Ипотекирани имоти заляха пазара

Медиите обявиха, че цените на имотите са се сринали до нивото си от 2004-а, а в същото време в някои градове като София се наблюдавал лек ръст.

Обратно в новината

Коментари - Ипотекирани имоти заляха пазара | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Може ли да ми кажете къде мога да видя имотите,които се продават на търг.Благодаря

Гладна кокошка, просо сънува.Цените на имотите от този момент нататък само ще се повишават.Много ви се иска имоти от по 300 евро кв.м. Ами построите си!!!!!!!!!!!!!!!!

то май, гладната кокошка си ти :)

ХА-ХА-ХА.. 1200 имота ако го наричат "заливане на пазара"... ХА-ХА!!!!!! макар, че това наистина си е доста много от банкова гледна точка. Но очевидно крайно недостатъчно да повлияят на цените съществено. и да не забравя да се самоцитирам - Банките няма да залеят пазара с ипотекирани имоти и да сбъднат мокрите сънища на някои хора ;-) цените ще падат по други причини.

Ако гледаме чисто икономически цените на имотите е крайно време силно да паднат. Световната мярка е 100 наема да избиват имота. В крайна сметка кой иска да живее в тесен апартамент, а не в къща 300 квадрата с двор с басейн и т.н. ? Цялото изкривяване идва от това, че прииждат хора от села и градове, защото са ликвидирани бизнесите им по места/ако ги е имало въобще/. По всички икономически правила трябва да спадат цените при повишеното предлагане на ипотекирани имоти. Но ако намесиме конспиратологията нещата може да изглеждат по-различно. По света има купища пари, попаднали в неподходящи хора, организираната престъпност и всякакви богунеугодни организации. Нашата територия е хубава. В нея няма правителство и демократични сили, съответно ред и порядък. Местният бизнес е мижав доколкото го има и в по-голямата си част също е мафиотизиран и контролиран от престъпността. Освен, че е хубава територията е и беззащитна. Освен , че гражданските власти са напълно национално безразлични, армията е малобройна и безгласна. Финансовият сектор е чуждестранен или мафиотски. Едрата промишленост и търговия също. На всичкото отгоре територията е европейска. Идеална плячка за навлизане на всякакви изроди от къде ли не. Евтината и робски настроена работна ръка допълва картинката. Представете си сценарии - някои хора, които инвестират тук от известно време си харесат нашата страна...не е сред пустинята, съседите не са опасни...подобни люде си бяха харесали Палестина преди 50 години...знаете какво и се случи. Робовладелците ще имат нужда от квартали за бъдещите роби - ваши деца или китайци, индийци или други пришълци. Предполагам, че унищожението на всички технологични вериги в страната и ликвидирането на високоплатените работни места не е по възможностите на слабо интелигентни. Така, че НЕ ПРОДАВАЙТЕ наследствените си имоти, поддържайте селските си къщи, но ИНВЕСТИРАЙТЕ в нормалия свят. Така може да сте на плюс при всякакво развитие на обстановката. Няма смисъл да казвам, че при 15+ % лихви по кредитите е безсмислено дори да се споменават. А е много просто една нова политическа сила да оправи нещата - национализиране на банковата система, едрия бизнес и всички естествени монополи. Специално законодателство срещу мафията и смазването и до 3 месеца. Примличане на световен автопроизводител. Пълна и незабавна децентрализация на властта и бизнеса, два референдума годишно минимум.

много разумно начало, твърде утопичен завършек... :-)

една определена категория "българи" наем и заем не плащат. тяхната популация се увеличава в геометрична прогресия и не е далеч момента когато ще започнат да завземат / самонастаняват в / имоти, и тогава блок 20 ще се мултиплицира навсякъде.

с подобряването на пътищата все пове4е хора ще търсят къщи на около 20-40 км от софия където е по спокойно има място за малък басейн с шезлонг и бесетка с барбекю така е в по белите държави така ще бъде и тук безмислено е да коментирам строителството и меренето на квадратурата а за хората с непосилни кредити на безумни цени само успехи и знайте че ако оставите апартамента на банката изобщо не означава че сте на чисто

Ако имахме правителство на място, когато беше измисления бум, което да се вслуша в мнението на експертите и да спре тази спекулация с имоти,с ега нямаше да е това положението. Външния дълг който е 36 млрд е благодарение на тези ипотеки, защото от външния дълг 33 млрд. е публичния.

