Байройтският университет отне докторската титла на министър

Германският университет в Байройт отне спорната докторска титла на министъра на отбраната, пише "Франкфуртер алгемайне цайтунг", цитиран от "Фокус".

Обратно в новината

Коментари - Байройтският университет отне докторската титла на министър | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

значи не са толкова безпогрешни учените на Запад. Защото тези които са му присъдили титлата- това са също професори- те не са ли чели дисертацията му. Не са ли видяли че е преписал. Ако е така значи СА НЕВЕЖИ.

Разликата е там, че те си признават грешките - и резултата е налице - този е аут за 10 дена. Ако тези професори подхванат БАН, не знам дали биха останали и 300 човека "учени". То може бни затова т.н. "учени" в БАН за друго не стават. И изпитват ужас че ще ги пренасочат да работят към други институти или университети. Защото сега си плюят един друг в устата, а тогава ще се види че повечето от тях не стават и чеп за зеле. А конкуренцията е най-сериозният критерий.

След 1989г. една много голяма част от учените от БАН тихомълком емигрираха в САЩ и в Западна Европа. В академичните институции имам предвид - някои дори създадоха свои групи. Често попадам на много познати имена в авторските колективи на статиите, които чета. Недей да спориш с мен - аз съм докторант в един европейски University of Excellence, пред защита съм. Колкото до БАН - критериите за получаване на докторска степен са същите, както и навсякъде. Искат се определен брой публикации в реномирани международни списания.

ок, стига вече с тия безмислени коментари - ама защо рецензентите не са забелязали... как си представяш тия рецензенти да знаят буква по буква всичката литература в целия свят по въпроса и да знаят от едно четене че нещо си е преписано отнякъде... и да не се заблуждаваме - ако се захванат да проверяват всички дипломни работи и дисертации, със сигурност ще открият подобни преписани текстове в над 90% от тях... ако тои си беше направил труда да перифразира пасажите със свои думи, нищо нямаше да се хване защото тия които са ровичкали със сигурност ползват търсачки които откриват само идентични текстове... а за българските доктори на науките да не говорим - как в унсс преподаватели примерно пишат шестици на студенти които им превеждат текстове от англииски, за да си ги пишат ония в дисертацията като свои... сам си е виновен че се е хванал с дисертация когато е бил зает като министър - не му стига благородническата титла, ами иска и докторска отпред...

Не е точно така. При хуманитарните дисциплини, където практически резултати отсъстват, плагиатството е много лесна работа. Виж, при нас, в природо-математическите науки е почти невъзможно - пиши и преписвай каквото искаш, ако нямаш определен брой публикации в международни списания, все едно нищо не си правил. А тези публикации са рецензирано свидетелство на практическите резултати от твоята работа, които задължително трябва да са оригинални.

Публикациите също са нещо относително. От една страна там също могат да се преписват чужди резултати. И да се правят анализи на основата на чужди резултати. Съвременните компютърни технологии дават огромни възможности. Всеки който има повече от 15 публикации зане нещо просто - трудно се пишат първите 10. после можеш да ги караш на конвеир. и да си ги защитаваш на удобни местенца. пуък ако пишеш пред името си един, двама "академици", работата е опечена. Нищо че по същество публикацията може да звучи така: " Относно влиянието на духовата музика върху духовния живот на духовенството". Народа го е казал малко по-просто: "За чий х... му е на попа свирка". но горното звучи много "по-наукообразно" ето в това е проблема на БАН и други като тях - тахната цел не са научни постижения, а науко-образни публикации.

Амчи, да, виновен е не мошеникът, а потърпевшите. Евалах, бе, сигурно си гербер!

Упсс, jftf не оневинява г-н цу Гутенберг, а просто подчертава, че и рецензентите трябва да си понесат отговорността, което е съвсем резонно. Ако не си достатъчно компетентен в материята - не се хващаш да правиш рецензия на дисертация, в обратния случай си съпричастен на случилото се и дължиш обяснения.

ДО SIM Вашият коментар е наистина голяма простотия и със сигурност е потвърждение на това, че простотия се римува с шафрантия!

Хорово пеене + свирка= Любка ЦУ Гутенберг

Матрьошке, като ви е на толкова високо ниво образованието, а на германците на толкова "ниско", що не сте по-развити от тях? Що не патентовате повече полезни модели, не извършвате толкова открития и прочее? Що вашите университети не са водещи? Само самочувствието ви е по-голямо, но по рабфаковско-съветски кухо.

Какъв му е проблема?В Перник има нов университет,казва се "ПУТКА",който не вярва може да провери!Та за новия университет ще бъде чест да го направят доктор дистанционно срещу някой лев.

