Хакерите удариха и у нас, Русия е най-пострадала

Русия е пострадала най-силно от кибератаката на 12 май. В България е пострадала държавна институция.

Обратно в новината

Коментари - Хакерите удариха и у нас, Русия е най-пострадала | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ми като ползват софтуерни продукти на ЦРУ да не се чудят защо са най-пострадали !! Същото важи и за БГ и евроГейския съюз...

Някой вече спомена ли Linux? Че обикновено така става ...

как така в България има пострадала институция, но няма загубени данни???

Сигурно е разузнаването. Там просто нямат техни данни. Всичко има backup при партньорските служби.

Много яки коментари - обаче истината е по-тривиална. Въпросният криптовирус е уникален защото сам се разпространява, търсейки уязвимост в мрежата. Но по-уникалното е, че логиката му изобщо не е нова - използва IPC$ share уязвимост през комуникационния протокол SMB - порт 445 и порт 139. Тази логика е документирана от SANS Institute през 2003-та година като често срещана атака. Сега сме 2017. Всичко това идва да покаже колко е уязвим интернет и то от чиста глупост! Това, че Майкрософт за пореден път подцениха уязвимоста, не е ново, че някой я открил също, престъпното е обаче, че фирмите и болниците са оставили отворени отвън навътре портове на сървърните системи със споделен административен дял. т.е hidden admin share. Ттт-това е всичко приятели!

отпечанък на неглеца москов що ли става.

психотест, някой днес хванал ли е букета

Щом като от Майкрософт веднага обявиха, че който ползва последна версия на уиндоус няма да има проблеми, всичко е ясно. Атаката идва от приближени на Майкрософт, а целта е да накараме простолюдието да мине към новата версия на уиндоус, поради 2 причини - пълним джоба на Гейтс и втората и тя е по-важна - последния модел уиндоус, заедно с последния модел скайп снасят най-много лична информация на ЦРУ-то... Създадени са, за да доставят информация на свръхмощните им компютри, които анализират по този начин поведението на масите по региони и дават ясна представа за страховете, желанията, мечтите и т.н.

не са обявили подобно нещо, няма и как да го обявят, защото по подразбиране Windows-а въпреки всички стотици мегабайти софтуер за защита е отворен за света по подразбиране като магистрална курва.... да ме прощавате за езика. Виждал съм какво става с чисто нов компютър (fresh windows install) като се включи директно към интернет. След 2 седмици спира да работи щото от вируси, malware и прочее бацили не му стига силица на процесора да отлепи.

Хахах, намерили кой да атакуват - Русия, България, само сиромашки държави.

По темата, но в друг аспект. Вече няколко дена се мъча да си спомня заглавието на един филм- в този филм имаше група която следеше всичко също тъй да се каже електронно. Сградите изглеждаха като че ли нямат стени, а само ъглови колони. Тъй да се каже влизаха във всеки дом и виждаха какво правят хората. Можеха да предизвикат всякакви чудесии, които хората смятаха за случайности. Спомня ли си някой заглавието , макар и от малкото което описвам?

С Рон Джереми в главната роля беше, нали?

Не мога да си спомня добре, но самото съдържание на филма беше което ми направ впечатление тогава- как се казва този филм за който ти споменаваш?

много е грозен бе как го гледаш тоя рон

Това е без съмнение работа на руските хакери

ЖЕРТВИТЕ ДА СА КАТО СКАЧЕНИ СЪДОВЕ?

Британците може да си направят един референдум и да излязат от Интернет. Проблема е решен :)

Ясно! Западните колниални терористи вдигат ставките в хибридната си война против свободните хора в свободния свят!

Американската АНС знае за тези пропуски в софтуерите, но ги държи умишлено в тайна за да ги използва за кибер тероризъм. Не би ме учудило и ако тези пропуски са направени нарочно и се подържат като бомби със закъснител.

баце, в windows-а има толкова "пропуски", че АНС трябва на 100% да работи за Майкрософт за да ги оправят, което разбира се няма как да стане.

И тук ли Путин е виновен и когато са насрани пак.

