17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Православната църква в САЩ е секта❗А тълпата от неграмотни родители -, клеветници е католическа❗Която всеки ден преди да дадат ягоди на децата си и. правят тест за алергени и всеки ден като се прибера т в къщи си правят тест за Ковид❗

Религията се е превърнала в опиум за народите....колко истина има в това! За съжаление,единствено виновна за това е църквата! Католическа,православна,протестанти-всички са допринесли за това! В библията ясно си пише ,кои са критериите за истинска църква! Вяра в Христос и пазене на заповедите,живот както Христос..... Понеже мнозина живеят по друг начин,поради това има безброй "Християнски"църкви,секти и всякакви извращения....

Религията не може да стане опиум за никой нормален човек❗А е само тест за интелигентност, иначе целият свят щеше да се е опил още преди хиляди години ❓ Преди 2000 години свещениците от храма наричаха Исус Христос и учениците му секта❗Папската инквизиция уби 100мил. християни заради вярата им в Библията и Христос. Днес нещата не стоят по различно видно от тълпата родители от католическия квартал Куматево в Пловдив❗

малко са излъгали, че бил жив, но това са цигани.

Като не повярваха "избраните" - т.е. българите, то всякаквите други дет се гледа на тях като на отхвърлени ще повярват и ще изпреварват във вярата

Голая киска хочет ласки - www.BG17.club

Що за глупости в статията - Било "църква", но могло да се окаже секта. Всички протестантски деноминации са секти - отцепили се от Църквата Христова. На израстналия православен да кажа - навсякъде, където е възможно, продажбата на свещи и икони е отделена в отделно помещение или съвсем в притвора. Всакакви покупко-продажби в основната част на храма са навсякъде забранени. Нали се сещате, че повечето американски "църкви" прибират задължителен 10% данък доход! Нали правите разлика между 10% доход в Западна Европа и свещичка за 40 ст в България, която никой не Ви задължава да купите! Някога гледали ли сте колко струва издръжката на една църква - певци, клисари, ток, ремонти, реставрация. В енорийската ми църква това са разходи понякога надвишаващи 10 000 лв на месец!

То, по твоята логика, и православната църква е "секта" за всички католици. И католицизмът, и православието са "секта" за протестанството. Всяка църква е един вид "секта" за някоя от другите. И няма такъв термин "Христовата Църква". Християните са много по целия свят и са в най-различни деноминации.

Г-н Янаки, Това не е моята логика, а единствената логика. Който се отдели от Църквата, основава или секта, или разкол. Просто четете малко църковна история и ще видите, че е така. Католиците никога не са ни наричали сектанти. Да кажем, че и ние избягваме да ги наричаме така, но това не значи, че не са. Те въвеждат нови учения - непогрешимост на папата и говоренето на божествени думи ex cathedra, свръхдлъжни дела, изкупуване на грехове с пари!

Религиозниците сте като веганите - държите всички да разберат какви сте алтернативни и как само вие знаете истината, и само вашата "истина" е правилна, пък на всичките други не е. И ставате агресивни, ако не ви се връзват на глупостите.

И все пак свещите трябва да са безплатни.

Един голям учен беше казал.Колкото повече пиеш от чашата на познанието,толкова повече се изпълваш с атеизъм,но на дъното на чашата те чака Бог.

най-хубавото на това е, че науката (в случая чашата) няма дъно. :)

аха... и кой е тоя, или така ти каза една баба.

Вероятно на който там бог се кланя лично му го е прошепнал.

Да им бяха пуснали една чалга! И родителите щяха да дойдат!

Ако децата бяха учени да си познават Православието и да го пазят нямаше да имат място всякакви антихристи.

И тези деца като видят митрополити с Ролекс и луксозни лимузини, така ще "заобикнат" православието, че не е истина.

90% си мислите, че сте християни, там е проблема. Библията чел ли си? Защото там пише - Христос влезна в храма и изгони търговците! Какво е първото нещо, което виждаш като влезнеш в църква/манастир? Магазинчето за иконки, кръстчета и свещи. Какво пише в Библията? Отречи се от всичко материално! Виждаме свещеници с ролекси, охрана, скъпи коли... Какво пише в Библията? Не правете идоли! А иконите и кръстовете какво са? Последните истински християни са били Богомилите, това е истината.

