Икономически София вече е равна на 50% от България

През 2015 година по официални данни произведената в София продукция е била 43%. Тенденцията е всяка следваща година този дял да се увеличава средно с около 1%.

Обратно в новината

Коментари - Икономически София вече е равна на 50% от България | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

В нормалните държави в столиците се тъпчат само имигранти, докато в България София е пренаселена от българи. Обширни райони на България са обезлюдени за сметка на мега идеята София София е проектирана за 700-800 хил. население и ТРЯБВА да се редуцира до толкова !

Така очертатна икономическа ситуация и икономическо развитие е характерно за страните от третия , а защо не и от четвъртия свят.Освен това не се дава структурата на икономиката .Не се разбира колко е производството и неговия вид /Едно е да произвеждаш трикраки столчета , друго е да произвеждаш металообработващи машини с ЦПУ, едно е да шиеш гащи с чужди суровини и конци , а друго е да се произвеждат високоспециализирани сплави и стомани, едно е да правиш кьопоолу и лютеници с продукти от Македония , Гърция , Турция и ябълкови пулпове от ябълки от Полша , а друго е да произвеждаш иновативни лекарствени препарати./.Ние просто нямаме никак тежка , лека промишленост.Консервната промишленост работи с чужди суровини , а местната консервна промишленост или преработващата такава работи с вносно замразено месо ,замразено преди 40-60 години , а защо не и повече години.Няма да се изненадам , ако се преработва месо от сладовете на линията "Мажино".Селското стопанство и неговите високостойностни части като зеленчукопроизводство , овощарство и животновъдство ,просто не съществува ,има зърнопроизводство ,просто защото има как да се краде от еврофондовете.

Това е просто счетоводна фикция, каквато е и твърдението, че в София има два милиона население. Доста по малко е, но е уплътнено върху малка площ.

И по население отива към толкова ...

... СОФИЯ Е КОНЦЕНТРИРАЛА И ПОНЕ 85% ОТ ПРОСТАЩИНАТА И ДЕБИЛИЗМА НА НАЦИЯТА :)))

Трябва да си много прост провинциалист ако владееш два езика да се набиеш в София!!! Граници няма, светът ти принадлежи с огромни възможности а, ти в София.... Чудя се оти ручахме жабетата 89 г. да искаме да пътуваме и живеем извън България! Сегашните млади българи май ще дойдат големи кашкавали, щом ги е страх да излезнат от България!

Същата карта бе и през 1939---бедна ,разпарчетосана,изостанала,корумпирана страна....НО ПОНЕ БЕ СТРАНА,

През 39-а ти си бил точка в та.аците на дяда си!

За Банско не е поне в светлозелено - все пак е "супер як зимен център"? Ами защото цеко просто нищо не плаща да държавата. Даже напротив - смуче помощи за състезания и какво ли не. Социално слаб е човекът и трябва да му се помага още с концесия и субсидии, да продаде отсечената дървесина и да построи още два пъти по толкова лифтове за да стане Банско от малка голяма "черна дупка" на картата.

Така е когато държавата се управлява от регионал-шовинистични селяндури.Ако примерно Марешки докопа властта за 10 години сигурно Варна ще е икономическия лидер.А , че села и градчета изчезват на кой му пука.А някой"столичани" да не реват защо София е станала кочина-заради икономическата политика на СърГея и Суджука.

Институтът по пазарна икономика (ИПИ) е НПО. Как вярвате на тези глупости за собствено изследване? С думата "институт" заблуждават народа, че са едва ли не поделение на БАН. В тълковния речник е записно, че "институт" е: 1. Висше или полувисше учебно заведение. Инженерен институт. Педагогически институт. 2. Учреждение за научноизследователска работа в определена област. 3. Персоналът и сградата на учебно заведение или на учреждение за научноизследователска работа.

Добро уточнение...Фондация АБ харчи около 200 милиона долара годишно...Тези са редовни грантаджии.

Ами значи са институт по точка 2. ИПИ научноизследователствуват по въпросите за ефективно усвоятелствуване на грантове и други финансови фондове предназначени за атомизиране на гражданското общество с цел превръщането му в обче стадо. Т.е. ИПИ се занимава с научно овцевъдство.

Половината Гърция живее в Атина! Нормално е, когато по малките населени места няма инфраструктура - училища, болници, д. градини, културни мероприятия... Много ясно, че в София ще идват хората

Реалното производство е в провинцията,а се отчита в София.Има не малко земеделски фирми регистрирани в София,а по жълтите павета не расте пшеница и царевица

Със сигурност няма друга такава държава в Европа!

