Тютюнопушенето ще убива с 30% повече хора през 2030 година

Тютюнопушенето ще повлече над 1 трилион долара годишни разходи на глобалната икономика през 2030 г. и ще убива с 30 на сто повече хора, отколкото сега.

Обратно в новината

Коментари - Тютюнопушенето ще убива с 30% повече хора през 2030 година | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Бях в България няколко месеца и останах шокиран от масовито пушене на жените, млади, стари, прости, учени, хубави, грозни, всички пушеха. В цивилизования свят пушат най простите хора и много по малко жени, защото цигарите унищожават кожата на жената, лишават я от майчинство, докарват и рак, инсулт и инфаркт. Грозна гледка е да наблюдаваш по улиците ходещи жени с цигари, продавачки пред магазините с цигари, жени в автобусите и метрото смърдящи на фасове.. кои мъже могат да целуват такива ходещи пепелници и да правят секс с тях- само подобните на тях. Едно време пушеха само циганките и като малки ги дразнехме, питахме ги дали могат да дърпат дим през дупетата? Сега държавата трябва да вземе мерки против това пушене, цигарите да станат по 50лв кутията. Да, но не, бандитската държава има сметка от пушачите, печели милиарди от акцизите, сметка имат и лекарите и фармацевтите и гробарите и НОИ, по малко хора, мо малко социални разходи. Пушачите са веселите самоубийци, които си плащат при това.

Стой си там, където си. Навярно в САЩ. Тази държава уврежда не само здравето на населението си, нескромно наричащо себе си "нация", а и начина му на мислене.

Проблема при пушачите е,че стават зависими от никотина,който бавно ,но сигурно ги умъртвява. Ужасното е,че убиват и непушачите около тях/за разлика от алкохолиците и наркоманите,които съсипват само собственото си здраве/. А най-тъпото е,че за 25-30 години пушене хвърлят на вятъра пари за един апартамент.Плюс рак,инфаркт,инсулт.

Единствено в предпоследното ти изречение има някаква малка доза истина. Всичко останало е заблуда от невярната информация по въпроса с тютюнопушенето.

- Дядо, на колко години си? Пиеш ли, пушиш ли? - На 103 съм вече. И пием, и пушим, чедо. Инак нема умиране.

А мръсния въздух, а всички Е-та в храната?

Е-тата са ти най-малкия проблем.

ПУШАЧИТЕ ИМАТ ПО-ГЪСТИ НЕВРОННИ МРЕЖИ КОИТО ОБРАБОТВАТ ПО-БЪРЗО СИГНАЛИТЕ В МОЗЪКА ... УДИВИТЕЛНО ?

Един път наложиш ли данък, не е лесно да го махнеш - натрупват се нови важни служители, близки, познати, ходи ги остави без препитание. Така се разждат стотици страници доклади показващи как заплахите нарастват и затова трябват още по-големи данъци. Впрочем, съотношението пушачи/непушачи в болниците не е такова, което да обяснява "нарастването" ... и въобще защо и казват броя на страниците, но не ни обясняват къде ще отидат тези трилиони.

Ма наши уж не беше вредно....

съм съгласен с констатациите за вредата от тютюнопушенето.Обаче би било редно със същите предупредителни надписи и картинки по кутити за цигари да се окичат напълно справедливо и веригите за бързо хранене например или газираните напитки Абе въобще да не се окаже че тютюнопушенето е най безобидната отрова спрямо 80% от хранителните стоки и напитки.За околната среда въобще не говорим.

Така е!Само да добавя и ГМО продуктите.

за ГМО вредата НЯМА доказателства, за пушенето ИМА и то неопровержими.

От грижа за здравето ни ли една трета от цигарата е филтър и в кутия цигари има по- малко от половин тютюнево листо... И цялата тази хартиена залъгалка я продават на безбожна цена, а в същото време на производителите се плаща 4лева за килограм... С печалбата от целия този процес могат да се излекуват толкова много хора...

В България ми правят грозно впечатление "жените", които вървят по улицата или киснат по спирки и пушат. Слагам ги в кавички, защото това не са истински дами, а опърпани, миризливи помиярки, засмукали фаса, сякаш нищо друго не им е останало.