Ако няма магазинчета за свещи и икони, ако не си плащаш за требите откакво ще се издържа Църквата? Я се върни в Стария Завет и виж, че хората са давали 10% от печалбата си за Храма и за свещениците и при извършване на разни треби се е пренасяла жертва. Това, което Бог ти дава е безценно и с пари не може да се купи, трудно ли е за теб да отделиш някоя троха за Онзи, Който ти дава всичко?

Двата най-стари бизнеса. Проституцията и църквата. Кой е по-стар, не знам.

Църквата като е свисше, да семоли за помощ отгоре, а не да се намесва в материалните работи. Иначе излиза (а то па като че да не е) една проста двулична работа.

В Гърция от какво се издържа църквата?! Там никой не те кара да купуваш свещ в храма. Ако имаш пускаш монетка, но ако нямаш това не е проблем за да си запалиш свещ. Отвратена съм от българските храмове!

Знаеш ли, че Църквата прави 40 млн.лв. чисти пари само от свещи, на година? Знаеш ли, че с тези пари няма да има една запусната църква в цялата страна? А в същото време миряни събират пари за да се поддържат полу-рухнали църкви по селата. Къде отиват тези 40 млн.лв? А знаеш ли колко отгоре правят от продажби на икони, кръстове, обреди, сватби, погребения? Къде отиват парите, питам те? Има църковни магазини, които са отделно от храмовете, могат там да продават каквото решат. Но не и в самите храмове. Вървиш срещу собствената си вяра, самозалъгвай се колкото си искаш.

Едно е човек да направи дарение и съвсем друго е някой да те принуждава да го правиш. Не мисля, че Бог би одобрил това! Няма място търговската дейност в храма и докато това не се промени в България, нищо друго няма да се промени за по-добро

Да не говорим, че "вярващите" не плащат нито лев данък върху всичките си бизнеси или върху многото си имоти из цялата държава на приказни места или баш по центъра на градовете.

Ами защо църква бе цървули,направете им бинго зала или нещо за смъркане. И учени клъвнали отттук оттам ,науката можела да обясни всичко ,ха,ха.

преподаването на "религия" и "вяра" в училище са две коренно различни неща. но заблудения ум ги бърка и често ги приравнява. "Религия" може да се преподава като всеки друг предмт - география, история, литература. Това е предмет, който може да изучава религиите по света, техните истории, богове, вярвания, предания и легенди, абсолютно безпристрастно и от недуховни лица (задължително), аз съм твърдо ЗА такова обучение, за да може да си широко скроена личност и да имаш избора, дали и в какво да вярваш, както и да знаеш как да се държиш с различните хора с различни вярвания. "Вярата" от друга страна е предмет, който ограничава мисленето и набива в главите коя е правата вяра, насажда страхове и вярвания които се градят на митове и легенди, като проповядва единствена правота без почити никаква достоверност и научна обосновка. Това ограничава мисленето, ограничава информирания избор и подвежда мирогледа. Това трябва да бъде забранено за преподаване на деца със закон, както е забранено да гласуват, да пият/пушат, да карат кола и куп други неща забранени преди пълнолетие. Когато са пълнолетни и имат достатчуно знания въз основа на емирична наука и различните религии, тогава да направят сами своя избор

""Вярата" от друга страна е предмет, който ограничава мисленето и набива в главите коя е правата вяра, насажда страхове и вярвания които се градят на митове и легенди, като проповядва единствена правота без почити никаква достоверност и научна обосновка. " Самата идея на вярата е да няма научна обосновка. Ако имаше, вече нямаше да я "вяра". Когато кажеш "вярвам ти", тогава не знаеш, а вярваш/доверяваш се. И колкото и да не ти харесва има хиляди неща в живота ти, при които вярваш на други хора! А ако си говорим за Християнство, то в никакъв случай не ограничава мисленето. Напротив, освобождава го! В Християнството няма страх! Напротив, освобождава от страха! Единственият страх в Християнството е от Бога, подобен на страха на всеки престъпник, когато се изправи пред съдията във всеки съд. Ако кажеш че това насажда страх, тогава и наказателният кодекс насажда страх.

