Правят Агенция по безопасност на храните

Работи се за създаването на единен контролен орган за безопасността на храните, обявиминистърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. По думите му България е единствената страна в Европейския съюз, която няма Агенция по безопасност на храните.

Обратно в новината

Коментари - Правят Агенция по безопасност на храните | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Да не се превърнат тези агенции от много мислене , в някакви недоносчета.Трябва да има строг регламент и за храните и за контролните органи и възможности за бързи тестове , а как ще стане това и кога ? Много време загу3биха и Царя и Сергей нали трябваше всичко да се окраде , кой те гледа храните..Те нека се самоубиват хранейки се с боклуци , но така да се отнесеш с народа който те храни , нямам думи за това което заслужават , погубиха живота ни в този преход да се правят на работни и мислещи ! Е видяхме ги - кратера в държавата е на лице , но за агенциите действайте бързо - няма време - живеем в стрес и се храним с некачествени храни.

Какво става в тая държава , 12 АГЕНЦИИ ТРЯБВАШЕ ДА СЕ СЪКРАТЯТ , А СЕГА ОТВАРЯМЕ НОВА - ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ХРАНИТЕ, сигурно в тая АГЕНЦИЯ НЯМА ДА ВЛИЗА КОНТРОЛ НА ХРАНИТЕ . КОЛКО ЛИ РАБОТНИ МЕСТА ОТВАРЯМЕ, ЗА ЛЕЖАЧКА, Е ЗАТОВА НЯМА ДА ИМА ПАРИ ЗА РАБОТНИЦИТЕ . ЗАЩОТО НЯКОИ ДРУГИ ГИ ПАПАТ.

Миро...Миро,не чули кво каза Коко Белев-няма такова чудо свински грип-има щам H1N1,ако вярно си казал тази простотия не е добре...

Добра идея, но да се спре вноса на всякакви турски боклуци и помии!

По Канал 1 на руската ТВ има едно много полезно за зрителите предаване Контрольная закупка, финансирано от телевизията.В него се правят проверки на храни и др. стоки за качество, химичен състав и т.н. като открито се показват производителите и човек може да си направи извод какво да купува и какво не.Какво пречи на някоя наша телевизия да направи подобно предаване-наистина полезно, а да не ни опростачват с разни БИГ Брадъри, Истини и т.н.И друго:Защо новото правителство не забрани ясно и конкретно Генно-модофицираните храни, които са вредни за хората, а не да се пише на етикета дали ги има или не.Я написали, я не, а и кой ще чете в бързината ситните надписи на етикетите. От разговори със специалисти и производители съм узнал, че в България нито една бутилирана ракия, която се продава в магазините не е истинска-в най-добрия случай се слага до 30% истинска-останалото са спирт, ароматизатори и оцветители.Една такава Агенция би имала доста работа, но не вярвам да се свърши нещо полезно, освен лапане на народни пари.

Отлично попадение. Все пак, не можете да оставите хората от закриващите се агенции без заплати.

Какво ще рече безопасност на храните? Ако е само заради свинския грип - то е вятър и пушилка. Преди 7-8 години имаше една атипична пневмония с много трепети около нея, после причи грип, за който нищо вече се не чува... Но това са бели кахъри. Остинската опасност са генномодифицираните храни, за които не се споменава нищо, хранителните добавки ( многото ситни означения с Е и цифри), заместването на месото в ужким месни продукти с кой знае какви рога, копита, яйчен и млечен белтък(ако сложат и толкова), сухото мляко от телешки шкембета... Много от опасностите които ни дебнат в храните не са преки - като ги ядеш - в момента нищо ти няма, но от системната им употреба понякога се появяват странни заболявания и генни изменения у здрави до момента хора, раждат се деца с малформации...Следя от известно време руски научно-популярни филмчета по тая тема и съм сащисан от наученто. Няма от къде да знаем и какво сме изяли досега през полулегалния внос на храни от къде ли не, от отгледани тук култури с неясен призход на зърното, което може и да е било генно модифицирано... Факт е че през последните 8-10 години се навъдиха и много деца с хиперактивност и др. нетипични до тогава проблеми, иначе като погледнеш детето си е живо и здраво, но в ред отношения то не може да се интегрира в нормална среда. Все по- често се раждат деца със странни млаформации(липса на хранопровод, анус, ревматоиден артрит и още много) Контролът трябва да е много по- дълбок и да се състои не в това дали частници, които гледат крави продават мляко в бутилки, което е много по- хубаво от окраденото и размесено със сухо мляко магазинско, а какво се внася, контрол над производителите на растителни храни и фуражи, за да се елиминират генно модифицирани семена, технологията на производство на храни и добавянето на хранителни добавки. Възникват и въпроси - от кога се добавят растителни масла в млякото, сиренето и млечните продукти ( по TV бяха споменали и за добавянето на талк в сиренето, както и че сухото мляко било екстракт от телешки шкембета). И освен това къде спаха и ДВСК и ХЕИ - не откриваха примесите, или си траеха, пазейки нечии интереси? Ще има ли месо в месните изделия ( разни пастети и салами). Защо доста колбаси дъхтят на карантия, че даже и котката не иска да ги яде?