Няма какво да се лъжем чиновниците в София владеят държавата. Политиците само папкат и слущкат и не могат нищо да им кажат защото ще бъдат свалени от власт.

Разбира се всички пари от държавата отиват в София, колко пъти лъгаха , че ще дадат автономност на общините.

Някой да ме светне какво се произвежда значително в София- самолети, автомобили, друго машиностроене, селско стопанство и т.н.или само чантаджии.Извиняваите софиянци с произход от Северозападнала или югозападна загубена България/Македония/ но не ставате за столица.Справка историята в края на първата българска държава, след това турците скоростно са пренесли европейския си център, забележете в Битоля.Така, че огромна част от тези 43% са от рекетирането на останалата част на държавата.

Много добър въпрос!Сегашната т-н- пазарна икономика се отличава с това че се приравнява производство на стоки извършени финансови и банкови операции, по същество канцеларски услуги,които в някои случаи се свеждат в преместване на папките от едната страна на бюрото на другата!Но такава икономика е по същество надут балон ,който рано или късно ще се пукне!

Рибата. Главата. ..и Вонята. ----- НЕ Си скубете косите&брадите, Мислител(к)и ЗА Нещата-уНас ! - че Сбъркахте - Сбъркахте !, ха Сега -- Си поправете Грешките .

Време е да сменим столицата !

ВИ Е ЧЕСТИТ МРЪСНИЯ ВЪЗДУХ И НЕДЕЙТЕ ДА РИВЕТЕ.

Абе човек докарай повече овце! Тук ще се смесят с останалият материал много лесно!

МЕТРОСЕКСУАЛЕН СБИРЩАЙН БЕЗ ОПРЕДЕЛЕНА ПРИВЪРЗАНОСТ КЪМ РОДЕН КРАЙ , ДОМ И РОДИНА ... :)))

ujabg

Нямало детски градини ли? Марш от където сте дошли там има.

Икономически - добре, но по отношение на човешкия матрИЯл - отврат. София е проектиран и направен за 7-800 000 жители, а вече има около 2 млн. повече ! При това, те са злокачествената част от жителите на други места в страната - пробивни /като видиеви бургии/, нагли, мегаамбициозни /а мегаамбициозни са посредстнвените, за да преодолеят комплекса от посредствеността си/, безцерамонни, с напомпано самочувствие без капка покритие и т.н. Това вече прогонва качествените софиЕнци по вилите им, и облика на града започна да се определя от прииждащите. Жална ни майка !

Каквото из сградичките по Дондукова - Същото И по Безуховаааа... ---- ...при Говедо на Входа + Говедо на Изхода = Нищото Вътре-В-Нищото Е ВсеСъщото.

Какво точно произвежда София? Излиза, че половината от БВП на България е кафенета, ресторанти, и всякакъв вид комунални и транспортни услуги за населението. Излиза, че България е страна слуга. Обяснете ми тогава защо толкова се подигравате на емигрантите, че слугували на запад, като поне половината от БВПто ви е слугинаж?

"хубава" цветна карта, оцветена с водни боички, авторът е бил силно повлиян от настъкмистиката...

Насложете пътната мрежа върху тази карта и ще прозрете истината.

Един читав човек да им отвори очите на дебилите !!!

Този факт сам по себе си говори, че България е слабо развита икономика!!! Тези диспропорции са признак на банановите републики.

Италия и Испания и те ли са бананови републики?

Прочетете малко по-вече и тогава пишете глупости!

Този факт сам по себе си говори, че след 1989г., след проведената т.н. масова приватизация, България е станала страна със слабо развита икономика!!! Тези диспропорции са признак на банановите републики.

икономически равна на 50% от България, но за сметка на това събра над 90% от боклука!!!

Тази преконцентрация на икономика в едно място от дадена държава пък която и да е тя води до тотален демографски срив което е факт и създава най-голямите социални, образователни, хуманитарни и проче деформации. Трябва незабавно да се въведе пропорционалност на тази концентрация на икономика на цялата територия в нашата страна за да се спре срива.

От изкуствено въведената концентрация чрез създаване на ненужни икономически мастодонти днес върху картата са останали сиви петна - Радомир, Враца, Кърджали, Пирдоп, Ловеч, Свищов, Сливен. Пишман икономисти, сър.

