Глобиха шофьор на частна линейка, бързала за пациент

Абсурден случай се разигра в Пловдив - полицейски патрул преследва с километри линейка, за да я спре, докато бърза за спешен случай. Пациентката е починала.

Обратно в новината

Коментари - Глобиха шофьор на частна линейка, бързала за пациент | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Sm3hurk0

Подкрепям безрезервно написаното от Лудиямакс.

"чисто и просто", "служител на "реда". може би трета патрулка е трябвало да спре и двамата, за незаконна надпревара по улиците. повече не мога да кажа. тук трябва нещо да не е в ред, колкото и да изглежда нормално за системните.

Подписвам се под горното. Напълно основателни питания. И точно навреме ...

Самият факт че си тръгнал да гониш линейка с включени светлини показва че си безмозъчен и*иот.

Sm3hurk0

Не съм виждал ... такъв с мозък.... или всички са иди....ти.

От разказа на шофьора се разбира, че полицията се е опитала, но не е успяла да попречи на шофьора - не намалил скоростта, минал на червено, така че закъснението от три часа не се дължи на това. А при кръвоизлив, болният не бива да се мести, или със специална техника, кръвоизливът явно е бил масивен.

jingiby

КАТ не бяха ли частна фирма?

Защо частните линейки нямат правата на държавните?

Sm3hurk0

... здравеопазване на 2 скорости.. - за това :))))

Оставете ги скъпите джипове. Когато аз на 10 метра от катаджии пресичам неправилно нищо не ми правят. На два пъти в разстояние на 5 минути създавам риск за себе си и околните. А за линейката - два акта.

Много хубаво! И се хвалиш...толкова ти е акъла...

сите ченгета от сите земни кълбета са кухи лейки

До такива простащини докара държа- вата диктатора от Банкя.Дървен шоп.

Организираната престъпна войнствена простащина

Прост народ слаба държава.В случая прости полицай какво друго да ви кажа.Без думи!

Милицията за пореден път се е осрала! Има хора дето си подритват хлябва там. Кога ще го загубят е въпроса?

абе да ти кажа точно милицията линейки нее гонила....

loyola

Ей, прост народ бе!!! 1. "частна Бърза помощ" - в закона такова чудо НЯМА! Т.е. нямат право на лампа и предимство. 2. Дали пътника в МПС е роднина на полицая, според закона няма значение. 3. Стоичков навремето караше с лампа без да е полицаи или линейка, но понеже ББ му я дал, не му направиха нищо... Нито пък ББ го вкараха в затвора...

А как е регистрирано като линейка съответното МПС тогава? Отиди лятото по хотелите в Слънчев бряг и виж дали няма частна Спешна помощ...

Ти си изключение - умен, тъпанар ...

Най-големият терорист (вносните са без значимост) е самата крадлива мафиотска ДС-арска псевдодържава, поддържана и финансирана от EU и УСА, която законно краде от банкови влогове, от здраве, от съдби, от природа, нагла, лъжеща и мизерна като народа си робски

начело с Боко Рапоня ут Банки))))

Е това е -народ власт държава голяма простотия

Срамувам се, да коментирам елементарен, човешки казус! Какво е предназначението на "линейка" - всички знаят! Само от МВР - не! Дали наименованието и,е Частна, Общинска или Държавна - нейната цел е, да помогне при спасяването на човешки живот! Закон ли, казахте?! Майната Ви!

" Дори и колите да са регистрирани като линейки обаче, частните звена нямат право да включват сирени и да преминават на червено. " Ето ти казус достоен за Конституционния съд. Това е явна дискриминация, а в Конституцията пише, че всички сме равни. Явно частната спешна помощ не е чак толкова равна.

Ама това за частните линейки те са си го измислисли. Те държавните да не би да не са частни, а публични и те са частна държавна собственост.

Ето така се получава, като катаджиите са гюромихайловци!! Същата работа като работата на гюро - склада изгорял, гюро и началника му и още трима - мъртви, нямало и какво да бъде опазено , ама чл.115 от Устава за гарнизонната служба - спазен! Пита се в задачата - е, като е спазен члена, склада може ли да се ползва???

От КАТ полза не съм видял. Нито пък съм забелязал нещо да се върши за да намалеят тежките инциденти. Ловят се и се санкционират единственно леки нарушения. с две думи - полза никаква, разходи много. По-добре да се закрият.

рав си!

катаджиите са пълни идиоти! ако беше дупеклат или министкър или мутра - нищо! държава, пълна с идиоти!

Чл. 3. от НАРЕДБА 25 от 4 ноември 1999 г. ЗА ОКАЗВАНЕ НА СПЕШНА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ - Всички лечебни заведения оказват необходимия обем от спешна медицинска помощ на всяко лице, нуждаещо се от такава, независимо от неговото гражданство, местожителство и лечебно-осигурителен статут.