Ама защо така - Агенция за опазване на нещо, Агенция по това и по онова...?! Направо - Агенция за ХОРАТА, че геноцидът не прощава...!

пак единствени!

Разсипването и ограбването на българските народ и държава са безспорно престъпление. Трябва само да се погледне кой в момента притежава предмата на престъплението - парите, ограбени от България и българите и ще е кристално ясно кой трябва да се обвинява. Би било много интересно да се види къде и как в този прословут план Ран-Ът е описано как един треторазреден министерски чиновник без особен интелект, като Илия Павлов, да направи най-мощната индустриална групировка в България. По една случайност тъст му беше генерал от ДС. Би било също така интересно, къде в плана е описано как едно ченге дебнещо ченджажии пред Магурата да стане банкер и най-богатия българин. Да, става въпрос за Емил Кюлев. По една случайност и неговият баща беше висш служител в МВР. Къде в плана е описано как един редови външнотърговски служител като Валентин Молов също да стане много много богат за отрицателно време. По каква ли случайност и той е бил кадър на ДС. Така може да продължваме до утре. Случайно ли във всички правителства и ключови места в последните 20 години е пълно с бивши агенти на ДС, та дори и президента ни е такъв. Това ли са изпълнителите на американския план за съсипването на България? Умишлено ли прикривате истинските виновници за разоряването и ограбването на България с измислиците на манипулаторската група дядо Йоцо? Не съзнавате ли, че по този начин съдействате на шайката разбойници да продължава да граби? Комфортно ли се чувствате, когото някои хора се чудят колко стотици хиляди или милиона да похарчат за кола или яхтичка или някои вдовици харчат с лека ръка десетки и стотици милиони ограбени от нас, а родителите ни мизерстват. Не би ли било по-добре виновните да се измъкнат от комфортните им дупки, да им се вземе каквото може и тези пари да отидат за лечение, образование и развитие?

Ако можете да върнете Бай Тошо и ТКЗС, няма нужда от никаква агенция от хрантутници!

А какво ще стане с останалите десет държавни органи, които отговарят за храните и стоките.То не щеш ли ДВСК,ХЕИ,РИОКОЗ,РВСК по безопасност на храните.Според Радослав Гайдарски новата агенция само ще координира работата на останалите служби, тоест няма да извършва никакъв контрол.Щом е така защо ни е нова агенция.В повечето държави тази агенция се нарича за контрол на храните и лекарствата.Ние имаме агенция за лекарствата просто е необходимо към заглавието и да бъде добавена думата и храните.

Забележете - за безопасност, никой не говори за вкусови качества и стандарти за запазване на традициите и рецептите.

Онзи ден, бидейки за кратко във Вършец, си купувам кофичка кисело мляко- оказа се произведена от някаква регионална фирма (в София тази фирма е непозната). Пише : Произведено по оригинална българска рецепта. Съдържание : краве мляко, СУХО МЛЯКО, закваска. Егати оригинала! Баба ми навремето правеше киселото мляко по оригинална българска рецепта, в която нямаше и помен от сухо мляко. Ето над такива производители-измамн трябва да се възвиси тежката десница на агенцията по контрола на храните.

Трябва да се потърси съдебна отговорност от всички правителства на прехода, виновни за сегашното безобразно състояние с храните у нас. Това е геноцид, няма значение съзнателен или не, но е истински геноцид. За такова нещо трябва да има много сурови наказания. Трябва да се върнат българските държавни стандарти и да се вземат крути мерки срещу нарушителите - никакви глоби, а затвор!

я първо виж някои обществени поръчки във връзка с невероятната заплаха от свински грип! За техника и др. После: А внасяме, защото има нужда на пазара. Ако ситуацията със свинския грип обаче се задълбочи до толкова, че се наложи България да затвори границите си за определен период от време, не можем да осигурим храни от първа необходимост. Ние внасяме в момента млечни, месни продукти и наистина ситуацията е доста тревожна. Кво ти е тревожно бе, пич? Така като приказваш - искаш да предизвикаш криза, за да я оправиш или изобщо не знаеш къде и какво работиш? Бог да прости измрелите от свински грип в България!