Именно затова "вярата" не може да бъде училищен предмет - понеже не е обект на науката. Училището е светско и ориентирано към рационалния подход за изучаване на света.

"Училището е светско и ориентирано към рационалния подход за изучаване на света." Това е лично твое мнение.

как да не го ограничава, като иска да вярваш безпрекословно, че човечеството произлиза от двама , които са инали двама сина, като единия е убил другия, че с една риба и един хляб са нахранени едно поле с хора, че водата може да се превърне във вино, и още, и още подобни легенди, които отричат категорично научната си невъзможност?! Ако вярваш в тях, но знаеш, че това е научно и физически невъзможно, това не е ли конфликт на интереси? И не е ли двулично да заявиш, че "Да, невъзможно е, но вярата може всичко!", но в същото време, има други религии в които да минеш под стълба, петък 13-ти и купчина други суеверия нямат никакво значение. Знаеш ли защо се слага ръка на устата когато се прозяваш например? А знаеш ли, че в Азия като им го обясних, защото все зяеха срещу мен ми се смяха? Като сте такива експерт-кристияни и сте спали с библия под възглавницата, колко други религии и култури познавате, като не сте ограничени, или пак тесногръдо отичате всичко друго което същезтвува на земята? Ето там е проблема, вярата в една религия води до тесногръдие и ограничено мислене, но вярващите са толкова ограничени, че дори не могат да осмислят собственото си невежество :)

Явно не си чел Библията. Битие 5:4 А откак роди Сита, дните на Адама станаха осемстотин години; и той роди синове и дъщери. Ще ти цитирам Ванга: Тълкуване на текстове от библията: „Не можеш да разбереш библията, защото именно само я прелистваш. Това е чудодейна книга. Представи си, че познанието, съхранено в нейните страници, е разделено на пластове. Всеки според нивото на своето съзнание ще възприеме различно един и същ пасаж. Ако започнеш да четеш с нужното внимание и търпение, ще видиш, че всеки път, когато препрочиташ едни и същи изречения, ще ти звучат по друг начин. Познанието ще расте заедно с теб и ти ще проникваш все по-дълбоко към същината на действителните знания. Ето, ще ти дам пример. Да вземем книгата „Битие”. Там пише, че в началото Бог е сътворил небето и земята. За по-простата неука бабичка това е очевидно – тя вижда и небето, и земята. Но за по-младия, търсещ и интелигентен човек това изречение му посочва друго познание – в началото Бог (най-висшият разум) е създал небето (духовния свят) и земята (материалния свят). Това е най-вярната, най-категоричната истина. Основата на всичко. Ако науката беше възприела тази истина, сега нямаше да говорим за тайни, феномени и чудеса, а развитието на живота на земята щеше да е на много по-високо ниво. Но такова време ще дойде. Науката ще тръгне във вярната посока и ще бъдат разгадани много тайни – казвала съм ти го неведнъж.

както казва името ти - Ясен си ми. Какжо може да очакваш от някой, който като кон с капаци е забол нос в една книга написана (и непрпменяна) от няколко хиляди години, но търсещ вечното знание единствено в нея... Както беше казал мъдреца - какво да спирим с човек, с кйто ни делят два вагона книги :) Не е лошо да вярвате, лошото е, че карате другите да го правят, твърдейи, че това е нормалното и единственото. За съжаление това е жалко и отвратително :)

Религията е част от историята и може да се изучава като такава. Дори е желателно да се изучава като част от историята, а не като отделен предмет. В гимназията имах изключително добра преподавателка по история, която отдели време и си направи труда да ни разкаже основните факти около възникването на най-масовите религии и разклоненията им. Нищо облъчващо, просто факти - кога е възникнала, къде е възникнала, на какво се основава, какво проповядва ... и т.н. И не ни изпитваше на тези неща, след като те не влизаха в програмата. Вярата от друга страна е съвсем различно нещо - напълно съм съгласен с Вас. Смятам за недопустимо да се "изучава", това е въпрос на личен избор и трябва човек сам да реши дали ще вярва, в какво ще вярва и докъде ще стига доверието му.

