Коментари - Хронична умора - как да си върнем енергията? | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Няма лечение на хроничната умора докато средностатистическия българин работи по 8-10 часа на ден за без пари и след работа не спира да мисли как да свърже двата края. Когато благодарение на мизерното заплащане не може същия този българин да си позволи почивка, театър (кино) и всякакви други развлечения, чрез които да се разтовари. Когато същия този българин поради липса на средства до такава степен е занемарил здравето си, че хроничната умора му е най-малкия проблем!

Средностатистическият българин изобщо не е толкова зле, но предпочита да плаща по 100 лв на месец за допълнителни спортни канали, отколкото да иде на театър или всяка седмица да е на фризьор/маникюр/ за парцалки в мола... Това са само примери. А лекарите за такива хора винаги са некадърни мошеници, които само искали пари. Та така.

Една тема,която би трябвало да е хем нова и непозната хем да предизвика интерес а и да е значима,макар и забулена в тайни за 99,9% от четящите а и много голяма част от лекарите. В това число включвам освен авторката и до някъде и себе си.Текста е дълъг а и като самата тема доста сложен за разбиране,но използването(в текста)на термини като терапевтиране(лечение) телемедицина ,генетика(макар генетиката поне засега да няма връзка с хр.умора),мониторинг(проследяване) и т.н. явно има за цел да се предаде някаква по- академична тежест или авторитет на написаното.Но според мен най важното е ,преди да се прави опит да се пише за нещо,не само да се прочете много по темата и то от наистина сериозни източници ,но и да се разбере прочетеното.За тези които искат да научат повече има много написано.Явно става въпрос за CFS(Chronic Fatigue Syndrome)- Синдром на Хронична Умора(СХУ),а много често се употребява и термина ME/CFS (Myalgic Encephalomyelitis/CFS).Накратко.Предполага се че предразполагащи фактори към това състояние са най вероятно - различни вирусни инфекции,имунна дисфункция и дефицит,сериозни ендокринни проблеми(хипофиза),депресия и т.н и всичко това водещо до нарушена функция на централната нервна система.Говори се за невро-имунологична реакция следствие на което има имунен отговор срещу, до този момент неизвестен дразнител ,и последващи метаболитни и енергийни проблеми в центр.мозък и като резултат проблеми в някои от неговите фенкции .Някои симптоми са изброени в текста,плюс почти задължителните-ортостатичен интолеранс следствие на активация на симпатико адреналната система (което се изразява в световъртеж в изправено положение,ускорен пулс,понижени стойности на кр.налягане)или както се казва ортостатична хипотония и т.н.POTS(Postoral Orthostatic Tachycardia Syndrome),болезнени лимфни възли,главоболие,проблеми с мисловната концентрация,алергии,стомашно чревни проблеми,мускулни болки и крампи, главоболие ,и много други.Диагнозата е трудна и много често пациента преминава през невролог,ортопед,инфекционист,физиотерапевт, стигайки до психиатър,всичко свързано с многобройни и много често ненужни лаб. изследвания и разбира се МРИ(магнитен резонанс) и/или ПЕТ(Позитрона комп.Томография) .Ако след всичко това се приеме като диагноза СХУ,лечение може да се каже че няма ,а ако има то е трудно,дълго и много често .....почти невъзможно.

За пореден път - преписвате от някакви сайтчета, обвинявате ме в терминологична неточност, за да си напълните ВАШАТА статия с нови термини и в крайна сметка да напишете СЪЩОТО, но с други думи и с безброй грешки, в безумно дълги, нечетими изречения. Нямам против.

Пийте витамин Д и не се занимавайте с глупости.

Явно си далеч от това да знаеш какво е хроничната умора. Радвай се, че е така и си пий витамина Д.

Принципно всеки шут отзад води до крачка напред, по закона за запазване на импулса, хахаха

Това съм аз. Няма лечение.

Аз бързо си връщам енергията като пребивам членове на пп дб,вчера един такъв го млатих с часове ,беше прекрасно да гледаш как се е свил и ужасил!

.. и мама те събуди да си пишеш домашното ...