Какво значи да се плагиатства? При всеки доклад, дипломна работа или десертация има един тлъст списък с използвана литература. То няма начин да не използващ чужда литература. Иначе трябва наново да откриващ закони, изводи и формули :)

Наистина ли не знаеш или се правиш?Ами този списък е за използваната литература,а ако ползваш чужда публикация и не го отбележиш си и плагиатсктво.

Ами не знам дали знаете,че и тук има българска връзка .Доведената майка на въпросния господин е българка, горе долу на неговите години.Казва се Любка и беше много "шавлива" хорова диригентка, а после прилъга бащата на въпросния. Така че, зад всяка простотия в света има и българска шафрантия .

Хайде стига си плюл. Доведената му майка нито го е раждала, нито му е помагала за дисертацията.

Не рзабрах само защо да е била ''шафрантия'' - жената си е отишла там с висококвалифицирана професия, срещнали са се, влюбили са се и са се взели.....такива неща стават всеки ден по света. Ама, дай сега да оплюем жената, защото не се е пуснала на някой мазен ганьо - общ работник.

Сещам се за вица за семейство пенсионери дето гледали една вечер порно, по едно време мъжът казал: е хайде вече да си лягаме, а жената : ама чакай още малко да видим накрая, може и да се вземат .... Та исках да кажа, че когато тъпа п...а се исказва обикновено се получават такива неща!

А пък ние си имаме политик - консултант по маркетинг и хидроинженерство на проекта Цанков камък. И всичко му е редовно, сигурно затова не си подава оставката, нито даже се извинява. Най-вероятно сам си е подготвял материалите, свързани с консултирането.

Сюжетът на този европейски скандал е футуристичен в български превод. На запад вниманието на участниците в управлението е насочено към авторството на идеите; у нас сега се води пропаганда да се атестират продукти на храненето, при това се твърди, че регламенти ще лекуват криминогенната икономическа среда. Обобщено, при нас важи максимата: не ме слушай какво ти говоря, ами гледай какво върша. У нас Гутенберг щеше да бъде м-р на образованието

Ако у нас се проверят дипломите на всичките ДПС дупетати и други кадри от Шуменския университет, догановата дисертация от СУ, всички юристи от ЮЗУ, много интересно ще стане - ще си останат без "ВИШО" на бърза ръка! Същото се отнася и за езиковата им квалификация - не могат да издържат нито един изпит за владеене на език, включително български - говорят и пишат неграмотно, употребяват твърде много диалектни и просторечиви думи... Но ние не сме Германия - у нас номерцата им минават вече толкова години!

В този ред на мисли трябва да покажат на ББ и на ЦЦ дипломите и дисертациите. Мен по-ме вълнува на каква тема е давал консултациите физкултурника. Предполагам акцент на дисертацията му е "Контрабанда", а "консултациите" са на тема "Организирана престъпност или как срещу някой лев да не закачаме ТИМ" и "Контрабанда и защо Танов й пречи".

Ясно се видя на какви теми е консултирал Доган. Човека с образование тип Рабфак (когато е станал доносник на ДС, чак тогава се е уредил за студент. А иначе и досега щеше да пасе овцете в с. Дръндар, Варненско) и дисертация от АОНСУ. интересна е квалификацията на един друг мушмурок - доц. д-р Тракторов - селското училище в Тетевенския Балкан, средно милиционерско, а после Рабфак като старшина-милиционер. И купен докторат. не по-малък инетрес буди и образованието на агент Гоце - и той доносник, милия. Специалист по История на БКП, и той с нещо като Рабфак. А както вече казах занем как се дават докторати на партийни функционери. Станищката е върхът. Специалист по съветските униформи. Е, чудно ли е тогава че тези мушмуроци, освен за научни сътрудници в БАН, партийни функционери и депутати за друго не стават? А доц- д-р Тракторов стана и престъпник. И като следствен продължава да е такъв.

Ей какви сте глупаци... сложили сте снимка на Министъра на икономиката им, ей ей ей ...

Снимката е правилна. Копи пейст от немски сайт е.

Баш той си е на снимката. А иначе може да си го срещал в нета като министър на икономиката и технологиите, но това беше през първия мандат на Меркел като канцлер. През втория мандат на Меркел, а и по настоящем вече е министър на отбраната :-)

А ако се запитаме какви са дипломите на доц. д-р Тракторов, дали в Германия някой би му признал даже и средно образование. Или пък Рабфак-овските дипломи на доносника агент Гоце, и половината "научен елит" от БАН. Да, в Германия "нема лабаво", както би казал покойния бай Тошо. А тук знайни и незнайни мутри и мутъреси си накупиха дипломи от знайни и незнайни университети, като този в село Горно нандолнище. И на никого не му прави впечатление - те повечето кадри на БСП са с Рабфак или АОНСУ, което е почти същото. Е, за депутати и партийни пропагандатори стават, но иначе за 5 стотинки работа не могат да свършат. Както и тези от ДПС-то. А хората с нормално образование работят за по 500 лв. Е, германците отново ни показаха нагледно как трябва да стават нещата. Браво!

