Обмислят 200 лв. глоба за неправилно паркиране

Глобата за неправилно паркиране да стане 200 лева - такова предложение подкрепиха депутатите от парламентарната комисия по транспорт.

Обратно в новината

Коментари - Обмислят 200 лв. глоба за неправилно паркиране | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Имам питане към режещите лентички! Какво се случва с паркинга при метростанция "Стадион Васил Левски"? Защо не пуснат в масова експлоатация, а е превърнат в частен паркинг на Националното Радио? Може би БНР са го строили или са инвеститори? Те са си сложили бариери с чипове и охранителна бутка. Утре и нотариален акт ли ще им дадете? Но иначе искате пари за неправилно паркиране, без да осигурявате места за правилно такова.

Едните им пускат, другите ги хвалят или поне не ги оплюват. ВЕрно, че е все за наша сметка.

200лв. глоба и десет камшика на голо

глобите да са прогресивни х2. и да се почне от 2 лева. то на всеки може да се наложи еднаж, дважди..

Защо всячески бягат от това глобите да са пряко обвързани с доходите? Защото за мен 200лв са голяма сума, но за някои 200лв са джобните в мола.

Sm3hurk0

Нека да осигурят места за паркиране и после да глобяват ! Потърсете в тубата рекет 2014 и вижте как действат рекетьорите. youtube.com/watch?v=r1jrCrMdsUI

НА ТОВА МУ СЕ ВИКА ШИБАНА ДЪРЖАВА , ОСВЕН ГЛОБИ И ДАНЪЦИ ДРУГО НЕ МОЖЕ ДА ИЗМИСЛИ . ЗА ВСИЧКИ ПАРИ , КОИТО ОТИВАТ ЗА ЕДНА КОЛА ТРЯБВА ДА КАРАМЕ ПО САМОЛЕТНИ ПИСТИ , САМО ЧЕ ИЗРОДИТЕ НЯМАТ НАЯЖДАНЕ , ВСЕ ЕДНО НЕ СА БЪЛГАРИ НАЧЕЛО СЪС ВИЕ СИ ГО ИЗБРАХТЕ

а кой ще плаща глобите на депутатските коли народа или депутата спрял неправилно от джоба си

Ако паркирам неправилно, ясно - 200 лв. А за това, че общината не е осигурила достатъчно места за "правилно" паркиране, каква ще бъде санкцията за нея?

другите до мен не плащаха на общината. но явно на некой беха платили. ...корупция му е мамата...

Заради такива глупендъри като Свиленски няма никога да се научат кретените на пътя, защото няма една западна държава, където тези глоби да не са много високи! Прави са за предложението от 200 лв , удари го по джоба да видиш веднага разликата!!! ГАРАНЦИЯ

Ихааа, леко несвързано, но с готови реплички! Особено с големите букви накрая, в стил реклама за прах за пране, направо избихте рибата!

В Сърбия, ако не платиш на място до вечерта си на съкратено съдопроизводство(крачи суд) и до една седмица съдия изпълнител ти оценява вещи до размера на глобата, а ако нямаш такива отиваш да копаеш канали 15 дни!

Тъй като няма какво да ми оценят, освен гащите ще копая пътища! 100 пъти по-доволна ще съм от това, а те няма да получат и стотинка от мен.

Всяко идиотско деяние има своето философско оправдание... Да живее Идиокрацията!

ттт ( нерегистриран ) 02.04.2015 10:43 .Глобата като глоба щеше да си е много добра. Единственият и проблем е, че няма да има възпитателен ефект. Ще я прилагат спрямо собствениците на корси и фиести, а спрямо скъпите коли ще ги е страх. Въобще един закон може да бъде ефикасен САМО ако се приложи преди всичко спрямо хората определяни като VIP общество. Ако те продължават да дават лош пример, законодателите напразно са се напъвали да мислят. Коментар на един, публикуван на 02.04.2015 10:53 ! pеплика вземи линк +7 -0 един ( нерегистриран ) 02.04.2015 10:53 .ПРАВИЛНО!!! Пример - чалгаджийте от Пайнер паркират в центъра на София, в зелената зона на улица "Цар Иван Асен ІІ" между 4 и 10 коли ВСЕКИ Божи ден, като заплащат само ЕДНО паркомясто. Служителите на ЦГМ се правят че не ги виждат, вземат пари на ръка и така е от години.