Ако някой си мисли че апартаментите на жълтите павета ще станат по 300 евро / кв.м. се забуждава жестоко. Ние сме в Европа, е не в Африка.

Ако ти пък си мислиш, че имот от 30-40-50-те години на миналия век струва по 4000 евро/кв.м. (справка апартамент в докторската градинка) и ти жестоко се лъжеш!

в условията на пазарна икономика една стока струва толкова, колкото някой ще плати за нея на пазара. Ако някой плати 4к евро на квадрат за апартамент той започва да струва толкова. ;-) По същия начин ЦК на БКП като каже, че билетчето в Софийския градски транспорт струва 6 ст. - той толкова струва (това нали важи за плановата икономика)

Жестоко се лъжеш ,че има кой да ти го купи на по високи цени от 300

Правилно разсъждаваш! А иначе има на кой да бъдат продадени тези изкупени на безценица жилища от банките и на хората зад тях. И това ще стане ясно до няколко години. докато си купуваме плазми и коли, някои хора ралотят по дългосрочна стратегия. Всъщност те я определят и затова са сигурни , че плановете им ще се реализират.

Нещата са така нагласени - и ако се замислите, ще се уверите в това, че едиствените потърпевши от фалити на банки и свързани с тях институции, ще бъдат обикновените граждани, държащи парите си на влог в банките. Та тъкмо за това всички банки бяха продадени на чужди такива. И помнете: Че обикновено се случва не това , което изглежда логично и закономерно, а това, което е най-малко очаквано. Оставете дългосрочното планиране и прогнози. Времето за това изтече и който не го разбира, ще бъде много неприятно изненадан. Гонете ежеднавните си задачи и не се поддавайте на медийни манипулации и зомбиращи реклами. Тъкмо подобни ракламни трикове използваха банките, за да внушават колко е хубаво да си имаш собственост - движима и недвижима и те услужливо са насреща , за да осъществят мечтите си. И сега много хора понасят последствията от лековерието си. Престанете да купувате луксозни стоки и предмети и да си пилеете парите по екскурзии и почивки. Ораничете се до най-необходимото и обръщайте най-вече внимание на децата си и на тяхното възпитание и образованиое. Консуматорската лудост вече дава горчивите си плодове и последствията от нея тепърва ще се проявяват.

Няма лошо в екскурзиите и луксозни стоки, но само ако са по възможностите. Който тегли потребителски заеми за простотии после си плаща лихви. А за щастие времето за всички тече еднакво бързо.

който има деца и семейство

Кръговрат на имотите няма да има защото хората масово напускат България и малцина са тези от тях, които ще се завърнат обратно. Отделно все по-малко деца се раждат в България, та кой ще живее в тези празни жилища? Банките ако искат да намалят броя на ипотекираните имоти, които излизат за продажба на пазара ще намалят лихвите за да могат хората да си плащат заемите. Щом не го правят е ясно, че някой иска да изкупи имотите на ниски цени. Само дето се чудя на кого ще ги продаде този някой като децата ни заминаха за чужбините и не смятат да се връщат назад?

Ами естествено че няма да има купувачи, то е ясно! Какво представлява ипотеката - обезпечение с недвижимост на паричната маса, която банката предоставя на кредитополучателя! Да, да, ама не! В България това обезпечение е не само на размера на кредита обаче, А ТРИКРАТНО ПО-ГОЛЯМО!?!? И когато клиентът загуби платежоспособност, банката придобива това обезпечение (апартамент например)! Е, на нея не й трябва и иска да го продаде! Добре, но да го продаде на цената, която би й покрила кредита, което ще рече 3 пъти по-евтино! Дали няма да има купувачи, а????? Да, да, ама не - продават си го на пазарната цена - и от него иска да спечели още 250-200%! НАГЛЯРИ, НО ... ПАРЛАМЕНТ И ПРЕМИЕР ЗА ТЯХ БАЧКАТ!

не е вярно. Имотът, който служи за обезпечение се продава на търг при възможно най-добрата цена. След, което банката си прибира дължимото, а останалото отива за бившия вече собственик. В случай, че тръжната цена не покрива напълно дълга, собственика трябва да додава. Но тази част естествено е по-малка.