в Агенция по безопасност на храните - ваши хора.... мооже и наши... Е, ако идеята е да има фирми, които само те да отговарят на условията, коити Агенцията решила.... Този филм е гледан!

Мили хора, напълно сте прави, подкрепям ви. Българската храна е много вкусна и здравословна, и всеки един от нас трябва да го оцени и да не купува вносните боклуци. Отскачайте от време до време до някое село и от възрастните хора си купувайте яйца, мляко, сирене, някое агънце за да сте сигурни в качеството. Поне аз така правих до скоро. Сега дойдох в Брюксел за да се изуча и да променя нещо в нашата родина, но само си губя времето тук, има наистина много побъркани, те си гледат интереса и не им пука за хората. Трябва сами да преценим кое е най-доброто за нас и народа ни и да си го извоюваме.

Nai-posle edna Agentsia za Zdrava Hrana! Vreme beshe, zashtoto zdraveto na naroda e zadatcha # 1 za vseko pravitelstvo! Uspeh i pozhelavame.....

Колко ли още агенции ще създаде БОБО???

Крайно време беше да се спре тоя геноцид!!

Вредните емулгатори в храните и лекарствата:Легенда: опасен,Р-Раковообраз разстройства,ВК-Вред на кожата,СР-Стомашни разстройства,АР-Алер реакции, Х-Холестерол,АН-Влия върху кръвното-Артериалнот налягане,П-Подозрите 102(татразин)-О;103- red)-З,Р,МО;122-П;12 171-173 Черен дроб,Бъбреци;180-О;2 219-Р;220-О,Разрушав вит.В1;221,225,226-Н храносмилaнето и водят до заболявания на стомашно-чревния тракт,Сърдечни проблеми,Затруднения в дишането,Ниско кръвно;222-О.за Храносмил. и Стомашно-чревен тракт;223-О,Астма,Хр тракт;224-О,Храносми Стом.-чревен тракт; 228-О 230-Р,Алергия;231-ВК 239-ВК,Алергия;240-Р 249-Р 250-АН;251-АН;252-Р, за Деца; 280-Р;281-Р;282-Р;28 Черен дроб, Бъбреци, Мутация в ДНК;321Х;322-Черен дроб,Бъбреци;330-Р;3 341-СР 343-СР;400-О;401-О;4 Черен дроб, Бъбреци;420-Р;447Р, дроб,Бъбреци; 450-СР,Черен дроб,Бъбреци;451-СР; 466-СР;477-П; 501-О;502-О;503-О;51 в гърдите,Главоболие,Г на лицето, Стягане главата;626-ЧР;627-Ч 637-О;907-АР;924а-Р; увреждания; 952-З;954(захарин)-Р 1000-1199-слагат се като добавки към брашното, захарта и други подобни продукти. Глутамат-МО

И този министър май ще залита половин-един мандат и ще се издуе като предишните. Искам само да му напомня, че не внасяме, защото българското земеделие беше сринато, а обратното - българското земеделие беше сринато, за да може да се внася тук. Става дума за всички стоки от първа необходимост и не само те. В момента в България се внасят предимно бракувани хранителни стоки и полуфабрикати, които са на поносими цени, но са непродаваеми в развитите държави на Съветския европейски съюз. Освен това, България възприе много глупаво остарелите и занижени стандарти на ЕС и вместо да върви напред върви назад. Силно наложително е България да оцени ползите от участието си в този съюз, защото светът не започнва и не свършва с дрогираните комисари. Докато нас ни принуждават да покриваме някакви безумни критерии на ЕС, други държави от т.нар. трети свят действат много по-разумно и вървят напред. Май България пак си е избрала грешен благодетел.

Преди малко време се вдигна шум за качеството на храните и какво.Пак ядем отвратителни млечни продукти, отвратителни колбаси и др. но на по високи цени.Вече не вярвам на нищо.