Е как да стане така незабавно като например вече 8 години управляшащите лъжат че ще възраждат напр Северозапада

Елементарно ! - ДецентрализацияДнес = ОсигуренаСъзидателност ЙощУтреЗаран ! ...ама тя таз СвръхПростичка Истина - Н'мой чрез "управляващи" дет НЕ могат сламата да Си разделят.

..и Кое НЕ вдявате ?!

Да вземем и ние да направим един референдум и София да се отцепи.

А дано, че да се оправи България. Софианци като кърлеж смучат кръвта на цяла България.

Нали сте си от село? Къде ще си ходите през уикенда?

Да вземем и ние да направим един референдум и София да се отцепи от България по примера на Каталуния в Испания.

Тъй ли, мухльо, след 140 години смукане на ресурсите на държавата, сега да се отцепвате?! Ми да ви го нацепи цяла България, мам.цата ви недоклатена! Но нека, нека още сега се отцепи цяла България от София и глей тогава какъв бахур ще ядете - нищо, ама нищо няма в туй спечено шопско поле!От 1.5 млн дървени кратуни няма и 10 000 да останат там! Визи, само визи за вас извън София към останалата България!Правешки, драгалевски и банкянски мутри и боклуци!

Дори и пишейки, мйекаш. Оправи си говора и после слагай визи за хората.

прилича на пустинна карта - тук-там зелен оазис, другото пустиня(само сивото да бъде сменено с пясъчно жълто). Сигурно така изглежда картата на държава със затихващи функции. А нашите икономисти и статистици твърдят в един глас, че бетономиката ни е бетон.

С дърти загубеняци кат тебе е така. Що се чудиш?

Средна брутна заплата в България - между 600 и 800 лв. От същото изследване. Само София, Раднево, Козлодуй, Варна и Бургас са над 800лв и оттам идва "Средна" брутна 878лв.

Няма какво да си говорим, ясно е че за всеки родител е гордост детето му да направи дом и семейство на София. Спомням си като че ли беше вчера като дъщерята ми съобщи че си е събрала пари за апартамент на София, но имаше нужд от малко помощ и ние с баща й естествено й помогнахме. После се омъжи за имотно момче от София и сега са едно прекрасно семейство. Пожелавам такова щастие на всеки родител!

аз пък мога ама не искам да си купя нищо в София. По ужасно място за живеене дори не мога да си представя.

Типично изказване на селтак и комплексар!

За младите и София не е подходящо място за живот и затова стягат багажа за чужбина.

Какво щастие, какво чудо! Да са ви живи и здрави! Но дали и в други градове не може хората да са щастливи?

Мама Стефка е горда, че е задомила момичето си в София. Момчето вероятно не е от София, но това е без значение.

От София е, виждали сме му личната карта неговата и на родителите му.

това си е нищо едни купуват и по два апартамента за да вземе някой дъщерите им та Стефка е добре щом само с един апартамент е минала

Аз пък продавам!

Да ти е живо и здраво момичето и семейството му. Въпросът е дали дъщеря ти наистина е станала софиянка или си е останала несофиянка. Дали казва "отивам НА София", или "отивам В София" .... нали така?

Аз пък мислех, че всеобщата мечта от 1989 г. нататък е всеки да се чупи в Западна Европа, САЩ, Канада, Нова Зеландия или Австралия. А ти твърдиш, че тя била да се натресеш в някоя панелка в Подуяне, Дървеница или Овча купел. Май бъркаш мечтите отпреди 1989 г. с тези след.

Значи, ако дадем Бургас, Хасково и Кърджали на Падишаха, почти нищо няма да загубим ? ... то натам е тръгнала работата. ..

Аман, недей.

Това е една "Отлична", ам в много кавички новина. То за това Северозападна България трябва да се махне от "проспериращата" България с център София.

Мръсният въздух в София ще промени тези данни.

икономически софия краде като за 3 българии.

София ИЗСМУКВА икономически и демографски цялата държава ! Първо беше изсмукан Северозапада, а след това и региона на Плевен ...

Изсмукала ти е чавка мозъка ! Основният проблем е , че навремето беше премахнато софийското гражданство . Но пък все още не е късно да се върне отново .

Централата на фирмата е в София, а клона, който произвежда БВП е в провинцията, но целият този БВП се пише на сметката на София. Те така в София сме с 43% произведен БВП. Не е важно статистиката къде отчита,ч е е произведен някакъв БВП, важното е БВП да расте и да достигне средните нива за ЕС, а не както е сега, да не можем да стигнем нивото до 1989-та година и то след 28 години демокрация и пазарна кономика.