Това е реалната политика на бат Боко, УПРАВЛЯВА ФИНАНСОВАТА МУ ОЛИГАРХИЯ. Никакви вложения за малкия и среден бизнес, нищо не правене за възстановяване на икономиката и вдигане на доходите, но пък се раздават на широко банкови кредити колкото да не уврете от глад, за да ви вземат жилищата.

Малкият и средният бизнес го съсипаха царистите заедно с комунистите Когато се допуснаха чуждите вериги в България с милиарден капитал да са конкуренция на обикновения българин с няколко хиляди Всички те се настаниха на пазара на дребно и обират печалбата Нищо не създават , а само източват пари навън Ефекта от тях ще е катастрофален Икономическо развитие не се прави само с ниско платени места за продавачки и чистачки И интересно защо на лумпените все Бойко им е виновен при положение , че 20 години държавта се източва и съсипва умишлено от партийката БСП заедно с подгласниците и

стига смешки, а защо бате ти Боко не прави нищо да поправи нещата забъркани при Станишев? Нали това обещаваше, за това дойде на власт- да оправи бакиите на предишните? Що не го прави, защо си клати краката? Защото НЕ го еня въобще, не му пука, той е дошъл да работи за своята олигархия и банката си. Но понеже е много прост и АЛЧЕН, хората от липса на работи и жизнен стандарт напускат България ( чети Мери)и страната се обезлюдява, скоро банките му ще останат с един голям пръст в устата и ще фалират като американските си събратя! И България ще бъда принудена да ги национализира заедно със собствениците им. Тогава ще видим къде ББ ще се крие като държавник да отговоря за тази катастрофа от имено на най големия държавнически пост! Вие , Герберите сте жива трагедия- алчни, прости и смешни мутри!

Какъв Боко бе цървул, това е именно наследството от измисления имотен балон по станишево време. Това позитанските опинци много станахте миризливи напоследък...

Защо не рева,когато цените на имотите избягха от реалността, а сега при връщането им на мястото?

Ниски заплати,високи лихви,световна криза,лошо бат'Бойково управление,цените на имотите не съответстват на този етап-надолу.

Ако се вземат разумни мерки за ограничаване на предлагането на ипотекирани имоти и се води смислена медийна политика цените на имотите могат да се стабилизират на ниво 400-550 евро за жилища в добра част на София след година и половина две (без някои специални местенца разбира се). Ако се изпусне влака обаче цените могат да паднат още надолу, което ще е фатално за строителите. При нива от 300 евро например ще започне масово предлагане на недовършени жилища (на тухла така да се каже). Най-опасни са нивата между 300 и 400 евро при които ще настъпи хаос, който може да тикне пазара в непредвидима посока (неспасяемо падане до нива под 200 например). Моят съвет към онези, които имат някакъв контрол върху положението е да се опитат да задържат предлагането с всички възможни средства, за да се получи плавно падане на цените и някаква предвидимост. Ако обаче това не се получи и нивата паднат под 450 без да дават изгледи за спиране бих посъветвал да се направи форсиран дъмпинг до нива на 300. Такава мярка има над 90% шанс да спре падането на цените и да удържи фалитите в строителния сектор в поносими размери. Ако границата от около 400 се премине на скорост има опасност процеса да излезе извън всякакъв контрол и тенденцията да се дозахрани от фалити на строители. Т.е. предлагането на ипотекирани имоти да се разшири с такива, които още не са били продадени от самите строители. Стигне ли се дотам ще има и финансова криза макар и не с ужасяващи размери (стига да не влязат в играта други фактори). Всичко това е базирано на себестойностите и средното време от започване на строеж до реализация за приемливо качествени жилища. Падане на качеството при прогресивно сриване на пазара ще усложни ситуацията още повече, т.е. скъсяване на сроковете за строителство няма да помогне никому, а при евентуален скандал може и да доведе до още по-тежки последици. За други места и градове разбира се тези цени са леко различни. За тези, които ми се чудят, че се концентрирам върху жилища, ще кажа, че и без допълнителни разсъждения разликата в цените на търговски и жилищен имот показва важността в нашите условия на жилищния пазар (разликата е близо два пъти по-евтино за търговски имот с квартално значение - никъде по света няма такова нещо). Разбира се последното е и индикатор, че каквото и да говорят правителства и авторитети икномиката ни е на нулата и в строителството се утилизират главно пари дошли по веригата до отделния човек от външни източници (европейски проекти и програми са отговорни за над половината). Т.е. става въпрос за преразпределение на остатъчни ресурси и интересът е съсредоточен почти изцяло в лични придобивки без търговска цел. Казвам последното, за да подчертая, че този спад има много дълбоки обективни причини в икономика, в която поне половината приходи на населението идват от преразпределние на външни инжекции, а не от работещ пазар. Ако се наложи, но не се направи дъмпинга, който споменах това ще има трагично последствие за целия пазар и на практика ще унищожи бизнеса, който оперира на местния пазар. Особената психология (и крадливост) на българина прави жилищния пазар много важен фактор и ако се допусне безконтролен срив икономиката ни дори и при идеално правителство ще трябва да се катери след него нагоре само върху плещите на онези, които работят за външния пазар и то много бавно. Ако и тогава се намери някой Бойко, който да търси пари да нахрани безделниците от тези последни мохикани и те ще изчезнат обричайки страната на невиждана бедност и вероятно вътрешно насилие. Надявам се ме разбирате правилно, ако сега не се задържи вълната после единствения шанс ще е 3/4 от населенито да приеме доброволно бедност за десетина години, ако не приеме това ще има 100% бедност и никакъв изход. Не вярвам някой да ме чуе, не е тук и мястото да доказвам горните твърдения. Големите клечки, включително и тези, които се приемат за олигарси би трябвало да се замислят за цялостния баланс на икономиката, защото каквито и тартори да са масова бедност може да им докара проблеми каквито не са и си помисляли!