Без значение е това за момента, да се научат първо тези тогава. Не ги е страх всички, а и по-бедните, както ги квалифицирахте, СА СЪЩО ВИНОВНИ. Който обере пешкира, обере, след това ще МИСЛИ!

ВИНОВНИ! ВИНА трябва да има! Много е важно вина да се вменява. Не схванах как бедните, както ги наричате се включиха в коментара и станаха виновни, но щом е вина, това е важно - виновни са!

Заглавието е абсолютно погрешно.Те не могат да мислят за да "обмислят".Никой не го интересува да има ред,бърз,безопасен и екологичен транспорт или пък здрави тротоари и зелени площи.Мисленето им се ограничава с НАЛОЗИ и ЛАПАНИЦА.

точно така....чудят се откъде да събират пари....глоби....а къде са паркингите....направете ги и тоаа глобявайе...

Прочетох малоумните, неграмотни коментари, написани от егоцентрични "софиянци", мислещи, че те са каймакът, че на тях им е позволено да паркират неправилно и видиш ли то било така, щото в столицата имало много "селяни". Като не искате глоба от 200 лева, паркирайте правилно или паркирайте на платен паркинг! Аз така правя винаги. Научете се на култура, вместо само да я изповядвате и да обвинявате "селяните", че са ви завзели града. Никога няма да се оправите в България, никога! Манталитетът ви е селски, всички са ви виновни и вечно недоволствате. Стане ли дума за работа се скатавате, а после ревете, че парите са ви малко. Бас ловя, че 90% от коментиралите тук, са го направили в работно време, а очуканите им таратайки са били паркирани на някой тротоар!

Ихааа, какъв грамотен и Ентелегентен коментар от един възмутен несофиянец, на когото пък софиянци са му виновни за всичко! Не падаш по-долу от това, което си описал и вменил на софиянци. Колкото до паркирането - къде ги видя тези толкова много, привлекателни, достъпни и празни паркинги, на които да паркираме? Защото, може би отдавна не си идвал в София, или ако си идвал си ходил само до мол-а или до ЦУМ, но паркинги няма, колкото ги има не са достатъчни, по кварталите - няма, а кварталите са презастроени, заради щенията на твоите съграждани, непременно да живеят в този "ужасен град", толкова много го мразите тоя град, че се изтрепвате да живеете в него.

Не са ти виновни "щенията" на нечии съграждани, че е презастроено, а тези, които са дали разрешително за строеж, без да има предвидени необходим брой паркоместа, както и необходима зелена площ. Ако са се спазвали всякакви елементарни норми, нямаше сега да се плюем един друг. Търсете проблема в този, който е разрешил да се строи по този начин. И след като споменавате " на Запад" как е, там наистина глобите са солени, но пък хората си ползват градски транспорт, защото им е уреден. И хоп: навлизаме в нова тема!!! Каквото и да си говорим, става дума за огромен омагьосан кръг. Ако все пак някой кмет реши да работи за града, а не за чужди интереси, четири мандата ще са му малко. Не се плюйте един другиго, вината е на друго място...

По- добре да измислят начин да НАКАРАТ тарикатите да плащат глобите. То има глоби, не че няма.. Само дето никой не ги плаща после.

