НАП ще разваля сделки с имоти под пазарните цени

НАП ще разваля имотни сделки, ако те са под пазарна стойност. Агенцията започва масови ревизии и проверки на строителни обекти.

Обратно в новината

Коментари - НАП ще разваля сделки с имоти под пазарните цени | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Истината е, че "данъчните имат право да поискат обявяването на подобни сделки за недействителни", както пише в текста. А не, както пише в бомбастичното заглавие, че "НАП ще разваля сделки с имоти". Това е нещо различно. Както е различно "щета", за която пише в статията, от "нереализирани приходи", каквато е истината. Но при пазарна икономика важното в едно журналистическо заглавие е не истината, а бройките вестник, които ще се продадат. Или кликове, които да отчетем пред рекламодателите. Нали?!

Пазарна стойност е само в заглавието. Надолу в текста е себестойност. В крайна сметка кое е вярното?

Не забравяйте, че рибата винаги започва да мирише откъм главата! Имам предвид следното: ако хората виждат, че част от данъците им се връщат във вид на инвестиция (озеленяване, паркинги, детски площадки и т. н.), те ще ги внасят, както е в белите страни. А когато виждат, че данъците им потъват безследно в дълбоките партийни джобове, какъв стимул имат хората да ги внасят? Никакъв! Естествено, че ще търсят начин да ги заобиколят или намалят!

На Цецко, на Цецко, първо на Цвъки проверете и развалете сделките. 6 апартамента са ...

Особено на Цвъки - по 500 лева квадрата в Изток ...

Продуктът става стока, когато се продаде на пазара. За съжаление чл.122 от ДОПК дава право на НаП-ърите да каращисват двете понятия в техен интерес /вземат ДМС-та/. Въпреки категоричната евродиректива от 2011 година.

А бихте ли ми обяснили за какво е данъчната оценка? Пак фишеци май

Pesh0

И какво данъчните , разбират , под пазарна цена ? Държавата , като заменяше декар нива , за декар , на плажа ? ще ги разваля ли тези сделки или някой хора които са си купили и изплатили апартаментчетата , смятат да обръснат .

Шефа на НАП да се задейства веднага.Има готов случай-Цветан Цветанов си купи три анартамента в кв. Изток на цена една трепа от продажната цена на други собственици в тази кооперация и въобще от реалните тогава продажни цени за квартала.Участва в измама на др жавата по закона за ДДС,за данък печалба на фирмата строител и в закона за лоялната конкуренция

Тази, която се определя от Държавата или тази, която се определя чрез договор? След като се твърди, че сделката е на по-ниска от реалната стойност то би следвало този, който твърди, че стойността е по-висока да извади парите и да плати. Е това се прави в някой държави - държавата или общината се явява като първи купувач - обявяваш цената на която ще продаваш и ако държавата или общината счита, че цената е ниска купува имота. Аман от некадърници - няма съд, който да признае сметки без кръчмар - някакъв чиновник ще определя каква трябва да е цената. Дето няма два лева в джоба.

Пазарната цена не се определя нито от държавата, нито от някакъв фиктивен договор. Пазарната цена е РЕАЛНАТА цена, на която едно нещо може да бъде продадено на СВОБОДНИЯ пазар.

През 1990г. взех решение никога и по никакъв повод да не лъжа .При покупката на апартамент през 1998г сигурно бяхме единствените,които държаха да се запише цената на която купуваме.Мислеха ни за идиоти.Обаче и сега се удивявам,колко благодарна е истината.Вече съм убедена,че количествата лъжи са обратно пропорционални на качеството на живот.Много лъжи-лош живот-България.Обратното-Финландия.Швеция...Изборът е ваш.

