Аптеки фалират заради безплатните лекарства за кръвно?

Предвиденото безплатно лечение на болни от есенциална или първична хипертония от 1 януари ще доведе до фалит на аптеки, особено в малките градове.

Обратно в новината

Коментари - Аптеки фалират заради безплатните лекарства за кръвно? | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

someone

това значи, че аптеката си е за затваряне и без този закон. аман от шуро-баджанашки 'бизнеси', които са бизнеси само на хартия и без държавни пари фалират. ега ти частния бизнес.

Правилното заглавие следва да бъде: "Ще фалират ли аптеки...?" Учете български и използвайте глаголните времена и наклонения.

знам колко аптеки ще фалират, но това е поредната глупост на министъра, след като си е взел прахчето. 100 % безплатни за първична хипертония и същите лекарства платени за вторична хипертония. Значи тези с повече болести ще плащат, а другите не.

В България има около 200 града ( не съм сигурен колко са точно) и в тях около 1900 аптеки евентуално щели да фалират ( около 7 на град, защото в селата аптеки на практика няма). Е, какво излиза, ако от високо кръвно починат 30 000 човека, то за тая аптекарка е нормално, за да живее добре, иначе без надценките... Правете сметка в каква държава живеем и какви "хора" ни продават лекарствата при положение, че тежи за високо кръвно едва ли са единствените на които се поставят надценки около 60 процента. И каква е цената на човешкия живот в България, и що за циници си позволяват да ни казват- мрете, за да не се намалят лудит е ни, като от наркотици печалби!

goose

Хайде сега се сети, че и тези аптекари имат нужда от храна и не получават заплата от държавната хранилка, хранят се от разликата между цената, на която ти плащаш лекарствата, и тази на която я купуват. Когато ти (респективно НЗОК, защото безплатни лекарства няма) им ги плащате на цената, на която те ги купуват, умират те :-) А покрай тях и ти, защото утре няма да има от къде да си купиш животоспасяващи лекарства, след като собственика на аптеката е дал фира :-)

Кой измисли тази глупост! Най-евтините в дадена група са тези които не са пречистени и са с по един куп странични ефекти. А после ще лекуват ли безплатно уврежданията които са причинили те?

Щом не получат нищо, защо ги обработват?

Ми тези приказват глупости! Щом тези лекарства са безплатни, то парите които няма да бъдат похарчени за тях ще бъдат похарчени основно за други лекарства. Т.е. Аптеките няма да загубят кой знае колко.

Ще кажеш , че тези аптеки са продавали до сега , само хапчета за високо кръвно .

Не трябват безплатни лекарства,а програми за борба с високот кръвно,и профилактика. Контрол и изследване на храните в магазините,на герб и рб нямат воля за това.

мръсници са тая, ей ! измислиха го това високо кръвно само да ни тормозят! през социализма нямаше високо кръвно!

Лекарствата да лекуват хората ли са или някои да си купуват мерцедеси?

Истината е,че ще фалират,защото хората не купуват лекарства,а направо си мрат.Държавата и здравната каса се грижат за това!

Когато една стока не ти носи печалба не я продаваш. Не виждам къде е проблема.

ами то цигарите и хляба също не носят печалба за търговците, но кой нормално мислещ би ги махнал? Нещата не са толкова прости, ако ти ги махнеш, другата аптека няма да ги махне и не си конкурентноспособен на пазара

Което показва, че аптеките искат да нарушат пазарния принцип и да се плаща на всички, а не само на който може да си прави сметката.

Има доста публикувани статистики за печалбите във фармацевтичния бизнес и всички показват, че е по-печеливш от наркотиците, проституцията, дори и от търговията с оръжие взети заедно!

ЗАЩО НЕ СИ ОТВОРИТЕ ПО ЕДНА АПТЕКА,ВИЕ,"ПРОФЕСИОНАЛИСТИ"-КОМЕНТАТОРИ,КАТО СА ТАКИВА ГОЛЕЕЕМИ ПЕЧАЛБИТЕ,И ДА ГОВОРИМ ТОГАВА.ГОЛЕМИТЕ ПЕЧАЛБИ СА В ПРОИЗВОДСТВОТО,И ТАМ ,КЪДЕТО ЕДИН ПРИТЕЖАВА И СКЛАД И АПТЕКИ,КОЕТО УЖ НЕ Е РАЗРЕШЕНО ОТ ЗАКОНА,НО В БЪЛГАРИЯ ВСИЧКО МОЖЕ.И НИКОЙ НЕ ИМ ТЪРСИ ПРОИЗХОД НА ПАРИТЕ.

галфон, като нямаш печалба хлопваш кепенците. и без това сте много. а и на никои не му трябват аптеки дето се издърят от лекарства за наи-бедните. аре у лево

Ако беше по времето на комунизма , всеки втори аптекар да са го пратили с мотиката на полето . По онова време нямаше толкова много аптеки , а хората бяха повече .

goose

Хайде мръдни на 50 километра от големия град и виж колко аптеки има там ...

На всякъде по света лекарите спират да предписват хапчета срещу високо кръвно налягане, съдържащи калциеви блокери, защото доказано ПРИЧИНЯВАТ РАК! Нашите обаче правят точно обратното. Явно сме пазар за опасни лекарства, където фармацевтичната мафия си реализира нежеланата продукцията.

Калиеви.

Калциеви антагонисти и бета блокери ...

Ще продават бензин, на еФтинки бензиностанций!

че няма да фалират. Нали Здравната Каса им ги плаща? Абе, вие да не мислите, че безплатно означава аптеките да ги подаряват за своя сметка? Кой изобщо я измисли тая глупост?

goose

Здравната каса им ги плаща по доставна цена. Според теб от къде ще дойдат парите за издръжката, като само бачкат и плащат за складови пространства, без да получат нищо срещу това?

Не знам другаде как е, но в София, аптеките са на всяка крачка, както се казва! Разбира се, че ще фалират, ако не влязат в големи аптечни вериги, а те от своя страна направят по между си картел! Въпрос на време!

Прав си , при нас в Младост 1 , на пазара има 4-5 аптеки.

нека фалирват...все някоя ще оцелее

И как ще фалират след като здравната каса им го плаща?????Явно надценките ги издържат тия премного аптеки в България защото цените на лекарствата са по високи в България от съседните страни

goose

И сега въпрос с повишена трудност - какво точно се очаква да издържа аптеките, след като според вас това не са надценките? :D

Абе далече сме от 1-ви април за да се говори за фалирали аптеки :-)

От това ли се издържаха аптеките? Ами да ги закриват тогава!

Ти от какво мислиш се издържат? Да не би да си синтезират злато отзад в лабораторията на аптеката :D :D Ти чули я тая госпожа колко изкарва 5-6% брутна печалба, като махнеш разходите - нула, а министър Горанов на финансите прибира 20% от твоя джоб? Понимаешь? Ей, Богу колко заспал народ има - грабят го изпод носа, а най-достъпния здравен специалист му е виновен

Спокойно, това е БЛЪФ !!!

като не им харесва на кожудерите от аптечната мрежa да затварят има нормални хора а не само бизнесмени с бели престилки!!!!!!!!!!!!!!!1

Няма да фалират, печалбите им са огромни.