МВР очаква до 10 000 бежанци, може да затвори границата

Около 1400 са сирийските бежанци, които са влезли в България до момента. Ако кризата в Сирия се задълбочи, до края на годината могат да се очакват между 6000 и 10 000 души. При необходимост страната ни може да затвори границата си с Турция.

Обратно в новината

Коментари - МВР очаква до 10 000 бежанци, може да затвори границата | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

олигофрените не могат половин година да разберат откъде е влезнал бургаския атентатор, ще спират бежанци , пази боже от идиоти. досега са влезли над 10 000 , а не 1300 както пишат, просто не им се обаждат или си плащат.

Не на гнусните чалми.

О майко моя, Родина мила!

Само ден след като затворите границата с Турция, шофьорите от транспортните фирми ше ви откъснат главите... Само се пробвайте......

Ауу колко ни страхуват шофьорите

Време е да се затворят всички граници и да се възстанови "Изходната виза".

Винаги са добре дошли бежанците, в България има място за всички, колкото повече толкова по добре, стотици джамии пустеят, ще се подмлади престарялото население, ще се разнообрази мултикултурата. Добредошли скъпи сирийски братя и сестри!

Във коментара ви сменете само думата "България" с думата "Турция" и ще отразява действителното и вярното положение:)

"Във" се пише пред думи започващи с "в" или "ф", освен ако не сте поетеса? За тях не важат граматичните правила.

като започне битката за сиря , маи ще трябва да строим нови синагоги!!! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

niama takava sila koiato da spre bradiasvaneto na evropa.demokratite shte izviat vsiako vratle koeto posmee da napravi tova.

И още един аспект: новините.бг Сирийските бежанци разпалват верска война в България? 18 02.09.2013 10:20 Шиити и сунити може да влязат в сблъсъци на наша територия Крайно радикализиране на сирийските имигранти у нас е възможно, пише в. "Репортер". То ще доведе до запалването на основния конфликт на верска основа между шиити и сунити и може да прерасне във война на наша територия, предупреждават арабисти пред изданието. По думите им много от бежанците са вярващи мюсюлмани сунити, които подкрепят опозицията. Те са сигурни, че ще отидат в рая, ако загинат във война като мъченици.

сунитите директно вав франця, а шиитите в германя!!!след дваисет години ще ходим да освобождаваме тези страни!!! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

"...Президентът Росен Плевнелиев обсъди хуманитарния аспект на кризата в Сирия с еврокомисар Кристалина Георгиева 02 септември 2013 17:18 Агенция "Фокус"...Обща бе оценката на президента Плевнелиев и комисар Георгиева, че мащабът на кризата е такъв, че изисква обединение и мобилизация на всички възможни средства.Т.Е.- ЩЕ СЕ ВАДЯТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПАРИ ОТ БГ. ДЪРЖАВЕН БЮДЖЕТ И МОЖЕ ДА СЕ ТЕГЛИ И 2РИ, ИЛИ 3ТИ ЗАЕМ! САМО, ЧЕ АЗ НОВИ ЗАЕМИ НА ПОЛИТИЦИ ЗАРАДИ ТЕХНИ НЕПРАВИЛНИ ЗА БЪЛГАРИЯ РЕШЕНИЯ НЯМА ДА ПЛАЩАМ! ДА СИ ГИ ПЛАЩАТ ТЕ!

Вие не сте хора, не сте и българи. Българите винаги са приемали и помагали на хората в нещастие. И преди 100 години, едва освободени от турско сме приемали арменци и 18 година сме приемали руснаци белогвардейци и казаци. А ако не е била помощта на руснаци, сърби и румънци които да приемат нашите хъшове никакво освобождение нямаше да видим.

Аз съм човек и българка. Но не мога да допусна бг. държава да подхвърля по 200 лв. пенсия на баща ми и по 179 лв. пенсия на майка ми след 40 години трудов стаж при плащани социални и здравни осигуровки, България да няма пари да им увеличи пенсиите, а да има пари за издръжка на 10 000 чужденци, част от които е възможно да са и религиозни радикалисти. БЪЛГАРИЯ Е ДЛЪЖНА ДА ОСИГУРИ ПЪРВО НОРМАЛЕН СТАНДАРТ НА ЖИВОТ НА СОБСТВЕНИТЕ СИ ГРАЖДАНИ, СЛЕД КАТО 40 ГОДИНИ ТЕ СА СИ ПЛАЩАЛИ БЕЗ ХЪН- МЪН ОСИГУРОВКИТЕ И ИМАТ 40 ГОДИНИ ТРУДОВ СТАЖ, А АКО ИМА ФИНАНСИ И ДОПЪЛНИТЕЛНИ ВЪЗМОЖНОСТИ- ЕДВА ТОГАВА ДА ПОЕМА 10 000 ЧУЖДИ ГРАЖДАНИ.

Уважаеми ти май не разбираш, ние пак бихме помогнали на сърби, арменци, руснаци и прочие,но онези "различните" не ги желаем.