Толкова много глупости да изпишеш? Всичко, което се случва сами са си го направили! Когато взимаха по 1000-2000 евро за квадрат не реваха нали? Но сега балъците, които без грам мозък в главата са купували на безбожните цени крокодилски ги ронят... За икономическите стандарти на България дори и цена от 300 евро за квадрат е прекалено висока.

много си прав

ти си луд бе! Що си мислиш че всичко се върти около строителството ! Да падат цените или неможе да продадеш на баба ти панелката за състояние !

Късно е вече за ударен дъмпинг на 300 евро...Та колко хора ще ти извадят тези пари за кв.м.? От тук натам ни чака циганизация на градовете ,пълно разрушаване на построеното и тези които останат да живеят тук ще бъдат на свободен наем. Нали това искаше олигархията?Вече го постигна...Честито!

Защо има толкова имоти за продаване? Защото първо българската икономика сега е капиталистическа, което значи голяма свобода на капитала. Второ, голяма част от капитала след 1988 отиде погрешно за строене на прекалено много хотели, луксозни палати, вместо да отиде в развитието на индустрята и промишлеността, земеделито, мините и износа - точно там кадето се създават Нови пари! Сега целото обшество плаща за това за този ненужно похарчен капитал. Кои е виновен? и правителството и хората (жаждата за бързи печалби). Народът винаги плаща накрая...

Виновни сме ние, че допуснахме една шепа крадци да награбят на безценица цялата собственост и сега ТЕ да разполагат с нея и ни извиват ръцете да приберат и малкото, което ни е останало. Разграбването на държавна собственост, каквото стана при нас, НЕ е капитализъм, Съвременна Европа след Втората световна война НЕ познава такъв грабеж на държавна собственост. За да се нормализира капиталистическия път на България и стане справедлив за всеки, трябва и собсвеността справедливо да бъда разпределена- националните богатства трябва да се върнат НА държавата и народа ОБРАТНО. Само така може да градим нормален капитализъм!

Хората обедняват, а някои фалират! За съжаление много се подлъгаха под масираните спекулации за имотният балон и теглиха непосилни кредити. Предстоят нови и нови ценови спадове на имотите и съвсем скоро ще видим цени и под 300E или $ за София. Банките немогат да си върнат щедро раздаваните кредити, камоли да дават още "на по-добри условия". Някои западни инвеститори коментират за България и Румъния, 4е при тях не се знае кога ще е дъното, вси4ко друго са розови сънища и надежди в тая цигания.

Има ли още папуаси в тази държава които да се хващат на рекламите на банките и на псевдоанализите на брокерите и да вземат кредити при тези лихви.Цените на недвижимите имоти ще продължат да падат най-малкото защото безработицата ще остане висока поне още 5 години.Предлагането ще доминира над търсенето поне докато цените на жилищата стигнат себестойността си. Едва тогава пазара ще замръзне истински и може да се очаква поява на спекулативно търсене.И изобщо не е сигурно че София ще продължи да държи високи цени защото селяните които до сега купуваха там имат вече алтернатива -много от тях вече устройват живота си в чужбина!И предвид еднопосочността на вътрешната миграция точно на София бидейки най-младия град ще се падне честта да издържа останалата пенсионерска част от България.