Чак пък единствените. Аз имам фирма за недвижими имоти от 1993 г. От моя дългогодишен опит мога да ви кажа, че нито сте единствената, нито първата, а вече никога няма да сте и последната. По времето на мутрите всичко се изповядваше на данъчна оценка. Даже имаше и такива, които купуваха и под нея. Тогава се казваше тарифна оценка и беше в пъти по ниска от това което струваше имота. След навлизането на големите вериги и стабилни западни фирми, които разполагаха с доказани пари и за тях покупката на имот беше разход, много наши също така врче поизкарали законни пари лица и фирми, започнаха да си искат в нот. Актове да се пише истинската цена. Тогава започна времето на друг парадокс. Започнаха да искат да се пише по голяма цена, даже от договорената, реална. Западняците го правеха, защото плащанията можеха да са и кеш и по банков път. Оправдаваха се пред продавачите, че държавните служители ги изнудват и, че трябва да имат свободни пари, а те могат да бъдат само от разликата между договорената цена и тая по високата записана в акта. Така, че НАП за четвърт век са си затваряли очите, а и техни хора май, май бая са лапвали. Широко затворени очи. Това бяха вдички структури, това си и остават. Да не говорим, че лично главния прокурор, беше преди време с проблемни сделки, още в Пловдив. Спомням си един идиот от царистите, Свинаров, тоя с военното,розовото БМВ, кото возеше дъщеря му на бала, та тоя беше купил къща в Бояна на два пъти по ниска цена в нот. Акт. Задаваха му въпрос дали ще я продаде на същата цена и той каза на репортера, че това е свободен пазар и никога няма да я продаде на цената на която я е купил. Хайде НАП, нека почне от тия в парламента, сегашни и бивши, та да види народа, че нещо се случва. Интересно ми е служотелите на НАП, как във времето са придобивали собственост, а.

Вместо НАП да търси под вола теле - да вземе да следи измамите с продажба на имоти, защото и без това много хора изгоряха. Купуваш си имот, после строителя го ипотекира и накрая банката го взема - а ти оставаш с неизплатен заем и без имот. А какво става със строителя?

Какво е това заглавие-ще разваля сделки...Може само да проверява,но не и да разваля сделки .

Няма нужда да развалят нищо. Това е свобода на договаряне. Просто да ги облагат на пазарна стойност и това е!

пазарна стойност?

C тези "гимнастики" за още едно обиране на народа....ми мирише на тояги!! ...докато не играе тоягата,....оправия с тези "узаконили" се крадци няма! Tояга, тояга, и тояга!! ...лъжат мажат преди избори и сега,.. дране! да,...ама не!!

Първо да подгонят столична община и крадливия архитект Диков,коити отчуждават имоти на хората на половин цена.

Tова е положението!... държавата се отърва и закри (унищожи) производство, селско стопанство работни места,хвърли работниците при частниците и иска само да събира данъци и да тегли кредити и народа да го плаща!.. A, те,.. да си ги раздават за заплати и кражби! Hякои да е чул, държавата да е разкрила работни места или да е открила предприятие за производство?? Hе, нали? Hяма и да чуете! Mоже би някои ще каже, че това не и е работата?!.. добре, но не и е, и работата да унищожава и малкото частници които са останали! A от алчността и ще загуби и тях! Tогава работниците обратно на борсата,тоест на врата на държавата и тя да им плаща помощи!.. щом си колят и кокошката която им снася яица да се оправят! Cамо данъци, дране и кредити и борчове до шия, докато ви вземат и имотите и собственността!! Pоби, роби и робство..ако днес един,.. утре всички !

А дали НАП ще следи сделки за магистрали НАД пазарните цени.

Това е скандално! Боко унищожава частният бизнес.

Колега, така е, но си объркал глаголното време - трябва да е не сегашно продължително, а минало свършено. За съжаление...

БATKO

Ужас!. Отидоха на Цвъки апартаментите!

Говорим за свобода и демокрация, а всъщност сме диктатура и робство. Нали сме пазарна икономика и пазара определя цената, вярно има далавери с намаляване и укриване на истинската стойност на сделката, нека да ги преследват и докажат. Има случаи на близък роднина или приятел му продаваш на ниска цена, без никаква далавера, сега какво трябва да плаща данък по кефа на някой чиновник?

Можете само да го дух.те от НАП. Вие се оправете с депутатите, държавните и общинските служители и тогава се занимавайте със сделките на недвижими имоти. Имам празно място, което по данъчна оценка, струва повече от два пъти, спрямо моментната му пазарна стойност. Точно върху тая абсолютно нереална цена, общината ми начислява данъци и такса смет, макар, че то е празно. Ако сега го продам за около 40€ на квадрат, аз съм длъжен да платя държавни такси върху 120€ както е по данъчна оценка. Шибаняци смотани. В строителството пък никога няма да разберете каква е стойноста на построеното. Използвал съм стар кофраж, имал съм остатъци от дриги строежи на арматурни заготовки, бетона никога в едни основи, едни колони и една плоча не може да се хване, нищо че има проектносметна документация и надзор. Да не говорим за изпълнители, строители, подизпълнители и др. никога няма да му хванете края. Ако им трябва строителите ще трупат разходи, ако им е необходимо ще се изкарат, че са на загуба и няма да актуват примерно изкопни работи, обратни насипи и какво ли не още. От основите, до покрива, навсякъде могат да ви врътнат, та даже и до всеки работник, да сложите по един служител на НАП.

