гравитацията. Или по-точно казано: с каква скорост се движи привличането между две тела?

Скоростта на светлината...

Благодаря

Освен ника нищо не ме кефи в науката ти. И знаеш ли ако не ще ти кажа има много вселени и в една от тях ти сорос си гущер и летиш с 200000 км/h

Това е една добра новина. Не, че не я подлагам на съмнение, но показва, че в човечеството има хъс търсене за новото. Преди 600 години, едно мигване в историята на планетата Земя, са горели тези, които са смятали, че земята се върти около слънцето. Тогава мирогледа е бил такъв и това е било достатъчно за да задоволи нуждите на тогавашните хора. Но и тогава е имало хора, които са си задавали въпроси, някои са платили с живота си в търсене на истината, други са успели да и проправят път. Та, може би след още 600 години ще гледаме на сегашните открития по подобен начин, както сега гледаме на твърдението, че слънцето и вселената се въртят около земята. Но не това е важното - важното е, че имаме желание и стимул да вървим напред!

Вълни, глупостите. Путкинне ги е разрешил, значи няма.

U R безмозъчен плазмодий...

На майка ти пуката да не беше позволила на баща ти на хя да създаде такъв олигофрен като теб

А кой ще върне живота на астронавтите на Чалънджър. Кво видяха те -Final Countdown. 3- 2- 1- STOP !! Боклуци УМРЕТЕ с ВАШИТЕ ГЛУПАВИ ПРОГРАМИ АНАРХИЯ това е без да съм учен.

Ще повярвам на учените когато с това откритие започнат да преминават големи разстояния за кратко време. А за сега просто трябва да оправдават заплатите си.

Няма нужда да им вярваш - хубавото на науката е че фактите са си факти дори и идиоти да не вярват в тях.....

Лошото на учените е че много факти не са ги доказали.

Само от КТБ1 нашите задигнаха пари за десет супердедектора!

Вместо да хвърлят милиарди за да разберат какво е било по време на големия взрив... не можаха ли просто да питат Лилито.

Тя нама да си признае, защото го е предизвикала

Гравитационно поле или вълни , има голяма разлика, гравитационното поле го усещаме всички като скочим отвисоко, ако имаше вълни щяхме да треперим като лист. Айнщайн е пълен мошеник , всичко е преписал от жена му .

треперим треперим да си чувал за електронен спин освен това всички в тялото ти клетки се движат извървшват се химични процеси провежда се електричество по невроните ама квото не виждаш и не пипаш не съществува а :)))

а колко по прости и най-прости работи има - топли кюфтета и студена бира .. на корем

Поредното фундаментално откритие от злия соросоиден США, а чебурашки? А ТАСС какво пише по въпроса? А днес путлеристите, колко цивилни избиха в Сирия и Украйна с безаналоговото си оръжие?

в проекта участват стотици учени от 3 страни Сащ,Италия и Русия.макар че в русия няма лазерен интерферометър учените там помагат с обработката на информацията.

Лекувай се, макар че няма надежда за тебе.

Ако гледа конференцията водещия професор на LIGO Kip Thorne каза, че Русия имат основен принос за откритието.Влези в сайта на LIGO, има запис.Ако знаеш, че съществуват изобщо такива сайтове де, че като те гледам си елементарен, прост, необразован и слугински малък човек.

Май и за руските двигатели и совалки забравяш, без които САЩ не могат дори да помиришат открития Космос.

Страхотна новина постижение за цялото човечество!!!

водещи физици от дир ми обясняваха че не ми трябва айнщайн за обяснението на гравитацията нютон бил достатъчен :))) много ме наричаха глупак :))) ама аз от мнението на хлебарки не се интересувам дано се познаят :)))

А я обясни тогава с какво се е отличавал мозъка на Айнщайн от обикновените при изследване.

Не, тук излъга. Ти твърдеше, че теорията на Нютон не можела да обясни защо планетите се въртели около Слънцето, а не падали върху него, и, за да се обясни това трябвало да се използва ОТО на Айнщайн. Ние ти обяснявахме, че в рамките на Слънчевата система отклоненията от теорията на Нютон са много малки и тя обяснява защо планетите се въртят около Слънцето и това се учи още в училище. За жалост обаче нашите обяснения тогава явно са били напразни и ти си все така неук по тази тема.

Дали? Бива ли так да се възхищавате на пропагандата? Затова ли ви плащат синко?