Абе какво говориш ти бе-морал ли ще ни четеш тука -земи ги у вас тогава-ний сме най-бедните в Eu-не можем да решаваме проблемите на тиа че решили да си събарят държавата-колко камикадзтчета ще се промъкнат като бежанци -можеш ли да кажеш -и стига толкова ислямизация на държавата ни-не щем тук чалми -утре нямя да можеш да ги изгониш -

приемали арменци и 18 година сме приемали руснаци белогвардейци и казаци!!! не и духовните приварженици на ердоган великолепни !!!защо не отиват в саудицка арабя, катар, кувеит ???оцкоро имаме американска демокраця в ирак!!! те са саседи да отидат там!!! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Какво чакате, затваряйте я /границата/ отсега !

Престанете да ги пускате тези -нямат тук работа -никой не е виновен , че тия си правят гражданска война , к ой гарантира че няма да се примъкнат камикадзета и да станат спящи клетки на световният ислямски тероризъм- държавата ни изнемогва -не може се заниава със работите в сирия -тия нито са християни нито са славяни - изобщо не ме интересуват -който реве да си гиземе у тях -стига толкова ислямизация на България !

АЗ НЕ СЪМ ЛИ ЧОВЕШКО СЪЩЕСТВО БЕ ВАЩА МАМА.НЕ СЪМ ДОШЪЛ ОТ МАРС. РАБОТИЛ СЪМ 40 Г. ЗА ТАЯ ДЪРЖАВА, КОЯТО МИ СЕ ОТБРАГОДАРЯВА С 200 ЛВ. ПЕНСИЯ. ТИЯ С КАКВО СА ПО-ДОБРИ ОТ МЕН? С ТОВА, ЧЕ ПОЛИТИКАТА НА ИЗРОДИ СЪСИПА ДЪРЖАВАТА ИМ. ДА СИ ГИ ВЗЕМАТ В АМЕРИКА.

Не искаме чалми и фесове

Това е проблем с над 10 годишна давност, а килимчетата започнаха да ги изнасят преди около 2-3 години.

Сидеров уж ги атакуваше, а сега си пие кафето с Местан. Продаде се мръсника за 30 сребърника

Това не са бежанци, а скакалци. Как се борят скакалците-избиват се или ти изяждат природата и храната. Повече без коментар-ясно и категорично. Границата се затваря и картечници с повече патрониии. Айде море майката...

Предлагам и да се затворят за турските гастарбайтери. Да заобикалят откъдето искат никой не е длъжен да им търпи мизерията и да задръстват движението.

А някой сеща ли се, че това са човешки същества? Сещате ли се, че до преди 25 години много от наште родители са се молели да имат шанса да избягат и да намерят подслон и спасение на запад. Помислете, че колкото и лошо да живеем, тези хора искат да дойдат тук, защото там е още по-непоносимо! Много от вас довчера реваха, че британците не ни искали и нямали право да ни затварят границите!

Българите сме ЕС граждани- британците ще плащат солени глоби в Съда на ЕС за недопускането ни в Ю.К. За да ползваме този статут, станахме член на ЕС и ОТДАДОХМЕ СУВЕРЕНИТЕТ. Сирия е с ЦЯЛ / НЕОГРАНИЧЕН ОБЕМ/ СУВЕРЕНИТЕТ.Съжалявам, че там се избиват хора, но наистина трябва да се мисли преди всичко за националната сигурност на България. Приели сме бежанци, но 10 000 човека- НЕ! Няма как да им предоставим необходимите условия за пребиваване и издръжка!

Да сещаме се... че избягалите от България първо бяха въдворявани в лагери в които ичзчакваха решението на страната в която са обявили че стават невъзвращенци дали ще им даде политическо убежище... или пък ще ги върне на режима. Никога ли не сте се питали като как така лежалите по затворите невъзвръщенци са толкова много, че някои са успели да лежат и по два-три пъти за същото.

Българите отиват в Англия и другите западни страни за да работят. Не са на социални помощи. Ние сме част от цивилизованата християнска Европа, колкото и на някои да не им се харесва това. Носим друг мироглед, ценности и култура, различни от азиатските. Не си налагаме начина на живот, където и да отиваме, и лесно се вписваме в Западния свят. Един българин не точи европейската социална и здравна система. Ние по презумпция сме образовани, работещи и цивилизовани. Била съм на гости в Скандинавието. Тамошните "малцинства" ги настаняват в държавни жилища, отпускат им се средства, те си ходят с брадите и чаршафите и се опитват да си наложат своя начин на живот. И са много раздразнителни по темата за расизма.

на сирийските бежанци по видове и възраст ,де ! Това "човешки същества " е прекалено общо . Има етнически кюрди -над 10%,палестинци ,и др,както и няколко ТЕРОРИСТИЧНИ ОРГАНИЗАЦИИ ,КОИТО СА ВОЙНСТВУВАЩИ ОТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ ........Около 75% от бежанците в някои лагери са "деца" ,и над 50% са деца под 11г ,като са ТАКИВА ДЕЦА,ОТ КОИТО САМО 10% ЩЕ СЕ ОБРАЗОВАТ .....В Турция видя ли записите как такива тийейджъри с деца вдигнаха бунт с насилие,защото не им угодили с някаква прищявка тяхна /те самите не изпълняват човешките си задължения за задължително образование за труд,ами се размножават и изнудват с насилие за доминиране ,рушили административни сгради в Турция ,наложило се да ги усмиряват с водна струя ,и....Турция вече не ги иска,така че повечето са се насочили към братския иракски кюрдистан в северен Ирак, много и в съседен ливан -там също не ги искат,защото през десетилетията само се множат ,крадат ,и убиват,не изпълняват равни човешки задължения за квалифициран труд и данъци за общите държавни разходи за болници,училища,пътища,вода и ток ...........

