Честваме 138 г. от избухването на Априлското въстание

На днешната дата през 1876 г. избухва Априлското въстание- преломната точка по пътя за освобождаване на България от турско робство.

Обратно в новината

Коментари - Честваме 138 г. от избухването на Априлското въстание | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

за хайдутите- като уж обидно беше изтрито. Но в интернет е обяснението на определението, а иминно така: "мн. хайдуци, м. Разг. Разбойник, непрокопсаник, вагабонтин. прил. хайдушки, хайдушка, хайдушко, мн. хайдушки. Хайдушки нрави." Така че бях много разочарован от реакцията на отговорните. Това е.

а не е това което ти си разбрал. Исках да кажа че тази дума и обидна и в Европа и в България. и не се отнася за възстанието . Жалко.

Според съвременните разбирания на САЩ и ЕС, това не са били въстаници, а български сепаратисти. Всъщност и според тогавашните им схващания е било така. Само Русия ги е приемала за революционери на националноосвободително движение.

Да, бе! Писател... Дори не си прочел текста на статията... Но пък може да се коментира.. :D

Прочети писанията на Мелиха, за да видиш за какво става дума. А и последствията от Конференцията са били такива, че никой не си е помръднал пръста по-нататък. И така и нямаше нищо да се случи, ако не беше Русия. Виж примера на арменския народ. А силите, които са били протурски, а това е била Англия, преди всичко, са стояли зад Портата. Какви термини са използвали те в нейна защита? Знаеш ли?

Ама как така е имало робство, нали всички учебници от 1990 насам ни учат, че имало турско присъствие и нам-кво-си? Само в главите на някои "терористи" сме били под робство, и то отвратително османско робство...Ако тия хора можеха да видят за какво са дали живота си сега, щяха да се преобърнат в гроба си!

Това не е било въстание, защото е нямало срещу какво да се възстава. Това са били типични руски провокации, такива каквито го има и днес. Българчетата са загубили много от това. Моля да не се намесва нашия етнос в такива размирни събития отвън.

ivo10

Така е. Турците винаги са само присъстващи. Те никога не са били окупатори, убийци, мародери, насилници и прочее все ужасни наименования на човешката агресия. Никога не са унищожавали култура, било то византийска или българска, която по това време има наченки на ренесанс, не са обезлюдявали българските земи, нито продавали в робство като животни населението на цели области и потурчвали с ятагана. Те са най-мирната и човеколюбива империя, в която всички народи и вери живеят доброволно и щастливо под крилото но падишаха. Всички обвинения са клевети. Клевета са убийствата на десетки хиляди мирни българи през 1876-та, клевета са масовите убийства през 1913 год, избиването на 1,5млн. арменци през 1915 г, на 1 млн гърци през 1922-ра и на огромен брой кюрди. Всичко са клевети. За наследницата на Османската империя - днашна Турция всичко е клевета, защото тази най-чисто форма на ужасяващ геноцид сравним само с деянията на германските фашистие подсъдна без давност и Турция дължи огромни репарации и компенсации на жертвите. Така, че неистовите опити да се оневини кръвожадната и ретроградна Османска империя ще продължат и това е тревожно, защото се разчита на забравата и на изопачаването на истината. Тревожното е, че в това се включват и българи и е недопустимо, че те не са наказани, а предателите трябва да се наказват задължително и незабавно. Османската империя е едно от най-срамните явления в човешката история, все още неосъдена справедливо за причинените огромни нещастия по окупираните земи. Реките от кръв трябва да се платят.

Много си прав приятелю, само че лошото е че европейските фашисти подкрепят турските от край време срещу нас славяни и българи и други по - малки общности, а и сега виждаме в Украйна и за това никои не осъжда геноцида на Турция.

История никога не е равно на минало. Тоест историята винаги е тгова което иска тоя или оня. Може би истината за нашия 19 век ще бъде написана след 100 или 200 години ако изобщо ни има още ...

"Патриотиииии"... Първият и най-очевиден признак на патриотизма ви е владеенето на собствения ви език. Докато не овладеете поне най-елементарите правила на езика си, всичкият ви патриотизъм няма да е нищо повече от горилското тупане в гърдите. То верно, че много правила, маматамустара - членове, мленове, запетайки и прочие... Само в ИБЕ ги владеят съвършено... Ама поне най-елементарните овладейте, бе!

