Теориите, развити от Харт и Холмстрьом, са "невероятно важни" за разбирането на вида договори, които използваме във всекидневния живот, като застрахователни и трудови договори, съобщи Шведската кралска академия на науките, цитирана от световните агенции.

"Новите теоретични инструменти, създадени от Харт и Холмстрьом, са ценни за разбирането на договорите и институциите в реалния живот, както и потенциалните уловки в оформянето на договора"
, се посочва в изявление на Нобеловия комитет.

Например, договорната теория може да се използва, за да се анализира възнаграждението на главните изпълнителни директори, основано на постиженията им в работата, или пък застрахователните разноски на лицата.

Наградата за икономика е единствената, която не е включена в завещанието на шведския индустриалец и филантроп и е учредена едва през 1968 г. от шведската централна банка в памет на Алфред Нобел.

Нобеловата награда за икономика или по-точно Наградата за икономически науки се отпуска от Шведската централна банка (Риксбанк) в памет на Нобел. Тя е най-престижната в света награда за принос в областта на икономиката и се връчва всяка година от Шведската кралска академия на науките.

Паричната част от наградата е 8 млн. шв. крони (930 000 долара), които се получават на церемония по връчването на 10 декември, годишнина от смъртта на Алфред Нобел през 1896 година