Кристалина,нали отговаря за бедствията?Да действа.Да иска помощ от Европа за бежанците.За тях поне нещо да направи.За земетресението в Перник не си и помръдна пръста.Даваха една сирийска учителка с 3 деца.Искала в Турция да си изкара документи за Европа,но са я насочили към България.Жената бяга от ужаса,да спаси децата си.Жената си каза,че Асад няма вина.Разрушенията и убийствата ги вършат опозицията,2/3 са някакъв чуждестранен контингент.Районите с християнско население са били унищожени,много убити християни имало,църквите съборени.

България не трябва да приема повече бежанци-мюсулмани.Защо Турция или друга богата арабска страна не ги приеме.И кой им е виновен за войната.Те сами си я правят.Жал ми е за тях, но повече ми е мъчно че обикновените българи са подложени на Геноцид.Кой го е грижа, че нашите баби живеят със 150 лв на месец , че много хора са безработни, че българите в България се стопяват всяка година.А виждате че те водят по 10-12 деца и ще продължават да раждат тук в България.Така че те няма да изчезнат, но ние ДА.

СПРЕТЕ ГИ!!ЗАТВОРЕТЕ ГРАНИЦАТА!!НИЕ ОСТАНАХМЕ ПО МАЛКО ОТ ТЯХ И ВСЕ ХОРА ВЪЗРАСТНИ.НА 3МИЛН.И ПОЛОВИНА НАСЕЛИНИЕ ТЕ СТАВАТ ПОВЕЧЕ ОТ НАС.СДПРЕТЕ ГИ И НЕ ГИ ИСКАМИ.ТУРЦИЯ Е ДОСТАТЪЧНО ГОЛАМА И ОБШИРНА.КАКВО ПРАВЯТ ПРИ НАС?ЗАЩО НЕ СИ СТОЯТ ПРИ МЮСОЛМАНИТЕ.МЮСОЛМАНИН НЕ СЕ ПРОМЕНЯ, НЕГОВАТА ЖЕСТОКОСТ Е НЕУЗНАВАЕМА.В ЕГИПЕТ ГОВОРИХ С ЕДИН ХРИСТИЯНИН И НЕ ЖЕЛАЯ ДА ВИ КАЖА КАК СА ГИ МАЛТРЕТИРАЛИ И УНИЖАВАЛИ И ТО ПРИ МУБАРЕК, А ПОМИСЛЕТИ СИ КАКВО СТАВА СЕГА.НЕ И ИСКАМИ!!!ДА СИ СЕДЯТ ПРИ МЮСУЛМАНИТЕ.

Ще ни съсипят и без това скапаната социална политика. Плодят се като мишки - за 4-5 г поне 4 деца. И от чии данъци ще се плащат детски и майчинство? Жените не работят , ама ела да видиш как пълнят количките в супермаркетите. Мъжете кога работят , кога не. А откъде вземат пари за стандарта , който поддържат? Европа като ги иска , да си ги прибира. Стига добрини...

Вероятно зад паравана на легалния си бизнес много от тях продават наркотици или се занимават с оръжия.

Ти откъде знаеш кой какъв е ,бе нещастнико?Цялата измет мюсюлманска идва да се настани и плоди тук,да иска пари ,работа ,жилище,а между тях са утрешните терористи. Лайно си ти ,а не гражданин!

Държавният глава подчерта, че позицията му е съвпаднала изцяло с тази на президента на САЩ Барак Обама. Хахаха, политическото чехълче имало позиция. Ами нали твоята позиция е такава, каквато ти я диктуват кукловодите от Брюксел и Вашингтон? България е васална страна, без право на собствена политика, която плаща васален данък на Брюксел и която трябва да скача като пуделче щом господарите подадат заповедта.