минало заминало. гледаме на пред ,оставяме омразата зад нас. и ние сме правили зверства. гледаме на пред.

Българинът е единственият на света, който не се страхува от руският войник. Защото руският войник е негов брат-освободител. Такава е историята и тя не може да се промени, колкото и да им се иска на някои седерасти. Ние трябва да сключим договор с Русия за приятелство, аналогичен на договора, който финландците сключиха с Русия, тогава СССР!

Да, бе! През Първата световна война едно побратимяване е русите е падналооо... :D

Бойко войвода е новия Бенковски ,Цецо - Каблешков,а Капута -Кириак Стефчов,СерГея- Мунчо,а Долен ПУТАКАта-Рачко Пръдлето! На оружие братя,Тройката ПУТолизачи ке паднат во лето 2014!

Банкянската отрепка и сичкото свинщина около него днес са аналог на помашкия башибозук, извършил клането в Батак.

ivo10

А бе урод, как можа да го напишеш това. По-добре иди си сложи чалмата и бягай при ходжата.

Тогава времената са били други и хората са били други!Сега обаче,2014год,каво да кажем за жертвите на безнаказания посткомунистически преход към псвевдодемодемокрация! Колко хора измряха и човешки съдби се смачкаха поради удобното статуквото за българската корупция и организирана престъпност ! Колко хора обедняват и измират от бедност а други се спасяват от България като емигрират в други държави с по хуманно общесвто! Който се прави на истински патриот и родолюбец просто да си вложи всичките спестявания в акции на някоя българска компания и да очаква печалби от това, и тогава ще си проличи колко е патриот и родолюбец!

Не се напъвай, че току виж си се о...срал! има хора, които работят и създават продукти в Бг.

ДО ДИР БГ-Уважаеми,новината е,че днес ЧЕСТВАМЕ годишнина от Априлското възстание,нали? Много моля,коментарите на надрусаните,безмозъчни писатели,като ОТО СКОРЦЕНИ И ГАРГАМЕЛУС,ДА БЪДАТ СВОЕВРЕМЕНО ПРЕМАХНАТИ,ПОРАДИ ЯВНАТА ИМ АНТИ БЪЛГАРСКА НАСОЧЕНОСТ,ПОДИГРАВКА С БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ,ЖЛЪЧ И АРОГАНТНОСТ КЪМ НАШИ СЪОТЕЧЕСТВЕНИЦИ,КОИТО ПРЕДИ 138Г.СА ЖЕРТВАЛИ ЖИВОТА СИ В ИМЕТО НА СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ!Всеки има право на мнение,но гаврата с историята на България е недопустима в един демократичен,български форум!

свободата на словото е признак на демокрация .не живеем в средновековието.

Средновековието е в твоята кратуна.

това не в рамките на свободата на словото, а гавра с националната история, тикво псевдолиберална!

Скорцени, Гаргамелиус и подобната им пасмина днес не честват Априлското въстание, а рождения ден на побъркания си идол Адолф Хитлер.

ivo10

Присъединявам се към теб.

са си обещали възстаналите селяни /или граждани/ от това въз ставане срещу империята? Къде са виждали успех, до колко са му вярвали. Не че не ме интерисува написаното в учебниците.

много неверни неща са ни в историята.истината е по средата.

За мен са си герои.Идеалисти.Обречени.Без необходимата подготовка,без организация,без достатъчното оръжие и хора....срещу Империята. Опитали да сътворят история.Добре,че ги е имало тези люде,на фона на заспалата,за кой ли път,България.Слава и поклон пред подвига на шепа българи,жертвали себе си,в името на свободата и самосъзнанието.Един кървав,романтичен и забравен момент в новата ни история.Каквото и да се пише,коментира,философства-добре,че е имало и тези хора,надигнали се на обречен бунт срещу турското робство.

нали казват че им платиха за бунта. и то е една версия. турция отдавна бе в окото на великите сили.