Ми то в Пловдив, като в Търново и другите села и паланки, полиция няма. Има някакви с фуражки, които се чудят какво да направят за да изглежда, че "борят престъпността" и на кой да се подмажат, че да закачат някой лев.

ГоУеми са тия полицаи. Гонят, засичат линейка, но не смеят да се опълчат на ония от гонките всяка неделя

valentor

Картаген трябва да се разруши, КАТ трябва да се закрие !!!

Те нали са едни от нас по добре закриване народ държава всички сме лош матерял боклук.

... линейките на спешната помощ имат право на специален режим на действие. Съгласен съм, че тази линейка не е към спешната помощ но специалният режим на действие се дава по ред, определен от министъра на вътрешните работи. Следователно частни линейки по принцип не са изключени от закона. След като са имали сигнализация би следвало да имат и право на специален режим на движение. Това би трябвало да е първото, за което за се заядат на ГТП-то - щом имаш сирена трябва да имаш и заповед

а мутрите с джиповете защо не сги спират?!

Как мислите дали този полицай би написал акт на шефа си ако последния мине на червено или кара с превишена скорост?

Дебре бе, как хем линейката не се е подчинила на полицейско разпореждане, хем е закъсняла.Шофьорът на линейката не е спрял.Защо роднините да съдят полицията?Нещо не се връзва.

И аз това се чудя?Нали линейкаджията не е спирал?

Тези КАТ-джии дали знаят Закона за движение по пътищата? Май не съвсем.

Пълно безумие! Дано осъдят полицията, дано!

полицай не беше ли синоним на Примат....???

това е.

НЕ, ТЕЗИ ПОЛИЦАИ НЕ СА ТЪПИ, НЕ!

Аз

Ченгета по дефиниция. Туйто... Абе... ченге... Какво повече има да се коментира... Ми то ченге, бе... То толкоз му е капацитетът...

Аз защо ли си мисля, че частна линейка не трябва да има светлинна и звукова сигнализация? И съответно да не може да се движи с предимство. Има частни линейки за превозване на болни, но не и частна спешна помощ. А това са различни понятия. И в този случай правилно са глобили шофьора. Иначе какво би попречило на всяка мутра да регистрира черния си "жип" като линейка и да се движи с предимство?

Ами ако КАТ регистрира тая мутра в тоя случай, КАТ е виновем, малоумник!! КАТ е пълна, ПЪЛНА с кретени!! От най- ниското до най- високото ниво, в психиатриите няма толкова нефелни, колкото в КАТ!!

Мирослав

Съдейки по всичките ти постове надолу по темата, очевидно си твърде глупав, за да може да разсъждаваш. Невъзможността да защитиш със смислени аргументи позицията си се замества от безмислени обиди. В тази връзка е безмислено човек да ти отговоря, това означава да слезе на твоето ниво. Та затова твоите постове ще прескоча като безмислен спам.

Правовия ред и елементарната логика би трябвало да му попречи. Понеже "държавните" линейки се справят идеално, та дай да забраним да има частни! Милиционерска логика, предложена, гласувана и приета от бивши и настоящи милиционери за други бивши и настоящи милиционери.

Мирославе, ако береш душа няма да мислиш така и ще си благодарен, че частна линейка те е откарала за възможно най-краткото време до най-близкото лечебно заведение и живота ти е бил спасен! Продължавай да мислиш...

Може и да е така, но си има закони в тая държава, които са за всички!

Прав си, но в случая от статията това не става ясно и се цели просто помпане на омраза в обществото към институциите. Според мен след приключване на случая потърпевшите институции с уронен авторитет трябав да заведат дело за клевета към съответните журналисти.

Абсолютно си прав. Минусите, които са ти сложили, показват колко емоционално и първосигнално мислят невежите хора. А дали някой от "минусите" е обърнал внимание, че пациентката е починала ... след три дни?

Можеше и веднага да почине, тъпоъгълник!! ФАКТ е, че ОГРОМНАТА ЧАСТ от катаджиите не стават и за чеп за зеле, особено началниците им!!

тебе пък кой ти каза че няма частна спешна помощ????ако във ваше село няма в пловдив има......

Мирослав

Грешиш нещо. Може и да казват, че има такова нещо, но няма.

Ако се напънеш още малко ще си отговориш и сам защо не мислиш правилно. Най-простото е че за да регистрираш линейка тя трябва да отговаря на определени условия. Да речем: да е оборудван с определена апаратура, да има отличителни знаци и т.н. и т.н. Трудно ще си регистрираш "жипа", защото няма да ти се иска да го боядисаш в бяло с червен кръст и надпис линейка на него, нали? Освен това, имайки предвид качеството на услегите на държавните линейки, аз съм ЗА наличието на частни такива, удобни са, бързи и с точни и ясни правила, освен това има избор. Дано не ти се налага да ползваш услугите на линейка, тогава ще разбереш за какво става дума и друга песен ще запееш.