Демократите се жалваха от руски хакерски атаки в предизборната кампания на Хилъри. Обама тогава се закани, че Русия в скоро време ще пострада от ответна мащабна хакерска атака.... Днес Путин заяви, че се знае какъв е произходът на компютърния вирус /създаден в САЩ/ и кои са хакерите. Заяви още, че този вирус може да се обърне против своите създатели и да порази техните компютри. Сноудън е в Москва

четвъртък гледах страхотен спектакъл ha Jean Michel Jarr в монтреал . шоуто започна с музика написана за Edward Snowden в русuя по време на престоя на Jean Michel в Mосква . посветена беше на човешката самоличност и идентичност , за което се бори сновден ... малко са хората които биха подкрепили сновден , и докато са малко ще ни атакуват , подслушват и манипулират колкото си искат ! извинете за грешкитите на клавятурата и преводачката

Abu Talib

Иван Арнаудов.Пак те приветствам!Този път явно си подразбрал, че проблемът има две страни.Първата е икономическата/поразиите/ а втората-политическата.В този ред на мисли, дълбоко съм убеден, че ще дообработиш идеята за НАШЕ българско производство/ не правешко разбира се/, та за това още от сега ти депозирам Заявление за назначаване в твоята фирма като най-бърз формулатор на идеи.Заплата не искам, пенсионер съм.А ако ми дадеш адреса си, ще те запозная с друга моя идея, която вече публикувах по АOL преди осем години, от която идея за сега са реализирани две неща-вградената камера в лаптопа. Има и нещо съвсем съвсем ново, което Виваком ще въведе- за сърдечно болните, пак свързано с възможностите на компютъра. За сега, предлагам да се съгласим върху едно: чел си може би вестник Строго секретно.Там се говореше за системата MIND Control, а на практика този контрол може да осъществи само комтютърът.Той пази нашите мисли, и ако се консултираме с тях назад във времето, може да разберем къде си противоречим и къде бъркаме.Нали? Човек има 10 милиарда неврни клетки, които като клъстерите пазят информацията.След 25-та гогдина, всеки ден умират по 3000 неврона. А в компютъра може да умрат без ток.Има ли ток, нма умиране, има и припомняне и има и коригиране! В очакване се съм на твоя интернет адрес.Моят е Novae1dir.bg Good Luck

Abu Talib

Трябва да те назначат в Министерството на Отбраната.Пределно считам, се си достоен за национланата ни отбрана! Казах!Успех!!

Ти през акумулатора ли се върза към Dir-a ? :)

Microsoft напомя да си закупите последни версии на неговите непробиваеми ОС. Няма да ви чака да бавите вноските !

И да не забравяте, че линукса е лош, хапе, на него лелките от НАП в предпенсионна възраст не могат да работят, алтернатива няма - win до като и redmond минат на линукс, че даже и след това.

stan_posta@

:) Аз съм на Линукс от 5 години. И фирмата премина на Линукс. Родихме се !

Нали АНС щеше да информира производители за намерени слабости. - Излиза, че АНС ги пази само за себе си, и също така, че дори и с обновен софтуер АНС може да влезе в комютъра ви без проблем.

ми като се прави ОС то да има проблеми все ще е така! И то по искане на правителството на САЩ!

Всички ви следим с уиндоус и фейсбук. Опичай си акъла.

Да живей м$ виндофс!

Защо се скрива името на българската институция с криптирани файлове? Ами ако е НАП или НОИ - постоянно фирмите и гражданите имат кореспонденция с тях! Как може такава безотговорност!

Днес, в 12 ч. по новините в бТВ показаха световна карта на държавите заразени от вируса. Картатат на Русия беше абсолютно ЧИСТА!!! А за БГ казаха , че ВЪОБЩЕ не е ЗАСЕГНАТА!!! На кого да вярваме?!

На кого да вярваме е труден въпрос. Но на "агенция", която е публикувала такава "карта" или "новина" - можете завинаги да я изтриете от bookmarks.

И какъв е генералният извод от цялата работа : "Не се шервайте!" Как искате хем да сте "споделени" "онлайн", в "облаци", в обществени клоаки, хем да сте защитени?!? Е па няма такъв филм! Цената на "споделянето" е ниска защитеност. Вие сте си отворили "входната врата" и после - ама що влезе някой. Ами ще влезе, що отваряш вратата , що не гледаш през "шпионката", ами "завърташ ключа"?!

Точно така си е!