СМешни мръсни комунисти ,от кого ще противодействате смешните ви планове за борба с тероризъм. Това не са ТЕРОРИСТИ БЕ БОКЛУЦИ МРЪСНИ ,ТОВА СА ХОРА В ЧИЯТО РОДИНА БОМБИ ,ПРАВЯТ ХИЛЯДИ ХОРА И ДЕЦА ВСЕКИ ДЕН НА КАЙМА !!! НАДЯВАМ СЕ ЧЕ НЯКОГА ЩЕ ДОЙДЕ ДЕН В КОЙТО НА ВАС СЪЩО ЩЕ СЕ НАЛОЖИ ДА НАПУСНЕТЕ МАЙКА БЪЛГАРИЯ ,КАТО ТЯХ ,А ИМЕННО ,КАТО БЕЖАНЦИ !!! АМИН ,ДАЙ БОЖЕ !!! В СЪБОТА ГЛЕДАХ ПРЕДАВАНЕ ПО БТВ -РЕПОРТЕРИТЕ В КОЕТО ГЛАВЕН ГЕРОЙ БЕШЕ ЕДИН,ДРЕБЕН ,МЪНИЧЪК НА РЪСТ ,МЛАД МЪЖ ..ИЗБЯГАЛ ОТ СИРИЯ ОСТАВИЛ ТАМ БРЕМЕННАТА СИ ЖЕНА И ИЗВЪРШИЛ НЕПРОСТИМИЯТ ГРЯХ ,ДА ВЛЕЗНЕ НЕЗАКОННО В БЪЛГАРИЯ,НО СЛЕД КАТО НЯМА ДОСТА ВРЕМЕ ВЕСТИ ОТ БЛИЗКИТЕ СИ ,ТРЪГВА ДА СЕ ПРИБИРА И ТОГАВА...БИВА АРЕСТУВАН ОТ КОМПЕТЕНТНИТЕ ОРГАНИ НА МВР - И СЕГА КАТО ВСЕКИ ЕДИН ДОЛЕН ПРЕСТЪПНИК ЩЕ СИ ИЗЛЕЖИ ГОДИНА И 3 МЕСЕЦА ! ГЛЕДАХ ГО В ЗАТВОРА,КАК ПЛА4Е КОГАТО ВИДЯ ДЕТЕНЦЕТО СИ ,ЧИЕТО РАЖДАНЕ БЕШЕ ПРОПУСНАЛ ....ГЛЕДАХ ГО И СИ МИСЛЕХ НА КАКВО Е СПОСОБНО ЕДНО ТАКОВА МАЛКО НА РЪСТ МОМЧЕ...ЗА СЕМЕЙСТВОТО СИ !!! а ВИЕ ЗАТВОРЕТЕ ГРАНИЦИТЕ ТОЧНО КОГАТО ЕДНА ДЪРЖАВА ИМА НУЖДА ОТ ПОМОЩ !!! ПАРИТЕ СА НА НАРОДА И АЗ БИХ ГИ ДАЛ ЗА ТЕЗИ БЕЖАНЦИ ,НЕ ЗА ДА ГИ КРАДЕТЕ ВИЕ !!!

Абе пиши се Красимир Кънев, що се свениш

Хайде, марш в Анадола, щом това пожелаваш на България! Ние и да стигнем до тяхното дередже от Сирия убежище няма да искаме. Много са ни далече. Отиди да им помогнеш!

Защо падат бомби в Сирия че не разбрах??Ако Сирийците са решили да правят нещо дойдоха ли да ни попитат?КАК? ЗАЩО?Ние започнахме ли гражданска война че е най-лесно!?Къде са им партиите водачите програмите?Къде са им изборите?Най-лесно е да запалиш дома си и да ревеш за помощ!За твое сведение комунисти в България няма!Материалната база е частна собственост!От22години е капитализъм!Ако е останал някой той пикае с катетър или има пеисмейкър!Състоянието на България е резултат от обществените отношения а те се определят от частната собственост!И за да помогнеш първо помогни на себе си!

Не че нещо ама в Блгария НЯМА сирийски БЕЖАНЦИ. Има хора които твърдят че са дошли от Сирия и това което нашата държава може да направи за тях е да им даде примерно хуманитарен статут. А и да им се напомня от време на време че подлежат на наказателно преследване според законите на Българската държава. Чл. 4. (1) Всеки чужденец може да поиска предоставяне на закрила в Република България в съответствие с разпоредбите на този закон. (2) Искането за предоставяне на закрила се осъществява лично и по собствена воля. (3) Чужденец, влязъл в Република България, за да поиска закрила, или който е получил закрила, не може да бъде връщан на територията на държава, в която са застрашени неговият живот или свобода по причина на раса, религия, националност, принадлежност към определена социална група или политическо мнение и/или убеждение или той е изложен на опасност от изтезания или други форми на жестоко, нечовешко или унизително отнасяне или наказание. (4) От правата по ал. 3 не може да се ползва чужденец, търсещ или получил закрила, за когото има основания да се смята, че представлява опасност за националната сигурност или който, веднъж осъждан с влязла в сила присъда за тежко престъпление, представлява опасност за обществото. (5) Чужденец, влязъл не по законоустановения ред в Република България, за да поиска закрила, пристигайки направо от територия, където са били застрашени животът и свободата му, е длъжен да се представи незабавно на компетентните органи и да посочи уважителни причини за незаконното си влизане или пребиваване на територията на страната. Чл. 5. Чужденците, търсещи или получили закрила в Република България, имат правата и задълженията по този закон и носят гражданска, административнонаказателна и наказателна отговорност при условията и по реда за българските граждани.

че ще затвори КПП-тата? Кой е казал, че т.нар. бежанци ще преминават от там. Те и сега си минават от където им скимне, че и гората палят за да ги намират. Разграден двор и буренясал при тава - ето в какво се превърнахме след 25 години преход.

да направим като берлускони с либийските бежанци, да им дадем българско гражданство, от там ще плъпнат из целия ес

Превземането на Европа без бои....аз сам 4увал това..Затворете границите ,господа европеици,макар 4е ве4е е късно.....