абсолютно! тук половината поне сме платени тролове на айнщайн! лично той ни плаща! но браво похвално е че все пак си се научил да пишеш

Пародия

Бай Иване - крайно време е да излезеш от селото.....

интеРферометър

Престранети да ни заминавате с глупости на таркалета. нас, чесните и интелегентни учителки и жени, боико ни е хакнал от години в такава далбока черна дубка и така ни е пречерняло пред очите , че сме способни да предезвикаме не един, а сто големи взривове!!!///// такиви гративационни вълни са ни заклатили , в измъчените ни души са се сблъскали не две, а десет вселени, космоси и прочее/. и кви са тез разпръсквашти се гънки? .... ако ни се удаде случай така ше ги нагъна наште оправници и депотати че и Госпот няма да мож да ги разгъне. Тези неща са ги писали пълни откачалки. вместо да убърнете внимание на родното убразувание , вие ни запокитихте на бърза рака в още една черна дубка без дъно. учениците ни неграмотни пушът тревата и друг одпадак. затуй всички чесни и интелегентни учителки заставаме плътно и далбоко зад доган и пеефски и им верваме много верайте ми!

май по-скоро топли-студени вълни

моля този коментар да бъде изтрит защото не е по темана и пълни сайта с фураж

исрено се надявам да не сте учителка, защото само правописните ви грешки са много, а начина по които се изказвате е доста неграмотен. жалко, много дори ....

Атакистке мутирала, страх ме е да си представя как пишат учениците ти..

Наистина две черни дупки са се сблъскали и това е регистрирано. Но не е преди милиарди години, а миналата година когато Василев се сблъска с Борисов и една банка изчезна като в черна дупка, а всички българи ги избиха студените вълни.

Гледах конференцията на живо, първия въпрос от публиката беше: " И сега кога да очакваме създаването на телепорта" :D

Учените в ЦЕРН са тръгнали са в кардинално грешна посока и се опитват чрез груба сила да разгдават тайните на материята, но не така стават нещата в този свят. Първична супа в този вид в който си я представят никога не е имало, както никога не е имало причина за нея.

първичната супа е термин свързан със създаването на живота не на вселената :) още съвети на водещите астрофизици ще даваш ли :)

Имам се в предвид първичната супа от елементарни частици, за която обичат да спекулират теоретиците на космическата еволюция.

нещо доказателства или е така, да приемем думите ти на доверие. теорията на айнщайн е доказвана и никога не е опровергавана. та дай малко инфо откъде си направи изводите (между другото ако кажеш библията, ще пребиеш коча с лопатата)

DIDA

"... на повече от милиард светлинни години". Тези, които са били в час по физика като ученици знаят, че тази цифра на НИКОГО по земята НИЩО не говори!!!

тези които са били в училище знаят че това не е цифра а число съставено от много цифри :) математика не заем ама сме експерти по астрофизика :))))))))

Има такива които са чели, 1 св година е около 10 млрд км, но как точно изчислиха разстоянието 1 млрд светлинни години..

DIDA

Що бе бастун, тук става въпрос за МИЛИАРД, т. е. за ЕДИН милиард, а едно е ЦИФРА!!! Аман от неграмотници във форумите!!!

Големият адронен колайдер опроверга теорията на относителността на Айнщайн. Как работи той и защото това е така? Ускорителят ускорява два снопа положително заредени атоми до скорости близки до скоростта на светлината за да ги сблъска в един от детекторите му, с идеята да пресъздаде хипотетичната първична супа съгласно теорията за големият взрив, въпреки че такъв никога не е имало. Във концепцията му е залегнала идеята свързана с теорията на относителността че при ускоряването на заредените частиците до скорости близки до скороста на светлината, те придобиват огромна енергия според формулата Е=mc^2 и при сблъсъкът им трябва да се получат съшите физичекси условия като при хипотетичният голям взрив. Но какво става в деиствителност. Елементарните частици се движат със съпротивление през структурата на космическият ваккум и това съпротивление расте експоненциално с линейното нарастване на скоростта им на движение през тази физическа среда, за да стане безкрайност когато скороста им достигне скоростта на светлината. Ускоряваните частици придобиват само кинетична енергията според формулата Е = (mv^2)/2. Останалата енергия която ускорителят изразходва (99% приблизително) не се предава на частиците, както предполагат учените теоретици на големият взрив и теорията на относителността, а на структурата на космическият вакуум и бива поглъщана от нея. Това означава че колкото и по-мощни ускорители да създадат учените и инженерите, резултата винаги ще е един и същ и те никога няма да пресъздадат въображаемите условия след големият врив. Дали частиците ще се движат с 98% или 99% от скороста на светлината преди сблъсъкът им няма никакво значение за резултатите от експеримента, но ще има голяма разлика във вложената за тяхното ускорение енергия. Интересно е да се изследва с каква скорост тези частици губят кинетичната си енергия ако ускоряващите магнити на колайдрера бъдат изключени, въпреки че се движат във вакуум.