Ми не е това изводът. Изводите са няколко: 1. Не отваряйте файлове с неясен произход, които сте получили от неочакван изпращач. 2. Като правило, откажете се от използването на email за обмен на файлове с информация. 3. Не си дръжте всичките компютри в цялото учреждение в един сегмент на мрежата, особено с активирано файлово споделяне без парола. 4. Ежечасен, ако трябва и ежеминутен инкрементален backup на данните с дълъг период на запазване. И бонус, допълнителен пети съвет - виртуализация на всяка машина, която е натоварена със специфична функция (примерно, достъп до медицинските картони на болните) и категорична забрана под заплаха от незабавно уволнение за изпълнение на какъвто и да е допълнителен софтуер върху нея. Ако виртуалката нещо я полази и по мрежата започнат да се разхождат някакви странни пакети, администраторът трие и създава наново от предварително подготвения image.

ванка ванкааа ... не четеш ли братле какви говеда пишат тук какви ли не глупости , ти си седнал да им даваш ъроци и съвети. ганио разбира само от бои по канчето ! благодаря ти за написаното

Иване това дето си го написал е лека мярка за защита от хакерчета тип script kids или skids, но за останалите трябва да те уверя, че това въобще няма да ви спаси и ще ти кажа защо. Реалните червеи или атаки имат някои интересни характеристики. 1. Трафика им минава незабелязано през админите защото се ползва или стеганография (т.е. се прикрепва/добавя към картинки в HTTP/https, или се инжектира с маркери за отделяне към UDP/TCP/ICMP/IGMP трафика на стандартно комуникиращ порт) като най-често се ползват 445,53,5535. в допълнение е силно компресиран. Самите paylods или wowms само sкids ги пускат по пощата с някои експлоит и които се хване. Всички останали ползват ескплоити за рутери и защитни стени, прикачане към входящи към организацията легитимни и очаквани документи с инжектиране или експлоитират уязвмост в в публични сървъри ако организацията ползва такива. За виртуалките се ползва експлоит тип 1-day от повече от 3 години с които скачащ директно в реалната машина. Освен това все оважаващ себе си черви владее поне един zero day, има функции за инжектиране в приложения, за подмяна с запазване на размера и иконата, някои даже подписват приложенията, а други червеи са си подписани с легитимни подписи на някоя неподозираща компания. Има и експлоити за sandbox, за повишаване на привилегиите в Win i Unix операционни. И генерално след като ви заразят всички фаилове и половината документи, след като заразят де що има флашки с добавяне на автостарт, могат да ви измъкна дори фаилове и документи от несвързани с мрежата компютри ако е заразена флашката с USB stealer които се ползва за преносител. И а честито. Та така.

Американец каза,че Путин лично стоял зад кибератаката.А пък Русия била най-пострадала.Е,своята държава ли удря Путин?

Кой американец е казвал, че путин седял? В какви филми се вкарваш с това пусто русофилство?

Ти си тролката с ник "рускиня"! Отивай да целуваш портрета на Късокракий!

"ако не поддържате обновен своя Windows, то вие сте изключително уязвими за кибератаки" ясно показва кой стои за д тези кибератаки и чии пазарен интерес обслужват те! Но има и едно но..., което е въпросът какво ще стане с итересите от обновяване на системата ако пострадалите сега вземат та изоставят Windows и преминат на друга операционна система?!

ChatGPT

Трудно... Знаеш ли колко неща са навързани... да вземем само специализираните софтуери... те са направени да работят под Уиндоус и при една смяна на ОС трябва да се сменя и софтуера. Да не говорим за някои специфични устройства, които изискват сериен порт (да все още ги има и се ползват масово)... Линукс например не поддържа този стандарт... какво правим тогава?

Линукс поддържа серийни портове от времето на динозаврите, когато модемите се свързваха на тия портове. STTY0* се наричат конзолите за сериен интерфейс. Още си се поддържат и ползват активно, но не и за модеми, разбира се. Ще ти кажа точно защо е "трудно". Защото всеки път като трябва да се направи някоя промяна излиза поне една леля (обикновено), дето и е трудно да работи на новото - без даже да го е и видяла. Заедно с нея се обажда и някой компетент, дето да се изреве, че по еди-каква си причина е "невъзможно", без даже да е видял как други хората правят "невъзможното" и то от години. И накрая, даже и да се стигне до нещо градивно М$ се намесва и примерно министерството на образованието закупува в пъти повече лицензи за Win боза отколкото компютри има в образователната система - както вече се случи не веднъж и два пъти. И разбира се всички са невинни, парите са откраднати, а бизнеса на М$ си върви. Как в Германия има цели общини, дето от години си работят на SuSE, във Франция не само общини, а и спецчастите им ползват линукс, а тука "случайно" разбичарите по "невъзможно е" уреждате Боза ОС да е навряна във всяка машина на администрацията? Толкова ви кефи бавната и работа, свойтсвото и да превръща компютъра ви във конюшня за троянци и живарник за wanna реве вируси или страдате от латентен ексхибиционизъм Win10 NSA edition да докладва всичко за вас на трибуквените, на хакерите, на съседското хлапе, дето вчера се е научило как да ползва Metаsplоit примерно? Освен с строго специфични случаи като например CAD/CAM софтуер, който няма все още достатъчно добре работещ еквивалент за под Линукс чиновниците НЯМАТ оправдание да ползват Windows.