Да, ужас е. Правят всякакви номера за зарибяване на особено бедни и хора с лабилна психика . Скоро хванаха един пастор че ги е прекарвал сексуално и т.н. Какво да очакваме , когато по Виваком си имат официален канал . УЖАС са тези секти.

Щом са дали ягоди на едно дете без да му направят тест за алергени значи са секта и са искали да го убият според тълпата римокатолици от простолюдието в Коматево❓

Във фирмата ни наскоро постъпих двама нови, които се оказаха евангелисти. Нищо лошо дотук, но се оказа че за тях ние не сме християни, защото ходенето 2 пъти в година на църква не ни правело такива, а трябвало по няколко пъти в седмицата. Тотално промити мозъци са и хвърляли пари в някакви кофи, които пастора им пускал по няколко пъти на събиране. Та доскоро мислех, че протестантите са наистина вярващи, но като се сблъскахме с такива се оказва, че са тотално обуначени и МНОГО ЛЪЖАТ ЗА ВСИЧКО.

Прави са хората аз като Православен Християнин бих ти казал същото, че ходенето два пъти в годинита на Църква не те прави Православен Християнин, нещо повече това поведение дава място за сектите в България да се развиват. Ако децата бяха учени да си познават Православието и да го пазят нямаше да имат място всякакви антихристи.

Алилуя братко, точно така, заповядай при нас два пъти в седмицата пускам кофите да видиш истинските християни какви сме. И китари имаме, джангър, мани ги тия православни. Пълна кофа-пълни джобове алилуя братя... Колкото повече толкова повече.

Че повечето религии са реално секти. Секти на първичната религия, от която са се зародили. Исляма е секта на християнството, то е секта на юдаизма, той пък е секта на древноегипетския култ към Амон Ра.

Баща ми е умерено вярващ, майка ми не е. Аз имах възможност да избера какъв ще бъда и не съм вярващ ... зачитам и уважавам християнските празници и обичаи (както и семейството ми), все пак в такова общество живея, но не разчитам на духове и божества, когато вземам решения. По мое мнение достъп до религия (каквато и да е тя), трябва да се дава след пълнолетие, когато човек вече има изграден характер или най-малкото - носи отговорност за действията и бездействията си. В наши дни науката дава отговор на почти всякакви въпроси, така че не намирам логика във вярата, че някой там горе е направил нещо, затова друго нещо се е случило. В същото време има хора с лабилна психика, които намират опора в религията ... не виждам нищо лошо, ако това ги крепи. Има и хора, на които е нужна външна намеса, за да се впишат в моралните и етичните порядки в обществото, ако религията е тази бариера - защо пък не? Важното е да не се налагат тези разбирания на хората, които не желаят да ги възприемат или нямат нужда от тях. Ясно е, че всички деца обичат лакомства, така че примамването им по такъв начин за мен е престъпно!

Всъщност основна фигура на въпросната структура е видната сектантка, която е много близка роднина на един политик с големи размери от Пловдив.

Имаме си църква и тя е източно-православна. Друга църква нямаме. Всички тия протестантски, евангелистки, адвентистки и т.н. глупости са секти за източване на пари и промиване на мозъци. Трябва да бъдат налагани жестоки глоби и затвор!

"Трябва да бъдат налагани жестоки глоби и затвор!" Или още известено като "Бизнес по балгарски".

Имаме си бог и той е Тангра! Ай христиените у Гърция!

Всъщност, не е лошо децата да се приобщават към вяра от ранна възраст, НО в задължително присъствие на родителите си, които биха могли да преценят дали става на въпрос за секта или не.

Нищо против възрастен да си говори с въображаемото си приятелче, но не въвличайте децата. Дайте им възможност сами да направят избора дали да вярват или не когато порастнат.