ДЪРЖАВАТА НЕ ВЯРВА НА ХОРАТА И ХОРАТА НЕ ВЯРВАТ НА ДЪРЖАВАТА ЕМИ ЕБ....... ИМ МА.......ТА И НА ДВАМАТА!

Добра идея ... но за някоя по цивилизована страна.

До СС# Прав си човече. Смята се за пазарна цена сумата която някой е готов да даде за твоят имот. Някога, много отдавна нашите дядовци и пра-дядовци са продавали и купували само с ръкостискане, след което отиват при нотариус които пише крепосния акт че Пешо продава на Гошо имота си за 10 гроша. И толкоз.Лепят две марки от по 10лв/сегашни 10 ст и готово. Сега да си купиш или да продадеш имот си е цял филм. Да не говорим калка пари ти свалят с МДТ и нот.такива. А това че ако искаш да си продадеш имота за 1 лв е само мечта.

Прав - не прав не е важно. А утре като получиш писъмце с данъците, които дължиш, тогава да видиш кои към, кой сват, кой на булката брат. И никой няма да те пита прав ли си или не. Защото няма да си.

Kакво ревете бе ?! 16 млрд. кредит как се връщат?! Hали се разбрахме?: Hие го теглим да ни е комфортно управлението,....Bие го плащате!.. и имотните сделки ще ви разваляме и имотите ще ви вземаме и умрелите ще вадиме, щото и те може да не са сключвали сделки по пазарната стоиност! Bашата работа е да блеете в стадото и да плащате!.. "демокрация е"! Tочка.!

Драги ми НАП - на това земно кълбо няма данъчна администрация, която да е "оправила" строителството като процес и материя. Самият характер на работата е такъв, че винаги мога да ви пратя за зелен хайвер да събирате по ливадите. Радвайте се когато има строителство, че и жилищата в които живеете, както и офисите, в които се трудите са плод на нас.

Че то много лесно се определят пазарните цени - наскоро научихме, че пазарната цена на 5-6 корпорации е 1 Euro. Значи съобразно това - каква е цената на 1 апартамент ??

Какво точно е пазарна цена? Това не е нещо фиксирано от някого, а се определя от предлагането и купуването. Ако никой не купува в даден период имоти и аз имам нужда от пари значи не мога да сваля цената? Нещо не го разбирам? По-скоро хванете тези, които плащат под масата. Има и много други предстъпници. Хванете тях.

Пазарната цена е тая цена, дет я плащаш на Женския пазар га си земаш цигари без бандерол

пълни глупости, не може нито НАП нито ДАНС да ми каже за колко ще си продам апартамента или гаража, ако съм на зор мога и за 100 000 или за 100 лева да го продам, или на данъчна оценка. Смешна работа, не си завел дело, не си го спечелил, ама да се намират на работа НАП...

Да, така е. По тази причина в държави като Франция, общината и държавата имат приоритет при сделките с имоти. Всяка сделка се обявява 30 дена предварително в общината. Ако общината прецени, че имотът е на изгодна цена, може да го купи. Така че сделки под пазарна стойност просто няма. Така се решават и доста други проблеми с отчуждавания на (части от) парцели за прокарване на улици, тротоари и изобщо за инфраструктура. Тия от НАП да вземат да проучат опита на други държави преди да измислят глупости.

Собствеността е твоя, може да не желаеш да я продадеш на общината или на арабин и евреин, може да имаш определен клиент на когото да желаеш да продадеш имота за ниска цена, значи държавата ти забранява да се разполагаш със собствеността. ЕС е тоталитарен режим по-лош от социализъма, граничещ се с фашизъм.

Еми тогава първом на Първанката на синчето сделката с апартаментите трябва да развалят

Ха сега се сетиха, че бюджета се ощетявал от новото строителство... а на Герберистите фирмите не ощетяват ли бюджета? Или те вече достатъчно окрадоха и сега вече са в легалния бизнес..... Толкова години крадене, а Цецко Цветанов ще си плати ли разликите до пазарните цени на веригата апартаменти, които е купил под пазарни цени, че и на символични даже... или вече пияндето Красимир Стефанов/ бивш шеф на НАП/ му опрости греховете като папски наместник????