stan_posta@

Хаха, Линукс не поддържа сериен порт ! И сериен порт поддържа, и всички кабели USB-FTDI, които излизат на RS-232. Точно там и е силата.

Така векове наред някаква част от християнството чака края на света, от когото очакваше прекалено много. Сега някой стои и ни кара да чакаме в страх. Оказа се, че няма да се случи днес.

Последните две седмици получих странен спам със споделени документи директно от google drive, на няколко езика, включително и руски. Преди това, прочетох, във thehackernews dot com, че има тенденция за кражба на данни със разни злонамерени скриптове, вградени във googledocs, умишлено поставени със цел атака и кражба на данни. Сега като чета разни анализи, изглежа, че като попадне на компютъра, вируса търси порт 139 - това във Windows е протокола споделяне (шеринг). Във моята мрежа имам за щастие само една машина на Windows, другото е на Linux и MAC OS X. От тази стати ми прави впечатление, че анализите до тук са предимно от Kasperski Lab, другите автори на антивирусни сигурно още събират данни...

Доколкото разбрах от информация в английски сайтове, зловредния код търси порт 435.

Abu Talib

По-скъпо ще излезе на частните компютри.Ако има важни документи да се пазят ще трябва да има отделен компютър, работещ само с акумулатор и без да е свързан с Итернет.Защо.Защото Интернет се предава и по електрическата мрежа, а за това писаха отдавна, а апаратчето за това струваше 600 долара-произведено в Германия.Така че, откачайки Интеренета, няма гаранция, че вирусът няма да влезе по електрическата мрежа.

Откъде си пазаруваш алуминиево фолио за шапките, сигурно ползваш голяма отстъпка? Как го зареждаш тоя акумулатор, да не вземе вирусът да припълзи и през зарядното му устройство? Виртуализация, регулярен бекъп, правилна мрежова архитектура и елементарна култура на поведението на служителите са достатъчни. Всичките тия компютри са нахапани от Wana, понеже някой идиот цъкал и отварял изпълними файлове от пощата в служебния компютър. Дано тази голяма поразия най-накрая накара хората да проумеят, че компютърната сигурност не е опционална и че качественият IT персонал не е излишен разход. Ама надали...

Дано тази голяма поразия най-накрая накара хората да проумеят, че компютърната сигурност не е опционална и че качественият IT персонал не е излишен разход. Ама надали... .. ахааа ... виж ти от къде може да излезе птичката...

Abu Talib

Защо бе Иване си против мнението ми? Нима не може да се пуска компютър с ток от акумулатор.така микля, че няма как да плъзват вирусите, които обкновено битуват из Интернет. Ще си обработвам данните на акамулаторния компютър и това е.Ето ти идея за бизнес, ако можеш, тоест ако имаш хъс, може и фирма да направиш да производство на подобни компютри.Как може лаптопите да борявят само с батерия, така може и персонален компютър да борави само с ток от акумулатор.Жив и здрав!

Абе компетентен си ама не чак толкова. Дай да ти го кажа сега по така. И ти нямаш шанс като ми лелките по фирмите ако си получил ОЧАКВАН ДОКУМЕНТ които е обработен с zero day за PDF,XLSX,DOCX,gzip,rar ili dori ima za Notepad и TXT. Ако към този експлоит има FUD(fully undetectable run time/scan time)payload с UAC(win) или SUDO(linux) експлоит за повишаване на првилегиите и самия payload е от резидентен тип каквито са професионалните, искам да те питам кво правиме. Въобще няма да усетиш че са те налазили. Сега им остава само да ти експлоитират виртуалката а за това са им нужни(ако го нямат случаино) в най-лошия случаи едни 20BTC които профитата ги имат а семки и са ти скочили директно в реалната машина със ситемни права. После квот им е кеф. Кеф им да си теглят тихо, да ти сканират и експлоитират останалата част от мрежата или да те използват за муле, да ти заклиучат сервера, да ти изпечът биоса за финал или да си им трамплин за тихо заразяване на останалите дето взимат документи и фаилове от твоя сигурен компиютър. Яко а-)))

Abu Talib

При извънредно полежение или при война, как ще си ползваме данните? Ще трябва АКУМУЛАТОР и нему съвместими компютри.Слънчева енергия и прочее някои нови видове източници на енергия.Акумулирането му е цаката в крайна сметка.Да му мислят военните!