Извратеняк,кога последно посети сюнетчията ?

ivo10

Заповедта е дадена от турското правителство и военното ръководство, но за да не вършат мръсната работа са изпратили именно тези същества като Барутенлията.

ivo10

А бе урод, на днешния ден преди 138 год моя пра-пра дядо излиза в планината заедно с още 230 души с ясната мисъл, че няма да се върнат живи и наистина не се завръщат. Дават живота си за свободата на огромното множество тарикати, които обещават да излязат, но се скриват на топло при жените си. Ти от кои си?

Не ме е срам че съм българин! Срам ме е че живея и с немалко недостойни твари, чиито поколения са оцелели някак благодарение на героите на България! И днес оплюват историята и величието на тази нация! Ако народа не ги е наказал, то Господ ще го направи! Сигурен съм!!!

МОДЕРАТОРА! Спиш ли? Как можеш да допуснеш този изрод "Ото Скорцени" да прави антибългарски изявлевия? В тези светли дни да сипе обиди и мръсотия към българската нация? Това не е свобода на словото! Това е наказуемо и по смисъла на закона!!! Вземете мерки и информирайте и компетентни органи!

Хайде изтрий и това "модератор"! Тогава те питам всички тук- какъв е този сайт който толерира антибългарски прояви? Но после ще задам този въпрос и на СЕМ!!!

Ами забранете историята. То комунистите я забраняваха 45 години.

Дж. А. Макгахан Турските зверства в България "Постоянно повтарят, че тия ужаси били извършени не от редовните войски, но от башибозуците, следователно, без разрешението на властта. На това основание, ако би било доказано, че зверствата са били извършени от редовните войски, то наедно с това би се потвърдила отговорността на властите. При проверката излиза, че редовните войски са се надпреварвали в зверствата с башибозуците и, както ще докаже Скайлер в своя отчет, редовните и нередовните войски се отличавали с еднаква жестокост в Панагюрище. Хафуз-паша е не по-малко виновен от Ахмед-ага и това е твърде естествено. Те са турци и за това си приличат. Навред клането е ставало по нареждане на правителството и злодеите, които са извършили ужасните зверства, са получавали награди и почести."

това си е чисто ядене и пиене. Патриотизъм на маса.

Не съди по себе си, особено когато отидеш в тоалетната... При такива като теб, каквото влиза такова излиза!!

ама какъв агнешки празник. Мсово хора дето в църква не стъпват купуват и плющят агне. Това си е чисто езически обичай и за мен е отричане на християнския характер на цивилизацията ни. Това агнешко гоене трае от няколко дни и ще продължи понре до 6ти май. Това е агнешка държава. Не става за нищо такава държава и народ дето само гледа да се ояде и опие.

Кво ти е пък на тебе християнско на цивилизацията, бе?! "Тялото христово... Кръвта христова..." Ай сиктир и канибалската цивилизация... Наскоро християни от ЦАР клаха и ядоха мюсюлмани по улиците. Ха... Сиктир и цивилизацията...

ми като сме толкова гадни защо не си вървите у вас

Макгахан Турските зверства в България //// В следващия дом един от малкото българи, които ни придружаваха, ни показа това място, дето неговият малък, сляп брат бил изгорен жив, и мъжественият човек плачеше като дете, без да разбере, че на сляпото дете сега му е много по-добре. Точно насрещу него лежаха скелетите на две деца, затрупани с камъни и със зинали рани от ятаган на черепите. Въобще числото на убитите деца в тая касапница е, наистина, чудовищно. Тях често ги набивали на щикове и очевидците ни разказваха, че подобни шествия се расхождали по улиците на Батак и Отлу-кюю. Причината на това е твърде понятна: мюслюманинът, като убие известно число неверни гяуре, влиза в рая. каквито и да са били греховете му. Мохамед вероятно е разбирал само въоръжени люде, а мюсюлманите тълкуват широко неговите думи и сметат жените и децата наравно с мъжете. При това убиванието на децата е по-износно, защото то е по-леко и по-безопасно. Тука в Батак башибозуците достигали до това, щото распарвали утробите на тежките жени и убивали неродените деца все с тая цел да уголемят числото на жертвите си. Колкото се приближавахме по-близо до центъра на града, толкова количеството на костите, скелетите и черепите все се увеличаваше. Нямаше нито един дом, под развалините на който да не се виждаха останки от човешки трупове. На едно място една жена ме спря и, като ме улови за ръката, приведе ме през един куп камъне, зад които лежеше скелета на една мома, с дълги коси. Като ми показваше на това, що е останало от нейното мило дете, тя отчаяно плачеше, като си удряше безумно главата у стената. Няколко крачки по-нататък една друга жена, като седеше пред своя изгорен дом, скубеше си косите и диво гледаше на три малки черепа, които държеше в ръце. Как се е избавила тая майка, а са погинали децата? Кой можеше да каже това?