EEEEEEE,TAPI SA YAVNO, NE NUGNO NOVA, IMA BIV6 kOMITET I TOVA E damtn-PROSTO DA VARNAT ZVENA.nEKOMPETENTNI SELYACI SA NA VLAST-GLEDAI MU SVINSKATA MAZNA ZURLA, I TOYA E DO6AL DA NAPAZARUVA

Иван Костофф. Той разсипа и разпарцальоса и цялата система за стандартизация, метрология и контрол на качеството, която съществуваше в България. Това беше част от плана Ран-Ът за съсипване на нашата икономика и превръщането ни от доста развита държава с прекрасно селско стопанство, преработвателна промишленост, консервна, туризъм и т.н. в една територия за евтин туризъм и за доизживяване на старините на разни пенсионери от Западна Европа, удобна за строене на американски бази поради близостта си до Близкия Изток. Имахме стандарти и те бяха хармонизирани както със съветските, така и с европейските. Имахме отраслови нормали, рецептурници за производството на основните хранителни продукти като сирене, мляко, месни и млечни произведения, хлябове /различни/, консерви и сокове и т.н. Сега нямаме нищо подобно, един Комитет за качеството нещо мъждука, но няма контролни функции, и на практика никой не упражнява контролни функции. РИОКОЗ пише някакви предписания, които никого не плашат, нито са основание за затваряне, само се прибират глоби, и то ако не си платиш на проверяващите, за да си затворят очите. Иван Костофф и неговите шайки хунвейбини разсипаха всички системи за сигурност и контрол в страната ни - като се започне от ДС, та до последната Регионална инспекция или Регионален център за качеството, всичко беше пометено от тях! Сега берем плодовете на тази дейност - колбаси без месо, сирене без мляко, но с палмови масла и тебешир, кисело мляко с нишесте и суроватки, хляб с боя за нещо си вътре и т.н. Честито на печелившите, и пак да гласуват за Синята си фантасмагория, ако искат!

трява да има БДС.това е.

ЕВАЛА!БРАВО, БОЙКО! Такава агенция трябва да има, но да работи наистина и глобите за открити нарушения да са наистина много солени! Да се обърне внимание на качеството и на детските храни! Нека знаем какво ядем, ние вече сме отровени, но поне за децата !

Сякаш останалите агенции вършат някаква работа. Още помотващи се гърла на гърба на данъкоплатеца.

А кой отмени действието на БДС?!? /Бълг. Държавен Стандарт/

Крайно време беше! Стига обаче наистина да работи по предназначение! Мандраджия (12.09.2009 г. 17:40ч.), какъв ти е проблема? Ако ппроизвеждаш чисто и качествено, няма проблеми. Или яко кръщаваш млекцето, че и палмови мазнинки май му слагаш? Интересно производителите на храни в БГ се кълнат, че всичко при тях е наред, но неискат да чуят за стандартизация и се ужасяват от контрол. Защо ли е така?

Каква агенция, аз закривам всички такива ями за дебелеене.

махаме една агенция, създаваме друга

Това трябваше да стане отдавна, поздравявам г-н Министъра!

Последния пирон в ковчега на малките производители. Да живее ЕС и международното положение. Генномодифицираното мляко е много вкусно и не се разваля по 3 месеца, наздраве.

В свят с бързи храни и полуфабрикати все едно каква агенция ще създадат.съвсем легално се продават глутамати, соеви продукти и аспартам - кой умен човек ги употребява незнам, но големи концерни като Нестле примерно печелят милиарди от тях....

Ако ситуацията със свинския грип обаче се задълбочи до толкова, че се наложи България да затвори границите си за определен период от време, не можем да осигурим храни от първа необходимост.

nai posle:)

най - сетне ...... надявам се това наистина да се случи и прословутата Агенция да заработи в полза на хората ..... опасявам се обаче, че в нея ще влязат хора от досега спящите РИОКОЗ и ДВСК..... а това значи нищо ново под слънцето.....ще продължаваме по старому

Не достигат местата за наши хора явно, а че работа няма да се види от тях се знае. Ами скоро минават 100 дни-ще цъфне всичкото фукане и пръцкане. Стига дрънкане на камъните от пълната кофа в празната, уж че нещо правите. Ама тия само с лозунги и крякане ли смятат да изкарат .... до кога така...

Надявам се да включат и хранителните добавки към тази агенция, понеже тях никой не ги проверява у нас. А на пазара има пълни боклуци - доста от тях трябва да бъдат спрени.

franzia otdavna ima takiva agenzii,xorata se boriat za pravata si i kogato ima problem s nikoi product se IZTEGLIA OT PAZARA I XORATA SE IZVINIAVAT KOGATO SA VISOKI ZENITE NA NECHO XORATA CHISTO I PROSTA NE KUPUVAT TOZI ARTICLE , boikotirat samo tova e reshenioto triabva da budem vziskatelni i informirani