Ти през акумулатора ли се върза към Dir-a ? :)

Много съмнителни кибер атаки и много неадекватна на информация по темата. При всичкото това незаконно следене в нета от държавни и частни институции, никой нищо да не знае... Сигурно ще искат поще повече следене за да хванат "лошите". Но кои са лошите? По дефиция тези, които нямат начина на мислене на стрителите на системата. Истинският въпрос обаче е спрямо какво са определени техните стандарти?

Порт 445 ти е отворен, ако имаш нещо шернато - да речем принтер, папки или нещо друго, ако си в мрежа. През този порт си влиза спокойно. Затова ударените са предимно организации, фирми, институции, т.е. там където има голяма мрежа и всичко е навързано за нея. Или затваряш порта, или трябва да имаш читава антивирусна със защитна стена. Другият вариант - инсталираш ъпдейта на чичо Бил - kb 4012212, но доколко няма да те следи - не знам.

и нито дума за начина на проникване на вируса в ОС... що така, бе?! дайте инфо как влиза, бе! през мейла ли, през ъпдейти ли...?!

Влиза "през задната порта" в превод от английски! Аналогията може да си я направиш и сам.

парадния вход. Творението на "Малък и мек" е абсолютно разграден двор; каквото не е пробвало, само то не е влязло.

директно си влиза, през протокола за споделяне на файлове. достатъчно е да имаш нещо "шернато", т.е. протокола да е активиран, и си готов. и пак се "шервайте" на всякъде - през "умни" телефони, сураттефтери, птички и други обществени клоаки.

Влиза като ти изпратят писмо "Аз съм Алина от Украйна, виж ми последните снимки". И приложени "снимки" в "zip" файл. Никога не си виждал Алина от Украйна, ама си викаш - тя сигурно се е объркала, я да я видя. И щракаш. И си заразен. И после всички от фирмата, с които делиш файлове - и те се заразяват. И всички, които вдигнат тези файлове. Старо като света.

Според експертите атака е потвърдила и друго - ако не поддържате обновен своя Windows, то вие сте изключително уязвими за кибератаки. = разбрахте ли сега - купувайте 10-ката на чичо ви бил, нищо, че ви шпионира... т.е. "елате при нас, за да не дойдем привас". слагайте хр х64 и никакви ъпдейти. доприят стар "хрюша", както казват руснаците за хр , както и стар джиесем с бутони - са най-сигурните неща, срещу бигбрадър, до колкото може да е нещо сигурно в мрежата.

loyola

Баланс: Когато Пешо напише зловреден код го вкарват в панделата, когато ЕН-ЕС-ЕЙ направи същото - нищо не следва!

така е - щото Пешо е конкуренция. не може Пешо да бара там, където монопол има "държавата".

NSA карал ли е работата на болници по цял свят да спре бе, мушмул. Аман от тъпите ви аналогии...

Навсякъде се обявяват ударените агенции от хакерската атака, но не и у нас. При нас е тайна и се мълчи. Като с Чернобил или с урановата вода.

Преди един месец китайски вирус завзе компа ми.Наново преинсталиране ,иначе нямаше да се оправи.

По ко го позна, че е китайски? Беше с дръпнати очи ли?

Излезе ми един жълт дракон с мърдаща опашка, а от устата му излизаше пламък, сякаш беше ял люти чушки ...

Пишеше на китайски йероглифи глупако,а сина ми чете и говори китайски и ми обясни за какво става дума.

Целта е да използваш Windo ws 10. Старите версии не могат да бъдат подслушвани и следени на такова ниво.

дкми

Дали не могат :) Всичко може, не ги мисли за тъпи. Лошото е, че има хора, които си мислят - "за да не ме подслушвт ползвам лайнукс"... и си мислят, че са защитени. Да, ама не. В кернела има маса код, написан от АНС. И така са навързани нещата, че кернела не работи без този код. Води се уж инструмент за сигурност - SELinux.

