„Дълги години такава агенция не беше създавана, защото не можеха да се разберат Министерството на земеделието и храните, респективно партията, която го управляваше, и Министерството на здравеопазването къде да бъде тази агенция. Вече има работна група, имаме и политическото решение да създадем единен контролен орган, който да е надведомствен, директно към Министерски съвет, по европейски модел, който да даде гаранция на консуматора за продукта от обора до масата”, обясни Найденов пред Дарик радио.
Земеделският министър коментира опасността, която би възникнала, ако се стигне до затваряне на българските граници, на фона на вноса, който се осъществява: „Българското земеделие беше сринато и от износители сега сме вносители. А внасяме, защото има нужда на пазара. Ако ситуацията със свинския грип обаче се задълбочи до толкова, че се наложи България да затвори границите си за определен период от време, не можем да осигурим храни от първа необходимост. Ние внасяме в момента млечни, месни продукти и наистина ситуацията е доста тревожна”.
„Разликата от 30 млн. евро между блокираните 140 млн. евро за земеделието и отблокираните 110 млн. евро се получава от това, че някои от бенефициентите решиха да пренасочат своите проекти към други програми или анулирани, откровено казано заради мошеничество", коментира още Найденов в студиото на Дарик. По думите му обаче важното е, че е наваксано изоставането и „резултатът се вижда - парите тръгнаха отново към България".