ХА-ХА-ХА НАЛИ ЩЯХТЕ ДА ЗАКРИВАТЕ АГЕНЦИИ А СЕГА ВИ СЕ ВИДЯХА МАЛКО ТА ДАИТЕ ДА ОТВОРИМ ОЩЕ НЯКОЯ ЗА НАШИ ХОРА И МНОГО МИ Е ИНТЕРЕСНО КАКВО ЩЕ КОНТРОЛИРА ТАЯ АГЕНЦИЯ КАТО СИ ИМАМЕ ХЕИ РИОКОЗ ВЕТЕРИНАРЕН КОНТРОЛ И КАКВО ЛИ ОЩЕ НЕ А ЗА ТОВА ЧЕ ВНАСЯМЕ ОСНОВНИ ХРАНИ Е СРАМОТА И ВМЕСТО ДА СЕ ЗАМИСЛИТЕ КАК ДА СЕ СЪЖИВЯТ ТЕЗИ СЕКТОРИ ХОП ВИЕ НОВА АГЕНЦИИКА Е НЕ СТАВА-НАПРАВО СЕ ИЗЛОЖИХТЕ-СТАРАТА ПЕСЕН НА НОВ ГЛАС

А защо са ДВСК и там к'во още беше за потребителите? Техните пари за какво се плащат?! И нали се закриват всички агенции, а сега се създават нови!? Нещо не е наред, отново..

По принцип - добре,но и там където има агенции има опасни храни.Зашо ли? Кои опасни храни са пускани съзнателно на пазара до 1989 г.?Е,да де,но нямаше банани.../Впрочем бананите,които купуваме също не са безопасни/В момента се продават български ябълки,с различни размери,тук-там с дупчици от червейвета...ето един безопасен продукт,все още...

И като става въпрос за Емил Кюлев, известно ли ти е, че той, с негови пари е построил къщата на Костофф? В дъното на всичко е Планът Ран-Ът! Не те насилваме да мислиш щом не можеш - карай първосигнално! Коментарът ти е направо смешен. Жалко че цензурата на сайта спря коментара ми до Aurora - щеше да научиш много неща между които, че именно Костофф е премахнал стандартите за храните и от задължителни ги направил препоръчителни.

Ама защо така - Агенция за опазване на нещо, Агенция по това и по онова...?! Направо - Агенция за ХОРАТА, че геноцидът не прощава...!

Браво! Костофф и мошеници направиха така, че стандартите да не са задължителни, а пожелателни. Като част от екипа на Плана Ран-Ът Костофф неслучайно беше наложен за премиер, именно заради изпълнението на Плана Ран-Ът за разгрома на България. Бяха впрегнати всички антибългарски медии начело с Дарик-радио и Нова ТВ, луди пари бяха хвърлени, за да се примамят лумпените, дори сградата на Парламента подпалиха. Ако погледнеш в сайта на БНБ движението на курса на долара от онова време, ще видиш в хронология резкия скок на долара обезценяването на левчето. Каквото и да говорят, с когото и да се оправдават - точно тогава, в периода 97-99 г. бяха източени спестяванията на населението, ограбени всички пълнолетни поколения, включително и нашето с Борисов. (Виж сайта на БНБ - там са фактите.) През 1999 г. направиха деноминация, върнаха лева в нормалното му русло, но след като ограбиха и преразпределиха целия национален капитал. Пак от онова време са пирамидите, кредитните милионери, които теглиха кредити в милиони, но ги върнаха (не всички) в хиляди след 1999 г. Така едно бандитско малцинство забогатя за сметка на здравето, кръвта и сълзите на народа ни. Спомням си как двама от героите на криминалната революция - Андрей Райчев (БСП) и Кънчо Стойчев (СДС), след като обявиха по една телевизия, че прехода е приключил, обясниха подигравателно собственото си забогатяване с времето, когато парите са се търкаляли по улиците и те само са ги взели. Цитатът е точен, визира се именно времето от управлението на Костофф. По-късно, при царя, приеха и закон за разпродажба на територията на държавата ни. Престъпленията срещу България са ужасни и би трябвало да се разследват като престъпления не само срещу нацията ни, но и срещу човечеството. Надявам се Борисов да не се уплаши и да се ограничи само с последното бандитско управление. Всичко трябва да бъде разнищено докрай, трябва да има възмездие поне заради изтерзаните ни, без време отишли си от този свят родители, заради прогонените и неродени деца на България.

Комунистическите лайна пак започват да се изхождат...но какво да се прави лайно не се променя то цял живот си мирише и иска и другите покрай него да мирише!! Стига сте се пенили от завист ами отивайте там от където сте дошли...Позитано 20 и си носете анален крем!! Мизерни сте и такива ще си останете цял живот...криво дърво се изправя крив човек не!!

Нали щяха да закрият всички агенции! А отварят нова. Нямало да прави президентска република - значи точно това се готви.