ДИРЕКТИВА 2011/95/ЕС НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА от 13 декември 2011 година Член 26 Достъп до работа 1. Държавите-членки разрешават на лицата, на които е предоставена международна закрила, упражняването на дейност като наети или самостоятелно заети лица при спазване на общо приложимите правила за съответната професия и за публичната служба, веднага след като им бъде предоставена закрила. 2. Държавите-членки гарантират, че на лицата, на които е предоставена международна закрила, се предлагат дейности, като възможности за пълнолетните лица за обучение, свързано с работата, професионално обучение, в това число курсове за обучение за повишаване на уменията, практика на работното място и консултации, предоставяни от бюрата по заетостта, при условия, равностойни на условията за собствените им граждани. 3. Държавите-членки се стремят да улеснят пълния достъп на лицата, на които е предоставена международна закрила, до дейностите, посочени в параграф 2. 4. По отношение на възнагражденията, достъпа до системата на социална сигурност за дейността като наето или самостоятелно заето лице, както и други условия, свързани със заетостта, се прилага действащото право на държавите-членки Член 29 Социални грижи 1. Държавите-членки гарантират на лицата, на които е предоставена международна закрила, получаването в държавата- членка, която им е предоставила такава закрила, на необходимите социални грижи, както е предвидено за гражданите им. Член 30 Медицински грижи 1. Държавите-членки гарантират, че лицата, на които е пре доставена международна закрила, имат достъп до медицински грижи при същите условия, както за гражданите на държавата- членка, предоставила такава закрила. 2. Държавите-членки предоставят при същите условия, както за гражданите на държавата-членка, която е предоставила закрилата, подходящи медицински грижи, включително, където е необходимо, адекватно лечение на психични разстройства, на лицата, на които е предоставена международна закрила, които имат специални нужди, като например бременните жени, лицата с увреждания, лицата, които са били жертви на изтезания, изнасилване или на други тежки форми на психическо, физическо или сексуално насилие, или на непълнолетни лица, които са били жертви на каквато и да било форма на насилие, липса на грижи, експлоатация, изтезание, на жестоко, нечовешко и унизително отношение или които са пострадали от въоръжени конфликти.Член 32 Достъп до жилищно настаняване 1. Държавите-членки гарантират, че лицата, на които е предоставена международна закрила, получават достъп до жилищно настаняване при условия, равностойни на условията, приложими за другите граждани на трети държави, законно пребиваващи на тяхна територия. Член 33 Свобода на придвижване в рамките на държава-членка Държавите-членки позволяват на лицата, на които е предоставена международна закрила, да се придвижват свободно в рамките на тяхната територия при същите условия и при същите ограничения, които са предвидени за другите граждани на трети държави, законно пребиваващи на тяхна територия.

Очевидно много хора бъркат човещината с държавните пари. Когато нещата са Човешки, те не се нуждаят от държавно подаяние. Мнозина от вас са пълна Човешка Сръб, да не кажа Измет.Каквато всъщност СА.

Човещина е едно, но ПО ЗАКОН И ПО ЕС ДИРЕКТИВА, ИЗДРЪЖКАТА НА БЕЖАНЦИТЕ Е ОТ ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ НА ДЪРЖАВАТА, НА ЧИЯТО ТЕРИТОРИЯ СА. Това е ЕС законодателство. За това в Турция им предоставят палатки, а в България- отделни СТАИ! Не е ясно и колко евро е дневната разкладка за храна на 1 бежанец в Турция- едно е да е 5 евро/ спрямо курса- турска лира- евро/, друго е да е 25 евро, нали?

Човещина в нормални граници. Ресурсите на България са ограничени, България помага колкото може. Нещата трябва да се разглеждат и от позицията на сигурността на държавата.По-богати държави от нас връщат и са връщали бежанци, на които не могат да поемат необходимите условия за настаняване и издръжка. За да се обслужват чужденците е необходим и по-голям персонал в отдел "Миграция". Който иска да им услужи на сирийците може да им предостави жилища персонално.

Само преди месец медиите обявиха че общо има3000 бежанци и капацитетът за приемаме е изчерпан!!!Сега броим само сирийци и станаха 1400!Ако си играем на" тука има тука нема" една стара игра на власта този филм го знаем г-н вътрешен министър!Да не бъдете неприятно изненадан през зимата от недоволни и яростни хора на които просто им е писнало от"НЕМАНЕ"!!!

И понеже се твърди от някои от самите бежанци, че нямали никакви права в България - ЗУБ - Чл. 39. (Изм. - ДВ, бр. 52 от 2007 г.) (1) Чужденците, ползващи се от временна закрила, имат право: 1. да останат на територията на Република България; 2. на труд и професионално обучение; 3. на подходящо настаняване или на средства за настаняване при необходимост; 4. на социално подпомагане; 5. на медицинска помощ при спешни състояния; 6. свободно да се завръщат в държавата си по произход. (2) На чужденците, ползващи се от временна закрила, писмено се предоставя информация на разбираем за тях език за правилата относно временната закрила. (3) Чужденците от уязвима група, ползващи се от временна закрила, получават необходимото им медицинско или друго обслужване при условията и по реда за българските граждани.