То, по приоритет за България и българите, темата Априлско Въстание - новината в Дир-а би била да бъде поставена на първо място, но се вижда, кой колко го е грижа за бълграската история!

на Бенковски и апостолите как успяват да постигнат целта си. Пред вид ужасната немощ на нацията ни днес. Не си правете илюзията. Нито Гърция, нито Сърбия, нито Черна югора, нито Румъния са станали свободни без 10те войни на Русия срещу Турция. Десетата е нашата освободителна война.

Ей, дир, защо не напишеш, че Америка спаси България. Напиши истина, че Англия даваше оръжия на Турция. Пиши истина, пиши така както е било - как руски ботуш направи на кайма турция. Ей, дир, и да не забравиш за това, как Петр Първи направи на консерва шведско войско.

ФОНДАЦИЯ ОТВОРЕНО ОБЩЕСТВО СПЕШНО ТЪРСИ ПИСАТЕЛИ ОТ ДЕСНИЯ СЕКТОР ЗА РЕДАКТИРАНЕ И (АКО СЕ НАЛОЖИ) ЦЕНЗУРИРАНЕ НА КАРАВЕЛОВ, БОТЕВ, ВАЗОВ И ЗАПИСКИТЕ НА ЗАХАРИ СТОЯНОВ

То историческите факти за Каравелов, Ботев, Левски и прочие винаги са били предмет на жестока цензура защото са доста нелицеприятни.

а аз си мислех, че тези ризи нямат развързване ...

Напиваме се! И ще гасим лампата на тая държава! Единственото положително в случая е, че така ще изпукат и политиците, обяздили същата тази държава! А дано поне Веикдена да ви е честит, щото по Гергьовден ще сте залети с предизборна помия!

Ако почетем малко история ще видим, че на практика няма нищо за честване.

и разбираме, че има 20-30 000 души, повервали на Бенковски! Ама един луд обръща историята!

BOLENE, KADE SI MA TURSKI IBRIK NASRAN?

Има една руска военна поговорка - ,,Пуля дурак, щик молодец ..." Турците са изпадали в бесен страх пред руска щикова атака.

Това го каза Суворов - "Пуля дуря, а щтык молодец" Суворов много обичаше да прави на решето англосакците.

Стани, стани, юнак балкански от сън дълбок се събуди, Срещу изедници душмански,(2) ти българите поведи!(2) Догде е мъничка змията, елате да се съберем! С крака да й строшим главата, свободни да се назовем! Да си развием знамената, да светне нашата земя, да си прославим имената,(2) да гинат вражи племена! (2)

ЗАБРАВИЛ СИ НАЙ-ВАЖНИЯ КУПЛЕТ (ИЛИ ВИКАШ НЕ Е ПО "НАТОВСКИ"):) Да стане левът наш балкански, от него вятър да повей, та полумесец отомански под черен облак да тъмней.

Кръв за кръв, Руснаците тогава сринаха турция - Александр втори направи на кайма Осман Паша.1877-1878.

След освобождението доста години главната улица на Плевен, дето сега се казва Васил Левски се е казвала Осман Паша. Знаеш ли защо?

Царя лично връща сабята на Осман Паша. Знаеш ли защо?

ХУБАВО СЕЧЕ РУСКА САБЯ - ТУРСКАТА ГЛАВА ЛЕТИ ПОД КРАКАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ОПЪЛЧЕНЦИ.

Само в Плевен 35 000 черепа. Ходи да ги видиш в костницата.

идиот ! Ако си турчин- марш в Турция а ако не си значи си мекотело дупедавец !