А кога НАП ще спре продажбата на контрабандни цигари в Столипиново?Там и децата продават цигари по 2.50 лв. до 3.00 лв. без бандероли.Явно накои имат интерес това да се случва, а кои-не е трудно да отгатнем!

нап не може да разваля сделки, това може единствено съда

НАП ще разваля сделки с имоти под пазарните цени Не знам как НАП ще определя пазарните цени на имотите , но със сигурност рушветите в НАП ще бъдат на" пазарни" цени

Това е абсолютно неприемливо и няма да мине. Нарушава основни принципи на свободния пазар. Не може НАП, или който и да е, да ми казва каква е цената на предлаганата от мен стока. Цената я определям аз такава, каквато ме устройва. Другото е планова икономика и социализъм.

Ех, какви рушвети ще потекат! Като река Мисисипи! А днес май това е втора статия, за узаконено рушветчийство.

А може ли някой да ми каже какво е пазарна цена? Аз съм си тъп, ама когато някой каже ПАЗАРНА и ме втриса. Коя точно е пазарната цена на партамент? Спорд мен е тази, на която съм го купил, а не тази, за която някой иска да го продаде. И защо трябва да се разваля такава сделка? Тъпотия. Нали е пазар, нали частната собственост е свещена и неприкосновено и за колкото мога, за толкова ще я продам. Още веднъж - не сме държава. И тия са луди, и ние дето сме ги избрали.

На територията на тоя протекторат наричан България останал ли е някой с елементарна правна култура?

А надпазарните? Че и те не са малко, а агенциите за недвижими имоти стават все по брутални в това отношение.

Ако имате познати в НАП - ГИ ПОЧЕРПЕТЕ,ако нямате -ги почерпете повече - ще може да си уредите имоти на изгодна за вас цена от развалени сделки.Това е много добър инструмент за рекет.Какво означава под пазарна или над пазарна - от две години водим дело за имот и дотук всякакви вещи лица и експертизи поставят различни цифри като пазарна цена...В тази мътна вода ще се ловят лакоми имоти . ЧЕСТИТО!!!

Сега да видиш - всички сделки ще се обявят за невалидни и ще искат да се плащат данъците от разликата. Явно много сме зле, като се има впредвид и заема дето вземаме значи съвсем сме я закъсали. Пригответе си парички. И никъде не се говори, че това се отнася за всички сделки СЛЕД. А просто за всички. Сеир да видиш. И сълзи. И данъците ще вдигнат. Неофициално. Абе не сме държава.

тогава да развалят сделките с Кремиковци,БГА Балкан,БТК и др.

А за заменките по морето?

иииии тяхххх

добре,но ако имотът ми примерно пазарната му стойност 50000 лв.но аз бързам и искам да го продам за 20000 лв.,зелката ще я обявят за недействителна ли?

Няма да ти развалят сделкета, само че има два момента: Първо ако си купил имота напр. за 50 000 евро и го продадеш в рамките на три години за 60 000 евро ще платиш данък печалба върху разликата. Второ ако си купил имот за 50 000 евро /т.е на реална пазарна цена/ и го продадеш за 40 000 евро МДТ ще са върху 50 000 евро. но ако го продадеш нопр. за 10 000 евро по нот. акт а си получил кеш още 30 000 евро и те надушат е, тогава ти е спукана работата.

Искрено ме разсмя :)

С едно изречение - това е пълно малоумие. Съвсем нормално е, ако си построил блок и нямаш продажби, да намалиш цената, дори и под пазарната с минимална печалба, само и само да си върнеш парите.

за първи път нещо умно от Ози... печелиш +

Шест години след разрешение за ползване стоят 10 непродадени апартаменти. Цената им също си стои непроменена - 800 евро/квм

Демек кво излезе, Че нямаш право да подбиваш цените на имотите, щото на Мутрите не им излиза сметката

като с въртолетите над бевърли хилс

Ще развалят и някоя от сделките за апартаментите на Цв. Цв., нали ?!!! Ех, мечти-и-и ...

Данъчните вместо да се занимават с глупости да свършат малко работа. Например, при Царо когато цената на имотите растеше то на това основание вдигнаха и данъчната им оценка - респективно данъци. По от няколко години пазара на имоти пикира, то нещо не сваляме данъчната оценка ... м?

А като осъдят държавата после потърпевшите, кой ще плаща?