Че кой те кара да ползваш SElinux? SElinux има във RedHat дистрибуции като Red Hat, CentOS и Fedora, които в България отстъпват силно по популярност на другите линукси. Ползвай като нас debian базирани от рода на Ubuntu, Mint, Lubuntu... Там защитата е apparmour, дето НЕ е писан от АНС. Чети: ht tp s : / / en . wikipedia . org / wiki / AppArmor И между другото винаги можеш да спреш SElinux със една команда и рестарт. Той има модул, не е вграден в кернела и като такъв винаги можеш да го спреш без да ти се наруши работата на машината по никакъв начин. Плюс това за разлика от вирусите и Win бозата SElinux e със отворен код и всеки може да го инспектира - ако беше порта за NSA и разни хакерчета отдавна да е изгърмял и да е спрян от употреба.

еми то има програмки които лекуват и телеметрията на в10, пък какво Ви е страх, че ви следят а ако нямате какво да криете, ако сте тероряги е вече друг въпроса:).

Luna0102

От около седмица имам някакъв вирус на компа, антивирусните нищо не намират, дайте съвет коя антивирусна да изтегля. Предварително благодаря!

Как разбрахте, че имате вирус тогава? Ако имате нещо ценно и не можете да се справите, наемете специалисти да ви поддържат компютъра. Не взимат скъпо.

Luna0102

Това е компютъра на децата пълен е с игри (ползвам го и аз) от седмица ми се отварят прозорци уж за ъпдейтване на някоя програма и като видиш накъде те води, разбираш че няма да се ъпдейтва. От няколко дни виждам Ad-Aware Web Companion, която уж бори вирусите, но самата тя е вирус, никой не я е инсталирал, сама се е домъкнала от някъде. Освен това понякога докато съм в дира се отварят порно сайтове. Та вирус има, въпроса е как да го махна. Ценно кой знае какво няма, игрите на децата са през стийм та могат без да ги купуват отново пак да ги изтеглят, но все пак ако може да се махне вируса...

Напиши в гугъл link, това е руски торент тракер. После в сайта в търсене напиши Avast. Ще ти излезе Аvast free antivirus 17.1.2286 final. Дърпаш торента и инсталираш. Програмата е с лиценз файл готова.

Luna0102

Аваст не ми помогна, Авира също

Модераторе защо скри линка на сайта torrentor. net, нека хората си свършат работа.

Аз съм от същия сайт с Аvira antivirus free 15.0.25.154 2017 Дръпни нея ако искаш и тя е с лиценз файл, само че когато ги инсталираш по стъпки натискаш че имаш лиценз файла и го поставяш.

Luna0102

Благодаря, но Авира не ми помогна, рових се днес, какво разбрах, какво не разбрах, май ще трябва да се преинсталира или някой който повече разбира от мен да го пипне. Ако кажа на мъжа ми ще ме изяде с парцалите, че не се грижим за компютъра, така че ще опитвам :).

Ако ползвате U-torrent, от там влизат всякакви "бацили".

Аз ви казвах, че става дума за някое script kiddie, на което Явор Колев ще прати отряд с бронирани жилетки да му избие опасната клавиатура заедно с няколко пръста от ръчичките.

Дир, отново ли спирате коментари които не ви харесват или ви пречат?Далеко няма да стигнете така. Този форум ако искате да го задържите е за всички които искат да коментират щом в коментарите няма цинизми.

Кибер яко...... кеффффф

Доста показателен начин да усетим колко големи са възможностите на хора, имащи достъп до незакърпени дупки. Представете си какъв достъп до руски компютри са имали САЩ до скоро!!!

Аз пък въобще не ползвам компютъра за друго освен да чета лъжите които интернетите разпространяват- нищо няма в моят компютър или лаптоп- и да го хакнат няма да отида да купя новите им боклуци. Никакви снимки, материали, не плащам сметките по електронен път. Та кой ще загуби?

А ако си падате по конспирации. Новите ъпдейти дето се предлагат може да отварят пробойна за американските служби и на старите Уиндоуси. ;)

дкми

А цялата тая атака ми се струва доста нагласена работа - всички версии на Виндовс, освен 10 са уязвими, и вирусът "влиза" в компютъра сам.... или с други думи: купете си Виндовс 10, иначе.... И все пак, за да сме в крак с американоеврогейските ценности - ПУТИН Е ВИНОВЕН!