Дипломите на БАН са напълни реални. Престани да завиждаш на образованите хора, сред които не попадаш.

Ама сериозно? И на всичките - от "академик"-а от незнайното селце, до такива мастити "учени" като доц. д-р Тракторов - със срдно милиционерско и Рабфак. А дали оразованието на Доган в АОНСУ е легитимно? С дипломите на някои от тези "зрънца" в Германия няма да благоволят и да си избършат задниците. И е добре да гледате още веднаж един много хубав български филм "Двойникът" с Т. Колев. Ще ви раздразни вас другарите от БАН, ама така стоят нещата някъде.

Драги КГБ, имам диплома от ЛГУ - от 1990 година . Както сега комуникирам с новоизлюпени специалисти от знайни и незнайни университети , а и с тези от Германия - би могло да се поспори дали мое Рабфаковско образование е толкова зле. В повечето случая значително по-високо и като качество и като обем.

Това е много хубаво. До 1990 г дипломите в СССР от Москва и Ленинград значеха нещо. Но не всичките. Едно е диплома от ВТУ имени Баумана, или от МГУ, съвсем друго от "университета" от станица Пиздрванская. В този смисъл има огромна "ножица" в нивото между най-добрите и посредствените. И в момента нещата са същите, а може би доста по-зле - има няколко елитни университета, останалото е талаш. Дипломата от МГУ или ЛГУ, като от МЭИ, да речем има един огромен недостатък - обучението по фундаменталните дисциплини е добро, но всичко, което касае съвременните технологии е безкрайно остаряло. и докато за история или археологфия това няма значение, за информатика и компютърни науки е кричино важно. Бъдете спокойна, т.н. "новоизлюпени" специалисти, завършили и в Русия са на много ниско ниво - поне в областта на компютърните технологии и системите за управление. Направо са жалки. Вероятно е така и ри други високо-технологични спецаилности. И докато преди 20 години изоставането е било 5- 6 години, сега изоставането е 20 години. като отчетем факта че всеки що годе по-образован е заминал на Запад или в САЩ, в Русяи са останали полуграмотни инженери, учени от времето на АН СССР, и вечно пияни специалисти. От такива хора не може да се очаква нещо кой знае какво.

Бих добавлил и дипломите на бизнесмените от ТИМ. Да плачеш и да се кръстиш..

Тия са ясни - мутри с военно образование. Но нека бъдем коректни - дипломата от Военно-морското училище е една от малкото които са международно признмати. Страшното е когато имат претенции за големи "учени" хора с диплома от Рабфак и АОНСУ. Като висшите ръководители в БАН, и разните там чл. кор. от рвемето на милиционеро-социализма. С титли получени по партийна линия и за заслуги като доносници на ДС.

Аз още не съм си взел дипломата за висше, но заплатата ми е 7 бона на месец. Ако човек е кадърен и знае може и без диплома да се оправи, макар че е по-трудно.

Ех, ех, пак се сетих за една мечта! България да обяви война на Германия, войната свършва за ден-два и ставаме поредна немска провинция, протекторат, анклав или както кажат немците. И после почват: простотия от наша страна-плющене от тяхна, ... докато не се научим :-D

аз сум за с 2 руце ! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

готово, зевзек! аз пък тук ще кажа две три подкрепящи думи на колегите немци и работата калаидисана... :д язък, че няма бутонче Like в Dir-а.

Брато двама сме бе !!! Давай да обявяваме нещо- каквото и да е - само да дайдат германците и да изметат тая гадна плява от народно събрание , от министерства ,общини , държавни служби и всичко подобно !!!

да не са луди да си цапат рацете с бългрската кочина. ще ни бят като "маче у дерек" и после ще ни оставят да си ближем раните... на никои не сме притрябвали *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Сега дали пише по немските форуми: "Това само в Германия може да стане!" както биха пишат българите в такива ситуации - че само у нас стават такива скандали :-)))

У нас това не може да стане... ще се сформира комисия и ще се установи че всичко е редовно... дори и професорска степепен ще дадът

В България 98% от дипломните работи са преписвани - дали от други такива или от книги няма значение, важното че са точно такива плагиатства. Ако тръгнат да отнемат дипломи няма да останат висшисти.

при швабите нема лабаво, анцу, двайцу,драйцу и ..аут, а на нас да ни е честита Калинка,Р.Желева,С.Дянков, Шибаняка и ... Боже помогни ми не мога да ги изброя всичките...

Нема да ,затова толкова време ,след като е написана ,чак сега се разбира . Мирише ми ,че си е платил за Дисертацията и след това направо си е подкупил и Комисията . Значи ,това си е международен синдром .АХА я