"Дайте им възможност сами да направят избора дали да вярват или не когато порастнат." А даваме ли им избор дали да ходят на училище? Даваме ли им избор какво да учат в училище? Даваме ли им избор дали да се ваксинират или не? Защо да им даваме избор за вероучението? А не си ли просто лицемерен и всъщност хич не ти пука дали децата да имат избор или не, докато приемат твоят избор.

Аз не говоря за налагане на вяра, а за запознаване с нея. И ако вярата е символ на вяра в доброто и на надежда, то тя не е проблем.

аман от фанатици приравняващи науката с религията. Няма нито една религия, която да може да обясни света достоверно, докато науката може да даде отговор на всичко което религията категоризира като "чудо". Отговори си сам защо децата ходят на училище всеки ден по 4-5 часа, ане на църква.

"Науката" твърдеше че земята е плоска. После "науката" твърдеше, че слънцето се върти около земята. Игнац Земелвайс (Ignaz Semmelweis) беше унищожен от "науката" защото целокупното докторство съсловие не искаше дезинфекция на ръцете преди операция. "Науката" твърдеше че всичко е в ефира. "Науката" е една религия в момента в който не можеш да критикуваш и да говориш свободно за което и да е твърдение от нея. А че науката можела да обясни света достоверно е просто невярно. В момента имаме един стандартен модел, който не може да обясни света. Физиката е изградена от "острови", но никой не знае и никой не вижда някаква връзка между тях. А теоретичната физика си е чиста философия и религия.

Религията като цяло трябва да се изхвърли от положението и влиянието коиито са и дадени в момента. Религията не трябва да е със статут по-различен от хоби, като каране на ски или събиране на марки. Не може в 21-ви век някой да се опитва да налага опование на бабини деветини от преди 2000 години, когато хората не са можели дори да рисуват обемни изображения, а какво остава да възприемат реалистично света около тях.

Много си сбъркал ако си мислиш, че хората преди 2000 години са с по-малък умствен капацитет. Ако хората преди 2000 години имаха знанията, които ние днес имаме нямаше да са такива като нас, защото те са имали мъдрост, която днес я няма. От ден на ден мъдростта в света оскъднява. Това, че имаш някакви технически познания не те прави мъдър.

какъвто и аргумент да изложиш, факта е, че сляпата и безпрекословна вяра в божества и легенди е спирала всякакъв прогрес и мъдрост.

Трябва да се забрани на всички религии, без значеение дали християнски, мюсюлмански или будистки, да проповядват на деца под 18г без родител. Когато детето навърши пълнолетие, нека само избира в какво иска да вярва.

Здраве и живот са възможен само с ваксина. Който не ВЯРВА в ваксината, който не ВЯРВА в науката, трябва да бъде порицан. Трябва да се забрани говоренето срещу ваксината и статийте на анти-ваксърите трябва да бъдат изтрити. Какво следва? Ваксърството е религия. Забранена ли е? Не! Защо? Защото религии се измислят всеки ден и старите се заменят от нови идеологии. И ти, приятелю, си вярващ! Просто имаш друга религия.

Заклевам се, къде пък намери "за или против" ваксините в моето изказване?

Видиш ли евангелист - винаги първо го удряш, и после го гониш. Да няма време да ти плямпа тъпотии.

Живеем в Източноправославно общество, като поради исторически причини си имаме и мюсюлманско малцинство, както и някакво католическо присъствие. В такава среда всякакви външни религии и техните разновидности са ... неуместни. И за да си евангелист (примерно) тук у нас, значи си сменил вярата си, което не съм убеден, че е хубаво нещо, макар и аз самия не съм вярващ. В по-нови времена - имам колежка, която лесно се влияе от какво ли не, включително и в религиозен аспект. Смени разни "църкви", беше и евангелистка ... в последните години се е хванала с някакъв евреин и сега ходи на синагога ... Най-общо казано - според мен всеки, който смени вярата си, явно не е особено вярващ и следователно не би следвало да получава уважението на другите вярващи. И съм съгласен за боя на евангелистите - особено натрапчиви са в облъчването на околните.

Може да са педофили, които си търсят дечица, щом не искат да има родиели...