Виж сега - всеки два от три компютъра в България са с пиратска ОС, със забранени ъпдейти , за да не се скапе активацията! Ако си мислиш, че тези от М$ пасат патките по асфалта и не са наясно, че от такива клиенти не може и стотинка да вземеш, значи много бъркаш. На този вид потребители нищо не може да им продадеш, щото примерно ако имат 250лв, ще ги дадат за друго ....

Аз пък не знам в Гърция нито един да купува и да плаща за програмите си- всичко е пиратски копия.

Досега не съм имал случай на скапана активация на xp,7,10 от ъпдейт. Е, едно супер неизвестно дъно само. Но и на него се намери правилното нещо.

дкми

Активацията НЕ се скапва след ъпдейт. Проблемът е, че повечето квартални хакерчета, които се водят "спецове" забраняват идеите просто за идеята, че трябва да са забранени. Питал съм такъв защо ги забранява, отговорът - "щото не ми трябват, и само ми товарят компютъра".

Активацията не, но хака се скапва.

Има едни такива устройства, наречни защитни стени. Правят ги американски фирми - Fortinet, SonicWALL, Cisco - не се стискайте, ако данните са ви скъпи!

Най-обикновен рутер върши работа. Той не пуска връзки от външния свят и спира тези, използвани при тази атака.

Да бе, тези дето дават по 2-3 хиляди на година само за дефиниции на файеруолите са пълни балъци! Да слагат по един TP-Link за 25 лв от Технополис и са супер защитени!

глупости :) fw не може да те спаси от вирус...

Ти тъп ли си? Windows да не са го правили клошари от Зимбабве? Време е да се разбере, че американците не заслужават доверие. Майкрософт се осраха за пореден път. Продават скъпо боклук, който вместо да помага, създава проблеми и пречи.

Най-популярната криптовалута, без правителствен и банков контрол, достига невероятните 1700 долара бройката. Часове по-късно, мащабна кибер атака удря предимно държавни и бизнес институции в цял свят, като искат откупа да се плаща в биткойни. Вярно, общия брой на засегнатите машини е нищожен, но пък е важно да се види кои все пак са ударени. Както е и вярно, че искат само по 300 долара, и са събрали 30-40 хиляди досега, което не е нищо. Не ми казвайте че сте чак толкоз заслепени от "русия е виновна за всичко!" ....

А твоята версия за "кой е виновен" каква е? Сорос? Може. Той си е бая спекулант, ама баш пък с биткойни ще е ново за него.

Извод: Колкото повече залагаме в бъдеще на IT сектора и в частност изкуственият интелект толкова повече ще се превръщаме в роби на собственото си произведение. Голямата грешка която допускаме е че все повече се осланяме на тези технологии без да си даваме сметка че те постепенно отнемат човешкото от нас. Защото вместо да ни дава повече време за нас то всъщност отнема още повече от времето ни.

някой на това разчитат. отдавна интернет стана боза

Утри един път с мотиката по компютора и ходи сей ръчно кукуруз.

Ако строяха автомобили както сега се пише софтуер щяхме да имаме каруци с по 600 коня и кожен салон. Т.е. мощни, що годе удобни и с нула мисъл за сигурност. Не е проблемът, че имаме полезен софтуер, проблемът е, че повечето фирми инвестират в сигурност абсолютния минимум (или по-малко).

Питай прабаба си какво е да си на къра от преди изгрев до залез и после пак ще си поговорим за това кой колко свободно време има и е имал.

И най-вероятно службите в САЩ си изискват пробойните от производителите на ОС. Нищо че после се правят на възмутени. Това е цирк за пред хората.

Да бе да всъщност точно през обновлението на счупеният джам се провира вирусът.

Въпросният код беше използван за написване на криптовируси и при предишни атаки именно от руски хакери! Тогава пострадаха много бългрски граждни и организации, като характреното беше, че вирусът проверяваше в регионалните настройки къде е разположен заразеният компютър и ако там беше избрана страна от бившия СССР, въобще не се активираше! Вероятно са искали да се предпазят от разследване на ФСБ и разкриване. За съжаление духът вече е пуснат от бутилката и е въпрос на време кога ще ни удари поредният му вариант!

А може би им е писнало от разни критповалути без правителствен и банков контрол, които удариха 1700 долара парчето точно преди кибер атаката. И ей ти сега повод за промяна на законите.