ТА ТВЪРДИШ ЧЕ ПУШЕНЕТО Е ТОЛКОВА ОПАСНО КОЛКОТО И ИНДУСТРИАЛНИЯ СМОГОТ ЗАВОДИТЕ И КОЛИТЕ Е ВСЕ ЕДНО ДА ТВЪРДИШ ЧЕ РЕНТГЕНОВОТО АПАРАТЧЕ ЩЕ УБИЕ ПОВЕЧЕ ХОРА ОТКОЛКОТО АТОМНА БОМБА :)))

пълна глупост!!!!!;)) пак става дума за пари!!?? от къде и как да започнат, още да дерат с данъци акцизи и.т.н!!! като са толкова вредни и са толкова загрижени да ги забранят от производство и продажба!! или,...защо наркотиците като са забранени и се преследват от закона са с най големи приходи ???? тези приходи се получават не от обикновенните хора, а от правителства, служби за сигурност и.т.н!!!! глупости, всичко е пари, пари, и пак пари!!! хахаха,.... смешници!! ами гмо, ами химикалите???? смешна статиика!!;))

БРЦК

И какво стана ? Увеличаването на акциза и поставянето на разни снимки по кутиите не работят , а ? А що не вземете да забраните на производителите да тъпчат тютюна и цигарите с тонове канцерогенни химикали? Току виж понамалели процентите!

Пълна простотия!!!! Дядо почина на 105 год и до последно пушеше лула!!!!Аз пуша 28 год , но само приготвен лично от мен тютюн/Джебел Басма/ за лула по рецептата на дядо!!!!Цигари и тютюневи изделия от магазинната мрежа НЕ ползвам, натъпкани са с боклуци!!!!!

В статията се говори за тези, които си купуват цигарите от магазинната мрежа. А дядо ти, ако не беше пушил щеше да доживее поне до 120г. ;))

Дозата прави лекарството или отровата. По- добре е 5-6 цигари на ден, отколкото една шепа хапчета. Доказана е ползата от минимално количество изпушени ТЮТЮНЕВИ цигари. За разлика от алкохолът, който употребяван всеки ден в малки количества води до алкохолизъм. Да не говорим за съчетанията на лекарства с употреба на алкохол.

..а какви виръси да очакваме за дръгата зима?!.. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Защото не е доказана връзката между раковите заболявания и тютюнопушенето. Но пък е доказана връзката между тютюнопушенето и сърдечно съдовите заболявания.

Така е! Но пък боледуват по-малко от Паркинсон и Алцхаймер

по-скоро не доживяват до Алцхаймер..

"Очаква се смъртните случаи, свързани с тютюнопушене, да нараснат от около 6 милиона годишно на около 8 милиона през 2030 г." По каква причина, не разбрах... и при положение, че пушачите намаляват.

по причина че толкова много се борат с него че пушачите се увеличават. като са толкова ербап да спрат дотациите за производители и да премахнат тютюна от търговската мрежа.

...ами, защото стресът е основния виновник за срива на имунната система и оттам предразположението към ракови образувания! Истината е, че този факт не е удобен за признаване, за това се търсят други заместващи злини, като, цигарите, алкохолът, храните и какво ли още не, което пък е чист ЦИНИЗЪМ И ДЕМАГОГИЯ!

Точно десятката! И затова пасивните пушачи мрат наравно с активните - защото умират от страх, че ще умрат от нещо. А в същност само дето им се умирисват дрехите. Страха, страха е страшен!

А колко трилиона годишни приходи осигурява тютюнопушенето на глобалната икономика, дали е споменато?

Тази... как ли я помпат отдолу, та дими така отгоре?!

Ако може да обобщим, когато главата е проста, страда цялото тяло.

Ако държавата НАИСТИНА толкова се е притеснила за здравето на хората по отношение на тютюнопушенето, в което дълбоко се съмнявам и при положение, че НАИСТИНА икономическия ефект от тютюневата промишленост е отрицателен, в което още повече се съмнявам, ами нека тогава да се забрани изобщо производството и разпространението на тютюневи изделия и да се сложи точка по този въпрос, защото иначе всичко се превръща в една безсмислена говорилня и сцена на тоталната малоумна демагогия...