Мирослав

Има един нормативен документ - ПРАВИЛНИК ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА НА ЦЕНТЪР ЗА СПЕШНА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ. Публикуван е в Държаевн вестник, бр. 98/1999г. Има и няколко по-късни промени. В него детайлно са описани изскванията към центровете за спешна помощ, както и към линейките. Чл.3, ал.2 казва " Директорът се назначава от министъра на здравеопазването след провеждане на конкурс по реда на Кодекса на труда." Мислиш ли, че на частните центрове директорите се назначават от министъра? Ето и изискванията към линейките - Чл. 14, ал.1: Санитарните автомобили на центъра носят следната специфична окраска и маркировка: 1. основен цвят на автомобила - бял; 2. допълнителен цвят: оранжев - цвят на покрива; 3. оранжева светлоотразяваща лента с ширина до 40 см опасва цялата кола на височината на дръжките на страничните врати; 4. знак с изобразена телефонна слушалка и номер 150 се намира върху предните и една от задните врати; 5. надпис "Спешна медицинска помощ" от двете страни на санитарния автомобил; 6. специална светлинна и звукова сигнализация, състояща се от сини сигнални лампи, сини сигнални фарове и сирена; 7. (нова - ДВ, бр. 9 от 2009 г.) графично и цветно изображение на отличителния знак на единния европейски номер 112 за територията на Република България по образец съгласно приложението по чл. 3, ал. 2 от Закона за националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112, разположен върху задната половина на санитарната част, симетрично от двете страни. Мислиш ли, че частната "линейка" е отговаряла на тези условия?

Аз също подкрепям мнението на "mirosllаw",въпреки ,че е инкасирал толкова (-),но ще се обоснова ,замислете се и вие... Специален звуков и светлинен сигнал се допуска да имат автомобилите на МВР(полиция,пожарна,НСО) и тези на Спешна помощ ... В случая тази линейка не е била към Спешна помощ ...накой да е чувал или ползвал услугите на такава ,вързана към тел.112... Сами виждате ,че охранителната дейност освен Полицията се извършва и от безброй нароили се ЧАСТНИ СОТ-ове и те разполагат хем и с екипи и специално обозначени автомобили ...някой да е видял да са оборудвани със специални светлинни и звукови сигнали ...НЕеее! Утре сигурно и ЧАСТНИ ПОЖАРНИ ЩЕ ИЗМИСЛЯТ ...

Това не може да е закон гласуван в България. Това е закон гласуван от мало*мни депутати на държавата Абсурдистан! Какъв ли може да е бил мотива им да забранят на частна линейка да се движи с включени светлини и сирена, когато пътува към човек, чиито живот е смъртна опасност? Не мога да се сетя! Няма логично обяснение. Единственото е, че този и многото подобни абсурдни "закони" са мислени и гласувани от индивиди, на които мозъчетата са гладки и единствената им функция е да запълват черепите им, та да не дрънчи на кухо. Срам! А най-страшното е, че след няколко дни пак същите лумпени ще влязат в парламента защото други, качествени няма. И пак ще "творят" абсурдни закони, защото за друго не ги бива.

Аз пък мисля, че за пореден път журналисти изкривяват факти, за да получат сензация. И вие се вързвате. Първо не виждам по какви неведоми пътища при спешен случай някой ще позвъни на 112 и към него ще се запъти ЧАСТНА линейка. Второ, обърнахте ли внимание, че пациентката починала.... ама след три дни. Затова си мисля, че линейката съвсем не е била предназначена за спешен случай, а просто за транспортиране на пациент. И полицаите може и да се окажат прави в случая.

Нищо чудно, познавам доста полицаии и всички са комплексирани алкохолици, които нямат търпение да им свърши смяната за да се напият

Ясно е,че тези милиционери не знаят правилника за движение,и са за уволнение. Ако пациета е умрял, на съд за причинена смърт.

Смятам, че е тъпо, но в края на краищата това е законът. Полицаите са си свършили работата - след като частна линейка няма право, значи няма право - точка. Ако на частните линейки не им отърва, да внесат искане за промяна на закона. Според мен полицайте заслужават похвала - и без това в днешно време са кът тези, които си вършат работата съвестно. Жалко за жената, мир на праха й, и дано на никой не му се налага да се бори за живота си в линейка.

Закона е безуме. Какво като линейката е частна? Същата функция като държавната трябва да има.