НАЛИ ЗНАЕШ, ЧЕ ОБЯВА Е ЕДНО, А ДА ГО ПРОДАДЕШ НА ТАЗИ ЦЕНА Е ДРУГО. И ВСЕ ПАК ПРЕЗ 2004 ЦЕНИТЕ В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ НЕ БЯХА ПО 300 ЕВРА , А ПО-ГОЛЕМИ.

Ами като не вярваш на обявата отиди и попитай на място. Какво значение има какви са били цените в центъра на София? Само идиот би искал да си купи нещо различно от магазин в центъра. И все пак цените през 2004 година не бяха в евро, а в долари.

Странно мислене имат брокерите. България е страна с намаляващо население и с влошаващо се качество на населението. Нараства делът на малограмотните, които не искат да живеят в лукс, а в коптор. Това са циганите. Скоро притокът от селата и малките градчета ще секне, защото там не остана фертилно (раждащо) население. Като резултат наличните жилища и новите такива ще имат все по-малко клиенти. За селските имоти да не говорим. Тия алабализми с англичани, бимбинистанци и др. са за залъгване. При разрушителните цигански набези много от селата вече са опоскани и скоро ще има цели села изоставени от обитателите си и разрушени от циганските катуни. Така че оптимизмът на брокерите и достоен за съжаление. процесът се засилва и от емиграцията на кадърни младежи. Ако преди за едно семейство с 2 деца трябваше поне още едно жилище за да се отдели едното след сватбата, сега то е в чужбина. Останалото дете живее при мама и тате и много често ако апартамента е 3 - 4 стаи (100ина квадрата) може да продължи и след като създаде семейство. Разните мечтатели, дето искат да продават панелни гарсониери и ЕПКта в Дружба 1 от 1970 г. по 30 - 35000 евро просто не са... в час. Жалкото е, че огромен качествен сграден фонд по градовете се съсипва заради скапаната политика на концентрация в 5- 6 града и съсипване на поминъка. А тука се живее навсякъде добре, не сме в Сахара или в Гоби. Може би брокерчетата се надяват да почнем да си събаряме къщите и панелките на всеки 10 - 15 години, че да има хляб за далавераджиите... нема да стане, пичове! Сваляйте цените на 200 - 250 евра и си отвържете парите. Иначе ще гризнете тухлите и дограмите, щото скоро ще почнат да се лющят като не тропат хора из тях...

Точно казано!

Еми така ще е. Когато цената на жилищата станат реалната цена - тоест 100 пъти наема на това жилище - тогава да си говорим за покупко - пордажба !

Ех , ако можеше и да живееш 1000 години и да си чакаш чудесно , но живота изтича бързо Няма никакво значение кое колко струва Докато се свиваш , мизерстваш и чакаш да направиш някое дребно ударче, ще осъзнаеш че всичко е било безмислено Въпроса е да изкарваш повече и да си щастлив , а дали цената е 200 евро или 2000 евро все тая Тази доктрина с падащи или покачващи цени е просто илюзията на бедните Ако мислиш , че ми пука дали квадрата на къщата ми е 100 или 10 000 жестоко се лъжеш Важното е да усещаш че живееш , а не постоянно нещо да чакаш , и тамън то вземе да стане , ама теб вече те няма

гелдай как сам си противоречиш... живея под наем и ако паднат достатъчно цените ще си взема нещо ... ако не ... здраве да е , но мога да ти кажа че живея доста по добре от тези които са си взели 30 годишни ипотеки щото мислеха като теб че на 2000 евра метъра е добре и няма какво да се чака... Ей на сега си седят в полусобствените им апартаменти треперят дали ще ги оставят на работа а аз чакам да мине другата седмица и да заминавам море. Тях ги очакват още 30 години треперене и живеят месец за месец щото не е лесно да се дават по 1000++ лева ипотека на месец, аз си събирам някакъв кеш и ако падне цените да се оправя без кредит : ОК ако не ще продължавам да си избирам къде да живя ;) Виж ако ги имаш парите на готово да не се загробваш с банка е друго , но колко са тези хора?