Много бързо и размахвайки строго пръстче ги взимат тия решения за увеличаване на глоби и такси, за каквото се сетят! Толкова са експедитивни, когато трябва да се събират пари, че човек не успява да реагира, дори, а те вече решение взели, та го и публикували. Никакви ги няма обаче, когато трябва да дават пари - да осигурят паркинги, където хората да оставят колите си, да осигурят УЛИЦИ, по които да се движим с колите си, а не нещо наподобяващо черен път през средновековието. Не може да налагаш глоба за неправилно паркиране в квартал, например, където просто няма места за паркиране, защото е разрешено безразборно строене на сгради, но не са предвидени паркоместа за всички нови коли, които ще се появят покрай тия сгради, къде да си държат хората колите - в хола ли, още повече че дори платен паркинг няма в близката околност, а трябва да вземеш градски транспорт, за да си стигнеш до колата! Безумни наглеци, все си прокарват безумията и алчонстта под формата на дълбока загриженост за всички! Толкова са лицемерни, че не искам и да им чувам доводите, нито един от тях не е продиктуван от грижа за някой друг, освен за тях самите. Не им стигат парите и искат да продължават да лапат.

Аз съм за това, глобата за неправилно паркиране да стане 1000 лева и ще си я платя доброволно, ако наруша правилата. Имам обаче едно условие. Държавата и/или общината да осигури паркинги (подземни или надземни, разбира се, платени), където да има възможност да паркираме автомобилите си. Този проблем е изключително наболял и в новите ЖК, където паркирането е просто НЕВЪЗМОЖНО. Само с повишаване размера на глобата, без вземане на адекватни мерки, проблемът се прехвърля популистки от здравата глава на болната. Аргументи от рода "ами като няма къде да паркираш, недей да караш кола" ми звучат леко болшевишки.

Верно ли ? А затова че си изхвърлящ фасовете през прозореца какво да направим ? Държавата да ти назначи патрулна кола като ти се пуши да те изпреварват и да ти предлагат пепелник ?

Не можах да ти схвана добре логиката, но не се и учудвам, като ти гледам ника. Във всяка санкция следва да съществува логика, а не тя да съществува самоцелно с цел увеличаване на приходите в хазната. За твое сведение хартийките си ги хвърлям в кошчетата и не защото ще ме глобят, а защото такова ми е мисленето. Ако пушех и фасовете щях там да хвърлям.

Нали ти е осигурила зони за паркиране, срещу заплащане разбира се. Там винаги можеш да паркираш.

Ела във Варна да паркираш и тогава коментирай. Има огромен проблем с количеството на колите и трябват да се вземат адекватни мерки. Увеличаване глобата за паркиране не е една от тях.

И къде ги видя тези зони в кварталите извън центъра? Или просто си пишеш ей така, да кажеш нещо на въпреки!

Кой позволи презастрояването и не помисли за последствията от това! Ако в закона имаше изискване всяка нова сграда да има подземни парко-места съобразно броя на обектите в същата, този проблем щеше да е на половина. И вместо общинските терени да се подаряват на "строителни предприемачи", можеше една част от тях да се обособят като места за паркиране!

Първо да се осигури на всяко жилище и офис място за паркиране на ЕДИН автомобил, пък тогава да налагат, ако искат и по 2000 лв. глоба.

Живота на панелките е още двадесетина години. После всичко ще си дойде на мястото.

Съгласен съм ! Дерете булгаристанците които са свикнали "да им е удобно" ... Изинения от типа - ама на мен така ми е удобно , къде да паркирам не ме интересуват... Улиците са пълни с таралясници които са купени и се карат по 500 км на година - ама важното е скота да не е по назад от съседа... Плащайте....

Глобите се взимат за нарушения, забравихте ли? Когато не нарушавате, никой няма да ви глобява. Слезте малко от тези коли и походете. Господ затова ви е дал тези крака. Ако нямате пари за паркинг, значи нямате работа в центъра. А да не забравяме, че има и градски транспорт, в който като се качите не си перфорирате билет.

Не става дума само за центъра, поне според статията... А в този случай, дори и да се разхождаме, къде да денем колите, ако пред блоковете НЯМА паркоместа. Държах моята на платен паркинг, но пусто общината реши да прави там тенискортове. Като резултат - ни паркинг ни тенискорт.

Никой не мрънка, защото ще го глобят, всички мрънкат, защото няма условия за паркиране, таксите са европейски, за разлика от заплатите ни, а УЛИЦИТЕ са ... дори не знам има ли друга държава с подобни улици, то даже не можеш да го наречеш улици. Хайде да ви попитам, като толкова знаете, къде отиват парите от всички глоби, които и сега плащаме, къде са парите от сини и зелени зони, къде са парите от винетките за центъра, в чий джоб, защото улици няма, просто няма има някакво подобие на места за преминаване.