Значи трябва да се промени зкаонът. Нормалната държава, към която се стремите, задължително минава през върховенството на закона - всеки трябва да го спазва, а не за едни да важи, а за други - не. Така че, ако искат да важи и за частните им линейки - да променят закона, а не да реват.... а ако шофьорът е говорил по телефона - това как го оправдава? Това много безопасно ли е или и за него трябва да си затворим очите. А иначе жената е починала след няколко дни - явно и фактът, че са се движили като нормална линейка не я е спасило. Нека да сме обективни в случая - не виждам как роднините ще съдят полицията, за това че жената е починала, при условие, че не са спрели линейката, а постфактум са изпратили актовете.

Похвала че е починал пациент, защото лекетата ТОЧНО СЕГА решиха да си вършат работата, така ли, г-не? Иначе всекидневната повсеместна анархия не я включваме в сметката? Всичките дебилщини, рецидивистчета, крадци, побойници, изнасилвачи и отрепки/боклуци - мухълът на обществото, това може да се оправдае по някакъв начин. Но точно ЛИНЕЙКАТА трябваше да спрат, така ли?

те не са спрели линейката и жената не е починала, щото са я били забавили 10 минути за проверка - те са изпратили активете в последствие, а жената на 84 години е починала след няколко дни - аз лично не виждам как КАТ има пръст в тази работа. Би било по-разумно шофьорът да спре и е можело дори да бъде ескортиран. Да бъдем реалисти....

Интересно как са разбрали че е частна .... да не би да има голям надпис ЧАСТНА :)))) Туй явно са полицай, които имат зъб на клиниката чиято е линейката или на самия шофер (лично познати). Но каквото и да предположим сигурен съм че новината е фалшива и украсена за масовката с цел изпростяване на нацията

примерно по това как са обозначени

Ей такива кривообразувани като тебе, трябва да ги съберат на един стадион...

Ако живеехме все по закона... Има и човещина, в края на краищата. Странно е защо линейката има сирени, а не може да ги ползва, защото била частна? То на модерния ляв му буха разрешили да си сложи буркан на джипа, а за линейка не може? За мен идеалният вариант в случая би бил линейката да спре, шофьорът да се обясни с полицаите и ТЕ да го ескортират с включени сирени, щом частник няма това право. Ама дали ония биха се сетили? Едва ли.

Боже Господи, какво тържество на простотията, невежеството и дебилната същност на съвременния полицейски индивид !! Горко ни !!

Ха сега имай уважение на МВР. Тъпи и нахални дебили.

Ейййй мамчката ви мръсна! Гониш линейка на сирени и лампи, пък било то и частна за да я спреш и да се правиш на интересен, щото си великата фуражка. Иначе всички олигофрени летящи със сувчетата си и "новите" автомобили, неимоверно застрашаващи животът на всички пътници, пешеходци и т.н, те може да си летят безпрепятствено, лайненцата от НСО, могат да избутват от пътя всички други автомобили, щото видиш ли тюфлеците вътре бързат за на мака си ата! Обаче я гледай ти, странно изглеждаща линейка, давай да ги спрем мамицата им, те кво си мислят и за къде са се разбързали! Аз ОК, ти кой? Абе баси държавата баси чудото! Всеки ден изумлението от предишния е покрито от нова простотия, която те кара да се замислиш, защо още не си хванал калашника!

немам думи

Предполагам, че случая не е точно такъв, както е описан тук....Това ще се разбере по късно.....

Някой политик да ви е обещавал реформа в МВР - Не нали, няма и да видите реални действия защото всички ги е страх да пипат там. Затова винаги ще имаме карикатури на полицаи. Затвориха Орлов мост без проблем 100 протестиращи полюцая в час пик без никакво разрешение и никой копче не има каза ... ти евем и държавата!

Борбата за уж законност в Бг придобива уродливи размери МВР и КАТ изловиха всички цигански каруци с крадени дърва от българските паркове и планини--че само линейките останаха непроверени Явно МВР е с раздут щат---Да се съкратят с една трета паразитите от МВР

да не би от другата държава?! Тези дебили катаджии трябва да бъдат съдени и осъдени за това, че възпрепятствали в спасителната операция за живота на човека. Тази шуробаджинащина докара в полиция куп тъпи, дебели и некадърни хора.

Важното е, че нарушителят е бил глобен! Иначе в София червеният светофар вече никой за нищо го няма. Жив катаджия не можеш да срещнеш. Но, ето ги къде са били. Гонят линейките - нарушители в Пловдив.

трябва да се спазват, ако даден закон не е ефективен той може да бъде променен, има си ред за това, но докато е в сила, е задължителен за всеки

По принцип си прав. Кажи ми сега, как при ВЛЯЗАЛ в сила закон за изземване на документите на осъдени лица, преди няма и два дни четохме за поредния осъден убиец, възнал зад граница! Той как така мина границата? Или "за кучета и котки може, за прасета не може" ( да важи закона, в който всички се кълнат!)

Добре де,частните линейки второ качество хора ли обслужват........

... но не са си платили първокачествено - нали са частни!?!