Хакери имитират ”Кредисимо” и пускат имейл с вирус

Десетки хора се оплакаха, че са получили имейл с вирус, който на пръв поглед е изпратен от кредитната компания "Кредисимо"

Обратно в новината

Коментари - Хакери имитират ”Кредисимо” и пускат имейл с вирус | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Получено е и от нашето предприятие. Проверено - вирус. Писмото е изпипано до детайли. Тука ги няма неграмотните истории на фалшивите писма от НАП, в които се приканваха "данъчно-осигурени"(а не задължени) лица да си платят. Тук е помагал юрист. Или е копирано едно към едно реално писмо за покана за доброволно изпълнение от фирмата. С нищо не е по-различно от писмата от НАП, фирми, които твърдят, че имате просрочени фактури и т.н. Ключовият момен е да разгледате кой е реалният имейл АДРЕС, от който се изпраща съобщението, а не описанието на имейл адерса. В този случай е ясно, че като Ви се праща писмо от японски имейл, нама как това да е свързано с българска компания. Разчита се на заплахата и породената от това паника. Първосигналната реакция е, че сте станали жертва на измама с лични данни и някой е теглил кредит от Ваше име. Ако има файл с разширение ZIP и други подобни няма как да е от НАП, кредитор, фирма, която Ви праща фактури и т.н. Като цяло не отваряйте архиви, освен ако не са от Ваши близки партьори. И дори да са от тях ако стилът на писане е съмнителен и различен - обадете им се по телефона и ги попитайте какво става.

Файлове в писма отварям, само ако файловете са изпратени от мен, т.е. аз съм си ги пратил да са ми лесни ако ми потрябват. Също така имената на файловете които пращам на себе си само, започват по особен начин и няма как да бъда подведен. Не е трудно да се спазва това "просто правило"...

върнах им писмо с мой вирус :))

Аз пък им върнах картинка с гордо изправен фалос!

същия сървър, от който някой изпращаше писма от "нап"

"Подобни атаки са все по-често срещано явление, злоупотребяващо с имената на световни лидери, със спечелено потребителско доверие" Че какво общо имат Кредисимо с компании със "спечелено потребителско доверие"?

link при мен дойде от този адрес

И аз получих Сутринта мейлче. Достатъчно е само да погледнеш адреса на изпращача и всичко е ясно.

JP е Япония, не е руснак.

Искаш ли да изпратя имейл с разширение от луната?

Това е писано от неграмотен руснак, независимо, че пощата е с домейн .jp! И както винаги от Русия само гадости идват!

Прав си. И на мен ми цъфна на имейла такова писмо днес. Но само като видях "Покана за добровольно .... " цъкнах бутона del. Лошото е, че ако попаднат на хора с кредити от Кредисимо, хорицата ще изпаднат в паника и ще отворят zip-а

В ZIP файла има един тъп JS файл с един куп глюпости вътре. Няма нищо страшно да се отвори ZIP файла, просто не трябва да се стартира JS файла.

хахаха -пак ли?? А от запад само ГМО и фантазии -Путин враг на клошарите в Манхатън.