А кога ще започнете да вдигате "едни коли" на едни определени хора, който явно не ги хващат правилата ?????

РАБЕРЕТЕ, НЕ ВИ Е ВИНОВНА МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА. САМИ СТЕ СИ ВИНОВНИ ЗА НИСКИТЕ ДОХОДИ. ТОЛКОВА СТЕ СИ ПОИСКАЛИ - ТОЛКОВА ПОЛУЧАВАТЕ. НИКОЙ НЕ Е ЖЕНЕН ЗА РАБОТАТА СИ. КОЙТО Е НЕДОВОЛЕН - ДА НАПУСНЕ. СТИГА ДРЪНКАЛИ ГЛУПОСТИ. НА НИКОЙ, ПОВТАРЯМ - НА НИКОЙ НЕ МУ ПУКА КОЛКО ПАРИ ПОЛУЧАВАТЕ ВИЕ.

В думите Ви има основание, но въпросът е много по-сложен. Вярно е, че става дума за народо-психология. Но тя не се променя рязко, а постепенно. Тук се сещам, че рибата се вмирисва от главата. Когато тругнахме да се присъединяваме към Европа, един мургав политик се провикваше към чуждите "инвеститори": "Елате на евтината високо квалифицирана работна ръка"... И други "наши" "политици" и "бизнесмени" го последваха... Да, хората трябва да се борят за правата си, но не е толкова елементарно.

Много елементарно е. Всеки да си гледа в купичката и да не се вълнува от МРЗ. Да се бори да се самоусъвършенства и така да си вдига цената. Който го е разбрал е излезнал навън именно защото в България все още го няма мисленето един специалист колко струва. Затова сега масово институциите реват, как младите бягали навън. Бяга само който може да се котира навън. Зомбите си остават в България. А страна поддържана от зомби е зомбирана държава. Няма бъдеще.

Въвеждането на глоба от 200 лева за паркиране по тротоарите е само основание за по-висок рекет. Глоба от 20 лева, също би вършила работа ако се налагаше редовно. По важна е другата част от новината , че е отхвърлено предложението за завоя надясно при червен сигнал. Депутатите , вероятно съдейки по себе си, считат, че българите са по-глупави от гражданите на останалите европейски държави, където тази маневра е разрешена. Халал да са ни. Ни си ги избираме, особено тези от Новото БКП - ГЕРБ , незнайно защо сочещо себе си като дясна партия!

Във всеки един квартал на София например, няма достатъчно места за паркиране на всички автомобили. Общината допусна безразборното строителство на жилищни сгради без осигурени паркоместа за всички, а сега ще събира глоби за неправилно паркиране! На улицата не може, на тротоара /доколкото има тротоар/ не може, паркинг няма /дори платен/, а моята кола не може да стои във въздуха. В същото време има междублокови пространства, които никой не поддържа /а това е работа на общината/ и които могат да бъдат обособени и преустроени като паркинги. За да започнеш да събираш глоби за неспазване на императивни разпоредби, първо трябва да осигуриш условия тези разпоредби да бъдат спазвани. Иначе по другите държави му викат рекет - в нашия случай държавен /общински/!

Всичките междублокови зелени площи да ги обърнем на паркинги викаш. И естествено искаш общината да изгради паркингите и ти да паркираш безплатно в тях, нали?

Ти какво предлагаш. Хайде излез с предложение. Виждам критика, но не и решение. Много ги обичам такива. Колко зделени площи си поддържал - николко. Пускаш ли си детето в зелените площи около блока, обрасли с трънаци и пълни с кърлежи през лятото - не си. И аз искам да има градинки и зелени площи, но поддържани и хубави, искам да има и паркинги - в или около блоковете с достатъчно паркоместа, за всеки апартамент. И понеже сте много знаещ, също така искам да ми дадете решение на тези проблеми, но не за в бъдеще, а сега, как да се реши този проблем, който е факт!