До "ARKAN ( нерегистриран ) 02.09.2013 13:33" ЗАКОН ЗА УБЕЖИЩЕТО И ЧУЖДЕНЦИТЕ Чл. 1. (1) Този закон определя условията и реда за предоставяне на особена закрила на чужденци на територията на Република България, както и техните права и задължения. Чл. 32. (1) (Изм. - ДВ, бр. 52 от 2007 г.) Чужденец с предоставен статут на бежанец има правата и задълженията на български гражданин, с изключение на: 1. правото да участва в избори за държавни и местни органи, в национални и местни референдуми, както и да участва в създаването и да членува в политически партии; 2. да заема длъжности, за които със закон се изисква българско гражданство; 3. да бъде военнослужещ; 4. други ограничения, изрично предвидени със закон. (2) (Нова - ДВ, бр. 52 от 2007 г.) Чужденецът се уведомява за правата и задълженията, произтичащи от предоставения му статут, на език, който разбира. (3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 52 от 2007 г.) На чужденец с предоставен статут на бежанец или хуманитарен статут може да се окаже финансова помощ за настаняване в жилище за срок до 6 месеца от влизане в сила на решението за предоставяне на статут, при условия и по ред, определени от председателя на Държавната агенция за бежанците, съгласувано с министъра на финансите. (4) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 52 от 2007 г.) Чужденецът с предоставен статут на бежанец има право да придобива недвижими имоти на територията на Република България при условията и по реда, предвидени за чужденци.

какво тогава пречи на арабските фундамелисти с нарочно подставени лица да купят булгаря!!! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

смешен плач

Не питайте мен- ЕС ни задължава със специална директива от 2011г.- не можем да откажем стандартите, описани в нея. Тези стандарти са отразени в нашия закон, който цитирах.

От човешка гледна точка трябва да се помогне на сирийците бежанци, но в рамките на разумното - България е малка бедна страна със 6-7 млн. души. 10 000 бежанци могат да взривят социалния и етническия мир в България. Сред тях сигурно има и ислямисти - затова предупреждава сирийският посланик в България. Сирийците се страхуват за живота си и потвърждение за това е наличието на голям брой жени и деца. Но нека докато тече войната си останат в бежанските лагери, българите сме недоверчиви спрямо забрадени азиатци, които обикалят улиците на градовете. Един човек, който е спасил живота си, би трябвало да е доволен и на това. Това ще бъде и елементарна благодарност спрямо държавата, която ги е приютила. Бихме приели и с огромно удоволствие техните действия по прибиране в родината им след края на войната. Бежанският поток неслучайно се насочва насам - България е пътят към ЕС. Арабите биха предпочели една европейска държава пред един арабски съсед, защото тук има свобода, права на човека, хуманитарни помощи. В арабските държави в някои отношения са все още в Средновековието и едва ли биха се отнесли добре с тях. Има и един друг момент - пристига само един арабин и когато си легализира документите привиква след това и целия род. Понакога са и нахални - в пресата има съобщения за бунтове в лагерите, защото се бавели документите и не можели да ходят, където си поискат. Като не им харесва, защо са дошли тук, а не в арабска държава съсед, където въобще няма да им спазват свободата на придвижване?! Нали сме гяури и неправоверни. Но тук си знаят правата и драпат да заминат към Зап. Европа, че после там да си народят 5-6 деца на помощи и без да работят. Съгласна съм сирийците да ги приютит, но до капацитета на държават, другите, които пристигат с тях - иракчанини, тунизийци и т.н., да ги връщат - в техните държави война няма. Америка "въдвори демокрация".

германя и швеця са заявили че приемат сирииски беянци. да идват да си ги приемат от границата. изглежда сирииците са в европеискят сауз а не ние!!! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

смешен плач

Това е най- правилното решение и го адмирирам! Ние нямаме финансите да издържаме толкова човека по нормите , по които ЕС ни задължава.

беше година 201з . така започна ислямизирането на булгаря !!!аллах акбар!!! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Противодействали били на тероризма?Всеки втори ,пикап ,джип на Ал Нусри-подразделение на Ал Кайда ,сражаващи се в Сирия на страната на опозицията е бил с българска регистрация,закупени от автокъщи в България-това казва Anna--абхазка медия и Ал Джезира ,също.Със заглавие "България или Афганистан?Махалата в Пазарджик"2012 год,циганите превърнати в ислямисти с бради и дълги бели дрехи."В Пазарджик ислямо салфитското шествие , организатор на тези учения по късно и подсъдим е Муафак Ал-Асаад,той е братовчед на Риад Ал -Асаад-лидерът на свободната армия,борещ се на страната на опозицията ,тясно свързана с Ал Кайда,проповядват радикален ислям и шериат.Фамилията се занимава с терор над християните"-от "Истината за конфликта в Сирия-интервю със сириец".На Рамазан Байрям в Пловдив ,организирано от Главното мюфтийство,не са били допуснати български журналисти,заглавието"Изгониха български медии от вечеря по случай Рамазан Байрям в Пловдив"--Присъствали са Плевнелиев, Ж.Желев,Касим Дал,вицепремиера на Турция Бекир Боздаг,въпросните лица подсъдими за радикален ислямизъм -случая в Пазарджик и турски журналисти.Подсъдимите за радикален ислям ги засече една медия като влизаха в сградата за Байряма.Опита се да им зададе въпроси.Още. В парламента е внесено предложение за османските имоти от Миков,Й.Цонев Шопов и другите от ДПС с турски имена.Ако тоя закон се приеме,джамиите са над 1400 ,обособяват се в самостоятелни единици и на воля ще си проповядват радикален ислям.Мюфтийствата се ръководят от шериата.Мюфтийствата са подчинени на Ердоган.Използвайки религията тихомълком ще завладеят България и ще осеят страната ни с радикален ислям-развъдник на тероризма.