Написал си доста глупости... Има издадени доста научно-популярни книжки. Вземи и прочети някоя...

Не видях аргументите ви. Тези книжки които ми препоръчвате са несериозно четиво за мислещи хора.

E i?

Стига с тази недоказана теория на Големия взрив. Аз не съм склонен да вярвам в глупостта , че толкова много материя, пространство и време са били в една точка. Те до Алфа Центавър не могат да стигнат и да излезнат с апарати извън слънчевата система, тръгнали да обясняват как и преди колко милиарда години какво е станало.

типично по шопски, а - и Я не знам кЪк е, ама и така не е. или може би се имаш за нещо повече от айнщайн.

И как разбраха че гравитационните вълни са точно от сблъсък на две черни дупки, като даже и Хъбъл не може да засече черна дупка и всичко е предположения.

Абе ти и до Слънцето сигурно не си ходил, нито си го пипал, ама знаеш, че е горещо, нали? Или и това е някаква недоказуема теория?

Аз съм чел много за Вселената , простака си ти дето се изхождаш.

айнщайн е огромен гений откритията му се доказват емпирично години след изчисленията явно наистина е открил част от истината за вселената много добре беше казано от един от създателите на К теорията: 20 години се опитвах да опровергая айнщайн и след това наистина го разбрах :)

откриха и една ,,частица,, която се движи в хиляди пъти по бързо от светлината но я ,,покриха,,!!! опровергава ,,големият,, аинщаин!!! а гравитационните вълни са част и от ,,квантовата физика,,!!!

квантовата физика е де факто създадена от айнщайн плямпало! и е създадена след великите му открития! е = мс е масата по максималната скорост във вселената така че дори да не е светлината най-бързата формулата остава! не са покрили нищо :))) глупак! бяха сгрешили с изчисленията на скоростта на неутрино в церн

Ако в научната и инженерната дейност хората не полват локални абсолюти - различните мерки, теглилки и стандарти, които са дефинирани спрямо глобални абсолюти, ще настъпи хаос.

Вселената е високоорганизирана физическа среда с финно настроени физически закони, сили и константи и изучаването им ни води неотлъчно до Творецът. Тези закони, константи и фундаментални сили, които имат функцията да поддържат порядъкът във вселената за известно време и да ограничват скоростта на ентропията, са установени в началото на нейното същестуване и са дефинирани спрямо абсолюти. Без асболюти не може да бъде дефиниран порядък. Това е единият съществен проблем пред теорията на относителността. Вторият е че математическият и апарат не работи с реални физически обекти какъвто е космичесмият вакуум, който изпълва триизмерното геометрично пространство и има физичеса структура, свойства и ограничения. В нея е вложена космическата матрица, чрез която са програмирани и могат да бъдат препрограмирани по всяко време по волята на Творецът физическите закони, сили и константи локално за определна ограничена зона или глобално за цялата вселена. Тази структура дефинира поведението на елементарните частици и тяхното взаимодейстие помежду им и с електромагнитните вълни. Както електроните се движат в кристалната решетка на проводниците, така елементрните частици се движат в тази структура и взаимодейсват активно с нея. Това взаимодейстие може да е различно в различните зони на вселената. Това означава че ние можем да се опитваме да изучаваме със слаб успех само нашата близка зона. Останалата част от вселената е непознаваема за нас.

Ето те! :) Не се стърпя, а?

Закони та закони - АНАРХИЯЯЯ е в тока в главата ти и света !(А)!

Чак пък слаб успех... ;-)

Аааааа, ето ги и абсолютите. Веднага всички поклон пред всемогъщите абсолюти!!! Внимавайте, за да не ви тресне с някоя гръмотевица брадатия дедо отгоре!

абе нали земята беше плоска? кво стана с това?