Общината не може да се разпорежда на частни терени, нито да задължи собственика да отделя място за паркинг на терена. По същия начин собственика на терен не може да иска от общината да му осигури паркомясто, било то платено или не. Общината го прави съобразно възможностите си.

Да ама общината може да разреши да се строят само по 3-4 етажни блокове ,а не по- 6,7 етажни ,плюс 1,2 незаконни. Тогава сигурно ще има място за паркиране.

Именно Общината разрешава строежите без паркоместа, нали, а след това събира глоби, защото хората няма къде да паркират. Това ми мирише на изнудване!

Това е просто проба дали ще мине глобата, с маневрата : "удряме барабана за глоба 200лв., настава протест и брожения и после благородно я правим 100лв. - пак увеличаваме с 200-300%" и хората някакси са доволни че са се преборили и намалили размера с 50% ! - познат похват на управляващите !!! А целта е точно такава, глобата рязко да се вдигне 2-3 пъти, след което следват масови глоби по кварталите. Гума в градинката, гума на тротоара, гума на детска площадка - 100 лв. !!! Увеличават се приходите 3-пъти и бой и стригане на обикновенните хора по кварталите ! Далаверата в центъра я обра Градска мобилност със паяци и скоби, за хазната остават крайните квартали. Правят си законче, увеличават глобата 3-пъти и всичко си идва намястото! КОЛКО УДОБНО и ДЕМОКРАТИЧНО А?. А м.09 и м.10 ще се скъсат да ни обясняват предизборно - как всички те, мислят за хората....

Българина иска да му е комфортно, ама мрази да плаща. Затова си предпочита клоаката. На всички им пречат изцвъканите автомобили по тротоарите, ама никой не иска да хване автобуса за да иде на работа. Купува апартамента, ама без каража (който строителя е оценил на още половината цена на апартамента) и после ппаркира на паркинга на съседния блок, ама "селяните" от съседния блок са му виновни. Така половината подземни гаражи в новите блокчета стоят празни, но за сметка на това София се задръсти от паркирани хаотично автомобили. Притежанието на автомобил НЕ Е ОСНОВНО човешко право. Който не може да го поддържа и да му плаща разходите да го предава за скрап. Под разходи имам предвид данъците и застраховките му. А оПщината да не се занимава с глупости, а да вдигне данъците на автомобилите. Така ще се разредят по естествен път.

Поредното доказателство, че законите в българия се гласуват с цел изсмукване на народа от парите му, а не нещо друго. Ми, капитализъм, кво да го правиш. Всичко е бизнес, каквито и врели-некипели да дрънкат, алчнотията е на първо място.

"Мотивите за десетократното увеличение на санкцията са, че в момента тя е много ниска и няма дисциплинарен ефект" - санкцията няма дисциплинарен ефект, защото не се налага, а не защото е ниска. Я да ходеха полицаите и да глобяваха всекидневно неправилно паркиралите коли да видим дали нямаше да има дисциплинарен ефект. Кога най-накрая идиотите ще проумеят, че проблема в България не са ниските санкции, а ниския контрол и това, че никой не е глобен.

А няма ли е де по-добре глобата да си е 20 лева, но първо да се събира и с всяка следваща глоба да се увеличава със 100%. На всеки 6 месеца без глоба да се нулират утежненията и така. Могат и процент според това, колко е скъпа колата да сложат. Защото една жигулка и един кайен не е много правилно да плащат 20 или 200 лева заедно.

Наистина много добро предложение.

Тиквуня е един мутрак с основно образование и не е подходящ за премиер, НО това е едно от малкото добри неща, които ГЕРБ правят. Ако продължават така, може дори да гласувам за тях. Омръзна ми да живея по правилата на чалгаристанците в тази страна. Или си европеец или си ориенталски чалгаристанец, няма средно положение.