не може да се говори за религиозна толерантност когато си на дагата между христянскя и ислямскя свят!!!ако беше толкова спокоино отдавна да сме в шенген. европеиците знаят това но се ослушват!!!преди 500 след като са стигнали до виена тогава са се сабудили. исторята ни учи да не настапваме мотиката за втори пат!!!всички наши политици са много европеици но не са булгари!!! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Прав си, че по отношение на араби и мюсюлмани европейците им предоставят повече помощ и привилегии. Българите, които отиват на Запад, основно са с цел работа или кариерно развитие. Не знам за такива, които чакат помощи, за разлика от пакистанци, негри и т.н.

Вярно е че България е бедна, вярно е че няма пари за пенсии, но все пак няка да бъдем хора. Сирийците не са напуснали от добро родината си. Бягат от нещастия и война. Трябва да намерим начин да им се помогне. Както писаха по-долу, много от тях са християни, а дори и да са мюсулмани, ако не са екстремисти трябва да им се помогне. Не се радвайте на човешкото нещастие, че не се знае и вас коа може да ви сполети. Примерно в Банишора има 2 блока общежития на Софийски транспорт дето седят запуснати и почти празни. Нищо не пречи да се набрави един базов ремонт - да се приведат в приличен вид и да се настанят там 1000 човека. Със сигурност има и други такива блокове. Прави им се един стол и се дава на хората евтина, но достатъчна като разнообразие и калории храна. Правят се курсове по български за който иска и се осигурява училище за децата на хората които искат да останат. Така постъпват цивилизованите държави, нека вземем пример от тях и да покажем че може да сме бедни но сме хора. А мръсниците, които разпалват войни по целия свят за да грабят чужите ресурси да зная че Бог забавя, но не забравя!

Pesh0

а дай една причина тези блокове да не се дадат, на български семейства , а трябва да плащат на банките , по 30 години, колкото им скимне на банките.

Блоковете са тип общежитие в наистина ужасно състояние. Честно казано се чудя как живеят хора в тях (наистина живеят сигурно около 100-200 човека) но всеки който има избор би предпочел нещо друго. Но бежанците нямат избор, а някакъв подслон трябва да им се осигури. И съм сигурен че много такива блокове има и в провинцията. Включително изоставени военни блокове където е имало големи гарнизони. Всъщност може да се даде на бежанците шанс сами да участват/помагат в ремонта, ако имат технически умения.

В "цивилизованите държави" благодарение на такива псевдо милосърдни либерасти като теб вече има шариатски съдилища, и трето поколение мюсюлмани, които се борят за Халифат Еврабия. Нека помогнем на бежанците, но не с подслон - да емигрират в близки им по религия и бит държави!

И аз виждам проблемите на Западна Европа с емигранти но има съществена разлика. Германия, Франция и Англия приемаха емигранти (турци, араби, пакистанци и индийци) с милиони с цел да ги използват като евтина работна ръка за труд, който местните граждани не искат. Има ралика между 2 милиона турци и 10 хиляди сирийци. А и както казах човекността изисква да направим каквото можем за тези хора.

Наша Мъдрост казва - Помогни си сам за дати помогнат Всички ! ...И както Всички знаем - за Оправянето на дори едно РС - Трябва барем едно Друго.

това е нечовешко, никоя европеиска даржава няма да го направи.

Помиярче, агресия няма, а бежанците са факт отдавна и вече са много над 2000.

А защо всички трябва да идват в София?

Че кой ти е казал само в София. Има и Каспичан примерно.

Каквото и да ни е дереджето, трябва да помогнем. Това са хора, даже и добитък да е, пак трябва да го направим. Ние все още се славим с Добротата си, а не с нарастващата ни простащина.

как германците задарят половината от помощите за бедните в булгаря защото имало булгари там???защо да не взимаме и от тези пари които отиват за сирииските беянци??? *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Аз не раздавам държавни помощи. Но, ако се наложи едно семейство бих приютил. Ако изобщо можеш да ме разбереш.

Колеги и Читател(к)и !, имайки предвид (I) Реалната международна обстановка (II) Реалното Наше Позициониране (и позволявайки-си да предположа че Всички Сме Българ(к)и) - позволете да Предложа на Дир.бг : => Да стартира Незабавно Анкета (към рубрика 'Анкети' и Изведена на челно място в сайта) 'Незабавно провеждане на Среща у Нас за Мирно Решение у Нас' /с простичките Да/Не отговори/ (Опитвам се от завчера но Не става. Явно нещо алаброса-ми :-)

Разбрах, че не си Плешифвф.

:-)))))) (Абе хъкамъка - тъй си Е. ... Ама от поне 72часа си скубя косата Как-аджеба да Ррразмърдаме тоз холодьiльник у Нас. Hell Is Home => трябва-Ни HellRider !)

