Двама вземат Нобелова награда за принос в договорната теория

Британецът Оливър Харт и финландецът Бенгт Холмстрьом, които работят в САЩ, взеха Нобелова награда за икономика за 2016 г. за приноса си към договорната теория.

Обратно в новината

Коментари - Двама вземат Нобелова награда за принос в договорната теория | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Защо за икономика?Договарянето е правно ,произтича от договорното право и всички клаузи се тълкуват правно,а принципите на правото и на икономиката са различни!

Нобела за икономика би прилягал да е , два метра конопено въже с примка, тъй де, нали сме екофрендли.......

Теория на теорията, която на практика носи 930000 долара. Вярно не е наука, по-скоро Философски камък.

Защо, не дават посмъртно Нобеловата награда на Силвио Гезел, за неговата теория на "Естествения икономически растеж и свободните пари" .... !?

Да си кажем честно - икономиката не е никаква наука. Нобелите ги дават само за престиж, да се радват банковите лобита и спонсорите.

Изкуство ли е? Или може би спорт? :))

Тъкмо навреме се тази теория ще се приложи за управление на бежанците !!! Супер - спасени сме!

Икономист съм и икономиката е пълен изкуствен булшит.

В опеделени случаи, в класическия бридж, победителят през цялото време награждава победените за играта им. Победените не знаят, че са обречени още преди да седнат на масата и повечето от тях така и не разбират, че никога не са имали различна опция. Когато човек не знае, може само да вярва. Без тази вяра, икономическият модел би изглеждал като всички други, плиткоумни лъжи на които хората са вярвали през историята. Тези, които пържиха хора на кладата също бяха видни теоретици за времето си, а земята беше доказано плоска! Сега, за да съществува, моделът избива човешка маса в глобален мащаб.

"Наградата за икономика е единствената, която не е включена в завещанието на шведския индустриалец и филантроп..."!?

не е наука, тъй като голяма част от факторите, които влияят съществено върху развитието на стопанството, са непредвидими. Като се започне с политическите решения и научните открития, та до климатичните условия, все са неща, които няма как да се знаят предварително. Във физиката, например, няма случай да каже някое правителство от утре няма да има земно притегляне или атмосфера.

По-скоро икономиката е теоретична смес от математика (елементарна) + малко статистика + елементарна психология + социология + други бози ... т.е. не е част от реалния свят, не е съществувала до преди 2-3 века, не отразява, не обяснява или описва света или явления около нас,... а си е изсмукана от пръстите чисто човешка измислица .

"Британецът Оливър Харт и финландецът Бенгт Холмстрьом, които работят в САЩ, взеха Нобелова награда за икономика за 2016 г." А след година-две ще вземат и американски паспорти и ще станат "американците Оливър Харт и Бенгт Холмстрьом" :)))

Нобеловите награди по икономика са за трудовете: "Как от най-великата компания за мобилни телефони направихме - пуф" "Как да си спаднем икономиката с 20% за една нощ чрез референдум"

Докато в Швеция раздават награди за принос към некаква теорийка, в икономическите университети все още се учи неокласическата теория по учебниците на Пол Самюълсън отпреди 70 години, която и емпирично, и теоретично отдавна е на бунището на историята. И после се чудим що политиките на количествено облекчаване не съумяват да докарат така желаната инфлация и отблокиране на кредитните източници, които да извадят икономиката от дефлационната спирала.

Срещнали се две светила на икономическата наука. Единият казал: -Ейй, каква е тази криза която така ни връхлетя, какво стана... Другият казал: - Аааа, спокойно сега ще ти обясня. Първият отговорил: - Ааа, абе то и аз мога да я обясня, но не мога да я разбера.... Та така. Едно златно правило - Пари и лъжа се крепят само ако вярваш в тях. Иначе зад тях стои само желанието на създателя им да му вярваш, че стои нещо друго реално.

Твърдо вярвам, че нашата теория "Асфалт не се яде" значително превъзхожда тази на Харт и Холмстрьом! Малко ПР трябва, че да я направим по-известна. Другото си й е наред.

Трогателно! Награда за принос към теория! Обогатили са виртуално-абстрактното икономическо словоблудство, с други думи. За мен лично т.нар " договорна теория", стартирана ако се не лъжа от Лок, убедително е разпиляна теоретично още от онзи фашага Карл Шмит.

Минусът е сигурно от протестър, който е прочел онзи възторжен неолиберален /или неоконсервативен, зависи откъде гледа човек;-)/ пасквил на Фр. Фукуяма " Краят на историята и последният човек" и смята, че всичко му е ясно за бъдещето на икономиката, хаха?

Ъхъ, точно! От мен е. Хареса ми определението ви за теорията, но ви сложих минус, защото забравихте да завършите с едно "Булгааар, Булгааар!" преди да скочите в басейна ;))

Е, видяхме ви специалистите с плановата икономика до къде го докарахте. :))) Или то беше грешка на растежа. 70 годишна грешка, а? :)))

финландец и британец работещи в щатите,кога ли ще дадат нобел и на някой истински АМЕРИКАНЕЦ

Щиглиц и Кругман какви са? Или имаш предвид някой индиански вожд?

Индианците са отишли в Америка едва преди около 14 000 години. А много американци имат поне една баба индианка.

Всички освен етиопците са ЕМИГРАНТИ, байно!!! На тая земя, дето се мангалиш... 250 хиляди години са живяли неандерталците, които не са обърнали внимание на прииждащите от Африка мигранти!

Диване просто. Доста цивилизации пропусна и Лемурия и Атлантида.