Както вече някои са казали, редно е първо да се създадат условия за паркиране. Съответно правила. След това може да се търсят глоби за нарушаване на правилата. Наистина на всякъде из Европа в градските центрове паркирането е платено. Разбира се трябва да се остави и неща за по-бедните. За това винаги на разстояние от гарите и автогарите има и места където може безплатно да паркирате. В България трабва да се реши веднъж за винаги въпроса със старите трошляци които стоят и задръстват паркингите между блоковете. Когато съм се прибирал в БГ, много пъти съм преброявал автомобилите които "задръстват" тези паркинги. Личи си кои са, те са обрасли с трева. Оказват се около 25-30%.

Добре даваш акъли, ама да те питам: - там където живееш, паркираш ли по тротоарите и защо не го правиш? - общината осигурила ли ти е безплатни паркоместа навсякъде или цакаш по 2-10 евро на час ?

Обяснявам! Има различни начини за паркиране и те са указани на табелки. Указанията са прости и ясни. Не е само един знак!!! Отделна табелка е, отделно има начертани линии за парко-местата. Там лъдето е платено си има и начин на плащане. Пише си и цената. Има места където е евтино, има места където е много скъпо. Като цяло характерното е, че ПРАВИЛАТА са прости и ясни. НАрушението се санкционира. Ако получиш глоба имаш възможност да е обжалваш по точно определен ред и срок. За живеещите в района си има допълнителни правила. Например плащаш си годишна такса и това е. Ако имаш втора кола таксата е много по-висока. Разбирането е, че пътя или паркинга НЕ Е твой. Всяко парче земя си има собственик. Ако е на общината, съответно си плащаш на общината. Ако блока и двора са на частно място, съответно си има вътрешно правило което се СПАЗВА.

И да допълня, на места и тук се паркира по тротоарите, на само когато това е изрично указано, демек е разрешено.

Моите впечатлиния от западни страни са, че има осигурени паркинги пред жилищните блокове, в центъра всяко учреждение - банка, болница, поща имат безплатен паркинг за клиентите, пациентите. Има големи паркинги в центъра, няколко етажа под и над земята, в които паркирането е платено, но таксата е абсолютно поносима за техния стандарт и заплати. Тук се паркира по тротоари и градинки, защото просто няма къде. Ако искат и 500лв да направят глобата, но първо да има подсигурени места за паркиране. Големият град е немислим без коли. В София ми прави впечетление, че има квартални улички с тротоари по 5 -6 метра широки, с набити колчета протвив паркиране, а тези тротоари не са толкова използваеми от пешеходци! Спокойно могат да се разделят наполовина и проблема се решева - има достатъчно място и за пешеходци, и за коли! Но така "нашите фирмички" просто няма да печелят, ето тове е основният проблем!!!

Искате подземен паркинг, но нали се сещате, че за него ще има разходи, които пак вие ще плащате - първо разходи за строителство, после за поддръжка, охрана, почистване, ремонти... Като ви кажат, че и там ще трябва да цакаето по 2 лева на час, пак ще мрънкате. НЯМА БЕЗПЛАТЕН ОБЯД !!!!

Запалащането е "ориенталско" и това е причината да са такива и хората. Ако минималната заплата е ... примерно 1000 лв. и има работа, то тогава никой няма да мрънка че плаща за паркинг. При сегашния вариант искат да одерат още една кожа от вече одрани сиромаси. ДО КОГА???

Това което обесняваш е да си купя продуктите за обяда с мой пари, да го приготвя за моя сметка и накрая да се появи сульо депутата и да ми каже дай 2 лева за този обяд!!!! Ти луд ли си, какъв безплатен обяд.

А кой ще ти пази колата в подземния паркинг, бе гений? Кой ще чисти след селяндурите, които ще паркират там? Кой ще ремонтира ? Знаеш ли какви разходи са това?

Има и друго, София засмърдя на екарисаж. Не бих отишъл да работя или живея в голямото миризливо село софиЯ.

аз не мога да разбера каква е целта на глобата? да може да бъде платена или да се намалят нарушенята?