Абе принципно си прав, ама не е все тая каква е цената, независимо колко изкарваш. Щом няма значение дали къщата ти струва 1 милион или 10 хиляди евро, при положение, че заплатата ти е 1000 лева, значи и ти си поредния кухендър.

Банките започнаха да раздават кредити за да спрат падането на цените и ще забавят процеса, но до края на годината ще има падане с поне 20-30 процента. Затова не бързайте, за да не се набутате!

За твое сведение, драги, те банките никога не са спирали да дават кредити. Но никой не те спира да си вземеш ипотечен кредит с годишна лихва от 15+%.

Цените на имотите са временно на тези нива. Всичко е пазар, сега резултатът е, че не се строи вече и след време хората, които са на зор за жилище щат не щат ще купят на ниските цени, които са им изгодни. Но след време тези хора ще изкупят това, което е вече построено и непродадено и ще се стигне до дефицит. Така цените пак ще тръгнат нагоре. Този кръговрат се върти постоянно, още повече, че има продавачи, които не са толкова на зор и няма да продават под определена цена.

да ама не, е казал поета. в испания има 1 милион празни апартаменти, в БГ предполагам са около 200 хиляди, ще има години за напред да ги пълните. а такива брокерчета като теб ще ми ядат ушите.

Този кръговрат не е безкраен. Повечето българи си имат собственост и в един момент няма да има толкова търсене колкото предлагане. Да не споменаваме колко трябва да ти е празна кратуната, за да си купиш 80 квадрата за 50-100 хиляди евро, но те и празноглавците свършиха. Повярвай ми зора на продавачите все някога ще дойде, защото става въпрос за хора, за които това е бизнес, а не апартамента, които е наследство от баба им...

така е по принцип. На практика в България платежоспособното население намалява с бързи темпове, следователно и потенциалните купувачи. А е редно да се отбележи, че дори в момента купувачите са по-малко от апартаментите на пазара. Да не говорим за другите видове имоти.

Искам да си купа ино ефтину апартаменчи ф центара на Софиа. Имам малку имот и дубитак на селу, жа ги прудам и смятам жа моа да си зема нещу изгодну.

а пък ако в двора на имота има и старо желязо мезонета ти е сигурен

Как да си купя имот с 500 лв. заплата?

Нямаш ли някакъв имот? Аз не знам човек в България, който да може да пише и да няма имот.

2004 година ЦЕНА КВ/М, СОФИЯ-505,07 ЕВРА, ВАРНА-482,95 ЕВРА, ОФИЦИАЛНА СТАТИСТИКА! СРЕДНА РАБОТНА ЗАПЛАТА В СОФИЯ И ВАРНА С ПЛАТЕНИ ДАНЪЦИ ОТГОВАРЯТ ЛИ НА ЦЕНИТЕ? ПРИ ОТГОВОР ДА, ЦЕНАТА Е ТОЧНО ПАЗАРНА, ПРИ НЕ, НЯКОЙ ПЛАЩА НЕЩО ИЗЛИШНО!...???

Абе пич, аз продавах и купувах тогава апартамент и цените бяха по 250-300 долара, чак в последствие станаха в евро.

Ако цените са се сринали на нивата от 2004 година, то това значи, че в момента апартаментите трябва да се продават на по 300 евро квдрата, а не по 1000-2500.

честно казано 2004 цените за София бяха към 600 евро/м2

Проблемът е, че частните съдебни изпълнители продават от много високи първоначални оценки на имотите и практически ги правят непродаваеми. Затова бройката на продаваните е огромна, защото са предлагани по два-три пъти и не могат да се продадат на нереално високите им цени.

Пипо, мерси. Интересно.

Тъй ще си стоят,докато сами не се разпаднат.Дано с тях се махнат и боклуците,които ги построиха.

няма как да се купят на търг. масово банките ги пускат на цената на която са ипотекирани (т.е. на цената от преди години) а не ги пускат на остатъка. скоро бях в америка и един приятел иска да си купи такъв апартамент. банката като първона4ална стойност бе пуснала остатъка които има да взима. защото бе финансирала 100 процента от стойноста при покупката.

Така е на първия търг, обаче започне ли се тази процедура, тя трябва да приключи с продажба, така че има втора продан на 80 % от първоначалната цена, следваща продан - с нова оценка, отново втора продан - на 80 % и така - до продажба. За търпеливи е.