Руските казаци са върха в майсторското владение на сабята. Що турски глави са посекли ... Руските войници обаче са майстори на щика. Що турски кореми са проболи ...

Руснака утива в упор - или той, или него. Друго положение няма.

Само от думите "Русские идут" - трепери НАТО -трепери Пентагон, Българи-славяне, ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

То и ние ги разтреперихме...Още трепкат европейците...Ама това не е повод за гордост...Обрахме им банкоматите и колите...И други екстри...Та така с ''идут''..

Голяма работа. Едни чапкъни направили една голяма беля.

Не си турчин, а провокатор едноклетъчен

След Априлското въстание следва Великата Руско-турска, Освободителна за България, война. КОЯТО НИ ДОНЕСЕ ЛЕЛЕЯНАТА ВЕКОВЕ СВОБОДА ... Дружбата между българи и руси е вкоренена във вековната история на двата народа и нищо не може да я разруши. Напразни са смешните напъни на разни соросоидчета и хамериканофилистици да навредят на българо-руските братски отношения.

така си мислите ти и приближени , краят на руско турската война беше началото на руското владичество ....да живее необвързана българия и от руснаци и от турци и от кои да е

промито мозъченце, как според тебе щеше да се появи тая необвързана България на картата на Европа??? сигурно туците щяха един ден ей така, след 500 години , просто от добрина да вземат да се вдигнат и да се пръждосат откъдето са дошли?? Какво "руско владичество" ти се е привидяло? или и ти, както и другите, не правиш разлика между СССР и Русия?

честит празник робоглави....аз не признавам ,че сме били роби...някои все още се самоунижават с това измислено робство...моят народ на никого не е робувал, няма и да робува

Какви турци, какви 5 лева? В Копривщица и в Панагюрище турци не е имало. Това са чисто български градчета.

турците преминаващи през КОПРИВЩИЦА на кон са увивали копитата с парцали,плат ,за да не тропат и дигат шум по калдаръма.освен това единствените нетурци в империята имащи право да носят оръжие са били КОПРИВЩЕНЦИ.имало е султански ферман за тях и носенето на оръжие.

138

Това е истинското възкресение - на България и българският род. Нека помним и спазваме заветите на дедите си.Честит празник!

БЛЯ, БЛЯЯЯ...МАХЛЯНСКО ВЪСТАНИЕ

Ей,миндил,колкото пъти съм ти чел гадостите,толкова пъти ми е идело....този път надмина себе си по тъпотия,отврат и простащина!Не е истина,що за фейс прост и долен,може да драскоти глупости в един сайт.От коя психиатрия произлизаш,небългарино?????????

Кво ша са абиме да честваме, бе?! Я да му спретнем сега едно Априлско въстание!! Хората си зеха Крим- ние едно въстание мъдриме!!

Има нужда - като гледам какви кражби са в момента е добре малко да поразтресем баш политиците си.

За съжаление в днешно време младите не знаят сигурно какво е станало на 20 април,но знаят,че е деня на марихуаната!Това е излагация!Има много по-важни неща от нея!

Няма.

Ти , ако беше свесен, нямаше джигерът ти да се лее по арената!!

Не е лошо и да се видят как в момента изменят историята в учебниците и насаждат идеята за турко присъствие а не ровство. На децата се загатва за тия неща и за това определено има вина ДПС. Трябва да се търси отговорност за скриването и променянето на фактите .

честит празник робе....аз не признавам ,че сме били роби...някои все още се самоунижават с това измислено робство...моят народ на никого не е робувал, няма и да робува

кой твой народ, бре дрисльо? хората са го възприемали като робство, дори и заради факта векове наред българи са били завличани като добитък към пазарите за роби... това че го няма на видео, не значи че не го е имало.. а дори и само факта че живота на "гяурина" не се е ценял за нищо и един турчин е можел да го убие без да се плаши от някакви последствия, говори красноречиво...

На всички Български граждани,пожелавам дълголетие и ГОРДОСТ!!! Достоен народ,с достойна история!! Земи напоени с кръв-за да живее Българският Народ-свободен..... Днешният Ден,е символичен,защото съвпадат Въскръсенията на Нашия Господ и на Вашата Родина!! Бъдете живи и здрави!!!