С едно фотоапаратче и като тръгнат по улиците и градинките и 20лв., 20лв. и готово. Но никой не го прави. Тия к'вали могат да предложат и затвор за неправилно паркиране. 200 лв. може да е глобата за паркиране на място за инвалиди.

За мен и роснака не е проблем да спираме Q7та където си искаме! 200 лева са дзобните.

Тея са най-големите цигани. Виждал съм и с по-скъпи коли, как обясняват на чичката, който иска да им вземе 60ст. на час за паркинг, че той само 15- 20 минути е бил на паркинга и даже 20 ст. не даде.

Как не ги е срам депутатите от ГЕРБ да се занимават с глупости?Държавата и хората са най-бедните в Европа!Първо да оправят съдебната система,корупцията,изсичането на горите....София е най-западащата столица!Предложението за тази глоба е тенденциозно-трябва да се пълнят нечии джобове с пари.Ако някой милее за софиянци и за града,трябва да свърши две прости неща.Първо- да се стеснят максимално всички широки тротоари, по които минава по един човек на ден.Второ-да се направят паркинги.Така няма да се налага колите да паркират по зелените площи.Депутатите да не унижават българите с глупави измишльотини,ами да свършат работа ,с която да облекчат живота им.За кого работят депутатите?Поне разбрахме,че не защитават интересите на гражданите.

Най-бедни сме, защото няма правила в държавата и всеки прави каквото си иска. Когато някой иска да създаде правила и те да се спазват се надига вой до небесата. Българина е свикнал да минава тънко, ако може и безплатно. Ако не може - реве !

Нека се вдигне на 40-50 лева а не десетократно. Няма нито една нормална държава където глобата за паркиране да е половин минимална заплата! При положение, че много хора получават 400 лева месечна заплата, а глобата за неправилно паркиране да е 200 лева е идиотщина. Това си е рекет от страна на държавата над гражданите.

Е какво излезе? Глобите за неправилно паркиране ли са основния проблем на взимащите минимална заплата? Защо тая минимална заплата се натяква във всяка дискусия?

Смътно си спомням, че някъде през годините имше изскване в закона да има 20 процента свободни терени за паркиране. Та къде са тези терени и как са обозначени.

Крайно време е, общината да наложи солени глоби на неподвижните кокошарници по улиците - хем скрап ще се събере, хем места ще се освободят, хем и хигиената ще се подобри.

Има много малоумие по този въпрос. Преди да се говори за глоби, трябва да се създаде инфраструктура. Нека има глоба. Нека има също така и паркинги, които да са достъпни ( в София конкретно има много възможности за подземни паркинги ). Синята зона е нищожна стъпка в решаването на казуса с паркирането. И до голяма степен е форма на рекет. В момента плащам близо 200 лв на година, за да не ми вдигат колата от синята зона, което по никакъв начин не ми гарантира, че вечер, когато се прибера, ще има къде да си спра колата ...

Като си си купил панелка без гараж какво искаш? Масово се купуват софийски апартаменти за по-евтинко, а после проблем с паркирането. И по-лошото е, че строителите продължават да строят така, понеже търсенето не намалява. И после общината да намери къде да сложи два милиона автомобила в центъра.

koia@abv.bg

Много си далеч от истината. Там където живея няма панелки. За сметка на това и гаражите са кът ;)

koia@abv.bg

Много сте далеч от истината. Там където живея няма панелки. За сметка на това и гаражите са кът ;) Инак сте напълно прав - като се строи не се мисли за гаражи или площи за паркиране.

Доколкото общината е допуснала да се построи жилище без гаражи (одобрили са застроителния план), е излишно да питаш. Ако забранят,жилищата ще се продават на почти същата цена, но с гаражи. Просто строителните фирми ще имат по-малка печалба, но пак ще могат да ходят да летуват на Антарктида.

Българина все търси лекото и мекото.

Хора излезте малко от България и вижте как са нещата по света. Навсякъде паркирането в големите градове е платено. Яростен противник на Тиквуня съм, но това е добро, даже много добро решение.

Само където имаше една снимка от Лондон. На два автомобила бугати бяха сложили скоби за неправилно паркиране. От там трябва да започнат и в България, а не от фиатчетата.