Къде ги видяхте тези бежанци?

Шегата - настрана !, ако обичате Колега. (Всички видяхме войнствените-им скандирания из Нашата-Собствена Столица ! ... Поговорете с Хора в южните-Ни грайгранични райони относно новите !)

какво скандираха ??? мир в сиря чрез аллах акбар !!! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

По телевизията. Показаха ги в новините.

никой не контролира това, в момента други неща са приоритет

Италия поиска помощ от ЕК за бежанците от Африка. Искайте и вие помощи, а не заеми олигофрени такива!!!!

Не сме в шенген. Италия поиска помощ, но е в шенген и към нея годишно се стигат по 30 милиона евро по направление"шенген"

Това задължително условие ли е да се иска помощ при такава ситуация?????? Ако имахме печени политици не смятам, че това може да е проблем, та това си е природно бедствие! И за тях и за нас. Те няма да останат тук, ще искат да идат още по на запад...

Явно ти предпочиташ да плащаме глоби заради това че не сме в Шенген и въпреки това да търпим хилядите имигранти от Сирия, вместо да искаме помощи и да подкрепим НАТО за военен удар? Извинявай, ама по-справедливо тогава е ТИ да плащаш за тези сирийци а не всички ние от държавния бюджет!!!

Понеже ми писна незнаещи хора да ни упрекват , ще ви направя една проста сметка. 49 ЛВ. Х 30 ДНИ = 1470 ЛЕВА САМО ЗА ХРАНА НА ЕДИН БЕЖАНЕЦ МЕСЕЧНО! 10000 Х 1470 = 14 700 000 ЛЕВА ОТ БГ. ДЪРЖАВЕН БЮДЖЕТ МЕСЕЧНА САМО ЗА ХРАНА НА 10 000 СИРИЙСКИ БЕЖАНЦИ! А СРЕДНАТА ПЕНСИЯ НА БГ. ГРАЖДАНИ Е 293 ЛЕВА! ЗНАЧИ- БЮДЖЕТА НЯМА ПАРИ ЗА УВЕЛИЧАВАНЕ НА ПЕНСИИТЕ НА РОДИТЕЛИТЕ НИ ПЕНСИОНЕРИ, НО ИМА ТЕЗИ ФИНАНСОВИ СРЕДСТВА ЗА БЕЖАНЦИТЕ,А ?

Luna0102

Интересно ми е на колко лева оценяваш своя си живот и на децата ти? Просто информативно в случай че нещо стане в България да знаеш дали да тръгваш нанякъде или да чакаш, ако издръжката ти е скъпа и междувременно да си изкопаеш гроба?

смешен плач

Просто момиче- от кога САМО ОТ ТВОИТЕ ДАНЪЦИ СЕ ФОРМИРА БГ. ДЪРЖАВЕН БЮДЖЕТ? ТИ КОЯ СИ , ЗА ДА ГОВОРИШ И ОТ МОЕ ИМЕ? РЕДОВЕН БГ. ДАНЪКОПЛАТЕЦ ЛИ СИ ИЛИ ИЗОБЩО НЕ СИ ЖЕМА , А СИ НЕООСМАНИСТКО КУЧЕ, ПУСНАТО ОТ МИТ В БГ. ФОРУМ , ЗА ДА ОБРАБОТВА СЪЗНАНИЕТО НА БЪЛГАРИТЕ?

просто никой няма да го приеме този дивак

Обещали сме доста по-малко да приемем. А е факт, че пенсионерите ни живеят по-зле от бежанците, КОЕТО Е СРАМНО.

Еми да, защото комунистите са против военен удар на любимия им диктаторски режим на Башар Ал-Асад. Да не мислиш че комунистите ще плащат за тия сирийци? Всички ние ще плащаме. Щот сме най-богатата държава в ЕС, затова.

тогава всички бедни булгари да вземат статута на беянци!!!в собственната си страна след 2ч години преход гивеят под стандарта на беянците!!!булгари викаите аллах акбар , тогава европеиците ще ви саялат. колкото викате булгаря ще ви мразят че имате булгарско самосазнание!!!аллах акбар на европеиската демокраця!!! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Турция няма никакъв интерес да има сирийци на територията си. Анкара от години враждува с Дамаск най-малкото по линия ПКК- БААС, обвинявайки Асад - баща, че подкрепя А. Йоджелан. Като един от основните виновници за тази т. нар. "гражданска война", Турция последното нещо, което иска е да трябва да се справя впоследствие и със "сирийски тероризъм", така че къде ще се дянат стотиците хиляди бежанци е въпрос на време да разберем. Предполагам се досещате, че такова решение не е по силите на нашите тиквеници. Каквото им кажат /както прочетох мнение по-надолу/ това ще направят.

В цял свят е известна пословичната гостоприемност на българите, които с радост се откликват на прииждащите на талази бежанци, съчувстват им и ги приемат с разбирането и щастието, че са помогнали на този изстрадал народ.

прав си за гостоприемството. когато каниш някого. когато ти натрапват някого , и тези които ти го натрапват извличат милярди от това а на теб остават вапроса да ги прехранваш е това си е чифуцка сметка. ти си го знаеш нали??? *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.