аз за 75% съм чувал.., но иначе е така. :-)

Нормално,ако допуснем,че сте закупили имот на 1200 евра м.а сега същия имот е 600 евра м. и сте платили 10 вноски при 20 г. срок на изплащане се получава следното: 1. 5х12месеца60 - загуба,която ще реализирате за 1 м. 2. Новата покупка Ви струва 600 + разхода за 1г. 60 евра а за оставащия срок сумата е 600. С други думи,по добре е да се откажете от плащането. Ако допуснеме,че вие сте платили и 25% от вас при сключване на сделката/което е съмнително/то отново сте на добра позиция 900 евра м. печелите 300 евра на м.Ето защо банките гонят 1000 евра м. защото тези 25% не са платени от клиентите. Горният пример не претендира за абсолютна точност,вероятно изгодата от такъв подход е по-голяма!

Хубаво, само че не се намираш в САЩ и не може просто да спреш да плащаш и да зарежеш апартамента. Като го продадат на половин цена пак ти ще трябва да доиздължиш заема. Тъй че си дължиш договорената сума независимо от цените на имотите и това дали имаш имот или си го оставил на банката.

"...Като го продадат на половин цена пак ти ще трябва да доиздължиш заема. Тъй че си дължиш договорената сума независимо от цените на имотите и това дали имаш имот или си го оставил на банката...." След плуващите лихви това е другата брадва, че никъде в договорите няма оценка на стойността на ипотеката! Ако оставяш пари за обезпечение е отразена точната сума, а за ипотеките - описание, квадратури, али- бали . Няма фиксирана стойност на ипотеката-обезпечение, която да защити получателя равноправно в риска .

Банките започват усилено да изкупуват ипотекирани имоти от нередовни кредитополучатели чрез така наречените SPV. Това е една от причината за много фалити на банки в Америка тъй като привидно те подобрямат финансовите си резултати чрез интегриране на провизиите за лоши кредити. Тези SPV формално не са свързани с банките но на практика са едно и също. Така придобивайки имоти за стотици милиони и показвайки нереални резултати може да се очакват неприятни изненади,тъй като тези имоти не са ликвидни и никой не знае кога ще станат. Може ми 5-10 години за да могат да бъдат продадени от тези SPV и да бъдат възстановени лошите вземания. Това е отлагане на проблема и бомба със закъснител за банките в България.

ПИРАМИДИ ФАРАОНИ

Вече казах, фиксирани 5% ГПР по кредитите и 250$ м2 за жилищата. И всичко си идва на мястото а колкото по-вече се отлага, толкова по-зле ще става.Всеки който тегли кредит над 5% ГПР е малоумник!!!

Абсолютно си прав, ама хайде опитай се да им го налееш в тъпите лейки.

да, ама някои са "нуждаещи се". В какво точно им се изрзява тази "нужда" не разбрах обаче.

Така е, и кьорави, и куцо и сакато се юрнаха на ипотекарни кредити и автомобили на лизинг и това си е закономерност - не може да харчиш повече пари отколкото изкарваш. Аз не виждам тук защо се плюе по правителството - това си частно -правни отношения между банки и клиенти

защото 90% от хората са свикнали да бъдат управлявани и друг да носи отговорността за техните действия. 5% искат сами да се управляват и са т.н. "средна класа", а останалите 5% са "супер-богаташите". И така 90% от хората недоволстват, че правителството не е информирало хората какво ще им се случи и/или не е озаптило банките. На останалите не им се чува гласа.

До 0222 "Ще става все по-зле!...Освен да помолим от ЕС да ни изпратят министри и премиер,за 10- на години , назаем. ..." Абсолютно, даже се замислих дали няма да ни излезе по-евтино на данъкоплатците, ако помолим направо да станем Швейцарска провинция, примерно:) Вместо да плащаме за вносни министри - направо да ползваме техните и депутати , и Закони, и съдилища :)

...и да харчим част от техния бюджет. Да ама те май няма да искат, не мислиш ли?

Вярно, че ще харчим и от техния бюджет, но и ще внасяме в него ...без данъци няма да стане работата, но поне да знаем за какво ги плащаме. А дали ще ни искат не може да се гадае - питанка си трябва:)

Кантони са онова, не провинции ;)

Те ще ни пратят, ама какво ще правят с лошия маТриал тука?