Световният опит показва, че всяка забрана води само до нелегална продукция и разпространение (напр.сухия режим). А и е нелепо да забраниш пушенето, а да искаш да легализираш наркотиците. Абсурдно е да глобяваш някой че пуши в кръчмата, а да не го санкционираш, че детето му пуши най-демонстративно пред училище. Даже някъде им монтираха и пепелници, че да не цапат тротоара.

...Точно така е. Но явно не си доловил сарказмът и смисълът на написаното. За това твърдя, че цялата тази истерия е чиста демагогия, защото истината е, че всъщност съвременният човек боледува и мре в следствие най-вече на ежедневния СТРЕС, а не защото пуши или пие, което човечеството е правило от както се е пръкнало! НО, ако се признае, че СТРЕСЪТ, като социално явление е основния бич на 20-ти и 21-ви век, който бие по здравето на хората, то тогава логично стигаме и до извода, че цялата система в която живеем е сбъркана, а тогава КАКВО?!...

Влагането на все повече химия в храните като консерванти, заместители, пренасянето на антибиотици от фуражите и какво ли още не скапват вътрешните ни органи и причиняват рак в много по-голяма степен. След толкова столетия употреба на тютюн организмът ни е "свикнал", но с химията не.

От години дори се говори, че заради тази химия 8-годишният период след който се разрешава следващо погребване в един и същи гроб не стига за разлагането/отделно от влиянието на конкретния вид почва/

А американските олимпийци щели да ги погребват на специален остров, че земните червеи били с големината на смок

Я да обобщим: 1. Модерния свят "намалява" тютюнопушеното, ама пушачите се увеличават. 2. Медицината има "огромни постижения" в борбата с рака (статия от вчера), ама умрелите от рак се увеличават. На всичкото отгоре поради факта, че умрелите от рак пушачи все повече се доближават по брой до умрелите от рак непушачи измислиха термина "пасивен пушач" 3. Цели поколения +"лекари", заклеймяващи пушенето "усвояват" милиарди долари годишно за да говорят и правят глупости. Ако тези пари бяха дадени, примерно, за борба с маларията щяха със сигурност да бъдат спасени 500 000 човека (повечето млади). Ако бяха инвестирани в евтини средства за пречистване на вода щяха да бъдат спасени поне два пъти повече хора. Истината е, че както никой не е умрял от СПИН, така и никой не е умрял от пушене. Може цигарите да имат отношение към рака, но са един от многото фактори, предизвикващи рак. Всичко е бизнес в т.ч. и вредата от тютюнопушенето

Също като "борбата" с престъпността - все повече и по-ефективно я борят, пък тя се разраства! Май всичко е мижи да те лажем и шменти-капели...

"разходи годишно за здраве и загуби от намалена производителност" Къде било заровено кучето, робе...

Този път са избрали подходяща снимка ! Така е ! Все повече жени ще умират от тютюно пушене ! Мъжете пушим в пъти по-малко !

Във Враца се пуши почти във всички кафета, с изключение на Тракийската принцеса. Всички се правят, че не забелязват. Къде са органите за контрол? Къде?

и те пушат , но по кабинетите си :)

ChatGPT

Така е... ще убива повече хора, защото цигарите са по-некачествени

Та кога са били качествени. Към днешните имаш по-голяма зависимост обаче.

...много си малък, затова не знаеш, че едно време цигарите се правеха от рязани тютюневи листа, което можеше ясно да се разбере по чепчетата, които често цъфваха при по-евтините марки цигари, докато сега цигарите се правят от паста, която се получава след сваряване и омешване на листна маса и която се точи в последствие, като кори за баница, които след това се сушат и нарязват по подобие на листата... Разликата е, че СЕГА изобщо нямаш представа, какво всъщност пушиш...

Във Варна вече никой не ражда. По улиците пушат само жени. Има пепелници и пред хлебарници, че има пепелници пред входа на училищата ви показаха по телевизиите. В 80% от заведенията се пуши, пепелта се изтръсква в камуфлажни вази . В останалите 19,5% зоната за пушачи е на входа на заведенията. Задължително трябва да минеш през нея, за да отидеш в зоната за непушачи. Двете зони са отделени с врати които 90% от времето стоят отворени. В сградата на РИОКОЗ Варна се пуши тон за това дават служителките. Пушат си дори в стаите.