Кое налага на 99% от големите фирми централите да са в София ??? Защо им е на фирмите близост до властта ....

Разбира се че НИЩО не го налага По скоро вестникарска и телевизиона пропаганда

Централата да е в София се налага от поне 2 неща: 1. Летището. Когато фирмата е чуждестранна хората от висшето ръководство постоянно летят насам натам 2. Собствениците. Когато фирмата е българска ръководството се радва на нощен живот какъвто в провинцията няма Въпросът може да се постави и обратно - какво налага производството да е в провинцията, а не в София - отговорът е по-евтината работна ръка.

БВП на България през 1989 - $22милиарда, население 8.9 милиона или $2477 на калпак БВП на България през 2017 - $52милиарда,население 7 милиона или $7350 на калпак ...да не сравняваме външен дълг

Тук има една малка подробност свързана с инфлацията и покупателната възможност, която леко пропускаш.

Хм, по покупателна способност 1 долар от 1989-та е около 3 до 5 долара сега.

Има разлика между това да произведе продукция и да произведе БВП. БВП може да се произведе и чрез "пране на пари", докато истинската продукция трябва истински труд.

Поглеждате картата и виждате, че навсякъде където печелят БСП и ДПС е пустош. Добре, че поне в някои градове хората са по-умни, че са спасил цяла България да заприлича на Северозапада.

СМЕХ-ХАСКОВО тъмнозелено Я някой да ме светне какво точно се прави там че аз не съм чул Има един завод м-у Хасково и Димитровград на Язаки и там като си видят първата заплата бягат ужасени и са вечно в процес на търсене ама с 400чисти лева да патъркаш м-у двата града е икономически неизгодно и хората са на принципа ПО ДОБРЕ ГЛАДЕН ОТКОЛКОТО И ГЛАДЕН И УМОРЕН

За мариците чувал ли си?

Раднево и Гълъбово са Ст Загора -чувал ли си или по география си бягал от час Няма никакви МАРИЦИ -УЧИ НИКОГА НЕ Е КЪСНО ДА СЕ ОСЕРЕШ

тук БВП идва от Гришо!?

Много е тъжно как българите винаги намираме начин да се делим и мразим.

Глупости на търкалето. Що мислиш, че някой те мрази? лафим си тука.

Ми значи е дошло време и другата половина да почне да си развива икономиката!?

Картата не е вярна!!!Имам чувството ,че са я оцветявали в час по рисуване!!!Какви икономически центрове са Венец и Хитрино;Шуменско?!?

В ГОЛОТО ПОЛЕ ЗАЩО НИКОЙ НЕ Е ОТИШЪЛ ??? ... "МАНГАЛИ ВАША СВЕТЛОСТ , МАНГАЛИ"

ЗАЩО ??

че то къде има? Във Варна ли, в бургас ли, във Враца ли?

МУТРИТЕ СА ГЛЕДАЛИ ДА СЕ ЧУКАТ С БЕЙОВЕТЕ И ДА МАЧКАТ ГЯУРИТЕ :))

на НРБ е стигнало до този извод още в края на 40-те, началото на 50-те години на миналия век. По тази причина имаше стремеж навсякъде да се произвежда нещо, за да има балансирано развитие. Браво на днешните икономисти за изводите!

Да се произвежда нещо НЕ Е достатъчно. Трябва да има желаещи да купят това произведеното и приходите да са повече от разходите. С малки провинциални заводчета още навремето не се получаваше. Бяха на дотации.

То и сега много са на дотации и при нас и на запад.

Когато тази ненужна за България територия премине към Турция, приходите от производството ще са повече от разходите по тези мест.

в края на 40-те доникъде на са стигнали, те едва са започнали. Факт е че в края на 70-те вече почти във всяка паланка се произвеждаше индустриална продукция (за пример - филма Селянина с колелото)

Следователно бананова държава!!!

щото дори банани си нямаме и внасяме!

Ми отглеждайте банани бе селяни. Няма ние в София всичко да правим.

Така, значи. Щото продуктът, създаван от Лукойл на територията на Община Камено, например, се отчита, като адрес на управление в сградата на бул. Тодор Александров, затова в София кипи активна нефтопреработвателна дейност, а Община Камено е боядисана в бледозелено. Ай, сиктир!

voknid

Повечето големи компании имат структури в цялата страна, но управленията им са в големите градове (най-често в София), където се отчитат за печалбата си. Иначе казано - трима лапат, триста зяпат.