Във Финландия глобите на шофьорите са съобразно дохода. Така, че за някой глобата може да е 10 лв, но за друг -10 000!

В България "дохода" е имагинерно понятие. По-лесно ще е глобата да е примерно 1% от цената на автомобила като нов. Така нещата ще са ясни.

По-скоро от застрахователната стойност!

Само дето финландците не са дорасли за българския феномен - безработен кара нов джип.

Пореден пример как се прави поръчково законодателство в банановата република с протагонист Фандъкова. Тук размера на глобата е подробност, показваща защо е избрана.

а я кажете какво стана с парите от синята и зелена зона - колко паркинга направихте с тях? Ъ??

ЕДНО СИ БАБА БАЕ похарчиха ги да цивилизоват такива като тебе неплащащи данъкр хвърлящи си фаса на улицата и боклука от прозореца, пътуващ гратис и неспазващ ограниченията на скоростта и минаващ на червено и т.н. и т.н.

Напълно подкрепям мнението ти. В тази държава всеки реве, че здравеопазването е кофти, че пътищата са кофти, че улиците са разбити, но никой не си задава въпроса защо е така. Ами, защото не се плащат данъци, защото се укриват доходи, защото се дават подкупи на полицаи, за да не те глобят и т.н. все такива неща, които правят огромната разлика между БГ и западните европейски държави.

Като си платиш данъците, ген. Тонев ги харизва на шефа на олинеза.

а 200 минимум 1000 - ама и минималната заплата да е 4-5к

Размера на доходите е персонална отговорност на всеки един индивид и е резултат от положените усилия за развитие.

Забрави да допълниш, че е така в нормалните държави, каквато България не е. Тука футболист на чиито мачове не ходи нито един зрител, получава няколко пъти повече от оръжейника правещ най-доброто стрелково оръжие в света.

Истината за Столичната община е следната: Когато в София има някакъв проблем Общината не се опитва да го разреши, а да изкара пари от него. Тези пари, пък не влизат в общинския бюджет, а по различни схеми се източват в частни сметки. Паркирането е типичен пример за този метод на действие.

Карате ме да се срамувам, че съм българин ! Как може 90% от форума да защитава НЕСПАЗВАНЕТО НА ЗАКОНА ? Вие нормални ли сте? Има правилник и който не го спазва ще трябва да плаща глоби. ТОЧКА ! Нямало достатъчно БЕЗПЛАТНИ места за паркиране? А в Ню Йорк, Лондон, Париж и Брюксел да не би да има? Разберете, няма нищо безплатно на този свят. Искате да пиете кафенце в центъра - плащате, искате да въртите бизнес - 5-10 лева за паркиране не трябва да са ви проблем?

хората ти казват, че закона трябва да важи за всички, а не да не се спазва!

Ей смешник, хората НЕ защитават НЕСПАЗВАНЕТО на закона, а се възмущават от ДВОЙНИТЕ стандарти в тази държава - да си видял някога автомобил за повече от 30 000 лв. нов, със скоба, на паяк, на наказателен паркинг, да имаш идея колко общински паркинги са раздадени на концесии по 500,00 лв. на месец, а тия "приближени", дето са ги взели скубят по 3.00 лв./час. Колко паркинга се построиха с парите свличани сума години, от "Паркинги и гаражи", от Сини, Зелени и Пембени зони?! Огледай се палячо, колко автомобили за по 80 000-100 000,00 лв. са с инвалидни табелки и спират на осигурени инвалидни места по София - вероятно "мозъчни" инвалиди почти без коса или "добре" облечени бизнесмени и всякакви хитреци?! Хайде не се напъвай да коментираш неща дето са ОЧЕВАДНИ, за всеки, който не е малоумен!

Да, трудно е да повярват, защото повечето, които плюят по форумите не са излизали от БГ, за да знаят как е. Никой не си задава въпроса колко струва паркирането в центъра на Лондон. Всъщност не паркирането, ами влизането в центъра с кола. Но това, които не са си показвали носа навън няма как да го знаят.