Сега се вижда , преди 20г..беше модерно...Яд ме е като гледам близки хора да пушат ,аз от 15 г.ги спрях, пушех много.

20-15=5 Смятай за 5 години колко последователи си увлякъл. Понеже никога не съм пушил имам обективен поглед на нещата. Мъжете ги спират само по една причина безпаричие. Примерно купили са си кола, издържат приятелки, съпруги и деца. Обаче днес масово пушат жените защото някой пут*овци (не е задължително да е само един) им дават пари. Жените разполагат с повече средства и си потискат нагона с пушене. Пушат, не истерясват не правят секс и страдат от рак на гърдата и матката. Поколения 0!

Когато някой си насила вземе да се грижи за здравето ни, да слага безумни акцизи на цигарите, грозни картинки на кутиите - това е тирания скрита под формата на уж добри намерения. Ограничаването на свободите на населението не води до нищо добро. Времето на бейби бума от 60-те и 70-те е свързан със свободи и разкрепостяване на хората. Пушело се е навсякъде без никакви ограничения. Сега сме заковани и подплашени от все зловещи предупреждения - глобално затопляне, еди си колко процента повече смъртност за пушачите. Като добавим и западната антируска пропаганда - превръщаме се в мишки за лабораторни експерименти. Под стрес, ограничения,забрани и повели какво и как да мислим. После защо нямало деца и населението застарявало.

Това е в защита на свободата на тези които не пушат. Самоубийството е право на всеки но не и когато самоубивайки се причиняваш вреда и на околните. Пушело се е навсякъде и средната продължителност на живота е била с около 10 г. по-малка. А да не говорим за ниското качество на живот причинено от респираторни, ракови, и куп други тежки болести причинени от пушенето.

О, защитнико на свободата на непушачите, защо искаш да ограничиш свободата на пушачите? Щом си се интересувал от средната продължителност на живота, можеше и да сравниш с графиката къде се пуши най-много. Ще ти го спестя: на едни от челните позиции са Япония, Южна Корея, Италия, Гърция, Швейцария, Испания... А сега им виж средната продължителност на живота и помисли дали в основата на всички злини е пушенето. Освен това се замисли (ако можеш): чрез пропагандата се дава право да се увеличават акцизите, с цел уж "намаляването на пушачите", а всъщност едни хора прибират едни парички и пушейки, се смеят на доброто промиване на мозъчета.

Да живееш в БГ убива много повече. Най мръсен въздух в Европа, лошо здравеопазване. Некачествена храна. Като сложиш стреса и несигурността. Лошо отношение на работодатели. Мизерия безпаричие. И още много причини

И щото въздуха е най-мръсен, айде да пушим та още повече да си вкарваме отрови. Не се ли замисляте поне малко що за глупости са това?! Само извинения.

Като ти скъсат нервите си казваш "бе майната му" и си запалиш една цигарка.

647568 аз ти казвам фактите не се оправдавам за нищо и на никого

Докато има говеда ще има и касапи!

Да убива бе! И без това сме повече от колкото трябва.

Господ ми даде сила след 15 години пушене, да откажа тази отврат.

Аз пък ги спрях без Господ, даже и без табекс :) всичко е у кратуната....

Казват че и Господ пушел... А 60% от ангелчетата имали трипер.

За жалост българина трябва сам да види с очите си , как се умира от рак на белия дроб , че да му дойде акъла . Обикновено това се случва на близък роднина , и тогава се почва едно вайкане , но за жалост каквото и да ви говорят , спасение от тази чума , няма .

защо се карате в ефир? Така и така и двете страни ще пукнете, дали по-рано или по-късно, какво значение има? Даже по-рано е по-добре, ако си българин - така по-малко ще те използват за гласоподавател и данъкоплатец, ха-ха!! Така им отмъщаваме, като мрем без време и ги лишаваме от свежа работна ръка и овце за млеконадой и стригане.

Нещо много се загрижиха за здравето ни напоследък...

да, в това отношение е същото като при непушачите. не са го изпушили и пак го нямат. май, не ще да е от цигарите..